CAP. I
Certificat de sãnãtate
Pentru proteinele animale prelucrate ce nu sunt destinate consumului
uman, incluzând amestecuri şi alte produse cu excepţia hranei
pentru animalele de companie conţinând astfel de proteine,
destinate expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
.............................................................................
Ţara de destinaţie: .........................................................
Ţara exportatoare: ..........................................................
Ministerul responsabil: .....................................................
Departamentul certificator: .................................................
I. Identificarea proteinelor animale prelucrate sau a produsului
Natura proteinelor animale prelucrate sau a produsului:
.............................................................................
Proteine animale prelucrate de la: ..........................................
(specia)
Natura ambalajului: .........................................................
Numãrul de ambalaje: ........................................................
Greutatea neta: .............................................................
Numãrul de referinta a lotului: .............................................
II. Originea proteinelor animale prelucrate sau a produsului
Adresa şi numãrul de autorizare a întreprinderii autorizate:
.............................................................................
.............................................................................
III. Destinaţia proteinelor animale prelucrate sau a produsului
Proteinele animale prelucrate sau produsul vor fi expediate:
De la: ......................................................................
(locul de încãrcare)
La: .........................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: .........................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): .....................................
Numele şi adresa expeditorului: ...........................................
...........................................................................
Numele şi adresa destinatarului: ..........................................
...........................................................................
IV. Atestarea de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial declar ca am citit şi am înţeles
Regulamentul (CE) nr. 1774/2002/CE şi certific faptul ca:
1. Proteinele animale prelucrate sau produsul descris anterior conţin
exclusiv sau parţial proteine animale prelucrate ce nu sunt destinate
consumului uman şi care:
a) au fost preparate şi depozitate într-o întreprindere de prelucrare
autorizata, validatã şi supravegheatã de autoritatea veterinara competenta,
în conformitate cu art. 17 al Regulamentului (CE) nr. 1774/2002/CE ;
b) au fost preparate exclusiv cu urmãtoarele subproduse de la animale:
(i) pãrţi de animale tãiate ce au fost proprii pentru consum uman, în
conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în cea nationala, dar nu
sunt destinate consumului uman din motive comerciale,
(ii) pãrţi de animale tãiate ce au fost respinse, fiind improprii pentru
consum uman dar nu sunt afectate de nici un semn al vreunei boli transmisibile
la oameni sau animale şi provin din carcase ce au fost proprii pentru consum
uman în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în cea nationala,
(iii) piei prelucrate şi neprelucrate, ongloane şi coarne, par de porc şi
pene ce provin de la animale ce au fost tãiate într-un abator, au fost supuse
unei inspecţii ante-mortem şi au fost corespunzãtoare pentru tãiere, ca rezultat
al unei astfel de inspecţii, în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa
în cea nationala,
(iv) sânge obţinut de la alte animale decât rumegatoare ce au fost tãiate
într-un abator, au fost supuse unei inspecţii ante-mortem şi au fost
corespunzãtoare pentru tãiere, ca rezultat al unei astfel de inspecţii, în
conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în cea nationala,
(v) subproduse de la animale derivate de la fabricarea de produse destinate
consumului uman, incluzând oase degresate şi jumari,
(vi) foste alimente de origine animala sau foste alimente ce conţin produse
de origine animala, altele decât deşeurile din alimentaţie ce nu mai sunt
destinate consumului uman din motive comerciale, datoritã problemelor de
fabricare, defectelor de ambalare sau altor defecte ce nu prezintã nici un risc
pentru oameni sau pentru animale,
(vii) peşti sau alte animale marine, cu excepţia mamiferelor marine
capturate în larg în scopul producerii de fãina de peste,
(viii) subproduse proaspete provenite de la peste prelucrat în întreprinderi
ce fabrica produse din peste pentru consum uman,
(ix) coji, subproduse de incubatie şi subproduse din oua sparte ce provin
de la pãsãri ce nu au prezentat semne clinice ale vreunei boli transmisibile
prin acel produs la oameni sau animale; şi
c) au fost supuse urmãtoarelor standarde de prelucrare:
(i) încãlzire la o temperatura la centru mai mare de 133°C, timp de cel
puţin 20 de minute fãrã întrerupere, la o presiune (absolutã) de cel puţin
3 bari, produsã de vapori saturati, cu o mãrime a particulelor înainte de
prelucrare de maxim 50 de milimetri(^1), sau
(ii) în cazul proteinelor ce nu provin de la mamifere, altele decât fãina
de peste, metoda de prelucrare ........................... prevãzutã la
anexa V, capitolul III al Regulamentului (CE) 1774/2002/CE (^1), sau
(iii) în cazul fainii de peste, în conformitate cu metoda de prelucrare
..... stabilitã de anexa V, cap. III al Regulamentului (CE) 1774/2002/CE sau
încãlzirii la cel puţin 80°C în toatã substanta sa(^1).
2. Autoritatea veterinara competenta a examinat o proba prelevata
randomizat imediat înainte de expediere şi a constatat ca aceasta se
conformeazã urmãtoarelor standarde(^2):
Salmonella: absent în 25 de g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
Enterobacteriacee: n = 5, c = 2, m = 10, M = 300 în 1 g.
3. Produsul final:
a) a fost ambalat în saci noi sau saci sterilizati(^3), sau
b) a fost transportat în vrac, în containere sau alte mijloace de transport
ce au fost curatate şi dezinfectate amãnunţit înainte de utilizare cu un
dezinfectant autorizat de autoritatea veterinara centrala(^3).
4. Produsul final a fost stocat într-un depozit îngrãdit.
5. Produsul a fãcut obiectul tuturor mãsurilor de precautie pentru a se
evita recontaminarea cu agenţi patogeni, dupã tratament.
Întocmit la: ..................... la data de: .......................
(locul) (data)
Ştampila(^4)
┌────┐
│ │
└────┘
.................................................
(semnatura medicului veterinar oficial)(^4)
...............................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
-----------
(^1) A se şterge dupã caz.
(^2) Unde:
n - numãrul de probe ce trebuie sa fie testate;
m - valoarea prag pentru numãrul de bacterii; rezultatul este considerat satisfãcãtor dacã numãrul de bacterii din toate probele nu depãşeşte m;
M - valoarea maxima pentru numãrul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfãcãtor dacã numãrul de bacterii din una sau mai multe probe este mai mare sau egal cu M; şi
C - numãrul de probe al cãror numãr de bacterii se poate situa între m şi M, proba fiind totuşi consideratã acceptabilã dacã numãrul de bacterii din celelalte probe este mai mic sau egal cu m.
(^3) A se şterge dupã caz.
(^4) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã o culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. II A
Certificat de sãnãtate
Pentru lapte şi produse pe baza de lapte ce au fost supuse unui
tratament termic unic şi care nu sunt destinate consumului uman,
pentru expediere cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
.............................................................................
Ţara de destinaţie: .........................................................
Ţara exportatoare: ..........................................................
Ministerul responsabil: .....................................................
Departamentul certificator: .................................................
I. Identificarea laptelui/produsului pe baza de lapte
Lapte de: ...................................................................
(specia)
Descrierea laptelui/produsului pe baza de lapte:
.............................................................................
.............................................................................
Natura ambalajului: .........................................................
Numãrul de ambalaje: ........................................................
Greutatea neta: .............................................................
Numãrul de referinta al lotului: ............................................
II. Origine
Adresa şi numãrul de autorizare a întreprinderii de tratare sau de
prelucrare(^1) ................................................................
...........................................................................
(^1) A se şterge dupã caz
III. Destinaţia laptelui/produsului pe baza de lapte Laptele/produsul pe
baza de lapte va fi expediat:
De la: ....................................................................
(locul de încãrcare)
La: .......................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport(^1): .....................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): .....................................
Numele şi adresa expeditorului: ...........................................
...........................................................................
Numele şi adresa destinatarului: ..........................................
...........................................................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca:
1. ... (ţara exportatoare), (regiunea)(^2) a fost indemna de febra aftoasa
şi pesta bovina timp de 12 luni imediat anterioare exportului şi nu s-a
practicat vaccinarea impotriva febrei aftoase sau pestei bovine în cele 12 luni
imediat anterioare exportului.
-------------
(^1) Pentru vehicule de marfa trebuie acordat numãrul de înregistrare.
Pentru containerele pentru transport în vrac, trebuie incluse numãrul
containerului şi numãrul sigiliului (dacã este cazul).
(^2) A se completa dacã autorizarea pentru import în România este
restrictionata pentru anumite regiuni ale tarii terţe în cauza.
2. Laptele/produsul pe baza de lapte la care se referã prezentul certificat:
a) a fost preparat din lapte crud ce provine de la animale:
(i) ce nu prezintã semne clinice ale unei boli ce poate fi transmisã prin
lapte la oameni sau la animale; şi
(ii) ce aparţin unor exploataţii ce nu se afla sub restrictii oficiale
datorate febrei aftoase sau pestei bovine; şi
b) a fãcut obiectul unui proces ce implica încãlzirea la .... (temperatura)
timp de ........ (timpul) ce a asigurat o reactie negativa la testul fosfatazei,
urmat, în cazul laptelui deshidratat sau produsului pe baza de lapte
deshidratat, de un proces de deshidratare.
3. Au fost luate toate mãsurile de precautie pentru a se evita contaminarea
laptelui/produsului pe baza de lapte dupã prelucrare.
4. Laptele/produsul pe baza de lapte a fost ambalat:
a) în containere noi(^1), sau
b) în vehicule sau containere pentru transport în vrac dezinfectate
anterior încãrcãrii, utilizrnd un produs autorizat de autoritatea veterinara
centrala(^1), iar containerele sunt marcate astfel incrt sa indice natura
laptelui/produsului pe baza de lapte.
Întocmit la: ..................... la data de: .......................
(locul) (data)
Ştampila(^2)
┌────┐ ....................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^2)
└────┘ ....................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
-------------
(^1) A se şterge dacã este cazul.
(^2) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. II B
Certificat de sãnãtate
Pentru produse pe baza de lapte tratat termic, cu un pH redus la mai
puţin de 6 destinate consumului uman şi expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
.........................................................................
Ţara de destinaţie: .....................................................
Ţara exportatoare: ......................................................
Ministerul responsabil: .................................................
Departamentul certificator: .............................................
I. Identificarea laptelui/produsului pe baza de lapte
Lapte de: ...............................................................
(specia)
Descrierea produsului pe baza de lapte: .................................
Natura ambalajului: .....................................................
Numãrul de ambalaje: ....................................................
Greutatea neta: .........................................................
Numãrul de referinta al lotului: ........................................
II. Origine
Adresa şi numãrul de autorizare a întreprinderii de tratare sau
prelucrare(^1): .............................................................
(^1) A se şterge dupã caz
III. Destinaţia produsului pe baza de lapte
Produsul pe baza de lapte va fi expediat:
De la: ..................................................................
(locul de încãrcare)
La: .....................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport(^1):
.........................................................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ...................................
Numele şi adresa expeditorului: .........................................
Numele şi adresa destinatarului: ........................................
--------------
(^1) Pentru vehiculele de marfa trebuie acordat numãrul de înregistrare.
Pentru containerele pentru transport în vrac, trebuie incluse numãrul
containerului şi numãrul sigiliului (dacã este cazul).
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca:
1. Produsul pe baza de lapte la care se referã prezentul certificat:
a) a fost preparat din lapte crud ce provine de la animale:
(i) ce nu prezintã semne clinice ale unei boli ce poate fi transmisã prin
lapte la oameni sau animale; şi
(ii) ce aparţin unor exploataţii ce nu se afla sub restrictii oficiale
datorate febrei aftoase sau pestei bovine; şi
b) a fãcut obiectul unui proces ce implica încãlzirea la ... (temperatura),
timp de ...... (timpul) ce a asigurat o reactie negativa la testul fosfatazei,
urmat, în cazul laptelui deshidratat sau produsului pe baza de lapte
deshidratat, de un proces de deshidratare.
c) a fost supus unui proces de acidifiere prin care pH-ul sau a fost
menţinut la mai puţin de 6 timp de cel puţin o ora.
2. Au fost luate toate mãsurile de precautie pentru a se evita contaminarea
produsului pe baza de lapte dupã prelucrare.
3. Produsul pe baza de lapte a fost ambalat:
a) în containere noi(^2), sau
b) în vehicule sau containere pentru transport în vrac dezinfectate anterior
încãrcãrii, utilizrnd un produs autorizat de autoritatea veterinara
centrala(^2), iar containerele sunt marcate astfel incrt sa indice natura
produsului pe baza de lapte.
------------
(^2) A se şterge dacã este cazul.
Întocmit la: ............................. la data de: .................
(locul) (data)
Ştampila(^1)
┌────┐ ....................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^1)
└────┘ ....................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
------------
(^1) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. II C
Certificat de sãnãtate
Pentru lapte şi produse pe baza de lapte destinate pentru expediere
cãtre România şi care au fost supuse unei sterilizari sau unui
tratament termic dublu şi nu sunt destinate consumului uman
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
..........................................................................
Ţara de destinaţie: ......................................................
Ţara exportatoare: .......................................................
Ministerul responsabil: ..................................................
Departamentul certificator: ..............................................
I. Identificarea laptelui/produsului pe baza de lapte
Lapte de: ................................................................
(specia)
Descrierea laptelui/produsului pe baza de lapte: .........................
..........................................................................
Natura ambalajului:
..........................................................................
Numãrul de ambalaje: .....................................................
Greutatea neta: ..........................................................
Numãrul de referinta al lotului: .........................................
II. Origine
Adresa şi numãrul de autorizare a întreprinderii de tratare sau
prelucrare(θ): ...............................................................
..........................................................................
..........................................................................
(^1) A se şterge dupã caz
III. Destinaţia laptelui/produsului pe baza de lapte
Laptele/produsul pe baza de lapte va fi expediat:
De la: ...................................................................
(locul de încãrcare)
La: ......................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport(^1):
..........................................................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ....................................
Numele şi adresa expeditorului: ..........................................
..........................................................................
Numele şi adresa destinatarului:
..........................................................................
-------------
(^1) Pentru vehiculele de marfa trebuie acordat numãrul de înregistrare.
Pentru containerele pentru transport în vrac, trebuie incluse numãrul
containerului şi numãrul sigiliului (dacã este cazul).
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca:
1. Laptele/produsul pe baza de lapte la care se referã prezentul certificat:
a) a fost preparat din lapte crud ce provine de la animale:
(i) ce nu prezintã semne clinice ale unei boli ce poate fi transmisã prin
lapte la oameni sau la animale şi
(ii) ce aparţin exploataţiilor ce nu se afla sub restrictii oficiale
datorate febrei aftoase sau pestei bovine; şi
b) a fãcut obiectul fie
(i) unui proces de sterilizare prin care este atinsa o valoare Fc mai
mare sau egala cu 3
(ii) unui proces iniţial ce implica încãlzire la ........ (temperatura),
timp de .... (timpul) ce a asigurat o reactie negativa la testul fosfatazei,
urmat de un proces ulterior ce implica încãlzire la ...... (temperatura),
timp de ....... (timpul) ce a asigurat o reactie negativa la testul fosfatazei,
urmat, în cazul laptelui deshidratat sau al produselor pe baza de lapte
deshidratat, de un proces de deshidratare.
2. Au fost luate toate mãsurile de precautie pentru a se evita contaminarea
laptelui/produsului pe baza de lapte dupã prelucrare.
3. Laptele/produsul pe baza de lapte a fost ambalat:
a) în containere noi(^1), sau
b) în vehicule sau containere pentru transport în vrac dezinfectate anterior
încãrcãrii, utilizând un produs autorizat de autoritatea veterinara
centrala(^1), iar containerele sunt marcate astfel incrt sa indice natura
laptelui/produsului pe baza de lapte.
Întocmit la: ................................ pe: .......................
(locul) (data)
Ştampila(^2)
┌────┐ ....................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^2)
└────┘ ....................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
-------------
(^1) A se şterge dacã este cazul.
(^2) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. III A
Certificat de sãnãtate
Pentru hrana în conserva pentru animale de companie
destinatã expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
.........................................................................
Ţara de destinaţie: .....................................................
Ţara exportatoare: ......................................................
Ministerul responsabil: .................................................
Departamentul certificator: .............................................
I. Identificarea hranei pentru animale de companie
Hrana pentru animale de companie a fost produsã din materii prime de la
urmãtoarele specii:
.........................................................................
Natura ambalajului: .....................................................
Numãrul de ambalaje: ....................................................
Greutatea neta: .........................................................
Numãrul de referinta al lotului: ........................................
II. Originea hranei pentru animale de companie
Adresa şi numãrul de autorizare al întreprinderii autorizate: ...........
.........................................................................
.........................................................................
III. Destinaţia hranei pentru animale de companie
Hrana pentru animale de companie va fi expediatã:
De la: ..................................................................
(locul de încãrcare)
La: .....................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: .......................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ...................................
Numele şi adresa expeditorului:
.........................................................................
Numele şi adresa destinatarului:
.........................................................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial declar ca am citit şi am înţeles
Regulamentul (CE) nr. .../... şi certific faptul ca hrana pentru animale
de companie descrisã anterior:
1. a fost preparata şi depozitata într-o întreprindere de prelucrare
autorizata şi supravegheatã de autoritatea veterinara competenta, în
conformitate cu art. 18 al regulamentului (CE) nr. .../...;
2. a fost preparata exclusiv din urmãtoarele subproduse de la animale:
a) pãrţi de animale tãiate ce au fost proprii pentru consum uman, în
conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în cea nationala dar nu
sunt destinate consumului uman din motive comerciale,
b) pãrţi de animale tãiate ce au fost respinse, fiind improprii pentru
consum uman, dar care nu sunt afectate de nici un semn al vreunei boli
transmisibile la oameni sau la animale şi care provin din carcase ce au fost
proprii pentru consum uman în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa
în cea nationala,
c) piei prelucrate şi neprelucrate, ongloane şi coarne, par de porc şi pene
ce provin de la animale ce au fost tãiate într-un abator, au fost supuse unei
inspecţii ante-mortem şi au fost corespunzãtoare pentru tãiere, ca rezultat al
unei astfel de inspecţii, în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în
cea nationala,
d) sânge obţinut de la alte animale decrt rumegatoare ce au fost tãiate
într-un abator, au fost supuse unei inspecţii ante-mortem şi au fost
corespunzãtoare pentru tãiere, ca rezultat al unei astfel de inspecţii, în
conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în cea nationala,
e) subproduse animale derivate de la fabricarea de produse destinate
consumului uman, incluzrnd oase degresate şi jumari,
f) foste alimente de origine animala sau foste alimente ce conţin produse
de origine animala, altele decrt deşeurile din alimentaţie ce nu mai sunt
destinate consumului uman din motive comerciale, datoritã problemelor de
fabricare, defectelor de ambalare sau altor defecte ce nu prezintã nici un
risc pentru oameni sau animale,
g) lapte crud ce provine de la animale ce nu prezintã semne clinice ale
nici unei boli transmisibile prin acel produs la oameni sau la animale,
h) peşti sau alte animale marine, cu excepţia mamiferelor marine capturate
în larg, în scopul producerii de fãina de peste,
i) subproduse proaspete provenite de la peste, prelucrat în întreprinderi
ce fabrica produse din peste pentru consum uman,
j) coji, subproduse de la incubatie şi subproduse din oua sparte ce provin
de la animale ce nu au prezentat semne clinice ale nici unei boli transmisibile
prin acel produs la oameni sau animale; şi
3. a fost supusã tratamentului termic la o valoare Fc minima de 3, în
containere sigilate ermetic;
4. a fost analizata ca urmare a unei prelevãri randomizate de probe din cel
puţin cinci containere din fiecare lot prelucrat, prin metode de diagnostic de
laborator, pentru a se asigura tratamentul termic adecvat al întregului
transport, asa cum este prevãzut la punctul 1; şi
5. a fãcut obiectul tuturor mãsurilor de precautie pentru a se evita
recontaminarea cu agenţi patogeni dupã tratament.
Întocmit la: .............................. La data de: ...................
(locul) (data)
Ştampila(^1)
┌────┐ ....................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^1)
└────┘ ....................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
-------------
(^1) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. III B
Certificat de sãnãtate
Pentru hrana prelucrata pentru animale de companie, alta decât
hrana în conserva pentru animale de companie, destinatã
expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
........................................................................
Ţara de destinaţie: ....................................................
Ţara exportatoare: .....................................................
Ministerul responsabil: ................................................
Departamentul certificator: ............................................
I. Identificarea hranei pentru animale de companie
Hrana pentru animale de companie a fost produsã din materii prime de la
urmãtoarele specii:
........................................................................
Natura ambalajului: ....................................................
Numãrul de ambalaje: ...................................................
Greutatea neta: ........................................................
Numãrul de referinta al lotului: .......................................
II. Originea hranei pentru animalele de companie
Adresa şi numãrul de autorizare a întreprinderii: ......................
........................................................................
........................................................................
III. Destinaţia hranei pentru animale de companie
Hrana pentru animale de companie este expediatã:
De la: .................................................................
(locul de încãrcare)
La: ....................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: ......................................
........................................................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ..................................
Numele şi adresa expeditorului: ........................................
........................................................................
Numele şi adresa destinatarului: .......................................
........................................................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial declar ca am citit şi am înţeles
Regulamentul (CE) nr. .../... şi certific faptul ca hrana pentru animale de
companie descrisã anterior:
1. a fost preparata şi depozitata într-o întreprindere de prelucrare
autorizata şi supravegheatã de autoritatea veterinara competenta, în
conformitate cu art. 18 al Regulamentului (CE) nr. .../...;
2. a fost preparata exclusiv din urmãtoarele subproduse de la animale:
a) pãrţi de animale tãiate ce au fost proprii pentru consum uman, în
conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala dar
nu sunt destinate consumului uman din motive comerciale,
b) pãrţi de animale tãiate ce au fost respinse, fiind improprii pentru
consum uman dar care nu sunt afectate de nici un semn al vreunei boli
transmisibile la oameni sau la animale şi care provin din carcase ce au fost
proprii pentru consum uman în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa
în legislaţia nationala,
c) piei prelucrate şi neprelucrate, ongloane şi coarne, par de porc şi pene
ce provin de la animale ce au fost tãiate într-un abator, au fost supuse unei
inspecţii ante-mortem şi au fost corespunzãtoare pentru tãiere, ca rezultat al
unei astfel de inspecţii, în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în
legislaţia nationala,
d) sânge obţinut de la alte animale decrt rumegatoare ce au fost tãiate
într-un abator, au fost supuse unei inspecţii ante-mortem şi au fost
corespunzãtoare pentru tãiere, ca rezultat al unei astfel de inspecţii, în
conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala,
e) subproduse de la animale derivate de la fabricarea de produse destinate
consumului uman, incluzrnd oase degresate şi jumari,
f) foste alimente de origine animala sau foste alimente ce conţin produse
de origine animala, altele decrt deşeurile din alimentaţie, ce nu mai sunt
destinate consumului uman din motive comerciale, datoritã problemelor de
fabricare, defectelor de ambalare sau altor defecte ce nu prezintã nici un
risc pentru oameni sau animale,
g) lapte crud ce provine de la animale ce nu prezintã semne clinice ale nici
unei boli transmisibile prin acel produs la oameni sau la animale,
h) peşti sau alte animale marine, cu excepţia mamiferelor marine capturate
în larg, în scopul producerii de fãina de peste,
i) subproduse proaspete provenite de la peste, prelucrate în întreprinderi
ce fabrica produse din peste pentru consum uman,
j) coji, subproduse de la incubatie şi subproduse din oua sparte ce provin
de la pãsãri ce nu au prezentat semne clinice ale nici unei boli transmisibile
prin acel produs la oameni sau la animale; şi
3. a fost supusã unui tratament termic de cel puţin 90°C în toatã substanta
sa;
4. a fost analizata, urmare a unei prelevãri randomizate de cel puţin cinci
probe din fiecare lot prelucrat, prelevate în cursul sau dupã depozitare în
întreprinderea de prelucrare şi se conformeazã urmãtoarelor standarde(^1):
Salmonella: absent în 25 de g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
Enterobacteriacee: n = 5, c = 2, m = 10, M = 300 în 1 g.
(^1) Unde:
n - numãrul de probe ce trebuie sa fie testate;
m - valoarea prag pentru numãrul de bacterii; rezultatul este
considerat satisfãcãtor dacã numãrul de bacterii din toate probele nu
depãşeşte m;
M - valoarea maxima pentru numãrul de bacterii; rezultatul este
considerat nesatisfãcãtor dacã numãrul de bacterii din una sau mai multe
probe este mai mare sau egal cu M; şi
C - numãrul de probe al cãror numãr de bacterii se poate situa
între m şi M, proba fiind totuşi consideratã acceptabilã dacã numãrul de
bacterii din celelalte probe este mai mic sau egal cu m.
5. a fãcut obiectul tuturor mãsurilor de precautie pentru a se evita
recontaminarea cu agenţi patogeni dupã tratament; şi
6. a fost ambalat în ambalaje noi.
Întocmit la: ............................. la data de: .................
(locul) (data)
Ştampila(^1)
┌────┐ ....................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^1)
└────┘ ....................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
-----------
(^1) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. III C
Certificat de sãnãtate
Pentru articolele de mestecat pentru caini, destinate
expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
........................................................................
Ţara de destinaţie: ....................................................
Ţara exportatoare: .....................................................
Ministerul responsabil: ................................................
Departamentul certificator: ............................................
I. Identificarea articolelor de mestecat pentru crini
Articolele de mestecat pentru crini au fost produse din materii prime de la
urmãtoarele specii:
........................................................................
Natura ambalajului: ....................................................
Numãrul de ambalaje: ...................................................
Greutatea neta: ........................................................
Numãrul de referinta al lotului: .......................................
II. Originea articolelor de mestecat
Adresa şi numãrul de autorizare a întreprinderii: ......................
........................................................................
........................................................................
III. Destinaţia articolelor de mestecat pentru crini
Articolele de mestecat pentru crini vor fi expediate:
De la: .................................................................
(locul de încãrcare)
La: ....................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: ......................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ..................................
Numele şi adresa expeditorului: ........................................
........................................................................
Numele şi adresa destinatarului: .......................................
........................................................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial declar ca am citit şi am înţeles
Regulamentul (CE) nr. .../... şi certific faptul ca articolele de mestecat
pentru crini descrise anterior:
1. au fost preparate şi depozitate într-o întreprindere de prelucrare
autorizata şi supravegheatã de autoritatea veterinara competenta, în
conformitate cu art. 18 al Regulamentului (CE) nr. .../...;
2. au fost preparate exclusiv cu urmãtoarele subproduse de la animale:
a) pãrţi de animale tãiate ce au fost proprii pentru consum uman în
conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala dar
care nu sunt destinate consumului uman din motive comerciale,
b) pãrţi de animale tãiate ce au fost respinse, fiind improprii pentru
consum uman, dar care nu sunt afectate de nici un semn al vreunei boli
transmisibile la oameni sau la animale şi care provin din carcase ce au fost
proprii pentru consum uman în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa
în legislaţia nationala,
c) piei prelucrate şi neprelucrate ce provin de la animale ce au fost
tãiate într-un abator, au fost supuse unei inspecţii ante-mortem şi au fost
corespunzãtoare pentru tãiere, ca rezultat al unei astfel de inspecţii, în
conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala,
d) subproduse de la animale derivate de la fabricarea de produse destinate
consumului uman, incluzrnd oase degresate şi jumari, şi
e) subproduse proaspete provenite de la peste, prelucrate în întreprinderi
ce fabrica produse din peste pentru consum uman,
3. au fost supuse:
a) în cazul articolelor de mestecat pentru crini produse din piei prelucrate
şi neprelucrate de ongulate, unui tratament termic suficient pentru a distruge
organismele patogene (incluzrnd Salmonella)(^1);
b) în cazul articolelor de mestecat pentru crini produse din alte subproduse
de la animale decrt pieile prelucrate şi neprelucrate de ongulate, unui
tratament termic de cel puţin 90°C în toatã substanta acestora(^1);
4. au fost examinate urmare a unei prelevãri randomizate a cel puţin cinci
probe din fiecare lot prelucrat, prelevate în cursul sau dupã depozitare în
întreprinderea de prelucrare şi se conformeazã urmãtoarelor standarde(^1):
Salmonella: absent în 25 de g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
Enterobacteriacee: n = 5, c = 2, m = 10, M = 300 în 1 g.
(^1) Unde:
n - numãrul de probe ce trebuie sa fie testate;
m - valoarea prag pentru numãrul de bacterii; rezultatul este considerat
satisfãcãtor dacã numãrul de bacterii din toate probele nu depãşeşte m;
M - valoarea maxima pentru numãrul de bacterii; rezultatul este considerat
nesatisfãcãtor dacã numãrul de bacterii din una sau mai multe probe este mai
mare sau egal cu M; şi
C - numãrul de probe al cãror numãr de bacterii se poate situa
între m şi M, proba fiind totuşi consideratã acceptabilã dacã numãrul de
bacterii din celelalte probe este mai mic sau egal cu m.
5. au fãcut obiectul tuturor mãsurilor de precautie pentru a se evita
recontaminarea cu agenţi patogeni dupã tratament; şi
6. a fost ambalat în ambalaje noi.
Întocmit la: ............................ la data de: ..................
(locul) (data)
Ştampila(^2)
┌────┐ ....................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^2)
└────┘ ....................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
------------
(^2) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. III D
Certificat de sãnãtate
Pentru hrana cruda pentru animale de companie
destinate expedierii cãtre România
Nota pentru importator prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
.........................................................................
Ţara de destinaţie: .....................................................
Ţara exportatoare: ......................................................
Ministerul responsabil: .................................................
Departamentul certificator: .............................................
I. Identificarea hranei crude pentru animale de companie
Hrana cruda pentru animale de companie a fost produse din materii prime
de la urmãtoarele specii: ...................................................
.........................................................................
.........................................................................
Natura ambalajului: .....................................................
Numãrul de ambalaje: ....................................................
Greutatea neta: .........................................................
Numãrul de referinta al lotului: ........................................
II. Originea hranei crude pentru animale de companie
Adresa şi numãrul de autorizare a întreprinderii: .......................
.........................................................................
.........................................................................
III. Destinaţia hranei crude pentru animale de companie
Hrana cruda pentru animale de companie este expediatã:
De la: ..................................................................
(locul de încãrcare)
La: .....................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: .......................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ...................................
Numele şi adresa expeditorului: .........................................
.........................................................................
Numele şi adresa destinatarului: ........................................
.........................................................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial declar ca am citit şi am înţeles
Regulamentul (CE) nr. .../... şi certific faptul ca hrana cruda pentru animale
de companie descrisã anterior:
1. consta din subproduse de la animale derivate de la speciile la care se
referã Secţiunea (I) anterioarã şi îndeplineşte cerinţele de sãnãtate a
animalelor relevante stabilite de Decizia(ile) Comisiei .../.../...(^1);
2. consta numai din pãrţi de animale tãiate ce au fost proprii pentru consum
uman, în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala
dar care nu sunt destinate consumului uman din motive comerciale;
3. a fost preparata şi depozitata într-o întreprindere de prelucrare
autorizata şi supravegheatã de autoritatea veterinara competenta în conformitate
cu art. 18 al regulamentului (CE) nr. .../...;
4. a fãcut obiectul tuturor mãsurilor de precautie pentru a se evita
contaminarea cu agenţi patogeni; şi
5. a fost ambalata în ambalaje noi ce previn orice scurgere.
Întocmit la:................................ la data de: ...............
(locul) (data)
Ştampila(^2)
┌────┐ ....................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^2)
└────┘ ....................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
------------
(^1) Trebuie sa fie inclus numãrul Deciziei (ilor) curente şi relevante pentru carnea proaspãta provenitã de la speciile domestice sensibile corespondente.
(^2) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. IV
Certificat de sãnãtate
Pentru import de ser provenit de la ecvidee originare din tari terţe
sau pãrţi din tari terţe din care este permis importul de ecvidee vii
pentru tãiere, destinate expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
..........................................................................
Ţara de destinaţie: ......................................................
Ţara exportatoare: .......................................................
Ministerul responsabil: ..................................................
Departamentul certificator: ..............................................
I. Identificarea serului
Ser de: ..................................................................
(specia)
Natura ambalajului: ......................................................
Numãrul de ambalaje: .....................................................
Greutatea neta: ..........................................................
II. Originea serului
Adresa şi numãrul de control veterinar al întreprinderii de colectare
înregistrate: ................................................................
III. Destinaţia serului
Serul va fi expediat:
De la: ...................................................................
(locul de încãrcare)
La: ......................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: ........................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ....................................
Numele şi adresa expeditorului: ..........................................
Numele şi adresa destinatarului: .........................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca serul provenit de
la ecvidee descris anterior:
1. provine dintr-o ţara în care urmãtoarele boli sunt notificabile
obligatoriu: pesta ecvina africana, durina, morva, encefalomielita ecvina
(toate tipurile, incluzrnd EEV), anemia infectioasa ecvina, stomatita
veziculoasa, rabia, antraxul;
2. a fost obţinut sub supravegherea unui medic veterinar oficial, de la
ecvide ce în momentul colectãrii nu prezentau semne clinice ale vreunei boli
infectioase;
3. a fost obţinut de la ecvidee ce au rãmas de la fatare pe teritoriul sau
iar în cazul regionalizarii oficiale în conformitate cu legislaţia comunitara
transpusa în legislaţia nationala, în pãrţi ale teritoriului unei tari terţe în
care:
(i) encefalomielita ecvina venezuelana nu a apãrut în ultimii doi ani,
(ii) durina nu a apãrut în ultimele şase luni şi
(iii) morva nu a apãrut în ultimele şase luni;
4. a fost obţinut de la ecvidee ce nu au fost niciodatã prezente într-o
exploatatie ce a fãcut obiectul interdicţiei din motive de sãnãtate a animalelor
sau în care:
(i) în cazul encefalomielitei ecvine, data la care au fost tãiate toate
ecvideele prezentrnd boala a fost cu cel puţin şase luni înainte de data
colectãrii,
(ii) în cazul anemiei infectioase, toate animalele infectate au fost tãiate
iar animalele rãmase au prezentat o reactie negativa la doua teste Coggins
efectuate la interval de trei luni,
(iii) în cazul stomatitei veziculoase, interdicţia a fost ridicatã cu cel
puţin şase luni înainte de data colectãrii,
(iv) în cazul rabiei, ultimul caz înregistrat a fost cu cel puţin o luna
înainte de data colectãrii,
(v) în cazul antraxului, ultimul caz înregistrat a fost cu cel puţin 15 zile
înainte de data colectãrii, sau
(vi) au fost tãiate toate animalele din speciile sensibile la boala situate
în exploatatie iar clãdirile au fost dezinfectate cu cel puţin 30 de zile
înainte de data colectãrii (sau în cazul antraxului, cu cel puţin 15 zile
înainte);
5. a fãcut obiectul tuturor mãsurilor de precautie pentru a se evita
contaminarea cu agenţi patogeni pe parcursul producţiei, manipulãrii şi
ambalarii; şi
6. a fost ambalat în containere impermeabile, sigilate, etichetate clar cu
urmãtoarele cuvinte "ser provenit de la ecvidee" şi purtrnd numãrul de
autorizare a unitãţii de colectare.
Întocmit la: ................................. la data de: ...............
(locul) (data)
Ştampila(^1)
┌────┐ ...............................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^1)
└────┘
...................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
----------
(^1) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. V A
Certificat de sãnãtate
Pentru piei prelucrate şi neprelucrate proaspete sau
refrigerate de ongulate, destinate expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
.........................................................................
Ţara de destinaţie: .....................................................
Ţara exportatoare: ......................................................
Ministerul responsabil: .................................................
Departamentul certificator: .............................................
I. Identificarea pieilor prelucrate şi neprelucrate
Piei prelucrate şi neprelucrate
de: .....................................................................
(specia)
Natura ambalajului: .....................................................
Numãrul de ambalaje: ....................................................
Greutatea neta: .........................................................
Numãrul(ele) sigiliului(lor) de pe container(e), vehiculul(e) rutier(e),
vagonul(ele) de cale feratã sau balot(i): ...............................
.........................................................................
II. Originea pieilor prelucrate şi neprelucrate
Adresa şi numãrul de control veterinar al întreprinderii de colectare
înregistrate: ...........................................................
III. Destinaţia pieilor prelucrate şi neprelucrate
Pieile prelucrate şi neprelucrate vor fi expediate:
De la: ..................................................................
(locul de încãrcare)
La: .....................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: .......................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ...................................
Numele şi adresa expeditorului: .........................................
Numele şi adresa destinatarului: ........................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca pieile prelucrate
şi neprelucrate descrise anterior:
1. au fost obţinute de la animale ce:
a) au fost tãiate într-un abator, au fost supuse unei inspecţii ante-mortem
şi au fost corespunzãtoare pentru tãiere, ca rezultat al unei astfel de
inspecţii, în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia
nationala,
b) nu au fost afectate de nici o boala transmisibila la oameni sau
la animale
şi
c) nu au fost ucise pentru a eradica o boala epizootica;
2. provin dintr-o ţara sau, în cazul regionalizarii în conformitate cu
legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala, dintr-o parte a unei
tari din care este autorizat importul tuturor categoriilor de carne proaspãta
provenitã de la speciile corespondente şi care:
a) timp de cel puţin 12 luni înainte de expediere a fost indemna de
urmãtoarele boli:
(i) pesta porcina clasica(^1)
(ii) pesta porcina africana(^1) şi
(iii) pesta bovina(^1); şi
b) a fost indemna de febra aftoasa timp de cel puţin 24 de luni înainte de
expediere şi în care timp de 12 luni înainte de expediere nu a fost efectuatã
nici o vaccinare impotriva febrei aftoase(^1);
(^1) A se şterge bolile ce nu sunt aplicabile speciilor în cauza.
3. au fost obţinute de la:
a) animale ce au rãmas pe teritoriul tarii de origine timp de cel puţin trei
luni înainte de a fi tãiate sau de la fatare, în cazul animalelor în vrrsta de
pana la trei luni;
b) în cazul pieilor prelucrate şi neprelucrate provenite de la biongulate,
animale ce provin din exploataţii în care nu a existat nici un focar de febra
aftoasa în ultimele 30 de zile şi în jurul cãrora nu a existat nici un caz de
febra aftoasa pe o raza de 10 km, timp de 30 de zile;
c) în cazul pieilor prelucrate şi neprelucrate provenite de la suine,
animale ce provin din exploataţii în care nu a existat nici un focar de boala
veziculoasa a porcului în ultimele 30 de zile ori de pesta porcina clasica sau
pesta porcina africana în ultimele 40 de zile şi în jurul cãrora nu a existat
nici un caz de aceste boli pe o raza de 10 km, timp de 30 de zile, sau
d) animale ce au fost supuse inspecţiei ante-mortem de sãnãtate în abator,
pe parcursul a 24 de ore înainte de tãiere şi nu au prezentat nici un semn de
febra aftoasa(^1) sau boala veziculoasa a porcului(^1);
4. au fãcut obiectul tuturor mãsurilor de precautie pentru a se evita
recontaminarea cu agenţi patogeni.
Întocmit la: ........................ la data de: ............
(locul) (data)
Ştampila(^2)
┌────┐ ................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^2)
└────┘ ................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
------------
(^1) A se şterge bolile ce nu sunt aplicabile speciilor în cauza.
(^2) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. V B
Certificat de sãnãtate
Pentru pieile prelucrate şi neprelucrate tratate de ongulate,
destinate expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate:
..........................................................................
Ţara de destinaţie: ......................................................
Ţara exportatoare: .......................................................
Ministerul responsabil: ..................................................
Departamentul certificator: ..............................................
I. Identificarea pieilor prelucrate şi neprelucrate
Piei prelucrate şi neprelucrate
de: ......................................................................
(specia)
Natura ambalajului: ......................................................
Numãrul de ambalaje: .....................................................
Greutatea neta: ..........................................................
Numãrul(ele) sigiliului(lor) de pe container(e), vehiculul(e) rutier(e),
vagonul(ele) de cale feratã sau balot(i): ....................................
II. Originea pieilor prelucrate şi neprelucrate
Adresa şi numãrul de control veterinar al întreprinderii înregistrate şi
supravegheate: ............................................................
...........................................................................
...........................................................................
III. Destinaţia pieilor prelucrate şi neprelucrate
Pieile prelucrate şi neprelucrate vor fi expediate:
De la: ...................................................................
(locul de încãrcare)
La: ......................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: ........................................
Numele şi adresa expeditorului: ..........................................
Numele şi adresa destinatarului: .........................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca pieile prelucrate şi
neprelucrate descrise anterior:
1. au fost obţinute de la animale ce:
a) nu au prezentat nici un semn clinic de nici o boala transmisibila la
oameni sau la animale şi
b) nu au fost ucise pentru a se eradica o boala epizootica;
2. fie(^1):
a) provin de la animale ce au originea într-o ţara sau o parte a unei tari
ce, conform legislaţiei comunitare transpusa în legislaţia nationala, nu face
obiectul restrictiilor ca rezultat al unui focar al unei boli transmisibile
grave la care sunt sensibile animalele din speciile în cauza şi au fost:
(i) uscate(^2),
(ii) sarate în stare uscata sau sarate în stare umeda timp de cel puţin 14
zile anterioare expedierii(^2),
(iii) sarate timp de şapte zile în sare marina cu adaos de 2% de carbonat de
sodiu 2, sau
(iv) uscate timp de 42 de zile, la o temperatura de cel puţin 20°C;
b) au fost:
(i) sarate în stare uscata sau sarate în stare umeda timp de cel puţin 14
zile anterior expedierii(^2), sau
(ii) sarate timp de şapte zile în sare marina cu adaos de carbonat de sodiu
2%; sau
c) au fost sarate la ..... (data) înainte de a fi transportate pe vas;
şi
3. transportul nu a venit în contact cu alte produse de origine animala
sau cu animale vii ce puteau prezenta un risc de rãspândire a unei boli
transmisibile grave.
(^1) A se şterge dacã este cazul.
(^2) A se şterge bolile ce nu sunt aplicabile speciilor în cauza.
Întocmit la: ........................ la data de: ............
(locul) (data)
Ştampila(^1)
┌────┐ .........................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^1)
└────┘ .........................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
-----------
(^1) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. V C
Declaraţie oficialã
Pentru pieile prelucrate şi neprelucrate tratate de rumegatoare
ce sunt destinate expedierii cãtre România şi au fost ţinute separat
timp de 21 de zile sau fac obiectul transportului timp 21 de zile
neintrerupt, anterior importului
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentei declaraţii oficiale:
.........................................................................
Ţara de destinaţie: .....................................................
Ţara exportatoare: ......................................................
Ministerul responsabil: .................................................
Departamentul certificator: .............................................
I. Identificarea pieilor prelucrate şi neprelucrate
Piei prelucrate şi neprelucrate
de: .....................................................................
(specia)
Natura ambalajului: .....................................................
Numãrul de ambalaje: ....................................................
Greutatea neta: .........................................................
Numãrul(ele) sigiliului(lor) de pe container(e), vehiculul(e) rutier(e),
vagon(ele) de cale feratã sau balot(i): .................................
II. Originea pieilor prelucrate şi neprelucrate
Adresa şi numãrul de control veterinar al întreprinderii: ...............
.............................................................................
.............................................................................
III. Destinaţia pieilor prelucrate şi neprelucrate
Pieile prelucrate şi neprelucrate vor fi expediate:
De la: .........................................................
(locul de încãrcare)
La: ............................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: ..............................
Numele şi adresa expeditorului: .........................................
Numele şi adresa destinatarului: ........................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca pieile prelucrate
şi neprelucrate descrise anterior:
1. au fost obţinute de la animale ce:
a) nu au prezentat nici un semn clinic al vreunei boli transmisibile la
oameni sau la animale şi
b) nu au fost ucise pentru a se eradica o boala epizootica;
2. au fost:
a) uscate(^1);
b) sarate în stare uscata sau sarate în stare umeda, timp de cel puţin 14
zile anterior expedierii(^1);
c) sarate timp de şapte zile în sare marina cu adaos de carbonat de sodiu
2%(^1); sau
d) uscate timp de 42 de zile la o temperatura de cel puţin 20°C(^1);
3. nu au venit în contact cu alte produse de origine animala sau cu animale
vii ce puteau prezenta un risc de rãspândire a unei boli transmisibile grave; şi
4. a) au fost ţinute separat, dupã tratamentul descris la punctul 1(^1),
timp de 21 de zile imediat înainte de expediere, sub supraveghere oficialã; sau
b) ca urmare a declaraţiei transportatorului, durata perioadei de transport
este prevãzutã a fi de cel puţin 21 de zile(^1).
(^1) A se şterge dupã caz.
Întocmit la: ........................ la data de: ............
(locul) (data)
Ştampila(^1)
┌────┐ ........................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^1)
└────┘ ........................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
--------------
(^1) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. VI A
Certificat de sãnãtate
Pentru trofee de vanatoare tratate sau pãsãri şi ongulate,
constând exclusiv în oase, coarne, ongloane, gheare, coarne de
cerb, dinti, piei prelucrate sau neprelucrate, pentru expedierea
cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentei declaraţii oficiale:
.........................................................................
Ţara de destinaţie: .....................................................
Ţara exportatoare: ......................................................
Ministerul responsabil: .................................................
Departamentul certificator: .............................................
I. Identificarea trofeelor de vanatoare
Trofee de vanatoare
de: .....................................................................
(specia)
Natura trofeelor de vanatoare:
a) exclusiv oase, coarne, ongloane, gheare, coarne de cerb, dinti(^1):
.........................................................................
b) exclusiv piei prelucrate sau neprelucrate(^1):
.........................................................................
Natura ambalajului: .....................................................
Numãr de pãrţi sau ambalaje: ............................................
Numãr de referinta al certificatului CITES(^1): .........................
II. Destinaţia trofeelor de vanatoare
Trofeele de vanatoare sunt expediate:
De la: ..................................................................
(locul de încãrcare)
La: .....................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
(^1) A se şterge dacã este cazul.
Cu urmãtorul mijloc de transport: .......................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ...................................
Numele şi adresa expeditorului: .........................................
Numele şi adresa destinatarului: ........................................
III. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca trofeele de
vanatoare descrise anterior:
1. au fost ambalate imediat dupã tratament, fãrã a veni în contact cu alte
produse de origine animala ce le pot contamina, în ambalaje individuale,
transparente şi închise, astfel incrt sa se evite orice contaminare
ulterioara;
şi
2. în cazul trofeelor de vanatoare constrnd exclusiv din piei prelucrate
sau neprelucrate(^1):
a) au fost uscate(^1);
b) au fost sarate în stare uscata sau umeda, timp de minim 14 zile anterior
expedierii(^1); şi
c) au fost sarate în stare uscata sau sarate în stare umeda la .... (data)
şi în conformitate cu declaraţia transportatorului, urmeazã a fi
transportate pe vas iar transportul va avea o astfel de durata incrt
acestea sa fi fost supuse sararii timp de minim 14 zile înainte de a
ajunge postul de inspecţie veterinara de frontiera al României(^1); sau
3. în cazul trofeelor de vanatoare constând exclusiv din oase, coarne,
ongloane, gheare, coarne de cerb sau dinti(^1):
a) au fost imersate în apa fiarta pentru o perioada corespunzãtoare astfel
încât sa se asigure ca este îndepãrtatã orice materie organicã în afarã de
oase, coarne, ongloane, gheare sau dinti; şi
b) au fost dezinfectate cu un produs autorizat de autoritatea veterinara
centrala, în particular cu apa oxigenata, atunci crnd se au în vedere pãrţi
constrnd din oase.
-----------
(^1) A se şterge dacã este cazul.
Întocmit la: ........................ la data de: ............
(locul) (data)
Ştampila(^1)
┌────┐ .....................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^1)
└────┘ .....................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
-------------
(^1) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. VI B
Certificat de sãnãtate
Pentru trofee de vanatoare tratate sau pãsãri şi ongulate,
constând din pãrţi întregi ce nu au fost tratate,
destinate expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat:
..........................................................................
Ţara de destinaţie: ......................................................
Ţara exportatoare: .......................................................
Ministerul responsabil: ..................................................
Departamentul certificator:...............................................
I. Identificarea trofeelor de vanatoare
Trofee de vanatoare de: ..................................................
(specia)
Natura ambalajului: ......................................................
Numãrul de pãrţi sau ambalaje: ...........................................
Numãrul de referinta al certificatului CITES(^1): ........................
(^1) A se şterge dupã caz.
II. Destinaţia trofeelor de vanatoare
Trofeele de vanatoare sunt expediate:
De la: ..................................................................
(locul de încãrcare)
La: .....................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: .......................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ...................................
Numele şi adresa expeditorului: .........................................
Numele şi adresa destinatarului: ........................................
III. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul medic veterinar oficial certific faptul ca trofeele de
vanatoare descrise anterior:
1. cu privire la trofeele de vanatoare de animale biongulate, cu excepţia
suinelor(^1):
a) ... (regiunea) a fost indemna de febra aftoasa şi pesta bovina în
ultimele 12 luni şi pe parcursul aceleiaşi perioade nu a avut loc
vaccinarea impotriva acestor boli;
şi
b) trofeele de vanatoare descrise anterior:
(i) au fost obţinute de la animale ce au fost ucise pe teritoriul regiunii
respective ce este autorizata pentru exportul de carne proaspãta provenitã
de la specii domestice sensibile corespondente şi în care, pe parcursul
ultimelor 60 de zile, nu au existat restrictii de sãnãtate a animalelor
datoritã unor focare de boli la care vanatul este sensibil;
şi
(ii) au provenit de la animale ce au fost ucise la o distanta de cel puţin
20 de km de frontierele altei tari terţe sau pãrţi ale unei tari terţe
neautorizate sa exporte în România trofee de vanatoare netratate de alte
animale biongulate în afarã de suine;
2. cu privire la trofeele de vanatoare de suine sãlbatice(^1):
a) ... (regiunea) a fost indemna, pe parcursul ultimelor 12 luni, de pesta
porcina clasica, pesta porcina africana, boala veziculoasa a porcului, febra
aftoasa şi encefalomielita enterovirala porcina (boala de Teschen) şi nu au fost
efectuate vaccinari impotriva vreuneia din aceste boli în ultimele 12 luni; şi
b) trofeele de vanatoare descrise anterior:
(i) au fost obţinute de la animale ce au fost ucise pe teritoriul respectiv
ce este autorizat pentru exportul de carne proaspãta de la speciile domestice
sensibile corespondente şi în care, în ultimele 60 de zile, nu au existat
restrictii de sãnãtate a animalelor datoritã unor focare de boli la care suinele
sunt sensibile;
(ii) au provenit de la animale ce au fost ucise la o distanta de cel puţin
20 de km de frontierele altei tari terţe sau pãrţi a unei tari terţe
neautorizate pentru a exporta în România trofee de vanatoare netratate de suine
sãlbatice;
______________
(^1) A se şterge dupã caz.
3. cu privire la trofeele de vanatoare de solipede, trofeele de vanatoare
descrise anterior au fost obţinute de la solipede sãlbatice ce au fost ucise pe
teritoriul tarii exportatoare menţionate anterior(^1);
4. cu privire la trofeele de vanatoare de vanat cu pene(^1);
a) ... (regiunea) este indemna de influenta aviara şi boala de Newcastle;
b) trofeele de vanatoare descrise anterior au fost obţinute de la vanat cu
pene salbatic ce a fost ucis în regiunea respectiva şi în care în ultimele 30 de
zile nu au existat restrictii de sãnãtate a animalelor datoritã unor focare de
boli la care sunt sensibile pasarile sãlbatice;
5. trofeele de vanatoare descrise anterior au fost ambalate fãrã a veni în
contact cu alte produse de origine animala ce le pot contamina, în ambalaje
individuale, transparente şi închise, astfel incrt sa se evite orice contaminare
ulterioara.
Întocmit la: ........................ la data de: ............
(locul) (data)
Ştampila(^2)
┌────┐ ...................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^2)
└────┘ ...................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
------------
(^1) A se şterge dupã caz.
(^2) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. VII A
Certificat de sãnãtate
Pentru par de porc provenit din tari terţe sau regiuni
ale acestora ce sunt indemne de pesta porcina africana,
destinate expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat:
..........................................................................
Ţara de destinaţie: ......................................................
Ţara exportatoare: .......................................................
Ministerul responsabil: ..................................................
Departamentul certificator: ..............................................
I. Identificarea parului de porc
Natura ambalajului: ......................................................
Numãrul de pãrţi sau ambalaje: ...........................................
Greutatea neta: ..........................................................
II. Originea parului de porc
Adresa şi numãrul de control veterinar al întreprinderii înregistrate:
III. Destinaţia parului de porc
Parul de porc este expediat:
De la: ...................................................................
(locul de încãrcare)
La: ......................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: ........................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ....................................
Numele şi adresa expeditorului: ..........................................
Numele şi adresa destinatarului: .........................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca:
1. Parul de porc descris anterior a fost obţinut de la porci ce provin din
ţara de origine şi au fost taiati într-un abator situat pe teritoriul
acesteia.
2. Porcii de la care a fost obţinut parul de porc nu au prezentat, în cursul
inspecţiei de sãnãtate efectuate înainte de tãiere, semne ale vreunei boli
transmisibile la oameni sau la animale şi nu au fost ucisi pentru a se
eradica o boala epizootica.
3. Ţara de origine sau, în cazul regionalizarii în conformitate cu
legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala, regiunea de
origine, a fost indemna de pesta porcina africana timp de cel puţin 12 luni.
4. Parul de porc este uscat şi introdus în siguranta în ambalaje.
Întocmit la: ...................... la data de: ............
(locul) (data)
Ştampila(^1)
┌────┐ ................................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^1)
└────┘ ................................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
------------
(^1) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. VII B
Certificat de sãnãtate
Pentru par de porc din tari terţe sau regiuni ale acestora
ce nu sunt indemne de pesta porcina africana,
destinate expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat:
.........................................................................
Ţara de destinaţie: .....................................................
Ţara exportatoare: ......................................................
Ministerul responsabil: .................................................
Departamentul certificator: .............................................
I. Identificarea parului de porc
Natura ambalajului: .....................................................
Numãrul de pãrţi sau ambalaje: ..........................................
Greutatea neta: .........................................................
II. Originea parului de porc
Adresa şi numãrul de control veterinar al întreprinderii înregistrate:
.........................................................................
III. Destinaţia parului de porc
Parul de porc este expediat:
De la: ....................................................
(locul de încãrcare)
La: .......................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: .......................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ...................................
Numele şi adresa expeditorului: .........................................
Numele şi adresa destinatarului: ........................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca:
1. Parul de porc descris anterior a fost obţinut de la porci ce provin din
ţara de origine şi sunt taiati într-un abator de pe teritoriul acesteia.
2. Porcii de la care a fost obţinut parul de porc nu au prezentat, în cursul
inspecţiei de sãnãtate efectuate înainte de tãiere, semne ale vreunei boli
transmisibile la oameni sau la animale şi nu au fost ucisi pentru a se eradica o
boala epizootica.
3. Parul de porc menţionat anterior a fost:
a) fiert(^1)
b) vopsit(^1),
c) decolorat(^1).
4. Parul de porc este uscat şi introdus în siguranta în ambalaje.
Întocmit la: ........................ la data de: ............
(locul) (data)
Ştampila(^2)
┌────┐ ..............................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^2)
└────┘ ..............................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
--------------
(^1) A se şterge dupã caz.
(^2) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
CAP. VIII
Certificat de sãnãtate
Pentru subproduse de la animale destinate fabricãrii de hrana
pentru animale de companie sau produse tehnice, incluzând
produsele farmaceutice şi destinate expedierii cãtre România
Nota pentru importator: prezentul certificat este emis numai în scopuri
veterinare şi trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la
postul de inspecţie veterinara de frontiera.
Numãrul de referinta al prezentului certificat:
.........................................................................
Ţara de destinaţie: .....................................................
Ţara exportatoare: ......................................................
Ministerul responsabil: .................................................
Departamentul certificator: .............................................
I. Identificarea subproduselor animale
Natura subproduselor animale şi specia: .................................
Natura ambalajului: .....................................................
Numãrul de pãrţi sau ambalaje: ..........................................
Greutatea neta: .........................................................
Numãrul de referinta al lotului: ........................................
II. Originea subproduselor de la animale
Adresa şi numãrul de control veterinar al întreprinderii autorizate:
.........................................................................
III. Destinaţia subproduselor de la animale
Subprodusele de la animale sunt expediate:
De la: ........................................................
(locul de încãrcare)
La: ...........................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
Cu urmãtorul mijloc de transport: .......................................
Numãrul sigiliului (dacã este cazul): ...................................
Numele şi adresa expeditorului: .........................................
Numele şi adresa destinatarului: ........................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca subprodusele de la
animale descrise anterior:
1. constau în subproduse de la animale obţinute de la speciile la care se
referã Secţiunea 1 şi îndeplinesc cerinţele relevante de sãnãtate a animalelor
stabilite de Decizia(ile) Comisiei .../.../...(^1);
2. constau numai din pãrţi de animale tãiate ce sunt proprii pentru consum
uman, în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala
dar care nu sunt destinate consumului uman din motive comerciale;
3. au fost congelate la temperaturi scãzute în întreprinderea de origine;
4. au fãcut obiectul tuturor mãsurilor de precautie pentru a se evita
recontaminarea cu agenţi patogeni;
5. au fost ambalate în ambalaje noi ce previn orice scurgere.
Întocmit la: ........................ la data de: ............
(locul) (data)
Ştampila(^2)
┌────┐ .............................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)(^2)
└────┘ .............................................
(numele, calificarea şi titlul cu majuscule)
-----------
(^1) Trebuie sa fie inclus numãrul Deciziei(ilor) curente şi relevante pentru carnea proaspãta provenitã de la speciile domestice sensibile corespondente.
(^2) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã culoare diferita de cea a textului imprimat.
ANEXA 11
la prezenta norma sanitarã veterinara
LISTA ŢÃRILOR TERŢE DIN CARE AUTORITATEA VETERINARA CENTRALA
A ROMÂNIEI POATE AUTORIZA IMPORTUL DE SUBPRODUSE ANIMALE
CE NU SUNT DESTINATE CONSUMULUI UMAN
Includerea unei tari pe una din urmãtoarele liste este o condiţie necesarã dar nu suficienta pentru importul în România de produse relevante din ţara respectiva. Importul trebuie sa întruneascã de asemenea cerinţele de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica.
PARTEA I
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de lapte şi produse pe baza de lapte
Ţãrile terţe enumerate la coloana a 2-a a anexei "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de lapte şi produse lactate" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 234/2002 .
PARTEA II
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de proteine animale prelucrate (excluzând fãina de peste)
Ţãrile terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 .
PARTEA III
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de fãina de peste şi ulei de peste
Ţãrile terţe enumerate de anexa nr. 2 a "Normei sanitare veterinare privind importul şi comercializarea fainii de peste şi din alte animale marine, cu excepţia mamiferelor, şi ale produselor, inclusiv amestecuri, altele decât alimentele pentru animalele de companie, care conţin aceste produse", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 304/2002 .
PARTEA IV
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de grãsimi topite (excluzând uleiul de peste)
Ţãrile terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 .
PARTEA V
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de produse sangvine pentru materii furajere
A. Produse sangvine provenite de la ongulate
Ţãrile terţe sau pãrţi ale ţãrilor terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 din care este autorizat importul tuturor categoriilor de carne proaspãta de la speciile respective.
B. Produse sangvine de la alte specii
Ţãrile terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 .
PARTEA VI
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de produse sangvine (cu excepţia ecvideelor) destinate uzului tehnic şi farmaceutic
A. Produse sangvine de la ongulate
Ţãrile terţe sau pãrţi ale ţãrilor terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 , din care este autorizat importul tuturor categoriilor de carne proaspãta de la speciile respective.
B. Produse sangvine de la alte specii
Ţãrile terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 .
PARTEA VII
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de materii neprelucrate pentru fabricarea de hrana pentru animale de companie şi produse tehnice
A. Materii neprelucrate provenite de la bovine, ovine, caprine, porcine şi ecvine
Ţãrile terţe sau pãrţi ale ţãrilor terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 , din care este autorizat importul tuturor categoriilor de carne proaspãta de la speciile respective.
B. Materii neprelucrate provenite de la pãsãri
Tari terţe din care autoritatea veterinara centrala a României autorizeaza importul de carne proaspãta de pasare.
C. Materii neprelucrate provenite de la alte specii
Ţãrile terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 .
PARTEA VIII
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de par netratat de porc
Ţãrile enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 .
PARTEA IX
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de gunoi de grajd pentru tratamentul solului
A. Produse pe baza de gunoi de grajd prelucrate
Ţãrile terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 .
B. Gunoi de grajd prelucrat provenit de la ecvidee
Ţãrile terţe enumerate la anexa nr. 2 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 , pentru ecvideele vii.
C. Gunoi de grajd neprelucrat provenit de la pãsãri
Ţãrile terţe din care autoritatea veterinara centrala a României autorizeaza importul de carne proaspãta de pasare.
PARTEA X
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de hrana pentru animale de companie şi articole de mestecat pentru caini
Ţãrile terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 şi urmãtoarele tari:
(LK) Sri Lanka(^1)
(JP) Japonia(^2)
(TW) Taiwan(^2).
PARTEA XI
Lista ţãrilor terţe din care autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza importul de gelatina, proteine hidrolizate şi fosfat dicalcic
Ţãrile terţe enumerate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind stabilirea listei ţãrilor terţe din care România avizeazã importul de bovine, porcine, ecvidee, ovine, caprine, precum şi de carne proaspãta şi produse din carne", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 242/2002 şi urmãtoarele tari:
(KR) Republica Coreea(^3)
(MY) Malaysia(^3)
(PK) Pakistan(^3)
(TW) Taiwan(^3).
------------
(^1) Articole de mestecat produse din piei prelucrate şi neprelucrate exclusiv de ongulate.
(^2) Hrana prelucrata pentru animale de companie, destinatã exclusiv pestilor ornamentali.
(^3) Exclusiv gelatina.
----------