────────
la norma sanitarã veterinara
──────────────────────────────
CONDIŢIILE PENTRU CREŞTEREA VITEILOR
1. Materialele utilizate pentru construcţia adaposturilor pentru cazarea viteilor şi, în special, a boxelor şi a echipamentului cu care aceştia intra în contact, trebuie sa nu fie dãunãtoare şi sa permitã curãţenia mecanicã, precum şi dezinfectia temeinica.
2. Pana la elaborarea unor reguli comunitare în acest sens, ce trebuie sa fie transpuse în legislaţia nationala, circuitele electrice şi echipamentul trebuie sa fie instalate în conformitate cu normele naţionale în vigoare, pentru a se preveni socurile electrice.
3. Izolarea, încãlzirea şi ventilatia adaposturilor trebuie sa asigure ca circulaţia aerului, nivelul impuritatilor, temperatura, umiditatea relativã a aerului şi concentratiile de gaze sunt menţinute în limite ce nu sunt dãunãtoare viteilor.
4. Toate echipamentele automate sau mecanice, indispensabile pentru sãnãtatea şi bunãstarea viteilor, trebuie sa fie inspectate cel puţin o data pe zi. Atunci când se constata defectiuni, acestea trebuie remediate imediat sau, dacã acest lucru nu este posibil, trebuie sa fie luate mãsuri corespunzãtoare în vederea protejãrii sãnãtãţii şi bunastarii viteilor pana la remedierea defectiunii, în special prin utilizarea metodelor alternative de furajare şi de menţinere a condiţiilor de mediu în limite normale.
5. Atunci când se utilizeazã un sistem de ventilaţie artificiala, trebuie prevãzute un sistem de rezerva corespunzãtor care sa poatã asigura o reinnoire a aerului suficienta pentru a pãstra sãnãtatea şi bunãstarea viteilor în eventualitatea unei avarii şi un sistem de alarma care sa atentioneze ingrijitorul în caz de aparitie a defectiunilor. Sistemul de alarma trebuie sa fie testat periodic.
6. Viteii nu trebuie sa fie ţinuţi în permanenta în intuneric. Pentru a rãspunde nevoilor lor fiziologice şi etologice, trebuie elaborate prevederi care sa permitã, pentru diferite condiţii de climat, un iluminat artificial sau natural corespunzãtor. În cazul iluminatului artificial, acesta trebuie sa funcţioneze pentru o perioada cel puţin echivalenta cu perioada de lumina naturala disponibilã în mod normal între orele 9,00 şi 17,00. Trebuie sa existe, de asemenea, surse adecvate de iluminat, fixe sau mobile, suficient de puternice pentru a permite o inspectare a viteilor în orice moment.
7. Toţi viteii ţinuţi în adaposturi trebuie sa fie inspectati de cãtre proprietar sau de cãtre persoana responsabilã de animale cel puţin de doua ori pe zi. Viteii ţinuţi în aer liber trebuie sa fie inspectati cel puţin o data pe zi. Orice vitel suspect de imbolnavire sau rãnit trebuie sa fie tratat corespunzãtor fãrã întârziere, iar consultatia de cãtre medicul veterinar trebuie sa fie efectuatã cat mai repede posibil pentru fiecare vitel care nu rãspunde la îngrijirea data de îngrijitor. Atunci când este necesar, viteii bolnavi sau rãniţi trebuie sa fie izolati în spaţii adecvate, cu asternut uscat şi confortabil.
8. Adãposturile pentru viţei trebuie sa fie construite în asa fel încât sa permitã fiecãrui vitel sa stea culcat, sa se odihneasca, sa stea în poziţie patrupeda şi sa se lîngã fãrã dificultate.
9. Viteii nu trebuie sa fie legaţi, cu excepţia celor cazati în grupuri, care pot fi legaţi pentru perioade de cel mult o ora pentru hranire cu lapte sau administrare de substituenti de lapte. Atunci când se foloseşte legarea viteilor, aceasta nu trebuie sa le producã raniri. Viteii trebuie inspectati cu regularitate, iar mijlocul de legare trebuie ajustat pentru a le asigura confortul. Fiecare mijloc de legare trebuie sa fie confectionat în asa fel încât sa elimine riscul de strangulare sau ranire şi sa permitã vitelului sa se miste, conform prevederilor pct. 8.
10. Clãdirile, boxele, echipamentul şi ustensilele folosite pentru viţei trebuie sa fie curatate temeinic şi dezinfectate, pentru a se preveni infectiile incrucisate sau dezvoltarea organismelor purtãtoare de boala. Fecalele, urina şi hrana neconsumata sau imprastiata trebuie sa fie indepartate ori de câte ori este necesar, pentru a se diminua mirosul şi pentru a nu atrage muste sau rozatoare.
11. Pardoseala trebuie sa fie neteda, dar nealunecoasa, astfel încât sa se previnã ranirea viteilor, şi trebuie proiectata astfel încât sa nu provoace raniri sau suferinţe viteilor culcati ori în poziţie patrupeda. Pardoseala trebuie sa fie adecvatã pentru mãrimea şi greutatea viteilor şi sa formeze o suprafata rigida, plana şi stabilã. Zona de culcus trebuie sa fie confortabila, curata şi drenata corespunzãtor şi sa nu afecteze viteii în mod nefavorabil. Tuturor viteilor mai mici de doua sãptãmâni trebuie sa li se asigure un asternut corespunzãtor.
12. Tuturor viteilor trebuie sa li se asigure o alimentaţie corespunzãtoare vârstei, greutatii, cerinţelor fiziologice şi comportamentale ale acestora, pentru asigurarea unei stãri de sãnãtate şi bunastare corespunzãtoare. În acest scop hrana viteilor trebuie sa conţinã o cantitate suficienta de fier, pentru a se asigura un nivel mediu sanguin de hemoglobina de cel puţin 4,5 mmol/l, şi o ratie zilnica minima de furaje fibroase pentru fiecare vitel de peste doua sãptãmâni, cantitatea crescand de la 50 la 250 g/zi pentru viteii cu varsta între 8 şi 20 de sãptãmâni. Viteilor nu trebuie sa li se punã botnite.
13. Toţi viteii trebuie sa fie hraniti cel puţin de doua ori pe zi. Atunci când viteii sunt cazati în grupuri şi nu sunt furajati ad libidum sau cu un sistem de furajare automat, fiecare vitel trebuie sa aibã acces la hrana în acelaşi timp cu ceilalţi din grupul respectiv.
14. Toţi viteii mai mari de doua sãptãmâni trebuie sa aibã acces liber la o cantitate suficienta de apa proaspãta sau sa fie capabili sa-şi satisfacã nevoile consumului de fluide prin utilizarea altor lichide. În condiţii de caldura excesiva sau pentru viteii care sunt bolnavi, apa proaspãta de baut trebuie sa le fie asigurata în permanenta.
15. Echipamentele de furajare şi adapare trebuie sa fie proiectate, construite, instalate şi întreţinute astfel încât sa se limiteze pe cat posibil contaminarea hranei şi a apei destinate viteilor.
16. Fiecare vitel trebuie sa primeascã colostru de bovine cat mai curând posibil dupã fatare şi, în orice caz, în primele 6 ore de viata.
_____________