Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 71 din 1 februarie 1999  pentru aprobarea Regulamentului privind confectionarea si folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploateaza si se transporta din padure de catre agenti economici atestati si de structurile administratiei silvice a padurilor proprietate publica a comunelor, oraselor si municipiilor sau proprietate privata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 71 din 1 februarie 1999 pentru aprobarea Regulamentului privind confectionarea si folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploateaza si se transporta din padure de catre agenti economici atestati si de structurile administratiei silvice a padurilor proprietate publica a comunelor, oraselor si municipiilor sau proprietate privata

EMITENT: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 104 din 11 martie 1999


Ministrul apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului,
având în vedere prevederile <>art. 45 alin. 3 din Legea nr. 26/1996 - Codul silvic şi ale <>art. 10 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 96/1998 privind reglementarea regimului silvic şi administrarea fondului forestier naţional,
în baza dispoziţiilor art. 8 alin. (2) din Instrucţiunile cu privire la circulaţia şi controlul circulaţiei materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 735/1998 ,
în temeiul <>art. 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 568/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Regulamentul privind confecţionarea şi folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploateazã şi se transporta din padure de cãtre agenţi economici atestaţi şi de structurile administraţiei silvice a pãdurilor proprietate publica a comunelor, oraşelor şi municipiilor sau proprietate privatã, prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aproba modelul Autorizaţiei pentru confecţionarea şi folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploateazã şi se transporta din padure, prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 3
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 4
Inspecţia de stat a pãdurilor din cadrul Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul apelor,
pãdurilor şi protecţiei mediului,
Romica Tomescu

ANEXA 1

REGULAMENT
privind confecţionarea şi folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploateazã şi se transporta din padure de cãtre agenţi economici atestaţi şi de structurile administraţiei silvice a pãdurilor proprietate publica a comunelor, oraşelor şi municipiilor sau proprietate privatã

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Dispozitivele de marcat materialul lemnos de lucru sunt instrumente cu regim special care se folosesc pentru marcarea materialului lemnos de lucru cu diametrul la capatul gros mai mare de 20 cm, care este transportat din padure cu documentul de însoţire (bonul de vânzare sau foaia de însoţire) de persoana juridicã autorizata care administreazã padurea sau care exploateazã masa lemnoasã.
(2) Marcarea este operaţiunea prin care se aplica pe materialul lemnos de lucru indicativul convenţional specific persoanei juridice autorizate, de cãtre persoana fizica imputernicita, angajata a acesteia.
ART. 2
(1) Dispozitivele de marcat materialul lemnos de lucru au regimul marcilor şi al sigiliilor, iar amprentele lor se înregistreazã şi se pãstreazã la birourile notariale şi vor fi comunicate imediat dupã înregistrare, pentru evidenta, inspectoratelor silvice teritoriale, Regiei Naţionale a Pãdurilor şi Inspectoratului General al Poliţiei.
(2) Pentru operaţiunile de înregistrare şi pãstrare a amprentelor marcilor se plãteşte taxa de timbru prevãzutã de lege pentru primirea în depozit la birourile notariale a înscrisurilor sau a documentelor.
ART. 3
Dimensiunile marcii dreptunghiulare, indicativul specific persoanei juridice autorizate, dotarea, evidenta, pãstrarea şi folosirea acestora se fac numai potrivit prevederilor prezentului regulament.
ART. 4
(1) Confecţionarea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru se realizeazã numai prin persoane juridice specializate, abilitate de autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura.
(2) Amprenta marcii fiecãrui dispozitiv de marcat materialul lemnos de lucru are caracter şi regim de unicat.
CAP. 2
Dimensiunile marcii dreptunghiulare şi indicativul specific persoanei juridice autorizate
ART. 5
(1) Dimensiunile marcii dreptunghiulare şi indicativul specific fiecãrei persoane juridice autorizate sunt cele prevãzute în prezentul capitol şi în anexa la prezentul regulament.
(2) Dispozitivul de marcat materialul lemnos de lucru va avea doua capete: un capãt va purta marca şi indicativul specific persoanei juridice autorizate, iar celãlalt capãt va avea muchie taietoare.
ART. 6
(1) Dispozitivele de marcat dreptunghiulare, specifice persoanei juridice autorizate, au laturile de 50 mm şi, respectiv, de 17 mm, se aplica pe materialul lemnos de lucru şi pe documentul de însoţire al acestuia, de cãtre persoanele fizice împuternicite, la expedierea materialului lemnos de lucru, conform modelului prezentat în anexa la prezentul regulament.
(2) Indicativul specific persoanei juridice autorizate se compune din trei grupe de cifre, şi anume: primul grup, format din doua cifre, reprezintã codul judeţului în care îşi are sediul persoana juridicã; urmãtorul grup, format din trei cifre, reprezintã numãrul de ordine din Registrul special de evidenta a persoanelor juridice autorizate; urmãtorul grup de cifre reprezintã numãrul propriu-zis al dispozitivului de marcat, iar numãrul cel mai mare reprezintã şi numãrul de dispozitive de marcat ale unei persoane juridice autorizate.
Grupurile de cifre cu semnificatiile prevãzute mai sus se separa prin liniuta.
CAP. 3
Autorizarea, dotarea, înregistrarea, pãstrarea şi evidenta dispozitivelor de marcat
ART. 7
(1) Autorizarea dotãrii cu dispozitive de marcat materialul lemnos de lucru care se exploateazã şi se transporta din padure este în competenta organului central al inspectoratelor silvice teritoriale din cadrul Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului.
(2) Pot fi autorizate sa se doteze cu dispozitive de marcat materialul lemnos de lucru care se exploateazã şi se transporta din padure:
a) persoanele juridice care funcţioneazã ca agenţi economici în activitatea de exploatare forestierã, în baza certificatului de atestare emis de Comisia de atestare a agenţilor economici în activitatea de exploatare forestierã, constituitã conform prevederilor art. 3 din Regulamentul de vânzare de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor a masei lemnoase destinate agenţilor economici, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 695/1998 ;
b) persoanele juridice care funcţioneazã ca structuri ale administraţiei silvice a pãdurilor proprietate publica a comunelor, oraşelor şi municipiilor sau proprietate privatã, în baza avizului inspectoratului silvic teritorial.
ART. 8
(1) Evidenta persoanelor juridice autorizate, menţionate la art. 7, se tine la organul central al inspectoratelor silvice teritoriale, în Registrul special de evidenta a persoanelor juridice autorizate, pe judeţe, iar pana la înfiinţarea acestuia se va tine la direcţia silvicã teritorialã.
(2) Înregistrarea persoanelor juridice autorizate se face în ordine cronologicã, în cadrul fiecãrui judeţ.
ART. 9
Dotarea agenţilor economici atestaţi cu dispozitive de marcat materialul lemnos de lucru în conformitate cu prevederile prezentului regulament reprezintã o condiţie obligatorie la contractarea masei lemnoase pe picior.
ART. 10
Dispozitivele de marcat materialul lemnos de lucru se înregistreazã într-un registru special de evidenta care se tine la sediul persoanei juridice autorizate şi se transmit persoanelor fizice împuternicite sa efectueze marcarea, numai pe baza de semnatura de predare-preluare, cu consemnarea perioadei şi gestiunii unde se folosesc acestea.
ART. 11
Registrul special de evidenta a dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru va conţine inventarul tuturor dispozitivelor de marcat ale persoanei juridice autorizate.
ART. 12
Pãstrarea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru se face în condiţii de siguranta.
ART. 13
Registrele speciale de evidenta şi dispoziti- vele de marcat materialul lemnos de lucru se pun la dispoziţie delegaţilor inspectoratelor silvice teritoriale sau ai organului central al inspectoratelor silvice teritoriale, la solicitarea acestora.
CAP. 4
Folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru
ART. 14
Folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru se face numai de cãtre persoanele fizice gestionare ale masei lemnoase care se exploateazã şi se transporta din padure, împuternicite în acest sens de conducerea persoanei juridice autorizate.
ART. 15
Indicativele dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru ce se transporta din padure, care se folosesc, se consemneazã în prealabil, printr-o clauza specialã, în contractul de furnizare a masei lemnoase pentru fiecare gestiune.
ART. 16
Marcarea propriu-zisa a materialului lemnos de lucru ce se transporta din padure se face la încãrcarea în mijlocul de transport, într-un loc vizibil - la capetele bustenilor - şi într-un mod vizibil, astfel încât sa poatã fi identificat uşor indicativul persoanei juridice autorizate.
CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 17
Pierderea sau sustragerea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru se comunica în scris de cãtre administratorul persoanei juridice autorizate, în cel mult 48 de ore de la constatare, organului de poliţie local, inspectoratului silvic teritorial şi partii furnizoare din contractul de vânzare a masei lemnoase, precizând indicativele marcilor dispozitivelor de marcat.
ART. 18
În cazul în care dispozitivul de marcat materialul lemnos de lucru nu este recuperat, în termen de 15 zile, persoana juridicã îl va declara nul în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
ART. 19
În cazul în care persoanele juridice preva zute la art. 7 se gãsesc în urmãtoarele situaţii:
a) încetarea activitãţii pentru care au fost confectionate dispozitivele de marcat materialul lemnos de lucru;
b) dizolvarea persoanei juridice;
c) reorganizarea persoanei juridice;
d) pierderea autorizãrii fie ca urmare a expirãrii certificatului de atestare în activitatea de exploatare forestierã, fie ca urmare a retragerii avizului inspectoratului silvic teritorial, sunt obligate sa predea în custodie inspectoratului silvic teritorial dispozitivele dreptunghiulare de marcat material lemnos de lucru, pe baza de proces-verbal de predare-preluare.
ART. 20
La reluarea activitãţii sau cu ocazia reautorizarii persoanei juridice într-un termen de pana la 18 luni de la data procesului-verbal de predare-preluare în custodie, dispozitivele dreptunghiulare de marcat materialul lemnos de lucru se restituie pe baza de proces-verbal.
ART. 21
În cazul în care situaţiile prevãzute la art. 19 lit. a) şi d) se prelungesc pe o perioada mai mare de 18 luni de la data procesului-verbal de predare-preluare în custodie a dispozitivelor dreptunghiulare de marcat materialul lemnos de lucru, amprentele marcii se distrug în prezenta unei comisii formate din minimum 3 angajaţi ai inspectoratului silvic teritorial, încheindu-se un proces-verbal de distrugere, în trei exemplare.
ART. 22
Dupã distrugerea amprentei marcii dispozitivelor dreptunghiulare de marcat material lemnos de lucru, inspectoratul silvic teritorial va transmite administratorului persoanei juridice doua exemplare din procesul-verbal de distrugere a marcii, împreunã cu dispozitivele de marcat, pentru radierea la biroul notarial la care se afla înregistrate.
ART. 23
Pana la înfiinţarea şi funcţionarea inspectoratelor silvice teritoriale, atribuţiile acestora care rezulta din prevederile prezentului regulament vor fi îndeplinite de direcţiile silvice.

ANEXA 1
--------
la regulament
--------------

MODEL
privind forma, dimensiunile şi indicativul specific persoanei juridice autorizate, corespunzãtoare dispozitivului dreptunghiular de marcat materialul lemnos de lucru



┌──────────────┐
│ 29-034-17 │
└──────────────┘

Scara 1:1



ANEXA 2

ROMÂNIA
MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR ŞI PROTECŢIEI MEDIULUI



AUTORIZAŢIE
Nr. .............. din ...............

pentru confecţionarea şi folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploateazã şi se transporta din padure, eliberata în conformitate cu prevederile
Ordinului ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. ....... din ........

Persoanei juridice ......................., (denumirea şi forma juridicã) cu sediul în .............................., (localitatea, judeţul, strada, numãrul etc.) înfiinţatã prin ...................., (actul de înfiinţare, numãrul şi data emiterii) cu indicativul specific atribuit din Registrul special de evidenta ................................................
Persoana juridicã specializatã şi abilitata de autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, prin care se confectioneaza dispozitivele de marcat materialul lemnos de lucru care se exploateazã şi se transporta din padure, este ................., cu sediul ............................ .

Director,





─────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016