Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 703 din 23 iulie 2013 privind aprobarea conditiilor in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiare bancare si nebancare si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in baza adeverintelor eliberate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 26 iulie 2013
Văzând Referatul de aprobare nr. 64.794 din 23 iulie 2013 al Direcţiei generale de dezvoltare rurală - Autoritate de management pentru PNDR,
în temeiul prevederilor art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 224/2008 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza Programului naţional de dezvoltare rurală al României 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei nr. C (2008) 3.831 din 16 iunie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului din 20 septembrie 2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
ART. 1
Se aprobă condiţiile în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiare bancare şi nebancare şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate prin APIA, în baza adeverinţelor eliberate de APIA, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2
În situaţia în care au fost încheiate convenţii în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 1, se vor încheia acte adiţionale la acestea în care vor fi incluse clauze obligatorii privind respectarea acestora.
ART. 3
APIA va modifica instrucţiunile pentru eliberarea adeverinţelor, în conformitate cu prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul agriculturii
şi dezvoltării rurale,
Achim Irimescu,
secretar de stat
Bucureşti, 23 iulie 2013.
Nr. 703.
ANEXĂ
Condiţiile în care se vor încheia convenţiile
dintre instituţiile financiare bancare şi
nebancare şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în vederea
finanţării de către acestea a activităţilor curente ale
beneficiarilor plăţilor derulate prin
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în baza
adeverinţelor eliberate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură
1. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va încheia convenţii cu instituţiile finanţatoare interesate pentru creditarea beneficiarilor plăţilor derulate prin APIA, în baza adeverinţelor eliberate de către această instituţie, dacă acestea vor îndeplini următoarele condiţii:
A. Vor face dovada:
a) că numărul de sucursale şi agenţii ale instituţiilor finanţatoare acoperă cel puţin 30% din numărul total al judeţelor ţării;
b) că au acordat în perioada 2008-2012 credite beneficiarilor axei I - Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier, anexei III - Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale şi axei IV - Leader din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Instituţiile finanţatoare care solicită APIA încheierea de convenţii pentru creditarea beneficiarilor plăţilor derulate prin APIA vor face dovada respectării cerinţelor de la pct. 1 pe baza declaraţiei pe propria răspundere semnate de reprezentanţii legali.
B. Vor accepta introducerea în convenţie a obligativităţii respectării următoarelor niveluri ale costurilor aferente acordării creditelor atât pentru beneficiarii plăţilor directe eliberate de această instituţie, cât şi pentru beneficiarii axelor I, III şi IV din PNDR:
Dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi (APIA):
RON - ROBOR 6M + maximum 4%
Dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi [Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)]:
RON - ROBOR 6M + maximum 4,5%
Comisioanele aferente creditului în limita de 1%
2. APIA poate încheia convenţii şi cu instituţiile finanţatoare care nu pot face dovada respectării cerinţelor de la pct. 1 lit. A, dar care oferă condiţii de creditare sub nivelul celor de la pct. 2 B şi acceptă ca oferta să fie înscrisă în convenţie.
3. APIA va încheia acte adiţionale la toate convenţiile încheiate cu instituţiile finanţatoare pentru creditarea beneficiarilor în baza adeverinţelor emise de această instituţie şi aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentului ordin, în care vor introduce prevederile pct. 1 lit. B.
4. Pentru informare publică, pe site-ul APIA, APDRP şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va fi postată o listă cu instituţiile finanţatoare care au încheiate convenţii în condiţiile prezentului ordin.
5. În convenţiile încheiate între APIA şi instituţiile finanţatoare interesate în creditarea beneficiarilor plăţilor derulate prin APIA va fi inclusă o clauză în care instituţiile finanţatoare se obligă să notifice, în format electronic, MADR pe adresa de e-mail cabinet. irimescu@madr.ro, în fiecare zi de miercuri, pentru săptămâna anterioară, cu privire la valoarea creditelor aprobate pentru beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pe fiecare măsură în parte din program (121, 123, 312, 313 etc.) pentru finanţarea proiectelor de investiţii cofinanţate din fonduri europene.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: