Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 7 din 5 martie 2009  pentru modificarea Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.271/2004 privind aprobarea Conditiilor-cadru de valabilitate a licentei pentru distributia gazelor naturale, a Conditiilor-cadru de valabilitate a licentei pentru furnizarea gazelor naturale si a Conditiilor-cadru de valabilitate a autorizatiei de functionare a obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 7 din 5 martie 2009 pentru modificarea Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.271/2004 privind aprobarea Conditiilor-cadru de valabilitate a licentei pentru distributia gazelor naturale, a Conditiilor-cadru de valabilitate a licentei pentru furnizarea gazelor naturale si a Conditiilor-cadru de valabilitate a autorizatiei de functionare a obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 244 din 13 aprilie 2009

Având în vedere prevederile <>art. 8 alin. (1) lit. b) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor art. 3 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 410/2007 ,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.

ART. I
Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.271/2004 privind aprobarea Condiţiilor-cadru de valabilitate a licenţei pentru distribuţia gazelor naturale, a Condiţiilor-cadru de valabilitate a licenţei pentru furnizarea gazelor naturale şi a Condiţiilor-cadru de valabilitate a autorizaţiei de funcţionare a obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.165 din 9 decembrie 2004, cu modificãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Se aprobã Condiţiile-cadru de valabilitate a licenţei pentru distribuţia gazelor naturale aferente societãţilor comerciale care şi-au separat activitatea de distribuţie de activitatea de furnizare a gazelor naturale, prevãzute în anexa nr. 1.1, şi Condiţiile-cadru de valabilitate a licenţei pentru distribuţia gazelor naturale aferente societãţilor comerciale care nu şi-au separat activitatea de distribuţie de activitatea de furnizare a gazelor naturale, prevãzute în anexa nr. 1.2."
2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Compartimentele de resort din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, precum şi titularii licenţelor de distribuţie şi de furnizare a gazelor naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii."
3. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Anexele nr. 1.1, 1.2, 2.1, 2.2 şi 3 fac parte integrantã din prezenta decizie."
4. Anexa nr. 1 se înlocuieşte cu anexele nr. 1.1 şi 1.2, al cãror conţinut este prevãzut în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Energiei,
Petru Lificiu


Bucureşti, 5 martie 2009.
Nr. 7.


ANEXA 1


───────
(Anexa nr. 1.1 la <>Decizia nr. 1.271/2004 )
─────────────────────────────────────────

CONDIŢIILE - CADRU
de valabilitate a licenţei pentru distribuţia gazelor naturale aferente
societãţilor comerciale care şi-au separat activitatea de distribuţie
de activitatea de furnizare a gazelor naturale

I. CONDIŢII GENERALE
1. a) Prezentele condiţii (Condiţiile Licenţei) stabilesc cadrul în care este valabilã Licenţa nr. ..... pentru distribuţia gazelor naturale, denumitã în continuare Licenţã, emisã de Autoritatea competentã Societãţii Comerciale ....., societate denumitã în cele ce urmeazã Titularul Licenţei, şi constituie, împreunã cu anexele A, B1 şi B2, precum şi, dupã caz, cu anexele C1 şi C2, care fac parte integrantã din prezentele condiţii-cadru, parte integrantã din Licenţã.
b) Licenţa a fost emisã Titularului Licenţei ca urmare a dobândirii de cãtre acesta a calitãţii de operator al sistemului de distribuţie, prin implementarea prevederilor aferente separãrii legale, funcţionale şi organizatorice a activitãţilor reglementate, în conformitate cu cerinţele Regulamentului, prevederile Legii şi cu cele ale reglementãrilor specifice.
c) În cazurile în care, potrivit modelului de separare aprobat de cãtre Autoritatea competentã şi implementat, dreptul de proprietate asupra activelor aferente sistemului de distribuţie se aflã în patrimoniul Titularului Licenţei, acesta, în considerarea calitãţii de proprietar, le va utiliza în baza Legii şi a Condiţiilor Licenţei.
d) În cazurile în care, potrivit modelului de separare aprobat de cãtre Autoritatea competentã şi implementat, dreptul de proprietate asupra activelor aferente sistemului de distribuţie nu este transferat în patrimoniul Titularului Licenţei, ci rãmâne în patrimoniul întreprinderii integrate pe verticalã ce a fãcut obiectul separãrii, Titularul Licenţei va utiliza activele aferente sistemului de distribuţie în baza raporturilor contractuale cu proprietarul acestor active; contractul de închiriere active încheiat între pãrţi va fi avizat de Autoritatea competentã.
e) Toate acele condiţii ale Licenţei care presupun calitatea de proprietar sau, dupã caz, raporturile contractuale dintre Titularul Licenţei şi proprietarul activelor aferente sistemului de distribuţie vor lua în considerare modelul de separare aprobat de Autoritatea competentã prin Decizia nr. ...... .
f) Reabilitarea şi dezvoltarea activelor aferente sistemului de distribuţie se vor realiza de Titularul Licenţei, în situaţiile prevãzute la lit. c), sau, dupã caz, de întreprinderea integratã pe verticalã, în situaţiile prevãzute la lit. d). Costurile aferente acestor activitãţi vor fi avute în vedere de Autoritatea competentã la fundamentarea tarifelor reglementate.
g) Titularul Licenţei trebuie sã aibã drepturi efective de luare a deciziilor în conformitate cu prevederile Legii.
2. Termenii evidenţiaţi prin caractere italice în textul prezentelor condiţii-cadru sunt definiţi în anexa A.
3. Licenţa se acordã în conformitate cu prevederile Legii şi cu cerinţele Regulamentului.
II. OBIECTUL ŞI VALABILITATEA LICENŢEI
4. (1) Licenţa are ca obiect acordarea dreptului de desfãşurare a activitãţilor comerciale şi/sau de prestãri de servicii, legate de activitatea de distribuţie a gazelor naturale, de cãtre Titularul Licenţei, în calitate de operator al sistemului de distribuţie (OSD).
(2) Sistemele de distribuţie a gazelor naturale (denumite în continuare sisteme de distribuţie) sunt amplasate în localitãţile precizate în anexa B1 şi au caracteristicile tehnice precizate în anexa B2.
(3) Consumatorii izolaţi sunt amplasaţi în localitãţile precizate în anexa C1 şi au caracteristicile tehnice precizate în anexa C2.
5. Licenţa este emisã şi intrã în vigoare la data de ...... şi este valabilã pentru o perioadã de ....., dacã nu se hotãrãşte retragerea ei pentru vreuna dintre cauzele prevãzute în cap. VIII "Suspendarea/retragerea Licenţei".
6. (1) Durata de valabilitate a Licenţei, precizatã la condiţia 5, nu se prelungeşte.
(2) Pentru desfãşurarea în condiţii de siguranţã a activitãţii de distribuţie a gazelor naturale, Titularul Licenţei va depune, cu cel puţin 90 de zile înainte de expirarea valabilitãţii Licenţei, cererea de solicitare a unei noi licenţe la Autoritatea competentã.
7. Titularul Licenţei va desfãşura activitãţile autorizate prin Licenţã, având ca obiectiv distribuţia gazelor naturale în condiţii de siguranţã şi cu realizarea unor costuri în mod prudent.
8. Nu fac obiectul Licenţei:
a) producţia gazelor naturale;
b) transportul gazelor naturale;
c) dispecerizarea gazelor naturale în SNT;
d) furnizarea gazelor naturale;
e) înmagazinarea gazelor naturale;
f) tranzitul gazelor naturale;
g) consultanţa şi executarea anumitor lucrãri/servicii la consumatori;
h) proiectarea şi executarea obiectivelor/sistemelor din sectorul gazelor naturale.
9. Activitãţile menţionate la condiţia 8, lit. b), c), d), e) şi f) fac obiectul unor licenţe distincte.
III. DREPTURI ALE TITULARULUI LICENŢEI
10. (1) Pe durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei are dreptul exclusiv de a desfãşura activitatea de distribuţie a gazelor naturale în localitãţile menţionate în anexa B1, utilizând, dupã caz:
a) activele pe care le deţine în calitate de proprietar;
b) activele aflate în patrimoniul întreprinderii integrate pe verticalã ce a fãcut obiectul separãrii, conform condiţiei 1;
c) bunurile proprietate a terţilor, în condiţiile Legii.
(2) Titularul Licenţei are dreptul sã încaseze contravaloarea serviciilor de distribuţie prestate, pe baza tarifelor aprobate de Autoritatea competentã.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), alimentarea consumatorilor izolaţi din localitãţile unde Titularul Licenţei deţine concesiunea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale, prevãzute în anexa B1, se va realiza pe o perioadã limitatã de cãtre un alt operator licenţiat de distribuţie, în conformitate cu prevederile condiţiilor de valabilitate asociate licenţei pe care acesta din urmã o deţine.
11. Asupra terenurilor şi altor bunuri proprietate publicã sau proprietate privatã a persoanelor fizice ori juridice, precum şi asupra activitãţilor desfãşurate de persoane fizice sau juridice în vecinãtatea obiectivelor/sistemelor de distribuţie Titularul Licenţei beneficiazã de drepturile precizate în Lege.
12. Costurile suportate de Titularul Licenţei pentru desfãşurarea activitãţii de distribuţie a gazelor naturale vor fi avute în vedere la fundamentarea tarifelor reglementate, dacã acestea se încadreazã în categoriile de costuri recunoscute de Autoritatea competentã, conform reglementãrilor în vigoare.
13. (1) În vederea asigurãrii cantitãţilor de gaze naturale necesare pentru acoperirea echilibrului fizic al sistemelor, Titularul Licenţei poate contracta aceste cantitãţi de la un furnizor de gaze naturale.
(2) Titularul Licenţei are dreptul de a încheia contracte, conform contractelor-cadru emise de Autoritatea competentã şi reglementãrilor în vigoare.
(3) Titularul Licenţei are dreptul sã stocheze gaze naturale în sistemele de distribuţie cu respectarea reglementãrilor specifice cu privire la siguranţa, securitatea şi continuitatea în alimentarea cu gaze naturale.
14. (1) Titularul Licenţei are dreptul sã întrerupã alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor pentru timpul strict necesar executãrii lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii, precum şi în alte situaţii prevãzute de Lege şi de reglementãrile în vigoare, cu anunţarea prealabilã a dispecerilor sistemelor afectate, a furnizorilor şi a consumatorilor alimentaţi din sistemele de distribuţie pe care le opereazã sau în caz de forţã majorã, când o astfel de notificare nu este posibilã.
(2) Titularul Licenţei are dreptul sã limiteze şi/sau sã întrerupã prestarea activitãţii de distribuţie a gazelor naturale la consumatorii alimentaţi din sistemele de distribuţie pe care le opereazã, în condiţiile specificate în contracte.
(3) Titularul Licenţei are dreptul sã sisteze alimentarea cu gaze naturale a aparatelor de utilizare care nu respectã prevederile legislaţiei în vigoare.
15. În situaţia neînţelegerilor precontractuale cu privire la distribuţia gazelor naturale, Titularul Licenţei are dreptul de a se adresa Autoritãţii competente pentru mediere în condiţiile Legii.
16. Titularul Licenţei poate ataca în justiţie, în condiţiile legii, actele administrative ale Autoritãţii competente, în mãsura în care acestea îi afecteazã drepturile sau interesele legitime.
17. (1) Titularul Licenţei are dreptul sã solicite acces la obiective/sisteme din sectorul gazelor naturale, conform Legii şi reglementãrilor în vigoare.
(2) Titularul Licenţei are dreptul sã solicite accesul la depozitele de înmagazinare subteranã a gazelor naturale, prin intermediul întreprinderii afiliate care deţine licenţa de furnizare a gazelor naturale, în vederea asigurãrii cantitãţilor de gaze naturale necesare pentru asigurarea echilibrului fizic al sistemelor.
18. Titularul Licenţei are dreptul de acces la instalaţiile de utilizare ale consumatorilor conform prevederilor contractuale, reglementãrilor tehnice şi ori de câte ori este necesarã intervenţia, potrivit legii.
19. Titularul Licenţei are dreptul sã refuze accesul la sistemele de distribuţie, în condiţiile Legii.
20. Titularul Licenţei are dreptul sã elaboreze norme specifice activitãţii de distribuţie a gazelor naturale, precum şi pe cele referitoare la stocarea gazelor naturale în sistemele de distribuţie şi sã le supunã spre aprobare Autoritãţii competente.
21. Titularul Licenţei are dreptul sã foloseascã, cu titlu gratuit, terenurile proprietate publicã localã ocupate de obiectivele sistemelor de distribuţie, precum şi pe cele utilizate pentru realizarea lucrãrilor de execuţie, operare, întreţinere şi reparaţii, în condiţiile Legii.
22. Pentru realizarea serviciului de distribuţie în cazul utilizãrii bunurilor proprietate a terţilor care au fost puse în funcţiune pânã la data intrãrii în vigoare a Legii, Titularul Licenţei are urmãtoarele drepturi:
a) sã foloseascã aceste bunuri conform prevederilor Legii;
b) fãrã a se aduce atingere dreptului prevãzut la lit. a), condiţiile de exercitare a acestuia sunt cele prevãzute în procesul-verbal de recepţie tehnicã şi/sau în contracte;
c) sã includã costurile aferente lucrãrilor de exploatare, întreţinere, reparaţii, modernizare şi altele efectuate pentru aceste bunuri, la fundamentarea tarifelor reglementate, în conformitate cu condiţia 12;
d) la solicitarea şi cu acordul proprietarului, sã preia aceste bunuri în patrimoniul sãu cu titlu gratuit;
e) sã dezvolte sistemul;
f) sã utilizeze întreaga capacitate a bunului;
g) sã asigure accesul unor noi solicitanţi, cu respectarea prevederilor Legii şi ale Regulamentului de acces la sistemele de distribuţie a gazelor naturale;
h) sã înlocuiascã bunurile în scopul modernizãrii sau mãririi capacitãţii sistemului; dreptul de proprietate asupra bunurilor astfel înlocuite va fi dobândit de Titularul Licenţei sau va urma regimul juridic descris în cap. I, condiţia 1.
23. (1) Titularul Licenţei are dreptul sã realizeze servicii de avizare a proiectelor tehnice, precum şi sã urmãreascã execuţia lucrãrilor pentru obiective/sisteme de distribuţie a gazelor naturale amplasate în localitãţi pentru care Autoritatea competentã nu a acordat unui operator economic licenţa de distribuţie a gazelor naturale.
(2) Prestarea serviciilor prevãzute la alin. (1) se face în baza unui contract încheiat cu concesionarul serviciului public de distribuţie a gazelor naturale pentru localitatea în cauzã.
24. Titularul Licenţei poate cere modificarea Licenţei, cu respectarea prevederilor din Regulament şi a condiţiilor 90-96.
Alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor izolaţi
25. Consumatorii izolaţi sunt consumatorii alimentaţi cu gaze naturale de un operator licenţiat pentru distribuţia gazelor naturale pentru care:
a) Titularul Licenţei deţine documente care atestã punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare la SD emise anterior datei de 20 februarie 2008 şi pentru alimentarea cãrora Titularul Licenţei a solicitat Autoritãţii competente acordarea unei autorizaţii de funcţionare/de modificare a autorizaţiei de funcţionare a obiectivelor/sistemelor din sectorul gazelor naturale, în conformitate cu prevederile Regulamentului;
b) Titularul Licenţei deţine acordul prealabil emis în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 169/2008 privind condiţiile de alimentare cu gaze naturale a consumatorului izolat şi cu orice dispoziţii legale incidente.
26. (1) În vederea alimentãrii cu gaze naturale a unor noi solicitanţi care sunt de naturã a fi încadraţi în tipul consumatorilor izolaţi, Titularul Licenţei are obligaţia de a respecta reglementãrile în vigoare.
(2) Pentru licenţa de distribuţie a gazelor naturale, acordatã conform condiţiei 25 lit. a), Titularul Licenţei are urmãtoarele obligaţii:
a) de a ceda aceşti consumatori izolaţi viitorului operator licenţiat de distribuţie a gazelor naturale, concesionar al serviciului de distribuţie a gazelor naturale pentru unitatea administrativ-teritorialã în cauzã, la cererea acestuia, în momentul în care acesta a realizat dezvoltarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale pentru alimentarea inclusiv a acestor consumatori;
b) de a nu extinde obiectivele/sistemele de distribuţie a gazelor naturale pentru alimentarea altor consumatori izolaţi, fãrã a deţine avizul de principiu pentru alimentarea cu gaze a consumatorilor izolaţi, acordat în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de soluţionare a solicitãrilor privind alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor izolaţi;
c) de a deţine toate documentele de evidenţã de la punerea în funcţiune a obiectivelor aferente obiectivelor/sistemelor de distribuţie precizate în anexele specifice C1 şi C2, cu modificãrile, înlocuirile, reparaţiile şi intervenţiile fãcute;
d) de a asigura funcţionarea în condiţii de siguranţã, conform prevederilor reglementãrilor tehnice în vigoare, a obiectivelor/sistemelor de distribuţie precizate în anexele specifice C1 şi C2;
e) de a realiza serviciul de distribuţie a gazelor naturale doar pentru consumatorii izolaţi precizaţi în anexele specifice C1 şi C2, cu respectarea prevederilor reglementãrilor tehnice în vigoare;
f) de a pune la dispoziţia concesionarului serviciului de distribuţie a gazelor naturale din unitatea administrativ-teritorialã în care consumatorul izolat este situat toate registrele, înregistrãrile, informaţiile, activele şi documentaţiile tehnice aflate în posesia sa, necesare îndeplinirii neîntrerupte a serviciului de distribuţie;
g) activele care se aflã în proprietatea Titularului Licenţei vor fi vândute concesionarului precizat la lit. f), în schimbul plãţii unei compensaţii egale cu valoarea neamortizatã a acestor bunuri, valoare reglementatã, consideratã la fundamentarea tarifelor;
h) prevederea menţionatã la lit. g) nu se aplicã pentru reţele de distribuţie care traverseazã localitatea, dacã în localitate serviciul de distribuţie a gazelor naturale a fost concesionat de cãtre un alt operator economic şi dacã acestea sunt utilizate de cãtre Titularul Licenţei în vederea alimentãrii cu gaze naturale a unei alte localitãţi pentru care acesta deţine licenţa de distribuţie a gazelor naturale.
(3) Condiţiile Licenţei vor fi modificate în mod corespunzãtor, prin includerea unor anexe specifice, C1 şi C2, care cuprind denumirea localitãţilor în care sunt situaţi consumatorii izolaţi, respectiv caracteristicile tehnice ale obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale aferente.
IV. OBLIGAŢII ALE TITULARULUI LICENŢEI
Obligaţia de contractare
27. Titularul Licenţei are obligaţia de a desfãşura activitatea de distribuţie a gazelor naturale pe bazã de contracte încheiate în conformitate cu contractele-cadru aprobate de Autoritatea Competentã.
28. În contractele încheiate conform condiţiei 27 vor fi utilizate tarifele reglementate aprobate de Autoritatea competentã, stabilite în conformitate cu cerinţele Criteriilor şi metodelor pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale.
29. Titularul Licenţei nu va încheia contracte care sã conţinã prevederi neconforme cu obligaţiile din Licenţã.
30. (1) Titularul Licenţei are obligaţia de a desfãşura, în cadrul organizãrii proprii, urmãtoarele activitãţi specifice Licenţei, cu respectarea prevederilor legislaţiei şi reglementãrilor tehnice în vigoare:
a) intervenţii cu remedierea defectelor;
b) detectãri de scãpãri de gaze;
c) recepţii şi puneri în funcţiune pentru obiectivele aferente sistemelor de distribuţie şi pentru instalaţiile de utilizare a gazelor naturale;
d) urmãrirea lucrãrilor de execuţie pentru obiective aferente sistemelor de distribuţie;
e) emiterea acordului de acces şi contractarea racordãrii la sistemele de distribuţie;
f) avizarea proiectelor tehnice de execuţie pentru obiective aferente sistemelor de distribuţie şi pentru instalaţiile de utilizare a gazelor naturale;
g) evidenţa verificãrilor şi reviziilor instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale aparţinând consumatorilor;
h) evidenţa documentelor de la punerea în funcţiune a obiectivelor aferente sistemului de distribuţie, cu modificãrile, înlocuirile, reparaţiile şi intervenţiile fãcute;
i) evidenţa mijloacelor de mãsurare;
j) primirea şi rezolvarea sesizãrilor şi reclamaţiilor la termenele precizate în Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale.
(2) Titularul Licenţei poate încheia contracte cu terţi pentru desfãşurarea urmãtoarelor activitãţi specifice Licenţei, fãrã a putea transfera acestora drepturile şi obligaţiile care îi revin conform Licenţei şi, respectiv, Legii:
a) evidenţa parametrilor tehnologici şi de calitate a gazelor naturale;
b) recepţia cantitativã şi calitativã a cantitãţilor de gaze naturale la intrarea/ieşirea în/din sistemele de distribuţie;
c) realizarea serviciilor de echilibrare a sistemelor de distribuţie operate;
d) reparaţii curente şi revizii pentru obiectivele aferente sistemelor de distribuţie;
e) asigurarea funcţionãrii echipamentelor de mãsurare, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice.
31. (1) Costurile recunoscute de Autoritatea Competentã, derivând din încheierea de contracte conform condiţiei 30 alin. (2), nu pot depãşi volumul de cheltuieli incluse de Autoritatea competentã la fundamentarea venitului unitar privind activitatea de distribuţie reglementatã.
(2) Titularul Licenţei este ţinut sã rãspundã în solidar, în condiţiile Codului civil, pentru activitãţile desfãşurate de terţii prevãzuţi la condiţia 30 alin. (2).
32. Pentru realizarea obligaţiilor din Licenţã, Titularul Licenţei va angaja costuri cu respectarea principiului prudenţei.
Accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale
33. Titularul Licenţei are obligaţia, conform Legii, de a asigura în condiţii egale şi nediscriminatorii accesul terţilor la sistemele de distribuţie a gazelor naturale.
34. (1) Titularul Licenţei are obligaţia de a respecta prevederile Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi de a face publice procedurile pentru organizarea activitãţii proprii pentru etapele procesului de acordare a accesului la sistemele de distribuţie.
(2) Titularul Licenţei are obligaţia de a face publice, prin afişare pe pagina proprie de internet şi la sediul/sediile proprii, tarifele practicate pentru serviciile prestate cãtre terţi.
Dezvoltarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale
35. (1) Titularul Licenţei are obligaţia sã execute lucrãrile aferente realizãrii sistemelor de distribuţie, conform clauzelor şi condiţiilor prevãzute în contractul de concesiune a serviciului de distribuţie a gazelor naturale, în vederea asigurãrii alimentãrii cu gaze naturale a consumatorilor.
(2) Pentru realizarea lucrãrilor de la alin. (1) Titularul Licenţei poate încheia contracte cu operatori economici autorizaţi de cãtre Autoritatea competentã.
36. Titularul Licenţei are obligaţia de a elabora anual Programul propriu de dezvoltare privind sistemul de distribuţie a gazelor naturale (pentru obiectivele care nu au fost precizate în contractul de concesiune a serviciului de distribuţie a gazelor naturale) din localitãţile cuprinse în anexa Bl pentru care deţine licenţã de distribuţie, în condiţii de eficienţã economicã şi de securitate şi continuitate în alimentare.
37. Titularul Licenţei are obligaţia, dupã caz, sã realizeze interconectãri cu alte sisteme şi sã asigure capacitatea sistemelor de distribuţie pe termen lung.
38. În cazul realizãrii serviciului public de distribuţie a gazelor naturale utilizând bunuri proprietate a terţilor, puse în funcţiune pânã la apariţia Legii, Titularul Licenţei are urmãtoarele obligaţii:
a) sã finanţeze, la expirarea duratei de funcţionare, investiţiile aferente înlocuirii bunurilor;
b) sã opereze şi sã întreţinã bunurile pentru funcţionarea în condiţii de siguranţã a sistemului.
39. Titularul Licenţei are obligaţia sã opereze, sã întreţinã, sã repare şi sã modernizeze sistemul de distribuţie în condiţii de siguranţã, eficienţã economicã şi de protecţie a mediului, în conformitate cu prevederile Legii.
Furnizarea de informaţii
40. (1) Titularul Licenţei va menţine un sistem prin care poate primi şi/sau oferi date, informaţii, sesizãri, reclamaţii şi consultanţã privind orice situaţie sau împrejurare de naturã sã afecteze siguranţa, securitatea şi continuitatea alimentãrii cu gaze naturale.
(2) Sistemul menţionat la alin. (1) asigurã informarea solicitanţilor/utilizatorilor în vederea desfãşurãrii în mod operativ a procesului de acces la sistemele de distribuţie.
41. Sistemul instituit conform condiţiei 40:
a) funcţioneazã cu titlu gratuit;
b) asigurã prelucrarea rapidã şi eficientã a datelor, informaţiilor, sesizãrilor şi reclamaţiilor primite;
c) asigurã evidenţa istoricului de consum pentru fiecare consumator/loc de consum, conform legislaţiei în vigoare;
d) asigurã furnizorilor licenţiaţi informaţiile necesare cu privire la înregistrarea clienţilor acestora în categorii de consumatori, în conformitate cu reglementãrile specifice în vigoare;
e) asigurã informaţii cu privire la emiterea şi expedierea facturilor corespunzãtoare serviciilor de distribuţie prestate;
f) asigurã rãspuns la solicitãrile care ţin de siguranţa, securitatea şi continuitatea alimentãrii cu gaze naturale.
42. Pentru îndeplinirea condiţiei 41 lit. b) şi f), sistemul instituit conform condiţiei 40 trebuie sã fie apt de a prelua/rezolva toate sesizãrile şi reclamaţiile primite care ţin de siguranţa, securitatea şi continuitatea alimentãrii cu gaze naturale în mod permanent.
43. Titularul Licenţei va face publicã orice schimbare de adresã sau numãr de telefon a/al serviciului prin care se asigurã sistemul de comunicare cu clienţii instituit conform condiţiei 40.
44. Titularul Licenţei are obligaţia de a menţine, în conformitate cu contractele încheiate, un sistem de comunicare/notificare cu operatorii de sistem.
Mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale
45. Titularul Licenţei va realiza mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale livrate consumatorilor în conformitate cu Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze tranzacţionate în România, precum şi cu reglementãrile metrologice în vigoare.
46. Contoarele/sistemele, echipamentele de mãsurare a gazelor naturale aparţin operatorului sistemului de distribuţie; în situaţia în care acestea aparţin consumatorilor pot fi cumpãrate sau, dupã caz, înlocuite de Titularul Licenţei, conform reglementãrilor în vigoare.
47. (1) Titularul Licenţei va verifica şi va întreţine periodic contoarele/sistemele de mãsurare a gazelor naturale la termenele stabilite prin reglementãrile metrologice în vigoare sau ori de câte ori este necesar.
(2) Titularul Licenţei va suporta toate cheltuielile de verificare/înlocuire/reparare a contoarelor/sistemelor de mãsurare a gazelor naturale, cu excepţia situaţiilor în care deteriorarea constatatã la acestea se datoreazã consumatorului; în aceste cazuri, dupã efectuarea lucrãrilor de verificare/înlocuire/reparare, consumatorului i se solicitã achitarea contravalorii acestora.
48. (1) La sesizarea scrisã a consumatorului cu privire la un contor/sistem de mãsurare a gazelor naturale defect sau suspect a înregistra în mod eronat, Titularul Licenţei va asigura verificarea acestuia conform reglementãrilor în vigoare.
(2) Consumatorul va achita Titularului Licenţei contravaloarea verificãrii metrologice a contorului/sistemului de mãsurare a gazelor naturale numai în cazul în care se dovedeşte cã sesizarea sa conform alin. (1) nu a fost justificatã.
(3) Consumatorul poate asista la efectuarea expertizei metrologice în baza unei solicitãri scrise.
49. Titularul Licenţei este obligat sã soluţioneze reclamaţia consumatorului în termenele prevãzute în Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale. Titularul Licenţei are dreptul de a încheia acte adiţionale la contractele de distribuţie pentru stabilirea termenelor maxime pentru primirea informaţiilor referitoare la mãsurarea gazelor naturale/soluţionarea reclamaţiei consumatorului referitoare la mãsurare, astfel încât sã se respecte termenele de rãspuns precizate în Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale.
50. Titularul Licenţei are obligaţia sã întocmeascã şi sã urmãreascã bilanţul de gaze naturale intrate şi ieşite din sistemele de distribuţie, asigurând echilibrul permanent al acestora.
51. Titularul Licenţei va permite furnizorilor de gaze naturale accesul la instalaţiile sale în vederea citirii contoarelor/sistemelor de mãsurare a gazelor naturale utilizate la decontare.
52. Titularul Licenţei are obligaţia sã asigure nivelul de odorizare a gazelor naturale corespunzãtor reglementãrilor în vigoare, în baza contractelor încheiate cu operatorul sistemului de transport OST, şi, acolo unde este cazul, prin odorizare suplimentarã în SRM-urile existente în cadrul sistemelor de distribuţie.
Rãspunsuri la reclamaţiile adresate Titularului Licenţei
53. Titularul Licenţei trebuie sã menţinã un sistem de înregistrare, soluţionare şi raportare privind reclamaţiile fãcute de orice persoanã juridicã sau fizicã la adresa sa, în legãturã cu modul în care îşi desfãşoarã activitãţile autorizate prin Licenţã.
54. Sistemul prevãzut la condiţia 40 va prelua plângerile adresate Titularului Licenţei de cãtre persoanele fizice/juridice ce se considerã lezate de practicile Titularului Licenţei în sectorul gazelor naturale.
55. Titularul Licenţei este obligat sã participe la întrunirile convocate de Autoritatea competentã. La toate întrunirile, Titularul Licenţei va fi reprezentat de unul sau mai mulţi reprezentanţi mandataţi ai sãi.
Obligaţia de a respecta Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale
56. În desfãşurarea activitãţilor ce fac obiectul Licenţei, Titularul Licenţei va respecta cerinţele şi indicatorii prevãzuţi în Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale, elaborat şi aprobat de Autoritatea competentã.
57. Titularul Licenţei va monitoriza şi înregistra, în baza unei proceduri proprii, modul de încadrare în indicatorii de performanţã, conform prevederilor Standardului de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale.
58. Titularul Licenţei este rãspunzãtor pentru nerespectarea indicatorilor de performanţã stabiliţi prin Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale.
Asigurarea mediului concurenţial şi a tratãrii nediscriminatorii a clienţilor
59. Titularul Licenţei va asigura egalitatea de tratament a clienţilor şi va evita orice tratament discriminatoriu în relaţiile cu aceştia.
60. Titularul Licenţei va acţiona în sensul asigurãrii unui mediu concurenţial normal, al evitãrii dezechilibrelor pe piaţa gazelor naturale şi a practicilor anticoncurenţiale, conform prevederilor legale în vigoare.
61. Titularul Licenţei nu se va angaja în practici anticoncurenţiale şi nu va împiedica sau încerca sã împiedice alţi titulari de licenţe şi/sau potenţiali competitori sã se angajeze în activitatea de distribuţie a gazelor naturale.
Separarea evidenţelor financiar-contabile
62. În conformitate cu prevederile din Lege, Titularul Licenţei are obligaţia ca pentru activitãţile ce fac obiectul Licenţei sã întocmeascã evidenţe contabile separate pe tipuri de activitãţi desfãşurate.
63. În cazurile în care Autoritatea competentã considerã justificat, dar nu mai mult de o datã pe an, poate solicita unui auditor de terţã parte auditarea rapoartelor întocmite şi înaintate de Titularul Licenţei. Costurile aferente acestui audit vor fi suportate de Autoritatea competentã.
64. Titularul Licenţei are obligaţia realizãrii evidenţelor contabile reglementate în conformitate cu cerinţele Criteriilor şi metodelor pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale şi ale Regulamentului privind separarea contabilã, legalã, funcţionalã şi organizatoricã a activitãţilor reglementate din sectorul gazelor naturale.
65. (1) Titularul Licenţei stabileşte un program de angajamente care conţine mãsurile luate pentru a se garanta cã practicile discriminatorii sunt excluse, iar aplicarea sa este monitorizatã în mod adecvat.
(2) Programul precizat la alin. (1) conţine obligaţiile specifice ale angajaţilor pentru realizarea acestui obiectiv.
(3) Titularul Licenţei prezintã în fiecare an Autoritãţii competente un raport care evidenţiazã mãsurile luate, iar acest raport este apoi publicat de cãtre Autoritatea competentã.
Eliminarea subvenţionãrii încrucişate
66. Titularul Licenţei se va asigura cã nu are loc subvenţionarea încrucişatã între activitãţile ce fac obiectul Licenţei şi alte activitãţi ale Titularului Licenţei sau alte întreprinderi asociate/întreprinderi afiliate ale Titularului Licenţei ori alţi titulari de licenţã din sectorul gazelor naturale care, direct sau indirect, pot deţine, la un moment dat, acţiuni la Titularul Licenţei.
Menţinerea bunurilor şi activelor
67. Titularul Licenţei trebuie sã menţinã un sediu stabil şi sã notifice Autoritãţii competente schimbarea acestuia cu 30 de zile calendaristice anterior efectuãrii acestei modificãri.
68. Titularul Licenţei are obligaţia de a menţine în proprietatea sa obiectivele/sistemele de distribuţie aferente sau de a asigura respectarea acestei obligaţii de cãtre întreprinderea integratã pe verticalã care a fãcut obiectul separãrii, astfel cum este menţionat la condiţia 1.
69. (1) Titularul Licenţei va notifica Autoritãţii competente intenţia acţionarilor/administratorilor sãi de a perfecta operaţiuni în urma cãrora valoarea capitalului social existent s-ar reduce într-o tranşã sau pe ansamblu cu mai mult de 25%, în termen de 30 de zile calendaristice anterior materializãrii intenţiei.
(2) În cadrul Licenţei, prin capitalul social existent se înţelege, dupã caz:
a) capitalul social iniţial, la data emiterii Licenţei/la data separãrii situaţiilor financiar-contabile;
b) capitalul social existent la un moment dat, obţinut prin creşteri sau scãderi ale valorii iniţiale ale acestuia, realizate ulterior emiterii Licenţei, cu respectarea prevederilor alin. (1).
(3) La primirea notificãrii prevãzute la alin. (1), Autoritatea competentã va analiza dacã, în urma efectuãrii modificãrii cerute, Titularul Licenţei are în continuare posibilitatea sã îşi îndeplineascã obligaţiile şi va transmite în scris Titularului Licenţei, în termen de 20 de zile calendaristice de la data comunicãrii modificãrii, aprobarea sa. Orice refuz de a emite o astfel de aprobare trebuie sã se bazeze pe criterii obiective, evidenţiind motivele de fapt şi de drept ale refuzului.
(4) Efectuarea operaţiunilor menţionate la alin. (1) fãrã acordul scris al Autoritãţii competente poate conduce la suspendarea şi, ulterior, la retragerea Licenţei, în condiţiile Legii.
Respectarea legilor şi reglementãrilor
70. Pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei va respecta prevederile:
a) Legii;
b) actelor normative în vigoare în sectorul gazelor naturale;
c) reglementãrilor emise de Autoritatea competentã;
d) Condiţiilor Licenţei şi ale cerinţelor din Regulament, care au stat la baza emiterii Licenţei;
e) Deciziei nr. ..... de aprobare a schemei de separare legalã, funcţionalã şi organizatoricã a activitãţilor reglementate, emisã de Autoritatea Competentã;
f) normelor tehnice din sectorul gazelor naturale;
g) actelor normative din domeniul protecţiei mediului.
71. La solicitarea Autoritãţii competente, Titularul Licenţei are obligaţia de a participa la elaborarea sau revizuirea actelor normative din sectorul gazelor naturale, cu impact asupra activitãţii de distribuţie a gazelor naturale.
72. Încãlcarea de cãtre Titularul Licenţei a cerinţelor condiţiei 70 îndreptãţeşte Autoritatea competentã sã aplice acestuia sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu prevederile Legii.
Asigurarea confidenţialitãţii
73. În contextul vânzãrii sau achiziţionãrii de gaze naturale prin întreprinderi afiliate, Titularul Licenţei nu abuzeazã de informaţiile considerate sensibile din punct de vedere comercial obţinute de la terţi în contextul asigurãrii sau negocierii accesului la reţea.
74. Titularul Licenţei pãstreazã confidenţialitatea asupra informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial obţinute pe durata derulãrii activitãţilor sale şi împiedicã divulgarea în mod discriminatoriu a informaţiilor referitoare la propriile sale activitãţi care pot fi avantajoase din punct de vedere comercial.
75. Fac excepţie cazurile când:
a) se dispune de acordul scris al persoanei ale cãrei interese pot fi afectate de diseminarea informaţiei;
b) informaţia este deja publicã;
c) Titularul Licenţei are, dupã caz, obligaţia sau dreptul de a divulga informaţia în scopul respectãrii Condiţiilor Licenţei, a unui ordin sau a unei decizii a Autoritãţii competente ori a unei legi în vigoare;
d) informaţia trebuie transmisã în cursul îndeplinirii normale a activitãţii autorizate prin Licenţã.
76. Prevederile condiţiei 75 se aplicã şi în raport cu întreprinderile afiliate sau întreprinderile asociate Titularului Licenţei care îşi desfãşoarã activitatea în sectorul gazelor naturale din România. Titularul Licenţei va solicita Autoritãţii competente informaţiile pentru a cãror divulgare are nevoie de aprobarea acesteia.
Furnizarea de informaţii cãtre Autoritatea Competentã
77. (1) Titularul Licenţei va furniza Autoritãţii competente datele şi informaţiile care îi sunt necesare în exercitarea atribuţiilor sale, în conformitate cu cerinţele art. 20 lit. l) din Regulament, având obligaţia sã întocmeascã rapoarte specifice. Conţinutul, precum şi termenele de transmitere a acestor rapoarte vor fi stabilite de Autoritatea competentã.
(2) Titularul Licenţei care îşi desfãşoarã activitatea prin intermediul unor filiale, sucursale, regionale, puncte de lucru etc. are obligaţia de a furniza de la nivelul acestor structuri organizatorice, agenţilor constatatori ai Autoritãţii competente, toate informaţiile solicitate, în limita mandatului primit.
78. (1) Titularul Licenţei este obligat sã notifice Autoritãţii competente orice încãlcare a Condiţiilor Licenţei, în termen de 5 zile calendaristice de la producerea evenimentului, precum şi propunerile de remediere a situaţiei.
(2) Titularul Licenţei este obligat sã notifice Autoritãţii competente, cu 90 de zile calendaristice înainte de expirarea valabilitãţii Licenţei precizate la condiţia 5, intenţia de a nu mai solicita o nouã licenţã.
79. Titularul Licenţei va notifica Autoritãţii competente, în termen de 15 zile calendaristice, intenţia de schimbare a:
a) sediului/sediilor secundare;
b) statutului juridic;
c) structurii capitalului social.
80. Cu minimum 60 de zile calendaristice anterior declanşãrii procedurii legale de constituire, Titularul Licenţei este obligat sã informeze Autoritatea competentã despre intenţia de înfiinţare a unei noi societãţi/filiale, având ca obiect desfãşurarea de activitãţi în cadrul sectorului gazelor naturale din România, dacã:
a) aceasta va aparţine în totalitate Titularului Licenţei;
b) Titularul Licenţei va deţine acţiuni sau pãrţi sociale ale acesteia;
c) aceasta va aparţine parţial sau în totalitate unei alte societãţi al cãrei asociat/afiliat este Titularul Licenţei.
81. Titularul Licenţei are, de asemenea, obligaţia sã informeze Autoritatea competentã şi atunci când, prin modificarea obiectului de activitate, o societate al cãrei asociat este Titularul Licenţei urmeazã sã desfãşoare activitãţi în sectorul gazelor naturale din România.
82. Pentru a se asigura de îndeplinirea Condiţiilor Licenţei, Autoritatea competentã are acces la orice informaţii, înregistrãri şi documente ale Titularului Licenţei legate de afacerile şi de activitãţile acestuia în sectorul gazelor naturale. Informaţiile solicitate pot include secrete de serviciu sau de afaceri. Autoritatea competentã va utiliza aceste informaţii numai în scopul pentru care au fost furnizate şi nu va dezvãlui niciunei alte persoane neautorizate conţinutul acestora.
Asigurarea personalului calificat
83. Titularul Licenţei se va asigura cã, pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, dispune de personal calificat, autorizat şi în numãr suficient pentru îndeplinirea în condiţii de siguranţã a tuturor activitãţilor legate de distribuţia gazelor naturale, în conformitate cu cerinţele Licenţei.
84. În evaluarea îndeplinirii acestei obligaţii a Titularului Licenţei se va lua în considerare inclusiv personalul alocat de subcontractanţii sãi.
Constatarea şi prevenirea furturilor, deteriorãrilor şi intervenţiilor neautorizate la sistemele de distribuţie a gazelor naturale
85. Deteriorarea, modificarea fãrã drept sau blocarea funcţionãrii echipamentului de mãsurare, precum şi intervenţiile neautorizate la obiectivele/sistemele de distribuţie a gazelor naturale în scopul sustragerii de gaze naturale se pedepsesc conform prevederilor Legii şi ale Codului penal.
V. CONTROLUL EXECUTĂRII ACTIVITĂŢII CE FACE OBIECTUL LICENŢEI
86. (1) Autoritatea competentã va urmãri îndeplinirea condiţiilor din Licenţã de cãtre Titularul Licenţei şi va efectua controale în conformitate cu Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în domeniul energiei electrice şi în domeniul gazelor naturale.
(2) În acest scop, Autoritatea competentã:
a) va analiza situaţiile privind cheltuielile, veniturile, imobilizãrile corporale/necorporale şi obiectele de inventar, aferente activitãţilor desfãşurate, precum şi situaţiile financiare ale societãţii, înregistrate la direcţiile generale ale finanţelor publice, remise de Titularul Licenţei;
b) va controla, atunci când considerã oportun, documentele contabile ale Titularului Licenţei şi/sau va comanda, pe cheltuiala sa, efectuarea unui audit contabil al activitãţii acestuia;
c) va verifica, la solicitarea argumentatã a unei terţe persoane sau din proprie iniţiativã, practicile Titularului Licenţei în desfãşurarea activitãţilor care fac obiectul Licenţei.
87. În exercitarea atribuţiilor de control, reprezentanţii autorizaţi ai Autoritãţii competente au dreptul de acces pe teritoriul, în sediul şi la documentele Titularului Licenţei, în condiţiile legii. Titularul Licenţei va pune la dispoziţia Autoritãţii competente orice date/informaţii solicitate de cãtre aceasta, necesare efectuãrii controlului în cauzã.
VI. SANCŢIUNI
88. Dacã în urma acţiunii de control efectuate se constatã cã Titularul Licenţei a încãlcat prevederile Legii sau una ori mai multe dintre Condiţiile Licenţe, Autoritatea competentã va aplica sancţiuni contravenţionale.
89. Aplicarea unei amenzi contravenţionale nu limiteazã în niciun fel dreptul Autoritãţii competente de a suspenda/retrage Licenţa.
VII. MODIFICAREA LICENŢEI
90. Licenţa poate fi modificatã în baza prevederilor Regulamentului.
91. Autoritatea competentã poate decide modificarea Licenţei în urmãtoarele situaţii:
a) intervenirea unor schimbãri de la data eliberãrii Licenţei sau a unor evenimente care conduc la imposibilitatea desfãşurãrii activitãţii de distribuţie a gazelor naturale;
b) modificarea statutului Titularului Licenţei prin divizare, fuziune, transformare, schimbare a obiectului de activitate, a denumirii, a sediului, modificare a capitalului social sau modificãri ale patrimoniului, precum şi în alte cazuri de afectare a condiţiilor în care Licenţa a fost eliberatã.
92. Pentru situaţiile prevãzute la condiţia 91 lit. a), modificarea Licenţei se va efectua din iniţiativa Autoritãţii competente, prin raportare la obiectivele concrete care au determinat modificarea, situaţie în care Autoritatea competentã:
a) va comunica în scris Titularului Licenţei modificãrile survenite;
b) va elibera Titularului Licenţa cu un conţinut modificat.
93. Pentru situaţiile prevãzute la condiţia 91 lit. b), Titularul Licenţei va solicita Autoritãţii competente modificarea Licenţei, în termen de 30 de zile de la apariţia situaţiei nou-create.
94. Dupã primirea solicitãrii, Autoritatea competentã va examina situaţia nou-creatã şi va dispune, dacã aceasta este întemeiatã, dupã caz:
a) modificarea corespunzãtoare a Licenţei, eliberând Licenţa cu un conţinut modificat;
b) emiterea unor amendamente la condiţiile asociate Licenţei.
95. Titularul Licenţei nu poate deţine simultan mai mult de o licenţã de distribuţie a gazelor naturale.
96. Titularul Licenţei are obligaţia de a solicita Autoritãţii competente modificarea Licenţei în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care a obţinut autorizaţiile de înfiinţare şi funcţionare pentru obiective/sisteme de distribuţie a gazelor naturale amplasate în altã localitate/alte localitãţi decât cea/cele specificatã/specificate în anexa B1;
b) în cazul în care pentru dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale a obţinut modificarea autorizaţiei de funcţionare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, având ca rezultat modificarea caracteristicilor tehnice ale obiectivelor cuprinse în anexa B2.
VIII. SUSPENDAREA/RETRAGEREA LICENŢEI
97. Autoritatea competentã va suspenda sau retrage Licenţa în conformitate cu prevederile Regulamentului.
98. Autoritatea competentã suspendã Licenţa în urmãtoarele cazuri:
a) Titularul Licenţei, dintr-o cauzã imputabilã acestuia, nu îndeplineşte obligaţiile prevãzute de Lege şi aceastã situaţie poate fi remediatã de cãtre Titularul Licenţei;
b) Titularul Licenţei, dintr-o cauzã imputabilã acestuia, încalcã una sau mai multe condiţii ale Licenţei, de cel puţin 3 ori într-un an din perioada de valabilitate a Licenţei, şi aceastã situaţie poate fi remediatã de cãtre Titularul Licenţei.
99. În cazurile prevãzute la condiţia 98, Autoritatea competentã va suspenda Licenţa pentru o perioadã de 60 de zile calendaristice, precizând drepturile Titularului Licenţei, precum şi mãsurile şi termenele de conformare necesare pentru remedierea situaţiei care a generat suspendarea Licenţei.
100. Titularul Licenţei are obligaţia de a depune la Autoritatea competentã, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data suspendãrii, documente care sã ateste remedierea situaţiilor care au condus la suspendarea Licenţei.
101. În vederea asigurãrii serviciului public obligatoriu şi pentru alimentarea în condiţii de continuitate a consumatorilor, pe perioada suspendãrii Licenţei Titularul Licenţei are obligaţia de a realiza activitatea de distribuţie a gazelor naturale în regim controlat de cãtre Autoritatea competentã.
102. (1) Autoritatea competentã poate retrage Licenţa în urmãtoarele cazuri:
a) Titularul Licenţei se aflã în imposibilitatea de a îndeplini obligaţiile prevãzute de legislaţia în vigoare şi/sau în Condiţiile Licenţei;
b) Titularul Licenţei se aflã în faliment constatat printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã;
c) Titularul Licenţei a solicitat în scris Autoritãţii competente retragerea Licenţei.
(2) În toate cazurile prevãzute la alin. (1), decizia Autoritãţii competente va lua în considerare menţinerea siguranţei şi a continuitãţii activitãţii de distribuţie a gazelor naturale.
103. Autoritatea competentã va comunica în scris Titularului Licenţei, cu cel puţin 30 de zile înainte, data la care urmeazã sã retragã Licenţa.
104. (1) În cazul retragerii Licenţei, un alt titular de licenţã, desemnat de Autoritatea competentã, va îndeplini fãrã întrerupere obligaţiile ce decurg din Licenţã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), dacã un alt titular de licenţã este desemnat, prin decizie a Autoritãţii competente, sã preia activitatea care face obiectul Licenţei, Titularul Licenţei va fi obligat sã punã la dispoziţia acestuia toate registrele, înregistrãrile, informaţiile şi activele aflate în posesia sa, care sunt necesare îndeplinirii neîntrerupte a obligaţiilor din Licenţã.
(3) Drepturile şi obligaţiile Titularului Licenţei din contractele de distribuţie a gazelor naturale vor fi preluate de titularul de licenţã desemnat, de la data intrãrii în vigoare a deciziei Autoritãţii competente.
(4) Faptul cã Titularul Licenţei va pune activele sale la dispoziţia unui nou titular de licenţã nu va prejudicia în niciun fel dreptul de proprietate asupra acestora.
(5) Desemnarea unui alt titular de licenţã, în cazul retragerii Licenţei, precum şi modul de preluare şi executare a serviciului de distribuţie de cãtre noul titular de licenţã vor fi stabilite prin decizie a Autoritãţii competente.
(6) Titularul Licenţei are obligaţia sã preia, pentru o perioadã determinatã, la solicitarea şi conform reglementãrilor Autoritãţii competente, operarea unui sistem de distribuţie al cãrui operator iniţial a fost sancţionat cu retragerea licenţei de distribuţie.
105. În situaţia în care Titularul Licenţei renunţã la contractul de concesiune, în condiţiile îndeplinirii cerinţelor legislaţiei în vigoare, are obligaţia de a asigura continuitatea serviciului de distribuţie a gazelor naturale pe o perioadã determinatã, dar nu mai mult de 90 de zile, stabilitã de Autoritatea competentã.
IX. CĂI DE COMUNICARE
106. Orice comunicare sau altã informaţie solicitatã a cãrei transmitere este permisã în Condiţiile Licenţei se va realiza în scris, putând fi transmisã prin fax sau e-mail, cu condiţia ca, în toate cazurile, originalul sã se depunã prin curier sau prin serviciile poştale la urmãtoarele adrese:





- pentru ANRE: Str. Constantin Nacu nr. 3,
sectorul 2, Bucureşti
Telefon: 021-303.38.00,
021-311.22.44
Fax: 021-303.38.08,
021-312.43.65
E-mail: anrgn@anrgn.ro
anre@anre.ro
- pentru Titularul Licenţei: ...........................
Telefon: ................
Fax: ....................
E-mail: .................


X. TARIFE
107. Pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei va achita anual Autoritãţii competent tariful stabilit prin Regulament, actualizat prin decizii ale preşedintelui Autoritãţii competente, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
108. Neplata tarifelor anuale pânã la termenele stabilite prin Regulament atrage suspendarea/retragerea Licenţei.
XI. CĂI DE APEL
109. Deciziile Autoritãţii competente cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea Licenţei, precum şi proceseleverbale de aplicare a amenzilor contravenţionale generate de încãlcarea prevederilor Licenţei sau ale Legii pot fi atacate de Titularul Licenţei la instanţele judecãtoreşti competente.

ANEXA A

la condiţiile de valabilitate a Licenţei nr. ....... pentru distribuţia gazelor naturale, aferente Societãţii Comerciale .............

Terminologie
Termenii marcaţi cu italice în Condiţiile Licenţei se definesc dupã cum urmeazã:
- Autoritatea competentã - Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, care este organizatã şi funcţioneazã în temeiul prevederilor <>Legii energiei electrice nr. 13/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 25/2007 privind stabilirea unor mãsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 270 din 23 aprilie 2007, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 99/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Licenţã - actul administrativ individual emis de Autoritatea competentã, care conferã titularului, persoanã juridicã, dreptul de a desfãşura activitãţi comerciale şi/sau de prestãri de servicii în legãturã cu activitatea de distribuţie a gazelor naturale;
- Criteriile şi metodele pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale aprobate prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.078/2003, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 19 ianuarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Lege - <>Legea nr. 351/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 28 iulie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- istoricul de consum - evidenţa în timp a consumurilor de gaze naturale, în unitãţi de volum şi/sau unitãţi de energie, pentru un consumator şi/sau loc de consum;
- sistem de distribuţie a gazelor naturale - reţeaua de distribuţie, respectiv ansamblul compus din conducte, instalaţii de reglare-mãsurare, aparate şi accesorii, care funcţioneazã la presiunea de lucru de pânã la 6 bari inclusiv, cu excepţia instalaţiei de utilizare;
- furnizor de gaze naturale - persoana juridicã titularã a licenţei de furnizare, care comercializeazã gaze naturale în baza unui contract de furnizare;
- SRM - ansamblul instalaţiilor de reducere şi reglare a presiunii, mãsurare a volumelor, filtrare şi odorizare, conectate printr-un racord la conducte colectoare, de transport sau distribuţie şi care alimenteazã un sistem de distribuţie, un consumator sau un grup de consumatori;
- instalaţii de utilizare a gazelor naturale - ansamblul de conducte, aparate şi accesorii, inclusiv focarul şi coşul de evacuare a gazelor de ardere, situat dupã staţia/postul de reglare a presiunii şi mãsurare a volumelor, dupã caz, cu excepţia aparatului de mãsurare a volumelor care face parte din sistemul de distribuţie;
- întreprindere afiliatã - orice altã întreprindere care, direct sau indirect, controleazã Titularul Licenţei, este controlatã de acesta sau este sub controlul comun, împreunã cu aceastã întreprindere; în scopul acestei definiţii termenul de "control" înseamnã orice întreprindere care deţine, în mod direct sau indirect, fie (i) dreptul de proprietate asupra unor acţiuni reprezentând cel puţin 50% din capitalul social; fie (ii) dreptul de a exercita mai mult de jumãtate din drepturile de vot; fie (iii) dreptul de a numi mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai altor organe statutare care reprezintã în mod legal societatea;
- Regulament - Regulamentul privind acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul gazelor naturale, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 784/2000 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 160 din 13 martie 2003, cu modificãrile ulterioare;
- Regulamentul privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.043/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 693 din 2 august 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Regulamentul privind separarea contabilã, legalã, funcţionalã şi organizatoricã a activitãţilor reglementate din sectorul gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.139/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 878 din 27 octombrie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei de soluţionare a solicitãrilor privind alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor izolaţi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi al ministrului economiei şi finanţelor nr. 123/2.971/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 708 din 17 octombrie 2008;
- securitatea şi continuitatea alimentãrii - totalitatea mãsurilor luate de cãtre operatorii licenţiaţi în scopul satisfacerii cererii de gaze naturale a sistemului, al diversificãrii surselor şi al asigurãrii livrãrilor cãtre clienţi în condiţii de siguranţã;
- siguranţã - asigurarea continuitãţii în distribuţia gazelor naturale la parametri optimi de funcţionare şi securitatea tehnicã a obiectivelor;
- Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale - aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.361/2006, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 27 din 16 ianuarie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Titularul Licenţei - este ............ .
Termenii marcaţi cu caractere italice în Condiţiile Licenţei care nu sunt precizaţi în prezenta anexã sunt definiţi în Codul tehnic al sectorului gazelor naturale.

ANEXA B1

la Condiţiile de valabilitate a Licenţei nr. ............ pentru distribuţia gazelor naturale, aferentã Societãţii Comerciale .......................

Lista localitãţilor pentru care este valabilã licenţa de distribuţie a gazelor naturale


ANEXA B2

la Condiţiile de valabilitate a Licenţei nr. ...... pentru distribuţia gazelor naturale, aferentã Societãţii Comerciale ........................

Caracteristicile tehnice ale obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale din localitãţile precizate în anexa B1


ANEXA C1

la Condiţiile de valabilitate a Licenţei nr. ...... pentru distribuţia gazelor naturale, aferentã Societãţii Comerciale .........................

Lista consumatorilor izolaţi amplasaţi în localitãţile pentru care este valabilã licenţa de distribuţie a gazelor naturale


ANEXA C2

la Condiţiile de valabilitate a Licenţei nr. ........... pentru distribuţia gazelor naturale, aferentã Societãţii Comerciale .......................

Caracteristicile tehnice ale obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale care alimenteazã consumatorii izolaţi precizaţi în anexa C1


ANEXA 2


───────
(Anexa nr. 1.2 la <>Decizia nr. 1.271/2004 )
─────────────────────────────────────────


CONDIŢIILE - CADRU
de valabilitate a licenţei pentru distribuţia gazelor naturale aferente
societãţilor comerciale care nu şi-au separat activitatea de distribuţie
de activitatea de furnizare a gazelor naturale

I. CONDIŢII GENERALE
1. Prezentele condiţii stabilesc cadrul în care este valabilã Licenţa nr. ........ pentru distribuţia gazelor naturale, emisã de Autoritatea competentã Societãţii Comerciale ................................, societate denumitã în cele ce urmeazã Titularul Licenţei, şi constituie, împreunã cu anexele A, B1 şi B2, precum şi, dupã caz, cu anexele C1 şi C2, care fac parte integrantã din prezentele condiţii-cadru, parte integrantã din Licenţã.
2. Termenii evidenţiaţi prin caractere italice în textul prezentelor condiţii sunt definiţi în anexa A.
3. Licenţa se acordã în conformitate cu prevederile Legii şi cu cerinţele Regulamentului.
II. OBIECTUL ŞI VALABILITATEA LICENŢEI
4. (1) Licenţa are ca obiect acordarea dreptului de desfãşurare a activitãţilor comerciale şi/sau de prestãri de servicii, legate de activitatea de distribuţie a gazelor naturale, de cãtre Titularul Licenţei, în calitate de operator al sistemului de distribuţie (OSD).
(2) Sistemele de distribuţie a gazelor naturale (denumite în continuare sisteme de distribuţie) sunt amplasate în localitãţile precizate în anexa B1 şi au caracteristicile tehnice precizate în anexa B2.
(3) Consumatorii izolaţi sunt amplasaţi în localitãţile precizate în anexa C1 şi au caracteristicile tehnice precizate în anexa C2.
5. Licenţa este emisã şi intrã în vigoare la data de ........ şi este valabilã pentru o perioadã de ......, dacã nu se hotãrãşte retragerea ei pentru vreuna dintre cauzele prevãzute în cap. VIII "Suspendarea/retragerea Licenţei".
6. (1) Durata de valabilitate a Licenţei, precizatã la condiţia 5, nu se prelungeşte.
(2) Pentru desfãşurarea în condiţii de siguranţã a activitãţii de distribuţie a gazelor naturale, Titularul Licenţei va depune, cu cel puţin 90 de zile înainte de expirarea valabilitãţii Licenţei, cererea de solicitare a unei noi licenţe la Autoritatea competentã.
7. Titularul Licenţei va desfãşura activitãţile autorizate prin Licenţã, având ca obiectiv distribuţia gazelor naturale, în condiţii de siguranţã şi cu realizarea unor costuri în mod prudent.
8. Nu fac obiectul Licenţei:
a) producţia gazelor naturale;
b) transportul gazelor naturale;
c) dispecerizarea gazelor naturale în SNT;
d) furnizarea gazelor naturale;
e) înmagazinarea gazelor naturale;
f) tranzitul gazelor naturale;
g) consultanţa şi executarea anumitor lucrãri/servicii la consumatori;
h) proiectarea şi executarea obiectivelor/sistemelor din sectorul gazelor naturale.
9. Activitãţile menţionate la condiţia 8, lit. b), c), d), e) şi f) fac obiectul unor licenţe distincte.
III. DREPTURI ALE TITULARULUI LICENŢEI
10. (1) Pe durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei are dreptul exclusiv de a desfãşura activitatea de distribuţie a gazelor naturale în localitãţile menţionate în anexa B1, utilizând, dupã caz:
a) activele pe care le deţine în calitate de proprietar;
b) bunurile proprietate a terţilor, în condiţiile Legii.
(2) Titularul Licenţei are dreptul sã încaseze contravaloarea serviciilor de distribuţie prestate, pe baza tarifelor aprobate de Autoritatea competentã.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), alimentarea consumatorilor izolaţi din localitãţile unde Titularul Licenţei deţine concesiunea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale, prevãzute în anexa B1, se va realiza pe o perioadã limitatã de cãtre un alt operator licenţiat de distribuţie, în conformitate cu prevederile condiţiilor de valabilitate asociate licenţei pe care acesta din urmã o deţine.
11. Asupra terenurilor şi altor bunuri proprietate publicã sau proprietate privatã a persoanelor fizice ori juridice, precum şi asupra activitãţilor desfãşurate de persoane fizice sau juridice în vecinãtatea obiectivelor/sistemelor de distribuţie Titularul Licenţei beneficiazã de drepturile precizate în Lege.
12. Costurile suportate de cãtre Titularul Licenţei pentru desfãşurarea activitãţii de distribuţie a gazelor naturale vor fi avute în vedere la fundamentarea tarifelor reglementate, dacã acestea se încadreazã în categoriile de costuri recunoscute de Autoritatea competentã, conform reglementãrilor în vigoare.
13. (1) În vederea asigurãrii cantitãţilor de gaze naturale necesare pentru acoperirea echilibrului fizic al sistemelor, Titularul Licenţei poate contracta aceste cantitãţi de la un furnizor de gaze naturale.
(2) Titularul Licenţei are dreptul de a încheia contracte, conform contractelor-cadru emise de Autoritatea competentã şi reglementãrilor în vigoare.
(3) Titularul Licenţei are dreptul sã stocheze gaze naturale în sistemele de distribuţie cu respectarea reglementãrilor specifice cu privire la siguranţa, securitatea şi continuitatea în alimentarea cu gaze naturale.
14. (1) Titularul Licenţei are dreptul sã întrerupã alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor pentru timpul strict necesar executãrii lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii, precum şi în alte situaţii prevãzute de Lege şi de reglementãrile în vigoare, cu anunţarea prealabilã a dispecerilor sistemelor afectate, a furnizorilor şi a consumatorilor alimentaţi din sistemele de distribuţie pe care le opereazã sau în caz de forţã majorã, când o astfel de notificare nu este posibilã.
(2) Titularul Licenţei are dreptul sã limiteze şi/sau sã întrerupã prestarea activitãţii de distribuţie a gazelor naturale la consumatorii alimentaţi din sistemele de distribuţie pe care le opereazã, în condiţiile specificate în contracte.
(3) Titularul Licenţei are dreptul sã sisteze alimentarea cu gaze naturale a aparatelor de utilizare care nu respectã prevederile legislaţiei în vigoare.
15. În situaţia neînţelegerilor precontractuale cu privire la distribuţia gazelor naturale, Titularul Licenţei are dreptul de a se adresa Autoritãţii competente pentru mediere în condiţiile Legii.
16. Titularul Licenţei poate ataca în justiţie, în condiţiile legii, actele administrative ale Autoritãţii competente, în mãsura în care acestea îi afecteazã drepturile sau interesele legitime.
17. Titularul Licenţei are dreptul sã solicite acces la obiective/sisteme din sectorul gazelor naturale, conform Legii şi reglementãrilor în vigoare.
18. Titularul Licenţei are dreptul de acces la instalaţiile de utilizare ale consumatorilor conform prevederilor contractuale, reglementãrilor tehnice şi ori de câte ori este necesarã intervenţia, potrivit legii.
19. Titularul Licenţei are dreptul sã refuze accesul la sistemele de distribuţie, în condiţiile Legii.
20. Titularul Licenţei are dreptul sã elaboreze norme specifice activitãţii de distribuţie a gazelor naturale, precum şi pe cele referitoare la stocarea gazelor naturale în sistemele de distribuţie şi sã le supunã spre aprobare Autoritãţii competente.
21. Titularul Licenţei are dreptul sã foloseascã, cu titlu gratuit, terenurile proprietate publicã localã ocupate de obiectivele sistemelor de distribuţie, precum şi pe cele utilizate pentru realizarea lucrãrilor de execuţie, operare, întreţinere şi reparaţii, în condiţiile Legii.
22. Pentru realizarea serviciului de distribuţie în cazul utilizãrii bunurilor proprietate a terţilor care au fost puse în funcţiune pânã la data intrãrii în vigoare a Legii, Titularul Licenţei are urmãtoarele drepturi:
a) sã foloseascã aceste bunuri conform prevederilor Legii;
b) fãrã a se aduce atingere dreptului prevãzut la lit. a), condiţiile de exercitare a acestuia sunt cele prevãzute în procesul-verbal de recepţie tehnicã şi/sau în contracte;
c) sã includã costurile aferente lucrãrilor de exploatare, întreţinere, reparaţii, modernizare şi altele efectuate pentru aceste bunuri, la fundamentarea tarifelor reglementate, în conformitate cu condiţia 12;
d) la solicitarea şi cu acordul proprietarului, sã preia aceste bunuri în patrimoniul sãu cu titlu gratuit;
e) sã dezvolte sistemul;
f) sã utilizeze întreaga capacitate a bunului;
g) sã asigure accesul unor noi solicitanţi, cu respectarea prevederilor Legii şi ale Regulamentului de acces la sistemele de distribuţie a gazelor naturale;
h) sã înlocuiascã bunurile în scopul modernizãrii sau mãririi capacitãţii sistemului; dreptul de proprietate asupra bunurilor astfel înlocuite va fi dobândit de Titularul Licenţei.
23. (1) Titularul Licenţei are dreptul sã realizeze servicii de avizare a proiectelor tehnice, precum şi sã urmãreascã execuţia lucrãrilor pentru obiective/sisteme de distribuţie a gazelor naturale amplasate în localitãţi pentru care Autoritatea competentã nu a acordat unui operator economic licenţa de distribuţie a gazelor naturale.
(2) Prestarea serviciilor prevãzute la alin. (1) se face în baza unui contract încheiat cu concesionarul serviciului public de distribuţie a gazelor naturale pentru localitatea în cauzã.
24. Titularul Licenţei poate cere modificarea Licenţei, cu respectarea prevederilor din Regulament şi a condiţiilor 90-96.
Alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor izolaţi
25. Consumatorii izolaţi sunt consumatorii alimentaţi cu gaze naturale de un operator licenţiat pentru distribuţia gazelor naturale pentru care:
a) Titularul Licenţei deţine documente care atestã punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare la SD emise anterior datei de 20 februarie 2008 şi pentru alimentarea cãrora Titularul Licenţei a solicitat Autoritãţii competente acordarea unei autorizaţii de funcţionare/de modificare a autorizaţiei de funcţionare a obiectivelor/sistemelor din sectorul gazelor naturale, în conformitate cu prevederile Regulamentului;
b) Titularul Licenţei deţine acordul prealabil emis în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 169/2008 privind condiţiile de alimentare cu gaze naturale a consumatorului izolat şi orice dispoziţii legale incidente.
26. (1) În vederea alimentãrii cu gaze naturale a unor noi solicitanţi care sunt de naturã a fi încadraţi în tipul consumatorilor izolaţi, Titularul Licenţei are obligaţia de a respecta reglementãrile în vigoare.
(2) Pentru licenţa de distribuţie a gazelor naturale, acordatã conform condiţiei 25 lit. a), Titularul Licenţei are urmãtoarele obligaţii:
a) de a ceda aceşti consumatori izolaţi viitorului operator licenţiat de distribuţie a gazelor naturale, concesionar al serviciului de distribuţie a gazelor naturale pentru unitatea administrativ-teritorialã în cauzã, la cererea acestuia, în momentul în care acesta a realizat dezvoltarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale pentru alimentarea inclusiv a acestor consumatori;
b) de a nu extinde obiectivele/sistemele de distribuţie a gazelor naturale pentru alimentarea altor consumatori izolaţi, fãrã a deţine avizul de principiu pentru alimentarea cu gaze a consumatorilor izolaţi, acordat în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de soluţionare a solicitãrilor privind alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor izolaţi;
c) de a deţine toate documentele de evidenţã de la punerea în funcţiune a obiectivelor aferente obiectivelor/sistemelor de distribuţie precizate în anexele specifice C1 şi C2, cu modificãrile, înlocuirile, reparaţiile şi intervenţiile fãcute;
d) de a asigura funcţionarea în condiţii de siguranţã, conform prevederilor reglementarilor tehnice în vigoare, a obiectivelor/sistemelor de distribuţie precizate în anexele specifice C1 şi C2;
e) de a realiza serviciul de distribuţie a gazelor naturale doar pentru consumatorii izolaţi precizaţi în anexele specifice C1 şi C2, cu respectarea prevederilor reglementãrilor tehnice în vigoare;
f) de a pune la dispoziţia concesionarului serviciului de distribuţie a gazelor naturale din unitatea administrativ-teritorialã în care consumatorul izolat este situat toate registrele, înregistrãrile, informaţiile, activele şi documentaţiile tehnice aflate în posesia sa, necesare îndeplinirii neîntrerupte a serviciului de distribuţie;
g) activele care se aflã în proprietatea Titularul Licenţei vor fi vândute concesionarului precizat la lit. f), în schimbul plãţii unei compensaţii egale cu valoarea neamortizatã a acestor bunuri, valoare reglementatã, consideratã la fundamentarea tarifelor;
h) prevederea menţionatã la lit. g) nu se aplicã pentru reţele de distribuţie care traverseazã localitatea, dacã în localitate serviciul de distribuţie a gazelor naturale a fost concesionat de cãtre un alt operator economic şi dacã acestea sunt utilizate de cãtre Titularul Licenţei în vederea alimentãrii cu gaze naturale a unei alte localitãţi pentru care acesta deţine licenţa de distribuţie a gazelor naturale.
(3) Condiţiile Licenţei vor fi modificate în mod corespunzãtor, prin includerea unor anexe specifice, C1 şi C2, care cuprind denumirea localitãţilor în care sunt situaţi consumatorii izolaţi, respectiv caracteristicile tehnice ale obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale aferente.
IV. OBLIGAŢII ALE TITULARULUI LICENŢEI
Obligaţia de contractare
27. Titularul Licenţei are obligaţia de a desfãşura activitatea de distribuţie a gazelor naturale pe bazã de contracte încheiate în conformitate cu contractele-cadru aprobate de Autoritatea competentã.
28. În contractele încheiate conform condiţiei 27 vor fi utilizate tarifele reglementate aprobate de Autoritatea competentã, stabilite în conformitate cu cerinţele Criteriilor şi metodelor pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale.
29. Titularul Licenţei nu va încheia contracte care sã conţinã prevederi neconforme cu obligaţiile din Licenţã.
30. (1) Titularul Licenţei are obligaţia de a desfãşura, în cadrul organizãrii proprii, urmãtoarele activitãţi specifice Licenţei, cu respectarea prevederilor legislaţiei şi reglementãrilor tehnice în vigoare:
a) intervenţii cu remedierea defectelor;
b) detectãri de scãpãri de gaze;
c) recepţii şi puneri în funcţiune pentru obiectivele aferente sistemelor de distribuţie şi pentru instalaţiile de utilizare a gazelor naturale;
d) urmãrirea lucrãrilor de execuţie pentru obiective aferente sistemelor de distribuţie;
e) emiterea acordului de acces şi contractarea racordãrii la sistemele de distribuţie;
f) avizarea proiectelor tehnice de execuţie pentru obiective aferente sistemelor de distribuţie şi pentru instalaţiile de utilizare a gazelor naturale;
g) evidenţa verificãrilor şi reviziilor instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale aparţinând consumatorilor;
h) evidenţa documentelor de la punerea în funcţiune a obiectivelor aferente sistemului de distribuţie, cu modificãrile, înlocuirile, reparaţiile şi intervenţiile fãcute;
i) evidenţa mijloacelor de mãsurare;
j) primirea şi rezolvarea sesizãrilor şi reclamaţiilor la termenele precizate în Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale.
(2) Titularul Licenţei poate încheia contracte cu terţi pentru desfãşurarea urmãtoarelor activitãţi specifice Licenţei, fãrã a putea transfera acestora drepturile şi obligaţiile care îi revin conform Licenţei şi, respectiv, Legii:
a) evidenţa parametrilor tehnologici şi de calitate a gazelor naturale;
b) recepţia cantitativã şi calitativã a cantitãţilor de gaze naturale la intrarea/ieşirea în/din sistemele de distribuţie;
c) realizarea serviciilor de echilibrare a sistemelor de distribuţie operate;
d) reparaţii curente şi revizii pentru obiectivele aferente sistemelor de distribuţie;
e) asigurarea funcţionãrii echipamentelor de mãsurare, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice.
31. (1) Costurile recunoscute de Autoritatea competentã, derivând din încheierea de contracte conform condiţiei 30 alin. (2), nu pot depãşi volumul de cheltuieli incluse de Autoritatea competentã la fundamentarea venitului unitar privind activitatea de distribuţie reglementatã.
(2) Titularul Licenţei este ţinut sã rãspundã în solidar, în condiţiile Codului civil, pentru activitãţile desfãşurate de terţii prevãzuţi la condiţia 30 alin. (2).
32. Pentru realizarea obligaţiilor din Licenţã, Titularul Licenţei va angaja costuri cu respectarea principiului prudenţei.
Accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale
33. Titularul Licenţei are obligaţia, conform Legii, de a asigura în condiţii egale şi nediscriminatorii accesul terţilor la sistemele de distribuţie a gazelor naturale.
34. (1) Titularul Licenţei are obligaţia de a respecta prevederile Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi de a face publice procedurile pentru organizarea activitãţii proprii pentru etapele procesului de acordare a accesului la sistemele de distribuţie.
(2) Titularul Licenţei are obligaţia de a face publice, prin afişare pe pagina proprie de internet şi la sediul/sediile proprii, tarifele practicate pentru serviciile prestate cãtre terţi.
Dezvoltarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale
35. (1) Titularul Licenţei are obligaţia sã execute lucrãrile aferente realizãrii sistemelor de distribuţie conform clauzelor şi condiţiilor prevãzute în contractul de concesiune a serviciului de distribuţie a gazelor naturale, în vederea asigurãrii alimentãrii cu gaze naturale a consumatorilor.
(2) Pentru realizarea lucrãrilor de la alin. (1) Titularul Licenţei poate încheia contracte cu operatori economici autorizaţi de cãtre Autoritatea competentã.
36. Titularul Licenţei are obligaţia de a elabora anual Programul propriu de dezvoltare privind sistemul de distribuţie a gazelor naturale (pentru obiectivele care nu au fost precizate în contractul de concesiune a serviciului de distribuţie a gazelor naturale) din localitãţile cuprinse în anexa B1 pentru care deţine licenţã de distribuţie, în condiţii de eficienţã economicã şi de securitate şi continuitate în alimentare.
37. Titularul Licenţei are obligaţia, dupã caz, sã realizeze interconectãri cu alte sisteme şi sã asigure capacitatea sistemelor de distribuţie pe termen lung.
38. În cazul realizãrii serviciului public de distribuţie a gazelor naturale utilizând bunuri proprietate a terţilor, puse în funcţiune pânã la apariţia Legii, Titularul Licenţei are urmãtoarele obligaţii:
a) sã finanţeze, la expirarea duratei de funcţionare, investiţiile aferente înlocuirii bunurilor;
b) sã opereze şi sã întreţinã bunurile pentru funcţionarea în condiţii de siguranţã a sistemului.
39. Titularul Licenţei are obligaţia sã opereze, sã întreţinã, sã repare şi sã modernizeze sistemul de distribuţie în condiţii de siguranţã, eficienţã economicã şi de protecţie a mediului, în conformitate cu prevederile Legii.
Furnizarea de informaţii
40. (1) Titularul Licenţei va menţine un sistem prin care poate primi şi/sau oferi date, informaţii, sesizãri, reclamaţii şi consultanţã privind orice situaţie sau împrejurare de naturã sã afecteze siguranţa, securitatea şi continuitatea alimentãrii cu gaze naturale.
(2) Sistemul menţionat la alin. (1) asigurã informarea solicitanţilor/utilizatorilor în vederea desfãşurãrii în mod operativ a procesului de acces la sistemele de distribuţie.
41. Sistemul instituit conform condiţiei 40:
a) funcţioneazã cu titlu gratuit;
b) asigurã prelucrarea rapidã şi eficientã a datelor, informaţiilor, sesizãrilor şi reclamaţiilor primite;
c) asigurã evidenţa istoricului de consum pentru fiecare consumator/loc de consum, conform legislaţiei în vigoare;
d) asigurã furnizorilor licenţiaţi informaţiile necesare cu privire la înregistrarea clienţilor acestora în categorii de consumatori, în conformitate cu reglementãrile specifice în vigoare;
e) asigurã informaţii cu privire la emiterea şi expedierea facturilor corespunzãtoare serviciilor de distribuţie prestate;
f) asigurã rãspuns la solicitãrile care ţin de siguranţa, securitatea şi continuitatea alimentãrii cu gaze naturale.
42. Pentru îndeplinirea condiţiei 41 lit. b) şi f), sistemul instituit conform condiţiei 40 trebuie sã fie apt de a prelua/rezolva toate sesizãrile şi reclamaţiile primite care ţin de siguranţa, securitatea şi continuitatea alimentãrii cu gaze naturale în mod permanent.
43. Titularul Licenţei va face publicã orice schimbare de adresã sau numãr de telefon a/al serviciului prin care se asigurã sistemul de comunicare cu clienţii instituit conform condiţiei 40.
44. Titularul Licenţei are obligaţia de a menţine, în conformitate cu contractele încheiate, un sistem de comunicare/notificare cu operatorii de sistem.
Mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale
45. Titularul Licenţei va realiza mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale livrate consumatorilor în conformitate cu Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze tranzacţionate în România, precum şi cu reglementãrile metrologice în vigoare.
46. Contoarele/sistemele, echipamentele de mãsurare a gazelor naturale aparţin operatorului sistemului de distribuţie; în situaţia în care acestea aparţin consumatorilor, pot fi cumpãrate sau, dupã caz, înlocuite de Titularul Licenţei, conform reglementãrilor în vigoare.
47. (1) Titularul Licenţei va verifica şi va întreţine periodic contoarele/sistemele de mãsurare a gazelor naturale la termenele stabilite prin reglementãrile metrologice în vigoare sau ori de câte ori este necesar.
(2) Titularul Licenţei va suporta toate cheltuielile de verificare/înlocuire/reparare a contoarelor/sistemelor de mãsurare a gazelor naturale, cu excepţia situaţiilor în care deteriorarea constatatã la acestea se datoreazã consumatorului; în aceste cazuri, dupã efectuarea lucrãrilor de verificare/înlocuire/reparare, consumatorului i se solicitã achitarea contravalorii acestora.
48. (1) La sesizarea scrisã a consumatorului cu privire la un contor/sistem de mãsurare a gazelor naturale defect sau suspect a înregistra în mod eronat, Titularul Licenţei va asigura verificarea acestuia conform reglementãrilor în vigoare.
(2) Consumatorul va achita Titularului Licenţei contravaloarea verificãrii metrologice a contorului/sistemului de mãsurare a gazelor naturale numai în cazul în care se dovedeşte cã sesizarea sa conform alin. (1) nu a fost justificatã.
(3) Consumatorul poate asista la efectuarea expertizei metrologice în baza unei solicitãri scrise.
49. Titularul Licenţei este obligat sã soluţioneze reclamaţia consumatorului în termenele prevãzute în Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale. Titularul Licenţei are dreptul de a încheia acte adiţionale la contractele de distribuţie pentru stabilirea termenelor maxime pentru primirea informaţiilor referitoare la mãsurarea gazelor naturale/soluţionarea reclamaţiei consumatorului referitoare la mãsurare, astfel încât sã se respecte termenele de rãspuns precizate în Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale.
50. Titularul Licenţei are obligaţia sã întocmeascã şi sã urmãreascã bilanţul de gaze naturale intrate şi ieşite din sistemele de distribuţie, asigurând echilibrul permanent al acestora.
51. Titularul Licenţei va permite furnizorilor de gaze naturale accesul la instalaţiile sale în vederea citirii contoarelor/sistemelor de mãsurare a gazelor naturale utilizate la decontare.
52. Titularul Licenţei are obligaţia sã asigure nivelul de odorizare a gazelor naturale corespunzãtor reglementãrilor în vigoare, în baza contractelor încheiate cu operatorul sistemului de transport OST, şi, acolo unde este cazul, prin odorizare suplimentarã în SRM-urile existente în cadrul sistemelor de distribuţie.
Rãspunsuri la reclamaţiile adresate Titularului Licenţei
53. Titularul Licenţei trebuie sã menţinã un sistem de înregistrare, soluţionare şi raportare privind reclamaţiile fãcute de orice persoanã juridicã sau fizicã la adresa sa, în legãturã cu modul în care îşi desfãşoarã activitãţile autorizate prin Licenţã.
54. Sistemul prevãzut la condiţia 40 va prelua plângerile adresate Titularului Licenţei de cãtre persoanele fizice/juridice ce se considerã lezate de practicile Titularului Licenţei în sectorul gazelor naturale.
55. Titularul Licenţei este obligat sã participe la întrunirile convocate de Autoritatea competentã. La toate întrunirile, Titularul Licenţei va fi reprezentat de unul sau mai mulţi reprezentanţi mandataţi ai sãi.
Obligaţia de a respecta Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale
56. În desfãşurarea activitãţilor ce fac obiectul Licenţei, Titularul Licenţei va respecta cerinţele şi indicatorii prevãzuţi în Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale, elaborat şi aprobat de Autoritatea competentã.
57. Titularul Licenţei va monitoriza şi înregistra, în baza unei proceduri proprii, modul de încadrare în indicatorii de performanţã, conform prevederilor Standardului de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale.
58. Titularul Licenţei este rãspunzãtor pentru nerespectarea indicatorilor de performanţã stabiliţi prin Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale.
Asigurarea mediului concurenţial şi a tratãrii nediscriminatorii a clienţilor
59. Titularul Licenţei va asigura egalitatea de tratament a clienţilor şi va evita orice tratament discriminatoriu în relaţiile cu aceştia.
60. Titularul Licenţei va acţiona în sensul asigurãrii unui mediu concurenţial normal, al evitãrii dezechilibrelor pe piaţa gazelor naturale şi a practicilor anticoncurenţiale, conform prevederilor legale în vigoare.
61. Titularul Licenţei nu se va angaja în practici anticoncurenţiale şi nu va împiedica sau încerca sã împiedice alţi titulari de licenţe şi/sau potenţiali competitori sã se angajeze în activitatea de distribuţie a gazelor naturale.
Separarea evidenţelor financiar-contabile
62. În conformitate cu prevederile din Lege, Titularul Licenţei are obligaţia ca pentru activitãţile ce fac obiectul Licenţei sã întocmeascã evidenţe contabile separate pe tipuri de activitãţi desfãşurate.
63. În cazurile în care Autoritatea competentã considerã justificat, dar nu mai mult de o datã pe an, poate solicita unui auditor de terţã parte auditarea rapoartelor întocmite şi înaintate de Titularul Licenţei. Costurile aferente acestui audit vor fi suportate de Autoritatea competentã.
64. Titularul Licenţei are obligaţia realizãrii evidenţelor contabile reglementate în conformitate cu cerinţele Criteriilor şi metodelor pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale şi ale Regulamentului privind separarea contabilã, legalã, funcţionalã şi organizatoricã a activitãţilor reglementate din sectorul gazelor naturale.
65. (1) Titularul Licenţei stabileşte un program de angajamente care conţine mãsurile luate pentru a se garanta cã practicile discriminatorii sunt excluse, iar aplicarea sa este monitorizatã în mod adecvat.
(2) Programul precizat la alin. (1) conţine obligaţiile specifice ale angajaţilor pentru realizarea acestui obiectiv.
(3) Titularul Licenţei prezintã în fiecare an Autoritãţii competente un raport care evidenţiazã mãsurile luate, iar acest raport este apoi publicat de cãtre Autoritatea competentã.
Eliminarea subvenţionãrii încrucişate
66. Titularul Licenţei se va asigura cã nu are loc subvenţionarea încrucişatã între activitãţile ce fac obiectul Licenţei şi alte activitãţi ale Titularului Licenţei sau alte întreprinderi asociate/întreprinderi afiliate ale Titularul Licenţei ori alţi titulari de licenţã din sectorul gazelor naturale care, direct sau indirect, pot deţine, la un moment dat, acţiuni la Titularul Licenţei.
Menţinerea bunurilor şi activelor
67. Titularul Licenţei trebuie sã menţinã un sediu stabil şi sã notifice Autoritãţii competente schimbarea acestuia cu 30 de zile calendaristice anterior efectuãrii acestei modificãri.
68. Titularul Licenţei are obligaţia de a menţine în proprietatea sa obiectivele/sistemele de distribuţie care fac obiectul prezentei Licenţe.
69. (1) Titularul Licenţei va notifica Autoritãţii competente intenţia acţionarilor/administratorilor sãi de a perfecta operaţiuni în urma cãrora valoarea capitalului social existent s-ar reduce într-o tranşã sau pe ansamblu cu mai mult de 25%, în termen de 30 de zile calendaristice anterior materializãrii intenţiei.
(2) În cadrul Licenţei, prin capitalul social existent se înţelege, dupã caz:
a) capitalul social iniţial, la data emiterii Licenţei /la data separãrii situaţiilor financiar-contabile;
b) capitalul social existent la un moment dat, obţinut prin creşteri sau scãderi ale valorii iniţiale ale acestuia, realizate ulterior emiterii Licenţei, cu respectarea prevederilor alin. (1).
(3) La primirea notificãrii prevãzute la alin. (1), Autoritatea competentã va analiza dacã, în urma efectuãrii modificãrii cerute, Titularul Licenţei are în continuare posibilitatea sã îşi îndeplineascã obligaţiile şi va transmite în scris Titularului Licenţei, în termen de 20 de zile calendaristice de la data comunicãrii modificãrii, aprobarea sa. Orice refuz de a emite o astfel de aprobare trebuie sã se bazeze pe criterii obiective, evidenţiind motivele de fapt şi de drept ale refuzului.
(4) Efectuarea operaţiunilor menţionate la alin. (1) fãrã acordul scris al Autoritãţii competente poate conduce la suspendarea şi, ulterior, la retragerea Licenţei, în condiţiile Legii.
Respectarea legilor şi reglementãrilor
70. Pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei va respecta prevederile:
a) Legii;
b) actelor normative în vigoare în sectorul gazelor naturale;
c) reglementãrilor emise de Autoritatea competentã;
d) Condiţiilor Licenţei şi ale cerinţelor din Regulament, care au stat la baza emiterii Licenţei;
e) normelor tehnice din sectorul gazelor naturale;
f) actelor normative din domeniul protecţiei mediului.
71. La solicitarea Autoritãţii competente, Titularul Licenţei are obligaţia de a participa la elaborarea sau revizuirea actelor normative din sectorul gazelor naturale, cu impact asupra activitãţii de distribuţie a gazelor naturale.
72. Încãlcarea de cãtre Titularul Licenţei a cerinţelor condiţiei 70 îndreptãţeşte Autoritatea competentã sã aplice acestuia sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu prevederile Legii.
Asigurarea confidenţialitãţii
73. În contextul vânzãrii sau achiziţionãrii de gaze naturale prin întreprinderi afiliate, Titularul Licenţei nu abuzeazã de informaţiile considerate sensibile din punct de vedere comercial obţinute de la terţi în contextul asigurãrii sau negocierii accesului la reţea.
74. Titularul Licenţei pãstreazã confidenţialitatea asupra informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial obţinute pe durata derulãrii activitãţilor sale şi împiedicã divulgarea în mod discriminatoriu a informaţiilor referitoare la propriile sale activitãţi care pot fi avantajoase din punct de vedere comercial.
75. Fac excepţie cazurile când:
a) se dispune de acordul scris al persoanei ale cãrei interese pot fi afectate de diseminarea informaţiei;
b) informaţia este deja publicã;
c) Titularul Licenţei are, dupã caz, obligaţia sau dreptul de a divulga informaţia în scopul respectãrii Condiţiilor Licenţei, a unui ordin sau a unei decizii a Autoritãţii competente ori a unei legi în vigoare;
d) informaţia trebuie transmisã în cursul îndeplinirii normale a activitãţii autorizate prin Licenţã.
76. Prevederile condiţiei 75 se aplicã şi în raport cu întreprinderile afiliate sau întreprinderile asociate Titularului Licenţei care îşi desfãşoarã activitatea în sectorul gazelor naturale din România. Titularul Licenţei va solicita Autoritãţii competente informaţiile pentru a cãror divulgare are nevoie de aprobarea acesteia.
Furnizarea de informaţii cãtre Autoritatea competentã
77. (1) Titularul Licenţei va furniza Autoritãţii competente datele şi informaţiile care îi sunt necesare în exercitarea atribuţiilor sale, în conformitate cu cerinţele art. 20 lit. l) din Regulament, având obligaţia sã întocmeascã rapoarte specifice. Conţinutul, precum şi termenele de transmitere a acestor rapoarte vor fi stabilite de Autoritatea competentã.
(2) Titularul Licenţei care îşi desfãşoarã activitatea prin intermediul unor filiale, sucursale, regionale, puncte de lucru etc. are obligaţia de a furniza de la nivelul acestor structuri organizatorice, agenţilor constatatori ai Autoritãţii competente, toate informaţiile solicitate, în limita mandatului primit.
78. (1) Titularul Licenţei este obligat sã notifice Autoritãţii competente orice încãlcare a Condiţiilor Licenţei, în termen de 5 zile calendaristice de la producerea evenimentului, precum şi propunerile de remediere a situaţiei.
(2) Titularul Licenţei este obligat sã notifice Autoritãţii competente, cu 90 de zile calendaristice înainte de expirarea valabilitãţii Licenţei precizate la condiţia 5, intenţia de a nu mai solicita o nouã licenţã.
79. Titularul Licenţei va notifica Autoritãţii competente, în termen de 15 zile calendaristice, intenţia de schimbare a:
a) sediului/sediilor secundare;
b) statutului juridic;
c) structurii capitalului social.
80. Cu minimum 60 de zile calendaristice anterior declanşãrii procedurii legale de constituire, Titularul Licenţei este obligat sã informeze Autoritatea competentã despre intenţia de înfiinţare a unei noi societãţi/filiale, având ca obiect desfãşurarea de activitãţi în cadrul sectorului gazelor naturale din România, dacã:
a) aceasta va aparţine în totalitate Titularului Licenţei;
b) Titularul Licenţei va deţine acţiuni sau pãrţi sociale ale acesteia;
c) aceasta va aparţine parţial sau în totalitate unei alte societãţi al cãrei asociat/afiliat este Titularul Licenţei.
81. Titularul Licenţei are, de asemenea, obligaţia sã informeze Autoritatea competentã şi atunci când, prin modificarea obiectului de activitate, o societate al cãrei asociat este Titularul Licenţei urmeazã sã desfãşoare activitãţi în sectorul gazelor naturale din România.
82. Pentru a se asigura de îndeplinirea Condiţiilor Licenţei, Autoritatea competentã are acces la orice informaţii, înregistrãri şi documente ale Titularului Licenţei legate de afacerile şi de activitãţile acestuia în sectorul gazelor naturale. Informaţiile solicitate pot include secrete de serviciu sau de afaceri. Autoritatea competentã va utiliza aceste informaţii numai în scopul pentru care au fost furnizate şi nu va dezvãlui niciunei alte persoane neautorizate conţinutul acestora.
Asigurarea personalului calificat
83. Titularul Licenţei se va asigura cã, pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, dispune de personal calificat, autorizat şi în numãr suficient pentru îndeplinirea în condiţii de siguranţã a tuturor activitãţilor legate de distribuţia gazelor naturale, în conformitate cu cerinţele Licenţei.
84. În evaluarea îndeplinirii acestei obligaţii a Titularului Licenţei se va lua în considerare inclusiv personalul alocat de subcontractanţii sãi.
Constatarea şi prevenirea furturilor, deteriorãrilor şi intervenţiilor neautorizate la sistemele de distribuţie a gazelor naturale
85. Deteriorarea, modificarea fãrã drept sau blocarea funcţionãrii echipamentului de mãsurare, precum şi intervenţiile neautorizate la obiectivele/sistemele de distribuţie a gazelor naturale în scopul sustragerii de gaze naturale se pedepsesc conform prevederilor Legii şi ale Codului penal.
V. CONTROLUL EXECUTĂRII ACTIVITĂŢII CE FACE OBIECTUL LICENŢEI
86. (1) Autoritatea competentã va urmãri îndeplinirea condiţiilor din Licenţã de cãtre Titularul Licenţei şi va efectua controale în conformitate cu Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în domeniul energiei electrice şi în domeniul gazelor naturale.
(2) În acest scop Autoritatea competentã:
a) va analiza situaţiile privind cheltuielile, veniturile, imobilizãrile corporale/necorporale şi obiectele de inventar, aferente activitãţilor desfãşurate, precum şi situaţiile financiare ale societãţii, înregistrate la direcţiile generale ale finanţelor publice, remise de Titularul Licenţei;
b) va controla, atunci când considerã oportun, documentele contabile ale Titularului Licenţei şi/sau va comanda, pe cheltuiala sa, efectuarea unui audit contabil al activitãţii acestuia;
c) va verifica, la solicitarea argumentatã a unei terţe persoane sau din proprie iniţiativã, practicile Titularului Licenţei în desfãşurarea activitãţilor care fac obiectul Licenţei.
87. În exercitarea atribuţiilor de control, reprezentanţii autorizaţi ai Autoritãţii competente au dreptul de acces pe teritoriul, în sediul şi la documentele Titularului Licenţei, în condiţiile legii. Titularul Licenţei va pune la dispoziţia Autoritãţii competente orice date/informaţii solicitate de cãtre aceasta, necesare efectuãrii controlului în cauzã.
VI. SANCŢIUNI
88. Dacã în urma acţiunii de control efectuate se constatã cã Titularul Licenţei a încãlcat prevederile Legii sau una ori mai multe dintre Condiţiile Licenţei, Autoritatea competentã va aplica sancţiuni contravenţionale.
89. Aplicarea unei amenzi contravenţionale nu limiteazã în niciun fel dreptul Autoritãţii competente de a suspenda/retrage Licenţa.
VII. MODIFICAREA LICENŢEI
90. Licenţa poate fi modificatã în baza prevederilor Regulamentului.
91. Autoritatea competentã poate decide modificarea Licenţei în urmãtoarele situaţii:
a) intervenirea unor schimbãri de la data eliberãrii Licenţei sau a unor evenimente care conduc la imposibilitatea desfãşurãrii activitãţii de distribuţie a gazelor naturale;
b) modificarea statutului Titularului Licenţei prin divizare, fuziune, transformare, schimbare a obiectului de activitate, a denumirii, a sediului, modificare a capitalului social sau modificãri ale patrimoniului, precum şi în alte cazuri de afectare a condiţiilor în care Licenţa a fost eliberatã.
92. Pentru situaţiile prevãzute la condiţia 91 lit. a), modificarea Licenţei se va efectua din iniţiativa Autoritãţii competente, prin raportare la obiectivele concrete care au determinat modificarea, situaţie în care Autoritatea competentã:
a) va comunica în scris Titularului Licenţei modificãrile survenite;
b) va elibera Titularului Licenţa, cu un conţinut modificat.
93. Pentru situaţiile prevãzute la condiţia 91 lit. b), Titularul Licenţei va solicita Autoritãţii competente modificarea Licenţei, în termen de 30 de zile de la apariţia situaţiei nou-create.
94. Dupã primirea solicitãrii, Autoritatea competentã va examina situaţia nou-creatã şi va dispune, dacã aceasta este întemeiatã, dupã caz:
a) modificarea corespunzãtoare a Licenţei, eliberând Licenţa cu un conţinut modificat;
b) emiterea unor amendamente la condiţiile asociate Licenţei.
95. Titularul Licenţei nu poate deţine simultan mai mult de o licenţã de distribuţie a gazelor naturale.
96. Titularul Licenţei are obligaţia de a solicita Autoritãţii competente modificarea Licenţei în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care a obţinut autorizaţiile de înfiinţare şi funcţionare pentru obiective/sisteme de distribuţie a gazelor naturale amplasate în altã localitate/alte localitãţi decât cea/cele specificatã/specificate în anexa B1;
b) în cazul în care pentru dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale a obţinut modificarea autorizaţiei de funcţionare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, având ca rezultat modificarea caracteristicilor tehnice ale obiectivelor cuprinse în anexa B2.
VIII. SUSPENDAREA/RETRAGEREA LICENŢEI
97. Autoritatea competentã va suspenda sau retrage Licenţa în conformitate cu prevederile Regulamentului.
98. Autoritatea competentã suspendã Licenţa în urmãtoarele cazuri:
a) Titularul Licenţei, dintr-o cauzã imputabilã acestuia, nu îndeplineşte obligaţiile prevãzute de Lege şi aceastã situaţie poate fi remediatã de cãtre Titularul Licenţei;
b) Titularul Licenţei, dintr-o cauzã imputabilã acestuia, încalcã una sau mai multe condiţii ale Licenţei, de cel puţin 3 ori într-un an din perioada de valabilitate a Licenţei şi aceastã situaţie poate fi remediatã de cãtre Titularul Licenţei.
99. În cazurile prevãzute la condiţia 98, Autoritatea competentã va suspenda Licenţa pentru o perioadã de 60 de zile calendaristice, precizând drepturile Titularului Licenţei, precum şi mãsurile şi termenele de conformare necesare pentru remedierea situaţiei care a generat suspendarea Licenţei.
100. Titularul Licenţei are obligaţia de a depune la Autoritatea competentã, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data suspendãrii, documente care sã ateste remedierea situaţiilor care au condus la suspendarea Licenţei.
101. În vederea asigurãrii serviciului public obligatoriu şi pentru alimentarea în condiţii de continuitate a consumatorilor, pe perioada suspendãrii Licenţei Titularul Licenţei are obligaţia de a realiza activitatea de distribuţie a gazelor naturale în regim controlat de cãtre Autoritatea competentã.
102. (1) Autoritatea competentã poate retrage Licenţa în urmãtoarele cazuri:
a) Titularul Licenţei se aflã în imposibilitatea de a îndeplini obligaţiile prevãzute de legislaţia în vigoare şi/sau în Condiţiile Licenţei;
b) Titularul Licenţei se aflã în faliment constatat printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã;
c) Titularul Licenţei a solicitat în scris Autoritãţii competente retragerea Licenţei.
(2) În toate cazurile prevãzute la alin. (1), decizia Autoritãţii competente va lua în considerare menţinerea siguranţei şi a continuitãţii activitãţii de distribuţie a gazelor naturale.
103. Autoritatea competentã va comunica în scris Titularului Licenţei, cu cel puţin 30 de zile înainte, data la care urmeazã sã retragã Licenţa.
104. (1) În cazul retragerii Licenţei, un alt titular de licenţã, desemnat de Autoritatea competentã, va îndeplini fãrã întrerupere obligaţiile ce decurg din Licenţã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), dacã un alt titular de licenţã este desemnat, prin decizie a Autoritãţii competente, sã preia activitatea care face obiectul Licenţei, Titularul Licenţei va fi obligat sã punã la dispoziţia acestuia toate registrele, înregistrãrile, informaţiile şi activele aflate în posesia sa, care sunt necesare îndeplinirii neîntrerupte a obligaţiilor din Licenţã.
(3) Drepturile şi obligaţiile Titularului Licenţei din contractele de distribuţie a gazelor naturale vor fi preluate de titularul de licenţã desemnat, de la data intrãrii în vigoare a deciziei Autoritãţii competente.
(4) Faptul cã Titularul Licenţei va pune activele sale la dispoziţia unui nou titular de licenţã nu va prejudicia în niciun fel dreptul de proprietate asupra acestora.
(5) Desemnarea unui alt titular de licenţã, în cazul retragerii Licenţei, precum şi modul de preluare şi executare a serviciului de distribuţie de cãtre noul titular de licenţã vor fi stabilite prin decizie a Autoritãţii competente.
(6) Titularul Licenţei are obligaţia sã preia, pentru o perioadã determinatã, la solicitarea şi conform reglementãrilor Autoritãţii competente, operarea unui sistem de distribuţie al cãrui operator iniţial a fost sancţionat cu retragerea licenţei de distribuţie.
105. În situaţia în care Titularul Licenţei renunţã la contractul de concesiune, în condiţiile îndeplinirii cerinţelor legislaţiei în vigoare, are obligaţia de a asigura continuitatea serviciului de distribuţie a gazelor naturale pe o perioadã determinatã, dar nu mai mult de 90 de zile, stabilitã de Autoritatea competentã.
IX. CĂI DE COMUNICARE
106. Orice comunicare sau altã informaţie solicitatã a cãrei transmitere este permisã în Condiţiile Licenţei se va realiza în scris, putând fi transmisã prin fax sau e-mail, cu condiţia ca, în toate cazurile, originalul sã se depunã prin curier sau prin serviciile poştale la urmãtoarele adrese:





- pentru ANRE: Str. Constantin Nacu nr. 3,
sectorul 2, Bucureşti
Telefon: 021-303.38.00,
021-311.22.44
Fax: 021-303.38.08,
021-312.43.65
E-mail: anrgn@anrgn.ro
anre@anre.ro
- pentru Titularul Licenţei: ...................
Telefon: ..........
Fax: ..............
E-mail: ...........



X. TARIFE
107. Pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei va achita anual Autoritãţii competente tariful stabilit prin Regulament, actualizat prin decizii ale preşedintelui Autoritãţii competente, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
108. Neplata tarifelor anuale pânã la termenele stabilite prin Regulament atrage suspendarea/retragerea Licenţei.
XI. CĂI DE APEL
109. Deciziile Autoritãţii competente cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea Licenţei, precum şi proceseleverbale de aplicare a amenzilor contravenţionale generate de încãlcarea prevederilor Licenţei sau ale Legii pot fi atacate de Titularul Licenţei la instanţele judecãtoreşti competente.

ANEXA A
la Condiţiile de valabilitate a Licenţei nr. ......... pentru distribuţia gazelor naturale, aferentã Societãţii Comerciale ..........

Terminologie
Termenii marcaţi cu italice în Condiţiile Licenţei se definesc dupã cum urmeazã:
- Autoritatea competentã - Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, care este organizatã şi funcţioneazã în temeiul prevederilor <>Legii energiei electrice nr. 13/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 25/2007 privind stabilirea unor mãsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 270 din 23 aprilie 2007, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 99/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Licenţã - actul administrativ individual emis de Autoritatea competentã, care conferã titularului, persoanã juridicã, dreptul de a desfãşura activitãţi comerciale şi/sau de prestãri de servicii în legãturã cu activitatea de distribuţie a gazelor naturale;
- Criteriile şi metodele pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale - aprobate prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.078/2003, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 19 ianuarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Lege - <>Legea nr. 351/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 28 iulie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- istoricul de consum - evidenţa în timp a consumurilor de gaze naturale, în unitãţi de volum şi/sau unitãţi de energie, pentru un consumator şi/sau loc de consum;
- sistem de distribuţie a gazelor naturale - reţeaua de distribuţie, respectiv ansamblul compus din conducte, instalaţii de reglare-mãsurare, aparate şi accesorii, care funcţioneazã la presiunea de lucru de pânã la 6 bari inclusiv, cu excepţia instalaţiei de utilizare;
- furnizor de gaze naturale - persoana juridicã titularã a licenţei de furnizare, care comercializeazã gaze naturale în baza unui contract de furnizare;
- SRM - ansamblul instalaţiilor de reducere şi reglare a presiunii, mãsurare a volumelor, filtrare şi odorizare, conectate printr-un racord la conducte colectoare, de transport sau distribuţie şi care alimenteazã un sistem de distribuţie, un consumator sau un grup de consumatori;
- instalaţii de utilizare a gazelor naturale - ansamblul de conducte, aparate şi accesorii, inclusiv focarul şi coşul de evacuare a gazelor de ardere, situat dupã staţia/postul de reglare a presiunii şi mãsurare a volumelor, dupã caz, cu excepţia aparatului de mãsurare a volumelor care face parte din sistemul de distribuţie;
- întreprindere afiliatã - orice altã întreprindere care, direct sau indirect, controleazã Titularul Licenţei, este controlatã de acesta sau este sub controlul comun, împreunã cu aceastã întreprindere; în scopul acestei definiţii termenul de "control" înseamnã orice întreprindere care deţine, în mod direct sau indirect, fie (i) dreptul de proprietate asupra unor acţiuni reprezentând cel puţin 50% din capitalul social; fie (ii) dreptul de a exercita mai mult de jumãtate din drepturile de vot; fie (iii) dreptul de a numi mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai altor organe statutare care reprezintã în mod legal societatea;
- Regulament - Regulamentul privind acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul gazelor naturale, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 784/2000 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 160 din 13 martie 2003, cu modificãrile ulterioare;
- Regulamentul privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.043/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 693 din 2 august 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Regulamentul privind separarea contabilã, legalã, funcţionalã şi organizatoricã a activitãţilor reglementate din sectorul gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.139/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 878 din 27 octombrie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei de soluţionare a solicitãrilor privind alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor izolaţi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi al ministrului economiei şi finanţelor nr. 123/2.971/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 708 din 17 octombrie 2008;
- securitatea şi continuitatea alimentãrii - totalitatea mãsurilor luate de cãtre operatorii licenţiaţi în scopul satisfacerii cererii de gaze naturale a sistemului, al diversificãrii surselor şi al asigurãrii livrãrilor cãtre clienţi în condiţii de siguranţã;
- siguranţã - asigurarea continuitãţii în distribuţia gazelor naturale la parametri optimi de funcţionare şi securitatea tehnicã a obiectivelor;
- Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale - aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.361/2006, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 27 din 16 ianuarie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Titularul Licenţei - este ............
Termenii marcaţi cu caractere italice în Condiţiile Licenţei care nu sunt precizaţi în prezenta anexã sunt definiţi în Codul tehnic al sectorului gazelor naturale.

ANEXA B1

la Condiţiile de valabilitate a Licenţei nr. ........... pentru distribuţia gazelor naturale, aferentã Societãţii Comerciale ........

Lista localitãţilor pentru care este valabilã licenţa de distribuţie a gazelor naturale


ANEXA B2

la Condiţiile de valabilitate a Licenţei nr. ........... pentru distribuţia gazelor naturale, aferentã Societãţii Comerciale ........

Caracteristicile tehnice ale obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale din localitãţile precizate în anexa B1


ANEXA C1

la Condiţiile de valabilitate a Licenţei nr. .......... pentru distribuţia gazelor naturale, aferentã Societãţii Comerciale ........

Lista consumatorilor izolaţi amplasaţi în localitãţile pentru care este valabilã licenţa de distribuţie a gazelor naturale


ANEXA C2

la Condiţiile de valabilitate a Licenţei nr. .......... pentru distribuţia gazelor naturale, aferentã Societãţii Comerciale .......

Caracteristicile tehnice ale obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale care alimenteazã consumatorii izolaţi precizaţi în anexa C1

____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016