Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 7.843 din 20 decembrie 2024 privind modificarea şi completarea Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire, licenţă/diplomă şi disertaţie, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.691/2024
EMITENT: Ministerul Educaţiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1331 din 31 decembrie 2024
În conformitate cu prevederile:
- art. 28, 30, art. 32 alin. (2), art. 33, 36, 38, 40, 43, 44, 45, 48, art. 81 alin. (4), art. 90, 91, art. 128 alin. (24) şi ale art. 188 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare;
– Legii nr. 60/2000 privind dreptul absolvenţilor învăţământului superior particular de a susţine examenul de finalizare a studiilor la instituţii de învăţământ superior de stat acreditate;
– art. 76 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza Referatului de necesitate nr. 634/DGIU din 18.12.2024,
în temeiul art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 731/2024 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, cu modificările ulterioare,
ministrul educaţiei emite prezentul ordin.
ART. I
Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire, licenţă/diplomă şi disertaţie, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.691/2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 9 februarie 2024, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 8, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
"(2) Pentru absolvenţii programelor de studii universitare de scurtă durată autorizate sau acreditate intrate în lichidare se aplică în mod corespunzător prevederile alin. (1) lit. a), b), d) şi e)."
2. La articolul 13, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 13
(1) Examenul de absolvire constă în două probe, după cum urmează:
a) proba de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
b) proba de prezentare şi susţinere publică a lucrării de absolvire."
3. La articolul 13, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Probele menţionate la alin. (1) pentru examenul de absolvire se desfăşoară în prezenţa, în acelaşi loc şi în acelaşi moment, a comisiei/comisiilor de examen specifice fiecărei probe şi a examinatului."
4. La articolul 13, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3), pe perioada instituirii stării de alertă, de necesitate sau de urgenţă, în baza autonomiei universitare, cu respectarea calităţii actului didactic şi cu asumarea răspunderii publice, probele menţionate la alin. (1) pentru examenul de absolvire se pot desfăşura şi online, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiţia ca instituţia de învăţământ superior să dispună de o platformă electronică adecvată. Susţinerea în varianta online trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, şi arhivată la nivelul facultăţii."
5. La articolul 19, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
"(1^1) Pentru absolvenţii programelor autorizate sau acreditate intrate în lichidare se aplică în mod corespunzător prevederile alin. (1) lit. a), b), d) şi e)."
6. La articolul 24, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 24
(1) Examenul de licenţă/diplomă constă în două probe, după cum urmează:
a) proba de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
b) proba de prezentare şi susţinere publică a lucrării de licenţă/proiectului de diplomă."
7. La articolul 24, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Probele menţionate la alin. (1) pentru examenul de licenţă/diplomă se desfăşoară în prezenţa, în acelaşi loc şi în acelaşi moment, a comisiei/comisiilor de examen specifice fiecărei probe şi a examinatului."
8. La articolul 24, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3), pe perioada instituirii stării de alertă, de necesitate sau de urgenţă, în baza autonomiei universitare, cu respectarea calităţii actului didactic şi cu asumarea răspunderii publice, probele menţionate la alin. (1) pentru examenul de licenţă/diplomă se pot desfăşura şi online, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiţia ca instituţia de învăţământ superior să dispună de o platformă electronică adecvată. Susţinerea în varianta online trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, şi arhivată la nivelul facultăţii."
9. La articolul 37, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
"(6) Instituţia de învăţământ superior are obligaţia de a introduce în regulamentul propriu prevederi referitoare la susţinerea examenelor de finalizare de către studenţii cu dizabilităţi/nevoi educaţionale speciale, conform prevederilor Ordinului ministrului educaţiei nr. 4.481/2024 pentru aprobarea Normelor privind accesibilizarea învăţământului superior pentru persoanele cu dizabilităţi."
ART. II
Instituţiile de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu elaborează şi aplică propriul regulament de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire, licenţă/diplomă şi disertaţie, în conformitate cu metodologia-cadru aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.691/2024, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu anul universitar 2025-2026.
ART. III
Prevederile prezentului ordin se duc la îndeplinire de către Direcţia generală învăţământ universitar din cadrul Ministerului Educaţiei şi de către instituţiile de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu să organizeze activităţi de învăţământ superior, potrivit legii.
ART. IV
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul educaţiei,
Gigel Paraschiv,
secretar de stat
Bucureşti, 20 decembrie 2024.
Nr. 7.843.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: