Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 6C din 25 ianuarie 1999  privind instituirea mecanismului de eliberare a certificatului de export in cadrul contingentelor tarifare de ovine si caprine vii si de carne de ovina si caprina,convenite in relatia cu Uniunea Europeana (U.E.) in anul 1999    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 6C din 25 ianuarie 1999 privind instituirea mecanismului de eliberare a certificatului de export in cadrul contingentelor tarifare de ovine si caprine vii si de carne de ovina si caprina,convenite in relatia cu Uniunea Europeana (U.E.) in anul 1999

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 73 din 23 februarie 1999

Ministrul industriei şi comerţului,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 382/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Comerţului, cu modificãrile ulterioare,
luând în considerare prevederile Acordului european de asociere a României la Uniunea Europeanã (U.E.), ale Protocolului de adaptare a aspectelor comerciale ale acordului european, ca urmare a largirii U.E. şi a punerii în aplicare a rezultatelor Rundei Uruguay, semnat la 13 octombrie 1998, şi ale Reglementãrii Comisiei Europene nr. 2.756/1998,
ţinând seama ca exportul romanesc de carne de ovina şi caprina nu poate fi efectuat din cauza lipsei abatoarelor agreate de cãtre U.E., iar Reglementarea Comisiei Europene nr. 2.756/1998 da posibilitatea convertirii contingentului de carne de ovina şi caprina în echivalent animale vii,
luând în considerare Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 4C/1998 privind instituirea mecanismului de eliberare a certificatului de export în cadrul contingentelor tarifare de ovine şi caprine vii şi carne de ovina şi caprina, convenite în relaţia cu Uniunea Europeanã (U.E.) pentru anul 1998, şi în special prevederile privind accesul la contingentul tarifar din anul 1999 al operatorilor economici care nu au respectat obligaţiile prevãzute la art. 10, 11 şi 13,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Contingentul tarifar de ovine şi caprine vii (poziţiile tarifare 0104 10 30, 0104 10 80 şi 0104 20 90) pentru exportul din România în ţãrile membre ale U.E. în anul 1999 este de 5.526,6 tone în viu.
Acest contingent este constituit astfel:
- 4.776,6 tone în viu reprezintã contingentul tarifar de 2.245 tone ovine şi caprine vii în echivalent carcasa;
- 750 tone în viu reprezintã contingentul tarifar de 352,5 tone carne de ovina şi caprina în echivalent carcasa*1).
------------
*1) Convertirea cantitãţii de carne de ovina şi caprina în echivalent animale vii este posibila în conformitate cu prevederile Reglementãrii Comisiei Europene nr. 2.756/1998.

ART. 2
Exportul de ovine şi caprine vii, cu destinaţia U.E., în cadrul contingentului tarifar menţionat la art. 1, se realizeazã pe baza certificatului de export tip U.E., conform modelului prezentat în anexa nr. I, eliberat de Ministerul Industriei şi Comerţului - Direcţia integrare europeanã şi regionala.
Formularele pentru certificatul de export tip U.E. se pot procura de la sediul Ministerului Industriei şi Comerţului din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152.
ART. 3
Repartizarea contingentului tarifar pentru anul 1999 se va face astfel:
- 90%, respectiv 4.974 tone, pentru operatorii economici cu realizari la acest produs în cadrul contingentului tarifar din anul 1998 şi care au îndeplinit condiţiile prevãzute în Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 4C/1998;
- 10%, respectiv 552,6 tone, pentru operatorii economici nou-veniti pe piata, rezervare valabilã pana la data de 31 iunie 1999. Dupã aceasta data, cantitãţile rãmase neutilizate vor fi disponibilizate şi alocate în conformitate cu prevederile prezentului ordin.
Operatorii economici, beneficiari de certificate de export în 1998, care nu au realizat minimum 95% din cantitãţile alocate, nu au returnat certificatele de export neutilizate sau nu au avizat realizarile în termenele stabilite, nu vor avea acces la contingentul tarifar din anul 1999.
ART. 4
Cantitãţile maxime care vor fi alocate operatorilor economici cu realizari în anul 1998 se vor putea ridica pana la nivelul performantelor realizate în anul respectiv, majorat cu 5%, în funcţie de gradul de solicitare a cotei.
Pentru operatorii economici nou-veniti pe piata în anul 1998, cantitãţile alocate în anul 1999 vor fi de maximum 3 tone.
Pentru operatorii economici nou-veniti pe piata în anul 1999, cantitãţile maxime alocate se vor stabili în funcţie de numãrul cererilor, fãrã însã a putea depãşi doua tone.
ART. 5
Certificatele de export vor fi eliberate de cãtre Direcţia integrare europeanã şi regionala din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului, pe baza unor cereri pentru eliberarea certificatului de export tip U.E., contingent tarifar ovine şi caprine vii. Formularele de cereri care vor fi utilizate de cãtre operatorii economici pot fi procurate de la sediul Ministerului Industriei şi Comerţului din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152, sau vor respecta modelul prezentat în anexa nr. II.
ART. 6
Cererile pentru eliberarea certificatelor de export se trimit la Ministerul Industriei şi Comerţului numai prin fax, la numerele 659 4441 şi 650 3045, în termen de 8 zile lucrãtoare de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României a prezentului ordin, între orele 8,00 şi 16,00. Perioada de 8 zile începe cu prima zi lucrãtoare care urmeazã datei publicãrii.
În cazul în care numerele de fax prevãzute în paragraful de mai sus se vor modifica, Direcţia integrare europeanã şi regionala va publica noile numere în timp util.
ART. 7
În baza verificãrii cererilor pentru eliberarea certificatelor de export, primite prin fax, Direcţia integrare europeanã şi regionala va proceda la alocarea provizorie a cantitãţilor şi va publica lista cuprinzând firmele beneficiare.
În alocarea cantitãţilor se va avea în vedere gradul de solicitare a contingentului şi evaluarea gradului de valorificare a exportului.
ART. 8
Operatorii economici incluşi în lista de alocare provizorie au obligaţia sa depunã ulterior, cel mai târziu pana la data de 31 mai 1999, la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152, în plic închis şi sigilat, certificatul de export tip U.E., împreunã cu actele de înfiinţare a firmei, din care sa rezulte ca sunt producãtori/crescatori de ovine şi caprine vii şi/sau ca au în obiectul lor de activitate operaţiuni de export/import cu animale vii, precum şi confirmarea bãncii privind încasarea contravalorii mãrfii exportate în anul 1998 (acest ultim document nu este necesar în cazul operatorilor nou-veniti pe piata). Pe plic vor fi înscrise coordonatele firmei şi menţiunea "Contingent tarifar export ovine şi caprine vii în U.E. în anul 1999".
Operatorilor economici li se va elibera certificat de export numai dacã documentaţia depusa este completa şi dacã îndeplinesc în totalitate prevederile prezentului ordin. În caz contrar, cantitatea alocata provizoriu va fi redistribuita altor firme solicitante, în ordinea prezentãrii cererilor. Nu vor fi luate în considerare documente în copie fax sau ilizibile.
La cerere, cota alocata unei firme poate face obiectul mai multor certificate de export pentru livrãri eşalonate, eliberarea unui nou certificat fiind condiţionatã de prezentarea dovezii de livrare şi de încasare a transei anterioare.
ART. 9
Certificatul de export care asigura accesul la contingentul alocat va fi completat de cãtre exportator în original şi trei copii şi va fi eliberat în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data depunerii sale. Valabilitatea certificatului este de maximum 3 luni, fãrã sa depãşeascã data de 31 decembrie 1999.
ART. 10
Operatorii economici au obligaţia sa comunice cantitãţile realizate Ministerului Industriei şi Comerţului
- Direcţia integrare europeanã şi regionala, în maximum 20 de zile de la data realizãrii exportului (data depunerii la registratura ministerului din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152), anexând fotocopii lizibile de pe Declaraţia vamalã de export (D.V.E.), de pe Declaraţia de încasare valutarã (D.I.V.) şi de pe certificatul de export respectiv.
Operatorii economici care nu se conformeazã prevederilor alin. 1 nu vor mai avea acces la eventualele cantitãţi disponibilizate în anul 1999 şi nici la contingentul tarifar din anul 2000.
Direcţia integrare europeanã şi regionala din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului va verifica concordanta datelor înscrise în cerere, certificatul de export şi documentele prezentate în sprijinul obţinerii certificatului de export, comparativ cu cele din Declaraţia de încasare valutarã (D.I.V.) şi din Declaraţia vamalã de export (D.V.E.).
ART. 11
Operatorii economici care sunt în imposibilitate de a exporta cantitãţile alocate în baza prevederilor prezentului ordin au obligaţia sa returneze originalul şi copia nr. 1 a certificatului de export Ministerului Industriei şi Comerţului - Direcţia integrare europeanã şi regionala, cel mai târziu la 10 zile dupã expirarea termenului de valabilitate a certificatului.
În cazul certificatelor de export cu termen de valabilitate pana la sfârşitul anului, returnarea trebuie efectuatã pana cel târziu la 6 decembrie 1999, pentru a se putea efectua în timp util redistribuirea cantitãţii şi a se evita neutilizarea contingentului.
Firmelor care renunţa la cantitãţile alocate în termenul stabilit la alin. 2 nu li se vor aplica prevederile art. 10 alin. 2.
ART. 12
Pentru asigurarea realizãrii contingentului de export de ovine şi caprine vii, alocat de U.E. în anul 1999, eventualele cantitãţi rãmase nealocate sau disponibilizate vor fi redistribuite operatorilor economici interesaţi, în ordinea depunerii la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152, a cererilor şi a certificatelor de export completate corespunzãtor.
Operatorii economici cu realizari în anul 1999, care solicita alocarea unor noi cantitãţi, trebuie sa facã dovada livrãrii a minimum 95% din cantitãţile atribuite anterior în cursul anului, prin prezentarea în anexa la noua cerere şi la certificatul de export a documentelor menţionate la art. 8 şi 10 şi a confirmãrii bãncii (în original) privind încasarea contravalorii mãrfii exportate anterior (cu referire la declaraţia de încasare valutarã respectiva).
Nu vor fi luate în considerare documente în copie fax sau ilizibile.
ART. 13
La cererea scrisã şi justificatã a operatorilor economici, Direcţia integrare europeanã şi regionala din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului poate aproba, o singura data, înlocuirea certificatului de export ca urmare a modificãrii partenerului extern şi a tarii de destinaţie, în cadrul termenului de valabilitate a certificatului emis anterior şi în condiţiile returnarii acestuia la direcţia sus-menţionatã (originalul şi copia nr. 1).
Cu titlu excepţional, când operatorii economici cãrora li s-au alocat cantitãţi în cursul anului 1999 nu au putut efectua exportul în termenul de valabilitate a certificatului, acest termen se poate prelungi cu maximum 30 de zile, prin eliberarea unui nou certificat de export, cu condiţia returnarii certificatului eliberat anterior şi neutilizat (originalul şi copia nr. 1). Noul termen de valabilitate nu va putea depãşi data limita de 31 decembrie 1999. Solicitarea de înlocuire a certificatului de export va fi însoţitã de prezentarea de documente care sa justifice motivele neefectuarii exportului.
ART. 14
Operatorii economici care solicita certificate de export şi nu realizeazã minimum 95% din cantitatea acordatã în cursul anului 1999 nu vor mai avea acces la contingentele tarifare aferente anului 2000.
ART. 15
Specimenele de semnatura ale persoanelor împuternicite sa semneze certificatele de export, precum şi specimenele de ştampila sunt notificate la Comisia Europeanã, în vederea difuzãrii acestora la autoritãţile vamale ale statelor membre ale U.E.
ART. 16
Exportul de ovine şi caprine vii în ţãrile membre ale U.E. în afarã contingentului tarifar este posibil cu plata taxelor vamale prevãzute în Tariful vamal de import al Uniunii Europene şi nu necesita certificat de export.
ART. 17
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

Ministrul industriei
şi comerţului,
Radu Berceanu

Anexa nr. 1 se gãseşte publicatã în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 73 din 23 februarie 1999.

ANEXA 2



| 1. Numele şi adresa exporta- | |
| torului | Numãrul de înregistrare |
| (inclusiv numãrul de telefon | la Ministerul Industriei şi Comerţului:|
| şi fax) |--------------------------------------------|
| |
| Dacã este producãtor/crescator | |
| | CERERE |
|---------------------------------| pentru eliberarea |
| 2. Numãrul şi adresa | CERTIFICATULUI DE EXPORT TIP U.E. |
| importatorului | CONTINGENT TARIFAR |
| | OVINE ŞI CAPRINE VII |
| | |
|---------------------------------|------------------------------------------ |
| 3. An cota 5. Ţara de destinaţie |
|---------------------------------|--------------------------------------------|
| 4. Date privind furnizorul | 6. Termenul de livrare |
| mãrfii | |
|(denumirea şi adresa firmei, |--------------------------------------------|
numãrul de telefon, fax) | 7. Condiţie de plata |
| | |
|---------------------------------|--------------------------------------------|
| 8. Descrierea şi caracteristi- |9. Poziţia|10. Canti-|11. Canti-|12. Preţul/|
|cile mãrfii | tarifara| tatea | tatea | tona în |
| | | (tone în| (echiva-| viu |
| | | viu) | lent | |
| | | | carcasa)| |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
|------------------------------------------------------------------------------|
| 13. Menţiuni ale Ministerului Industriei | 14. Declaraţia exportatorului: |
| şi Comerţului: | |
| | Declar pe propria rãspundere ca |
| | datele menţionate în prezenta |
| | cerere sunt reale. |
| | |
| Cantitatea alocata .................. | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| (Data, semnatura autorizata, ştampila) |(Data, persoana autorizata, funcţia|
| |semnatura şi ştampila) |
| | |
| | |
------------------------------------------------------------------------------


---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016