Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 678 din 23 septembrie 2004 pentru aprobarea Normelor privind etichetarea alimentelor si a ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli si/sau esteri de fitostanol
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 909 din 6 octombrie 2004
ORDIN nr. 678 din 23 septembrie 2004
pentru aprobarea Normelor privind etichetarea alimentelor şi a ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
Nr. 678 din 23 septembrie 2004
MINISTERUL SÃNÃTÃŢII
Nr. 1.222 din 30 septembrie 2004
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
Nr. 231 din 15 septembrie 2004
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 909 din 6 octombrie 2004
Vazand Referatul de aprobare nr. 5-1.159 din 14 septembrie 2004, întocmit de Direcţia de supraveghere şi control al pieţei produselor şi serviciilor,
având în vedere prevederile art. 34 şi ale <>art. 38 alin. (9) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 57/2002 ,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale,
ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit prezentul ordin.
ART. 1
Se aproba Normele privind etichetarea alimentelor şi a ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Normele prevãzute la art. 1 transpun dispoziţiile Regulamentului nr. 608/2004/CE al Comisiei din 31 martie 2004 cu privire la etichetarea alimentelor şi ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri ai fitosterolilor, fitostanoli şi/sau esteri ai fitostanolului, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L 097 din data de 1 aprilie 2004.
ART. 3
Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
p. Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Nicolae Istudor,
secretar de stat
Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brinzan
Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei,
secretar de stat
ANEXA
NORME
privind etichetarea alimentelor şi a ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol
ART. 1
Prezentele norme se aplica alimentelor şi ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol.
ART. 2
(1) În scopul etichetarii, fitosterolul, esterul de fitosterol, fitostanolul şi esterul de fitostanol se desemneazã prin termenii "sterol vegetal", "ester de sterol vegetal", "stanol vegetal" sau "ester de stanol vegetal" ori, dupã caz, forma acestora la plural.
(2) Fãrã a incalca alte dispoziţii legale în vigoare privind etichetarea alimentelor, etichetarea alimentelor sau a ingredientelor alimentelor cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol va conţine urmãtoarele elemente:
a) în acelaşi camp vizual cu denumirea sub care este vândut produsul apare, în mod uşor vizibil şi lizibil, menţiunea: "cu adaos de steroli vegetali/stanoli vegetali";
b) conţinutul adãugat de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol (exprimat în % sau g de steroli vegetali/stanoli vegetali liberi din 100 g sau 100 ml de aliment) se înscrie în lista ingredientelor;
c) trebuie sa se semnaleze ca produsul este destinat exclusiv persoanelor care doresc sa-şi reducã nivelul de colesterol în sânge;
d) trebuie sa se semnaleze ca pacientii cu medicatie pentru reducerea colesterolului vor consuma produsul numai sub supraveghere medicalã;
e) trebuie sa se semnaleze, în mod vizibil şi lizibil, ca produsul poate sa nu corespundã din punct de vedere nutritional pentru femei însãrcinate sau care alapteaza şi pentru copii mai mici de 5 ani;
f) trebuie sa se semnaleze o recomandare ca produsul trebuie folosit în cadrul unei diete echilibrate şi variate, incluzând consumul regulat de fructe şi legume pentru a ajuta menţinerea nivelurilor de carotenoizi;
g) în acelaşi camp vizual cu prevederea lit. c) trebuie sa se semnaleze ca trebuie evitat consumul de mai mult de 3 g/zi de adaos de steroli vegetali/stanoli vegetali;
h) trebuie sa existe o definire a unei pãrţi de produs alimentar sau de ingredient alimentar implicate (preferabil în g sau ml), cu indicarea cantitãţii de steroli vegetali/stanoli vegetali continuta de fiecare parte.
ART. 3
Alimentele sau ingredientele alimentare cu adaos de esteri de fitostanol care sunt deja pe piata ori "grasimile tartinabile cu adaos de esteri ai fitosterolului" care au fost autorizate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/2002/8/2003, produse dupã 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, se vor supune prevederilor privind etichetarea din prezentele norme.
________________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: