Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 658/C din 27 februarie 2006  privind modificarea si completarea anexei la   Ordinul ministrului justitiei nr. 210/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere in aplicare a   Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 658/C din 27 februarie 2006 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului justitiei nr. 210/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 240 din 17 martie 2006
Având în vedere dispoziţiile <>art. III din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 190/2005 pentru realizarea unor mãsuri necesare în procesul de integrare europeanã,
în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul justiţiei emite urmãtorul ordin:

ART. I
Anexa la <>Ordinul ministrului justiţiei nr. 210/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a <>Legii nr. 188/2000 privind executorii judecãtoreşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 64 din 6 februarie 2001, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatele (1), (2), (3) şi (4) ale articolului 5 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Numãrul executorilor judecãtoreşti din circumscripţia fiecãrei judecãtorii şi din municipiul Bucureşti se stabileşte şi se actualizeazã de ministrul justiţiei, prin ordin, cu consultarea Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, în funcţie de cerinţele locale determinate de întinderea teritoriului, de numãrul locuitorilor, de volumul de activitate, precum şi de numãrul executorilor judecãtoreşti stagiari care au promovat examenul de capacitate.
(2) Ministrul justiţiei stabileşte şi actualizeazã numãrul executorilor judecãtoreşti anual sau ori de câte ori este necesar, cu consultarea Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplicã executorilor judecãtoreşti cãrora le-a încetat suspendarea exercitãrii funcţiei.
(4) La numirea pe posturile declarate disponibile în condiţiile alin. (2) vor avea prioritate, în urmãtoarea ordine:
a) executorii judecãtoreşti stagiari care au promovat examenul de capacitate;
b) persoanele care au promovat concursul sau examenul anual de admitere în profesie;
c) executorii judecãtoreşti care solicitã schimbarea sediului biroului dintr-o circumscripţie a judecãtoriei în alta;
d) persoanele numite executor judecãtoresc cu scutire de examen, în conformitate cu dispoziţiile art. 15 lit. g) din lege."
2. Alineatul (5) al articolului 5 se abrogã.
3. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti va întocmi şi va actualiza permanent liste cuprinzând:
- executorii judecãtoreşti incompatibili, indicându-se temeiul incompatibilitãţii;
- executorii judecãtoreşti care sunt suspendaţi din funcţie în temeiul art. 23 lit. a) şi lit. b) teza a doua, lit. c), d) şi e) din lege;
- executorii judecãtoreşti a cãror calitate a încetat;
- executorii judecãtoreşti stagiari, indicând biroul în care sunt angajaţi şi data încheierii contractului individual de muncã.
(2) Listele se vor comunica direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei în termen de 15 zile de la întocmirea, respectiv actualizarea acestora."
4. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 13 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Durata stagiului se suspendã pe timpul serviciului militar sau al concentrãrii, al concediului de maternitate şi de creştere a copilului pânã la vârsta de 2 ani ori în alte cazuri prevãzute de lege.
................................................................
(3) Suspendarea prevãzutã la alin. (1) se constatã de cãtre colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti în circumscripţia cãreia are sediul biroului executorul judecãtoresc care a încheiat contract individual de muncã cu executorul judecãtoresc stagiar."
5. Alineatele (1), (2) şi (4) ale articolului 14 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Colegiul director va solicita, în ultimul trimestru al anului, executorilor judecãtoreşti din cadrul fiecãrei Camere a executorilor judecãtoreşti sã îşi exprime opţiunea privind angajarea în anul urmãtor a unor executori judecãtoreşti stagiari în cadrul birourilor lor.
(2) Dupã centralizarea opţiunilor, colegiul director al fiecãrei Camere a executorilor judecãtoreşti propune spre aprobare Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti numãrul executorilor judecãtoreşti stagiari care pot fi angajaţi în anul urmãtor în birourile de executori judecãtoreşti. Pânã la data de 31 ianuarie a anului pentru care se fac propunerile, Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti va transmite Ministerului Justiţiei necesarul de posturi vacante de executor judecãtoresc stagiar, pentru a fi avut în vedere la actualizarea numãrului executorilor judecãtoreşti.
.............................................................
(4) Angajarea executorului stagiar în cadrul unui birou în care funcţioneazã mai mulţi executori judecãtoreşti asociaţi se face de cãtre executorul judecãtoresc desemnat titular al biroului prin contractul de societate civilã."
6. Titlul secţiunii a 4-a va avea urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA a 4-a
Organizarea şi desfãşurarea concursului sau examenului de admitere în profesie şi a examenului de capacitate"
7. Titlul paragrafului 1 din secţiunea a 4-a va avea urmãtorul cuprins:
"§1. Organizarea şi desfãşurarea concursului sau examenului de admitere în profesie pentru executorii judecãtoreşti stagiari"
8. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Selecţia candidaţilor pentru admiterea în profesie se face pe baza unui concurs sau examen organizat anual sau ori de câte ori este necesar de Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti, la solicitarea ministrului justiţiei. Concursul sau examenul se va desfãşura sub coordonarea şi controlul Ministerului Justiţiei."
9. Alineatul (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Cererea de înscriere împreunã cu dovezile privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 15 lit. a)-f) din lege se depun, cu cel puţin 30 de zile înainte de data susţinerii concursului sau examenului, la Camera executorilor judecãtoreşti în a cãrei circumscripţie se aflã localitatea unde domiciliazã candidatul."
10. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Data şi locul concursului sau examenului vor fi stabilite prin ordin al ministrului justiţiei, cu consultarea Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, şi vor fi comunicate Camerelor executorilor judecãtoreşti cu 60 de zile înainte de aceastã datã, în vederea înştiinţãrii candidaţilor, fiind publicate şi în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. În aceleaşi condiţii va fi publicatã şi lista cuprinzând posturile vacante. De asemenea, acestea vor fi publicate şi pe paginile de Internet ale Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi Ministerului Justiţiei.
(2) Cu cel puţin 15 zile înainte de data concursului sau examenului, Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti va stabili adresa exactã şi ora începerii concursului sau examenului şi le va comunica Camerelor executorilor judecãtoreşti şi Ministerului Justiţiei. De asemenea, se va dispune afişarea acestora la loc vizibil şi accesibil publicului, la sediul tuturor Camerelor executorilor judecãtoreşti, fiind publicate şi pe paginile de Internet ale Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi Ministerului Justiţiei."
11. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) În vederea susţinerii concursului sau examenului Ministerul Justiţiei şi Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti vor stabili tematica cu caracter teoretic din materiile: drept civil, drept procesual civil, drept comercial, drept constituţional şi organizarea profesiei de executor judecãtoresc.
(2) Tematica va fi transmisã Camerelor executorilor judecãtoreşti cu cel puţin 60 de zile înaintea datei concursului sau examenului şi va fi afişatã de îndatã, la loc vizibil şi accesibil publicului, la sediul acestora. De asemenea, va fi publicatã pe paginile de Internet ale Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi Ministerului Justiţiei."
12. Alineatul (2) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Subiectele vor fi stabilite cu 24 de ore înaintea datei concursului sau examenului şi vor fi redactate astfel încât sã acopere întreaga tematicã, formulându-se câte 20 de subiecte din fiecare materie."
13. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) În ziua concursului sau examenului, cu 30 de minute înainte de ora începerii acestuia, comisia care a redactat subiectele va proceda la alegerea prin tragere la sorţi a unui set de 10 subiecte, întocmindu-se un proces-verbal constatator semnat de membrii comisiei.
(2) Extragerea prin tragere la sorţi se va face de cãtre preşedintele comisiei.
(3) Durata concursului sau examenului este de 4 ore, începând cu ora şi minutul în care a fost dictat ultimul subiect, acestea consemnându-se în procesul-verbal semnat de cei desemnaţi cu organizarea şi supravegherea desfãşurãrii regulamentare a concursului sau examenului."
14. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Repartizarea candidaţilor pe sãli, acolo unde este cazul, se va afişa la locul desfãşurãrii concursului sau examenului, cu 3 zile înainte de data acestuia.
(2) Apelul candidaţilor la locul desfãşurãrii concursului sau examenului se va face cu cel mult 30 de minute înaintea orei stabilite, în vederea îndeplinirii mãsurilor prealabile (verificarea identitãţii, primirea foilor pentru examen).
(3) În sala în care are loc concursul sau examenul şi pe toatã durata desfãşurãrii acestuia candidaţilor le este permis sã aibã pe masã numai colile de hârtie şi instrumentele de scris.
(4) Nerespectarea obligaţiei prevãzute la alin. (3) va avea drept urmare eliminarea din concurs sau examen a candidatului şi anularea lucrãrii.
(5) Dupã verificarea identitãţii candidaţilor, ieşirea din salã a acestora, sub orice motiv, atrage eliminarea din concurs sau examen. Pãrãsirea temporarã a sãlii se face numai în cazuri excepţionale, cu însoţitor.
(6) Dupã începerea comunicãrii subiectelor, accesul candidaţilor în sala de concurs sau examen este interzis.
(7) Candidatul are obligaţia sã predea lucrarea comisiei de coordonare şi supraveghere din acea salã, semnând în borderoul special întocmit.
(8) Dupã predarea lucrãrii este interzisã revenirea în salã a candidatului."
15. Alineatul (1) al articolului 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Pentru buna desfãşurare a concursului sau examenului de admitere în profesia de executor judecãtoresc Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei îşi vor desemna reprezentanţi, în condiţiile prevãzute în prezentul regulament."
16. La articolul 27, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) La desfãşurarea concursului sau examenului prevãzut la alin. (1), reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale participã, la solicitarea lor, cu statut de observator."
17. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - În vederea organizãrii şi desfãşurãrii concursului sau examenului de admitere în profesia de executor judecãtoresc se vor constitui şi vor funcţiona urmãtoarele comisii:
a) Comisia pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de înscriere la concurs sau examen şi rezolvarea contestaţiilor împotriva avizului negativ dat de colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti la cererea de înscriere şi pentru verificarea centralizatoarelor, formatã din 2 executori judecãtoreşti şi 2 reprezentanţi ai direcţiei de specialitate din Ministerul Justiţiei. Comisia verificã dosarele candidaţilor şi hotãrãşte cu majoritatea voturilor membrilor sãi, comunicând, cu cel puţin 4 zile înainte de data concursului sau examenului, situaţia centralizatã, care se va afişa de îndatã, la loc vizibil şi accesibil publicului, la sediul fiecãrei Camere a executorilor judecãtoreşti. De asemenea, va fi publicatã şi pe pagina de Internet a Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti;
b) Comisia pentru organizarea şi supravegherea concursului sau examenului, compusã din 2 reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi 2 reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei. La activitatea acestei comisii vor putea fi cooptaţi pe lângã membrii ei, dupã caz, şi executori judecãtoreşti sau personal angajat la Camera executorilor judecãtoreşti şi la Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti. Pe lângã activitatea de supraveghere aceastã comisie asigurã verificarea identitãţii candidaţilor, distribuirea colilor de concurs sau examen în condiţiile prezentului regulament, respectarea de cãtre candidaţi a condiţiilor regulamentare cu privire la desfãşurarea concursului sau examenului, preluarea lucrãrilor predate de candidaţi şi predarea lor, pe bazã de proces-verbal, comisiei pentru elaborarea subiectelor şi notarea lucrãrilor de concurs sau examen. La primirea lucrãrilor şi, respectiv, la predarea lor se verificã dacã este sigilatã partea de lucrare pe care candidatul şi-a înscris datele de identificare. Lucrãrile predate de candidaţi vor fi semnate, spre neschimbare, de 2 membri ai comisiei, un reprezentant al Ministerului Justiţiei şi un reprezentant al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti. Suportul de scris va fi pregãtit de aceastã comisie în seturi de câte 5 coli, având pe fiecare filã sigiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi al compartimentului de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei;
c) Comisia pentru elaborarea subiectelor şi notarea lucrãrilor de concurs sau examen, formatã din: un membru al Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, desemnat de preşedintele acestuia; 2 reprezentanţi ai direcţiei de specialitate din Ministerul Justiţiei; douã cadre didactice universitare de la facultãţile de drept din ţarã; 2 executori judecãtoreşti desemnaţi de Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti dintre cei propuşi de Camerele executorilor judecãtoreşti în condiţiile art. 27 alin. (2), cu vechime minimã în profesia de executor judecãtoresc de 5 ani, care s-au remarcat prin probitate şi competenţã profesionalã. Preşedintele comisiei este reprezentantul Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, care nu participã nemijlocit la notarea lucrãrilor, având ca atribuţii sã vegheze la desfãşurarea activitãţii comisiei în conformitate cu prezentul regulament;
d) Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor, formatã din: 2 executori judecãtoreşti numiţi prin hotãrâre a Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti; 2 reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei numiţi prin ordin al ministrului justiţiei; un cadru didactic universitar de la o facultate de drept, alţii decât cei care au alcãtuit comisia prevãzutã la lit. c)."
18. Alineatul (2) al articolului 29 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Baremul de notare se va întocmi, în condiţiile alin. (1), în timpul desfãşurãrii concursului sau examenului şi va fi afişat pentru consultarea de cãtre candidaţi."
19. Alineatul (3) al articolului 31 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Datele prevãzute la alin. (2) se înscriu în centralizatorul final care constituie lista cuprinzând rezultatele concursului sau examenului. Fiecare paginã a acestei liste va fi semnatã de toţi membrii comisiei."
20. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti va proceda la comunicarea cãtre Camerele executorilor judecãtoreşti a centralizatoarelor finale cu rezultatul concursului sau examenului pentru candidaţii din fiecare Camerã a executorilor judecãtoreşti.
(2) Colegiul director al fiecãrei Camere a executorilor judecãtoreşti va afişa la sediul acesteia, la loc vizibil şi accesibil publicului, lista cuprinzând rezultatele concursului sau examenului, în termen de 24 de ore de la primirea acesteia, întocmind procesul-verbal de afişare, cu precizarea datei şi orei. De asemenea, lista va fi publicatã şi pe paginile de Internet ale Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi Ministerului Justiţiei."
21. Alineatul (2) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contestaţiile se depun la Camera executorilor judecãtoreşti unde s-a depus cererea de înscriere la concurs sau examen şi se centralizeazã la sediul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti în termen de douã zile de la data expirãrii termenului prevãzut la alin. (1)."
22. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Contestaţiile vor fi soluţionate de comisia prevãzutã la art. 28 lit. d) în cel mult 5 zile de la centralizare, comisia fiind ţinutã sã se pronunţe doar cu privire la materia invocatã în contestaţie.
(2) Comisia nu poate diminua nota obţinutã iniţial, în astfel de situaţii contestaţiile urmând sã fie respinse.
(3) Comisia decide pentru fiecare contestaţie, pe baza baremului folosit la notarea lucrãrilor de comisia prevãzutã la art. 28 lit. c).
(4) Candidaţii declaraţi admişi iniţial nu pot fi declaraţi respinşi în urma soluţionãrii contestaţiilor, posturile scoase la concurs sau examen fiind suplimentate în vederea repartizãrii tuturor candidaţilor declaraţi admişi.
(5) Dispoziţiile art. 32 se vor aplica în mod corespunzãtor."
23. La articolul 35 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Calendarul desfãşurãrii concursului sau examenului de admitere în profesia de executor judecãtoresc este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul regulament."
24. Articolul 36 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - (1) Ocuparea posturilor de executor judecãtoresc stagiar se va face, la nivelul întregii ţãri, în ordinea mediilor candidaţilor, în funcţie de opţiunile exprimate în cererea de înscriere.
(2) În cazul în care au fost exprimate mai multe opţiuni pentru acelaşi post, are prioritate candidatul care a obţinut cea mai mare medie, iar la egalitate de medii, în aceastã ordine:
a) candidatul care are titlul de doctor în drept;
b) candidatul cu activitate mai îndelungatã în funcţii de specialitate juridicã de la obţinerea licenţei;
c) candidatul care a obţinut medie mai mare la examenul de licenţã."
25. Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) În termen de 20 de zile de la validarea rezultatelor se va proceda la încheierea contractului de muncã în condiţiile art. 19 şi 21 din lege şi ale art. 14 din prezentul regulament.
(2) Executorul judecãtoresc care refuzã încheierea contractului individual de muncã, deşi şi-a exprimat opţiunea de a angaja în anul respectiv în cadrul biroului sãu un executor judecãtoresc stagiar şi aceastã opţiune a fost aprobatã de Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi cuprinsã în ordinul de actualizare emis de ministrul justiţiei, rãspunde disciplinar conform art. 44 lit. c) din lege."
26. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 38 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti organizeazã, sub coordonarea şi controlul Ministerului Justiţiei, cel puţin o datã pe an examenul de capacitate pentru executorii judecãtoreşti stagiari care au împlinit durata de stagiu, în condiţiile prezentului regulament.
(3) Respingerea sau, dupã caz, neprezentarea executorului judecãtoresc stagiar la douã examene de capacitate consecutive atrage de drept încetarea contractului sãu de muncã şi pierderea calitãţii de executor judecãtoresc stagiar."
27. Alineatele (2), (6) şi (7) ale articolului 40 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Referatul executorului judecãtoresc angajator va cuprinde:
a) data angajãrii executorului judecãtoresc stagiar;
b) conduita executorului judecãtoresc stagiar pe durata stagiului;
c) preocuparea pentru pregãtirea profesionalã;
d) volumul de activitate, pe categorii de operaţiuni;
e) comportamentul executorului judecãtoresc stagiar;
f) propunerea motivatã de admitere sau de respingere a cererii de înscriere la examenul de capacitate.
................................................................
(6) Camera executorilor judecãtoreşti va comunica, odatã cu dosarele candidaţilor, situaţia centralizatã a acestora, datele de identificare, circumscripţia pentru care candideazã, precum şi opţiunile exprimate în cererea de înscriere.
(7) Fiecare candidat trebuie sã formuleze expres în cererea de înscriere la examen ordinea opţiunilor (posturile pentru care opteazã, în ordinea preferatã), în cazul obţinerii unei medii de promovare, dar care nu îi permite ocuparea postului pentru care a candidat în principal. Opţiunile se pot face numai cu privire la posturile vacante cuprinse în ordinul de actualizare."
28. Alineatul (1) al articolului 41 se abrogã.
29. Articolul 42 se abrogã.
30. Articolul 43 se abrogã.
31. Titlul paragrafului 3 din secţiunea a 4-a va avea urmãtorul cuprins:
"§3. Organizarea şi desfãşurarea concursului sau examenului de admitere în profesia de executor judecãtoresc pentru persoanele care au exercitat timp de 3 ani funcţii de specialitate juridicã"
32. Articolul 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - Pe locurile rãmase vacante dupã acordarea prioritãţii prevãzute la art. 5 alin. (4) lit. a), Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti va organiza, anual sau ori de câte ori este necesar, concurs sau examen de admitere în profesia de executor judecãtoresc pentru persoanele care au exercitat timp de 3 ani funcţii de specialitate juridicã."
33. Articolul 55 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 55. - (1) Executorul judecãtoresc are dreptul la onorariu pentru activitatea prestatã, stabilit în condiţiile art. 37 din lege.
(2) Ministrul justiţiei stabileşte, cu consultarea Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, onorariile minimale şi maximale pentru activitatea executorilor judecãtoreşti.
(3) La stabilirea onorariilor vor fi avute în vedere tarife care sã reflecte cheltuiala executorului judecãtoresc, efortul intelectual, complexitatea şi valoarea actului, precum şi rãspunderea executorului judecãtoresc pentru actul îndeplinit.
(4) Pentru persoanele cu venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã, ministrul justiţiei va stabili onorarii minimale şi maximale speciale, precum şi posibilitatea achitãrii lor în mai multe tranşe.
(5) Onorariile se actualizeazã în aceleaşi condiţii prevãzute de lege pentru stabilirea lor."
34. Dupã articolul 58 se introduce un nou articol, articolul 58^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 58^1. - (1) Executorii judecãtoreşti au obligaţia sã participe, cel puţin o datã la 3 ani, la programe de formare profesionalã continuã organizate de Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti, de Camerele executorilor judecãtoreşti de pe lângã curţile de apel, de instituţii de învãţãmânt superior din ţarã sau din strãinãtate ori la alte forme de perfecţionare profesionalã.
(2) Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti aprobã anual, la propunerea Camerelor executorilor judecãtoreşti de pe lângã curţile de apel, programul de formare profesionalã continuã a executorilor judecãtoreşti.
(3) Formarea profesionalã continuã a executorilor judecãtoreşti se realizeazã ţinându-se seama de necesitatea specializãrii lor."
35. Dupã articolul 58^1 se introduce un nou articol, articolul 58^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 58^2. - (1) În cadrul fiecãrei Camere a executorilor judecãtoreşti de pe lângã curţile de apel se organizeazã periodic cursuri de formare profesionalã continuã. Tematica acestora este unitarã la nivelul întregii ţãri şi se aprobã de Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti.
(2) Preşedintele Camerei executorilor judecãtoreşti rãspunde de organizarea activitãţii de formare profesionalã continuã a executorilor judecãtoreşti din circumscripţia Camerei şi de respectarea tematicii aprobate de Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti.
(3) La cursurile de formare profesionalã vor participa şi reprezentanţi ai direcţiei de specialitate, precum şi inspectori de specialitate din Ministerul Justiţiei, în vederea cunoaşterii problemelor teoretice şi practice cu care se confruntã executorii judecãtoreşti în activitatea de executare silitã.
(4) În vederea verificãrii şi evaluãrii îndeplinirii obligaţiei de formare profesionalã, direcţiei de specialitate din Ministerul Justiţiei i se vor trimite, dupã fiecare curs, materialele privind tematica, precum şi o prezentare a problemelor dezbãtute, a punctelor în divergenţã şi a propunerilor de soluţionare a acestora."
36. Articolul 67 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 67. - (1) Titularul acţiunii disciplinare este ministrul justiţiei sau colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti.
(2) Cercetarea prealabilã se efectueazã de inspectori de specialitate din Ministerul Justiţiei sau de colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti.
(3) În cazul suspendãrii din funcţie sau al excluderii din profesie potrivit art. 46 lit. d) şi e) din lege, cercetarea prealabilã este obligatorie."
37. Articolul 68 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 68. - (1) În vederea cercetãrii prealabile a executorului judecãtoresc, ministrul justiţiei se autosesizeazã.
(2) Dacã acţiunea disciplinarã este exercitatã de colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti, acesta se poate autosesiza sau poate fi sesizat de Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti prin preşedinte sau înlocuitorul acestuia.
(3) În termen de 60 de zile de la data sesizãrii, respectiv a autosesizãrii, ministrul justiţiei, prin inspectori de specialitate, sau colegiul director efectueazã cercetarea prealabilã, ancheteazã executorul judecãtoresc în cauzã şi îi aduc la cunoştinţã conţinutul dosarului, urmând a promova sau nu acţiunea disciplinarã.
(4) Colegiul director are obligaţia de a comunica, în cel mai scurt timp, mãsurile dispuse prin hotãrâre de Consiliul de disciplinã atât Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, cât şi ministrului justiţiei."
38. Articolul 70 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 70. - Dacã se constatã cã executorul judecãtoresc cercetat a sãvârşit una dintre abaterile disciplinare prevãzute la art. 44 din lege, ministrul justiţiei sau colegiul director sesizeazã Consiliul de disciplinã."
39. Alineatul (1) al articolului 78 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 78. - (1) Executorul judecãtoresc îşi stabileşte sediul biroului într-o localitate din circumscripţia judecãtoriei în care a fost numit prin ordin al ministrului justiţiei sau, în caz de asociere, în localitatea în care îşi are sediul biroului unul dintre executorii judecãtoreşti cu care se asociazã."
40. Articolul 79 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 79. - (1) Schimbarea sediului biroului executorului judecãtoresc dintr-o circumscripţie în alta se face, la cerere, pe post vacant.
(2) Posturile rãmase vacante dupã acordarea prioritãţilor prevãzute la art. 5 alin. (4) lit. a) şi b) se comunicã, în termen de 20 de zile de la validarea rezultatelor concursului sau examenului prevãzut la art. 45, de cãtre Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti Camerelor executorilor judecãtoreşti, în vederea afişãrii la sediul acestora, la loc vizibil şi accesibil publicului. Lista posturilor vacante pe care pot avea loc schimbãri de sediu se va publica şi pe pagina de Internet a Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti.
(3) Cererea de schimbare a sediului biroului se face în termen de 15 zile de la data aducerii la cunoştinţã a numãrului de posturi vacante rãmase dupã respectarea prioritãţilor prevãzute la art. 5 alin. (4).
(4) Cererea va fi avizatã de Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi aprobatã de ministrul justiţiei în condiţiile prezentului regulament.
(5) Executorul judecãtoresc a cãrui cerere de schimbare de sediu a fost aprobatã are obligaţia de a face înscrierile corespunzãtoare, potrivit prevederilor art. 7 şi 8; cu privire la arhivã fiind aplicabile dispoziţiile art. 51."
41. Dupã articolul 79 se introduce un nou articol, articolul 79^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 79^1. - (1) Când numãrul cererilor de schimbare de sediu este mai mare decât numãrul posturilor vacante dintr-o circumscripţie a judecãtoriei, posturile se vor ocupa prin concurs, în ordinea mediilor obţinute de candidaţi.
(2) Concursul pentru schimbãri de sediu dintr-o circumscripţie în alta va fi organizat de Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti, sub coordonarea şi controlul Ministerului Justiţiei.
(3) Ministerul Justiţiei şi Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti vor stabili tematica cu caracter teoretic din materiile: drept procesual civil - cartea a V-a - despre executarea silitã şi organizarea profesiei de executor judecãtoresc.
(4) Tematica va fi transmisã Camerelor executorilor judecãtoreşti cu cel puţin 60 de zile înaintea datei concursului şi va fi afişatã la sediul acestora.
(5) Cererile de înscriere la concurs se depun, cu cel puţin 30 de zile înainte de data susţinerii acestuia, la Camera executorilor judecãtoreşti în a cãrei circumscripţie candidatul are sediul biroului. Dupã expirarea termenului menţionat mai sus, cererile vor fi considerate ca tardiv formulate şi nu vor mai fi primite.
(6) În ziua examenului, cu 30 de minute înainte de ora începerii acestuia, comisia care a redactat subiectele va proceda la alegerea prin tragere la sorţi a unui set de 4 subiecte, întocmindu-se un proces-verbal constatator semnat de membrii comisiei.
(7) Extragerea prin tragere la sorţi se va face de cãtre preşedintele comisiei.
(8) Durata examenului este de douã ore începând cu ora şi minutul în care a fost dictat ultimul subiect, acestea consemnându-se în procesul-verbal semnat de cei desemnaţi cu organizarea şi supravegherea desfãşurãrii regulamentare a examenului.
(9) Dispoziţiile art. 20, 21 şi ale art. 23, 25-36 şi 44 se aplicã în mod corespunzãtor."
42. Alineatul (1) al articolului 98 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 98. - (1) Consiliul Uniunii va înainta ministrului justiţiei şi direcţiei de specialitate, la începutul fiecãrui an, o informare cu privire la activitatea executorilor judecãtoreşti desfãşuratã în anul precedent, cuprinzând date statistice, aspecte rezultate din verificãrile efectuate, mãsurile luate pentru înlãturarea deficienţelor constatate, precum şi propuneri de îmbunãtãţire a activitãţii sub aspect legislativ şi administrativ."
43. Articolul 101 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 101. - (1) Ministrul justiţiei exercitã controlul activitãţii executorilor judecãtoreşti prin inspectori generali de specialitate, potrivit legii, oricând considerã necesar.
(2) Controlul priveşte, în principal, respectarea legii în activitatea profesionalã a executorilor judecãtoreşti, ţinerea corectã a registrelor, conservarea arhivei, calitatea actelor şi lucrãrilor efectuate de executorii judecãtoreşti şi conduita executorului judecãtoresc în îndeplinirea atribuţiilor sale, în raport cu autoritãţile publice, precum şi cu persoanele fizice şi juridice. În unele situaţii ce îi sunt sesizate, ministrul justiţiei va putea cere, dupã caz, informãri privind activitatea unor executori judecãtoreşti, din partea Consiliului Uniunii sau a colegiului director al Camerei executorilor judecãtoreşti.
(3) În cazul constatãrii de abateri disciplinare, ministrul justiţiei, prin intermediul inspectorilor de specialitate, va efectua cercetarea prealabilã, promovând acţiunea disciplinarã."
44. Articolul 105 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 105. - Actele de control efectuate de inspectorii de specialitate din Ministerul Justiţiei, de Consiliul Uniunii sau, dupã caz, de colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti se vor comunica şi direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei."
45. La finalul regulamentului se introduce anexa cu urmãtorul cuprins:

"ANEXĂ
------
la regulament
-------------

CALENDARUL
desfãşurãrii concursului sau examenului de admitere în profesia de executor judecãtoresc

1. Ordinul ministrului justiţiei prin care se stabilesc data şi locul concursului sau examenului
2. Comunicarea datei, locului concursului sau examenului şi a tematicii Camerelor executorilor judecãtoreşti, cu 60 de zile înainte de aceastã datã, în vederea înştiinţãrii candidaţilor
3. Cu 60 de zile înainte de data concursului sau examenului are loc publicarea datei, locului concursului sau examenului, precum şi a listei cuprinzând posturile vacante în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
4. Cu cel puţin 30 de zile înainte de data susţinerii concursului sau examenului are loc depunerea cererilor de înscriere la concurs sau examen.
5. În termen de 5 zile de la expirarea termenului pentru depunerea dosarului, colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti verificã îndeplinirea cerinţelor legale pentru înscrierea la examen.
6. Cu cel puţin 15 zile înainte de data concursului sau examenului, Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti va stabili şi va dispune afişarea adresei exacte şi a orei de începere a concursului sau examenului.
7. Cu 10 zile înainte de data concursului sau examenului, colegiul director al fiecãrei Camere a executorilor judecãtoreşti depune toate cererile, împreunã cu dovezile anexate, la comisia pentru verificarea dosarelor.
8. Cu cel puţin 4 zile înainte de data concursului sau examenului, comisia verificã dosarele candidaţilor şi comunicã situaţia centralizatã, în vederea afişãrii.
9. Cu 3 zile înainte de data concursului sau examenului, la locul desfãşurãrii acestuia se va afişa repartizarea candidaţilor pe sãli.
10. Cu 24 de ore înaintea datei concursului sau examenului vor fi stabilite subiectele.
11. În termen de 24 de ore de la primirea listei cuprinzând rezultatele concursului sau examenului, aceasta se va afişa la sediul Camerelor, Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi Ministerului Justiţiei, precum şi pe pagina acestora de Internet.
12. În termen de 3 zile de la data afişãrii rezultatelor la sediul Camerei executorilor judecãtoreşti, candidaţii nemulţumiţi pot face contestaţie.
13. Contestaţiile vor fi soluţionate de comisia prevãzutã la art. 28 lit. d) din regulament în cel mult 5 zile de la centralizare.
14. În termen de 5 zile de la soluţionarea contestaţiilor, Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti va proceda la validarea rezultatelor.
15. În termen de 10 zile de la validare, rezultatele concursului sau examenului se vor înainta Ministerului Justiţiei."
ART. II
Direcţia publicitate mobiliarã, notari publici, executori, traducãtori şi interpreţi va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul justiţiei,
Monica Luisa Macovei

Bucureşti, 27 februarie 2006.
Nr. 658/C.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016