Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 651 din 19 decembrie 2008 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare a implementarii standardelor specifice de calitate in centrele pentru persoanele cu handicap
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 5 ianuarie 2009
Având în vedere prevederile <>art. 34 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ale Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap nr. 559/2008 privind aprobarea standardelor specifice de calitate pentru centrele rezidenţiale, centrele de zi şi locuinţele protejate pentru persoanele cu handicap,
în temeiul <>art. 5 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 239/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aprobã Metodologia de monitorizare a implementãrii standardelor specifice de calitate în centrele pentru persoanele cu handicap, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Naţionalã pentru Persoanele cu Handicap, prin serviciile de specialitate, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Persoanele cu Handicap,
Elena Roxana Badea
Bucureşti, 19 decembrie 2008.
Nr. 651.
ANEXĂ
METODOLOGIE
de monitorizare a implementãrii standardelor specifice de
calitate în centrele pentru persoanele cu handicap
A. Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta metodologie stabileşte cadrul legal de realizare a monitorizãrii implementãrii standardelor specifice de calitate în centrele pentru persoanele cu handicap, astfel cum sunt reglementate în <>art. 51 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile ulterioare, denumite în continuare centre.
ART. 2
Scopul monitorizãrii este îmbunãtãţirea procesului de furnizare a serviciilor în vederea creşterii continue a calitãţii vieţii beneficiarilor din centre.
B. Domeniu de aplicare
ART. 3
(1) Activitatea de monitorizare a implementãrii standardelor specifice de calitate este desfãşuratã de Autoritatea Naţionalã pentru Persoanele cu Handicap, denumitã în continuare Autoritate, prin intermediul unui grup de lucru.
(2) Membrii grupului de lucru sunt împuterniciţi prin ordin al preşedintelui Autoritãţii.
C. Durata monitorizãrii
ART. 4
Activitatea de monitorizare a implementãrii standardelor specifice de calitate în centre se desfãşoarã în fiecare an, în intervalul lunilor mai-iulie.
D. Instrumentul de lucru
ART. 5
(1) Instrumentul de lucru utilizat în cadrul activitãţii de monitorizare este chestionarul realizat de grupul de lucru pe baza cerinţelor minime de calitate din cadrul fiecãrui standard specific.
(2) Aplicarea instrumentului de monitorizare se efectueazã prin:
a) autoevaluare realizatã de furnizorul de servicii;
b) evaluare de teren realizatã de membrii grupului de lucru.
(3) Chestionarul cuprinde instrucţiuni metodologice privind sistemul de completare şi de notare.
E. Etapele monitorizãrii
ART. 6
Activitatea de monitorizare a implementãrii standardelor specifice de calitate cuprinde 4 etape: pregãtirea, colectarea datelor, analiza rezultatelor şi elaborarea raportului.
ART. 7
Pregãtirea monitorizãrii cuprinde elaborarea instrumentelor de lucru şi actualizarea informaţiilor privind centrele.
ART. 8
Colectarea datelor se realizeazã prin aplicarea instrumentelor de monitorizare, în condiţiile art. 5.
ART. 9
Analiza rezultatelor presupune prelucrarea şi interpretarea datelor.
ART. 10
Elaborarea raportului va fi realizatã de cãtre membrii grupului de lucru pânã la data de 30 septembrie.
F. Autoevaluarea şi evaluarea
ART. 11
În scopul autoevaluãrii, chestionarul este transmis furnizorilor de servicii sociale publici şi privaţi acreditaţi în condiţiile legii, în numãr corespunzãtor numãrului de centre din judeţul respectiv.
ART. 12
În termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea chestionarelor, furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi le vor transmite centrelor.
ART. 13
În termen de 15 zile de la primirea chestionarelor, conducãtorii centrelor vor asigura completarea lor şi transmiterea rãspunsurilor cãtre furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi.
ART. 14
Furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi se ocupã de transmiterea chestionarelor pe adresa Autoritãţii.
ART. 15
În mod aleatoriu, maximum 10% din centre vor fi supuse unei evaluãri de teren de cãtre membri ai grupului de lucru.
ART. 16
Pe întreaga perioadã de desfãşurare a activitãţii de monitorizare, Autoritatea va acorda consultanţã, la solicitarea centrelor sau a furnizorilor de servicii.
G. Redactarea raportului final
ART. 17
Raportul final va conţine cel puţin urmãtoarele: prezentarea stadiului de implementare la nivel general şi la nivelul fiecãrui standard, observaţiile şi sugestiile formulate de reprezentanţii centrelor în ceea ce priveşte modificarea sau completarea standardelor, concluzii şi propuneri ale grupului de lucru.
ART. 18
Câte un exemplar al raportului final va fi transmis autoritãţilor administraţiei publice locale, persoanelor juridice de drept public şi privat care desfãşoarã activitãţi în domeniul protecţiei persoanelor adulte cu handicap, precum şi centrelor.
ART. 19
Autoritatea va utiliza informaţiile cuprinse în raportul final pentru a aduce completãri sau modificãri standardelor specifice de calitate.
H. Resurse utilizate
ART. 20
Sursele de finanţare necesare acoperirii cheltuielilor generate de organizarea şi desfãşurarea în bune condiţii a activitãţii de monitorizare sunt suportate din bugetul Autoritãţii.
I. Asigurarea transparenţei
ART. 21
Raportul final rezultat în urma desfãşurãrii activitãţii de monitorizare va fi pus la dispoziţia publicului prin afişarea pe site-ul Autoritãţii şi prin posibilitatea consultãrii la sediul acesteia.
J. Dispoziţii finale
ART. 22
Chestionarele utilizate în activitatea de evaluare/autoevaluare, precum şi raportul final se pãstreazã în cadrul Autoritãţii timp de 2 ani.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: