Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, ministrul sãnãtãţii şi familiei şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, vazand Referatul de aprobare al Direcţiei generale strategii şi politici în agricultura şi produse derivate, Direcţiei standarde, mãrci şi licenţe, calitatea alimentelor şi acreditare şi al Direcţiei fitosanitare nr. 119.139/2001 privind condiţiile de securitate şi calitate pentru legume şi fructe destinate comercializãrii şi consumului uman pe piata interna, având în vedere prevederile <>art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile ulterioare, emite urmãtorul ordin: ART. 1 Prezentul ordin reglementeazã condiţiile de securitate alimentara şi cele de calitate pe care trebuie sa le îndeplineascã legumele şi fructele proaspete destinate consumului uman ca atare sau pentru procesare, provenite atât din producţia interna, cat şi din import. ART. 2 (1) Legumele şi fructele în stare proaspãta destinate comercializãrii pentru consumul uman trebuie sa se încadreze în prevederile standardelor de produs menţionate în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul ordin, care astfel devin obligatorii. (2) În lipsa standardelor se întocmesc specificaţii tehnice de produs de cãtre furnizor, cu acordul beneficiarului, vizate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor - Direcţia standarde, mãrci şi licenţe, calitatea alimentelor şi acreditare. (3) Legumele şi fructele proaspete destinate consumului uman ca atare sau pentru procesare trebuie sa fie sanatoase, sa fie ajunse la maturitate comercialã şi sa aibã proprietãţi organoleptice specifice fiecãrui sortiment. ART. 3 Ambalarea legumelor şi fructelor în stare proaspãta, destinate comercializãrii pentru consumul uman, se face în conformitate cu STAS 6952/1983, în scopul protecţiei acestora, usurarii operaţiunilor de manipulare, transport, depozitare şi desfacere. ART. 4 (1) Etichetarea legumelor şi fructelor în stare proaspãta, destinate comercializãrii pentru consum uman, se face cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare şi trebuie sa cuprindã în mod obligatoriu urmãtoarele: - denumirea produsului, cu menţionarea speciei, soiului, şi a tarii producãtoare; - numele/denumirea şi adresa/sediul producãtorului; - locul de provenienta a produsului; - clasa de calitate, calibrare; - data recoltarii; - condiţii de pãstrare şi depozitare. (2) Elementele de identificare şi caracterizare a legumelor şi fructelor în stare proaspãta destinate consumului uman ca atare sau pentru procesare se scriu obligatoriu în limba romana, neexcluzand prezentarea acestora şi în alte limbi. ART. 5 Legumele şi fructele în stare proaspãta sunt interzise utilizãrii pentru consumul uman, dacã se prezintã în una dintre situaţiile de mai jos: a) prezintã semne organoleptice de alterare, modificãri ale aspectului culorii, consistentei, gustului, mirosului; b) prezintã semne de infestare cu paraziti (oua, larve, forme adulte vii sau moarte), precum şi resturi sau semne ale activitãţii acestora; c) prezintã urme de contact cu rozatoare; d) prezintã miros şi gust strãine de natura produsului; e) prezintã miros, gust sau pete de mucegai; f) conţin contaminanti peste limitele admise de normele igienico-sanitare în vigoare; g) prezintã corpuri strãine peste limitele admise în normele igienico-sanitare în vigoare; h) nu sunt conforme standardelor de produs şi specificatiilor tehnice; i) nu sunt ambalate şi etichetate conform prevederilor legale în vigoare; j) prezintã însuşiri negative ca: - pulpa moale, fainoasa; - tesuturi lemnificate, fibroase; - pulpa cu pete neuniform colorate, sticloasa; - miros de iarba, strãin, neplacut, nespecific soiului; - gust slab aromat, astringent, fad; - pulpa fermentatã, supracoapta; - fructe imature. ART. 6 Se interzic de la comercializare sau procesare legumele şi fructele al cãror conţinut în reziduuri de pesticide sau alte substanţe depãşeşte nivelurile maxime admise prin actele normative în vigoare, astfel: a) reziduuri ale substanţelor utilizate pentru protecţia plantelor (pesticide), fertilizatori sau alte produse utilizate pentru tratarea solului, protejarea în timpul depozitarii şi pentru dezinfectia mijloacelor de transport; b) reziduuri ale substanţelor utilizate pentru protecţia plantelor, care nu sunt autorizate în România pentru legume şi fructe; c) conţinutul maxim de solanina al cartofilor în coaja va fi de 200 mg/kg. ART. 7 Limitele maxime de arseniu şi metale grele în legume şi fructe proaspete destinate comercializãrii şi consumului uman, exprimate în mg/kg produs proaspãt, sunt urmãtoarele:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Legume şi fructe As Cd Pb Zn Cu Sn Hg
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Legume proaspete, 0,5 0,1 0,5 15 5,0 - 0,05
cu excepţia legumelor
frunze
Legume frunze - 0,2 0,5 - - - 0,03
Fructe proaspete*) 0,5 0,05 0,5 5,0 5,0 - 0,05
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
------------- *) Inclusiv pepeni, struguri de masa şi capsune. ART. 8 Limitele maxime de azotati admise în unele legume şi fructe proaspete destinate comercializãrii şi consumului uman, exprimate în mg NO(3)/kg produs proaspãt, sunt urmãtoarele:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produsul Cultivat în:
─────────────────────────────────────
camp (teren descoperit) sera
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ardei (ardei gras, gogosar, kapia, iute) 150 400
Cartofi 300 -
Castraveti 200 400
Ceapa uscata 80 -
Conopida 400 400
Dovlecei 500 -
Morcovi 400 -
Salata verde 2.000 3.000
Sfecla roşie 2.000 -
Spanac 2.000 3.000
Tomate 150 300
Varza 900 -
Vinete 300 400
Mere 60 -
Pere 60 -
Pepene roşu 100 -
Struguri 60 -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ART. 9 În cazul importului, în vama de frontiera fiecare transport de legume şi fructe proaspete destinate comercializãrii ca atare sau pentru procesare va fi însoţit în mod obligatoriu de urmãtoarele documente în original, întocmite în conformitate cu legislaţia în vigoare: a) certificat fitosanitar de export sau de reexport, eliberat de autoritãţile oficiale din ţara exportatoare sau reexportatoare; b) buletin de analiza privind nivelul maxim de reziduuri de pesticide sau alte substanţe utilizate, emis de un laborator specializat şi acreditat internaţional; c) buletin de analiza privind conţinutul în arseniu, metale grele şi azotati, emis de un laborator specializat şi acreditat internaţional; d) declaraţie de conformitate a importatorului, întocmitã în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 168/1997 privind regimul produselor şi serviciilor care pot pune în pericol viata, sãnãtatea, securitatea muncii şi protecţia mediului înconjurãtor. ART. 10 (1) Nu se admit la import loturile de legume şi fructe în stare proaspãta destinate comercializãrii sau procesarii, care nu respecta prevederile prezentului ordin şi care nu sunt însoţite în vama de documentele prevãzute la art. 9. (2) Lista cuprinzând laboratoarele agreate pentru determinarile prevãzute în prezentul ordin este menţionatã în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentul ordin. ART. 11 (1) Aplicarea prezentului ordin în vama la frontiera se efectueazã de o comisie constituitã din: a) reprezentantul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor prin inspectoratele de carantina fitosanitara vamalã; b) reprezentantul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei; c) reprezentantul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor; d) reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice, prin Direcţia Generalã a Vamilor. (2) Controlul consta în verificarea documentelor de însoţire a fiecãrui mijloc de transport cu legume şi fructe proaspete, precum şi în analiza organoleptica privind încadrarea produselor în condiţiile de calitate prevãzute în anexa nr. 1. (3) Comisia va fi condusã de reprezentantul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, care va întocmi procesul-verbal de constatare ca urmare a controlului desfãşurat. (4) Autoritãţile competente responsabile pentru activitãţile de control privind condiţiile de securitate şi calitate pentru legume şi fructe proaspete din producţia interna, destinate consumului uman, sunt: a) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor prin direcţiile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, în domeniul protecţiei plantelor, şi Direcţia standarde, mãrci, licenţe, controlul calitãţii şi acreditare, în domeniul producţiei de produse alimentare; b) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei prin direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, în domeniul igienei alimentare; c) Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor prin oficiile judeţene şi al municipiului Bucureşti, în domeniul protecţiei consumatorului. ART. 12 (1) Încãlcarea prevederilor prezentului ordin, constatatã de organele abilitate menţionate la art. 11 alin. (1), atrage rãspunderea civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz. (2) Faptele care constituie contravenţii şi valoarea amenzilor aplicate se stabilesc în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare. ART. 13 Prezentul ordin intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, Ilie Sarbu Ministrul sãnãtãţii şi familiei, Daniela Bartos Preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Rovana Plumb, secretar de stat ANEXA 1 STANDARDELE pentru legume şi fructe în stare proaspãta Standarde internaţionale adoptate ca standarde romane SR ISO 931:1994 Banane verzi. Ghid pentru depozitare şi transport Standarde romane STAS 6441-88 Fructe şi legume proaspete. Metode generale pentru aprecierea calitãţii STAS 6952-83 Fructe şi legume proaspete. Condiţii generale de ambalare, marcare, depozitare şi transport. Documente STAS 7218-91 Legume şi fructe proaspete. Luarea probelor STAS 7322-84 Legume şi fructe proaspete. Terminologie STAS R 9127/1-85 Fructe proaspete. Piersici. Pãstrarea în depozite frigorifice STAS R 9127/2-72 Fructe proaspete. Pere. Prescripţii de pãstrare în depozite frigorifice STAS R 9127/3-82 Fructe şi legume proaspete. Mere. Pãstrarea în depozite frigorifice cu şi fãrã atmosfera controlatã STAS R 9127/4-87 Legume proaspete. Morcovi. Pãstrare STAS R 9127/5-90 Ceapa uscata. Pãstrare STAS R 9127/6-82 Cartofi de toamna pentru consum alimentar. Pãstrare STAS R 9127/7-88 Legume proaspete. Tomate. Pãstrare frigorifica STAS R 9127/8-87 Legume proaspete. Varza. Pãstrare STAS R 9127/9-89 Usturoi uscat. Pãstrare STAS R 9127/10-75 Legume şi fructe proaspete. Praz. Pãstrare STAS R 9127/11-85 Fructe proaspete. Capsune. Pãstrare în depozite frigorifice STAS R 9127/12-75 Legume şi fructe proaspete. Caise. Pãstrare frigorifica STAS R 9127/13-75 Legume şi fructe proaspete. Citrice. Pãstrare STAS R 9127/14-85 Struguri de masa. Pãstrare în depozite frigorifice STAS R 9127/15-85 Legume proaspete. Fasole pastai. Pãstrare în depozite frigorifice STAS R 9127/17-87 Cartofi timpurii. Transport şi depozitare frigorifica STAS R 9127/18-87 Pepeni galbeni. Transport şi depozitare frigorifica STAS R 9127/19-89 Legume proaspete. Ardei. Pãstrare şi transport frigorific STAS R 9127/20-89 Legume proaspete. Castraveti. Pãstrare şi transport frigorific STAS R 9127/21-89 Ciuperci de cultura. Pãstrare şi transport frigorific STAS R 9127/22-89 Fructe proaspete. Prune. Pãstrare şi transport frigorific STAS R 9127/23-90 Fructe proaspete. Cirese şi visine. Pãstrare şi transport frigorific STAS R 9127/24-90 Fructe proaspete. Afine. Pãstrare şi transport frigorific STAS 11223-79 Cartofi. Determinarea reziduurilor de prometriu STAS 12166-91 Ceapa uscata. Determinarea umiditatii exterioare STAS 12919-90 Fructe. Nomenclatura STAS 12920-90 Legume. Nomenclatura STAS 12963-91 Fructe şi legume proaspete. Condiţii fizice ale depozitelor frigorifice. Definiţii şi mãsurare SR 13283:1994 Legume şi fructe proaspete. Condiţii generale de preambalare Standarde romane la legume proaspete SR 1416:1997 Legume proaspete. Castraveti SR 1417:1993 Legume proaspete. Dovleci STAS 1418-85 Legume proaspete. Varza alba SR 1421:1999 Legume proaspete. Tomate SR 1422:1993 Legume proaspete. Ardei STAS 1423-88 Legume proaspete. Vinete STAS 1424-86 Legume proaspete. Ceapa uscata SR 1425:1994 Legume. Usturoi uscat STAS 3278-89 Legume proaspete. Morcovi STAS 3597-85 8/90 Legume proaspete. Varza roşie SR 3678:1999 Legume proaspete. Conopida SR 3679:1995 Legume proaspete. Pastarnac şi patrunjel SR 3787:1999 Cartofi de toamna STAS 4878-84 8/90 Legume proaspete. Bame STAS 4933-82 8/90 Legume proaspete. Telina rãdãcini SR 5767:1995 Legume proaspete. Praz SR 6436:1999 Cartofi timpurii SR 7164-93 Legume proaspete. Spanac SR 7216:1996 Legume proaspete. Andive STAS 7217-83 8/90 Legume proaspete. Salata verde STAS 7280-90 Ciuperci comestibile cultivate SR 8947:1996 Legume proaspete. Mazare vedere pastai şi boabe STAS 8948-93 Legume proaspete. Fasole pastai STAS 9248-80 8/90 Legume proaspete. Sfecla roşie SR 10029:1997 Legume proaspete. Ridichi STAS 11229-80 Cartofi pentru industrie SR 11583:1997 Legume proaspete. Sparanghel STAS 11981-84 Legume proaspete. Varza de Bruxelles SR 12122:1996 Legume proaspete. Hrean STAS 12549-87 Legume proaspete. Ceapa şi usturoi verde STAS 12550-87 Verdeturi. Frunzoase STAS 12557-87 Dovleac comestibil STAS 12838-90 Legume proaspete. Ridichi negre STAS 12857-90 Legume proaspete. Gulioare STAS 12858-90 Legume proaspete. Gulii STAS 12907-91 Legume proaspete. Ardei iute STAS 13135-92 Legume proaspete. Varza creata SR 13401:1998 Legume proaspete. Broccoli SR 13402:1998 Legume proaspete. Scortonera Standarde romane la fructe proaspete STAS 1288-85 8/90 Nuci în coaja SR 1490:1999 Struguri de masa SR 2197:1998 Fructe proaspete. Prune STAS 2324-87 Fructe proaspete. Pere STAS 2714-87 Fructe proaspete. Mere SR 3155:1995 Fructe proaspete. Cirese şi visine SR 3156:1995 Fructe proaspete. Piersici şi nectarine SR 3178:1993 Fructe proaspete. Caise SR 3179-93 Fructe proaspete. Capsune STAS 3653-88 8/90 Pepeni galbeni STAS 3654-88 8/90 Pepeni verzi STAS 4349-78 8/90 Fructe proaspete. Gutui SR 7368:1994 Fructe proaspete. Coacaze STAS 7849-86 Fructe proaspete. Afine STAS 9036-85 8/90 Fructe proaspete. Zmeura SR 11084:1996 Fructe proaspete. Citrice STAS 12752-89 Migdale dulci în coaja STAS 12956-91 Fructe proaspete. Agrise STAS 13056-91 Fructe proaspete. Castane comestibile STAS 13057-91 Fructe proaspete. Nuci verzi SR 13282:1994 Fructe proaspete. Banane
ANEXA 2
LISTA
cuprinzând laboratoarele agreate pentru controlul
calitãţii legumelor şi fructelor proaspete destinate consumului uman
Specificare Grupa de analize
I. Laboratoare acreditate
Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea organoleptice
Produselor "Larex" România, municipiul Bucureşti microbiologice
metale grele
reziduuri de
pesticide
azotati
radioactivitate
Direcţia de sãnãtate publica a municipiului Bucureşti metale grele
reziduuri de
pesticide
azotati
radioactivitate
Societatea Comercialã "Chem Analyst" - S.R.L., organoleptice
municipiul Bucureşti microbiologice
metale grele
reziduuri de
pesticide
azotati
Societatea Comercialã "Laborex 2000" - S.R.L., organoleptice
municipiul Bucureşti microbiologice
metale grele
reziduuri de
pesticide
azotati
Direcţia de sãnãtate publica Sibiu, judeţul Sibiu microbiologice
reziduuri de
pesticide
radioactivitate
II. Laboratoare autorizate
1. Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara microbiologice
2. Laboratorul Central pentru Controlul Reziduurilor reziduuri de
de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale pesticide
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.