Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 63 din 7 martie 2007  privind aprobarea Normei sanitare care stabileste reguli de sanatate animala ce reglementeaza productia, prelucrarea, distributia si introducerea produselor de origine animala destinate pentru consum uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 63 din 7 martie 2007 privind aprobarea Normei sanitare care stabileste reguli de sanatate animala ce reglementeaza productia, prelucrarea, distributia si introducerea produselor de origine animala destinate pentru consum uman

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 233 din 4 aprilie 2007
Având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vãzând Referatul de aprobare nr. 65.505 din 2 februarie 2007, întocmit de Direcţia de igienã şi sãnãtate publicã veterinarã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Norma sanitarã veterinarã care stabileşte reguli de sãnãtate animalã ce reglementeazã producţia, prelucrarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animalã destinate pentru consum uman, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte reguli de sãnãtate animalã care reglementeazã producţia, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animalã destinate pentru consum uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006.
ART. 4
Prezentul ordin transpune Directiva Consiliului 2002/99/CE care stabileşte reguli de sãnãtate animalã care reglementeazã producerea, prelucrarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animalã destinate consumului uman, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) Nr. L 18 din 23 ianuarie 2002, p. 11.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram

Bucureşti, 7 martie 2007.
Nr. 63.

ANEXĂ

NORMA SANITARĂ VETERINARĂ
care stabileşte reguli de sãnãtate animalã ce reglementeazã producţia, prelucrarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animalã destinate pentru consum uman

ART. 1
Scop
(1) Prezenta normã sanitarã veterinarã stabileşte regulile generale de sãnãtate animalã care reglementeazã toate etapele de producţie, procesare şi distribuţie pe teritoriul României şi introducerea din ţãri terţe de produse de origine animalã şi de produse obţinute din acestea, destinate pentru consum uman.
(2) Aceste reguli nu aduc atingere prevederilor Normei sanitare veterinare privind controalele veterinare aplicabile comerţului intracomunitar cu produse de origine animalã, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 256/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 935 din 17 noiembrie 2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 89/662/CEE, ale Normei sanitare veterinare care stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intrã în Comunitatea Europeanã din ţãri terţe, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 752 din 4 septembrie 2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 97/78/CE, şi ale normelor sanitare veterinare menţionate în anexa nr. 1.
ART. 2
Definiţii
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se aplicã, dupã caz, definiţiile din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 178/2002/CE care stabileşte principiile generale şi cerinţele legislaţiei în domeniul alimentelor ce instituie Autoritatea Europeanã pentru Siguranţa Alimentelor şi de stabilire a procedurilor referitoare la siguranţa produselor alimentare, precum şi cele din norma sanitarã veterinarã aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 97/78/CE. De asemenea, se aplicã urmãtoarele definiţii:
a) toate etapele de producţie, prelucrare şi distribuţie înseamnã orice stadiu de la (inclusiv) producţia primarã a unui aliment de origine animalã pânã la (inclusiv) depozitarea, transportul, vânzarea sau furnizarea acestuia cãtre consumatorul final;
b) introducere înseamnã aducerea de bunuri în unul dintre teritoriile menţionate în Directiva Consiliului 97/78/CE, transpusã în legislaţia naţionalã prin norma sanitarã veterinarã aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, în scopul punerii pe piaţã a acestora în baza procedurilor vamale menţionate la art. 4 alin. (16) lit. a)-f) din Regulamentul Consiliului nr. 2.913/92/CE din 12 octombrie 1992, care stabileşte Codul vamal comunitar;
c) medic veterinar oficial înseamnã un medic veterinar calificat sã acţioneze în competenţa stabilitã de autoritatea competentã;
d) autoritate competentã înseamnã autoritatea competentã, aşa cum este definitã la art. 2 alin. (2) lit. k) din norma sanitarã veterinarã aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 97/78/CE;
e) produse de origine animalã înseamnã produse obţinute de la animale şi produse obţinute din acestea, destinate pentru consum uman, inclusiv animale vii, dacã acestea sunt destinate acestui tip de utilizare.

CAP. I
Cerinţe de sãnãtate animalã aplicabile tuturor etapelor de producţie, prelucrare şi distribuţie a produselor de origine animalã

ART. 3
Cerinţe generale de sãnãtate animalã
(1) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor adoptã mãsurile necesare, astfel încât în toate etapele de producţie, procesare şi distribuţie a produselor de origine animalã desfãşurate pe teritoriul României operatorii din domeniul industriei alimentare sã nu provoace rãspândirea bolilor transmisibile la animale, în conformitate cu prevederile alin. (2) şi (3).
(2) Produsele de origine animalã trebuie sã fie obţinute de la animale care îndeplinesc condiţiile de sãnãtate animalã stabilite de legislaţia comunitarã.
(3) Produsele de origine animalã se obţin de la animale care:
a) nu provin dintr-o exploataţie, unitate, teritoriu sau parte a unui teritoriu supus unor restricţii de sãnãtate animalã, în baza regulilor stabilite în anexa nr. 1;
b) în ceea ce priveşte carnea sau produsele din carne, nu au fost tãiate într-o unitate în care, în timpul tãierii sau al procesului de producţie, existau animale infectate sau suspectate de a fi infectate cu una dintre bolile reglementate de dispoziţiile menţionate la lit. a), carcase sau pãrţi de carcase ale acestor animale, în afara cazului în care aceste suspiciuni au fost excluse;
c) în cazul animalelor şi al produselor de acvaculturã, sunt conforme cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã punerea pe piaţã a animalelor şi a produselor de acvaculturã, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 399 din 9 mai 2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 91/67/CEE.
ART. 4
Derogãri
(1) Prin derogare de la prevederile art. 3 şi cu respectarea mãsurilor de control al bolilor menţionate în anexa nr. 1, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor poate autoriza producţia, prelucrarea şi distribuţia produselor de origine animalã care provin dintr-un teritoriu sau parte a unui teritoriu supus unor restricţii de sãnãtate animalã, dar care nu provin dintr-o exploataţie care este infectatã sau suspectatã de a fi infectatã, cu condiţia ca:
a) înainte de aplicarea tratamentului menţionat în anexa nr. 3, produsele sã fi fost obţinute, manipulate, transportate şi depozitate separat sau la intervale diferite faţã de produsele care îndeplinesc toate condiţiile de sãnãtate animalã, iar condiţiile pentru transportul în afara teritoriului supus restricţiilor de sãnãtate animalã sã fi fost aprobate de cãtre autoritatea competentã;
b) produsele care urmeazã a fi supuse tratamentului sã fie clar identificate;
c) produsele sã fie supuse tratamentului astfel încât sã fie eliminate problemele de sãnãtate animalã respective; şi
d) tratamentul sã se aplice la o unitate aprobatã în acest scop de cãtre statul membru în care au apãrut problemele de sãnãtate animalã.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã în conformitate cu anexa nr. 2 şi pct. 1 din anexa nr. 3 sau cu regulile detaliate ce urmeazã sã fie adoptate în conformitate cu procedura comunitarã.
(3) Producţia, prelucrarea şi distribuţia produselor de acvaculturã care nu sunt în conformitate cu condiţiile stabilite la art. 3 se autorizeazã în baza condiţiilor stabilite de norma sanitarã veterinarã aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 91/67/CEE şi, atunci când este necesar, în conformitate cu condiţiile suplimentare ce vor fi adoptate potrivit procedurii comunitare.
(4) Atunci când stadiul de sãnãtate permite, se pot acorda derogãri de la prevederile art. 3, în conformitate cu procedura comunitarã. În astfel de cazuri trebuie sã se ţinã cont în special de:
a) caracteristicile specifice ale bolii la speciile respective;
b) testele sau mãsurile la care animalele trebuie sã fie supuse.
(5) Atunci când sunt acordate astfel de derogãri, trebuie sã se garanteze cã nu va fi afectat gradul de protecţie faţã de bolile animalelor. Mãsurile necesare pentru garantarea protecţiei sãnãtãţii animalelor în Comunitatea Europeanã se adoptã în conformitate cu procedura comunitarã.
ART. 5
Certificate veterinare
(1) Produsele de origine animalã destinate consumului uman sunt supuse certificãrii veterinare, în cazul în care:
a) dispoziţiile adoptate din motive de sãnãtate animalã în baza art. 9 din norma sanitarã veterinarã aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 256/2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 89/662/CEE, prevãd cã produsele de origine animalã care provin dintr-un stat membru trebuie sã fie însoţite de un certificat de sãnãtate;
b) a fost acordatã o derogare în baza art. 4 alin. (3).
(2) În baza procedurii comunitare pot fi elaborate reguli detaliate de implementare şi, în special, un model pentru astfel de certificate, ţinând cont de principiile generale stabilite în anexa nr. 4. Certificatele pot include detalii solicitate în conformitate cu alte dispoziţii legislative comunitare privind sãnãtatea publicã şi sãnãtatea animalã.
ART. 6
Controale oficiale veterinare
(1) Experţii Comisiei Europene pot efectua controale la faţa locului, inclusiv activitãţi de audit, în cooperare cu Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, în mãsura în care este necesar pentru aplicarea uniformã a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. În cazul în care controalele sunt efectuate pe teritoriul României, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie sã asigure experţilor toatã asistenţa necesarã pentru îndeplinirea îndatoririlor acestora. Comisia Europeanã va informa Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor despre rezultatele controalelor efectuate.
(2) Dacã se identificã un risc grav pentru sãnãtatea animalã pe parcursul unui audit sau al unei inspecţii a Comisiei Europene, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie sã ia imediat toate mãsurile necesare pentru protecţia sãnãtãţii animalelor. Dacã aceste mãsuri nu sunt luate sau dacã acestea sunt considerate insuficiente, Comisia Europeanã, în conformitate cu procedura comunitarã, adoptã mãsurile necesare pentru protecţia sãnãtãţii animalelor şi informeazã Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor despre aceasta.
(3) Regulile pentru aplicarea acestui articol şi în special cele care reglementeazã procedura pentru cooperarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu Comisia Europeanã sunt adoptate în conformitate cu procedura comunitarã.

CAP. II
Importuri din ţãri terţe

ART. 7
Prevederi generale
Produsele de origine animalã destinate consumului uman sunt introduse din ţãri terţe numai dacã acestea sunt conforme cu cerinţele prevãzute la cap. I, aplicabile tuturor etapelor de producţie, prelucrare şi distribuţie a acestor produse în Comunitatea Europeanã, sau dacã acestea oferã garanţii echivalente de sãnãtate animalã.
ART. 8
Conformitatea cu regulile comunitare
Pentru a se asigura conformitatea cu obligaţiile generale stabilite la art. 7, în conformitate cu procedura comunitarã, trebuie sã fie stabilite urmãtoarele:
a) listele cuprinzând ţãrile terţe sau regiunile ţãrilor terţe din care sunt permise importurile de produse specificate de origine animalã. O ţarã terţã trebuie sã aparã pe o astfel de listã numai dacã în ţara respectivã a fost efectuat un audit comunitar care sã demonstreze cã autoritatea veterinarã competentã acordã garanţii corespunzãtoare în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei comunitare;
b) regulile de origine pentru produsele de origine animalã şi animalele de la care sunt obţinute aceste produse;
c) condiţiile speciale de import pentru fiecare ţarã terţã sau grup de ţãri terţe, avându-se în vedere situaţia sãnãtãţii animalelor din ţara sau din ţãrile terţe respective.
ART. 9
Documente
(1) La intrarea în România, loturile de produse de origine animalã trebuie sã fie însoţite de un certificat veterinar care sã îndeplineascã cerinţele stabilite în anexa nr. 4.
(2) Certificatul veterinar trebuie sã certifice faptul cã produsele îndeplinesc:
a) cerinţele stabilite pentru aceste produse în baza prezentei norme sanitare veterinare şi în baza legislaţiei comunitare care stabileşte cerinţele de sãnãtate animalã sau prevederile echivalente cu aceste cerinţe; şi
b) condiţiile speciale de import stabilite în conformitate cu procedura comunitarã.
(3) Documentele pot include detalii solicitate în baza prevederilor legislaţiei comunitare privind sãnãtatea publicã şi sãnãtatea animalã.

CAP. III
Prevederi finale

ART. 10
(1) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor informeazã Comisia Europeanã cu privire la actele normative şi prevederile administrative necesare pentru implementarea prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie sã comunice Comisiei Europene textul principalelor prevederi pe care aceasta l-a adoptat în domeniul reglementat de prezenta normã sanitarã veterinarã.
ART. 11
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta normã sanitarã veterinarã.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinarã
----------------------------

BOLI RELEVANTE
în ceea ce priveşte comerţul cu produse de origine animalã şi pentru care au fost introduse mãsuri de control în baza legislaţiei naţionale ce transpune legislaţia comunitarã

Pesta porcinã clasicã: Norma sanitarã veterinarã cu privire la mãsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 din 5 august 2005, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 2001/89/CE.
Pesta porcinã africanã: Norma sanitarã veterinarã privind controlul pestei porcine africane, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 99/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 426 din 17 mai 2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 2002/60/EC.
Febra aftoasã: Norma sanitarã veterinarã privind mãsurile pentru controlul febrei aftoase, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 43/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 217 din 9 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 2003/85/EC.
Influenţa aviarã: Norma sanitarã veterinarã privind mãsurile de control pentru gripa aviarã, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 54/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 20 martie 2007, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 2005/94/CE.
Boala de Newcastle: Norma sanitarã veterinarã privind controlul bolii de Newcastle (pseudopesta aviarã), aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 153/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 622 din 19 iulie 2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 92/66/CEE.
Pesta bovinã, pesta rumegãtoarelor mici, boala veziculoasã a porcului: Norma sanitarã veterinarã care introduce mãsuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor şi mãsurile specifice referitoare la boala veziculoasã a porcului, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 133/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 617 din 18 iulie 2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 92/119/CEE.
Boli ale animalelor de acvaculturã:
- Norma sanitarã veterinarã privind condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã punerea pe piaţã a animalelor şi a produselor de acvaculturã, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 399 din 9 mai 2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 91/67/CEE;
- Norma sanitarã veterinarã cu privire la introducerea mãsurilor comunitare minime pentru controlul anumitor boli ale peştilor, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 247/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 921 din 14 noiembrie 2006, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 93/53/CEE;
- Norma sanitarã veterinarã ce stabileşte mãsuri minime naţionale pentru controlul unor boli care afecteazã moluştele bivalve, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 117/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.035 din 22 noiembrie 2005, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 95/70/CE.

ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinarã
----------------------------

MARCĂ SPECIALĂ DE IDENTIFICARE
pentru carnea provenitã dintr-un teritoriu sau o parte a unui teritoriu

1. Marca de sãnãtate pentru carnea proaspãtã trebuie sã prezinte o cruce în diagonalã, constând în douã linii drepte care se intersecteazã la centrul ştampilei şi care permit ca indicaţiile conţinute de aceasta sã rãmânã lizibile.
2. Marca menţionatã la pct. 1 poate fi aplicatã, de asemenea, folosindu-se o singurã ştampilã ovalã, cu lungimea de 6,5 cm şi cu lãţimea de 4,5 cm, iar pe marcã trebuie sã aparã, într-o formã perfect lizibilã, urmãtoarele informaţii:
a) în partea superioarã, numele sau codul ISO al statului membru, cu majuscule: AT, BE, DE, DK, FI, FR, GR, IE, IT, LU, NL, PT, SE, UK ŞI RO;
b) în centru, numãrul de aprobare veterinarã a abatorului;
c) în partea inferioarã, una dintre urmãtoarele seturi de iniţiale: CE, EC, EF, EG, EK sau EY;
d) douã linii drepte care se încrucişeazã în centrul ştampilei, astfel încât informaţiile de pe ştampilã sã rãmânã vizibile.
Literele trebuie sã aibã înãlţimea de cel puţin 0,8 cm, iar cifrele de cel puţin 1 cm.
Ştampila trebuie sã cuprindã, de asemenea, informaţii prin care sã poatã fi identificat medicul veterinar care a efectuat inspecţia cãrnii.
Marca trebuie sã fie aplicatã sub supravegherea directã a medicului veterinar oficial care controleazã implementarea cerinţelor de sãnãtate animalã.

ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinarã
----------------------------

TRATAMENTE
pentru eliminarea unor riscuri privind sãnãtatea animalã, pe care le prezintã carnea şi laptele



┌──────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
│ │ Boala │
│ CARNE ├────┬────┬────┬─────┬────┬──────┬────┬─────┤
│ Tratament*) │Fe- │Pes-│Boa-│Pes- │Pes-│Boa- │In- │Pes- │
│ │bra │ta │la │ta │ta │la de │flu-│ta │
│ │af- │por-│ve- │por- │ru- │New- │enta│ru- │
│ │toa-│cina│zi- │cina │me- │castle│avi-│me- │
│ │sa │cla-│cu- │afri-│ga- │ │ara │ga- │
│ │ │sica│loa-│ca- │toa-│ │ │toa- │
│ │ │ │sa │na │re- │ │ │re- │
│ │ │ │a │ │lor │ │ │lor │
│ │ │ │por-│ │mari│ │ │mici │
│ │ │ │cu- │ │ │ │ │ │
│ │ │ │lui │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│a) tratament termic într-un │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │
│recipient închis ermetic, cu o │ │ │ │ │ │ │ │ │
│valoare F(0) mai │ │ │ │ │ │ │ │ │
│mare sau egalã cu 3,00**) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│b) tratament termic la o │ + │ + │ + │ 0 │ + │ + │ + │ + │
│temperaturã minimã de 70°C, care │ │ │ │ │ │ │ │ │
│trebuie sã fie atinsã în toatã │ │ │ │ │ │ │ │ │
│carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│c) tratament termic la o │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │
│temperaturã minimã de 80°C, care │ │ │ │ │ │ │ │ │
│trebuie sã fie atinsã în toatã │ │ │ │ │ │ │ │ │
│carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│d) tratament termic într-un │ + │ + │ + │ + │ + │ - │ - │ + │
│recipient închis ermetic la o │ │ │ │ │ │ │ │ │
│temperaturã de cel puţin 60°C timp│ │ │ │ │ │ │ │ │
│de cel puţin 4 ore, pe durata │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cãruia temperatura internã │ │ │ │ │ │ │ │ │
│trebuie sã fie de cel puţin 70°C │ │ │ │ │ │ │ │ │
│timp de 30 de minute │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│e) fermentare şi maturare naturalã│ + │ + │ + │ + │ + │ 0 │ 0 │ 0 │
│de cel puţin 9 luni pentru carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│dezosatã rezultând urmãtoarele │ │ │ │ │ │ │ │ │
│caracteristici: │ │ │ │ │ │ │ │ │
│valoarea Aw sã nu fie mai mare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de 0,93 sau valoarea pH sã nu │ │ │ │ │ │ │ │ │
│fie mai mare de 6,0 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│f) acelaşi tratament cu cel │ + │ + │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
│descris la lit. e), dar carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│poate conţine oase*) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│g) salam: tratament în conformi- │ + │ + │ + │ 0 │ + │ 0 │ 0 │ 0 │
│tate cu criteriile ce vor fi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│definite în conformitate cu │ │ │ │ │ │ │ │ │
│procedura comunitarã dupã avizul │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Comitetului Permanent pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Lanţul Alimentar şi Sãnãtatea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Animalelor │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│h) jamboane şi muşchi file: │ 0 │ 0 │ 0 │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
│tratament ce implicã fermentare şi│ │ │ │ │ │ │ │ │
│maturare naturalã timp de cel │ │ │ │ │ │ │ │ │
│puţin 190 de zile pentru jambon şi│ │ │ │ │ │ │ │ │
│140 de zile pentru muşhciul file │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│i) tratament termic ce asigurã o │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ + │
│temperaturã de cel puţin 65°C │ │ │ │ │ │ │ │ │
│atinsã în profunzimea cãrnii, pe o│ │ │ │ │ │ │ │ │
│perioadã de timp necesarã pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │
│atingerea unei valori de pasteuri-│ │ │ │ │ │ │ │ │
│zare (vp) mai mari sau egale │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cu 40 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Lapte şi produse lactate (inclusiv│ │ │ │ │ │ │ │ │
│smântânã) destinate consumului │ │ │ │ │ │ │ │ │
│uman: │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│a) temperaturã foarte înaltã (UHT)│ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
│= tratament minim la temperatura │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de 132°C cel puţin o secundã │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│b) dacã laptele are un pH mai mic │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
│de 7,0, se aplicã pasteurizare de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│scurtã duratã la o temperaturã │ │ │ │ │ │ │ │ │
│înaltã simplã (HTST) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤
│c) dacã laptele are un pH mai mare│ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
│sau egal cu 7,0, se aplicã dublã │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pasteurizare (HTST) │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────┴────┴────┴────┴─────┴────┴──────┴────┴─────┘


----
*) Trebuie sã fie luate toate mãsurile necesare pentru a evita contaminarea încrucişatã.
**) F(0) este efectul bactericid calculat asupra sporilor bacterieni. O valoare F(0) de 3,00 înseamnã cã cel mai rece punct din produs a fost încãlzit suficient pentru a realiza acelaşi efect bactericid ca la temperatura de 121°C (250°F), în 3 minute, cu încãlzire şi rãcire instantanee.

+ - eficienţã recunoscutã.
0 - eficienţã nerecunoscutã.

ANEXA 4
-------
la norma sanitarã veterinarã
----------------------------

PRINCIPII GENERALE DE CERTIFICARE

1. Reprezentantul autoritãţii competente a ţãrii de expediere, care emite un certificat ce însoţeşte un lot de produse de origine animalã, trebuie sã semneze certificatul şi sã se asigure de faptul cã certificatul poartã o ştampilã oficialã. Aceastã cerinţã se aplicã pentru fiecare paginã a certificatului, dacã acesta are mai multe pagini.
2. Certificatele trebuie sã fie întocmite în limba oficialã sau în limbile oficiale ale statului membru de destinaţie şi ale statului membru în care are loc inspecţia la frontierã sau sã fie însoţite de o traducere autorizatã în limba ori limbile respective; totuşi, un stat membru poate accepta utilizarea unei limbi comunitare oficiale, alta decât a acestuia.
3. Versiunea oficialã a certificatului trebuie sã însoţeascã loturile la intrarea în Comunitatea Europeanã.
4. Certificatele trebuie sã cuprindã:
a) o singurã foaie de hârtie; sau
b) douã sau mai multe pagini care constituie parte a unei foi de hârtie indivizibilã; sau
c) o succesiune de pagini numerotate astfel încât sã indice o anumitã paginã într-o succesiune finitã (de exemplu: "pagina 2 din 4").
5. Certificatele trebuie sã prezinte un numãr unic de identificare. În cazul în care certificatul constã într-o succesiune de pagini, acest numãr trebuie sã fie indicat pe fiecare paginã.
6. Certificatul trebuie sã fie emis înainte de finalizarea controlului efectuat de autoritatea competentã a ţãrii de expediere asupra lotului la care se referã.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016