Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 60 din 28 august 2024 pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei privind piaţa de energie electrică
EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 867 din 29 august 2024
Având în vedere prevederile art. 6 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2017/2.195 al Comisiei din 23 noiembrie 2017 de stabilire a unei linii directoare privind echilibrarea sistemului de energie electrică,
în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
ART. I
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 127/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru furnizorii de servicii de echilibrare şi pentru furnizorii de rezervă de stabilizare a frecvenţei şi a Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru părţile responsabile cu echilibrarea şi pentru modificarea şi abrogarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1196 din 17 decembrie 2021, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Anexa nr. 1 se modifică şi se completează după cum urmează:
a) La capitolul IV, după articolul 85 se introduce o nouă secţiune, secţiunea 4.4, cu următorul titlu:
" SECŢIUNEA 4.4
Cereri elastice
"
b) Articolul 86 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 86
(1) OTS are dreptul să introducă în orice interval de decontare cereri elastice pentru energia de echilibrare, conform unei proceduri proprii, în conformitate cu:
a) Decizia ACER nr. 03/2020 privind implementarea cadrului de reglementare pentru platforma europeană de schimb pentru energia de echilibrare de restabilire a frecvenţei cu activare manuală;
b) Decizia ACER nr. 08/2024 privind implementarea cadrului de reglementare pentru platforma europeană de schimb pentru energia de echilibrare de restabilire a frecvenţei cu activare automată.
(2) Ofertele alternative avute în vedere de către OTS sunt conforme cu prevederile paragrafului (70) din Decizia ACER nr. 03/2020 şi se bazează pe produse de echilibrare standard sau specifice - locale.
(3) Caracteristicile produselor specifice - locale sunt elaborate de OTS în conformitate cu prevederile art. 26 din Regulamentul (UE) 2017/2.195 şi aprobate de ANRE în temeiul prevederilor art. 5 alin. (4) al aceluiaşi regulament.
(4) În perioadele de funcţionare a platformei PE deconectate de la platforma europeană se respectă suplimentar următoarele reguli:
a) OTS introduce în fiecare interval de decontare cel puţin o cerere inelastică cu precizarea cantităţii de energie de echilibrare solicitată;
b) OTS poate introduce în fiecare interval de decontare cereri elastice cu precizarea cantităţii de energie de echilibrare solicitate şi a preţului pe care este dispus să îl plătească;
c) preţul precizat la lit. b) nu poate fi mai mic decât preţul marginal rezultat din ordinea de merit aferentă cantităţii de energie solicitată prin cererea inelastică pentru energie de echilibrare la creştere, respectiv mai mare decât preţul marginal rezultat din ordinea de merit aferentă cantităţii de energie solicitată prin cererea inelastică pentru energie de echilibrare la reducere pentru intervalul de decontare respectiv.
(5) În vederea folosirii eficiente a rezervelor de energie de echilibrare, asigurării transparenţei şi a optimizării costurilor cu echilibrarea sistemului, OTS publică datele prevăzute la art. 12 din Regulamentul (UE) 2017/2.195 cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 543/2013 şi ale art. 50 alin. (4) din Regulamentului (UE) 2019/943.
(6) În ziua următoare zilei de livrare, OTS publică cel puţin următoarele informaţii:
a) preţurile ofertate de fiecare participant la PE pentru fiecare interval de decontare din ziua precedentă pe tipuri de rezerve, atât la creştere, cât şi la scădere;
b) cantitatea şi preţul de achiziţie al energiei de echilibrare pe fiecare interval de decontare şi tip de rezervă."
2. Anexa nr. 2 se modifică după cum urmează:
a) Articolul 136 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 136
(1) Perioada de timp necesară efectuării probelor pentru punerea în funcţiune a unui loc de producere/loc de consum şi producere, inclusiv a instalaţiilor de stocare, noi sau retehnologizate, denumită în continuare perioada de probe, este intervalul de timp cuprins între momentul primei puneri sub tensiune pentru perioada de probe şi data finalizării probelor conform programului de probe/teste convenit între solicitant şi operatorul de reţea.
(2) În funcţie de categoria de clasificare a unităţilor generatoare şi a centralelor electrice explicitată în cadrul Ordinului preşedintelui ANRE nr. 79/2016 pentru aprobarea clasificării unităţilor generatoare şi a centralelor electrice, durata perioadei de probe este:
a) pentru instalaţiile de categorie A, de cel mult 6 luni calendaristice de la data primei puneri sub tensiune;
b) pentru instalaţiile de categorie B şi C, de cel mult 12 luni calendaristice de la data primei puneri sub tensiune;
c) pentru instalaţiile de categorie D, de cel mult 24 de luni de la data primei puneri sub tensiune. Operatorul de reţea relevant poate să stabilească o perioadă de probe mai scurtă. O prelungire a perioadei se poate acorda de către operatorul de reţea relevant numai în cazul în care gestionarul instalaţiei de producere a energiei electrice a înregistrat progrese semnificative în direcţia realizării conformităţii integrale. Chestiunile nesoluţionate trebuie să fie clar identificate în momentul depunerii cererii de prelungire.
(3) La solicitarea gestionarului care pune în funcţiune un loc de producere/loc de consum şi producere, inclusiv instalaţii de stocare, noi sau retehnologizate, operatorul de reţea transmite OTS data de la care începe să se deruleze programul de probe.
(4) La data finalizării probelor prevăzute în programul de probe/teste prevăzute la alin. (1), utilizatorul are obligaţia să se înscrie ca PRE pentru a putea deveni participant la piaţa de energie electrică, iar locurile de producere/locurile de consum şi producere, inclusiv instalaţiile de stocare, noi sau retehnologizate, se deconectează de la reţea şi rămân deconectate până la momentul înscrierii ca PRE.
(5) Utilizatorul nu efectuează probe de funcţionare în perioada zilelor libere şi a sărbătorilor legale şi are obligaţia să informeze operatorul de reţea relevant şi OTS cu privire la finalizarea probelor."
b) Articolul 137 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 137
Persoana fizică/juridică care pune în funcţiune un loc de producere/loc de consum şi producere, inclusiv instalaţii de stocare, noi sau retehnologizate, efectuează probele de funcţionare pentru capacitatea respectivă, cu respectarea prevederilor din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin ordin al preşedintelui ANRE, şi a cadrului de reglementare aferent echilibrării SEN."
c) Articolul 138 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 138
Pentru punerea în funcţiune a capacităţilor prevăzute la art. 137 se aplică următoarele prevederi:
a) pentru punerea în funcţiune a locului de producere/locului de consum şi producere, inclusiv a instalaţiilor de stocare, noi sau retehnologizate, persoana fizică/juridică întreprinde demersurile necesare conform cadrului de reglementare în vigoare pentru înscrierea la OTS ca PRE provizorie pe perioada de probe;
b) pe perioada de probe, persoana fizică/juridică nu transmite oferte pe PE aferente locului de producere/locului de consum şi producere, inclusiv instalaţiilor de stocare, noi sau retehnologizate."
d) Articolul 139 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 139
PRE prevăzută la art. 138 notifică zilnic OTS producţia planificată a locului de producere/locului de consum şi producere, inclusiv a instalaţiilor de stocare, noi sau retehnologizate, aflate în perioada de probe, în conformitate cu programul de probe aprobat de operatorii de reţea; prin derogare de la prevederile cap. III, PRE din care face parte capacitatea de producere/instalaţia de stocare prevăzută la art. 138 realizează notificări de program în dezechilibru, corespunzător programului de probe al respectivei capacităţi."
e) Articolul 140 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 140
Pentru energia electrică produsă în perioada de probe şi livrată în SEN, persoana fizică/juridică care pune în funcţiune locul de producere/locul de consum şi producere, inclusiv instalaţiile de stocare, noi sau retehnologizate, prevăzute la art. 137, primeşte de la OTS valoarea cea mai mică dintre preţul de închidere al PZU din fiecare interval de decontare a dezechilibrului şi valoarea de 400 de lei, dacă preţul în intervalul respectiv este pozitiv; dacă preţul în intervalul respectiv este negativ, producătorul va plăti la OTS, la respectivul preţ, contravaloarea energiei electrice produse în acel interval şi livrate în SEN."
f) Articolul 246 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 246
În cazul nerespectării termenelor de emitere, contestare, verificare, corectare şi postare şi/sau publicare a notelor de regularizare sau a notelor de informare pentru decontare prevăzute în prezentul regulament, operatorii sunt obligaţi să sesizeze în scris ANRE în termen de 3 zile lucrătoare de la data constatării acestor abateri. În această situaţie toţi participanţii la piaţă sunt informaţi operativ, printr-un mesaj publicat pe platforma PE, cu privire la faptul că decontarea se va face pe baza valorilor măsurate aprobate, la motivele care au condus la situaţia respectivă şi la noul termen la care se vor afişa notele de informare şi de regularizare. Termenele stabilite în cadrul procesului pentru verificarea notelor de informare/regularizare, contestare şi/sau refacere a acestora rămân aceleaşi."
ART. II
Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 517 şi 517 bis din 19 august 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
- Articolul 49 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 49
(1) Operatorul de reţea are obligaţia să menţină sub tensiune instalaţiile de utilizare ale locurilor de consum/sistemelor HVDC doar în perioadele de timp cuprinse în programul de probe, până la îndeplinirea condiţiilor de punere sub tensiune finală, dar nu mai mult de 24 de luni de la data primei puneri sub tensiune.
(2) Operatorul de reţea are obligaţia să menţină sub tensiune instalaţiile de utilizare ale locurilor de producere/locurilor de consum şi producere, inclusiv instalaţiile de stocare, noi sau retehnologizate, doar în perioadele de timp cuprinse în programul de probe/teste, până la îndeplinirea condiţiilor de punere sub tensiune finală, cu respectarea perioadelor prevăzute în art. 136 din anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui ANRE nr. 127/2021, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare categorie de clasificare a unităţilor generatoare şi a centralelor electrice."
ART. III
Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 51/2019 privind aprobarea Procedurii de notificare pentru racordarea unităţilor generatoare şi de verificare a conformităţii unităţilor generatoare cu cerinţele tehnice privind racordarea unităţilor generatoare la reţelele electrice de interes public, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 318 şi 318 bis din 23 aprilie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 29, alineatele (3) şi (4) se abrogă.
2. Articolul 30 se abrogă.
3. La articolul 48, alineatele (3) şi (4) se abrogă.
4. Articolul 49 se abrogă.
5. La articolul 82, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 82
(1) Gestionarul instalaţiei de producere a energiei electrice menţine statutul NFP pe aceeaşi durată ca a perioadei de probe prevăzute în art. 136 din anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui ANRE nr. 127/2021, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare categorie de clasificare a unităţilor generatoare şi a centralelor electrice aflate în perioada de probe.
(2) Operatorul de reţea în reţeaua căruia se racordează instalaţiile de producere a energiei electrice poate să prevadă o perioadă mai scurtă a NFP."
ART. IV
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 105/2022 pentru aprobarea contractelor-cadru de racordare la reţelele electrice de interes public, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 781 din 5 august 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La anexa nr. 1 punctul 9, litera p) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"p) menţinerea sub tensiune a instalaţiilor utilizatorului pe perioada realizării probelor de punere în funcţiune în conformitate cu prevederile art. 49 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 59/2013, cu modificările şi completările ulterioare.^13), 22)"
2. La anexa nr. 2 punctul 9, litera o) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"o) menţinerea sub tensiune a instalaţiilor utilizatorului pe perioada realizării probelor de punere în funcţiune în conformitate cu prevederile art. 49 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 59/2013^11), 21);"
ART. V
Operatorii de reţea transmit furnizorilor de energie electrică valorile măsurate cumulate ale energiei consumate în cadrul locurilor de consum, respectiv ale energiei consumate şi a celei injectate în reţea în cazul locurilor de producere şi consum aferente clienţilor finali din portofoliul acestora integraţi în sisteme de măsurare inteligentă, pentru ziua D-1, până la ora 10.00 a zilei de livrare D, în baza unei proceduri elaborate în comun de operatorii de reţea.
ART. VI
Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. VII
Direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
ART. VIII
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024.
ART. IX
Prevederile art. I-IV ale prezentului ordin se aplică de la data de 1 octombrie 2024, iar prevederile art. V se aplică de la data de 1 ianuarie 2025.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
George-Sergiu Niculescu
Bucureşti, 28 august 2024.
Nr. 60.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: