Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 6 din 10 ianuarie 2024 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală
EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 49 din 19 ianuarie 2024
Văzând Referatul de aprobare nr. 1.238 din 21.07.2023, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
în temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare,
în temeiul Regulamentului (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare,
în temeiul Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare,
în temeiul Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) şi al Regulamentului (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a cerinţelor privind igiena furajelor, cu amendamentele ulterioare,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
ART. I
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 30 decembrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 2
Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor prevăzută la art. 1 a fost elaborată în vederea stabilirii procedurii de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de vânzare directă de produse de origine animală stabilite la art. 1 alin. (3) lit. (c), (d) şi (e) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, a activităţilor din unităţile de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală, în conformitate cu art. 1 alin. (5) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, şi din unităţile cu activităţi de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, în conformitate cu art. 6 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004."
2. În anexă, capitolul I se modifică şi va avea următorul cuprins:
" CAP. I
Înregistrarea sanitară veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor de origine animală
1. Definiţii
ART. 1
Prezentul capitol stabileşte procedura de înregistrare sanitară veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor de origine animală stabilite la art. 1 alin. (3) lit. (c), (d) şi (e) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
ART. 2
În sensul prezentului capitol, termenii şi expresiile următoare se definesc astfel:
a) înregistrare sanitară veterinară - înscrierea producătorilor în listele privind vânzarea directă, de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei solicitări scrise din partea beneficiarului;
b) activităţi supuse înregistrării sanitare veterinare - activităţile de vânzare directă de produse primare de origine animală obţinute din producţia animalelor de crescătorie, din vânătoare şi pescuit sălbatic şi de carne de pasăre şi de lagomorfe obţinută din sacrificarea la fermă, care sunt supuse înregistrării şi controlului sanitar-veterinar;
c) document de înregistrare sanitară veterinară - documentul emis de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activitatea de vânzare directă desfăşurată de producătorii înregistraţi sanitar-veterinar;
d) producţie primară - producerea, creşterea animalelor domestice sau obţinerea produselor primare, incluzând animalele crescute până la momentul sacrificării, precum şi vânătoarea sau pescuitul, aşa cum este definită la art. 3 pct. 17 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002. Producţia primară cuprinde următoarele activităţi:
1. activităţile de la locul de creştere a animalelor domestice, inclusiv transportul acestora către o anumită destinaţie;
2. creşterea de animale pentru obţinerea de alimente, transportul animalelor la abator sau transportul animalelor între ferme;
3. transportul, depozitarea şi manipularea produselor primare la ferma sau la locul obţinerii acestora, cu condiţia să nu modifice natura lor;
4. producţia, creşterea şi recoltarea de melci la fermă, transportul la o unitate de procesare sau la un loc de comercializare;
5. în cazul produselor din peşte şi vânat, transportul pentru livrarea produselor primare de la locul de obţinere la o altă locaţie, incluzând transportul de la locul de obţinere până la o unitate de procesare;
6. mulsul şi depozitarea laptelui crud la nivelul exploataţiei de producţie a laptelui;
7. producţia şi colectarea de ouă la ferma proprie, excluzând operaţiunile de ambalare a ouălor;
8. pescuitul, manipularea produselor pescăreşti primare la bordul vaselor, dar care nu include operaţiunile de filetare, porţionare, prelucrare sau ambalare prin vacuumare şi transportul acestora la prima unitate terestră, inclusiv hală de licitaţie;
9. pescuitul, manipularea şi transportul peştelui prins în ape dulci, râuri şi lacuri;
10. producţia, creşterea şi recoltarea peştilor în crescătorii piscicole şi transportul acestora către o destinaţie stabilită;
11. producţia, creşterea şi recoltarea moluştelor bivalve vii şi transportul acestora la un centru de purificare;
12. vânătoarea, uciderea şi eviscerarea vânatului la faţa locului şi transportul acestuia spre o unitate autorizată sanitar-veterinar pentru manipularea vânatului sălbatic;
13. recoltarea melcilor şi transportul acestora către o unitate de destinaţie;
14. toate activităţile legate de extracţia şi păstrarea mierii de albine, recoltarea altor produse apicole primare, inclusiv păstrarea produselor melifere, chiar dacă această activitate permite ca stupii să fie la distanţă faţă de locul de păstrare al producătorului, cu excepţia mierii de colectură, şi/sau ambalarea acesteia;
e) produse de origine animală comercializate prin vânzare directă:
1. produse primare de origine animală - produsele rezultate din producţia primară, incluzând produsele obţinute din creşterea animalelor, din vânat sălbatic sau pescuit, aşa cum sunt definite la art. 2 alin. (1) lit. (b) din Regulamentul (CE) nr. 852/2004; din categoria produselor primare de origine animală destinate vânzării directe fac parte:
(i) laptele crud;
(ii) ouăle obţinute în ferme proprii, fără activităţile de marcare sau ambalare a acestora;
(iii) mierea de albine extrasă şi alte produse apicole primare recoltate din stup, depozitarea acestora excluzând tratamentele de încălzire a mierii de albine;
(iv) produsele pescăreşti primare a căror natură nu a fost substanţial modificată, inclusiv moluştele bivalve vii provenite din pescuit sau acvacultură;
(v) vânatul sălbatic nejupuit şi nedeplumat, obţinut de către vânători, eviscerat sau neeviscerat;
2. carnea de pasăre sau lagomorfe care provine de la animale tăiate în fermă;
f) vânzare directă de produse de origine animală - livrarea directă de către producător la consumatorul final sau la unităţi de comerţ cu amănuntul locale care furnizează produsele direct consumatorului final, de cantităţi mici de produse primare rezultate din creşterea animalelor de crescătorie, din vânătoare şi pescuit şi de carne de pasăre şi de lagomorfe sacrificate în fermă. Vânzarea directă de produse de origine animală:
(i) include şi furnizarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de animale;
(ii) nu include activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar-veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie;
g) cantităţi mici - următoarele cantităţi de produse de origine animală pot face obiectul vânzării directe de către producător la consumatorul final sau la unităţi locale de comerţ cu amănuntul care furnizează produsele direct consumatorului final:
1. lapte crud - lapte de vacă până la 300 l/zi/exploataţie; lapte de la alte specii până la 100 l/zi/exploataţie;
2. peşte proaspăt - până la 300 kg/săptămână pentru peştele capturat din mare şi din ape dulci;
3. vânat sălbatic nejupuit şi nedeplumat - maximum 10 unităţi vânat mare şi 100 de unităţi vânat mic pe an;
4. carne de pasăre sau lagomorfe - provenind de la cel mult 10.000 de capete/an;
5. melci şi moluşte bivalve vii - până la 50 kg/săptămână;
6.1. ouă de găină - provenind de la cel mult 50 de găini ouătoare/zi;
6.2. ouă de prepeliţă - provenind de la cel mult 300 de prepeliţe ouătoare/zi;
h) producător - persoană fizică sau juridică, reprezentată de producătorii agricoli crescători de animale, de vânători şi pescari, care desfăşoară activitate de vânzare directă a produselor primare de origine animală, a cărnii de pasăre şi de lagomorfe sacrificate în exploataţie;
i) automate pentru vânzarea directă a laptelui crud - echipamente şi instalaţii adecvate aparţinând producătorilor agricoli care deţin exploataţii de vaci de lapte, prin intermediul cărora pot comercializa direct către consumatorul final laptele crud provenit din exploataţiile proprii de animale;
j) centru de sacrificare păsări şi/sau lagomorfe la nivelul exploataţiei, cu o producţie de până la 10.000 de capete sacrificate/an - unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare de la nivelul exploataţiei, în care se desfăşoară activităţi pentru sacrificarea animalelor provenite din exploataţia proprie şi vânzarea directă de către producător a cărnii către consumatorul final sau comercianţi cu amănuntul locali care furnizează produsele direct consumatorului final;
k) unităţi de comerţ cu amănuntul locale - unităţi de comerţ cu amănuntul care se situează pe o rază de 100 km faţă de producător şi care aprovizionează direct consumatorul final.
2. Înregistrarea sanitară veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor de origine animală
ART. 3
(1) Producătorii care desfăşoară activităţi de vânzare directă trebuie să fie înregistraţi pentru desfăşurarea acestei activităţi conform prevederilor legale în vigoare.
(2) Producătorii care desfăşoară activităţi de vânzare directă a produselor de origine animală menţionate la art. 2 lit. e) trebuie să se înregistreze la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară.
(3) Înregistrarea sanitară veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor de origine animală se efectuează de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza solicitării scrise din partea producătorilor, care trebuie să cuprindă:
a) denumirea şi adresa producătorului/exploataţiei, atestate prin anexarea copiei documentului de identitate;
b) activitatea desfăşurată;
c) tipurile şi cantităţile de produse supuse vânzării directe;
d) locurile de vânzare directă a produselor de origine animală sau de amplasare a automatelor de lapte;
e) dovada care atestă că au fost achitate tarifele stabilite de legislaţia specifică în vigoare;
f) în cazul unui centru de sacrificare păsări şi/sau lagomorfe la nivelul exploataţiei, schiţa acestuia;
g) fişa de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produsele primare, conform modelului din anexa nr. 15, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale şi vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit în raza căruia îşi are domiciliul producătorul şi sunt crescute animalele.
ART. 4
(1) Activităţile de vânzare directă a produselor de origine animală vor fi înregistrate într-un registru special de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, acestea acordând pentru fiecare producător un număr de înregistrare, precedat de literele «VD», care semnifică «vânzarea directă», precum şi un document de înregistrare sanitară veterinară, conform modelului prevăzut la anexa nr. 2, eliberat în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete.
(2) În cazul centrelor de sacrificare păsări şi/sau lagomorfe la nivelul exploataţiei, în vederea eliberării documentului de înregistrare sanitară veterinară prevăzut la anexa nr. 2, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, prin medicii veterinari oficiali, verifică la faţa locului îndeplinirea cerinţelor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, şi întocmesc la faţa locului un proces-verbal de constatare, conform modelului prevăzut la anexa nr. 8, cuprinzând concluzia evaluării.
(3) Producătorii înregistraţi sanitar-veterinar la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pot să livreze produse primare de origine animală direct de la locul de producere către unităţi de procesare a produselor primare autorizate sanitar- veterinar, indiferent de cantitatea de produse primare livrate şi de distanţa la care se află unitatea.
3. Obligaţiile producătorilor care obţin şi expun la vânzare produse primare de origine animală
ART. 5
Producătorii sunt obligaţi să respecte condiţiile privind igiena produselor primare de origine animală destinate consumului uman, prevăzute în anexa nr. I la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, cele prevăzute în anexa nr. II din acelaşi regulament, în cazul producătorilor de carne de pasăre şi de lagomorfe sacrificate la fermă, şi ghidurile de bune practici şi igienă elaborate de asociaţiile profesionale şi avizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
ART. 6
Producătorii care expun la vânzare directă produse primare de origine animală obţinute de la animalele din exploataţia proprie trebuie să deţină asupra lor o fişă de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produsele, conform modelului din anexa nr. 15, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale şi vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit în raza căruia îşi are domiciliul producătorul şi sunt crescute animalele.
ART. 7
Vânzarea directă de către producător a produselor primare de origine animală, a cărnii de pasăre şi de lagomorfe sacrificate în exploataţie este permisă către consumatorul final şi unităţi de vânzare cu amănuntul locale care le vând consumatorului final.
ART. 8
Producătorii trebuie să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală în timpul obţinerii şi expunerii la vânzare şi trebuie să informeze direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când constată că produsele obţinute şi destinate vânzării directe constituie un risc pentru sănătatea publică.
ART. 9
Produsele de origine animală comercializate prin vânzare directă de către producători trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
a) să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase;
b) să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistenţei;
c) să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;
d) să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, originea acestuia, data obţinerii, condiţiile de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării consumatorului;
e) pentru laptele crud, să respecte cerinţele de sănătate animală şi igienă stabilite în anexa III, secţiunea IX, cap. I, pct. I şi pct. II lit. A, lit. B pct. 1 şi lit. C din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele să provină de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploataţii care respectă condiţiile de igienă a mulsului, a spaţiilor de depozitare a laptelui şi cu asigurarea trasabilităţii produsului, incluzând ghidurile de bune practici şi igienă elaborate de asociaţiile profesionale şi avizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor;
f) să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care deţin carnet de sănătate şi echipament de protecţie corespunzător.
ART. 10
(1) În locurile publice amenajate de autorităţile locale, unde sunt expuse la vânzare directă produsele de origine animală, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecţie alimentară, respectiv halate, şorţuri, bonete şi mănuşi curate, şi să deţină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
(2) Expunerea spre vânzare directă a produselor de origine animală în locurile publice se realizează în vitrine frigorifice sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.
ART. 11
(1) În cazul în care, în urma verificării efectuate de personalul sanitar-veterinar din direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la locul producerii sau vânzării directe a produselor de origine animală, se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar-veterinare prevăzute în legislaţia naţională referitoare la producţia şi la vânzarea directă a produselor de origine animală, se va întocmi un proces-verbal de constatare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, în care vor fi înscrise toate deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura producătorului.
(2) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti monitorizează activităţile de vânzare directă a produselor de origine animală şi transmite, după caz, lunar/trimestrial/semestrial la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor lista actualizată cuprinzând denumirea producătorului şi activităţile înregistrate.
(3) În cazul în care producătorii care desfăşoară activităţi de vânzare directă a produselor de origine animală nu respectă condiţiile sanitar-veterinare stabilite de legislaţia în vigoare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti interzice desfăşurarea activităţilor.
(4) Vânzarea directă a produselor de origine animală către consumatorul final se realizează de producător în baza:
a) documentului de înregistrare sanitară veterinară eliberat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în care se înscriu aceste activităţi, conform modelului din anexa nr. 2;
b) actului de identitate al producătorului;
c) documentului din care să rezulte starea de sănătate a producătorului;
d) fişei de sănătate a animalelor de la care au fost obţinute produsele primare de origine animală, din care să rezulte starea de sănătate a animalelor, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor zonale şi vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit în raza căruia îşi are domiciliul producătorul şi sunt crescute animalele, conform modelului din anexa nr. 15;
e) carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol/atestatului de producător, eliberat de primării, iar în cazul vânătorilor şi pescarilor, carnetului de membru vânător/permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs de asociaţiile profesionale din domeniu, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.
(5) În baza analizei riscului pe care îl pot prezenta produsele de origine animală destinate vânzării directe, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pot impune măsuri de reducere a cantităţilor de produse de origine animală supuse vânzării directe faţă de cele stabilite la art. 2 lit. g).
4. Controale şi măsuri
ART. 12
(1) Toate activităţile de vânzare directă a produselor de origine animală sunt supuse controlului sanitar-veterinar efectuat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Activităţile de vânzare directă a produselor de origine animală vor fi supuse ori de câte ori este necesar controlului la locul de obţinere sau de vânzare directă a acestora, de către medicii veterinari oficiali din direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3) În cazul în care, în urma controlului efectuat de către medicii veterinari oficiali din direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau în urma sesizării consumatorilor, se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar-veterinare stabilite de legislaţia în vigoare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti poate dispune sancţionarea contravenţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(4) Producătorii trebuie să aplice toate măsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi să informeze direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când acestea au fost corectate.
(5) În cazul în care unui producător i-a fost interzisă vânzarea directă a produselor de origine animală, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti va comunica, după caz, această decizie şi altor autorităţi locale.
(6) Ori de câte ori se constată că există motive suficiente pentru a considera că un produs de origine animală implică un risc pentru sănătatea publică, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti va dispune măsuri pentru retragerea din consumul uman a alimentului şi notificarea situaţiei prin Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare.
5. Dispoziţii finale
ART. 13
Pentru eliberarea documentului de înregistrare sanitară veterinară a activităţii, tarifele stabilite în anexa nr. 4 se vor achita de către producător la ridicarea documentului de înregistrare sanitară veterinară de la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 14
(1) Activităţile de vânzare directă a produselor de origine animală se pot derula atât timp cât sunt îndeplinite condiţiile sanitar-veterinare, conform cerinţelor legislaţiei în vigoare.
(2) Producătorii au obligaţia să informeze în timpul cel mai scurt direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, ori de câte ori se constată că un produs de origine animală prezintă un risc pentru sănătatea publică.
(3) Documentele de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzarea directă eliberate de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, anterior datei intrării în vigoare a prezentelor norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, rămân valabile, cu respectarea prevederilor acestor norme.
(4) Orice modificări ulterioare, solicitate de producător, în documentul de înregistrare sanitară veterinară se efectuează de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, care a eliberat documentul de înregistrare sanitară veterinară.
(5) Documentele de înregistrare sanitară veterinară care nu au fost ridicate de la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, de către solicitanţi, în termen de 30 de zile de la data eliberării, vor fi anulate.
ART. 15
Este interzisă vânzarea directă de produse de origine animală provenite de la producători care nu sunt înregistraţi sanitar-veterinar de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti."
3. În anexă, la articolul 17, literele a), d), e), f) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) vânzare cu amănuntul - manipularea şi/sau prelucrarea produselor alimentare şi depozitarea lor în punctele de vânzare sau livrare către consumatorul final, incluzând terminalele de distribuţie, operaţiunile de catering, cantine de fabrică, catering instituţional, restaurante şi alte operaţiuni similare în domeniul serviciilor alimentare, magazine, centre de distribuţie tip supermarket şi puncte de vânzare angro, astfel cum este definită la capitolul I articolul 3 punctul 7 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare;
.............................................................
d) furnizare marginală - furnizarea de produse de origine animală în cantităţi mici obţinute în unitatea de vânzare cu amănuntul către alte unităţi de vânzare cu amănuntul;
e) furnizare localizată - furnizarea de produse de origine animală obţinute în unitatea de vânzare cu amănuntul către alte unităţi de vânzare cu amănuntul situate pe teritoriul judeţului şi în orice judeţ limitrof judeţului unde funcţionează unitatea de vânzare cu amănuntul;
f) furnizare restrânsă - furnizarea de produse de origine animală obţinute în unitatea de vânzare cu amănuntul, respectiv 5 sortimente din fiecare categorie de produse de origine animală, către alte unităţi de vânzare cu amănuntul;
.............................................................
h) cantităţi mici - următoarele cantităţi de produse de origine animală obţinute în unitatea de vânzare cu amănuntul şi care sunt destinate vânzării către alte unităţi de vânzare cu amănuntul, în scopul vânzării către consumatorul final, şi anume:
1. carne tranşată, carne tocată, carne preparată şi/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă, până la maximum 5 sortimente, cumulate, în cantitate de până la 8.000 kg/lună;
2. brânzeturi - până la 1.500 kg/săptămână, medie anuală;
3. lapte pasteurizat şi produse lactate lichide - până la 3.000 kg/săptămână;
4. produse proaspete din pescuit - până la 1.000 kg/ săptămână;
5. produse din pescuit prelucrate - până la 2.000 kg/lună;
6. vânat sălbatic - până la 300 kg/lună."
4. În anexă, la articolul 18, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 18
(1) Activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul prevăzute în anexa nr. 1 se desfăşoară în baza documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor emis de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, prevăzut la anexa nr. 3."
5. În anexă, la articolul 31, după litera k) se introduce o nouă literă, litera l), cu următorul cuprins:
"l) cantităţi mici de produse de origine nonanimală - următoarele cantităţi de produse de origine nonanimală obţinute în unităţile prevăzute la anexa nr. 9 pct. VII:
1. produse de morărit - până la 120 tone/an;
2. pâine, specialităţi şi produse de panificaţie - până la 120 tone/an;
3. paste făinoase - până la 4 tone/an;
4. produse de patiserie-cofetărie - până la 30 tone/an;
5. sucuri de fructe şi legume - până la 12.000 l/an;
6. produse din legume, fructe, ciuperci - până la 10 tone/an;
7. sifon/alte ape îmbuteliate, exceptând apele minerale şi apele de izvor - până la 120 hl/an;
8. uleiuri brute presate la rece - până la 600 l/an;
9. bere - până la 3.000 hl/an;
10. vin - până la 200 hl/an;
11. băuturi alcoolice distilate - până la 50 hl/an echivalent 100% alcool;
12. îngheţată care nu conţine produse de origine animală - până la 15 tone/an."
6. În anexă, după articolul 34^2 se introduce un nou articol, articolul 34^3, cu următorul cuprins:
"ART. 34^3
În cazul unităţilor care obţin cantităţi mici de produse alimentare de origine nonanimală, aşa cum sunt definite la anexa nr. 9 pct. VII, pot fi aplicate măsurile de adaptare a cerinţelor referitoare la structură, construcţie şi dotare prevăzute la art. 13 alin. (4) din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare."
7. În anexă, după articolul 40 se introduce un nou articol, articolul 40^1, cu următorul cuprins:
"ART. 40^1
Documentaţia necesară pentru înregistrarea sanitară veterinară, înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, înregistrarea pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, se poate depune şi online, scanat, prin platforma Punctului de contact unic electronic - PCUe, dezvoltată de Agenţia pentru Agenda Digitală a României."
8. În anexă, după articolul 41 se introduce un nou articol, articolul 42, cu următorul cuprins:
"ART. 42
Mărfurile comercializate în mod legal în alt stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia sau originare şi comercializate în mod legal în statele părţi contractante la Acordul privind SEE sunt considerate a fi compatibile cu aceste norme. Aplicarea acestor norme se află sub incidenţa Regulamentului (UE) 2019/515 din 19 martie 2019 privind recunoaşterea reciprocă a mărfurilor comercializate în mod legal în alt stat membru."
9. În anexă, la punctul 1 al capitolului I din anexa nr. 1, litera c) se abrogă.
10. În anexă, la punctul 2 al capitolului I din anexa nr. 1, litera c) se abrogă.
11. În anexă, capitolul III din anexa nr. 1 se abrogă.
12. În anexă, anexa nr. 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
" ANEXA 2
la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
.............................................................
DOCUMENT
de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzarea directă de produse de origine animală
Nr. .......... din ............... I. Pentru producătorul: ............................................................., din localitatea .............., str. ............... nr. ....., sectorul ......., codul poştal ........, judeţul .............., pentru următoarele activităţi de vânzare directă către consumatorul final sau către unităţi de vânzare cu amănuntul locale care furnizează produsele direct consumatorului final:
1. produse primare de origine animală: ...............................................;
2. carne de pasăre şi/sau lagomorfe ............................................... .
II. Perioada din timpul anului în care se desfăşoară activitatea: ............................................................................................
III. Produsele de origine animală destinate vânzării directe provin din ............................................... (ferme, gospodării proprii, fond de vânătoare, lacuri, centre de sacrificare păsări şi/sau lagomorfe etc.) în număr de ...................., aflate în localitatea ..................................
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentului document atrage, după caz, suspendarea sau interzicerea activităţii, precum şi sancţionarea contravenţională sau penală, conform legislaţiei în vigoare.
După eliberarea prezentului document, reprezentantul legal/proprietarul trebuie să notifice direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor emitente orice modificare a activităţilor intervenite ulterior.
Director executiv,
..............................
(semnătura şi ştampila)
L.S.*) *) L.S. - Loc pentru ştampilă"
13. În anexă, anexa nr. 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
" ANEXA 3
la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
.............................................................
DOCUMENT
de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul
Nr. .......... din ............... I. Pentru unitatea denumită .........................., adresa unităţii ..................., reprezentant legal al unităţii ..........................., din localitatea ......................................., str. ............................................. nr. ..., sectorul ......., codul poştal ......., judeţul .............., telefon ............., e-mail ................., pentru obiectivul ............. în care se desfăşoară următoarele activităţi:
1. ..................................................................................;
2. ..................................................................................;
3. ................................................................................... .
II. Perioada din timpul anului în care se desfăşoară activitatea: ...........................................................................................
III. Capacitatea totală anuală de producţie a unităţii: ............................................................................................................
IV. Numărul persoanelor angajate în cadrul unităţii: ...............................................................................................................
V. Produsele care vor fi comercializate către alte unităţi cu vânzare cu amănuntul vor fi obţinute în cantitate maximă de .............../ săptămână/lună.
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentului document atrage, după caz, suspendarea sau interzicerea activităţii, precum şi sancţionarea contravenţională sau penală, conform legislaţiei în vigoare.
După eliberarea prezentului document, reprezentantul legal al unităţii trebuie să notifice direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor emitente orice modificare a activităţilor din unitate intervenite ulterior.
Reprezentantul legal al unităţii,
.................................................................
(semnătura, ştampila şi data ridicării documentului)
L.S.*)
Director executiv,
.........................................................
(semnătura şi ştampila)
L.S.*) *) L.S. - Loc pentru ştampilă."
14. În anexă, la anexa nr. 9, după punctul VI se introduce un nou punct, punctul VII, cu următorul cuprins:
"VII. Unităţi de obţinere în cantităţi mici a alimentelor de origine nonanimală, supuse înregistrării şi controlului pentru siguranţa alimentelor
1. Produse de morărit, panificaţie şi paste făinoase:
a) Unitate de obţinere a produselor de morărit - unitate cu spaţii şi instalaţii adecvate pentru prelucrarea boabelor de cereale în vederea obţinerii unor cantităţi mici şi a unei game sortimentale restrânse de produse specifice de morărit, inclusiv pe bază de prestări de servicii;
b) Unitate de obţinere a pâinii, specialităţilor şi produselor de panificaţie - unitate cu spaţii şi dotări adecvate pentru obţinerea unei game sortimentale restrânse, în cantităţi mici, a produselor şi specialităţilor de panificaţie;
c) Unitate de obţinere a pastelor făinoase - unitate prevăzută cu spaţii şi dotări adecvate pentru prelucrarea materiilor prime şi a ingredientelor în vederea obţinerii, în cantităţi mici, de produse finite;
d) Unitate de comercializare a produselor alimentare obţinute din semipreparate congelate/refrigerate - unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi de recepţie a semipreparatelor congelate sau refrigerate, tratarea termică şi comercializarea direct către consumatorul final.
2. Produse din legume şi fructe:
a) Unitate/Instalaţie de obţinere de sucuri din fructe şi/sau legume - unităţi/instalaţii fixe/mobile cu dotări adecvate pentru obţinerea de sucuri din legume şi/sau fructe direct la locul de recoltare/prelucrare, în cantităţi mici, pentru tratare termică şi, după caz, ambalare;
b) Unitate de obţinere a produselor prelucrate din legume, fructe, ciuperci şi produse cerealiere - unitate prevăzută cu spaţii şi dotări adecvate pentru prelucrarea materiilor prime şi a ingredientelor în vederea obţinerii, în cantităţi mici, de produse finite.
3. Uleiuri vegetale:
Unitate de obţinere a uleiurilor presate la rece - unitate prevăzută cu spaţii şi dotări adecvate pentru prelucrarea materiilor prime în vederea obţinerii, în cantităţi mici, de uleiuri brute presate la rece, inclusiv pe bază de prestări de servicii, ambalate şi comercializate.
4. Băuturi alcoolice şi nealcoolice:
a) Miniberărie - unitate cu spaţii şi dotări adecvate pentru recepţionarea materiilor prime, obţinerea în cantităţi mici a berii, ambalare şi comercializare;
b) Unitate pentru obţinerea vinului - unitate cu spaţii şi dotări adecvate pentru recepţionarea materiilor prime, tescuirea, condiţionarea vinului în cantităţi mici, ambalarea şi comercializarea acestuia;
c) Distilerie - unitate cu spaţii şi dotări adecvate pentru recepţionarea materiilor prime, obţinerea băuturilor alcoolice spirtoase în cantităţi mici, inclusiv pe bază de prestări de servicii, şi comercializarea acestora;
d) Sifonărie - unitate cu spaţii şi dotări adecvate pentru obţinerea apei îmbogăţite cu dioxid de carbon în cantităţi mici, ambalarea şi comercializarea acesteia.
5. Îngheţată:
Automate/Tonete de obţinere a îngheţatei - unitate fixă sau mobilă cu spaţii şi dotări adecvate pentru recepţia materiilor prime, cu excepţia produselor de origine animală, prelucrarea acestora pentru obţinerea îngheţatei, în cantităţi mici, ambalarea şi comercializarea acesteia."
ART. II
Prezentul ordin a fost emis cu respectarea procedurii de notificare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi cu Comisia Europeană, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 6 luni de la publicare.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Alexandru Nicolae Bociu
Bucureşti, 10 ianuarie 2024.
Nr. 6.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: