Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 6.515 din 11 octombrie 2024  privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 6.515 din 11 octombrie 2024 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1049 din 18 octombrie 2024
    Având în vedere dispoziţiile art. 137, 148, art. 151 alin. (6^1), (7), (17) şi (19^1), art. 154, 155, 170 şi art. 174 alin. (6^1), (7) şi (17) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 107 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Avizul conform al Ministerului Finanţelor nr. 743.350 din data de 8.10.2024,
    în temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 800 din 2 octombrie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La anexa nr. 1, la capitolul I „Dispoziţii generale“, punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. Prezenta procedură se aplică persoanelor fizice care nu şi-au îndeplinit obligaţia declarării contribuţiei de asigurări sociale, respectiv a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor Codului fiscal, în anul fiscal 2023."

    2. La anexa nr. 1, la capitolul II „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii“ secţiunea 1 „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale“ punctul 8, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) contribuabilii pentru care plătitorii de venituri au reţinut la sursă contribuţia de asigurări sociale calculată la plafonul de 24 de salarii minime brute pe ţară anual şi declarată în formularul 112;"

    3. La anexa nr. 1, la capitolul II „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii“ secţiunea 1 „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale“ punctul 8, după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
    "f) contribuabilii pentru care plătitorii de venituri au reţinut la sursă contribuţia de asigurări sociale calculată la plafonul de 12 salarii minime brute pe ţară anuale şi declarată în formularul 112, când au realizat venituri până în 24 de salarii minime brute pe ţară anuale."

    4. La anexa nr. 1, la capitolul II „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii“ secţiunea 1 „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale“, punctul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "15. (1) Pentru contribuabilii din lista rezultată după eliminările de la pct. 14 se estimează baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, după cum urmează:
    a) la nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
    b) la nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.
    (2) Se întocmeşte «Referatul privind estimarea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul stabilirii din oficiu a obligaţiilor de plată», prevăzut în anexa nr. 3 la ordin. Referatul se întocmeşte într-un singur exemplar, se verifică şi se avizează de către conducătorul organului fiscal central competent, precum şi de către persoanele implicate potrivit competenţelor stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare şi prin prezenta procedură."

    5. La anexa nr. 1, la capitolul II „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii“ secţiunea a 2-a „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate“ punctul 19, litera A.c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) venituri din asocierea cu o persoană juridică contribuabil potrivit prevederilor titlului II sau titlului III din Codul fiscal, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din acelaşi cod;"

    6. La anexa nr. 1, la capitolul II „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii“ secţiunea a 2-a „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate“ punctul 19, litera B se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "B. au estimat pentru anul de impunere un venit net anual cumulat din veniturile prevăzute la lit. A, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel puţin egal cu nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative;"

    7. La anexa nr. 1, la capitolul II „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii“ secţiunea a 2-a „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate“, punctul 21 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "21. (1) Organul fiscal central competent identifică şi întocmeşte lista contribuabililor care au realizat veniturile de la pct. 19 lit. A, a căror valoare netă/brută/încasată cumulată, după caz, se situează la nivelul a cel puţin 6 salarii minime brute pe ţară, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, pe baza formularelor de la pct. 20.
    (2) Pentru persoanele care au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuală se verifică în formularul 112, precum şi în evidenţele fiscale dacă acestea au realizat venituri din pensii sau/şi venituri din salarii şi asimilate acestora. În situaţia în care au fost realizate venituri din categoriile menţionate cel puţin o lună în perioada de realizare a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, acestea din urmă nu se iau în considerare la stabilirea plafonului minim anual de 6 salarii minime brute pe ţară.
    (3) Pentru persoanele de la art. 154 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul fiscal, veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, precum şi veniturile din investiţii şi alte surse nu se iau în considerare la stabilirea plafonului minim anual de 6 salarii minime brute pe ţară. Condiţia de eliminare a veniturilor din plafonul minim anual se consideră îndeplinită dacă contribuabilii se încadrează în categoriile menţionate cel puţin o lună în perioada de realizare a veniturilor."

    8. La anexa nr. 1, la capitolul II „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii“ secţiunea a 2-a „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate“ punctul 23, litera b)-d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) contribuabilii care au depus declaraţia unică estimativă şi care au completat capitolul II din declaraţie, prin declararea la secţiunea corespunzătoare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate calculate la plafonul minim de cel puţin 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative;
c) contribuabilii care au realizat în mod exclusiv venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din contracte de activitate sportivă, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din acelaşi cod, în regim de reţinere la sursă a impozitului, pentru care venitul net/brut cumulat, declarat de plătitorii de venituri în formularul 112, este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară;
d) contribuabilii pentru care plătitorii de venituri au reţinut la sursă contribuţia de asigurări sociale de sănătate calculată la plafonul de 24 de salarii minime brute pe ţară anuale şi declarată în formularul 112;"

    9. La anexa nr. 1, la capitolul II „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii“ secţiunea a 2-a „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate“ punctul 23, după litera e) se introduc două noi litere, literele f) şi g), cu următorul cuprins:
    "f) contribuabilii pentru care plătitorii de venituri au reţinut la sursă contribuţia de asigurări sociale de sănătate calculată la plafonul de 6 salarii minime brute pe ţară anuale şi declarată în formularul 112, când au realizat până în 12 salarii minime brute pe ţară anuale;
g) contribuabilii pentru care plătitorii de venituri au reţinut la sursă contribuţia de asigurări sociale de sănătate calculată la plafonul de 12 salarii minime brute pe ţară anuale şi declarată în formularul 112, când au realizat până în 24 de salarii minime brute pe ţară anuale."

    10. La anexa nr. 1, la capitolul II „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii“ secţiunea a 2-a „Procedura de stabilire din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate“, punctul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "26. (1) Pentru contribuabilii din lista rezultată în urma parcurgerii etapelor de notificare şi audiere se estimează baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după cum urmează:
    a) la nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;
    b) la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
    c) la nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.
    (2) Se întocmeşte «Referatul privind estimarea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul stabilirii din oficiu a obligaţiilor de plată», prevăzut în anexa nr. 3 la ordin. Referatul se întocmeşte într-un singur exemplar, se verifică şi se avizează de către conducătorul organului fiscal central competent, precum şi de către persoanele implicate potrivit competenţelor stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare şi prin prezenta procedură."

    11. Anexa nr. 2 „Notificare privind nedeclararea contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice“ se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1.
    12. Anexa nr. 3 „Referat privind estimarea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul stabilirii din oficiu a obligaţiilor de plată“ se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2.
    13. Anexa nr. 4 „Decizie privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice“ se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3.


    ART. II
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. III
    Prevederile prezentului ordin se aplică pentru stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal, pentru anul fiscal 2023.

    ART. IV
    În tot cuprinsul prezentului ordin, referirile la Codul fiscal reprezintă trimiteri la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabilă pentru anul 2023.

    ART. V
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, precum şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi unităţile subordonate vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

    ART. VI
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Nicoleta-Mioara Cîrciumaru

    Bucureşti, 11 octombrie 2024.
    Nr. 6.515.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 2.547/2019)

┌─────┬─────────────────────────────────────────┐
│ │Agenţia Naţională de Administrare Fiscală│
│ │.................................. │
│Sigla│Direcţia Generală Regională a Finanţelor │
│DGRFP│Publice │
│ │.................................. │
│ │Unitatea │
│ │fiscală..................................│
└─────┴─────────────────────────────────────────┘


┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│Către │ │
│.................................. │Nr. înregistrare │
│Str. │................................│
│..................................nr.│Data ............/.......... │
│..., bl. ..., sc. ..., et. ..., │/................... │
│ap..... . ..., judeţul/sectorul │Codul de identificare │
│.................., localitatea │fiscală................. │
│..................., codul poştal │ │
│......................... │ │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────┘

    NOTIFICARE
    privind nedeclararea contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei
    de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice
    Stimată/e doamnă/domn, vă aducem la cunoştinţă că, potrivit evidenţelor noastre, aţi realizat venituri anuale cumulate:
    - care depăşesc plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz, şi aveaţi obligaţia declarării contribuţiei de asigurări sociale; şi/sau
    – care depăşesc plafonul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz, şi aveaţi obligaţia declarării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate

    în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada …….......…. .
    Neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege se sancţionează cu amendă contravenţională, prevăzută la art. 336 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    Nedepunerea declaraţiei, în termen de 15 zile de la primirea prezentei notificări, atrage stabilirea din oficiu a obligaţiei de plată, potrivit art. 107 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    Totodată, vă rugăm să vă prezentaţi, în termen de 10 zile de la data primirii prezentei notificări, în vederea audierii, conform prevederilor art. 9 din Codul de procedură fiscală.
    Pentru informaţii suplimentare în legătură cu această notificare, persoana care poate fi contactată este dna/dl ........................, la sediul nostru sau la numărul de telefon ........................., între orele …..-….. .
    În speranţa că veţi da curs solicitării noastre, vă mulţumim.
    În situaţia în care aţi îndeplinit obligaţiile declarative, vă rugăm să nu daţi curs prezentei notificări.

┌─────────────────────┬─────────────────────┐
│Conducătorul unităţii│Şeful │
│fiscale, │compartimentului, │
│Numele şi prenumele │Numele şi prenumele │
│.....................│.....................│
└─────────────────────┴─────────────────────┘

    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 3 la Ordinul nr. 2.547/2019)

┌────────┬───────────────────────────────────────────┐
│ │Agenţia Naţională de Administrare Fiscală │
│ │.................................. │
│Sigla │Direcţia Generală Regională a Finanţelor │
│DGRFP**)│Publice .................................. │
│ │Unitatea │
│ │fiscală*)..................................│
├────────┼───────────────────────────────────────────┤
│ │Nr. înregistrare │
│ │................................ │
│ │Data ............/.......... │
│ │/................... │
└────────┴───────────────────────────────────────────┘

    **) Se va folosi sigla organului fiscal.
     *) Se menţionează denumirea organului fiscal emitent.
    REFERAT
    privind estimarea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale
    şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul
    stabilirii din oficiu a obligaţiilor de plată pentru anul ……….
    În temeiul art. 107 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a nedeclarării contribuţiei de asigurări sociale şi/sau a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi nedepunerii declaraţiei de impunere (formular .........................................) pentru anul ........…de contribuabilul ……………….., s-au constatat următoarele:
    A. Prezentarea situaţiei contribuabilului
    1. Datele de identificare a contribuabilului
    Numele, prenumele ...................................................
    Codul numeric personal/Numărul de identificare fiscală ...................................................
    Domiciliul ...................................................

    2. Natura venitului pentru care se realizează impunerea din oficiu
    .................................................................................................................

    3. Datele de identificare a sursei de venit
    ....................................................................................................................


    B. Estimarea bazei de impunere
    1. Potrivit art. 148 alin. (4) şi art. 170 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, baza anuală de calcul estimată pentru stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi/sau a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este de ........................................................ .
    2. Având în vedere nedeclararea contribuţiei de asigurări sociale şi/sau a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi nedepunerea în termenul legal a declaraţiei de impunere, propunem stabilirea din oficiu a obligaţiilor de plată prin estimarea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după cum urmează:

┌────┬────┬────────────────────────────┐
│ │ │Baza anuală de calcul pentru│
│ │ ├───────────┬────────────────┤
│Nr. │ │contribuţia│contribuţia de │
│crt.│Anul│de │asigurări │
│ │ │asigurări │sociale de │
│ │ │sociale │sănătate (CASS) │
│ │ │(CAS) │ │
├────┼────┼───────────┼────────────────┤
│1. │ │ │ │
└────┴────┴───────────┴────────────────┘


    Baza anuală de calcul al CAS se stabileşte:
    a) la nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul II (declaraţia unică estimativă), în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
    b) la nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

    Baza anuală de calcul al CASS se stabileşte:
    a) la nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;
    b) la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
    c) la nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.




    Referatul se arhivează la dosarul contribuabilului.

┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Aprobat │Avizat │ │
│Conducătorul unităţii │Şeful compartimentului de│Întocmit │
│fiscale, │specialitate, │Funcţie.......................,│
│Numele, prenumele │Numele, prenumele │Numele, prenumele │
│.........................│.........................│......................... │
│Data │Data │Data ...................... │
│...................... │...................... │ │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────────────────┘

    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679

    ANEXA 3

    (Anexa nr. 4 la Ordinul nr. 2.547/2019)

┌────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ │670 │
├────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │Agenţia Naţională de Administrare Fiscală│
│ │.................................. │
│ │Direcţia Generală Regională a Finanţelor │
│Sigla DGRFP │Publice │
│ │.................................. │
│ │Unitatea │
│ │fiscală..................................│
├────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Nr. înregistrare │Data ............/.......... │
│................................│/................... │
└────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘

    DECIZIE
    privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a
    contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice,
    pe anul ..............

┌─────────────────────────────────────┬────────────┐
│ │Cod de │
│ │identificare│
│ │fiscală: │
│ │În baza art.│
│ │107 din │
│ │Legea nr. │
│ │207/2015 │
│ │privind │
│ │Codul de │
│ │procedură │
│ │fiscală, cu │
│ │modificările│
│ │şi │
│ │completările│
│ │ulterioare, │
│Către │şi potrivit │
│.................................. │art. 137, │
│Numele: .............................│148, 155 şi │
│Prenumele: ........................ │170 din │
│Domiciliul fiscal: localitatea │Legea nr. │
│..................., │227/2015 │
│Str. │privind │
│..................................nr.│Codul │
│..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. │fiscal, cu │
│..., judeţul/sectorul │modificările│
│.................., │şi │
│ │completările│
│ │ulterioare, │
│ │se │
│ │stabileşte │
│ │contribuţia │
│ │de asigurări│
│ │sociale şi/ │
│ │sau │
│ │contribuţia │
│ │de asigurări│
│ │sociale de │
│ │sănătate │
│ │datorată, │
│ │după cum │
│ │urmează: │
└─────────────────────────────────────┴────────────┘

    I. Date privind activitatea desfăşurată
    1. Statul în care s-a realizat venitul ................................................................................................
    2. Categoria de venit
    2.1 [ ] activităţi independente
    2.2 [ ] din drepturi de proprietate intelectuală
    2.3 [ ] venituri din asocierea cu o persoană juridică contribuabil potrivit prevederilor titlului II sau titlului III din Codul fiscal, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din acelaşi cod
    2.4 [ ] cedarea folosinţei bunurilor
    2.5 [ ] activităţi agricole, piscicultură, silvicultură
    2.6 [ ] investiţii
    2.7 [ ] alte surse

    3. Determinarea venitului net ............................................................
    4. Forma de organizare .................................................................
    5. Obiectul principal de activitate ..........................................................
    6. Codul CAEN ......................................................................................
    7. Sediul ................................................................................................
    8. Documentul de autorizare/Contractul de asociere nr. ………. data ……/……/………..
    9. Data începerii activităţii ……./………./……………...
    10. Data încetării activităţii ……./………./……………...

    II. Stabilirea obligaţiilor de plată cu titlu de contribuţie de asigurări sociale şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate

┌─────────────┬──────────────────┬──────────────────┐
│ │ │- lei - │
├─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │Contribuţia de │Contribuţia de │
│Denumirea │asigurări sociale │asigurări sociale │
│indicatorului│(CAS) │de sănătate │
│ │ │(CASS) │
├─────────────┼──────────┬───────┼──────────┬───────┤
│ │Decizie │Decizie│Decizie │Decizie│
│ │anterioară│curentă│anterioară│curentă│
├─────────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┤
│1. Bază │ │ │ │ │
│anuală de │ │ │ │ │
│calcul │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┤
│2. CAS │ │ │ │ │
│datorată │ │ │ │ │
│(rd.1 x 10%) │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┤
│3. CASS │ │ │ │ │
│datorată │ │ │ │ │
│(rd.1 x 25%) │ │ │ │ │
└─────────────┴──────────┴───────┴──────────┴───────┘


    Obligaţia anuală de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale (rd. 2) în sumă de ................ lei, şi pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate (rd. 3) se plăteşte astfel:
    Pentru obligaţiile a căror scadenţă a expirat la data comunicării prezentei decizii:
    - dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare;
    – dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare.

    Pentru contribuţiile anuale datorate se vor calcula obligaţii fiscale accesorii, conform legii.
    Decizia de impunere din oficiu reprezintă titlu de creanţă şi constituie înştiinţare de plată, conform legii. Prezenta decizie poate fi contestată în termen de 45 de zile de la data comunicării, sub sancţiunea decăderii, potrivit art. 268, 270 şi 272 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, la organul fiscal competent.
    Depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, potrivit legii, pentru obligaţiile stabilite din oficiu, în termen de 60 de zile de la data comunicării prezentei decizii, conduce la desfiinţarea deciziei de impunere din oficiu.

┌──────────────────────────────────────┐
│Date necesare efectuării plăţii │
│contribuţiei de asigurări sociale şi a│
│contribuţiei de asigurări sociale de │
│sănătate │
├─────────────────────────────┬───┬────┤
│Obligaţii de plată │CAS│CASS│
├─────────────────────────────┼───┼────┤
│Beneficiar │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────┤
│Cod de identificare fiscală │ │ │
│beneficiar │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────┤
│Contul de venituri bugetare │ │ │
│corespunzător obligaţiei de │ │ │
│plată │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────┤
│Codul IBAN aferent contului │ │ │
│de venituri bugetare │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────┤
│Explicaţii │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────┤
│Suma (lei) │ │ │
└─────────────────────────────┴───┴────┘


    Informaţii privind modalităţile de plată a obligaţiilor datorate
    Achitarea sumelor datorate poate fi efectuată prin una dintre următoarele modalităţi:
    - în numerar, la unitatea Trezoreriei Statului .................................;
    – prin mandat poştal, la subunităţile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română - S.A.;
    – prin intermediul cardurilor bancare, prin POS-urile instalate la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului sau în sistem online prin intermediul Sistemului naţional electronic de plăţi, disponibil la adresa de internet www.ghişeul.ro;
    – prin virament, utilizând ordinul de plată, din contul propriu deschis la o instituţie de credit din România (bancă), inclusiv cel emis prin sisteme de plată electronică de tip „Internet banking“;
    – prin virament*) în numerar la ghişeele instituţiilor de credit sau la terminalele de plată instalate de acestea**), utilizând contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finanţelor. Nomenclatorul conturilor de venituri bugetare/disponibilităţi în care pot fi achitate sume prin intermediul contului tranzitoriu de către persoanele fizice se regăseşte pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro.
     *) Plata în contul tranzitoriu prin virament se efectuează fără perceperea de comisioane şi este disponibilă numai pentru clienţii instituţiilor de credit cu care Ministerul Finanţelor are încheiate convenţii.
    **) Plata în numerar la ghişeele instituţiilor de credit sau la terminalele de plată instalate de acestea este disponibilă pentru orice persoană fizică în situaţia în care instituţiile de credit cu care Ministerul Finanţelor are încheiate convenţii optează pentru oferirea acestor servicii.




┌───────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────────┬────────────────┐
│ │ │ │Am primit un │
│ │ │ │exemplar. │
│Aprobat │Verificat │Întocmit │Semnătura │
│Funcţia │Funcţia │Funcţia │contribuabilului│
│......................,│......................,│......................,│........... │
│Numele, prenumele │Numele, prenumele │Numele, prenumele │Data ....... │
│Data ......./......... │Data ......./......... │Data ......./......... │/......... │
│/...... │/...... │/...... │/...... sau │
│ │ │ │numărul şi data │
│ │ │ │confirmării de │
│ │ │ │primire │
└───────────────────────┴───────────────────────┴───────────────────────┴────────────────┘

    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016