Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 579 din 4 iunie 2024 privind informarea consumatorilor ce se încadrează în categoria persoanelor cu dizabilităţi, de către operatorii economici, în legătură cu accesul la servicii de transport public de persoane şi, respectiv, în clădirile deţinute de către aceştia
EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 547 din 12 iunie 2024
Având în vedere prevederile:
- art. 18 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare;
– Referatului nr. 8.896 din 17.08.2023, întocmit de Direcţia generală control şi supraveghere piaţă şi armonizare europeană,
vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emite următorul ordin:
ART. 1
Operatorii economici care desfăşoară activităţi de transport public de persoane, inclusiv aerian, precum şi operatorii economici care desfăşoară activităţi în imobile sau spaţii în care nu pot fi instalate sau nu au fost încă prevăzute rampe sau alte variante de acces al persoanelor cu dizabilităţi au obligaţia de a oferi o informare clară şi corectă consumatorilor care intră în aceasta categorie cu privire la modalitatea de acces a acestora în mijloacele de transport public, în imobile sau spaţii.
ART. 2
(1) Operatorii de transport public sunt obligaţi să afişeze într-o formă şi dimensiune vizibile şi să instaleze pe toate uşile de acces ale mijloacelor de transport, dedicate persoanelor cu dizabilităţi, indicaţii clare şi accesibile dedicate acestora, privind modalitatea prin care acestea pot avea acces la urcarea/coborârea în/din mijlocul de transport public, constând în pictograme şi/sau semnale luminoase, precum şi un sistem audio în vederea avertizării acestora cu privire la locurile de urcare şi de coborâre, momentul deschiderii şi închiderii uşilor, precum şi denumirea staţiilor.
(2) Operatorii de transport sunt obligaţi să instaleze deasupra fiecărei uşi de acces, precum şi în interiorul mijloacelor de transport semnale audio externe/interne, care să anunţe oprirea acestora în staţie.
(3) Operatorii de transport public de persoane au obligaţia să amplaseze, pe fiecare peron/refugiu/staţie în dreptul cărora se vor opri mijloacele de transport în comun, fără a fi limitativ, marcaje speciale şi panouri informative, care să conţină indicaţii privind localizarea uşii dedicate accesului persoanelor cu dizabilităţi sau de unde acestea vor fi preluate şi modalitatea în care se va face urcarea şi coborârea.
(4) În fiecare peron/staţie/refugiu operatorii de transport public sunt obligaţi să afişeze instrucţiuni vizibile, constând în pictograme simple, concise, intuitive şi inteligibile, privind urcarea şi coborârea persoanelor cu dizabilităţi din mijloacele de transport, inclusiv referitoare la obligaţia personalului angrenat de a le informa cu privire la staţia unde urmează să efectueze coborârea, precum şi modalitatea concretă prin care acestea vor fi sprijinite.
(5) La solicitarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, personalul angrenat în transportul public de persoane are obligaţia de a le acorda informaţii cu privire la modalitatea prin care vor fi ajutate să urce/coboare, precum şi să acorde asistenţă la urcarea/coborârea din mijlocul de transport public.
(6) Operatorii de transport public de persoane au obligaţia instituirii de modalităţi de informare dedicate persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere, prezentate fizic şi/sau digital.
(7) În incinta aeroporturilor este obligatorie afişarea pe uşile de acces, pe panourile informative aflate în imediata vecinătate a acestora sau în sălile de aşteptare, fără a fi limitativ, indicaţii clare şi accesibile tuturor categoriilor de persoane cu dizabilităţi, constând în pictograme şi/sau semnale luminoase, precum şi un sistem audio privind modalitatea prin care aceste persoane sunt sprijinite pentru a avea acces, a circula şi/sau a se îmbarca.
(8) Toate informaţiile prevăzute la alin. (1)-(7) trebuie să fie prezentate ca parte a regulamentelor asumate de către operatorii de transport public sau de către operatorii de administrare a spaţiilor.
(9) Pentru categoria persoanelor cu dizabilităţi nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere operatorii economici au obligaţia să transmită comunicările, informările, avertizările sau indicaţiile conform obligaţiilor prevăzute la art. 1 precum şi cele de la alin. (1)-(7) fără a fi limitativ şi în varianta audio sau prin utilizarea oricăror mijloace fizice ori digitale specifice.
ART. 3
(1) Operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri sau spaţii în care nu pot fi instalate sau nu au fost încă prevăzute rampe sau alte variante de acces al persoanelor cu dizabilităţi au obligaţia să informeze prin orice mijloace, pe uşi sau pe panouri, în imediata vecinătate a căii de acces, modalitatea în care acestea pot beneficia de suportul necesar.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), operatorii economici trebuie să deţină în mod obligatoriu şi variante de informare dedicate persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere fie audio, fie prin utilizarea oricăror mijloace fizice ori digitale specifice.
ART. 4
(1) Operatorii economici prevăzuţi la art. 1 au obligaţia să afişeze placheta informativă prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
(2) Placheta prevăzută la alin. (1) va fi realizată prin grija operatorilor economici, conform modelului prezentat în anexa la prezentul ordin, şi se afişează în câmpul vizual al consumatorului, la loc vizibil.
(3) Operatorii economici trebuie să deţină în mod obligatoriu şi variante dedicate persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere fie audio, fie prin utilizarea oricăror mijloace fizice ori digitale specifice.
ART. 5
Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Prezentul ordin a fost adoptat cu respectarea procedurii de notificare prevăzute de Directiva (UE) 2015/1.535 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice şi al normelor privind serviciile societăţii informaţionale, transpusă în legislaţia română prin Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, cu modificările şi completările ulterioare.
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Sebastian-Ioan Hotca
Bucureşti, 4 iunie 2024.
Nr. 579.
ANEXA 1
*) Anexa este reprodusă în facsimil.
(a se vedea imaginea asociată)
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: