Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 575 din 25 aprilie 2016  privind modificarea Ghidului solicitantului pentru Programul operaţional Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 575 din 25 aprilie 2016 privind modificarea Ghidului solicitantului pentru Programul operaţional "Asistenţă tehnică" 2014-2020, aprobat prin Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 2.805/2015

EMITENT: MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 352 din 9 mai 2016

    În baza art. 9 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 398/2015 pentru stabilirea cadrului instituţional de coordonare şi gestionare a fondurilor europene structurale şi de investiţii şi pentru asigurarea continuităţii cadrului instituţional de coordonare şi gestionare a instrumentelor structurale 2007-2013,
    în temeiul art. 8 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 43/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Fondurilor Europene, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul fondurilor europene emite următorul ordin:

    ART. I
    Ghidul solicitantului pentru Programul operaţional "Asistenţă tehnică" 2014-2020, aprobat prin Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 2.805/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 768 şi 768 bis din 15 octombrie 2015, se modifică după cum urmează:

    1. La secţiunea II "Eligibilitatea solicitanţilor, activităţilor şi cheltuielilor", subsecţiunea II.2 "Eligibilitatea solicitanţilor şi activităţilor pe fiecare tip de acţiune" se modifică şi va avea cuprinsul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul ordin.

    2. Anexa nr. 12 - Decizia de finanţare se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.

    3. Anexa nr. 13 - Contractul de finanţare se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezentul ordin.

    4. Tabelul 6.3 "Bugetul pe surse de finanţare şi categorie de intervenţie" din anexa nr. 14a - Cererea de finanţare se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 4 la prezentul ordin.

    ART. II
    Pentru proiectele depuse, beneficiarii vor transmite Autorităţii de management pentru Programul operaţional Asistenţă tehnică, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, tabelul 6.3 "Bugetul pe surse de finanţare şi categorie de intervenţie" revizuit conform formularului din anexa nr. 4 la prezentul ordin, semnat şi ştampilat de reprezentantul legal sau persoana împuternicită de către acesta.
    ART. III
    Anexele nr. 1-4*) fac parte integrantă din prezentul ordin.
──────────
    *) Anexele nr. 1-4 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.
──────────
    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                         Ministrul fondurilor europene,
                               Carmen Aura Răducu

    Bucureşti, 25 aprilie 2016.
    Nr. 575.

    ANEXA 1

    II.2. ELIGIBILITATEA SOLICITANŢILOR ŞI ACTIVITĂŢILOR PE FIECARE TIP DE ACŢIUNE

    Pentru perioada 2014-2020, POAT este împărţit în axe prioritare, obiective specifice şi acţiuni.
    În continuare este prezentată eligibilitatea solicitanţilor şi activităţilor pe fiecare Acţiune din cadrul Axelor prioritare şi obiectivelor specifice.

    AXA PRIORITARĂ 1: Întărirea capacităţii beneficiarilor de a pregăti şi implementa proiecte finanţate din fondurile ESI şi diseminarea informaţiilor privind aceste fonduri
    Obiectivul specific 1.1: Întărirea capacităţii beneficiarilor de proiecte finanţate din fondurile ESI de a pregăti şi de a implementa proiecte mature
    Acţiunea 1.1.1: Instruire orizontală pentru potenţialii beneficiari şi beneficiarii fondurile ESI şi instruire specifică pentru beneficiarii POAT, POIM ŞI POC

    Solicitanţi eligibili
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POAT
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POIM
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POC
    ■ Organismul Intermediar pentru Energie
    ■ Organismul Intermediar pentru Cercetare
    ■ Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale
    ■ Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici
    ■ Ministerul Afacerilor Interne

    Domeniile de interes pentru care se poate aplica
    - Instruirea orizontală pentru beneficiarii (potenţiali) ai fondurilor ESI, inclusiv pentru beneficiarii români ai PO CTE, în faza de identificare şi elaborare, dar şi de implementare a proiectelor, care se va realiza pe bază de analize pentru identificarea nevoilor de formare.
    O atenţie deosebită se va acorda temelor orizontale precum: managementul de proiect, achiziţiile publice, derularea contractelor de finanţare, ajutorul de stat, evaluarea impactului proiectelor asupra mediului, prevenirea şi soluţionarea situaţiilor de incompatibilitate, conflicte de interese, nereguli şi fraudă, promovarea egalităţii de gen şi egalităţii de şanse pentru persoanele cu dizabilităţi, dezvoltarea parteneriatelor şi integrării sectoriale şi teritoriale etc.
    - Dezvoltarea unui mecanism de selectare a participanţilor de la nivelul beneficiarilor fondurilor ESI
    - Realizarea de analize de impact a formării de a căror rezultate se va ţine cont în elaborarea programele de formare ulterioare
    - Modernizarea metodelor de formare prin promovarea utilizării TIC, transferul de cunoştinţe/managementul cunoaşterii, elaborarea şi monitorizarea planului/planurilor de formare, promovarea bunelor practici, inovării şi networking-ului
    - Instruirea specifică beneficiarilor POAT, POIM şi POC inclusiv pentru personalul din unităţile de management/implementare de proiecte de la nivelul acestora, pe teme identificate în analiza nevoilor de formare.
    În plus, pentru beneficiarii acestor PO, vor fi luate în calcul nevoile de formare ale fiecărui compartiment care gestionează o anumită etapă a ciclului de implementare al proiectelor, inclusiv serviciile suport din entităţile cu rol de beneficiar (achiziţii publice, juridic, financiar- contabil), cu accent pe metode inovative şi adecvate necesarului de formare (coaching, îndrumare şi instruire la locul de muncă ş.a.). Se are în vedere îmbunătăţirea şi fluidizarea întregului ciclu de implementare a proiectelor, începând de la identificarea ideii de proiect, încadrarea într-o anumită linie de finanţare, implementarea efectivă şi până la finalizarea proiectului.
    - Instruirea specifică beneficiarilor (potenţiali) POIM (domeniul energie) şi POC, având în vedere intenţia punerii în aplicare a unor instrumente de finanţare a investiţiilor
    - Realizarea de analize a nevoilor de formare

    Acţiunea 1.1.2: Asistenţă orizontală pentru beneficiarii fondurilor ESI şi asistenţă specifică pentru beneficiarii POAT, POIM şi POC

    Solicitanţi eligibili
    ■ MFE prin Direcţia Coordonare de Sistem şi Monitorizare
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POAT
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POIM
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POC
    ■ Organismul Intermediar pentru Energie
    ■ Organismul Intermediar pentru Cercetare
    ■ Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale
    ■ Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice
    ■ Asociaţia pentru Dezvoltarea Intercomunitară ITI Delta Dunării
    ■ Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
    ■ Ministerul pentru Societatea Informaţională

    Domeniile de interes pentru care se poate aplica
    - Sprijinul orizontal pentru beneficiarii fondurilor ESI, inclusiv pentru beneficiarii români ai PO CTE, prin realizarea de activităţi ce conduc la dezvoltarea capacităţii de management de proiecte:
    ● dezvoltarea pe domenii orizontale de instrucţiuni, manuale, servicii de asistenţă, tutoriale uşor de folosit, cu utilizarea extinsă a TIC, în vederea accesului facil pentru toţi beneficiarii.
    ● elaborarea/îmbunătăţirea ghidurilor de bune practici şi de evitare a principalelor riscuri în achiziţii publice;
    ● asigurarea unui set comun de valori şi principii de etică, antifraudă şi anticorupţie prin ghiduri, interpretări, proceduri clare şi alte instrumente;
    ● dezvoltarea unor modele organizaţionale şi instrumente specifice gestionării şi implementării proiectelor la nivelul beneficiarilor publici cheie, care să asigure o mai bună organizare şi utilizare a resurselor, în scopul consolidării capacităţii acestora de a implementa proiecte FESI, etc.
    - Realizarea de analize şi studii prin care să se identifice cele mai adecvate metode de sprijin orizontal pentru beneficiarii fondurilor ESI şi punerea în practică a acestora.
    - Help-desk şi asistenţă pentru identificare, pregătirea şi implementarea proiectelor pentru beneficiarii POAT, POIM şi POC.
    - Sprijin pentru dezvoltarea portofoliilor de proiecte şi pentru managementul strategic, pentru beneficiarii POAT, POIM şi POC, inclusiv prin utilizarea expertizei IFI, prioritate având beneficiarii proiectelor majore şi strategice din POIM care vizează infrastructura de mediu, protecţia mediului şi managementul riscurilor.
    - Întărirea capacităţii de pregătire, implementare şi management al portofoliului de proiecte, la nivelul principalilor beneficiari POIM, POC şi POAT care gestionează un portofoliu de proiecte, inclusiv sprijin în managementul proiectelor şi în procesul decizional, asistenţă juridică, analiza şi evaluarea sistemelor de management, asistenţă pentru îmbunătăţirea lor şi asigurarea unui bun management financiar, asistenţă pentru modernizarea sistemului de gestiune şi arhivare a documentelor.
    - Sprijin pentru coordonarea implementării strategiilor Investiţiilor Teritoriale Integrate (ITI)
    ● Asigurarea remunerării, instruirii şi schimbului de experienţă pentru personalul dedicat coordonării strategiei Deltei Dunării şi planurilor de acţiune elaborate pentru implementarea acestei strategii, asigurarea condiţiilor logistice şi cheltuielilor de deplasare ale acestui personal, precum şi organizarea de evenimente şi furnizarea de asistenţă în legătură cu coordonarea, pregătirea, actualizarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea acestor documente strategice.

    Obiectivul specific 1.2: Asigurarea transparenţei şi credibilităţii FESI şi a rolului Politicii de Coeziune UE

    Acţiunea 1.2.1: Activităţi de diseminare a informaţiilor şi de informare şi publicitate cu privire la FESI şi la POAT, POIM şi POC

    Solicitanţi eligibili
    ■ MFE prin Unitatea de Comunicare Publică şi Informare privind Instrumentele Structurale
    ■ Departamentul pentru Lupta Antifraudă

    Domeniile de interes pentru care se poate aplica
    - Coordonarea tuturor acţiunilor de informare şi publicitate ale AM-urilor şi organizarea de acţiuni comune pentru creşterea coerenţei mesajului transmis şi vizibilităţii PO.
    - Desfăşurarea acţiunilor de informare şi publicitate se va realiza prin determinarea tipurilor de materiale informative necesare, dezvoltarea acestora pentru tipuri de beneficiari FESI şi pe diverse tipuri de suporturi pentru a fi distribuite în timpul campaniilor de informare şi evenimentelor de comunicare organizate.
    - Diseminarea informaţiilor şi derularea activităţilor de informare şi publicitate se va efectua prin organizarea de campanii la nivel naţional şi regional/local prin intermediul TV, radio-ului şi a altor mijloace media, organizarea de evenimente (conferinţe, seminarii, focus-grupuri etc.), activităţi de promovare/comunicare FESI destinate diferitelor categorii de public ţintă, inclusiv caravane de informare în vederea promovării unei mai bune înţelegeri a rolului fondurilor UE şi a procesului de implementare şi monitorizare a proiectelor; pregătirea, traducerea, publicarea şi diseminarea materialelor pentru informarea şi promovarea FESI.
    - Organizarea de campanii pentru oferirea de informaţii relevante privind tipurile de finanţări disponibile, scopul global al Politicii de Coeziune şi importanţa sa pentru dezvoltarea economică şi socială a României şi a tuturor regiunilor sale, precum şi campanii de informare în domeniul luptei împotriva fraudei, neregulilor, conflictului de interese şi incompatibilităţilor.
    - Realizarea de sondaje de opinie necesare pentru evaluarea impactului campaniilor şi activităţilor de informare şi publicitate realizate.
    - Realizarea de seminarii şi alte acţiuni de promovare pentru mass-media în ceea ce priveşte cerinţele instrumentelor de finanţare specifice Politicii de Coeziune în scopul îmbunătăţirii comunicării instituţionale între actorii din sistemul FESI şi mass-media şi al bunei informări a opiniei publice.
    - Dezvoltarea în continuare a site-ului www.fonduri-ue.ro, ca site public unic care oferă informaţii şi acces la toate PO din România, precum şi actualizarea/modificarea sa. Site-ul reprezintă un instrument deosebit de util în asigurarea unei informări şi promovări corespunzătoare privind fondurile europene şi, valorificarea la maxim a potenţialului pe care îl deţine.
    - Sprijinirea Centrului de Informare privind FESI şi reţeaua teritorială formată din 41 de puncte de informare (câte unul la nivelul fiecărui judeţ), gestionate de MFE şi care formează împreună Reţeaua de informare.
    Va fi acordat sprijin inclusiv pentru: funcţionarea Centrului de informare şi a Reţelei teritoriale, remunerarea personalului ce funcţionează în cadrul Centrului şi Reţelei teritoriale, achiziţionarea materialelor documentare, derularea activităţilor de comunicare pentru promovarea centrului, punctelor teritoriale şi oportunităţile oferite, dezvoltarea şi mentenanţa paginii web şi a centrului telefonic de relaţii pentru clienţi etc. Această Reţea va constitui un suport important pentru diseminarea informaţiilor referitoare la FESI, cât mai eficientă în rândul publicului larg şi a segmentelor de public ţintă, la nivel naţional. Potenţialii beneficiari vor fi orientaţi şi sprijiniţi în elaborarea şi depunerea de proiecte viabile.
    - Operaţionalizarea mecanismului "ghişeu unic" pentru IMM-uri prin utilizarea Reţelei de informare. Prin intermediul acesteia se vor oferi IMM-urilor informaţii comprehensive şi accesibile privind posibilităţile de finanţare din FESI şi alte fonduri, precum şi consiliere în acest sens.
    Autorităţile competente vor putea primi feedback din partea beneficiarilor vis-a-vis de cadrul administrativ şi procedural de accesare a finanţărilor, contribuind la îmbunătăţirea performanţei acestora. În vederea operaţionalizării acestui mecanism se va realiza o analiză teritorială a furnizorilor de servicii pentru IMM-uri şi se va stabili aria de activitate a punctelor de informare. Se va urmări o distribuţie echilibrată în teritoriu a serviciilor de informare şi consiliere, precum şi furnizarea acestor servicii în mod concentrat, eficient şi eficace. Pentru asigurarea sinergiei şi complementarităţii acţiunilor de informare destinate IMM-urilor, în cursul operaţionalizării Reţelei de informare, MFE va stabili împreună cu Departamentul pentru IMM-uri, MDRAP şi MADR, dar şi în consultare cu alte entităţi care oferă informaţii/servicii IMM-urilor în profil teritorial (ex. Camere de Comerţ şi Industrie), cadrul general al schimbului de informaţii şi bune practici (ritmicitatea transmiterii şi nivelul informaţiilor, întrebări frecvente, etc.), astfel încât consilierea furnizată de Reţeaua de informare să fie utilă pentru orice întreprinzător, indiferent de sursa de finanţare a iniţiativei sale antreprenoriale şi de autorităţile care o gestionează (Oficiile Teritoriale pentru IMM-uri, ADR-uri, AM pentru fonduri structurale, Oficiile Judeţene şi Centrele Regionale pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pentru PNDR, etc.).
    - Informaţiile şi asistenţa pentru beneficiari după semnarea contractelor de finanţare, pentru PO finanţate din FSC va fi acordată de AM/OI, cu ajutorul Reţelei de informare. Aceste activităţi vor contribui la creşterea gradului de înţelegere în rândul publicului cu privire la obiectivele şi realizările FESI, asigurarea recunoaşterii rolului Politicii de Coeziune şi informarea adecvată şi temeinică a solicitanţilor şi a beneficiarilor FESI.
    - Finanţarea acţiunilor de informare/promovare a perioadei de programare post 2020 şi a rezultatelor obţinute în perioada 2007-2013.
    - Sprijinirea activităţilor de publicitate şi informare specifice POAT, POIM şi POC (elaborare materiale de informare, pregătire rapoarte de evaluare pentru planurile de comunicare ale acestor PO, realizare şi distribuire materiale informative şi publicitare, organizare conferinţe, seminarii, forumuri, prezentări, caravane de informare, sondaje de opinii şi studii privind impactul proiectelor finanţate, dezvoltare şi actualizare site-uri specifice, diseminare materiale şi broşuri informative pentru public şi potenţialii beneficiari etc.).
    - Acordarea de sprijin pentru promovarea instrumentelor financiare specifice pentru beneficiarii POIM (domeniul energie) şi POC.
    - Operaţiunile orientative specifice de informare şi publicitate aferente POAT, POIM şi POC se vor detalia prin intermediul strategiei/strategiilor de comunicare pentru FESI şi a Planului/Planurilor multi-anuale sectoriale de comunicare ale acestor PO, urmând ca aceasta/acestea să fie aprobată/aprobate de către CM/CM-uri responsabile desemnate la nivel naţional.

    Acţiunea 1.2.2: Activităţi destinate dezvoltării culturii parteneriale pentru coordonarea şi gestionarea FESI

    Solicitanţi eligibili
    ■ MFE prin Direcţia Generală de Analiză, Programare şi Evaluare
    ■ MFE prin Direcţia Coordonare de Sistem şi Monitorizare

    Domeniile de interes pentru care se poate aplica
    - Consolidarea capacităţii instituţionale a partenerilor implicaţi în programarea şi implementarea Acordului de Parteneriat şi Programelor Operaţionale.
    - Furnizarea de asistenţă tehnică pentru dezvoltarea culturii parteneriale în coordonarea şi gestionarea FESI va urmări susţinerea activităţilor privind asigurarea parteneriatului cu actorii socio-economici în implementarea Acordului de Parteneriat, conform prevederilor Regulamentului delegat (UE) nr. 240/2014, şi se va realiza prin organizare de seminarii, mese rotunde, ateliere de lucru, sesiuni de formare, platforme care să faciliteze comunicarea în reţea în etapele de implementare şi monitorizare a AP/PO, precum şi promovarea de exemple de bună practică inclusiv prin organizarea de vizite la faţa locului pentru actorii cheie relevanţi (autorităţi publice, reprezentanţi mass-media etc.).
    - Organizarea şi funcţionarea mecanismului de coordonare instituţională pentru AP (Comitetul de Coordonare pentru Managementul AP, Subcomitetele de coordonare tematice şi Grupurile de lucru funcţionale), precum şi pentru alte comitete/grupuri de lucru/reţele care vor fi înfiinţate pentru tematici cu impact asupra FESI sau coordonării instrumentelor de finanţare europene şi naţionale. Se are în vedere întărirea capacităţii acestor (sub)comitete/grupuri de lucru, pentru creşterea implicării membrilor acestora în pregătirea şi implementarea AP şi PO.
    - Asigurarea de sprijin orizontal pentru activarea şi întărirea capacităţii şi schimbului de bune practici a CM-urilor, în vederea eficientizării activităţii şi întăririi capacităţii partenerilor socio-economici de a contribui semnificativ la procesul de monitorizare a PO, cu precizarea că sprijinul specific pentru întărirea capacităţii, organizarea şi funcţionarea CM pentru fiecare PO în parte se va realiza de către fiecare PO.

    AXA PRIORITARĂ 2: Sprijin pentru coordonarea, gestionarea şi controlul FESI

    Obiectivul specific 2.1: Îmbunătăţirea cadrului de reglementare, strategic şi procedural pentru coordonarea şi implementarea FESI

    Acţiunea 2.1.1: Activităţi pentru îmbunătăţirea cadrului şi condiţiilor pentru coordonarea şi controlul FESI şi pentru gestionarea POAT, POIM ŞI POC

    Solicitanţi eligibili
    ■ MFE (în calitate de coordonator al implementării şi gestionării fondurilor ESI, pentru nevoi orizontale)
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POAT
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POIM/POS Transport/POS Mediu
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POC/POS CCE
    ■ MFE prin Direcţia Generală de Analiză, Programare şi Evaluare
    ■ MFE prin Direcţia Coordonare de Sistem şi Monitorizare
    ■ MFE prin Direcţia Juridică, Soluţionare Contestaţii, Politici Publice, Relaţia cu Parlamentul
    ■ MFE prin Direcţia IT şi Coordonare SMIS
    ■ MFE prin Unitatea pentru Coordonarea Verificării şi Aplicării Unitare a Corecţiilor
    ■ MFE prin Unitatea de Control Financiar Preventiv Propriu
    ■ MFE prin Unitatea de Audit
    ■ MFE prin Corpul de Control, Anticorupţie şi Integritate
    ■ Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale
    ■ Organismul Intermediar pentru Cercetare
    ■ Organismul Intermediar pentru Energie
    ■ Departamentul pentru Lupta Antifraudă
    ■ Autoritatea de Certificare şi Plată
    ■ Autoritatea de Audit
    ■ MFP prin Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară, în calitate de structură de control pentru activitatea de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare/corecţiilor financiare pentru situaţiile prevăzute la art. 20 alin. (2) lit. d) din OUG nr. 66/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    ■ Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, în calitate de structură care sprijină activitatea autorităţilor de management conform art. 26 şi 27 din HG nr. 398/2005.
    ■ ADR-urile pentru închiderea POSCCE 2007-2013.

    Domeniile de interes pentru care se poate aplica
    - Furnizarea de asistenţă tehnică pentru asigurarea cadrului şi instrumentelor adecvate pentru implementarea şi monitorizarea eficientă a fondurilor ESI, identificarea la timp şi soluţionarea deficienţelor care pot bloca implementarea programelor şi proiectelor finanţate din aceste fonduri, pentru instituţiile implicate în coordonarea şi controlul FESI (MFE, AA, ACP, ANAP, DLAF, precum şi alte structuri cu rol în coordonarea şi controlul FESI).
    Pentru aceste instituţii, se va asigura sprijin logistic, inclusiv cheltuieli de funcţionare, costuri legate de organizarea de reuniuni, întâlniri şi evenimente, materiale consumabile şi de birou, echipamente TIC, dezvoltarea şi întreţinerea sistemelor şi infrastructurii TIC (cu excepţia activităţilor din OS 2.2), participarea personalului la reuniuni/evenimente/întâlniri/conferinţe/grupuri de lucru/reţele/comitete etc. legate de sau cu impact asupra FESI etc.
    - Elaborarea de analize, studii, strategii, documente metodologice, sondaje legate de procesul de programare, implementare, monitorizare şi control la nivel orizontal (două sau mai multe PO, inclusiv PO CTE, dar cel puţin unul finanţat din FSC, precum şi la nivelul AP) din perspectiva nevoilor de îmbunătăţire a funcţionării sistemului de coordonare, gestionare şi control al FESI
    - Elaborarea, implementarea şi monitorizarea de strategii/planuri/programe care vizează FESI sau care, conform regulamentelor UE sau documentelor de programare, reprezintă condiţionalităţi ex-ante sau derivă din recomandările specifice de ţară/implementarea altor decizii adoptate la nivel european, cu impact asupra programării şi implementării FESI sau în scopul pregătirii perioadei de programare post 2020, inclusiv prin expertiza specializată a IFI.
    - Activităţi pentru îmbunătăţirea implementării regulilor privind achiziţiile publice de către instituţiile şi organismele implicate în implementarea, managementul şi controlul FESI.
    Această intervenţie va urmări asigurarea conformităţii cu regulile UE privind achiziţiile publice (Directivele nr. 2004/18/EC şi 2004/17/EC, Directivele nr. 2014/23/EU, nr. 2014/24/EU şi nr. 2014/25/EU, Directivele nr. 89/665/EEC şi nr. 92/13/EEC (aşa cum a fost modificată de Directiva nr. 2007/66/EC) şi principiile generale ale achiziţiilor publice care derivă din Tratatul privind funcţionarea UE).
    - Măsuri pe domeniile: conflict de interese, incompatibilităţi şi reguli privind conduita care sunt necesare implementării FESI conform principiilor bunei gestionări financiare, cum ar fi: elaborarea de ghiduri privind verificarea incompatibilităţilor în etapa de evaluare şi de monitorizare a proiectelor, manuale de bune practici, culegere de speţe şi soluţii specifice managementului FESI, analize bazate pe risc şi măsuri de prevenire adaptate specificului FESI, mecanisme de monitorizare şi evaluare etc.
    - Asigurarea de asistenţă pentru întărirea capacităţii DLAF şi a instituţiilor din sistemul FESI pentru a asigura protecţia intereselor financiare ale UE în România, precum elaborarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea Strategiei Naţionale Antifraudă pentru FESI, realizarea unui sistem informatic integrat pentru activităţile DLAF etc.
    - Sprijinirea diverselor domenii orizontale cu impact asupra implementării FESI care se vor identifica pe parcursul perioadei de programare 2014-2020.
    - Acordarea de sprijin pentru realizarea de schimburi de experienţă şi acţiuni de diseminare a bunelor practici la nivel naţional şi/sau european, care să permită identificarea celor mai bune soluţii şi abordări comune pentru problemele orizontale în directă relaţie cu implementarea FESI.
    - Acordarea de sprijin comprehensiv în procesul de pregătire pentru intervenţiile finanţate din perioada post-2020, precum şi în procesul de închidere a perioadei 2007-2013, pentru a permite tranziţia facilă între perioade. În sprijinul dedicat închiderii perioadei 2007-2013 se include orice tip de sprijin necesar structurilor implicate (structuri implicate în coordonarea şi controlul IS 2007-13 şi structurile implicate în gestionarea POAT, POS CCE, POS Mediu şi POS Transport), cu excepţia cheltuielilor de tip salarial pentru structurile din instituţiile publice, incluse în acţiunea 3.1.2.
    - Acordarea de sprijin, la nivelul specific POAT, POIM şi POC, pentru pregătirea, selecţia, auditul intern şi monitorizarea acestora, inclusiv monitorizarea procedurilor alternative/inovative de achiziţie publică, precum şi pregătirea, selecţia, evaluarea, monitorizarea şi verificarea proiectelor finanţate de aceste PO. Se urmăreşte sprijin pentru elaborarea de analize, studii, strategii pentru fundamentarea şi implementarea acestor programe şi pregătirea pentru perioada post 2020, precum şi sprijin logistic pentru funcţionarea AM, OI şi altor organisme cu atribuţii delegate în implementarea acestor PO, inclusiv cheltuieli de funcţionare, costuri legate de organizarea de reuniuni, întâlniri şi evenimente, materiale consumabile şi de birou, mobilier, arhivare, echipamente TIC şi soft-uri specializate necesare desfăşurării eficiente a implementării PO (precum soft-uri contabile, legislative etc.), dezvoltarea şi întreţinerea sistemelor şi infrastructurii TIC (cu excepţia activităţilor indicate la OS 2.2), participarea personalului la reuniuni/evenimente/întâlniri/conferinţe/grupuri de lucru/reţele/comitete etc. legate de sau cu impact asupra FESI etc.
    - Acordarea de sprijin pentru întărirea capacităţii, organizarea şi funcţionarea CM POAT, CM POIM şi CM POC, inclusiv a unor grupuri de lucru/reţele specifice înfiinţate pentru buna monitorizare şi implementare a acestor PO.
    - Asigurarea de asistenţă tehnică (ex-ante assessement) pentru dezvoltarea unor instrumente financiare şi sprijin AM/OI în implementarea operaţiunilor aferente acestor instrumente din POC şi POIM.
    - Acordarea de sprijin specific POIM şi POC pentru implementarea metodologiei costurilor simplificate şi pentru elaborarea/actualizarea unor scheme de ajutor de stat sau documente de notificare pentru operaţiunile finanţabile din POC sau POIM.

    Acţiunea 2.1.2: Evaluare la nivelul AP, POAT, POIM şi POC şi activităţi destinate creşterii culturii de evaluare pentru FESI

    Solicitanţi eligibili
    ■ MFE prin Direcţia Generală de Analiză, Programare şi Evaluare

    Domeniile de interes pentru care se poate aplica
    - Sprijinirea dezvoltării unei "culturi comune de evaluare", la nivel orizontal în cadrul sistemului FESI (inclusiv pentru PO CTE), acţionând, în limita eligibilităţii FEDR, asupra celor patru dimensiuni ale culturii de evaluare: cererea de evaluare, oferta, diseminarea şi utilizarea rezultatelor evaluării şi instituţionalizarea acesteia.
    - Realizarea evaluărilor prevăzute în planul de evaluare al AP, inclusiv actualizarea acestuia, evaluarea ex-ante pentru perioada post 2020, formarea profesională a personalului implicat în evaluarea FESI, dezvoltarea unei reţele de comunicare şi informare privind evaluarea care poate acoperi atât cererea, cât şi oferta de evaluare, interconectarea la reţelele similare europene şi internaţionale, promovarea corespunzătoare a conceptului de evaluare şi a rezultatelor evaluărilor şi realizarea de schimburi de experienţă în domeniu.
    - Sprijinirea dezvoltării capacităţii interne de evaluare, a unui sistem de monitorizare, precum şi a unui sistem statistic pentru FESI, necesar evaluărilor, inclusiv administrării sistemului de indicatori, implementării şi actualizării cadrului de performanţă, procedurilor de monitorizare şi evaluare şi mecanismelor de coordonare a funcţiilor de evaluare de la nivelul PO.
    - Realizarea evaluărilor prevăzute în planurile de evaluare de la nivelul POAT, POIM şi POC, inclusiv actualizarea acestor planuri, fiind alocate în acest sens resursele necesare.

    Obiectivul specific 2.2: Dezvoltarea şi menţinerea unui sistem informatic funcţional şi eficient pentru FSC, precum şi întărirea capacităţii utilizatorilor săi

    Acţiunea 2.2.1: Activităţi pentru dezvoltarea, îmbunătăţirea şi mentenanţa SMIS2014+, MYSMIS2014 şi a altor aplicaţii conexe acestora, precum şi a reţelei digitale şi pentru sprijinirea unităţii centrale SMIS2014+, a reţelei de coordonatori şi instruirea utilizatorilor acestor sisteme informatice

    Solicitanţi eligibili
    ■ MFE prin Direcţia IT şi Coordonare SMIS
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POAT
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POIM
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POC

    Domeniile de interes pentru care se poate aplica
    - Sprijinirea funcţionării sistemului de management şi control al FSC cu excepţia POCTE, prin dezvoltarea unui nou sistem informatic unitar SMIS2014+, gestionat (la nivel tehnic şi administrativ) de Unitatea Centrală SMIS din MFE, ce-şi propune să fie mai eficient faţă de sistemul SMIS utilizat pentru IS 2007-13, răspunzând mai bine nevoilor sistemului FSC. Va fi explorată şi includerea FEAD în sfera de acoperire a SMIS2014+. Sistemul informatic SMIS2014+ va avea aplicaţii conexe, precum MySMIS2014 (e-Cohesion), gestionat de aceeaşi structură, care va oferi utilizatorilor servicii online cu privire la completarea electronică a cererii de finanţare, cererii de rambursare şi a raportului de progres, asigurând colectarea datelor de la solicitanţii de FSC, dar şi schimbul electronic de informaţii între aceştia şi instituţiile implicate în gestionarea FSC. Aplicaţia MySMIS2014 va deveni operaţională după interconectarea cu SMIS2014+. Sistemul informatic SMIS2014+ va avea posibilitatea să interacţioneze eficient cu sistemul informatic al CE (SFC 2014) şi va fi proiectat având la bază principiul asigurării interoperabilităţii cu alte sisteme informatice, astfel încât să poată oferi în orice moment situaţii operative de ansamblu, precum şi raportări specifice şi detaliate, în funcţie de nevoile utilizatorilor. În calitate de beneficiari direcţi ai noilor sisteme informatice, AM şi OI se vor implica activ în toate activităţile de identificare a nevoilor, dezvoltare, implementare şi testare a acestora, dar şi în realizarea manualelor de utilizare, a seturilor de date şi instruirilor, având suportul nemijlocit al Unităţii Centrale SMIS din MFE.
    - Elaborarea de studii şi analize cu privire la modul de funcţionare a SMIS2014+, MySMIS2014 şi a altor aplicaţii conexe acestora dar şi dezvoltarea, testarea şi instalarea noilor versiuni ale SMIS2014+, MySMIS2014 sau a noilor aplicaţii informatice (în funcţie de constatările şi recomandările analizei de sistem), pornind de la procedurile existente la nivelul fiecărui PO. Se va avea în vedere inclusiv asigurarea transferului de date de la o versiune la alta şi sprijin în realizarea manualelor de utilizare şi a documentaţiei tehnice, menite să înlesnească utilizarea optimă şi corectă a sistemelor informatice.
    - Activităţile de mentenanţă a SMIS2014+, MySMIS2014 şi/sau a noilor aplicaţii informatice şi altor aplicaţii conexe acestora, având drept scop asigurarea funcţionării continue a acestora prin rezolvarea erorilor, îmbunătăţirea funcţionalităţilor existente, dar şi implementarea de noi cerinţe, apărute pe parcursul implementării PO, în conformitate cu procedurile şi nevoile instituţiilor implicate în managementul şi gestionarea FSC.
    - Conectarea tuturor actorilor instituţionali implicaţi în coordonarea, gestionarea şi controlul FSC, în cadrul reţelei private a SMIS2014+.
    - Acordarea de sprijin pentru activitatea Unităţii Centrale SMIS (costuri logistice legate de organizarea întâlnirilor, achiziţii etc.), precum şi expertiză şi consultanţă pentru coordonarea şi funcţionarea reţelei de coordonatori SMIS2014+/MySMIS2014 de la nivelul sistemului FSC.
    - Asigurarea dotării cu hardware şi software şi furnizarea serviciilor TI&C pentru dezvoltarea şi întreţinerea corespunzătoare a sistemului informatic integrat, a aplicaţiilor conexe şi a reţelei digitale.
    - Furnizarea serviciului de help-desk pentru utilizatorii SMIS2014+, MySMIS2014 şi ai noilor aplicaţii informatice care vor fi dezvoltate.
    - Asigurarea instruirii continue a utilizatorilor pentru utilizarea optimă a aplicaţiilor informatice. Pregătirea de specialitate va fi asigurată atât sub forma instruirii introductive adresată noilor utilizatori, cât şi a instruirii destinate utilizatorilor existenţi, în vederea îmbunătăţirii cunoştinţelor cu privire la caracteristicile mai puţin evidente a sistemelor mai complexe. Este preconizată şi instruirea avansată a unor categorii specifice de utilizatori, pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la caracteristicile avansate ale sistemului, promovarea unor instrumente importante de raportare de tip Art4SMIS şi a metodelor de rezolvare a unor sarcini complexe, contribuind astfel, la îmbunătăţirea eficienţei activităţilor personalului din structurile implicate în gestionarea FSC.

    AXA PRIORITARĂ 3: Creşterea eficienţei şi eficacităţii resurselor umane implicate în sistemul de coordonare, gestionare şi control al FESI în România

    Obiectivul specific 3.1: Dezvoltarea unei politici îmbunătăţite a managementului resurselor umane care să asigure stabilitatea, calificarea şi motivarea adecvată a personalului care lucrează în cadrul sistemului de coordonare, gestionare şi control al FESI

    Acţiunea 3.1.1: Implementarea unei politici orizontale de resurse umane şi a dezvoltării capacităţii manageriale pentru sistemul de coordonare, gestionare şi control al FESI

    Solicitanţi eligibili
    ■ MFE prin Direcţia Economică şi Resurse Umane
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POAT
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POIM
    ■ MFE prin Autoritatea de management pentru POC
    ■ Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale
    ■ Organismul Intermediar pentru Cercetare
    ■ Organismul Intermediar pentru Energie
    ■ Departamentul pentru Lupta Antifraudă
    ■ Autoritatea de Certificare şi Plată
    ■ Autoritatea de Audit
    ■ Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice
    ■ Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor
    ■ Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici
    ■ Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

    Domeniile de interes pentru care se poate aplica
    - Îmbunătăţirea procesului de recrutare, implementarea unui sistem de gestionare a performanţei bazat pe rezultate corelate cu un sistem de recompense adecvate, un sistem corespunzător de evaluare a performanţei, criterii unitare de salarizare.
    - Asigurarea resurselor necesare dezvoltării, implementării, revizuirii şi monitorizării unei politici orizontale de resurse umane pentru personalul din sistemul instituţional de coordonare, management şi control al FESI.
    - Lansarea în anul 2017 a unui audit de performanţă cu scopul de a evalua impactul produs asupra sistemului de coordonare, gestionare şi control FESI prin implementarea direcţiilor de acţiune şi măsurilor privind politica de resurse umane din acest sistem.
    - Dezvoltarea şi implementarea unui sistem de evaluare a performanţelor individuale pe bază de criterii şi indicatori adaptaţi la specificul activităţii pentru a orienta mai bine eforturile în direcţia obiectivelor de performanţă ale PO.
    - Realizarea de analize, strategii şi evaluări care să fundamenteze activitatea de management a resurselor umane şi să conducă la dezvoltarea de concepte, instrumente şi mecanisme de natură să sprijine activitatea de management a resurselor umane la nivelul sistemului de coordonare, gestionare şi control al FESI, să ducă la optimizarea managementului, creşterea motivaţiei şi creşterea eficienţei, eficacităţii şi calităţii muncii şi responsabilizării personalului, precum şi pe identificarea de măsuri pentru a reduce cifra de fluctuaţie a personalului calificat, de încurajare a rotaţiei şi mobilităţii personalului şi pentru atragerea în sistem de noi specialişti cu competenţe ridicate şi potenţial de dezvoltare în plan profesional.
    - Identificarea de măsuri pentru încurajarea stabilităţii personalului prin dezvoltarea de politici de resurse umane pentru personalul implicat în managementul FESI, legate de evaluarea performanţelor individuale, promovare în carieră, etică, flexibilitate, instruire continuă. Se au în vedere măsuri diferenţiate pe nivele de management, în conformitate cu gradul de responsabilitate şi nivelul de decizie, complexitatea sarcinilor, numărul de angajaţi din subordine etc.
    - Susţinerea organizării şi desfăşurării de schimburi de experienţă şi acţiuni de diseminare de bune practici şi participarea la programe de formare pentru personalul unităţilor care realizează managementul resurselor umane pentru sistemul de coordonare, gestionare şi control al FESI.
    - Identificarea nevoilor de formare şi a competenţelor necesare funcţionării eficiente a sistemului, urmând a se realiza analize ale nevoilor de formare pentru personalul din cadrul sistemul de coordonare, gestionare şi control al FESI şi elaborarea planului de instruire adecvat nevoilor la nivelul fiecărei structuri.
    - Derularea de sesiuni de instruire la nivel orizontal şi într-o manieră integrată pentru întărirea capacităţii şi competenţelor personalului din sistemul de coordonare, gestionare şi control al FESI pentru perioada 2014-2020.
    - Crearea şi actualizarea unei baze de date comune privind planificarea, monitorizarea şi evaluarea impactului formării personalului din sistemul de coordonare, gestionare şi control al FESI.
    - Crearea şi derularea unor programe de instruire inovative cu rol de dezvoltare a lucrului în echipă (de tip mentorat, coaching, autoinstruire, e-learning, grupuri de sprijin etc.), care să creeze funcţionalitate în cadrul echipelor de proiect şi motivaţia de a lucra pe termen lung în cadrul aceleiaşi echipe.
    - Instruirea care să asigure dezvoltarea continuă a competenţelor personalului din sistemul FESI, inclusiv de la nivelele de conducere strategică şi management, în toate domeniile şi prin intervenţii specifice pentru acele domenii critice identificate, precum ajutorul de stat, reglementările în domeniul mediului, managementul riscurilor, audit intern, management financiar şi control, legislaţie europeană şi naţională, egalitatea de şanse, programare, monitorizare, evaluare şi monitorizare proiecte, competenţe manageriale, instrumente financiare, etc.
    - Instruirea personalului de la nivelele de conducere strategică şi management din sistemul instituţional de implementare al FESI prin furnizarea unor cursuri personalizate în domeniul managementului resurselor umane: managementul echipei, managementul conflictelor, managementul timpului, leadership şi teambuilding; monitorizare şi evaluare; managementul calităţii, management financiar, managementul riscurilor.
    - Formarea în domeniul achiziţiilor publice şi în managementul resurselor umane.
    - Formarea privind FESI pentru personalul CNSC şi al instanţelor abilitate să soluţioneze litigiile în domeniul achiziţiilor publice, în vederea îmbunătăţirii cunoştinţelor privind FESI şi uniformizarea jurisprudenţei din perspectiva FESI.
    - Activităţi de formare orizontală privind măsuri de prevenire a neregulilor/incompatibilităţilor/ conflictului de interese/fraudei.
    - Implementarea de programe de formare specializate axate pe anumite tematici specifice MFE şi DLAF (inclusiv structurile suport ale acestora), precum şi AA, ACP, structurile dedicate FESI din cadrul ANAP şi alte structuri implicate în sistemul de coordonare şi control al FESI, dacă va fi cazul.
    - Instruirea cu privire la FESI sau alte tematici necesare implementării corespunzătoare a FESI pentru personalul din cadrul altor structuri care intervin în implementarea PO.
    - Modernizarea metodelor de formare cu accent pe autoformare, utilizarea TIC în procesul de formare continuă, transfer de cunoştinţe/managementul cunoaşterii, imersiune în instituţii europene similare etc.
    - Formarea personalului care gestionează FESI în instituţii europene de specialitate, selectate pe baza reputaţiei şi performanţei în domenii specifice de interes pentru coordonarea, gestionarea şi controlul FESI sau implicarea acestora pentru realizarea unor programe în România, pentru domenii specifice.
    - Organizarea şi participarea la întâlniri/ateliere de lucru şi seminarii pentru schimb de experienţă şi bune practici în scopul coordonării, sincronizării şi a unei abordări unitare la nivelul sistemului de coordonare, gestionare şi control al FESI, precum şi dezvoltarea unui sistem menit să faciliteze schimbul de bune practici cu instituţiile similare din ţările UE prin participarea la vizite de studiu, întâlniri de lucru, seminarii şi conferinţe.
    - Organizarea şi derularea unor sesiuni de instruire pe teme specifice pentru personalul din cadrul sistemului de gestionare al POIM, POC şi POAT sau a structurilor care sprijină implementarea acestor PO, inclusiv instruirea specializată pe domeniile sectoarelor acoperite de aceste programe, identificate pe baza unor analize a nevoilor de formare a personalului. Un accent deosebit va fi acordat următoarelor teme: planificare şi conducere strategică, management pe bază de obiective, managementul performanţei, managementul proiectelor majore, indicatori, ajutorul de stat pentru cercetare şi energie, evaluare şi implementare proiecte de TIC şi în domeniul energiei, evaluare şi implementare proiecte de cercetare.

    Acţiunea 3.1.2: Asigurarea resurselor financiare pentru remunerarea personalului din sistemul de coordonare şi control al FESI şi din sistemul de management al POAT, POIM şi POC

    Solicitanţi eligibili
    ■ MFE pentru structurile responsabile de coordonarea FESI şi gestionarea POIM, POC şi POAT
    ■ Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale
    ■ Organismul Intermediar pentru Cercetare
    ■ Organismul Intermediar pentru Energie
    ■ Departamentul pentru Lupta Antifraudă
    ■ MFP pentru Autoritatea de Certificare şi Plată şi Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară, în calitate de structură de control pentru activitatea de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare/corecţiilor financiare pentru situaţiile prevăzute la art. 20 alin. (2) lit. d) din OUG nr. 66/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    ■ Autoritatea de Audit
    ■ Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, în calitate de structură care sprijină activitatea autorităţilor de management conform art. 26 şi 27 din HG nr. 398/2005.
    ■ Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în calitate de structură care sprijină activitatea Ministerului Fondurilor Europene conform art. 24 din HG nr. 398/2015

    Domeniile de interes pentru care se poate aplica
    - Rambursarea cheltuielilor de tip salarial pentru personalul structurilor administraţiei publice din sistemul de coordonare şi control al FESI (MFE şi DLAF, inclusiv structurile suport ale acestora, precum şi ACP, AA, structurile dedicate FESI din cadrul ANAP şi alte structuri implicate în sistemul de coordonare şi control al FESI, dacă va fi cazul), pentru activităţi aferente FESI dar şi pentru activităţi de închidere a perioadei de programare 2007-2013.
    - Rambursarea cheltuielilor de tip salarial pentru personalul din cadrul instituţiilor publice din sistemul de gestionare (AM şi OI) a POAT, POIM şi POC, atât pentru activităţi de gestionare a PO cât şi pentru activităţi aferente închiderii programelor corespondente din perioada 2007-2013: POAT, POS Transport, POS Mediu şi POS CCE.

    ANEXA 2

                              DECIZIE DE FINANŢARE
              PROGRAMUL OPERAŢIONAL ASISTENŢĂ TEHNICĂ 2014-2020
                            NR: ..............

                             BENEFICIAR:
                         TITLUL PROIECTULUI
                      Cod SMIS 2014+/Cod proiect


                     DECIZIE DE FINANŢARE

    [Persoana juridică] MINISTERUL ......... în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, cu sediul în str. ................... , nr. ........, localitatea ............, judeţul ..........., România, cod poştal ............, telefon: ..........., fax: .......... , poştă electronică: ................., cod fiscal ............., reprezentat prin (persoana fizică, nume, prenume, funcţia deţinută) ........., denumit în cele ce urmează AM,

    emite decizia pentru acordarea finanţării nerambursabile beneficiarului:

    [Persoana juridică] .............., cod de identificare fiscală .........., înregistrată la ...................... sub nr. ......../....../............., cu sediul în localitatea .........., str. .......... nr. .........., sector/judeţul ..................., România, telefon .........., fax ......., poştă electronică .........., reprezentată legal prin .......... (funcţia deţinută.........), identificat prin .............., în calitate de Beneficiar al finanţării,

     în următoarele condiţii:

    1. Precizări prealabile
    (1) În prezenta Decizie de Finanţare, cu excepţia situaţiilor când contextul cere altfel sau a unei prevederi contrare:
    (a) cuvintele care indică singularul includ şi pluralul, iar cuvintele care indică pluralul includ şi singularul;
    (b) cuvintele care indică un gen includ toate genurile;
    (c) termenul "zi" reprezintă zi calendaristică, dacă nu se specifică altfel;
    (2) Trimiterile la actele normative includ şi modificările şi completările ulterioare ale acestora, precum şi orice alte acte normative subsecvente.
    (3) În cazul în care oricare dintre prevederile prezentei Decizii de Finanţare este sau devine nulă, invalidă sau neexecutabilă conform legii, legalitatea, valabilitatea şi posibilitatea de executare a celorlalte prevederi din prezenta Decizie de Finanţare vor rămâne neafectate, iar Beneficiarul şi AM vor depune eforturile necesare pentru a realiza acele acte şi/sau modificări care ar conduce la acelaşi rezultat legal şi/sau economic care s-a avut în vedere la data încheierii Deciziei de Finanţare.
    (4) În înţelesul prezentei Decizii de Finanţare, atunci când există şi parteneri, drepturile şi obligaţiile beneficiarilor revin şi partenerilor.
    (5) Finanţarea nerambursabilă acordată Beneficiarului este stabilită în termenii şi condiţiile prezentei Decizii.

    CONDIŢII GENERALE

    ART. 1
    Obiectul Deciziei de Finanţare
    (1) Obiectul acestei Decizii de Finanţare îl reprezintă acordarea finanţării nerambursabile de către (AM) .................., pentru implementarea Proiectului nr. <cod SMIS2014+> (dacă acesta nu există, cod proiect) .......... intitulat: ................... , denumit în continuare Proiect, pe durata stabilită şi în conformitate cu obligaţiile asumate prin prezenta Decizie de Finanţare inclusiv Anexele care fac parte integrantă din acesta.
    (2) Beneficiarul se angajează să implementeze Proiectul, în conformitate cu prevederile cuprinse în prezenta Decizie şi legislaţia europeană şi naţională aplicabile acestuia.
    (3) AM se angajează să plătească finanţarea nerambursabilă, la termenele şi în condiţiile prevăzute în prezenta Decizie şi în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională aplicabile acestuia.
    ART. 2
    Durata Deciziei şi perioada de implementare a proiectului
    (1) Decizia de Finanţare intră în vigoare şi produce efecte de la data semnării ei de către ultima parte.
    (2) Perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] şi data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea Deciziei de Finanţare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
    (3) Perioada de implementare a proiectului poate fi prelungită prin acordul Beneficiarului şi Autorităţii de Management, în conformitate cu prevederile art. 10 - Modificări şi completări şi/sau a Condiţiilor specifice.
    (4) Decizia de Finanţare îşi încetează valabilitatea la data închiderii Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, sau la expirarea perioadei de durabilitate a proiectului, oricare intervine ultima.
    (5) În cazul proiectelor care includ investiţii productive sau de infrastructură şi care nu sunt co-finanţate din FSE, perioada de durabilitate a proiectului este de minim 3 ani pentru beneficiarii încadraţi în categoria IMM, respectiv minim 5 ani pentru beneficiarii care fac parte din categoria întreprinderilor mari şi beneficiarilor publici, de la efectuarea plaţii finale în cadrul prezentei Decizii sau durata prevăzută în reglementările privind ajutorul de stat, oricare dintre acestea este mai mare.
    (6) În cazul unei operaţiuni constând în investiţii în infrastructură sau producţie, contribuţia din partea fondurilor ESI se rambursează dacă, în termen de 10 ani de la efectuarea plăţii finale către beneficiar, activitatea de producţie în cauză este delocalizată în afara Uniunii, cu excepţia situaţiei în care beneficiarul este un IMM.
    ART. 3
    Valoarea Deciziei
    (1) Valoarea totală a Deciziei de Finanţare este de ......... lei (valoarea în litere), după cum urmează:


 ┌─────────┬───────────┬───────────────────┬─────────────────────┬──────────────────────┬────────────┐
 │Valoarea │ Valoarea │Valoarea eligibilă │ Valoarea eligibilă │ Valoarea cofinanţării│Valoarea │
 │ totală │ totală │nerambursabilă din │ nerambursabilă din │ eligibile a │neeligibilă │
 │ │ eligibilă │FEDR/FC/FSE/ILMT │ bugetul naţional │ Beneficiarului │inclusiv TVA│
 ├─────────┼───────────┼────────┬──────────┼──────────┬──────────┼───────────┬──────────┼────────────┤
 │ (lei) │ (lei) │ (lei) │ (%) │ (lei) │ (%) │ (lei) │ (%) │ (lei) │
 ├─────────┼───────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
 │1 = 2 + 9│2 = 3 + 5+7│ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
 ├─────────┼───────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └─────────┴───────────┴────────┴──────────┴──────────┴──────────┴───────────┴──────────┴────────────┘


    (2) AM acordă o finanţare nerambursabilă în sumă maximă de.......... LEI (valoarea în litere)*1), echivalentă cu .......... [valoarea] % din valoarea totală eligibilă aprobată.
──────────
    *1) Reprezentând suma coloanelor 3 şi 5 din tabelul aferent proiectelor negeneratoare de venituri.
──────────

    (3) În cazul în care valoarea totala a Proiectului creşte faţă de valoarea convenită prin prezenta Decizie de Finanţare, diferenţa astfel rezultată va fi suportată în întregime de Beneficiar*2)
──────────
    *2) Prevederile art. 3 alin. (2) nu se aplică proiectelor finanţate din asistenţă tehnică.
──────────

    (4) Finanţarea va fi acordată, în baza cererilor de prefinanţare/rambursare/plată, elaborate în conformitate cu anexele corespunzătoare - Graficul de rambursare a cheltuielilor la Decizie.
    (5) În cazul în care, valoarea totală autorizată este mai mică decât valoarea prevăzută în coloana 2 din tabelul de mai sus, finanţarea nerambursabilă prevăzută la alineatul (2) se va reduce corespunzător.
    ART. 4
    Eligibilitatea cheltuielilor
    (1) Cheltuielile sunt considerate eligibile dacă sunt în conformitate cu:
    (a) Legislaţia naţională şi europeană aplicabilă;
    (b) Ghidul Solicitantului;
    (c) Secţiunea "Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor" din Anexa 1 - Condiţii Specifice.
    (2) Cheltuielile aferente prezentului Proiect sunt eligibile cu condiţia ca acestea să fie cuprinse în Cererea de Finanţare şi să fie efectuate în termenii şi condiţiile prezentei Decizii de Finanţare.
    ART. 5
    Acordarea şi recuperarea prefinanţării
    (1) Beneficiarul are dreptul de a primi prefinanţare în condiţiile legislaţiei în vigoare, potrivit Secţiunii "Acordarea şi recuperarea prefinanţării" din Anexa 1 - Condiţii Specifice, după caz.
    ART. 6
    Rambursarea/plata cheltuielilor
    (1) Rambursarea sau plata se va realiza de către AM în conformitate cu Secţiunea "Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor" din Anexa 1 - Condiţii Specifice, pe baza cererilor Beneficiarului înaintate la AM.
    (2) În termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data depunerii de către Beneficiar a cererilor de rambursare/plată însoţite de documentele justificative prevăzute în Secţiunea "Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor" din Anexa 1 - Condiţii Specifice, AM va autoriza cheltuielile eligibile cuprinse în Cererea de Rambursare/Plată. În cazul în care sunt necesare clarificări, termenul de plată se întrerupe pe perioada clarificărilor, fără ca durata cumulată de întrerupere a acestora să poată depăşi 10 zile lucrătoare.
    (3) După autorizarea cheltuielilor, AM va efectua plata în termen de 3 zile lucrătoare de la momentul în care AM dispune de resurse în conturile sale, şi va informa Beneficiarul cu privire la plata aferentă cheltuielilor autorizate din Cererea de Rambursare/Plată.
    (4) Beneficiarul poate accesa mecanismul de decontare prin cereri de plată, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei din fonduri externe nerambursabile şi HG nr. 93/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, sau după caz, O.U.G. nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014 - 2020 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării.
    (5) AM va efectua transferul fondurilor în limita disponibilităţilor, iar în cazul insuficienţei fondurilor, procesul de plată se va suspenda până când conturile AM sunt alimentate cu sumele aferente fondurilor necesare. În cazul suspendării procesului de plată, beneficiarul poate să solicite suspendarea sau prelungirea implementării proiectului, pentru aceeaşi perioadă, fără a se depăşi perioada de finalizare a programului aferent.
    ART. 7
    Drepturile şi obligaţiile Beneficiarului
    (1) Beneficiarul are obligaţia şi responsabilitatea să asigure managementul şi implementarea Proiectului în concordanţă cu prevederile acestei Decizii, ale legislaţiei europene şi naţionale aplicabile.
    (2) Beneficiarul are obligaţia de a începe executarea Deciziei în cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a acestuia şi de a realiza toate activităţile prevăzute în Anexa 2 - Cererea de Finanţare, fără a depăşi perioada de implementare.
    (3) Beneficiarul poate solicita în scris punctul de vedere al AM, cu privire la aspectele survenite de natură să afecteze buna implementare a proiectului.
    (4) Beneficiarul/Partenerii vor deschide contul/conturile de proiect în sistemul Trezoreriei Statului, în cazul în care fac parte din categoria instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare. Celelalte categorii de Beneficiari/Parteneri pot opta pentru deschiderea contului/conturilor speciale de proiect în sistemul Trezoreriei Statului sau la o bancă comercială în conformitate cu legislaţia aplicabilă.
    (5) Beneficiarul şi/sau partenerii au obligaţia de a pune la dispoziţia AM, sau oricărui alt organism abilitat de lege documentele şi/sau informaţiile necesare pentru verificarea modului de utilizare a finanţării nerambursabile, la cerere şi în termen de maximum 5 zile lucrătoare, şi să asigure condiţiile pentru efectuarea verificărilor la faţa locului.
    (6) În vederea efectuării verificărilor prevăzute la alin. (5), Beneficiarul şi membrii Parteneriatului se angajează să acorde dreptul de acces la locurile şi spaţiile unde se implementează Proiectul, inclusiv acces la sistemele informatice care au legătură directă cu proiectul, şi să pună la dispoziţie documentele solicitate privind gestiunea tehnică şi financiară a Proiectului, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic. Documentele trebuie să fie uşor accesibile şi arhivate astfel încât, să permită verificarea lor. Beneficiarul este obligat să informeze organismele şi autorităţile menţionate la alin. (5) cu privire la locul arhivării documentelor, în termen de 3 zile de la transmiterea solicitării de către AM/organism abilitat şi de a asigura accesul neîngrădit al acestora la documentaţie în locul respectiv.
    (7) Beneficiarul se va asigura că în contractele/acordurile încheiate cu terţe părţi se prevede obligaţia acestora de a asigura disponibilitatea informaţiilor şi documentelor referitoare la proiect cu ocazia misiunilor de control desfăşurate de AM sau de alte structuri cu competenţe în controlul şi recuperarea debitelor aferente fondurilor comunitare şi/sau fondurilor publice naţionale aferente acestora, după caz.
    (8) Beneficiarul are obligaţia îndosarierii şi păstrării tuturor documentelor proiectului în original precum şi copii ale documentelor partenerilor, dacă este cazul, inclusiv documentele contabile, privind activităţile şi cheltuielile eligibile în vederea asigurării unei piste de audit adecvate, în conformitate cu legislaţia comunitară şi naţională. Toate documentele vor fi păstrate până la închiderea oficială a Programului.
    (9) În cazul nerespectării prevederilor alin. (5) şi (8), Beneficiarul este obligat să restituie suma aferentă documentelor lipsă, rambursată în cadrul Proiectului, reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă, iar în cazul nerespectării prevederilor alin. 6 Beneficiarul este obligat să restituie întreaga sumă rambursată aferentă proiectului, inclusiv dobânzile/penalizările aferente.
    (10) Beneficiarul este obligat să adauge toate documentele şi să completeze datele pentru care este răspunzător, actualizându-le corespunzător ori de câte ori este cazul, în MySMIS 2014.
    (11) Beneficiarul este obligat să plătească sumele necesare asigurării cofinanţării eligibile şi a finanţării cheltuielilor neeligibile în vederea implementării Proiectului, ce îi revin conform articolului 3 din Decizia de Finanţare.
    (12) Beneficiarul trebuie să ţină o evidenţă contabilă analitică a proiectului, utilizând conturi analitice distincte pentru reflectarea tuturor operaţiunilor referitoare la implementarea Proiectului, în conformitate cu dispoziţiile legale.
    (13) În situaţia în care implementarea Proiectului presupune achiziţionarea de bunuri, servicii ori lucrări, Beneficiarul are obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei naţionale în vigoare în domeniul achiziţiilor publice sau ale dispoziţiilor legale privind achiziţiile efectuate de beneficiarii privaţi, în cazul în care Beneficiarul nu reprezintă autoritate contractantă, în sensul legislaţiei naţionale privind atribuirea contractelor de achiziţii publice.
    (14) Beneficiarul are obligaţia întocmirii Rapoartelor de Progres şi a Cererilor de Rambursare şi, după caz, a Cererilor de Plată, şi de a pune la dispoziţia AM documentele justificative ce însoţesc Cererea de Rambursare/Plată, spre a fi verificate de către AM în vederea efectuării rambursării/plăţii.
    (15) Beneficiarul, pentru asigurarea finanţării cheltuielilor necesare implementării proiectului, precum şi pentru asigurarea durabilităţii, poate constitui garanţii, în favoarea unei instituţii de credit, sub forma instituirii unei ipoteci asupra activelor fixe care fac obiectul Deciziei de Finanţare, în condiţiile legii. Beneficiarul este obligat să transmită AM, o copie a Contractului de Credit şi Ipotecă în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la semnarea acestuia; în cazul imobilelor, aceasta va fi însoţită de raportul de evaluare a imobilului finanţat în cadrul prezentei Decizii de Finanţare, realizat de către un evaluator bancar sau independent.
    (16) Beneficiarul este obligat să respecte prevederile cuprinse în Anexa 2 - Cererea de Finanţare, referitoare la asigurarea conformităţii cu politicile Uniunii Europene şi naţionale, privind achiziţiile publice, ajutorul de stat, egalitatea de şanse, dezvoltarea durabilă, informarea şi publicitatea.
    (17) Beneficiarul este obligat să includă în bugetul propriu sumele necesare finanţării Proiectului, inclusiv asigurarea co-finanţării şi a finanţării cheltuielilor neeligibile în vederea implementării Proiectului.
    (18) Beneficiarul îşi asumă obligaţia de a furniza AM, Comisiei Europene şi/sau agenţilor lor autorizaţi orice document sau informaţie solicitată, în termenul indicat, în vederea realizării evaluării Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020 şi/sau a Proiectului implementat.
    (19) Beneficiarul are obligaţia să asigure resursele necesare desfăşurării activităţilor proiectului, conform Cererii de Finanţare, în termenele stabilite prin prezenta Decizie de Finanţare.
    (20) Beneficiarul este obligat să realizeze măsurile de informare şi publicitate în conformitate cu obligaţiile asumate prin Anexa 2 - Cererea de Finanţare, cu respectarea prevederilor din Anexa 3 - Măsuri de informare şi publicitate.
    (21) Beneficiarul/Liderul de parteneriat/Partenerii are/au obligaţia de a restitui AM, orice sumă ce constituie plată nedatorată/sume necuvenite plătite în cadrul prezentei Decizii de finanţare, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii notificării.
    (22) Beneficiarul este obligat să informeze AM despre orice situaţie care poate determina încetarea sau întârzierea executării Deciziei de Finanţare, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă despre o astfel de situaţie, urmând ca AM să decidă cu privire la măsurile corespunzătoare, conform Condiţiilor Specifice.
    (23) Beneficiarul are obligaţia de a informa AM în termen de maximum 3 zile lucrătoare cu privire la următoarele aspecte, care nu vor face obiectul aprobării AM:
    (a) schimbarea denumirii, schimbarea adresei sediului beneficiarului;
    (b) schimbarea contului special deschis pentru Proiect;
    (c) înlocuirea reprezentantului legal;
    (24) Beneficiarul îşi asumă integral răspunderea pentru prejudiciile cauzate terţilor din culpa sa, pe durata Deciziei. AM va fi degrevată de orice responsabilitate pentru prejudiciile cauzate terţilor de către Beneficiar, ca urmare a executării prezentei Decizii de Finanţare, cu excepţia celor care pot fi direct imputabile acestora.
    (25) În cazul în care se realizează verificări la faţa locului, Beneficiarul este obligat să participe şi să invite persoanele care sunt implicate în implementarea proiectului şi care pot furniza informaţiile şi documentele necesare verificărilor, conform solicitărilor AM.
    (26) Beneficiarul îşi exprimă acordul cu privire la prelucrarea, stocarea şi arhivarea datelor obţinute pe parcursul desfăşurării Deciziei de Finanţare, în vederea utilizării, pe toată durata, precum şi după încetarea acestuia, în scopul verificării modului de implementare şi/sau a respectării clauzelor contractuale şi a legislaţiei naţionale şi comunitare.
    (27) În cazul unei defecţiuni a sistemului MySMIS 2014 sau a absenţei unei conexiuni de date stabilă, din cauza forţei majore, Beneficiarul va prezenta informaţiile solicitate în format scriptic. De îndată ce forţa majoră încetează, Beneficiarul va adăuga documentele respective în MySMIS 2014.
    (28) În cazul în care proiectul include investiţii în infrastructură sau producţie, beneficiarul are obligaţia de a nu delocaliza activitatea de producţie în afara Uniunii Europene, în termen de 10 ani de la efectuarea plăţii finale.
    ART. 8
    Drepturile şi obligaţiile AM
    (1) AM are obligaţia de a informa Beneficiarul, în timp util, cu privire la orice decizie luată care poate afecta implementarea Proiectului.
    (2) AM are obligaţia de a informa Beneficiarul cu privire la rapoartele, concluziile şi recomandările care au impact asupra Proiectului acestuia, formulate de către Comisia Europeană şi orice altă autoritate competentă.
    (3) AM are obligaţia de a răspunde în scris conform competenţelor stabilite, în termen de 15 zile lucrătoare, oricărei solicitări a beneficiarului privind informaţiile sau clarificările pe care acesta le consideră necesare pentru implementarea Proiectului.
    (4) AM are obligaţia de a procesa cererile de prefinanţare, cererile de rambursare şi cererile de plată în conformitate cu Secţiunile aferente din Anexa 1 - Condiţii Specifice.
    (5) AM are obligaţia de a efectua transferul prefinanţării, în condiţiile prevăzute în prezenta Decizie de Finanţare, în termen de maximum 15 zile de la data înregistrării Cererii de Prefinanţare la AM, beneficiarilor care au acest drept conform legii.
    (6) AM are obligaţia de a efectua rambursarea sau plata cheltuielilor cu respectarea prevederilor articolului 6 din prezenta Decizie.
    (7) AM are dreptul de a monitoriza din punct de vedere tehnic şi financiar implementarea proiectului în vederea asigurării îndeplinirii obiectivelor proiectului şi prevenirii neregulilor.
    (8) AM are dreptul de a verifica legalitatea şi realitatea tuturor activităţilor aferente implementării proiectului care face obiectul prezentei Decizii de Finanţare.
    (9) În situaţia în care, în urma constatării unor indicii de fraudă sau tentativă la fraudă, organul de urmărire penală transmite cazul spre soluţionare instanţelor de judecată devin incidente prevederile art. 8 din OUG nr. 66/2011.
    (10) AM are obligaţia de a efectua verificarea la faţa locului a activităţilor aferente implementării Proiectului, în conformitate cu prevederile Deciziei, asigurând cel puţin o vizită de verificare pe durata de implementare a Proiectului.
    (11) AM va informa despre data închiderii oficiale/parţiale a Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020 prin intermediul mijloacelor publice de informare.
    ART. 9
    Contractarea şi cesiunea
    (1) În cazul externalizării/contractării unor activităţi din cadrul Proiectului, responsabilitatea pentru implementarea acelor activităţi revine Beneficiarului, în conformitate cu dispoziţiile legale.
    (2) Prezenta Decizie, precum şi toate drepturile şi obligaţiile decurgând din implementarea acestuia nu pot face obiectul cesiunii totale sau parţiale, novaţiei, subrogaţiei sau a oricărui alt mecanism de transmisiune şi/sau transformare a obligaţiilor şi drepturilor din Decizia de finanţare de către Beneficiar.
    ART. 10
    Modificări şi completări
    (1) AM şi Beneficiarul au dreptul, pe durata îndeplinirii prezentei Decizii de Finanţare, de a conveni modificarea clauzelor şi/sau Anexelor acestuia, prin act adiţional, încheiat în aceleaşi condiţii ca şi Decizia de Finanţare, cu excepţiile menţionate la alin. (7) al prezentului articol şi, dacă este cazul, în Condiţiile Specifice.
    (2) În cazul în care propunerea de modificare a Deciziei vine din partea Beneficiarului, acesta are obligaţia de a o transmite AM cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de termenul la care este intenţionată a intra în vigoare, cu excepţia circumstanţelor acceptate de AM. Beneficiarul va transmite, de asemenea, odată cu solicitarea de modificare, toate documentele justificative necesare.
    (3) AM răspunde solicitării de modificare a Deciziei prin act adiţional, în termen de 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării.
    (4) În cazul propunerilor de acte adiţionale care au ca obiect reducerea valorii indicatorilor ce urmează a fi atinsă prin proiect, valoarea totală eligibilă a Proiectului va fi redusă proporţional.
    (5) Actul adiţional intră în vigoare la data semnării de către ultima parte, cu excepţia cazurilor în care prin actul adiţional se confirmă modificări intervenite în legislaţia naţională şi/sau europeana relevantă, cu impact asupra executării prezentei Decizii, situaţii în care modificarea respectivă intră în vigoare de la data menţionată în actul normativ corespunzător.
    (6) Actul adiţional nu poate avea caracter retroactiv şi nu poate avea scopul sau efectul de a produce schimbări în Decizie, care ar putea aduce atingere condiţiilor iniţiale de acordare a finanţării sau care ar fi contrare principiului tratamentului egal al solicitanţilor, în cadrul cererilor de propuneri de tip competitiv.
    (7) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), Decizia de Finanţare poate fi modificat prin notificarea adresată AM în următoarele situaţii:
    (a) modificări intervenite în bugetul estimat al proiectului, în limita a 10% între capitole bugetare stabilită de AM, cu condiţia încadrării în limitele maxime prevăzute în Ghidul Solicitantului, dacă este cazul, prin respectarea tratamentului egal, la nivelul Programului Operaţional având în vedere că acele capitole bugetare implicate în modificare trebuie să respecte limitele mai sus menţionate, cu justificarea motivelor care au condus la aceasta;
    (b) modificări intervenite în bugetul estimat al proiectului, în cadrul aceluiaşi capitol bugetar, între tipurile de cheltuieli;
    (c) înlocuirea sau introducerea de membri noi în echipa de implementare a Proiectului acolo unde este cazul;
    (d) modificarea graficului de activităţi fără să depăşească perioada de implementare a Proiectului;
    (e) modificarea Graficului de Rambursare a cheltuielilor eligibile;
    (f) alte situaţii prevăzute în Condiţiile Specifice din prezenta Decizie.
    (8) Notificarea va intra în vigoare şi va produce efecte juridice din a 11-a zi de la data înregistrării la AM, dacă nu se solicită clarificări Beneficiarului, sau dacă propunerea de modificare a Deciziei nu este respinsă de AM.
    (9) Decizia poate fi suspendată de către AM/Beneficiar, prin comunicarea unei notificări în termen de 5 zile de la intervenirea situaţiei, după cum urmează:
    (a) De către AM, la solicitarea Beneficiarului, în cazul insuficienţei fondurilor;
    (b) De către AM în cazul incidenţei articolului 8 din O.U.G. nr. 66/2011;
    (c) De către AM/Beneficiar în caz de forţă majoră.
    ART. 11
    Conflictul de interese
    (1) AM şi Beneficiarul se obligă să ia toate măsurile pentru respectarea regulilor pentru evitarea conflictului de interese, conform capitolului 2, secţiunea 2, din OUG nr. 66/2011.
    (2) AM şi Beneficiarul au obligaţia de a urmări respectarea prevederilor Legii nr. 161/2003, în materia conflictului de interese.
    (3) Beneficiarii care au calitatea de autoritate contractantă au obligaţia de a respecta aplicarea prevederilor referitoare la conflictele de interese conform OUG nr. 34/2006.
    ART. 12
    Nereguli
    (1) AM şi Beneficiarul se obligă să ia toate măsurile pentru prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor în conformitate cu OUG nr. 66/2011.
    (2) Dacă în procesul de verificare a cererilor de rambursare/plată AM identifică abateri de la aplicarea prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare (în domeniul achiziţiilor publice aferente contractelor de lucrări/servicii/furnizare), înainte de efectuarea plăţii, AM aplică reduceri procentuale din sumele solicitate la plată de către Beneficiar, în condiţiile legii care reglementează sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.
    (3) Pentru recuperarea sumelor virate în baza cererilor de plată şi nejustificate prin cereri de rambursare/cheltuieli neeligibile, Beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerii vor fi notificaţi de către AM cu privire la obligaţia restituirii acestora în termen de 5 (cinci) zile de la primirea notificării. În situaţia nerestituirii respectivelor sume în termenul anterior menţionat, recuperarea sumelor se realizează în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 66/2011.
    ART. 13
    Monitorizarea
    (1) Monitorizarea Deciziei de Finanţare este realizată de către AM în conformitate cu prevederile Anexei 4 - Monitorizarea şi raportarea.
    ART. 14
    Forţa majoră
    (1) Prin forţă majoră se înţelege orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil intervenit după data semnării Deciziei, care împiedică executarea în tot sau în parte a Deciziei şi care exonerează de răspundere partea care o invocă.
    (2) Pot constitui cauze de forţă majoră evenimente cum ar fi: calamităţile naturale (cutremure, inundaţii, alunecări de teren), război, revoluţie, embargo.
    (3) AM/Beneficiarul care invocă forţa majoră are obligaţia de a notifica celeilalte structuri cazul de forţă majoră, în termen de 5 zile de la data apariţiei şi de a dovedi existenţa situaţiei de forţă majoră în baza unui document eliberat sau emis de către autoritatea competentă, în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării acestuia. De asemenea, are obligaţia de a comunica data încetării situaţiei de forţă majoră, în termen de 5 zile.
    (4) AM şi Beneficiarul au obligaţia de a lua orice măsuri care le stau la dispoziţie în vederea limitării consecinţelor acţiunii de forţă majoră.
    (5) Dacă structura care invocă forţa majoră nu procedează la notificarea începerii şi încetării cazului de forţă majoră, în condiţiile şi termenele prevăzute, va suporta toate daunele provocate celeilalte structuri prin lipsa de notificare.
    (6) Executarea Deciziei va fi suspendată de la data apariţiei cazului de forţă majoră pe perioada de acţiune a acesteia, fără a prejudicia drepturile ce se cuvin AM şi Beneficiarului.
    (7) În cazul în care forţa majoră şi/sau efectele acesteia obligă la suspendarea executării prezentei Decizii pe o perioadă mai mare de 3 luni, AM şi Beneficiarul se vor întâlni într-un termen de cel mult 10 zile de la expirarea acestei perioade, pentru a conveni asupra modului de continuare, modificare sau reziliere a Deciziei de Finanţare.
    ART. 15
    Încetarea Deciziei de Finanţare şi recuperarea sumelor plătite
    (1) AM sau Beneficiarul poate decide rezilierea prezentei Decizii, fără îndeplinirea altor formalităţi, în cazul neîndeplinirii culpabile de către cealaltă parte a obligaţiilor prezentei Decizii.
    (2) AM poate decide rezilierea prezentei Decizii fără îndeplinirea altor formalităţi, cu recuperarea integrală a sumelor plătite, în următoarele cazuri:
    (a) În situaţia în care Beneficiarul nu a început executarea Deciziei într-un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei de Finanţare în cazul în care AM şi-a respectat obligaţiile legale/contractuale;
    (b) În situaţia în care, ulterior încheierii prezentei Decizii, se constată că Beneficiarul/Partenerii/Proiectul nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate la data depunerii cererii de finanţare;
    (c) Dacă Beneficiarul încalcă prevederile art. 9 alin. (2);
    (d) Dacă se constată faptul că Proiectul face obiectul unei alte finanţări din fonduri publice naţionale sau comunitare sau faptul că a mai beneficiat de finanţare din alte programe naţionale sau comunitare, pentru aceleaşi activităţi în ultimii 3/5 ani, după caz.
    (3) Prezenta Decizie poate înceta prin acordul AM şi Beneficiarului cu recuperarea proporţională a finanţării acordate, dacă este cazul.
    (4) În situaţia încălcării prevederilor art. 7 alin. (28), contribuţia din partea fondurilor ESI se recuperează.
    ART. 16
    Soluţionarea litigiilor
    (1) AM şi Beneficiarul vor depune toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabilă orice neînţelegere sau dispută care poate apărea între ele în cadrul sau în legătură cu îndeplinirea Deciziei de Finanţare.
    (2) În cazul în care nu se soluţionează amiabil divergenţele contractuale, litigiul va fi soluţionat de către instanţele româneşti competente.
    ART. 17
    Corespondenţa
    (1) Întreaga corespondenţă legată de prezenta Decizie de Finanţare se va face exclusiv prin MySMIS 2014, cu excepţia situaţiei prevăzute de art. 7, alin. (27) din prezenta Decizie, caz în care corespondenţa se trimite la următoarele adrese:
    Pentru Beneficiar: ...................
    Pentru AM: ......... .
    (2) AM poate comunica precizări referitoare la modele şi formate de formulare pentru aplicarea prevederilor prezentei Decizii de Finanţare.
    ART. 18
    Legea aplicabilă şi limba utilizată
    (1) Legea care guvernează această Decizie de Finanţare şi în conformitate cu care este interpretat este legea română.
    (2) Limba acestei Decizii de Finanţare este limba română.
    ART. 19
    Anexele Deciziei
    (1) Următoarele documente sunt anexe la prezenta Decizie şi constituie parte integrantă a prezentei Decizii de Finanţare, având aceeaşi forţă juridică:
    Anexa 1 - Condiţii Specifice, din care fac parte:
    (a) Graficul de rambursare a cheltuielilor
    (b) Acordarea şi recuperarea prefinanţării
    (c) Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor
    (d) Condiţii aferente Programului Operaţional
    Anexa 2 - Cererea de Finanţare, din care fac parte:
    (a) Bugetul Proiectului
    (b) Calendarul estimativ al achiziţiilor
    (c) Indicatori
    (d) Graficul de activităţi
    (e) Echipa de management şi experţi pe termen lung
    Anexa 3 - Măsuri de informare şi publicitate
    Anexa 4 - Monitorizarea şi raportarea
    Anexa 5 - Acordul încheiat între Beneficiar şi Parteneri
    (2) În cadrul prezentei Decizii, prevalează Condiţiile Specifice faţă de cele Generale, precum şi asupra celorlalte anexe.
    ART. 20
    DISPOZIŢII FINALE
    (1) Prezenta Decizie de Finanţare a fost încheiată în două exemplare, unul pentru AM şi unul pentru Beneficiar.

                 Pentru Autoritatea de Management
                    Nume: ..........
                    Funcţie: .........
                    Semnătura:
                       Data:

                                                Pentru Beneficiar
                                                Nume: ..........
                                                Funcţie: ..........
                                                Semnătura:
                                                    Data:


    ANEXA 1

                         DECIZIE DE FINANŢARE
                         - Condiţii Specifice -

    (a) Graficul de depunere a cererilor de prefinanţare/plată/rambursare a cheltuielilor*)


 ┌─────────┬───────────┬───────────────────────────────┬────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
 │Nr. │ Tipul │Perioada de referinţă a cererii│Data estimată de transmitere a │Valoare eligibilă estimată│
 │cererii │ cererii │ │cererii către AM (zz/ll/an)****)│aferentă cererii (lei) │
 │ │ ├───────────────┬───────────────┤ │ │
 │ │ │de la data de │până la data de│ │ │
 │ │ │ .......... │ ............. │ │ │
 │ │ │(zz/ll/an)**) │(zz/ll/an)***) │ │ │
 ├─────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ 1 │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ 2 │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ 3 │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ ....n │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ TOTAL │ - │ - │ - │ - │ │
 └─────────┴───────────┴───────────────┴───────────────┴────────────────────────────────┴──────────────────────────┘


    Totalul ultimei coloane va fi egal cu valoarea eligibilă a deciziei de finanţare.
──────────
    *) Beneficiarul are obligaţia de a actualiza graficul conform HG nr. 93/2016, art. 10, pct. c).
    **) Pentru prima cerere de rambursare, este data de la care au fost/vor fi efectuate cheltuieli în cadrul proiectului, conform alin. (2) art. 2 din Condiţii generale.
    ***) Pentru ultima cerere de rambursare, este data până la care este prevăzută perioada din alin. (2) art. 2 din Condiţii generale.
    ****) Se va estima ca dată calendaristică.
──────────

    (b) Acordarea şi recuperarea prefinanţării, dacă este cazul
    (1) La solicitarea Beneficiarului/liderului de parteneriat, în nume propriu sau pentru parteneri, alţii decât cei prevăzuţi la art. 6 alin. (1) - (4) şi (6) din O.U.G. nr. 40/2015, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică acordă o prefinanţare, în tranşe, pentru acoperirea cheltuielilor salariale, cheltuielilor aferente subvenţiilor, burselor, premiilor, onorariilor aferente activităţilor independente desfăşurate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cheltuielile cu deplasările.
    (2) Pentru proiectele implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune cererea de prefinanţare, iar Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică virează valoarea cheltuielilor solicitate în conturile liderului de parteneriat/partenerilor care urmează să le utilizeze, conform prevederilor contractului/ordinului/deciziei de finanţare şi prevederilor acordului de parteneriat, parte integrantă a acestuia/acesteia.
    (3) Prefinanţarea se acordă cu condiţia îndeplinirii cumulative a următoarelor cerinţe:
    a) depunerea de către beneficiar/lider de parteneriat a unei cereri de prefinanţare, pentru fiecare tranşă, care cuprinde: tipul/tipurile de cheltuieli pentru care se acordă prefinanţarea şi perioada pentru care se solicită, liderul de parteneriat/partenerii care trebuie să efectueze respectivele cheltuieli, precum şi suma solicitată;
    b) anexarea statelor estimative de plată pentru cheltuielile salariale, centralizatoarelor estimative pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi/sau onorariilor sau a deconturilor estimative aferente deplasărilor interne/externe;
    c) existenţa conturilor deschise, pe numele beneficiarului/liderului de parteneriat pentru activităţile proprii/partenerilor unde trebuie virate sumele aferente prefinanţării, conform activităţilor asumate în contractul/decizia/ordinul de finanţare.
    (4) Transferul fondurilor se va efectua în lei în următoarele conturi:
    Cont pentru cerere de prefinanţare
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: .............. .
    (5) Pentru proiecte implementate în parteneriat, transferul fondurilor se va face în următoarele conturi deschise pe numele Beneficiarului/Partenerului:
    Cont Beneficiar:
    Cont pentru cerere de prefinanţare
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: .............. .
    Cont Partener:
    Cont pentru cerere de prefinanţare
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: ............
    (6) Prefinanţarea se acordă în tranşe, fiecare tranşă acoperind contravaloarea cheltuielilor prevăzute la alin. (1), pentru o perioadă de maximum 3 luni, fără ca perioada pentru care se acordă ultima tranşă să depăşească durata contractului/deciziei de finanţare.
    (7) Solicitările privind acordarea tranşelor de prefinanţare, cu excepţia primei solicitări, includ obligatoriu, pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (3), sumele rambursabile rămase necheltuite din FEDR şi cofinanţare publică asigurată de la bugetul de stat şi neincluse în cererea/cererile de rambursare aferentă/aferente tranşei anterioare de prefinanţare. În situaţia în care Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică constată erori în raportul de justificare a prefinanţării, aferent tranşei/tranşelor anterioare, poate sista acordarea următoarelor tranşe de prefinanţare.
    (8) Suma efectiv transferată de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică aferentă fiecărei solicitări de tranşă de prefinanţare, cu excepţia celei aferente primei tranşe, reprezintă diferenţa dintre cuantumul estimat al cheltuielilor rambursabile pentru care se acordă tranşa solicitată şi suma cheltuielilor rambursabile rămasă neutilizată, în conturile beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerilor, din tranşa anterioară şi/sau suma cheltuielilor neeligibile constatate ulterior acordării tranşei anterioare, după caz.
    (9) Beneficiarul/liderul de parteneriat are obligaţia depunerii la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la expirarea termenului pentru care s-a acordat tranşa de prefinanţare, a unei cereri de rambursare prin care se justifică utilizarea prefinanţării de către beneficiar/liderul de parteneriat şi parteneri, după caz, transferate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, precum şi a contribuţiei proprii aferente cheltuielilor eligibile incluse în documentele justificative anexate cererii de rambursare.
    (10) Beneficiarul/Liderul de parteneriat/Partenerii au obligaţia restituirii integrale sau parţiale a prefinanţării acordate, în cazul în care nu justifică prin cereri de rambursare utilizarea corespunzătoare a acesteia.
    (11) În cazul în care beneficiarul/liderul de parteneriat nu depune cerere de rambursare în termenul prevăzut la alin. (9), Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică are obligaţia recuperării întregii sume acordate ca tranşă de prefinanţare şi nejustificată şi propune rezilierea contractului de prefinanţare.
    (12) Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică notifică beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerii cu privire la obligaţia restituirii sumelor prevăzute la alin. (10).
    (13) În cazul în care beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul nu restituie Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică sumele prevăzute la alin. (10) în termen de 15 zile de la data comunicării notificării, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică emite decizia de recuperare a prefinanţării, prin care se individualizează sumele de restituit exprimate în moneda naţională. Decizia constituie titlu de creanţă şi cuprinde elementele actului administrativ fiscal prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În titlul de creanţă se indică şi contul în care beneficiarul trebuie să efectueze plata.
    (14) Titlul de creanţă prevăzut la alin. (11) se transmite debitorului în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.
    (15) Împotriva titlului de creanţă se poate formula contestaţie în termen de 30 de zile de la data comunicării, care se depune la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    (16) Introducerea contestaţiei nu suspendă executarea titlului de creanţă.
    (17) Debitorul are obligaţia efectuării plăţii sumelor stabilite prin decizia de recuperare a prefinanţării, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia.
    (18) Titlul de creanţă constituie titlu executoriu la împlinirea termenului prevăzut la alin. (15).
    (19) Debitorul datorează pentru neachitarea la termen a obligaţiilor stabilite prin titlul de creanţă o dobândă care se calculează prin aplicarea ratei dobânzii datorate la soldul rămas de plată din contravaloarea în lei a sumelor prevăzute la alin. (10), din prima zi de după expirarea termenului de plată stabilit în conformitate cu prevederile alin. (17) până la data stingerii acesteia.
    (20) În cazul nerecuperării sumelor stabilite conform prevederilor alin. (10), la expirarea termenului de 30 de zile de la data comunicării deciziei de recuperare a prefinanţării, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică va comunica titlul executoriu împreună cu dovada comunicării acestuia organelor fiscale competente din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care vor efectua procedura de executare silită, precum şi procedura de compensare potrivit titlului VIII din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (21) Recuperarea sumelor stabilite conform prevederilor alin. (10) prin executare silită, în temeiul titlului executoriu, se efectuează în conturile indicate de organele fiscale competente. Sumele recuperate prin executare silită, precum şi sumele stinse prin compensare se virează de îndată de către organele fiscale în conturile indicate în titlul de creanţă.
    (22) În vederea încasării de la debitor a dobânzii prevăzute la alin. (19), Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică va calcula cuantumul acesteia şi va emite decizia de stabilire a dobânzii, care constituie titlu de creanţă şi se comunică debitorului. Dispoziţiile alin. (18) sunt aplicabile în mod corespunzător.
    (23) Rata dobânzii datorate este rata dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României în vigoare la data comunicării deciziei de recuperare a prefinanţării.
    (24) Sumele reprezentând dobânzi datorate pentru neachitarea la termen a obligaţiilor prevăzute în titlul de creanţă se virează conform prevederilor alin. (21).
    (25) Pentru a putea beneficia de prefinanţare, beneficiarul/liderul de parteneriat pentru activităţile proprii/partenerul, altul decât instituţii publice, are obligaţia să deschidă un cont dedicat exclusiv pentru primirea prefinanţării şi efectuarea cheltuielilor pentru care a fost solicitată aceasta.
    (26) Sumele primite ca prefinanţare, aferente acelor tipuri de cheltuieli care nu pot fi efectuate din contul deschis la Trezoreria Statului, potrivit reglementărilor în vigoare, pot fi transferate de către beneficiar/partener în conturi deschise la bănci comerciale, cu condiţia efectuării cheltuielilor respective în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data efectuării transferului.
    (27) Suma reprezentând dobânda netă, respectiv diferenţa dintre dobânda brută acumulată în conturile prevăzute la alin. (26) şi alin. (3) lit. c), corespunzătoare sumelor de prefinanţare rămase disponibile în conturi, şi valoarea cumulată a impozitelor aferente dobânzii şi a comisioanelor aferente conturilor respective, se raportează Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi se virează în contul indicat de aceasta în notificarea privind acordarea prefinanţării, cel târziu înainte de depunerea ultimei cereri de rambursare.
    (28) În cazul în care beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul nu efectuează viramentul sau sunt identificate neconcordanţe între sumele virate conform alin. (27) şi sumele rezultate din verificarea documentelor financiare aferente proiectului, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică are obligaţia de a face deducerile necesare din rambursarea aferentă fondurilor europene şi cofinanţării publice asigurate din bugetul de stat, cel târziu la cererea de rambursare finală.
    (29) Prefinanţarea acordată beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerilor care are calitatea de ordonator de credite ai bugetului local, precum şi beneficiarului/liderului de parteneriat instituţie publică finanţată integral din venituri proprii şi/sau finanţată parţial de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, rămasă neutilizată la finele exerciţiului bugetar, se utilizează de către beneficiar în anul următor cu aceeaşi destinaţie.

    (c) Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor
    (1) Beneficiarul/Liderul de parteneriat are obligaţia de a depune la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică cereri de rambursare pentru cheltuielile efectuate utilizând sistemul informatic MySMIS 2014, în termen de maximum 3 luni de la efectuarea acestora conform graficului de rambursare a cheltuielilor.
    (2) În termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data depunerii de către beneficiar/liderul de parteneriat la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică a cererii de rambursare întocmite conform contractului/deciziei de finanţare, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică autorizează cheltuielile eligibile cuprinse în cererea de rambursare şi efectuează plata sumelor autorizate în termen de 3 zile lucrătoare de la momentul de la care Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică dispune de resurse în conturile sale. După efectuarea plăţii, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică notifică beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului plata aferentă cheltuielilor autorizate din cererea de rambursare, conform Formularului nr. 2 din anexa 2 din H.G. nr. 93/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.
    (3) Pentru depunerea de către beneficiar/liderul de parteneriat a unor documente adiţionale sau clarificări solicitate de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, termenul de 20 de zile lucrătoare prevăzut la alin. (2) poate fi întrerupt fără ca perioadele de întrerupere cumulate să depăşească 10 zile lucrătoare.
    (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), notificarea beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului privind plata cheltuielilor autorizate, în cazul aplicării unor reduceri procentuale de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică în conformitate cu art. 6 alin. (3) din OUG nr. 66/2011 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012 se va realiza în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la efectuarea plăţii.
    (5) În cazul ultimei cereri de rambursare a proiectului, termenul prevăzut la alin. (2) poate fi prelungit cu durata necesară efectuării tuturor verificărilor procedurale specifice autorizării plăţii finale, fără a depăşi însă 90 de zile.
    (6) Nedepunerea de către beneficiar/liderul de parteneriat a documentelor sau clarificărilor solicitate în termenul prevăzut în contractul/decizia de finanţare atrage respingerea parţială sau totală, după caz, a cererii de rambursare. În cazul în care sumele aferente acestor documente sau clarificări nu pot fi individualizate, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică va respinge cererea de rambursare în totalitate.
    (7) Pentru proiectele implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune cererea de rambursare, iar Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică virează, după efectuarea verificărilor, valoarea cheltuielilor rambursabile în conturile liderului de parteneriat/partenerilor care le-au efectuat.
    (8) Sumele reprezentând prefinanţare şi rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate se gestionează de către beneficiar/lider de parteneriat/partener, care are calitatea de instituţie publică, prin conturi de venituri bugetare ale bugetelor din care acesta este finanţat, deschise la solicitarea acestuia, la unităţile Trezoreriei Statului, pe codurile de identificare fiscală al instituţiei publice respective. În cazul beneficiarului/liderului de parteneriat/partener, care are calitatea de instituţie publică finanţată integral din bugetele ordonatorilor de credite ai bugetului local, sumele se încasează în conturile de venituri bugetare codificate cu codul de identificare fiscală ale ordonatorului de credite al bugetului local în care au fost aprobate sumele aferente finanţării valorii totale a proiectului.
    (9) În cazul beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului, altul decât cel prevăzut la alin. (8), sumele reprezentând prefinanţare şi/sau rambursare de cheltuieli eligibile efectuate în scopul implementării proiectului se încasează în contul de disponibilităţi deschis la solicitarea acestuia.
    (10) Beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul prevăzut la alin. (9) poate opta pentru deschiderea conturilor de disponibilităţi la unităţile Trezoreriei Statului sau la instituţii de credit.
    (11) După autorizarea cheltuielilor de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, conform legislaţiei Uniunii Europene şi celei naţionale, sumele din fonduri europene cuvenit a fi rambursate beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) - (5) şi art. 7 din O.U.G. nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, conform contractului/deciziei de finanţare, se virează de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică în conturile de venituri ale bugetelor din care a fost finanţate proiectul respectiv.
    (12) După autorizarea cheltuielilor de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, conform legislaţiei Uniunii Europene şi celei naţionale, sumele cuvenit a fi rambursate altor beneficiari decât cei prevăzuţi la art. 6 alin. (1) - (5) şi art. 7 din O.U.G. nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, conform contractului/deciziei de finanţare, se virează de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică în conturile indicate în contractul de finanţare/decizia de finanţare/cererea de rambursare, deschise în sistemul Trezoreriei Statului sau la instituţii de credit, în funcţie de opţiunea acestora.
    (13) Conturile de venituri bugetare care se deschid la unităţile Trezoreriei Statului pe numele beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului, în calitate de instituţii publice, în funcţie de bugetul prin care se finanţează proiectul, inclusiv pe numele ordonatorilor principali de credite prevăzuţi la art. 6 alin. (2) - (4) din O.U.G. nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 sunt cele menţionate la art. 39 din H.G. nr. 93/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.
    (14) Transferul fondurilor se va efectua în lei în următoarele conturi:
    Cont pentru cerere de plată
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei: .............. .
    Cont pentru cerere de rambursare
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: .............. .
    (15) Pentru proiecte implementate în parteneriat, transferul fondurilor se va face în următoarele conturi deschise pe numele Beneficiarului/Partenerului:
    Cont pentru cerere de plată(Beneficiar)
    cod IBAN: ..........
    Titular cont:............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei:.............. .
    Cont pentru cerere de rambursare(Beneficiar)
    cod IBAN: ..........
    Titular cont:............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: .............. .
    Cont pentru cerere de plată(Partener)
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei: .............. .
    Cont pentru cerere de rambursare (Partener)
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: .............. .
    (16) Data de la care cheltuielile efectuate de Beneficiar pot fi solicitate spre rambursare este data intrării în vigoare a prezentei Decizii. Cheltuielile efectuate înainte de data intrării în vigoare a prezentei decizii, însă nu mai devreme de data prevăzută la art. 2 alin (2) din Decizia de Finanţare, sunt considerate eligibile dacă sunt efectuate în cadrul Proiectului şi respectă regulile naţionale şi comunitare de eligibilitate, conform reglementărilor în vigoare.
    (17) Cererile de rambursare transmise de Beneficiar conţin doar cheltuieli plătite de Beneficiar. Data plăţii se consideră data debitării contului bancar al Beneficiarului.
    (18) Fiecare cerere de rambursare transmisă de Beneficiar trebuie să reflecte separat pentru fiecare an calendaristic cheltuielile efectuate.
    (19) Chiar şi în cazul în care nu transmite cererea de rambursare trimestrial, Beneficiarul are obligaţia de a transmite raportul de progres trimestrial.
    (20) Beneficiarul proiectului are obligaţia să ţină o evidenţă contabilă distinctă pentru proiect, folosind conturi analitice dedicate.
    (21) Beneficiarul instituţie publică finanţată integral din bugetul de stat care implementează proiectul, înregistrează în conturi în afara bilanţului rambursările de cheltuieli aferente fondurilor europene, pe baza notificărilor primite de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică conform alin. (2).
    (22) În vederea efectuării reconcilierii contabile dintre conturile contabile ale Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi cele ale beneficiarului/liderului de parteneriat pentru operaţiunile gestionate în cadrul proiectului, beneficiarul are obligaţia transmiterii lunare, până la data de 20 a lunii curente, a Formularului nr. 10 - Notificare cu privire la reconcilierea contabilă, prevăzut în anexa nr. 10 la H.G. nr. 93/2016, din care să rezulte sumele primite de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi cele plătite acesteia, conform prevederilor din contractul/decizia/ordinul de finanţare.
    (23) În situaţia în care Beneficiarul efectuează plăţi în valută, va solicita la rambursare contravaloarea în lei, la cursul comunicat de BNR din data întocmirii documentelor de plată în valută.

    Mecanismul decontării cererilor de plată
    (1) În procesul de implementare a Programului Operaţional Asistenţă Tehnică, Beneficiarul poate opta pentru utilizarea mecanismului decontării cererilor de plată. Cererea de plată conţine doar cheltuieli neplătite de Beneficiar.
    (2) Mecanismul decontării cererilor de plată se aplică inclusiv proiectelor implementate în parteneriat. În cadrul proiectului implementat în parteneriat, liderul de parteneriat, instituţie publică prevăzute la art. 6 alin. (1) - (4) din O.U.G. nr. 40/2015 cu modificările şi completările ulterioare, depune cereri de plată, doar în numele partenerilor lui, cu condiţia ca aceşti parteneri să nu se încadreze în prevederile art. 6 alin. (1) - (4) din O.U.G. nr. 40/2015.
    (3) Pentru a beneficia de mecanismul decontării cererilor de plată, beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul, altul decât cei prevăzuţi la art. 6 şi 7 din O.U.G. nr. 40/2015, au obligaţia de a-şi plăti integral contribuţia proprie aferentă facturilor incluse în cererea de plată anterior depunerii acesteia.
    (4) După primirea facturilor pentru livrarea bunurilor/prestarea serviciilor acceptate la plată, a facturilor de avans în conformitate cu clauzele prevăzute în contractele de achiziţii aferente proiectului acceptate la plată, beneficiarul depune la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică cererea de plată şi documentele justificative aferente acesteia.
    (5) Pentru proiectele implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune cererea de plată, iar Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică virează, după efectuarea verificărilor, valoarea cheltuielilor rambursabile în conturile liderului de parteneriat pentru activităţile proprii/partenerului.
    (6) În termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data depunerii de către beneficiar/liderul de parteneriat a cererii de plată cu respectarea prevederilor alin. (3) şi (4), Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică efectuează verificarea cererii de plată. După efectuarea verificărilor, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică virează beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului valoarea cheltuielilor rambursabile, în termen de 3 zile lucrătoare de la momentul de la care dispune de resurse în conturile sale, într-un cont distinct de disponibil, deschis pe numele beneficiarului/liderului de parteneriat la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului. În ziua următoare virării, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică transmite beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului o notificare. În vederea asigurării unui management financiar riguros, în situaţia în care nu există posibilitatea recuperării sumelor provenite din debite/corecţii din cereri de rambursare, autoritatea de management diminuează valoarea cheltuielilor rambursabile din cererea de plată, în aceste situaţie beneficiarul suportând din surse proprii valoarea acestor sume.
    (7) Notificarea prevăzută la alin. (6) va conţine cel puţin elementele din modelul prevăzut în Formularul nr. 3 - Notificare aferentă cererii de plată, anexa nr. 3 din H.G. nr. 93/2016.
    (8) Beneficiarul va depune o copie a notificării la unitatea teritorială a Trezoreriei Statului la care îşi are deschise conturile.
    (9) Beneficiarul/Liderul de parteneriat/partenerul prevăzuţi la art. 17 alin. (2) şi (3) din H.G. nr. 93/2016 prezintă la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, pentru fiecare factură în parte, ordine de plată întocmite distinct pe fiecare element, pentru suma totală virată de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi, respectiv, ordine de plată întocmite distinct pe fiecare element pentru suma achitată din contribuţia proprie, cu excepţia beneficiarilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1) din H.G. nr. 93/2016.
    (10) Operaţiunile prevăzute la alin. (9) se efectuează de către beneficiar/lider de parteneriat/partener în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la încasarea sumelor în contul prevăzut la alin. (6) şi (5).
    (11) Sumele virate beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului pe baza cererilor de plată nu pot fi utilizate pentru o altă destinaţie decât cea pentru care au fost acordate.
    (12) Pentru depunerea de către beneficiar/liderul de parteneriat a unor documente adiţionale sau clarificări solicitate de către Autoritatea de Management Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, termenul de 20 de zile lucrătoare prevăzut la alin. (6) poate fi întrerupt, fără ca perioadele de întrerupere cumulate să depăşească 10 zile lucrătoare.
    (13) În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data încasării sumelor virate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică conform alin. (6), beneficiarul are obligaţia de a depune cererea de rambursare aferentă cererii de plată la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, în care să includă sumele din facturile decontate prin cererea de plată. În cazul proiectelor implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune o cerere de rambursare centralizată la nivel de proiect în care sunt incluse sumele din facturile decontate prin cererea de plată.
    (14) Beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul are obligaţia restituirii integrale sau parţiale a sumelor virate în cazul în care nu justifică prin cereri de rambursare utilizarea acestora.
    (15) Beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul este responsabil de utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor, precum şi de restituirea fondurilor virate în cazul în care nu justifică utilizarea lor.
    (16) Pentru sumele virate şi nejustificate prin cereri de rambursare, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică notifică beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului în termen de 5 zile lucrătoare obligaţia restituirii acestora.
    (17) Nerespectarea prevederilor alin. (13) de către beneficiar/ lider de parteneriat constituie încălcarea contractului/deciziei de finanţare, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică putând decide rezilierea acestuia.
    (18) Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică autorizează, potrivit prevederilor legale ale Uniunii Europene şi naţionale, cheltuielile pentru care s-a depus cerere de rambursare potrivit alin. (13) şi notifică beneficiarul, evidenţiind distinct sumele aferente FEDR şi sumele reprezentând cofinanţare publică asigurată din bugetul de stat.
    (19) Din valoarea cererii de rambursare aferentă cererii de plată se deduc sumele virate pe baza cererii de plată.
    (20) În cazul în care, în urma autorizării cererii de rambursare aferente cererii de plată, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică constată că valoarea cheltuielilor eligibile este mai mică decât valoarea cheltuielilor autorizate prin cererea de plată, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică transmite beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului o notificare privind suma cheltuielilor neeligibile ce trebuie restituită.
    (21) Termenul de restituire a sumelor prevăzute la alin. (20) şi la alin. (14) nu poate depăşi 5 zile de la data primirii notificărilor prevăzute la alin. (14) şi (16).
    (22) Recuperarea sumelor, inclusiv a sumelor rezultate din aplicarea prevederilor alin. (20), se efectuează potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

    (d) Condiţii aferente Programului Operaţional

    Valoarea proiectului
    (1) Prin excepţie de la prevederile alin. (3) art. 3 - Valoarea proiectului din Condiţii generale, bugetul proiectelor finanţate din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020 poate fi majorat, faţă de valoarea aprobată prin cererea de finanţare, numai în cazuri bine justificate, cu condiţia aprobării Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică. Această modificare va constitui obiectul unui act adiţional la Decizie.

    Eligibilitatea cheltuielilor
    (2) Aprobarea proiectului şi semnarea Deciziei de Finanţare de către AM POAT nu reprezintă o confirmare a eligibilităţii cheltuielilor, aceasta urmând a fi stabilită în urma procesului de verificare a modului de utilizare a fondurilor.
    (3) Orice cheltuială efectuată după expirarea perioadei de implementare a Proiectului prevăzute la art. 2 alin (2) din Condiţii generale, va fi suportată de către Beneficiar.
    (4) Documentele justificative necesare plăţii prefinanţării/cererilor de plată/rambursării cheltuielilor eligibile sunt prevăzute în Ghidul de implementare tehnică şi financiară a proiectelor finanţate din POAT 2014-2020.

    Rambursarea/plata cheltuielilor
    (5) În cazul proiectelor cu o perioadă de implementare (art. 2 alin. (2) din Condiţii generale) mai mare de 2 ani, beneficiarul va respecta următoarele ţinte privind procentul de cheltuieli eligibile solicitate raportat la valoarea eligibilă a proiectului conform Deciziei de Finanţare/ultimul act adiţional:

 ┌──────┬─────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
 │Ţintă │ Dată limită (se stabileşte la │Procentul cheltuielilor │
 │ │ 1,5 ani) │eligibile solicitate în │
 │ │ │cererile de rambursare, │
 │ │ │raportate la valoarea │
 │ │ │eligibilă a proiectului │
 ├──────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ 1 │(1,5 ani de la data începerii │ │
 │ │ proiectului) │ │
 ├──────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ 2 │(3 ani de la data începerii │ │
 │ │de proiectului) │ │
 ├──────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ 3 │(4,5 ani de la data începerii │ │
 │ │proiectului) │ │
 └──────┴─────────────────────────────────────┴────────────────────────┘


    (6) În cazul în care prevederile alin. (5) nu sunt respectate, valoarea eligibilă a proiectului va fi diminuată cu valoarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică nelansate la data limită a realizării ţintei. În acest scop, beneficiarul va transmite situaţia procedurilor de atribuire prevăzute în proiect în termen de 5 (cinci) zile de la data limită a realizării ţintei conform tabelului de mai sus şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică va iniţia actul adiţional în termen de 5 (cinci) zile de la primirea situaţiei.

    Alte obligaţii ale beneficiarului specifice Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014- 2020
    (7) În cazul în care proiectul generează Beneficiarului venituri nete pe parcursul implementării, acesta este obligat să le declare anual, urmând să se aplice prevederile legislaţiei comunitare în vigoare.
    (8) Beneficiarii au obligaţia de a transmite la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică copii după dosarele procedurilor de achiziţie publică, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data semnării contractelor de achiziţii publice, în vederea efectuării verificării acestora de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică. În termen de 5 zile lucrătoare de la data finalizării verificării, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică notifică Beneficiarul cu privire la rezultatul verificării.
    (9) Beneficiarul are obligaţia de a respecta instrucţiunile emise conform legii de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    (10) Beneficiarul se obligă să nu înstrăineze obiectele/bunurile, fie ele mobile sau imobile pe până la finalul perioadei de durabilitate prevăzută la art. 2, alin. (5) din Condiţii generale.

    Alte drepturi şi obligaţii ale Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică
    (11) În cazul în care Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică a luat la cunoştinţă de modificări care fac ca proiectul să fie neeligibil, după verificarea şi constatarea acestor modificări, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică sistează finanţarea nerambursabilă şi reziliază Decizia de Finanţare, iar sumele acordate până în acel moment se vor recupera în conformitate cu legislaţia naţională.
    (12) Urmare verificărilor, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică declară neeligibile cheltuielile efectuate cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv în situaţia în care acestea au fost cuprinse în Decizia de Finanţare, actele adiţionale şi/sau notificările transmise de către Beneficiar şi avizate de către AM POAT, pe toată durata de valabilitate a Deciziei.
    (13) AM POAT îşi rezervă dreptul de a diminua corespunzător finanţarea acordată, în situaţia în care indicatorii Proiectului prevăzuţi în Cererea de finanţare sunt neîndepliniţi, conform anexei Corelare indicatori - buget la Cererea de finanţare aprobată, proporţional cu gradul de neîndeplinire a acestora, conform procedurilor specifice şi a legislaţiei în vigoare incidente.

    Dreptul de proprietate/utilizare a rezultatelor şi echipamentelor
    (14) Orice rezultate sau drepturi legate de acestea, inclusiv drepturi de autor şi/sau orice alte drepturi de proprietate intelectuală şi/sau industrială, obţinute în executarea sau ca urmare a executării acestei Decizii de Finanţare, vor fi proprietatea Beneficiarului.
    (15) În cazul proiectelor implementate în parteneriat, orice rezultate sau drepturi legate de acestea, inclusiv drepturi de autor şi/sau orice alte drepturi de proprietate intelectuală şi/sau industrială, obţinute în executarea sau ca urmare a executării acestei Decizii, vor fi proprietatea liderului de Proiect sau a partenerului/ partenerilor acestuia, conform celor prevăzute în Acordul de parteneriat încheiat între Beneficiar şi Parteneri (Anexa 5 la prezenta decizie de finanţare).

    Modificarea Deciziei de Finanţare
    (16) Beneficiarul poate efectua cheltuieli în condiţiile modificate prevăzute în notificare sau în propunerea de modificare prin act adiţional, dar le poate solicita la rambursare numai după intrarea în vigoare a notificării/actului adiţional.
    (17) În cazul în care propunerea de modificare trimisă de Beneficiar nu este aprobată de AM sau în cazul în care actul adiţional nu se semnează, cheltuielile efectuate de beneficiar conform propunerii de modificare nu vor fi considerate eligibile de către AM.
    (18) În completare la alin. (7) al art. 10 - Modificări şi completări din Condiţii generale, beneficiarul poate transmite Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică notificări privind:
    a. modificarea informaţiilor privind "Resursele umane implicate" din cererea de finanţare, cu respectarea cerinţelor din Ghidul solicitantului;
    b. modificarea achiziţiilor publice din cererea de finanţare, cu condiţia ca aceste modificări să nu afecteze valoarea totală şi valoarea totală eligibilă a proiectului, aşa cum sunt prevăzute la art. 3 alin. (1) din Condiţiile generale, şi/sau perioada de implementare şi să respecte prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare în vigoare;
    c. modificarea informaţiilor privind "Localizarea proiectului" din cererea de finanţare;
    d. modificări ale Anexei 2 - Cererea de finanţare, în scopul actualizării caracteristicilor tehnice pentru echipamentele şi dotările ce urmează a fi achiziţionate, având în vedere progresul tehnologic înregistrat de la momentul scrierii cererii de finanţare şi până în momentul lansării procedurii de achiziţie, cu condiţia ca aceste modificări să nu afecteze valoarea totală/eligibilă a proiectului, indicatorii, valoarea achiziţiei, perioada de implementare şi să respecte prevederile contractuale legale în vigoare;
    e. modificări ale Anexei Corelare indicatori - buget la Cererea de finanţare, cu încadrarea în valoarea totală eligibilă a proiectului, aşa cum este prevăzută la art. 3 alin. (1) din Condiţiile generale, şi fără a modifica ţinta indicatorilor.
    (19) În cazul în care, pe perioada de implementare a Proiectului, se înregistrează economii constând în diferenţe între valoarea estimată a procedurilor de achiziţie şi valoarea atribuită, acestea se pot utiliza în scopul implementării Proiectului, cu acordul prealabil al AM, şi fără a afecta obiectivul Proiectului, prin act adiţional cu respectarea Condiţiilor generale şi specifice.
    (20) AM POAT poate modifica/completa, prin notificare, următoarele documente care fac parte integrantă din Decizia de Finanţare:
    1. Anexa 1(b) - Acordarea şi recuperarea prefinanţării
    2. Anexa 1(c) - Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor;
    3. Anexa 3 - Măsuri de informare şi publicitate;
    4. Anexa 4 - Monitorizarea şi raportarea.

    Conflictul de interese
    (21) Pentru a evita orice conflict de interese între părţi, acestea se obligă să întreprindă toate diligenţele necesare şi să se informeze reciproc, în termen de maxim 5 (cinci) zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă, în legătură cu orice situaţie care dă sau este posibil să dea naştere unui astfel de conflict.
    (22) AM POAT verifică aceste situaţii şi ia măsurile necesare, conform prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare incidente, dacă este cazul.

    Monitorizare
    (23) În conformitate cu prevederile art. 12, alin (2) din OUG nr. 40/2015, în scopul utilizării eficiente a fondurilor publice, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică dezangajează fondurile rămase neutilizate în urma atribuirii şi/sau finalizării contractelor de achiziţie publică aferente Deciziei de Finanţare, în condiţiile legii.
    (24) În vederea aplicării prevederilor alin. (23), beneficiarul este obligat să transmită la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, în luna iulie a fiecărui an din perioada de la semnarea Deciziei de Finanţare şi până la finalul perioadei de implementare a proiectului, în urma analizei stadiului derulării procedurilor de achiziţie şi/sau implementării contractelor de achiziţie publică la 30 iunie a anului respectiv, dacă înregistrează economii în urma atribuirii şi/sau finalizării acestor contracte, o solicitare de modificare a Deciziei de Finanţare în sensul diminuării valorii cu fondurile rămase neutilizate sau realocării acestor economii, dacă este cazul.

    Încetarea Deciziei de finanţare
    (25) În cazul încetării Deciziei de Finanţare conform art 15, alin. (2) şi (3) din Condiţii generale, Beneficiarul are obligaţia restituirii finanţării acordate în termen de 10 zile lucrătoare de la încetarea Deciziei. În cazul în care Beneficiarul nu va respecta acest termen i se vor percepe majorări de întârziere conform Codului fiscal în vigoare.

    Recuperarea sumelor plătite
    (26) Pentru operaţiunile în cazul cărora există obligativitatea asigurării durabilităţii, finanţarea nerambursabilă acordată va fi recuperată proporţional şi în cazul în care bunurile achiziţionate în cadrul proiectului au fost vândute sau închiriate într-o perioadă de 5 (cinci) ani după finalizarea perioadei de implementare a Proiectului.
    (27) În cazul în care Beneficiarul nu asigură sustenabilitatea proiectului, aşa cum s-a angajat prin cererea de finanţare, finanţarea nerambursabilă acordată va fi recuperată proporţional cu gradul de atingere a rezultatelor şi/sau realizarea obiectivului proiectului.

    Implementarea în parteneriat a proiectelor (dacă este cazul)
    (28) Toţi partenerii sunt ţinuţi să respecte întocmai şi în integralitate prevederile prezentei Decizii de Finanţare. <denumirea liderului parteneriatului>, ca lider al parteneriatului, răspunde în faţa AM de îndeplinirea prevederilor prezentei Decizii.
    (29) Cheltuielile sunt considerate eligibile dacă sunt efectuate de către liderul parteneriatului sau parteneri.
    (30) Liderul parteneriatului este responsabil cu transmiterea cererilor de rambursare/plată/rapoartelor de progres către AM POAT conform prevederilor prezentei Decizii de Finanţare.
    (31) Pentru neregulile identificate în cadrul proiectelor implementate în parteneriat, AM POAT emite notificările şi titlurile de creanţă pe numele liderului de parteneriat sau partenerului, după caz, care a efectuat cheltuielile afectate de nereguli conform Acordului de parteneriat încheiat între beneficiar şi Parteneri (Anexa 5 la prezenta Decizie de Finanţare).
    (32) În cazul în care, unul dintre Parteneri se retrage sau nu-şi îndeplineşte obligaţiile conform Acordului de parteneriat încheiat cu Beneficiarul, acesta din urmă are obligaţia de a prelua activităţile Partenerului în cauză, indiferent de prevederile Acordului de parteneriat.
    (33) Beneficiarul poate înlocui Partenerii aprobaţi prin Cererea de finanţare, în cazuri temeinic justificate, prin act adiţional la Decizia de Finanţare şi cu respectarea prevederilor legale, precum şi a tuturor condiţiilor stipulate în Acordul de parteneriat şi prin Ghidul solicitantului aplicabil apelului de proiecte.

    Publicarea datelor
    (34) Beneficiarul este de acord ca următoarele date să fie publicate de către AM POAT: denumirea beneficiarului, denumirea Proiectului, valoarea totală a finanţării nerambursabile acordate, datele de începere şi de finalizare ale Proiectului, locul de implementare a acestuia, precum şi orice alte documente cu condiţia de a nu se aduce atingere prevederilor legale.

    ANEXA 3
    Măsurile de informare şi publicitate

    Măsurile de informare şi publicitate privind operaţiunile finanţate din instrumente structurale sunt definite în conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Europene (CE) Nr. 1303/2013 privind stabilirea unor dispoziţii comune privind FEDR, FSE, FC, FEADR şi FEPAM, precum şi de stabilire a unor dispoziţii generale privind FEDR, FSE, FC, FEADR şi FEPAM şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului cu modificările şi completările ulterioare şi a Regulamentului CE Nr. 821/2014 (art. 3, art. 4 şi Anexa II) privind stabilirea normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare.
    Acceptarea finanţării conduce la acceptarea de către Beneficiar a introducerii pe lista Operaţiunilor în conformitate cu prevederile art. 115 alin. (2) din Regulamentul CE Nr. 1303/2013 cu modificările şi completările ulterioare.

    1. Reguli generale - cerinţe pentru toate proiectele
    (1) Beneficiarii sunt responsabili pentru implementarea activităţilor de informare şi publicitate în legătură cu asistenţa financiară nerambursabilă obţinută prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, în conformitate cu cele declarate în cererea de finanţare.
    (2) Neîndeplinirea acestor obligaţii poate avea drept consecinţă pierderea fondurilor alocate pentru informare şi publicitate şi aplicarea unor sancţiuni.
    (3) Beneficiarul este de acord ca odată cu acceptarea finanţării nerambursabile, următoarele date să fie publicate, electronic sau în orice alt mod: denumirea Beneficiarului, titlul şi rezumatul Proiectului, valoarea totală a finanţării, datele de începere şi de finalizare ale Proiectului, locul de implementare al acestuia.
    (4) Beneficiarul este obligat să expună cel puţin un afiş cu informaţii despre proiect (dimensiunea minimă A3), inclusiv despre contribuţia financiară din partea Uniunii, într-un loc uşor vizibil publicului, cum ar fi zona de intrare în sediul acestuia.
    (5) Beneficiarii sunt obligaţi să utilizeze pentru toate materialele de comunicare realizate în cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică: sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României, precum şi cea a Instrumentelor Structurale 2014- 2020, însoţite de menţiunea "Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020". Prin materiale de comunicare se înţelege: fluturaşi, pliante, broşuri, afişe, bannere, comunicate de presă, website-uri, newsletters, spoturi radio-TV, inserţii în presa scrisă, standuri expoziţionale, autocolante, materiale promoţionale sau orice alte produse prin care este promovat proiectul şi rezultatele acestuia.
    (6) Beneficiarii vor utiliza indicaţiile tehnice din Manualul de Identitate Vizuală pentru Instrumentele Structurale 2014-2020 în România.
    (7) Publicaţiile tipărite care sunt realizate în cadrul Proiectului trebuie să menţioneze pe ultima copertă obligatoriu titlul programului/proiectului, editorul materialului, data publicării, elementele de vizibilitatea menţionate la alin. (4), precum şi textul "Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României".
    (8) Website-urile dezvoltate în cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică vor conţine obligatoriu pe pagina de deschidere: sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României, precum şi cea a Instrumentelor Structurale 2014-2020, textul "Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României" şi un link către site-ul web al Instrumentelor Structurale în România, www.fonduri-ue.ro, însoţit de textul: " Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro" (textul reprezentând un link la adresa web (URL): http://www.fonduri- ue.ro).
    (9) Bannerele expuse în acţiunile proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică vor avea inscripţionate titlul programului/proiectului, sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României şi sigla Instrumentelor structurale 2014-2020, precum şi menţiunea "Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020".
    (10) Dimensiunile recomandate pentru bannere sunt:
    a) 2,5m x 1 m pentru o sală cu o capacitate de maxim 100 de persoane;
    b) 4 m x 1,5 m pentru o sală mai mare sau în exterior.
    (11) În cazul achiziţiilor de echipamente, acestora li se va aplica pe partea cea mai vizibilă pentru public un autocolant (dimensiune recomandată 90mm x 50mm) care să conţină următoarele elemente informative obligatorii: sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României, sigla Instrumentelor Structurale 2014-2020. De asemenea, autocolantul trebuie să conţină numele proiectului, menţiunea "Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020" şi o afirmaţie aleasă de Autoritatea de Management, care să sublinieze contribuţia intervenţiei realizate din instrumente structurale, după caz. Pentru produsele cu o suprafaţă foarte mică de expunere, în care informaţiile nu ar fi suficient de vizibile şi inteligibile, se utilizează cel puţin sigla Uniunii Europene, celelalte elemente fiind opţionale.
    (12) Beneficiarii sunt obligaţi să asigure o informare transparentă şi corectă a mass-media asupra Proiectului finanţat prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    (13) La începutul şi la finalizarea unui program/proiect finanţat din Instrumente structurale, vor fi publicate anunţuri publicitare sau comunicate de presă (anunţuri de presă, pe pagina web sau alte mijloace). Beneficiarii finanţărilor vor face dovada apariţiei comunicatelor (ştirilor rezultate) sau anunţurilor în mass media relevante pentru program/proiect la prima cerere de rambursare depusă pentru anunţul de început al proiectului şi la cererea de rambursare finală pentru anunţul de finalizare al proiectului. Acestea vor conţine valoarea Proiectului (evidenţiind suma finanţării primite din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică), titlul proiectului/investiţiei, Beneficiarul, rezultatele prevăzute/obţinute.
    (14) Informaţii şi elemente grafice obligatorii pentru un comunicat de presă (anunţ de presă):
    - Sigla Uniunii Europene (în stânga sus);
    - Sigla Guvernului României va fi plasată la mijloc, sus;
    - Sigla Instrumentelor Structurale în România va fi plasată în colţul din dreapta sus.
    - Menţiunea "Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020".

    Notă:
    În cazul în care există: sigla Programului Operaţional va fi poziţionată în partea de sus a documentului, între sigla Guvernului României şi sigla Instrumentelor Structurale; sigla proiectului va fi aşezată la mijloc, în partea de jos a documentului.

    ANEXA 4
                  Monitorizarea şi raportarea

    SECŢIUNEA I
    Monitorizarea implementării Deciziei de Finanţare

    (1) AM POAT monitorizează permanent implementarea proiectului, îndeplinirea indicatorilor şi atingerea rezultatelor şi a obiectivelor asumate de beneficiar prin Decizia de Finanţare şi anexele acestuia, precum şi modul în care beneficiarul respectă prevederile Deciziei de Finanţare;
    (2) AM monitorizează progresul implementării Deciziei de Finanţare, fără a se limita la acesta, prin:
    a) Verificarea documentelor: Rapoarte de progres/finale şi rapoarte de sustenabilitate transmise de beneficiar;
    b) Verificarea datelor introduse în MySMIS 2014/SMIS 2014+;
    c) Vizite de monitorizare: vizite pe teren la beneficiarii proiectelor, atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi post-implementare, pe durata de valabilitate a Deciziei de Finanţare;
    d) Analizarea stadiului implementării proiectelor în vederea modificării/suspendării/rezilierii Deciziei de Finanţare, conform prevederilor
acesteia.

    SECŢIUNEA II
    Raportarea în cadrul Deciziei de Finanţare

    (1) Beneficiarul va transmite Rapoarte de Progres, trimestrial şi ori de câte ori se vor solicita de AM POAT, în conformitate cu documentele subsecvente emise de AM POAT în vederea implementării proiectului.
    (2) Aceste Rapoarte de progres au scopul de a prezenta în mod regulat informaţii tehnice şi financiare referitoare la stadiul derulării proiectului şi probleme întâmpinate pe parcursul derulării.
    (3) Transmiterea rapoartelor de progres ale Beneficiarului se va face către AM POAT, în 10 zile lucrătoare de la încheierea fiecărei trimestru calendaristic pe parcursul perioadei de implementare a proiectului.
    (4) Rapoartele de progres vor conţine următoarele tipuri de date şi informaţii:
    a) modificări ale statutului şi datelor de identificare a beneficiarului;
    b) date privind stadiul achiziţiilor;
    c) date privind stadiul activităţilor;
    d) date privind nivelul atins al indicatorilor incluşi în cererea de finanţare;
    e) date privind atingerea rezultatelor şi obiectivului/obiectivelor proiectului;
    f) date privind cheltuielile efectuate de beneficiari, inclusiv previziuni ale cheltuielilor;
    g) informaţii privind problemele întâmpinate în implementarea proiectului şi acţiunile de remediere întreprinse sau necesare.
    (5) Beneficiarul va transmite Rapoarte de Durabilitate, anual, până la sfârşitul trimestrului I, pe întreaga perioada de durabilitate a proiectului, începând cu primul an calendaristic ce urmează anului în care a fost finalizată implementarea.
    (6) Rapoartele de durabilitate vor conţine următoarele tipuri de date şi informaţii:
    a) modul în care beneficiarul a asigurat sustenabilitatea rezultatelor proiectului după finalizarea implementării proiectului;
    b) modificări ale statutului şi datelor de identificare a beneficiarului;
    c) modul şi locul de utilizare a infrastructurilor, echipamentelor şi bunurilor realizate sau achiziţionate în cadrul proiectului;
    d) modul în care investiţia în infrastructură sau investiţia productivă continuă să genereze rezultate.

    SECŢIUNEA III
    Descrierea procesului de monitorizare

    (1) AM POAT verifică şi avizează Raportul de Progres transmis de către Beneficiar în conformitate şi cu respectarea termenelor prevăzute în procedura operaţională aplicabilă, în scopul:
    a) colectării, revizuirii şi verificării informaţiilor furnizate de Beneficiar;
    b) analizării gradului de realizare a indicatorilor;
    c) analizării evoluţiei implementării proiectului, raportat la graficul de activităţi stabilit prin Decizia de Finanţare, bugetul proiectului şi calendarul estimativ al achiziţiilor;
    d) identificării problemelor care apar pe parcursul implementării proiectului, precum şi a cazurilor de succes şi bunelor practici.
    (2) Vizita AM POAT de monitorizare pe parcursul implementării proiectului
    a) are în vedere verificarea existenţei fizice a unui proiect sau a unui sistem de management performant al proiectului şi permite verificarea corectitudinii, completitudinii şi acurateţei informaţiei furnizate de beneficiar în Rapoartele de progres şi a gradului de realizare a indicatorilor stabiliţi prin Decizia de Finanţare.
    b) facilitează contactul dintre reprezentanţii AM POAT şi beneficiari în scopul comunicării problemelor care pot împiedica implementarea corespunzătoare a proiectului.
    c) urmăreşte:
    i. să se asigure de faptul că proiectul se derulează conform Deciziei de Finanţare;
    ii. să identifice, în timp util, posibilele probleme şi să propună măsuri de rezolvare a acestora, precum şi îmbunătăţirea activităţii de implementare;
    iii. să identifice elementele de succes ale proiectului şi bune practici.
    (3) Analizarea durabilităţii proiectului
    a) se realizează de AM POAT pe baza rapoartelor de durabilitate întocmite de beneficiar şi a vizitelor de monitorizare, pentru a se asigura de sustenabilitatea rezultatelor proiectelor, precum şi de faptul că toate contribuţiile din fonduri se atribuie numai proiectelor care, în termen de 3/5 ani de la încheierea acestora, nu au fost afectate de nicio modificare, respectiv:
    i. o schimbare substanţială care să le afecteze natura, obiectivele sau condiţiile de realizare şi care ar determina subminarea obiectivelor iniţiale ale acestora;
    ii. o schimbare asupra proprietăţii unui element de infrastructură care conferă un avantaj nejustificat unei întreprinderi sau unui organism public;
    (4) Vizita de monitorizare a durabilităţii proiectului
    a) se realizează la locul de implementare a proiectului/sediul beneficiarului şi pot fi anunţate sau ad-hoc.
    b) are ca scop verificarea la faţa locului a faptului că beneficiarul a asigurat sustenabilitatea rezultatelor proiectului, precum şi faptul că acesta nu a suferit modificări substanţiale în perioada de 3/5 ani de la finalizare implementării, a situaţiei investiţiei, a gradului de îndeplinire a indicatorilor de rezultat şi a sustenabilităţii proiectului.
    (5) Beneficiarul are obligaţia de a participa la vizitele de monitorizare, atât pe parcursul implementării proiectului cât şi cele din perioada de durabilitate, de a furniza echipei de monitorizare a AM POAT toate informaţiile solicitate şi de a permite accesul neîngrădit al acesteia la documentele aferente proiectului şi rezultatele declarate ca obţinute pe parcursul implementării acestuia.

    ANEXA 5

                    ACORD DE PARTENERIAT
      (Acordul încheiat între Beneficiar şi Partener/Parteneri)
                  (Model recomandat)
    ART. 1
    Părţile
    1. denumirea completă a organizaţiei, cu sediul în (adresa sediului), codul fiscal*1) .........., având calitatea de Lider parteneriat/Partener 1
──────────
    *1 codul fiscal sau codul TVA, după caz
──────────

    2. denumirea completă a organizaţiei, cu sediul în (adresa sediului), codul fiscal .........., având calitatea de membru 2/Partener 2
    3. denumirea completă a organizaţiei, cu sediul în (adresa sediului), codul fiscal .........., având calitatea de membru n/Partener n, n = numărul total de membri ai parteneriatului

    au convenit următoarele:

    ART. 2
    Obiectul
    (1) Obiectul acestui parteneriat este de a stabili drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia financiară proprie a fiecărei părţi la bugetul proiectului, precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente proiectului: titlul proiectului, care este depus în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, Axa prioritară .........., apel de proiecte (Cod generat MySMIS2014 şi denumire) ..........
    (2) Cererea de finanţare, inclusiv anexele sale, sunt parte integrantă a acestui acord.
    ART. 3
    Principiile de bună practică ale parteneriatului
    (1) Toţi partenerii trebuie să contribuie la implementarea proiectului şi să îşi asume rolul lor în cadrul proiectului, aşa cum acesta este definit în cadrul prezentului Acord de Parteneriat.
    (2) Părţile trebuie să se consulte în mod regulat şi să se informeze asupra tuturor aspectelor privind evoluţia proiectului.
    (3) Toţi partenerii trebuie să implementeze activităţile cu respectarea standardelor profesionale şi de etică cele mai înalte.
    (4) Partenerii sunt obligaţi să respecte regulile privitoare la conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor, iar, în cazul apariţiei unui asemenea conflict, să dispună luarea măsurilor ce conduc la evitarea, respectiv stingerea lui, inclusiv, dar fără a se limita la, informarea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică în legătură cu orice situaţie care dă naştere sau este posibil să dea naştere unui astfel de conflict, în termen de 3 (trei) zile lucrătoare de la data apariţiei unei astfel de situaţii. În caz contrar, semnatarii prezentului acord înţeleg că Decizia de Finanţare poate fi reziliată prin decizia Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică responsabil de plin drept, fără punere în întârziere, fără intervenţia unui tribunal arbitral/unei instanţe judecătoreşti şi fără îndeplinirea altor formalităţi, cu excepţia transmiterii către Liderul de parteneriat a unei simple informări cu privire la rezilierea Deciziei de finanţare.
    ART. 4
    Roluri şi responsabilităţi în implementarea proiectului
    (1) Rolurile şi responsabilităţile sunt descrise în tabelul de mai jos şi corespund prevederilor din Cererea de finanţare - care este documentul principal în stabilirea principalelor activităţi asumate de fiecare partener:


 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Organizaţia Roluri şi responsabilităţi
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Lider de proiect (Partener 1) Se vor descrie activităţile şi subactivităţile pe care fiecare partener
                                    trebuie să le implementeze, în strânsă corelare cu informaţiile furnizate
                                    în formularul cererii de finanţare
                                    Se descriu resursele umane implicate, resursele materiale proprii puse
                                    la dispoziţia proiectului şi resursele ce vor fi achiziţionate în
                                    cadrul proiectului
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener 2
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener n
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    (2) Pentru a implementa activităţile desfăşurate în conformitate cu cererea de finanţare şi cu alin (1), Partenerii vor angaja următoarele cheltuieli, după cum urmează:

 ┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │ │ Valoare estimată a cheltuielilor │
 │ │ eligibile angajate pe perioada │
 │ Organizaţia │proiectului* [Lei, inclusiv TVA │
 │ │eligibil] │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ Liderul de parteneriat │ │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ Partener 1 │ │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Total (se va corela cu valoarea │ │
 │eligibilă a proiectului) │ │
 └──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


    *) Notă: valorile menţionate vor fi cele existente în cererea de finanţare.

    (3) Partenerii vor asigura contribuţia proprie la cheltuielile totale ale proiectului aşa cum este precizat în Cererea de finanţare şi în prezentul acord.

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Organizaţia Contribuţia (unde este cazul)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Lider de proiect (Partener 1) Valoarea contribuţiei (în lei)
                                     Valoarea contribuţiei la valoarea totală
                                     a proiectului (%)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener 2
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener n
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Responsabilităţile privind derularea fluxurilor financiare sunt conforme cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobate prin HG nr. 93/2016.
    ART. 5
    Perioada de valabilitate a acordului
    Perioada de valabilitate a Acordului începe la data semnării prezentului Acord şi încetează la data la care Decizia de Finanţare aferentă proiectului îşi încetează valabilitatea. Prelungirea perioadei de valabilitate a Deciziei de Finanţare conduce automat la extinderea Perioadei de valabilitate a prezentului acord.
    ART. 6
    Drepturile şi obligaţiile liderului de proiect (Partenerului 1)

    A. Drepturile liderului de parteneriat
    (1) Liderul de Parteneriat (beneficiar/Partener 1) are dreptul să solicite celorlalţi parteneri furnizarea oricăror informaţii şi documente legate de proiect, în scopul elaborării rapoartelor de progres, a cererilor de rambursare şi altor documente necesare implementării proiectului şi executării Deciziei de Finanţare.

    B. Obligaţiile liderului de parteneriat
    (1) Liderul de parteneriat (Partener 1) va transmite Cererea de finanţare în sistemul electronic.
    (2) Membrii parteneriatului acordă prin prezenta un mandat de reprezentare Liderului de parteneriat, potrivit art. 2013 şi următoarele din Codul civil, pentru a semna Decizia de Finanţare cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică în numele Parteneriatului, precum şi pentru a reprezenta membrii Parteneriatului faţă de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, pentru orice aspect legat de implementarea Proiectului şi derularea Deciziei de Finanţare.
    (3) În cazul proiectelor implementate în parteneriat, Liderul de parteneriat reprezintă şi acţionează în numele Parteneriatului în scopul executării Deciziei de finanţare şi va avea autoritatea necesară pentru a angaja legal toţi partenerii, în scopul îndeplinirii rolurilor şi responsabilităţilor, derulării activităţilor şi asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare, aşa cum sunt acestea asumate de fiecare partener, în conformitate cu prevederile Acordului de parteneriat. Liderul de parteneriat (Partener 1) va consulta partenerii cu regularitate, îi va informa despre progresul în implementarea proiectului şi le va furniza copii ale rapoartelor de progres şi financiare, precum şi copii ale altor documente necesare implementării proiectului şi executării Deciziei de Finanţare.
    (4) Propunerile pentru modificări importante ale proiectului (e.g. activităţi, parteneri etc.), trebuie să fie convenite cu partenerii înaintea solicitării aprobării de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020.
    (5) Înlocuirea unuia dintre parteneri fără consimţământul scris al acestuia, este posibilă doar în cazul nerealizării culpabile a activităţilor asumate şi/sau ca urmare a nerespectării procedurilor stabilite pentru buna implementare a proiectului de către partenerul în cauză, dovedite de ceilalţi membrii ai Parteneriatului către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, sau în ipoteza deschiderii procedurii de insolvenţă a partenerului în cauză.
    (6) Liderul parteneriatului este responsabil cu transmiterea cererilor de prefinanţare/plată/rambursare către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică conform prevederilor Deciziei de Finanţare şi legislaţiei aplicabile.
    (7) Pentru proiectele implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune cererea de rambursare, iar Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică virează, după efectuarea verificărilor, valoarea cheltuielilor rambursabile în conturile liderilor de parteneriat/partenerilor care le-au efectuat, fără a aduce atingere Deciziei de Finanţare şi prevederilor acordului de parteneriat, parte integrantă a acesteia.
    (8) Liderul de parteneriat are obligaţia de a da curs solicitărilor partenerilor privind depunerea de cereri de prefinanţare/plată/rambursare, pentru cheltuielile previzionate/efectuate de către parteneri.
    (9) În cazul în care unul din partenerii 2, 3, n, nu duce la îndeplinire una sau mai multe din obligaţiile care le revin (e.g. implementarea unor activităţi, asigurarea contribuţiei la cofinanţarea proiectului, respectarea normelor în vigoare privind procedura de atribuire a contractelor de achiziţie), semnatarii prezentului acord de parteneriat înţeleg şi acceptă că se poate înlocui un Partener din cadrul Parteneriatului cu o altă entitate cu personalitate juridică care îndeplineşte condiţiile reglementate de Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice, proporţional cu partea rămasă de executat din Decizie, şi care preia cel puţin obligaţiile restante din cele asumate de partenerul pe care îl înlocuieşte.
    (10) Liderul de parteneriat este responsabil pentru neregulile identificate în cadrul proiectului aferente cheltuielilor proprii conform notificărilor şi titlurilor de creanţă emise pe numele său de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    ART. 7
    Drepturile şi obligaţiile Partenerilor 2, 3, n

    A. Drepturile Partenerilor 2, 3, n
    (1) Cheltuielile angajate de Partenerii 2, 3, n, sunt eligibile în acelaşi fel ca şi cheltuielile angajate de către liderul de parteneriat corespunzător rolurilor avute în proiect.
    (2) Partenerii au dreptul să fie consultaţi cu regularitate de către liderul de parteneriat, să fie informaţi despre progresul în implementarea proiectului şi să li se furnizeze, de către liderul de parteneriat, copii ale rapoartelor de progres şi financiare, precum şi copii ale altor documente necesare implementării proiectului şi executării Deciziei de Finanţare.
    (3) Partenerii au dreptul să fie consultaţi, de către liderul de parteneriat, în privinţa propunerilor pentru modificări importante ale proiectului (e.g. activităţi, parteneri etc.), înaintea solicitării aprobării de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    (4) Partenerii au dreptul să solicite Liderului de parteneriat depunerea de cereri de prefinanţare/plată/rambursare, pentru cheltuielile previzionate/efectuate, după caz.

    B. Obligaţiile Partenerilor 2, 3, n
    (1) Partenerii sunt obligaţi să transmită copii conforme cu originalul după documentaţiile aferente achiziţiilor efectuate în cadrul proiectului, inclusiv copii după contractele de achiziţie semnate, în scopul elaborării cererilor de plată/rambursare. De asemenea Partenerii trebuie să pună la dispoziţia Liderului de parteneriat documentele necesare ce atestă realizarea activităţilor asumate şi a cheltuielilor efectuate.
    (2) Partenerii sunt obligaţi să furnizeze orice informaţii de natură tehnică sau financiară legate de proiect, solicitate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Autoritatea de Certificare, Autoritatea de Audit, Comisia Europeană sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze auditul asupra modului de implementare a proiectelor cofinanţate din instrumente structurale.
    (3) Partenerii sunt obligaţi să furnizeze liderului de parteneriat orice informaţii sau documente privind implementarea proiectului, în scopul elaborării rapoartelor de progres, precum şi orice alte documente necesare implementării proiectului şi executării Deciziei de Finanţare.
    (4) Partenerii sunt responsabili pentru neregulile identificate în cadrul proiectului aferente cheltuielilor proprii conform notificărilor şi titlurilor de creanţă emise pe numele lor de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    ART. 8
    Achiziţii publice
    (1) Achiziţiile în cadrul proiectului vor fi făcute de către fiecare membru al parteneriatului, cu respectarea condiţiilor din Decizia de Finanţare, a legislaţiei aplicabile în domeniul achiziţiilor publice pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă şi/sau a instrucţiunilor emise de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi/sau alte organisme abilitate, după caz.
    ART. 9
    Proprietatea
    (1) Părţile au obligaţia să menţină proprietatea proiectului şi natura activităţii pentru care s-a acordat finanţare, în conformitate cu prevederile Deciziei de Finanţare.
    (2) Înainte de sfârşitul proiectului, părţile/partenerii vor conveni asupra modului de acordare a dreptului de utilizare a echipamentelor, bunurilor etc. achiziţionate prin proiect, precum şi a titlurilor şi drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială privind rezultatele proiectului. Copii ale titlurilor de transfer vor fi ataşate raportului final.
    (3) Părţile au obligaţia de a asigura funcţionarea tuturor bunurilor, echipamentelor achiziţionate din finanţarea nerambursabilă, la locul de desfăşurare a proiectului şi exclusiv în scopul pentru care au fost achiziţionate, pe perioada de minimum 3 ani de la finalizarea implementării proiectului.
    (4) Părţile au obligaţia să nu înstrăineze, închirieze, gajeze bunurile achiziţionate ca urmare a obţinerii finanţării prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, pe o perioadă de 3 ani de la finalizarea proiectului, conform paragrafului (1).
    ART. 10
    Confidenţialitate
    (1) Părţile semnatare ale prezentului acord convin să păstreze în strictă confidenţialitate informaţiile primite în cadrul şi pe parcursul implementării proiectului şi sunt de acord să prevină orice utilizare sau divulgare neautorizată a unor astfel de informaţii. Părţile înţeleg să utilizeze informaţiile confidenţiale doar în scopul de a-şi îndeplini obligaţiile din prezentul Acord de Parteneriat.
    ART. 11
    Legea aplicabilă
    (1) Prezentului Acord i se va aplica şi va fi interpretat în conformitate cu legea română.
    (2) Pe durata prezentului Acord, părţile vor avea dreptul să convină în scris asupra modificării anumitor clauze, prin semnarea unui nou acord de parteneriat şi aprobarea acestuia de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică prin act adiţional la Decizia de Finanţare, oricând interesele lor cer acest lucru sau când aceste circumstanţe au loc şi nu au putut fi prevăzute în momentul în care s-a încheiat prezentul Acord de Parteneriat.
    ART. 12
    Dispoziţii finale
   (1) Toate posibilele dispute rezultate din prezentul acord sau în legătură cu el, pe care părţile nu le pot soluţiona pe cale amiabilă, vor fi soluţionate de instanţele competente.
    (2) Semnatarii prezentului acord de parteneriat înţeleg şi acceptă faptul că nerespectarea culpabilă a prezentului acord de parteneriat, îndeosebi în relaţia cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, poate avea drept consecinţă rezilierea Deciziei de Finanţare.

    Întocmit în (număr de exemplare) exemplare, în limba română, câte unul pentru fiecare parte şi un original pentru cererea de finanţare.

    Semnături


 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Lider de Numele, prenumele şi funcţia reprezentantului legal al organizaţiei Semnătura Data şi locul semnării
    parteneriat
   (Partener 1)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener 2 Numele, prenumele şi funcţia reprezentantului legal al organizaţiei Semnătura Data şi locul semnării
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener 3 Numele, prenumele şi funcţia reprezentantului legal al organizaţiei Semnătura Data şi locul semnării
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    ANEXA 3

                          CONTRACT DE FINANŢARE
               PROGRAMUL OPERAŢIONAL ASISTENŢĂ TEHNICĂ 2014-2020
                                NR: ..........

                            BENEFICIAR:
                         TITLUL PROIECTULUI
                      Cod SMIS 2014+/Cod proiect


                         CONTRACT DE FINANŢARE

    1. Părţile
    [Persoana juridică] MINISTERUL .......... în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, cu sediul în str. .................. , nr. ........ , localitatea .......... ., judeţul .............. ., România, cod poştal ............ , telefon: ..........., fax: ......... , poştă electronică: ........., cod fiscal ..................., reprezentat prin (persoana fizică, nume, prenume, funcţia deţinută) ............ , pe de o parte, denumit în cele ce urmează AM, şi
    [Persoana juridică] .............., cod de identificare fiscală .........., înregistrată la ...................... sub nr. ....../....../......., cu sediul în localitatea .........., str. .......... nr. .........., sector/judeţul ..................., România, telefon ..............., fax .........., poştă electronică .........., reprezentată legal prin .............(funcţia deţinută.....................), identificat prin ................., în calitate de Beneficiar al finanţării,

    au convenit încheierea prezentului Contract de Finanţare, în următoarele condiţii:

    2. Precizări prealabile
    (1) În prezentul Contract de Finanţare, cu excepţia situaţiilor când contextul cere altfel sau a unei prevederi contrare:
    (a) cuvintele care indică singularul includ şi pluralul, iar cuvintele care indică pluralul includ şi singularul;
    (b) cuvintele care indică un gen includ toate genurile;
    (c) termenul "zi" reprezintă zi calendaristică, dacă nu se specifică altfel;
    (2) Trimiterile la actele normative includ şi modificările şi completările ulterioare ale acestora, precum şi orice alte acte normative subsecvente.
    (3) În cazul în care oricare dintre prevederile prezentului Contract de Finanţare este sau devine nulă, invalidă sau neexecutabilă conform legii, legalitatea, valabilitatea şi posibilitatea de executare a celorlalte prevederi din prezentul Contract de Finanţare vor rămâne neafectate, iar Părţile vor depune eforturile necesare pentru a realiza acele acte şi/sau modificări care ar conduce la acelaşi rezultat legal şi/sau economic care s-a avut în vedere la data încheierii Contractului de Finanţare.
    (4) În înţelesul prezentului Contract de Finanţare, atunci când există şi parteneri, drepturile şi obligaţiile beneficiarilor revin şi partenerilor;
    (5) Finanţarea nerambursabilă acordată Beneficiarului este stabilită în termenii şi condiţiile prezentului Contract.

    CONDIŢII GENERALE

    ART. 1
    Obiectul Contractului de Finanţare
    (1) Obiectul acestui Contract de Finanţare îl reprezintă acordarea finanţării nerambursabile de către (AM)..........................., pentru implementarea Proiectului nr. <cod SMIS2014+> (dacă acesta nu există, cod proiect) .......... intitulat: .............................. , denumit în continuare Proiect, pe durata stabilită şi în conformitate cu obligaţiile asumate prin prezentul Contract de Finanţare inclusiv Anexele care fac parte integrantă din acesta.
    (2) Beneficiarul se angajează să implementeze Proiectul, în conformitate cu prevederile cuprinse în prezentul Contract şi legislaţia europeană şi naţională aplicabile acestuia.
    (3) AM se angajează să plătească finanţarea nerambursabilă, la termenele şi în condiţiile prevăzute în prezentul Contract şi în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională aplicabile acestuia.
    ART. 2
    Durata Contractului şi perioada de implementare a proiectului
    (1) Contractul de Finanţare intră în vigoare şi produce efecte de la data semnării lui de către ultima parte.
    (2) Perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] şi data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanţare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
    (3) Perioada de implementare a proiectului poate fi prelungită prin acordul părţilor, în conformitate cu prevederile art. 10 - Modificări şi completări şi/sau a Condiţiilor specifice.
    (4) Contractul de Finanţare îşi încetează valabilitatea la data închiderii Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, sau la expirarea perioadei de durabilitate a proiectului, oricare intervine ultima.
    (5) În cazul proiectelor care includ investiţii productive sau de infrastructură şi care nu sunt co-finanţate din FSE, perioada de durabilitate a proiectului este de minim 3 ani pentru beneficiarii încadraţi în categoria IMM, respectiv minim 5 ani pentru beneficiarii care fac parte din categoria întreprinderilor mari şi beneficiarilor publici, de la efectuarea plăţii finale în cadrul prezentului Contract sau durata prevăzută în reglementările privind ajutorul de stat, oricare dintre acestea este mai mare.
    (6) În cazul unei operaţiuni constând în investiţii în infrastructură sau producţie, contribuţia din partea fondurilor ESI se rambursează dacă, în termen de 10 ani de la efectuarea plăţii finale către beneficiar, activitatea de producţie în cauză este delocalizată în afara Uniunii, cu excepţia situaţiei în care beneficiarul este un IMM.
    ART. 3
    Valoarea Contractului
    (1) Valoarea totală a Contractului de Finanţare este de .......... lei (valoarea în litere), după cum urmează:


 ┌─────────┬───────────┬───────────────────┬─────────────────────┬──────────────────────┬────────────┐
 │Valoarea │ Valoarea │Valoarea eligibilă │ Valoarea eligibilă │ Valoarea cofinanţării│Valoarea │
 │ totală │ totală │nerambursabilă din │ nerambursabilă din │ eligibile a │neeligibilă │
 │ │ eligibilă │FEDR/FC/FSE/ILMT │ bugetul naţional │ Beneficiarului │inclusiv TVA│
 ├─────────┼───────────┼────────┬──────────┼──────────┬──────────┼───────────┬──────────┼────────────┤
 │ (lei) │ (lei) │ (lei) │ (%) │ (lei) │ (%) │ (lei) │ (%) │ (lei) │
 ├─────────┼───────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
 │1 = 2 + 9│2 = 3 + 5+7│ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
 ├─────────┼───────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └─────────┴───────────┴────────┴──────────┴──────────┴──────────┴───────────┴──────────┴────────────┘


    (2) AM acordă o finanţare nerambursabilă în sumă maximă de .......... LEI (valoarea în litere)*1), echivalentă cu ..........[valoarea] % din valoarea totală eligibilă aprobată.
──────────
    *1) Reprezentând suma coloanelor 3 şi 5 din tabelul aferent proiectelor negeneratoare de venituri.
──────────

    (3) În cazul în care valoarea totala a Proiectului creşte faţă de valoarea convenită prin prezentul Contract de Finanţare, diferenţa astfel rezultată va fi suportată în întregime de Beneficiar*2)
──────────
    *2) Prevederile art. 3, alin. (2) nu se aplică proiectelor finanţate din asistenţă tehnică.
──────────

    (4) Finanţarea va fi acordată, în baza cererilor de prefinanţare/rambursare/plată, elaborate în conformitate cu anexele corespunzătoare - Graficul de rambursare a cheltuielilor la Contract.
    (5) În cazul în care, valoarea totală autorizată este mai mică decât valoarea prevăzută în coloana 2 din tabelul de mai sus, finanţarea nerambursabilă prevăzută la alineatul (2) se va reduce corespunzător.
    ART. 4
    Eligibilitatea cheltuielilor
    (1) Cheltuielile sunt considerate eligibile dacă sunt în conformitate cu:
    (a) Legislaţia naţională şi europeană aplicabilă;
    (b) Ghidul Solicitantului;
    (c) Secţiunea "Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor" din Anexa 1 - Condiţii Specifice.
    (2) Cheltuielile aferente prezentului Proiect sunt eligibile cu condiţia ca acestea să fie cuprinse în Cererea de Finanţare şi să fie efectuate în termenii şi condiţiile prezentului Contract de Finanţare.
    ART. 5
    Acordarea şi recuperarea prefinanţării
    (1) Beneficiarul are dreptul de a primi prefinanţare în condiţiile legislaţiei în vigoare, conform Secţiunii "Acordarea şi recuperarea prefinanţării" din Anexa 1 - Condiţii Specifice, după caz.
    ART. 6
    Rambursarea/plata cheltuielilor
    (1) Rambursarea sau plata se va realiza de către AM în conformitate cu Secţiunea "Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor" din Anexa 1 - Condiţii Specifice, pe baza cererilor Beneficiarului înaintate la AM.
    (2) În termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data depunerii de către Beneficiar a cererilor de rambursare/plată însoţite de documentele justificative prevăzute în Secţiunea "Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor" din Anexa 1 - Condiţii Specifice, AM va autoriza cheltuielile eligibile cuprinse în Cererea de Rambursare/Plată. În cazul în care sunt necesare clarificări, termenul de plată se întrerupe pe perioada clarificărilor, fără ca durata cumulată de întrerupere a acestora să poată depăşi 10 zile lucrătoare.
    (3) După autorizarea cheltuielilor, AM va efectua plata în termen de 3 zile lucrătoare de la momentul în care AM dispune de resurse în conturile sale, şi va informa Beneficiarul cu privire la plata aferentă cheltuielilor autorizate din Cererea de Rambursare/Plată.
    (4) Beneficiarul poate accesa mecanismul de decontare prin cereri de plată, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei din fonduri externe nerambursabile şi H.G. nr. 93/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, sau după caz, OUG nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014 - 2020 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării.
    (5) AM va efectua transferul fondurilor în limita disponibilităţilor, iar în cazul insuficienţei fondurilor, procesul de plată se va suspenda până când conturile AM sunt alimentate cu sumele aferente fondurilor necesare. În cazul suspendării procesului de plată, beneficiarul poate să solicite suspendarea sau prelungirea implementării proiectului, pentru aceeaşi perioadă, fără a se depăşi perioada de finalizare a programului aferent.
    ART. 7
    Drepturile şi obligaţiile Beneficiarului
    (1) Beneficiarul are obligaţia şi responsabilitatea să asigure managementul şi implementarea Proiectului în concordanţă cu prevederile acestui Contract, ale legislaţiei europene şi naţionale aplicabile.
    (2) Beneficiarul are obligaţia de a începe executarea Contractului în cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a acestuia şi de a realiza toate activităţile prevăzute în Anexa 2 - Cererea de Finanţare, fără a depăşi perioada de implementare.
    (3) Beneficiarul poate solicita în scris punctul de vedere al AM, cu privire la aspectele survenite de natură să afecteze buna implementare a proiectului.
    (4) Beneficiarul/Partenerii vor deschide contul/conturile de proiect în sistemul Trezoreriei Statului, în cazul în care fac parte din categoria instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare. Celelalte categorii de Beneficiari/Parteneri pot opta pentru deschiderea contului/conturilor speciale de proiect în sistemul Trezoreriei Statului sau la o bancă comercială în conformitate cu legislaţia aplicabilă.
    (5) Beneficiarul şi/sau partenerii au obligaţia de a pune la dispoziţia AM, sau oricărui alt organism abilitat de lege documentele şi/sau informaţiile necesare pentru verificarea modului de utilizare a finanţării nerambursabile, la cerere şi în termen de maximum 5 zile lucrătoare, şi să asigure condiţiile pentru efectuarea verificărilor la faţa locului.
    (6) În vederea efectuării verificărilor prevăzute la alin. (5), Beneficiarul şi membrii Parteneriatului se angajează să acorde dreptul de acces la locurile şi spaţiile unde se implementează Proiectul, inclusiv acces la sistemele informatice care au legătură directă cu proiectul, şi să pună la dispoziţie documentele solicitate privind gestiunea tehnică şi financiară a Proiectului, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic. Documentele trebuie să fie uşor accesibile şi arhivate astfel încât, să permită verificarea lor. Beneficiarul este obligat să informeze organismele şi autorităţile menţionate la alin. (5) cu privire la locul arhivării documentelor, în termen de 3 zile de la transmiterea solicitării de către AM/organism abilitat şi de a asigura accesul neîngrădit al acestora la documentaţie în locul respectiv.
    (7) Beneficiarul se va asigura că în contractele/acordurile încheiate cu terţe părţi se prevede obligaţia acestora de a asigura disponibilitatea informaţiilor şi documentelor referitoare la proiect cu ocazia misiunilor de control desfăşurate de AM sau de alte structuri cu competenţe în controlul şi recuperarea debitelor aferente fondurilor comunitare şi/sau fondurilor publice naţionale aferente acestora, după caz.
    (8) Beneficiarul are obligaţia îndosarierii şi păstrării tuturor documentelor proiectului în original precum şi copii ale documentelor partenerilor, dacă este cazul, inclusiv documentele contabile, privind activităţile şi cheltuielile eligibile în vederea asigurării unei piste de audit adecvate, în conformitate cu legislaţia comunitară şi naţională. Toate documentele vor fi păstrate până la închiderea oficială a Programului.
    (9) În cazul nerespectării prevederilor alin. (5) şi (8), Beneficiarul este obligat să restituie suma aferentă documentelor lipsă, rambursată în cadrul Proiectului, reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă, iar în cazul nerespectării prevederilor alin. 6 Beneficiarul este obligat să restituie întreaga sumă rambursată aferentă proiectului, inclusiv dobânzile/penalizările aferente.
    (10) Beneficiarul este obligat să adauge toate documentele şi să completeze datele pentru care este răspunzător, actualizându-le corespunzător ori de câte ori este cazul, în MySMIS 2014.
    (11) Beneficiarul este obligat să plătească sumele necesare asigurării cofinanţării eligibile şi a finanţării cheltuielilor neeligibile în vederea implementării Proiectului, ce îi revin conform articolului 3 din Contractul de Finanţare.
    (12) Beneficiarul trebuie să ţină o evidenţă contabilă analitică a proiectului, utilizând conturi analitice distincte pentru reflectarea tuturor operaţiunilor referitoare la implementarea Proiectului, în conformitate cu dispoziţiile legale.
    (13) În situaţia în care implementarea Proiectului presupune achiziţionarea de bunuri, servicii ori lucrări, Beneficiarul are obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei naţionale în vigoare în domeniul achiziţiilor publice sau ale dispoziţiilor legale privind achiziţiile efectuate de beneficiarii privaţi, în cazul în care Beneficiarul nu reprezintă autoritate contractantă, în sensul legislaţiei naţionale privind atribuirea contractelor de achiziţii publice.
    (14) Beneficiarul are obligaţia întocmirii Rapoartelor de Progres şi a Cererilor de Rambursare şi, după caz, a Cererilor de Plată, şi de a pune la dispoziţia AM documentele justificative ce însoţesc Cererea de Rambursare/Plată, spre a fi verificate de către AM în vederea efectuării rambursării/plăţii.
    (15) Beneficiarul, pentru asigurarea finanţării cheltuielilor necesare implementării proiectului, precum şi pentru asigurarea durabilităţii, poate constitui garanţii, în favoarea unei instituţii de credit, sub forma instituirii unei ipoteci asupra activelor fixe care fac obiectul Contractului de Finanţare, în condiţiile legii. Beneficiarul este obligat să transmită AM, o copie a Contractului de Credit şi Ipotecă în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la semnarea acestuia; în cazul imobilelor, aceasta va fi însoţită de raportul de evaluare a imobilului finanţat în cadrul prezentului Contract de Finanţare, realizat de către un evaluator bancar sau independent.
    (16) Beneficiarul este obligat să respecte prevederile cuprinse în Anexa 2 - Cererea de Finanţare, referitoare la asigurarea conformităţii cu politicile Uniunii Europene şi naţionale, privind achiziţiile publice, ajutorul de stat, egalitatea de şanse, dezvoltarea durabilă, informarea şi publicitatea.
    (17) Beneficiarul este obligat să includă în bugetul propriu sumele necesare finanţării Proiectului, inclusiv asigurarea co-finanţării şi a finanţării cheltuielilor neeligibile în vederea implementării Proiectului.
    (18) Beneficiarul îşi asumă obligaţia de a furniza AM, Comisiei Europene şi/sau agenţilor lor autorizaţi orice document sau informaţie solicitată, în termenul indicat, în vederea realizării evaluării Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020 şi/sau a Proiectului implementat.
    (19) Beneficiarul are obligaţia să asigure resursele necesare desfăşurării activităţilor proiectului, conform Cererii de Finanţare, în termenele stabilite prin prezentul Contract de Finanţare.
    (20) Beneficiarul este obligat să realizeze măsurile de informare şi publicitate în conformitate cu obligaţiile asumate prin Anexa 2 - Cererea de Finanţare, cu respectarea prevederilor din Anexa 3 - Măsuri de informare şi publicitate.
    (21) Beneficiarul/Liderul de parteneriat/Partenerii are/au obligaţia de a restitui AM, orice sumă ce constituie plată nedatorată/sume necuvenite plătite în cadrul prezentului Contract de finanţare, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii notificării.
    (22) Beneficiarul este obligat să informeze AM despre orice situaţie care poate determina încetarea sau întârzierea executării Contractului de Finanţare, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă despre o astfel de situaţie, urmând ca AM să decidă cu privire la măsurile corespunzătoare, conform Condiţiilor Specifice.
    (23) Beneficiarul are obligaţia de a informa AM în termen de maximum 3 zile lucrătoare cu privire la următoarele aspecte, care nu vor face obiectul aprobării AM:
    (a) schimbarea denumirii, schimbarea adresei sediului beneficiarului;
    (b) schimbarea contului special deschis pentru Proiect;
    (c) înlocuirea reprezentantului legal;
    (24) Beneficiarul îşi asumă integral răspunderea pentru prejudiciile cauzate terţilor din culpa sa, pe durata Contractului. AM va fi degrevată de orice responsabilitate pentru prejudiciile cauzate terţilor de către Beneficiar, ca urmare a executării prezentului Contract de Finanţare, cu excepţia celor care pot fi direct imputabile acestora.
    (25) În cazul în care se realizează verificări la faţa locului, Beneficiarul este obligat să participe şi să invite persoanele care sunt implicate în implementarea proiectului şi care pot furniza informaţiile şi documentele necesare verificărilor, conform solicitărilor AM.
    (26) Beneficiarul îşi exprimă acordul cu privire la prelucrarea, stocarea şi arhivarea datelor obţinute pe parcursul desfăşurării Contractului de Finanţare, în vederea utilizării, pe toată durata, precum şi după încetarea acestuia, în scopul verificării modului de implementare şi/sau a respectării clauzelor contractuale şi a legislaţiei naţionale şi comunitare.
    (27) În cazul unei defecţiuni a sistemului MySMIS 2014 sau a absenţei unei conexiuni de date stabilă, din cauza forţei majore, Beneficiarul va prezenta informaţiile solicitate în format scriptic. De îndată ce forţa majoră încetează, Beneficiarul va adăuga documentele respective în MySMIS 2014.
    (28) În cazul în care proiectul include investiţii în infrastructură sau producţie, beneficiarul are obligaţia de a nu delocaliza activitatea de producţie în afara Uniunii Europene, în termen de 10 ani de la efectuarea plăţii finale.
    ART. 8
    Drepturile şi obligaţiile AM
    (1) AM are obligaţia de a informa Beneficiarul, în timp util, cu privire la orice decizie luată care poate afecta implementarea Proiectului.
    (2) AM are obligaţia de a informa Beneficiarul cu privire la rapoartele, concluziile şi recomandările care au impact asupra Proiectului acestuia, formulate de către Comisia Europeană şi orice altă autoritate competentă.
    (3) AM are obligaţia de a răspunde în scris conform competenţelor stabilite, în termen de 15 zile lucrătoare, oricărei solicitări a beneficiarului privind informaţiile sau clarificările pe care acesta le consideră necesare pentru implementarea Proiectului.
    (4) AM are obligaţia de a procesa cererile de prefinanţare, cererile de rambursare şi cererile de plată în conformitate cu Secţiunile aferente din Anexa 1 - Condiţii Specifice.
    (5) AM are obligaţia de a efectua transferul prefinanţării, în condiţiile prevăzute în prezentul Contract de Finanţare, în termen de maximum 15 zile de la data înregistrării Cererii de Prefinanţare la AM, beneficiarilor care au acest drept conform legii.
    (6) AM are obligaţia de a efectua rambursarea sau plata cheltuielilor cu respectarea prevederilor articolului 6 din prezentul Contract.
    (7) AM are dreptul de a monitoriza din punct de vedere tehnic şi financiar implementarea proiectului în vederea asigurării îndeplinirii obiectivelor proiectului şi prevenirii neregulilor.
    (8) AM are dreptul de a verifica legalitatea şi realitatea tuturor activităţilor aferente implementării proiectului care face obiectul prezentului Contract de Finanţare.
    (9) În situaţia în care, în urma constatării unor indicii de fraudă sau tentativă la fraudă, organul de urmărire penală transmite cazul spre soluţionare instanţelor de judecată devin incidente prevederile art. 8 din OUG nr. 66/2011.
    (10) AM are obligaţia de a efectua verificarea la faţa locului a activităţilor aferente implementării Proiectului, în conformitate cu prevederile Contractului, asigurând cel puţin o vizită de verificare pe durata de implementare a Proiectului.
    (11) AM va informa despre data închiderii oficiale/parţiale a Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020 prin intermediul mijloacelor publice de informare.
    ART. 9
    Contractarea şi cesiunea
    (1) În cazul externalizării/contractării unor activităţi din cadrul Proiectului, responsabilitatea pentru implementarea acelor activităţi revine Beneficiarului, în conformitate cu dispoziţiile legale.
    (2) Prezentul Contract, precum şi toate drepturile şi obligaţiile decurgând din implementarea acestuia nu pot face obiectul cesiunii totale sau parţiale, novaţiei, subrogaţiei sau a oricărui alt mecanism de transmisiune şi/sau transformare a obligaţiilor şi drepturilor din Contractul de finanţare de către Beneficiar.
    ART. 10
    Modificări şi completări
    (1) Părţile au dreptul, pe durata îndeplinirii prezentului Contract de Finanţare, de a conveni modificarea clauzelor şi/sau Anexelor acestuia, prin act adiţional, încheiat în aceleaşi condiţii ca şi Contractul de Finanţare, cu excepţiile menţionate la alin. (7) al prezentului articol şi, dacă este cazul, în Condiţiile Specifice.
    (2) În cazul în care propunerea de modificare a Contractului vine din partea Beneficiarului, acesta are obligaţia de a o transmite AM cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de termenul la care este intenţionată a intra în vigoare, cu excepţia circumstanţelor acceptate de AM. Beneficiarul va transmite, de asemenea, odată cu solicitarea de modificare, toate documentele justificative necesare.
    (3) AM răspunde solicitării de modificare a Contractului prin act adiţional, în termen de 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării.
    (4) În cazul propunerilor de acte adiţionale care au ca obiect reducerea valorii indicatorilor ce urmează a fi atinsă prin proiect, valoarea totală eligibilă a Proiectului va fi redusă proporţional.
    (5) Actul adiţional intră în vigoare la data semnării de către ultima parte, cu excepţia cazurilor în care prin actul adiţional se confirmă modificări intervenite în legislaţia naţională şi/sau europeană relevantă, cu impact asupra executării prezentului Contract, situaţii în care modificarea respectivă intră în vigoare de la data menţionată în actul normativ corespunzător.
    (6) Actul adiţional nu poate avea caracter retroactiv şi nu poate avea scopul sau efectul de a produce schimbări în Contract, care ar putea aduce atingere condiţiilor iniţiale de acordare a finanţării sau care ar fi contrare principiului tratamentului egal al solicitanţilor, în cadrul cererilor de propuneri de tip competitiv.
    (7) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), Contractul de Finanţare poate fi modificat prin notificarea adresată AM în următoarele situaţii:
    (a) modificări intervenite în bugetul estimat al proiectului, în limita a 10% între capitole bugetare stabilită de AM, cu condiţia încadrării în limitele maxime prevăzute în Ghidul Solicitantului, dacă este cazul, prin respectarea tratamentului egal, la nivelul Programului Operaţional având în vedere că acele capitole bugetare implicate în modificare trebuie să respecte limitele mai sus menţionate, cu justificarea motivelor care au condus la aceasta;
    (b) modificări intervenite în bugetul estimat al proiectului, în cadrul aceluiaşi capitol bugetar, între tipurile de cheltuieli;
    (c) înlocuirea sau introducerea de membri noi în echipa de implementare a Proiectului acolo unde este cazul;
    (d) modificarea graficului de activităţi fără să depăşească perioada de implementare a Proiectului;
    (e) modificarea Graficului de Rambursare a cheltuielilor eligibile;
    (f) alte situaţii prevăzute în Condiţiile Specifice din prezentul Contract
    (8) Notificarea va intra în vigoare şi va produce efecte juridice din a 11-a zi de la data înregistrării la AM, dacă nu se solicită clarificări Beneficiarului, sau dacă propunerea de modificare a Contractului nu este respinsă de AM.
    (9) Contractul poate fi suspendat de către părţi, prin comunicarea unei notificări în termen de 5 zile de la intervenirea situaţiei, după cum urmează:
    (a) De către AM, la solicitarea Beneficiarului, în cazul insuficienţei fondurilor;
    (b) De către AM în cazul incidenţei articolului 8 din OUG nr. 66/2011;
    (c) De către AM/Beneficiar în caz de forţă majoră.
    ART. 11
    Conflictul de interese
    (1) Părţile se obligă să ia toate măsurile pentru respectarea regulilor pentru evitarea conflictului de interese, conform capitolului 2, secţiunea 2, din OUG nr. 66/2011.
    (2) Părţile din categoria subiecţilor de drept public au obligaţia de a urmări respectarea prevederilor Legii nr. 161/2003, în materia conflictului de interese.
    (3) Beneficiarii care au calitatea de autoritate contractantă au obligaţia de a respecta aplicarea prevederilor referitoare la conflictele de interese conform OUG nr. 34/2006.
    ART. 12
    Nereguli
    (1) Părţile se obligă să ia toate măsurile pentru prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor în conformitate cu OUG nr. 66/2011.
    (2) Dacă în procesul de verificare a cererilor de rambursare/plată AM identifică abateri de la aplicarea prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare (în domeniul achiziţiilor publice aferente contractelor de lucrări/servicii/furnizare), înainte de efectuarea plăţii, AM aplică reduceri procentuale din sumele solicitate la plată de către Beneficiar, în condiţiile legii care reglementează sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.
    (3) Pentru recuperarea sumelor virate în baza cererilor de plată şi nejustificate prin cereri de rambursare/cheltuieli neeligibile, Beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerii vor fi notificaţi de către AM cu privire la obligaţia restituirii acestora în termen de 5 (cinci) zile de la primirea notificării. În situaţia nerestituirii respectivelor sume în termenul anterior menţionat, recuperarea sumelor se realizează în conformitate cu prevederile OUG nr. 66/2011.
    ART. 13
    Monitorizarea
    (1) Monitorizarea Contractului de Finanţare este realizată de către AM în conformitate cu prevederile Anexei 4 - Monitorizarea şi raportarea.
    ART. 14
    Forţa majoră
    (1) Prin forţă majoră se înţelege orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil intervenit după data semnării Contractului, care împiedică executarea în tot sau în parte a Contractului şi care exonerează de răspundere partea care o invocă.
    (2) Pot constitui cauze de forţă majoră evenimente cum ar fi: calamităţile naturale (cutremure, inundaţii, alunecări de teren), război, revoluţie, embargo.
    (3) Partea care invocă forţa majoră are obligaţia de a notifica celeilalte părţi cazul de forţă majoră, în termen de 5 zile de la data apariţiei şi de a dovedi existenţa situaţiei de forţă majoră în baza unui document eliberat sau emis de către autoritatea competentă, în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării acestuia. De asemenea, are obligaţia de a comunica data încetării situaţiei de forţă majoră, în termen de 5 zile.
    (4) Părţile au obligaţia de a lua orice măsuri care le stau la dispoziţie în vederea limitării consecinţelor acţiunii de forţă majoră.
    (5) Dacă partea care invocă forţa majoră nu procedează la notificarea începerii şi încetării cazului de forţă majoră, în condiţiile şi termenele prevăzute, va suporta toate daunele provocate celeilalte părţi prin lipsa de notificare.
    (6) Executarea Contractului va fi suspendată de la data apariţiei cazului de forţă majoră pe perioada de acţiune a acesteia, fără a prejudicia drepturile ce se cuvin părţilor.
    (7) În cazul în care forţa majoră şi/sau efectele acesteia obligă la suspendarea executării prezentului Contract pe o perioadă mai mare de 3 luni, părţile se vor întâlni într-un termen de cel mult 10 zile de la expirarea acestei perioade, pentru a conveni asupra modului de continuare, modificare sau reziliere a Contractului de Finanţare.
    ART. 15
    Încetarea Contractului de Finanţare şi recuperarea sumelor plătite
    (1) Oricare dintre părţi poate decide rezilierea prezentului Contract, fără îndeplinirea altor formalităţi, în cazul neîndeplinirii culpabile de către cealaltă parte a obligaţiilor prezentului Contract.
    (2) AM poate decide rezilierea prezentului Contract fără îndeplinirea altor formalităţi, cu recuperarea integrală a sumelor plătite, în următoarele cazuri:
    (a) În situaţia în care Beneficiarul nu a început executarea Contractului într-un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a Contractului de Finanţare în cazul în care AM şi-a respectat obligaţiile legale/contractuale;
    (b) În situaţia în care, ulterior încheierii prezentului Contract, se constată că Beneficiarul/Partenerii/Proiectul nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate la data depunerii cererii de finanţare;
    (c) Dacă Beneficiarul încalcă prevederile art. 9 alin. (2);
    (d) Dacă se constată faptul că Proiectul face obiectul unei alte finanţări din fonduri publice naţionale sau comunitare sau faptul că a mai beneficiat de finanţare din alte programe naţionale sau comunitare, pentru aceleaşi activităţi în ultimii 3/5 ani, după caz.
    (3) Prezentul Contract poate înceta prin acordul părţilor cu recuperarea proporţională a finanţării acordate, dacă este cazul.
    (4) În situaţia încălcării prevederilor art. 7 alin. (28), contribuţia din partea fondurilor ESI se recuperează.
    ART. 16
    Soluţionarea litigiilor
    (1) Părţile contractante vor depune toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabilă orice neînţelegere sau dispută care poate apărea între ele în cadrul sau în legătură cu îndeplinirea Contractului de Finanţare.
    (2) În cazul în care nu se soluţionează amiabil divergenţele contractuale, litigiul va fi soluţionat de către instanţele româneşti competente.
    ART. 17
    Corespondenţa
    (1) Întreaga corespondenţă legată de prezentul Contract de Finanţare se va face exclusiv prin MySMIS 2014, cu excepţia situaţiei prevăzute de art. 7, alin. (27) din prezentul Contract, caz în care corespondenţa se trimite la următoarele adrese:
    Pentru Beneficiar: ..........
    Pentru AM: ..........
    (2) AM poate comunica precizări referitoare la modele şi formate de formulare pentru aplicarea prevederilor prezentului Contract de Finanţare.
    ART. 18
    Legea aplicabilă şi limba utilizată
    (1) Legea care guvernează acest Contract de Finanţare şi în conformitate cu care este interpretat este legea română.
    (2) Limba acestui Contract de Finanţare este limba română.
    ART. 19
    Anexele Contractului
    (1) Următoarele documente sunt anexe la prezentul Contract şi constituie parte integrantă a prezentului Contract de Finanţare, având aceeaşi forţă juridică:
    Anexa 1 - Condiţii Specifice, din care fac parte:
    (a) Graficul de rambursare a cheltuielilor
    (b) Acordarea şi recuperarea prefinanţării
    (c) Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor
    (d) Condiţii aferente Programului Operaţional
    Anexa 2 - Cererea de Finanţare, din care fac parte:
    (a) Bugetul Proiectului
    (b) Calendarul estimativ al achiziţiilor
    (c) Indicatori
    (d) Graficul de activităţi
    (e) Echipa de management şi experţi pe termen lung
    Anexa 3 - Măsuri de informare şi publicitate
    Anexa 4 - Monitorizarea şi raportarea
    Anexa 5 - Acordul încheiat între Beneficiar şi Parteneri
    (2) În cadrul prezentului Contract, prevalează Condiţiile Specifice faţă de cele Generale, precum şi asupra celorlalte anexe.
    ART. 20
    DISPOZIŢII FINALE
    (1) Prezentul Contract de Finanţare a fost încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

    Pentru Autoritatea de Management Pentru Beneficiar
    Nume: .......... Nume: ..........
    Funcţie: ........ Funcţie: ........
    Semnătura: Semnătura:
     Data: Data:


    ANEXA 1

                    CONTRACT DE FINANŢARE
                    - Condiţii Specifice -

    (a) Graficul de depunere a cererilor de prefinanţare/plată/rambursare a cheltuielilor


 ┌─────────┬───────────┬───────────────────────────────┬────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
 │Nr. │ Tipul │Perioada de referinţă a cererii│Data estimată de transmitere a │Valoare eligibilă estimată│
 │cererii │ cererii │ │cererii către AM (zz/ll/an)****)│aferentă cererii (lei) │
 │ │ ├───────────────┬───────────────┤ │ │
 │ │ │de la data de │până la data de│ │ │
 │ │ │ .......... │ ............. │ │ │
 │ │ │(zz/ll/an)**) │(zz/ll/an)***) │ │ │
 ├─────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ 1 │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ 2 │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ 3 │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ ....n │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ TOTAL │ - │ - │ - │ - │ │
 └─────────┴───────────┴───────────────┴───────────────┴────────────────────────────────┴──────────────────────────┘


    Totalul ultimei coloane va fi egal cu valoarea eligibilă a contractului de finanţare.
──────────
    *) Beneficiarul are obligaţia de a actualiza graficul conform HG nr. 93/2016, art. 10, pct.c).
    **) Pentru prima cerere de rambursare, este data de la care au fost/vor fi efectuate cheltuieli în cadrul proiectului, conform alin. (2) art. 2 din Condiţii generale.
    ***) Pentru ultima cerere de rambursare, este data până la care este prevăzută perioada de alin. (2) art. 2 din Condiţii generale.
    ****) Se va estima ca data calendaristică.
──────────

    (b) Acordarea şi recuperarea prefinanţării, dacă este cazul
    (1) La solicitarea Beneficiarului/liderului de parteneriat, în nume propriu sau pentru parteneri, alţii decât cei prevăzuţi la art. 6 alin. (1) - (4) şi (6) din OUG nr. 40/2015, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică acordă o prefinanţare, în tranşe, pentru acoperirea cheltuielilor salariale, cheltuielilor aferente subvenţiilor, burselor, premiilor, onorariilor aferente activităţilor independente desfăşurate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cheltuielile cu deplasările.
    (2) Pentru proiectele implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune cererea de prefinanţare, iar Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică virează valoarea cheltuielilor solicitate în conturile liderului de parteneriat/partenerilor care urmează să le utilizeze, conform prevederilor contractului/deciziei de finanţare şi prevederilor acordului de parteneriat, parte integrantă a acestuia/acesteia.
    (3) Prefinanţarea se acordă cu condiţia îndeplinirii cumulative a următoarelor cerinţe:
    a) depunerea de către beneficiar/lider de parteneriat a unei cereri de prefinanţare, pentru fiecare tranşă, care cuprinde: tipul/tipurile de cheltuieli pentru care se acordă prefinanţarea şi perioada pentru care se solicită, liderul de parteneriat/partenerii care trebuie să efectueze respectivele cheltuieli, precum şi suma solicitată;
    b) anexarea statelor estimative de plată pentru cheltuielile salariale, centralizatoarelor estimative pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi/sau onorariilor sau a deconturilor estimative aferente deplasărilor interne/externe;
    c) existenţa conturilor deschise, pe numele beneficiarului/liderului de parteneriat pentru activităţile proprii/partenerilor unde trebuie virate sumele aferente prefinanţării, conform activităţilor asumate în contractul/decizia/ordinul de finanţare.
    (4) Transferul fondurilor se va efectua în lei în următoarele conturi:
    Cont pentru cerere de prefinanţare
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: .............
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: .............. .
    (5) Pentru proiecte implementate în parteneriat, transferul fondurilor se va face în următoarele conturi deschise pe numele Beneficiarului/Partenerului:
    Cont Beneficiar:
    Cont pentru cerere de prefinanţare
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: .............. .
    Cont Partener:
    Cont pentru cerere de prefinanţare
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: ............
   (6) Prefinanţarea se acordă în tranşe, fiecare tranşă acoperind contravaloarea cheltuielilor prevăzute la alin. (1), pentru o perioadă de maximum 3 luni, fără ca perioada pentru care se acordă ultima tranşă să depăşească durata contractului/deciziei de finanţare.
    (7) Solicitările privind acordarea tranşelor de prefinanţare, cu excepţia primei solicitări, includ obligatoriu, pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (3), sumele rambursabile rămase necheltuite din FEDR şi cofinanţare publică asigurată de la bugetul de stat şi neincluse în cererea/cererile de rambursare aferentă/aferente tranşei anterioare de prefinanţare. În situaţia în care Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică constată erori în raportul de justificare a prefinanţării, aferent tranşei/tranşelor anterioare, poate sista acordarea următoarelor tranşe de prefinanţare.
    (8) Suma efectiv transferată de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică aferentă fiecărei solicitări de tranşă de prefinanţare, cu excepţia celei aferente primei tranşe, reprezintă diferenţa dintre cuantumul estimat al cheltuielilor rambursabile pentru care se acordă tranşa solicitată şi suma cheltuielilor rambursabile rămasă neutilizată, în conturile beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerilor, din tranşa anterioară şi/sau suma cheltuielilor neeligibile constatate ulterior acordării tranşei anterioare, după caz.
    (9) Beneficiarul/liderul de parteneriat are obligaţia depunerii la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la expirarea termenului pentru care s-a acordat tranşa de prefinanţare, a unei cereri de rambursare prin care se justifică utilizarea prefinanţării de către beneficiar/liderul de parteneriat şi parteneri, după caz, transferate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, precum şi a contribuţiei proprii aferente cheltuielilor eligibile incluse în documentele justificative anexate cererii de rambursare.
    (10) Beneficiarul/Liderul de parteneriat/Partenerii au obligaţia restituirii integrale sau parţiale a prefinanţării acordate, în cazul în care nu justifică prin cereri de rambursare utilizarea corespunzătoare a acesteia.
    (11) În cazul în care beneficiarul/liderul de parteneriat nu depune cerere de rambursare în termenul prevăzut la alin. (9), Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică are obligaţia recuperării întregii sume acordate ca tranşă de prefinanţare şi nejustificată şi propune rezilierea contractului de prefinanţare.
    (12) Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică notifică beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerii cu privire la obligaţia restituirii sumelor prevăzute la alin. (10).
    (13) În cazul în care beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul nu restituie Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică sumele prevăzute la alin. (10) în termen de 15 zile de la data comunicării notificării, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică emite decizia de recuperare a prefinanţării, prin care se individualizează sumele de restituit exprimate în moneda naţională. Decizia constituie titlu de creanţă şi cuprinde elementele actului administrativ fiscal prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În titlul de creanţă se indică şi contul în care beneficiarul trebuie să efectueze plata.
    (14) Titlul de creanţă prevăzut la alin. (11) se transmite debitorului în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.
    (15) Împotriva titlului de creanţă se poate formula contestaţie în termen de 30 de zile de la data comunicării, care se depune la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    (16) Introducerea contestaţiei nu suspendă executarea titlului de creanţă.
    (17) Debitorul are obligaţia efectuării plăţii sumelor stabilite prin decizia de recuperare a prefinanţării, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia.
    (18) Titlul de creanţă constituie titlu executoriu la împlinirea termenului prevăzut la alin. (15).
    (19) Debitorul datorează pentru neachitarea la termen a obligaţiilor stabilite prin titlul de creanţă o dobândă care se calculează prin aplicarea ratei dobânzii datorate la soldul rămas de plată din contravaloarea în lei a sumelor prevăzute la alin. (10), din prima zi de după expirarea termenului de plată stabilit în conformitate cu prevederile alin. (17) până la data stingerii acesteia.
    (20) În cazul nerecuperării sumelor stabilite conform prevederilor alin. (10), la expirarea termenului de 30 de zile de la data comunicării deciziei de recuperare a prefinanţării, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică va comunica titlul executoriu împreună cu dovada comunicării acestuia organelor fiscale competente din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care vor efectua procedura de executare silită, precum şi procedura de compensare potrivit titlului VIII din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (21) Recuperarea sumelor stabilite conform prevederilor alin. (10) prin executare silită, în temeiul titlului executoriu, se efectuează în conturile indicate de organele fiscale competente. Sumele recuperate prin executare silită, precum şi sumele stinse prin compensare se virează de îndată de către organele fiscale în conturile indicate în titlul de creanţă.
    (22) În vederea încasării de la debitor a dobânzii prevăzute la alin. (19), Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică va calcula cuantumul acesteia şi va emite decizia de stabilire a dobânzii, care constituie titlu de creanţă şi se comunică debitorului. Dispoziţiile alin. (18) sunt aplicabile în mod corespunzător.
    (23) Rata dobânzii datorate este rata dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României în vigoare la data comunicării deciziei de recuperare a prefinanţării.
    (24) Sumele reprezentând dobânzi datorate pentru neachitarea la termen a obligaţiilor prevăzute în titlul de creanţă se virează conform prevederilor alin. (21).
    (25) Pentru a putea beneficia de prefinanţare, beneficiarul/liderul de parteneriat pentru activităţile proprii/partenerul, altul decât instituţii publice, are obligaţia să deschidă un cont dedicat exclusiv pentru primirea prefinanţării şi efectuarea cheltuielilor pentru care a fost solicitată aceasta.
    (26) Sumele primite ca prefinanţare, aferente acelor tipuri de cheltuieli care nu pot fi efectuate din contul deschis la Trezoreria Statului, potrivit reglementărilor în vigoare, pot fi transferate de către beneficiar/partener în conturi deschise la bănci comerciale, cu condiţia efectuării cheltuielilor respective în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data efectuării transferului.
    (27) Suma reprezentând dobânda netă, respectiv diferenţa dintre dobânda brută acumulată în conturile prevăzute la alin. (26) şi alin. (3) lit. c), corespunzătoare sumelor de prefinanţare rămase disponibile în conturi, şi valoarea cumulată a impozitelor aferente dobânzii şi a comisioanelor aferente conturilor respective, se raportează Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi se virează în contul indicat de aceasta în notificarea privind acordarea prefinanţării, cel târziu înainte de depunerea ultimei cereri de rambursare.
    (28) În cazul în care beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul nu efectuează viramentul sau sunt identificate neconcordanţe între sumele virate conform alin. (27) şi sumele rezultate din verificarea documentelor financiare aferente proiectului, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică are obligaţia de a face deducerile necesare din rambursarea aferentă fondurilor europene şi cofinanţării publice asigurate din bugetul de stat, cel târziu la cererea de rambursare finală.
    (29) Prefinanţarea acordată beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerilor care are calitatea de ordonator de credite ai bugetului local, precum şi beneficiarului/liderului de parteneriat instituţie publică finanţată integral din venituri proprii şi/sau finanţată parţial de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, rămasă neutilizată la finele exerciţiului bugetar, se utilizează de către beneficiar în anul următor cu aceeaşi destinaţie.

    (c) Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor
    (1) Beneficiarul/Liderul de parteneriat are obligaţia de a depune la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică cereri de rambursare pentru cheltuielile efectuate utilizând sistemul informatic MySMIS 2014, în termen de maximum 3 luni de la efectuarea acestora conform graficului de rambursare a cheltuielilor.
   (2) În termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data depunerii de către beneficiar/liderul de parteneriat la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică a cererii de rambursare întocmite conform contractului/deciziei de finanţare, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică autorizează cheltuielile eligibile cuprinse în cererea de rambursare şi efectuează plata sumelor autorizate în termen de 3 zile lucrătoare de la momentul de la care Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică dispune de resurse în conturile sale. După efectuarea plăţii, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică notifică beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului plata aferentă cheltuielilor autorizate din cererea de rambursare, conform Formularului nr. 2 din anexa 2 din HG nr. 93/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.
    (3) Pentru depunerea de către beneficiar/liderul de parteneriat a unor documente adiţionale sau clarificări solicitate de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, termenul de 20 de zile lucrătoare prevăzut la alin. (2) poate fi întrerupt fără ca perioadele de întrerupere cumulate să depăşească 10 zile lucrătoare.
    (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), notificarea beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului privind plata cheltuielilor autorizate, în cazul aplicării unor reduceri procentuale de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică în conformitate cu art. 6 alin. (3) din OUG nr. 66/2011 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012 se va realiza în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la efectuarea plăţii.
    (5) În cazul ultimei cereri de rambursare a proiectului, termenul prevăzut la alin. (2) poate fi prelungit cu durata necesară efectuării tuturor verificărilor procedurale specifice autorizării plăţii finale, fără a depăşi însă 90 de zile.
    (6) Nedepunerea de către beneficiar/liderul de parteneriat a documentelor sau clarificărilor solicitate în termenul prevăzut în contractul /decizia de finanţare atrage respingerea parţială sau totală, după caz, a cererii de rambursare. În cazul în care sumele aferente acestor documente sau clarificări nu pot fi individualizate, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică va respinge cererea de rambursare în totalitate.
    (7) Pentru proiectele implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune cererea de rambursare, iar Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică virează, după efectuarea verificărilor, valoarea cheltuielilor rambursabile în conturile liderului de parteneriat/partenerilor care le-au efectuat.
    (8) Sumele reprezentând prefinanţare şi rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate se gestionează de către beneficiar/lider de parteneriat/partener, care are calitatea de instituţie publică, prin conturi de venituri bugetare ale bugetelor din care acesta este finanţat, deschise la solicitarea acestuia, la unităţile Trezoreriei Statului, pe codurile de identificare fiscală al instituţiei publice respective. În cazul beneficiarului/liderului de parteneriat/partener, care are calitatea de instituţie publică finanţată integral din bugetele ordonatorilor de credite ai bugetului local, sumele se încasează în conturile de venituri bugetare codificate cu codul de identificare fiscală ale ordonatorului de credite al bugetului local în care au fost aprobate sumele aferente finanţării valorii totale a proiectului.
    (9) În cazul beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului, altul decât cel prevăzut la alin. (8), sumele reprezentând prefinanţare şi/sau rambursare de cheltuieli eligibile efectuate în scopul implementării proiectului se încasează în contul de disponibilităţi deschis la solicitarea acestuia.
    (10) Beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul prevăzut la alin. (9) poate opta pentru deschiderea conturilor de disponibilităţi la unităţile Trezoreriei Statului sau la instituţii de credit.
    (11) După autorizarea cheltuielilor de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, conform legislaţiei Uniunii Europene şi celei naţionale, sumele din fonduri europene cuvenit a fi rambursate beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) - (5) şi art. 7 din OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, conform contractului/deciziei de finanţare, se virează de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică în conturile de venituri ale bugetelor din care a fost finanţate proiectul respectiv.
    (12) După autorizarea cheltuielilor de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, conform legislaţiei Uniunii Europene şi celei naţionale, sumele cuvenit a fi rambursate altor beneficiari decât cei prevăzuţi la art. 6 alin. (1) - (5) şi art. 7 din OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, conform contractului de finanţare, se virează de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică în conturile indicate în contractul de finanţare/cererea de rambursare, deschise în sistemul Trezoreriei Statului sau la instituţii de credit, în funcţie de opţiunea acestora.
    (13) Conturile de venituri bugetare care se deschid la unităţile Trezoreriei Statului pe numele beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului, în calitate de instituţii publice, în funcţie de bugetul prin care se finanţează proiectul, inclusiv pe numele ordonatorilor principali de credite prevăzuţi la art. 6 alin. (2) - (4) din OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 sunt cele menţionate la art. 39 din HG nr. 93/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.
    (14) Transferul fondurilor se va efectua în lei în următoarele conturi:
    Cont pentru cerere de plată
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei: .............. .
    Cont pentru cerere de rambursare
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: .............. .
    (15) Pentru proiecte implementate în parteneriat, transferul fondurilor se va face în următoarele conturi deschise pe numele Beneficiarului/Partenerului:
    Cont pentru cerere de plată(Beneficiar)
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei: .............. .
    Cont pentru cerere de rambursare(Beneficiar)
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: .............. .
    Cont pentru cerere de plată(Partener)
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei: .............. .
    Cont pentru cerere de rambursare (Partener)
    cod IBAN: ..........
    Titular cont: ............ .
    Denumire/adresa Trezoreriei/Băncii Comerciale: .............. .
    (16) Data de la care cheltuielile efectuate de Beneficiar pot fi solicitate spre rambursare este data intrării în vigoare a prezentului Contract. Cheltuielile efectuate înainte de data intrării în vigoare a prezentului contract, însă nu mai devreme de data prevăzută la art. 2 alin (2) din contractul de finanţare, sunt considerate eligibile dacă sunt efectuate în cadrul Proiectului şi respectă regulile naţionale şi comunitare de eligibilitate, conform reglementărilor în vigoare.
    (17) Cererile de rambursare transmise de Beneficiar conţin doar cheltuieli plătite de Beneficiar. Data plăţii se consideră data debitării contului bancar al Beneficiarului.
    (18) Fiecare cerere de rambursare transmisă de Beneficiar trebuie să reflecte separat pentru fiecare an calendaristic cheltuielile efectuate.
    (19) Chiar şi în cazul în care nu transmite cererea de rambursare trimestrial, Beneficiarul are obligaţia de a transmite raportul de progres trimestrial.
    (20) Beneficiarul proiectului are obligaţia să ţină o evidenţă contabilă distinctă pentru proiect, folosind conturi analitice dedicate.
    (21) Beneficiarul instituţie publică finanţată integral din bugetul de stat care implementează proiectul, înregistrează în conturi în afara bilanţului rambursările de cheltuieli aferente fondurilor europene, pe baza notificărilor primite de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică conform alin. (2).
    (22) În vederea efectuării reconcilierii contabile dintre conturile contabile ale Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi cele ale beneficiarului/liderului de parteneriat pentru operaţiunile gestionate în cadrul proiectului, beneficiarul are obligaţia transmiterii lunare, până la data de 20 a lunii curente, a Formularului nr. 10 - Notificare cu privire la reconcilierea contabilă, prevăzut în anexa nr. 10 la HG nr. 93/2016, din care să rezulte sumele primite de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi cele plătite acesteia, conform prevederilor din contractul/decizia/ordinul de finanţare.
    (23) În situaţia în care Beneficiarul efectuează plăţi în valută, va solicita la rambursare contravaloarea în lei, la cursul comunicat de BNR din data întocmirii documentelor de plată în valută.

    Mecanismul decontării cererilor de plată
    (1) În procesul de implementare a Programului Operaţional Asistenţă Tehnică, Beneficiarul poate opta pentru utilizarea mecanismului decontării cererilor de plată. Cererea de plată conţine doar cheltuieli neplătite de Beneficiar.
    (2) Mecanismul decontării cererilor de plată se aplică inclusiv proiectelor implementate în parteneriat. În cadrul proiectului implementat în parteneriat, liderul de parteneriat, instituţie publică prevăzute la art. 6 alin. (1) - (4) din OUG nr. 40/2015 cu modificările şi completările ulterioare, depune cereri de plată, doar în numele partenerilor lui, cu condiţia ca aceşti parteneri să nu se încadreze în prevederile art. 6 alin. (1) - (4) din OUG nr. 40/2015.
    (3) Pentru a beneficia de mecanismul decontării cererilor de plată, beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul, altul decât cei prevăzuţi la art. 6 şi 7 din OUG nr. 40/2015, au obligaţia de a-şi plăti integral contribuţia proprie aferentă facturilor incluse în cererea de plată anterior depunerii acesteia.
    (4) După primirea facturilor pentru livrarea bunurilor/prestarea serviciilor acceptate la plată, a facturilor de avans în conformitate cu clauzele prevăzute în contractele de achiziţii aferente proiectului acceptate la plată, beneficiarul depune la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică cererea de plată şi documentele justificative aferente acesteia.
    (5) Pentru proiectele implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune cererea de plată, iar Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică virează, după efectuarea verificărilor, valoarea cheltuielilor rambursabile în conturile liderului de parteneriat pentru activităţile proprii/partenerului.
    (6) În termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data depunerii de către beneficiar/liderul de parteneriat a cererii de plată cu respectarea prevederilor alin. (3) şi (4), Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică efectuează verificarea cererii de plată. După efectuarea verificărilor, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică virează beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului valoarea cheltuielilor rambursabile, în termen de 3 zile lucrătoare de la momentul de la care dispune de resurse în conturile sale, într-un cont distinct de disponibil, deschis pe numele beneficiarului/liderului de parteneriat la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului. În ziua următoare virării, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică transmite beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului o notificare. În vederea asigurării unui management financiar riguros, în situaţia în care nu există posibilitatea recuperării sumelor provenite din debite/corecţii din cereri de rambursare, autoritatea de management diminuează valoarea cheltuielilor rambursabile din cererea de plată, în aceste situaţie beneficiarul suportând din surse proprii valoarea acestor sume.
    (7) Notificarea prevăzută la alin. (6) va conţine cel puţin elementele din modelul prevăzut în Formularul nr. 3 - Notificare aferentă cererii de plată, anexa nr. 3 din HG nr. 93/2016.
    (8) Beneficiarul va depune o copie a notificării la unitatea teritorială a Trezoreriei Statului la care îşi are deschise conturile.
    (9) Beneficiarul/Liderul de parteneriat/partenerul prevăzuţi la art. 17 alin. (2) şi (3) din HG nr. 93/2016 prezintă la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, pentru fiecare factură în parte, ordine de plată întocmite distinct pe fiecare element, pentru suma totală virată de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi, respectiv, ordine de plată întocmite distinct pe fiecare element pentru suma achitată din contribuţia proprie, cu excepţia beneficiarilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1) din HG nr. 93/2016.
    (10) Operaţiunile prevăzute la alin. (9) se efectuează de către beneficiar/lider de parteneriat/partener în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la încasarea sumelor în contul prevăzut la alin. (6) şi (5).
    (11) Sumele virate beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului pe baza cererilor de plată nu pot fi utilizate pentru o altă destinaţie decât cea pentru care au fost acordate.
    (12) Pentru depunerea de către beneficiar/liderul de parteneriat a unor documente adiţionale sau clarificări solicitate de către Autoritatea de Management Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, termenul de 20 de zile lucrătoare prevăzut la alin. (6) poate fi întrerupt, fără ca perioadele de întrerupere cumulate să depăşească 10 zile lucrătoare.
    (13) În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data încasării sumelor virate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică conform alin. (6), beneficiarul are obligaţia de a depune cererea de rambursare aferentă cererii de plată la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, în care să includă sumele din facturile decontate prin cererea de plată. În cazul proiectelor implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune o cerere de rambursare centralizată la nivel de proiect în care sunt incluse sumele din facturile decontate prin cererea de plată.
    (14) Beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul are obligaţia restituirii integrale sau parţiale a sumelor virate în cazul în care nu justifică prin cereri de rambursare utilizarea acestora.
    (15) Beneficiarul/liderul de parteneriat/partenerul este responsabil de utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor, precum şi de restituirea fondurilor virate în cazul în care nu justifică utilizarea lor.
    (16) Pentru sumele virate şi nejustificate prin cereri de rambursare, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică notifică beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului în termen de 5 zile lucrătoare obligaţia restituirii acestora.
    (17) Nerespectarea prevederilor alin. (13) de către beneficiar/ lider de parteneriat constituie încălcarea contractului/deciziei de finanţare, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică putând decide rezilierea acestuia.
    (18) Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică autorizează, potrivit prevederilor legale ale Uniunii Europene şi naţionale, cheltuielile pentru care s-a depus cerere de rambursare potrivit alin. (13) şi notifică beneficiarul, evidenţiind distinct sumele aferente FEDR şi sumele reprezentând cofinanţare publică asigurată din bugetul de stat.
    (19) Din valoarea cererii de rambursare aferentă cererii de plată se deduc sumele virate pe baza cererii de plată.
    (20) În cazul în care, în urma autorizării cererii de rambursare aferente cererii de plată, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică constată că valoarea cheltuielilor eligibile este mai mică decât valoarea cheltuielilor autorizate prin cererea de plată, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică transmite beneficiarului/liderului de parteneriat/partenerului o notificare privind suma cheltuielilor neeligibile ce trebuie restituită.
    (21) Termenul de restituire a sumelor prevăzute la alin. (20) şi la alin. (14) nu poate depăşi 5 zile de la data primirii notificărilor prevăzute la alin. (14) şi (16).
    (22) Recuperarea sumelor, inclusiv a sumelor rezultate din aplicarea prevederilor alin. (20), se efectuează potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

    (d) Condiţii aferente Programului Operaţional

    Valoarea proiectului
    (1) Prin excepţie de la prevederile alin. (3) art. 3 - Valoarea proiectului din Condiţii generale, bugetul proiectelor finanţate din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020 poate fi majorat, faţă de valoarea aprobată prin cererea de finanţare, numai în cazuri bine justificate, cu condiţia aprobării Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică. Această modificare va constitui obiectul unui act adiţional la Contract.

    Eligibilitatea cheltuielilor
    (2) Aprobarea proiectului şi semnarea contractului de finanţare de către AM POAT nu reprezintă o confirmare a eligibilităţii cheltuielilor, aceasta urmând a fi stabilită în urma procesului de verificare a modului de utilizare a fondurilor.
    (3) Orice cheltuială efectuată după expirarea perioadei de implementare a Proiectului prevăzute la art. 2 alin (2) din Condiţii generale, va fi suportată de către Beneficiar.
    (4) Documentele justificative necesare plăţii prefinanţării/cererilor de plată/rambursării cheltuielilor eligibile sunt prevăzute în Ghidul de implementare tehnică şi financiară a proiectelor finanţate din POAT 2014-2020.

    Rambursarea/ plata cheltuielilor
    (5) În cazul proiectelor cu o perioadă de implementare (art. 2 alin. (2) din Condiţii generale) mai mare de 2 ani, beneficiarul va respecta următoarele ţinte privind procentul de cheltuieli eligibile solicitate raportat la valoarea eligibilă a proiectului conform Contractului de Finanţare/ultimul act adiţional:

 ┌──────┬─────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
 │Ţintă │ Dată limită (se stabileşte la │Procentul cheltuielilor │
 │ │ 1,5 ani) │eligibile solicitate în │
 │ │ │cererile de rambursare, │
 │ │ │raportate la valoarea │
 │ │ │eligibilă a proiectului │
 ├──────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ 1 │(1,5 ani de la data începerii │ │
 │ │ proiectului) │ │
 ├──────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ 2 │(3 ani de la data începerii │ │
 │ │proiectului) │ │
 ├──────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ 3 │(4,5 ani de la data începerii │ │
 │ │proiectului) │ │
 └──────┴─────────────────────────────────────┴────────────────────────┘


    (6) În cazul în care prevederile alin. (5) nu sunt respectate, valoarea eligibilă a proiectului va fi diminuată cu valoarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică nelansate la data limită a realizării ţintei. În acest scop, beneficiarul va transmite situaţia procedurilor de atribuire prevăzute în proiect în termen de 5 (cinci) zile de la data limită a realizării ţintei conform tabelului de mai sus şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică va iniţia actul adiţional în termen de 5 (cinci) zile de la primirea situaţiei.

    Alte obligaţii ale beneficiarului specifice Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014- 2020
    (7) În cazul în care proiectul generează Beneficiarului venituri nete pe parcursul implementării, acesta este obligat să le declare anual, urmând să se aplice prevederile legislaţiei comunitare în vigoare.
    (8) Beneficiarii au obligaţia de a transmite la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică copii după dosarele procedurilor de achiziţie publică, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data semnării contractelor de achiziţii publice, în vederea efectuării verificării acestora de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică. În termen de 5 zile lucrătoare de la data finalizării verificării, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică notifică Beneficiarul cu privire la rezultatul verificării.
    (9) Beneficiarul are obligaţia de a respecta instrucţiunile emise conform legii de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    (10) Beneficiarul se obligă să nu înstrăineze obiectele/bunurile, fie ele mobile sau imobile pe până la finalul perioadei de durabilitate prevăzută la art. 2 alin. (5) din Condiţii generale.

    Alte drepturi şi obligaţii ale Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică
    (11) În cazul în care Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică a luat la cunoştinţă de modificări care fac ca proiectul să fie neeligibil, după verificarea şi constatarea acestor modificări, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică sistează finanţarea nerambursabilă şi reziliază Contractul de Finanţare, iar sumele acordate până în acel moment se vor recupera în conformitate cu legislaţia naţională.
    (12) Urmare verificărilor, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică declară neeligibile cheltuielile efectuate cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv în situaţia în care acestea au fost cuprinse în Contractul de Finanţare, actele adiţionale şi/sau notificările transmise de către Beneficiar şi avizate de către AM POAT, pe toată durata de valabilitate a Contractului.
    (13) AM POAT îşi rezervă dreptul de a diminua corespunzător finanţarea acordată, în situaţia în care indicatorii Proiectului prevăzuţi în Cererea de finanţare sunt neîndepliniţi, conform anexei Corelare indicatori - buget la Cererea de finanţare aprobată, proporţional cu gradul de neîndeplinire a acestora, conform procedurilor specifice şi a legislaţiei în vigoare incidente.

    Dreptul de proprietate/utilizare a rezultatelor şi echipamentelor
    (14) Orice rezultate sau drepturi legate de acestea, inclusiv drepturi de autor şi/sau orice alte drepturi de proprietate intelectuală şi/sau industrială, obţinute în executarea sau ca urmare a executării acestui Contract de Finanţare, vor fi proprietatea Beneficiarului.
    (15) În cazul proiectelor implementate în parteneriat, orice rezultate sau drepturi legate de acestea, inclusiv drepturi de autor şi/sau orice alte drepturi de proprietate intelectuală şi/sau industrială, obţinute în executarea sau ca urmare a executării acestui Contract, vor fi proprietatea liderului de Proiect sau a partenerului/ partenerilor acestuia, conform celor prevăzute în Acordul de parteneriat încheiat între Beneficiar şi Parteneri (Anexa 5 la prezentul contract de finanţare).

    Modificarea Contractului de Finanţare
    (16) Beneficiarul poate efectua cheltuieli în condiţiile modificate prevăzute în notificare sau în propunerea de modificare prin act adiţional, dar le poate solicita la rambursare numai după intrarea în vigoare a notificării/actului adiţional.
    (17) În cazul în care propunerea de modificare trimisă de Beneficiar nu este aprobată de AM sau în cazul în care actul adiţional nu se semnează, cheltuielile efectuate de beneficiar conform propunerii de modificare nu vor fi considerate eligibile de către AM.
    (18) În completare la alin. (7) al art. 10 - Modificări şi completări din Condiţii generale, beneficiarul poate transmite Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică notificări privind:
    a. modificarea informaţiilor privind "Resursele umane implicate" din cererea de finanţare, cu respectarea cerinţelor din Ghidul solicitantului;
    b. modificarea achiziţiilor publice din cererea de finanţare, cu condiţia ca aceste modificări să nu afecteze valoarea totală şi valoarea totală eligibilă a proiectului, aşa cum sunt prevăzute la art. 3 alin. (1) din Condiţiile generale, şi/sau perioada de implementare şi să respecte prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare în vigoare;
    c. modificarea informaţiilor privind "Localizarea proiectului" din cererea de finanţare;
    d. modificări asupra Anexei 2 - Cererea de finanţare, în scopul actualizării caracteristicilor tehnice pentru echipamentele şi dotările ce urmează a fi achiziţionate, având în vedere progresul tehnologic înregistrat de la momentul scrierii cererii de finanţare şi până în momentul lansării procedurii de achiziţie, cu condiţia ca aceste modificări să nu afecteze valoarea totală/eligibilă a proiectului, indicatorii, valoarea achiziţiei, perioada de implementare şi să respecte prevederile contractuale legale în vigoare;
    e. modificări ale Anexei Corelare indicatori - buget la Cererea de finanţare, cu încadrarea în valoarea totală eligibilă a proiectului, aşa cum este prevăzută la art. 3 alin. (1) din Condiţiile generale, şi fără a modifica ţinta indicatorilor.
    (19) În cazul în care, pe perioada de implementare a Proiectului, se înregistrează economii constând în diferenţe între valoarea estimată a procedurilor de achiziţie şi valoarea atribuită, acestea se pot utiliza în scopul implementării Proiectului, cu acordul prealabil al AM, şi fără a afecta obiectivul Proiectului, prin act adiţional cu respectarea Condiţiilor generale şi specifice.
    (20) AM POAT poate modifica/completa, prin notificare, următoarele documente care fac parte integrantă din Contractul de Finanţare:
    1. Anexa 1(b) - Acordarea şi recuperarea prefinanţării
    2. Anexa 1(c) - Condiţii de rambursare şi plată a cheltuielilor;
    3. Anexa 3 - Măsuri de informare şi publicitate;
    4. Anexa 4 - Monitorizarea şi raportarea.

    Conflictul de interese
    (21) Pentru a evita orice conflict de interese între părţi, acestea se obligă să întreprindă toate diligenţele necesare şi să se informeze reciproc, în termen de maxim 5 (cinci) zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă, în legătură cu orice situaţie care dă sau este posibil să dea naştere unui astfel de conflict.
    (22) AM POAT verifică aceste situaţii şi ia măsurile necesare, conform prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare incidente, dacă este cazul.

    Monitorizare
    (23) În conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din OUG nr. 40/2015, în scopul utilizării eficiente a fondurilor publice, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică dezangajează fondurile rămase neutilizate în urma atribuirii şi/sau finalizării contractelor de achiziţie publică aferente Contractului de Finanţare, în condiţiile legii.
    (24) În vederea aplicării prevederilor alin. (23), beneficiarul este obligat să transmită la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, în luna iulie a fiecărui an din perioada de la semnarea Contractului de Finanţare şi până la finalul perioadei de implementare a proiectului, în urma analizei stadiului derulării procedurilor de achiziţie şi/sau implementării contractelor de achiziţie publică la 30 iunie a anului respectiv, dacă înregistrează economii în urma atribuirii şi/sau finalizării acestor contracte, o solicitare de modificare a Contractului de Finanţare în sensul diminuării valorii cu fondurile rămase neutilizate sau realocării acestor economii, dacă este cazul.

    Încetarea contractului de finanţare
    (25) În cazul încetării Contractului de Finanţare conform art. 15 alin. (2) şi (3) din Condiţii generale, Beneficiarul are obligaţia restituirii finanţării acordate în termen de 10 zile lucrătoare de la încetarea Contractului. În cazul în care Beneficiarul nu va respecta acest termen i se vor percepe majorări de întârziere conform Codului fiscal în vigoare.

    Recuperarea sumelor plătite
    (26) Pentru operaţiunile în cazul cărora există obligativitatea asigurării durabilităţii, finanţarea nerambursabilă acordată va fi recuperată proporţional şi în cazul în care bunurile achiziţionate în cadrul proiectului au fost vândute sau închiriate într-o perioadă de 5 (cinci) ani după finalizarea perioadei de implementare a Proiectului.
    (27) În cazul în care Beneficiarul nu asigură sustenabilitatea proiectului, aşa cum s-a angajat prin cererea de finanţare, finanţarea nerambursabilă acordată va fi recuperată proporţional cu gradul de atingere a rezultatelor şi/sau realizarea obiectivului proiectului.

    Implementarea în parteneriat a proiectelor (dacă este cazul)
    (28) Toţi partenerii sunt ţinuţi să respecte întocmai şi în integralitate prevederile prezentului Contract de Finanţare. < denumirea liderului parteneriatului>, ca lider al parteneriatului, răspunde în faţa AM de îndeplinirea prevederilor prezentului Contract.
    (29) Cheltuielile sunt considerate eligibile dacă sunt efectuate de către liderul parteneriatului sau parteneri.
    (30) Liderul parteneriatului este responsabil cu transmiterea cererilor de rambursare/plată/rapoartelor de progres către AM POAT conform prevederilor prezentului Contract de Finanţare.
    (31) Pentru neregulile identificate în cadrul proiectelor implementate în parteneriat, AM POAT emite notificările şi titlurile de creanţă pe numele liderului de parteneriat sau partenerului, după caz, care a efectuat cheltuielile afectate de nereguli conform Acordului de parteneriat încheiat între beneficiar şi Parteneri (Anexa 5 la prezentul Contract de Finanţare).
    (32) În cazul în care, unul dintre Parteneri se retrage sau nu-şi îndeplineşte obligaţiile conform Acordului de parteneriat încheiat cu Beneficiarul, acesta din urmă are obligaţia de a prelua activităţile Partenerului în cauză, indiferent de prevederile Acordului de parteneriat.
    (33) Beneficiarul poate înlocui Partenerii aprobaţi prin Cererea de finanţare, în cazuri temeinic justificate, prin act adiţional la Contractul de Finanţare şi cu respectarea prevederilor legale, precum şi a tuturor condiţiilor stipulate în Acordul de parteneriat şi prin Ghidul solicitantului aplicabil apelului de proiecte.

    Publicarea datelor
    (34) Beneficiarul este de acord ca următoarele date să fie publicate de către AM POAT: denumirea beneficiarului, denumirea Proiectului, valoarea totală a finanţării nerambursabile acordate, datele de începere şi de finalizare ale Proiectului, locul de implementare a acestuia, precum şi orice alte documente cu condiţia de a nu se aduce atingere prevederilor legale.

    ANEXA 3

               Măsurile de informare şi publicitate

    Măsurile de informare şi publicitate privind operaţiunile finanţate din instrumente structurale sunt definite în conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Europene (CE) Nr. 1303/2013 privind stabilirea unor dispoziţii comune privind FEDR, FSE, FC, FEADR şi FEPAM, precum şi de stabilire a unor dispoziţii generale privind FEDR, FSE, FC, FEADR şi FEPAM şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului cu modificările şi completările ulterioare şi a Regulamentului CE Nr. 821/2014 (art. 3, art. 4 şi Anexa II) privind stabilirea normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare.
    Acceptarea finanţării conduce la acceptarea de către Beneficiar a introducerii pe lista Operaţiunilor în conformitate cu prevederile art. 115 alin. (2) din Regulamentul CE Nr. 1303/2013 cu modificările şi completările ulterioare.

    1. Reguli generale - cerinţe pentru toate proiectele
    (1) Beneficiarii sunt responsabili pentru implementarea activităţilor de informare şi publicitate în legătură cu asistenţa financiară nerambursabilă obţinută prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, în conformitate cu cele declarate în cererea de finanţare.
    (2) Neîndeplinirea acestor obligaţii poate avea drept consecinţă pierderea fondurilor alocate pentru informare şi publicitate şi aplicarea unor sancţiuni.
    (3) Beneficiarul este de acord ca odată cu acceptarea finanţării nerambursabile, următoarele date să fie publicate, electronic sau în orice alt mod: denumirea Beneficiarului, titlul şi rezumatul Proiectului, valoarea totală a finanţării, datele de începere şi de finalizare ale Proiectului, locul de implementare al acestuia.
    (4) Beneficiarul este obligat să expună cel puţin un afiş cu informaţii despre proiect (dimensiunea minimă A3), inclusiv despre contribuţia financiară din partea Uniunii, într-un loc uşor vizibil publicului, cum ar fi zona de intrare în sediul acestuia.
    (5) Beneficiarii sunt obligaţi să utilizeze pentru toate materialele de comunicare realizate în cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică: sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României, precum şi cea a Instrumentelor Structurale 2014-2020, însoţite de menţiunea "Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020". Prin materiale de comunicare se înţelege: fluturaşi, pliante, broşuri, afişe, bannere, comunicate de presă, website-uri, newsletters, spoturi radio-TV, inserţii în presa scrisă, standuri expoziţionale, autocolante, materiale promoţionale sau orice alte produse prin care este promovat proiectul şi rezultatele acestuia.
    (6) Beneficiarii vor utiliza indicaţiile tehnice din Manualul de Identitate Vizuală pentru Instrumentele Structurale 2014-2020 în România.
    (7) Publicaţiile tipărite care sunt realizate în cadrul Proiectului trebuie să menţioneze pe ultima copertă obligatoriu titlul programului/proiectului, editorul materialului, data publicării, elementele de vizibilitatea menţionate la alin. (4), precum şi textul "Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României".
    (8) Website-urile dezvoltate în cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică vor conţine obligatoriu pe pagina de deschidere: sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României, precum şi cea a Instrumentelor Structurale 2014-2020, textul "Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României" şi un link către site-ul web al Instrumentelor Structurale în România, www.fonduri-ue.ro, însoţit de textul: " Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro" (textul reprezentând un link la adresa web (URL): http://www.fonduri- ue.ro).
    (9) Bannerele expuse în acţiunile proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică vor avea inscripţionate titlul programului/proiectului, sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României şi sigla Instrumentelor structurale 2014-2020, precum şi menţiunea "Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020".
    (10) Dimensiunile recomandate pentru bannere sunt:
    a) 2,5m x 1 m pentru o sală cu o capacitate de maxim 100 de persoane;
    b) 4 m x 1,5 m pentru o sală mai mare sau în exterior.
    (11) În cazul achiziţiilor de echipamente, acestora li se va aplica pe partea cea mai vizibilă pentru public un autocolant (dimensiune recomandată 90mm x 50mm) care să conţină următoarele elemente informative obligatorii: sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României, sigla Instrumentelor Structurale 2014-2020. De asemenea, autocolantul trebuie să conţină numele proiectului, menţiunea "Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020" şi o afirmaţie aleasă de Autoritatea de Management, care să sublinieze contribuţia intervenţiei realizate din instrumente structurale, după caz. Pentru produsele cu o suprafaţă foarte mică de expunere, în care informaţiile nu ar fi suficient de vizibile şi inteligibile, se utilizează cel puţin sigla Uniunii Europene, celelalte elemente fiind opţionale.
    (12) Beneficiarii sunt obligaţi să asigure o informare transparentă şi corectă a mass-media asupra Proiectului finanţat prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    (13) La începutul şi la finalizarea unui program/proiect finanţat din Instrumente structurale, vor fi publicate anunţuri publicitare sau comunicate de presă (anunţuri de presă, pe pagina web sau alte mijloace). Beneficiarii finanţărilor vor face dovada apariţiei comunicatelor (ştirilor rezultate) sau anunţurilor în mass media relevante pentru program/proiect la prima cerere de rambursare depusă pentru anunţul de început al proiectului şi la cererea de rambursare finală pentru anunţul de finalizare al proiectului. Acestea vor conţine valoarea Proiectului (evidenţiind suma finanţării primite din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică), titlul proiectului/investiţiei, Beneficiarul, rezultatele prevăzute/obţinute.
    (14) Informaţii şi elemente grafice obligatorii pentru un comunicat de presă (anunţ de presă):
    - Sigla Uniunii Europene (în stânga sus);
    - Sigla Guvernului României va fi plasată la mijloc, sus;
    - Sigla Instrumentelor Structurale în România va fi plasată în colţul din dreapta sus.
    - Menţiunea "Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020".
    Notă:
    În cazul în care există: sigla Programului Operaţional va fi poziţionată în partea de sus a documentului, între sigla Guvernului României şi sigla Instrumentelor Structurale; sigla proiectului va fi aşezată la mijloc, în partea de jos a documentului.

    ANEXA 4

                 Monitorizarea şi raportarea

    SECŢIUNEA I
    Monitorizarea implementării contractului de finanţare

    (1) AM POAT monitorizează permanent implementarea proiectului, îndeplinirea indicatorilor şi atingerea rezultatelor şi a obiectivelor asumate de beneficiar prin Contractul de Finanţare şi anexele acestuia, precum şi modul în care beneficiarul respectă prevederile contractuale;
    (2) AM monitorizează progresul implementării Contractului de Finanţare, fără a se limita la acesta, prin:
    a) Verificarea documentelor: Rapoarte de progres/finale şi rapoarte de sustenabilitate transmise de beneficiar;
    b) Verificarea datelor introduse în MySMIS 2014/SMIS 2014+;
    c) Vizite de monitorizare: vizite pe teren la beneficiarii proiectelor, atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi post-implementare, pe durata de valabilitate a Contractului de Finanţare;
    d) Analizarea stadiului implementării proiectelor în vederea modificării/suspendării/rezilierii Contractului de Finanţare, conform prevederilor contractuale.

    SECŢIUNEA II
    Raportarea în cadrul contractului de finanţare

    (1) Beneficiarul va transmite Rapoarte de Progres, trimestrial şi ori de câte ori se vor solicita de AM POAT, în conformitate cu documentele subsecvente emise de AM POAT în vederea implementării proiectului.
    (2) Aceste Rapoarte de progres au scopul de a prezenta în mod regulat informaţii tehnice şi financiare referitoare la stadiul derulării proiectului şi probleme întâmpinate pe parcursul derulării.
    (3) Transmiterea rapoartelor de progres ale Beneficiarului se va face către AM POAT, în 10 zile lucrătoare de la încheierea fiecărei trimestru calendaristic pe parcursul perioadei de implementare a proiectului.
    (4) Rapoartele de progres vor conţine următoarele tipuri de date şi informaţii:
    a) modificări ale statutului şi datelor de identificare a beneficiarului;
    b) date privind stadiul achiziţiilor;
    c) date privind stadiul activităţilor;
    d) date privind nivelul atins al indicatorilor incluşi în cererea de finanţare;
    e) date privind atingerea rezultatelor şi obiectivului/obiectivelor proiectului;
    f) date privind cheltuielile efectuate de beneficiari, inclusiv previziuni ale cheltuielilor;
    g) informaţii privind problemele întâmpinate în implementarea proiectului şi acţiunile de remediere întreprinse sau necesare.
    (5) Beneficiarul va transmite Rapoarte de Durabilitate, anual, până la sfârşitul trimestrului I, pe întreaga perioadă de durabilitate a proiectului, începând cu primul an calendaristic ce urmează anului în care a fost finalizată implementarea.
    (6) Rapoartele de durabilitate vor conţine următoarele tipuri de date şi informaţii:
    a) modul în care beneficiarul a asigurat sustenabilitatea rezultatelor proiectului după finalizarea implementării proiectului;
    b) modificări ale statutului şi datelor de identificare a beneficiarului;
    c) modul şi locul de utilizare a infrastructurilor, echipamentelor şi bunurilor realizate sau achiziţionate în cadrul proiectului;
    d) modul în care investiţia în infrastructură sau investiţia productivă continuă să genereze rezultate.

    SECŢIUNEA III
    Descrierea procesului de monitorizare

    (7) AM POAT verifică şi avizează Raportul de Progres transmis de către Beneficiar în conformitate şi cu respectarea termenelor prevăzute în procedura operaţională aplicabilă, în scopul:
    a) colectării, revizuirii şi verificării informaţiilor furnizate de Beneficiar;
    b) analizării gradului de realizare a indicatorilor;
    c) analizării evoluţiei implementării proiectului, raportat la graficul de activităţi stabilit prin Contractul de Finanţare, bugetul proiectului şi calendarul estimativ al achiziţiilor;
    d) identificării problemelor care apar pe parcursul implementării proiectului, precum şi a cazurilor de succes şi bunelor practici.
    (8) Vizita AM POAT de monitorizare pe parcursul implementării proiectului:
    a) are în vedere verificarea existenţei fizice a unui proiect sau a unui sistem de management performant al proiectului şi permite verificarea corectitudinii, completitudinii şi acurateţei informaţiei furnizate de beneficiar în Rapoartele de progres şi a gradului de realizare a indicatorilor stabiliţi prin Contractul de Finanţare.
    b) facilitează contactul dintre reprezentanţii AM POAT şi beneficiari în scopul comunicării problemelor care pot împiedica implementarea corespunzătoare a proiectului.
    c) urmăreşte:
    i. să se asigure de faptul că proiectul se derulează conform contractului de finanţare;
    ii. să identifice, în timp util, posibilele probleme şi să propună măsuri de rezolvare a acestora, precum şi îmbunătăţirea activităţii de implementare;
    iii. să identifice elementele de succes ale proiectului şi bune practici.
    (9) Analizarea durabilităţii proiectului
    a) se realizează de AM POAT pe baza rapoartelor de durabilitate întocmite de beneficiar şi a vizitelor de monitorizare, pentru a se asigura de sustenabilitatea rezultatelor proiectelor, precum şi de faptul că toate contribuţiile din fonduri se atribuie numai proiectelor care, în termen de 3/5 ani de la încheierea acestora, nu au fost afectate de nicio modificare, respectiv:
    i. o schimbare substanţială care să le afecteze natura, obiectivele sau condiţiile de realizare şi care ar determina subminarea obiectivelor iniţiale ale acestora;
    ii. o schimbare asupra proprietăţii unui element de infrastructură care conferă un avantaj nejustificat unei întreprinderi sau unui organism public;
    (10) Vizita de monitorizare a durabilităţii proiectului
    a) se realizează la locul de implementare a proiectului/sediul beneficiarului şi pot fi anunţate sau ad-hoc.
    b) are ca scop verificarea la faţa locului a faptului că beneficiarul a asigurat sustenabilitatea rezultatelor proiectului, precum şi faptul că acesta nu a suferit modificări substanţiale în perioada de 3/5 ani de la finalizarea implementării, a situaţiei investiţiei, a gradului de îndeplinire a indicatorilor de rezultat şi a sustenabilităţii proiectului.
    (11) Beneficiarul are obligaţia de a participa la vizitele de monitorizare, atât pe parcursul implementării proiectului cât şi cele de din perioada de durabilitate, de a furniza echipei de monitorizare a AM POAT toate informaţiile solicitate şi de a permite accesul neîngrădit al acesteia la documentele aferente proiectului şi rezultatele declarate ca obţinute pe parcursul implementării acestuia.

    ANEXA 5

                    ACORD DE PARTENERIAT
        (Acordul încheiat între Beneficiar şi Partener/Parteneri)
                       (Model recomandat)

    ART. 1
    Părţile
    1. denumirea completă a organizaţiei, cu sediul în (adresa sediului), codul fiscal*1) ........ ., având calitatea de Lider parteneriat/Partener 1
──────────
    *1) codul fiscal sau codul TVA, după caz
──────────

    2. denumirea completă a organizaţiei, cu sediul în (adresa sediului), codul fiscal ........, având calitatea de membru 2/Partener 2
    3. denumirea completă a organizaţiei, cu sediul în (adresa sediului), codul fiscal ........., având calitatea de membru n/Partener n, n= numărul total de membri ai parteneriatului

    au convenit următoarele:

    ART. 2
    Obiectul
    (1) Obiectul acestui parteneriat este de a stabili drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia financiară proprie a fiecărei părţi la bugetul proiectului, precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente proiectului: titlul proiectului, care este depus în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, Axa prioritară .........., apel de proiecte (Cod generat MySMIS2014 şi denumire)..........
    (2) Cererea de finanţare, inclusiv anexele sale, sunt parte integrantă a acestui acord.
    ART. 3
    Principiile de bună practică ale parteneriatului
    (1) Toţi partenerii trebuie să contribuie la implementarea proiectului şi să îşi asume rolul lor în cadrul proiectului, aşa cum acesta este definit în cadrul prezentului Acord de Parteneriat.
    (2) Părţile trebuie să se consulte în mod regulat şi să se informeze asupra tuturor aspectelor privind evoluţia proiectului.
    (3) Toţi partenerii trebuie să implementeze activităţile cu respectarea standardelor profesionale şi de etică cele mai înalte.
    (4) Partenerii sunt obligaţi să respecte regulile privitoare la conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor, iar, în cazul apariţiei unui asemenea conflict, să dispună luarea măsurilor ce conduc la evitarea, respectiv stingerea lui, inclusiv, dar fără a se limita la informarea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică în legătură cu orice situaţie care dă naştere sau este posibil să dea naştere unui astfel de conflict, în termen de 3 (trei) zile lucrătoare de la data apariţiei unei astfel de situaţii. În caz contrar, semnatarii prezentului acord înţeleg că Contractul de Finanţare poate fi reziliat prin decizia Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică responsabil de plin drept, fără punere în întârziere, fără intervenţia unui tribunal arbitral/unei instanţe judecătoreşti şi fără îndeplinirea altor formalităţi, cu excepţia transmiterii către Liderul de parteneriat a unei simple informări cu privire la rezilierea Contractului de finanţare.
    ART. 4
    Roluri şi responsabilităţi în implementarea proiectului
    (1) Rolurile şi responsabilităţile sunt descrise în tabelul de mai jos şi corespund prevederilor din Cererea de finanţare - care este documentul principal în stabilirea principalelor activităţi asumate de fiecare partener:


 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Organizaţia Roluri şi responsabilităţi
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Lider de proiect (Partener 1) Se vor descrie activităţile şi subactivităţile pe care fiecare partener
                                      trebuie să le implementeze, în strânsă corelare cu informaţiile furnizate
                                      în formularul cererii de finanţare
                                      Se descriu resursele umane implicate, resursele materiale proprii puse
                                      la dispoziţia proiectului şi resursele ce vor fi achiziţionate în
                                      cadrul proiectului
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener 2
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener n
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    (2) Pentru a implementa activităţile desfăşurate în conformitate cu cererea de finanţare şi cu alin (1), Partenerii vor angaja următoarele cheltuieli, după cum urmează:

 ┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │ │ Valoare estimată a cheltuielilor │
 │ │ eligibile angajate pe perioada │
 │ Organizaţia │proiectului* [Lei, inclusiv TVA │
 │ │eligibil] │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ Liderul de parteneriat │ │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ Partener 1 │ │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Total (se va corela cu valoarea │ │
 │eligibilă a proiectului) │ │
 └──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


    *) Notă: valorile menţionate vor fi cele existente în cererea de finanţare.

    (3) Partenerii vor asigura contribuţia proprie la cheltuielile totale ale proiectului aşa cum este precizat în Cererea de finanţare şi în prezentul acord.

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Organizaţia Contribuţia (unde este cazul)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Lider de proiect (Partener 1) Valoarea contribuţiei (în lei)
                                      Valoarea contribuţiei la valoarea totală
                                      a proiectului (%)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener 2
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener n
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Responsabilităţile privind derularea fluxurilor financiare sunt conforme cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobate prin HG nr. 93/2016.
    ART. 5
    Perioada de valabilitate a acordului
    Perioada de valabilitate a Acordului începe la data semnării prezentului Acord şi încetează la data la care Contractul de Finanţare aferent proiectului îşi încetează valabilitatea. Prelungirea perioadei de valabilitate a Contractului de Finanţare conduce automat la extinderea Perioadei de valabilitate a prezentului acord.
    ART. 6
    Drepturile şi obligaţiile liderului de proiect (Partenerului 1)

    A. Drepturile liderului de parteneriat
    (1) Liderul de Parteneriat (beneficiar/Partener 1) are dreptul să solicite celorlalţi parteneri furnizarea oricăror informaţii şi documente legate de proiect, în scopul elaborării rapoartelor de progres, a cererilor de rambursare şi altor documente necesare implementării proiectului şi executării Contractului de Finanţare.

    B. Obligaţiile liderului de parteneriat
    (1) Liderul de parteneriat (Partener 1) va transmite Cererea de finanţare în sistemul electronic.
    (2) Membrii parteneriatului acordă prin prezenta un mandat de reprezentare Liderului de parteneriat, potrivit art. 2013 şi următoarele din Codul civil, pentru a semna Contractul de Finanţare cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică în numele Parteneriatului, precum şi pentru a reprezenta membrii Parteneriatului faţă de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, pentru orice aspect legat de implementarea Proiectului şi derularea Contractului de Finanţare.
    (3) În cazul proiectelor implementate în parteneriat, Liderul de parteneriat reprezintă şi acţionează în numele Parteneriatului în scopul executării Contractului de finanţare şi va avea autoritatea necesară pentru a angaja legal toţi partenerii, în scopul îndeplinirii rolurilor şi responsabilităţilor, derulării activităţilor şi asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare, aşa cum sunt acestea asumate de fiecare partener, în conformitate cu prevederile Acordului de parteneriat.
    (4) Liderul de parteneriat (Partener 1) va consulta partenerii cu regularitate, îi va informa despre progresul în implementarea proiectului şi le va furniza copii ale rapoartelor de progres şi financiare, precum şi copii ale altor documente necesare implementării proiectului şi executării Contractului de Finanţare.
    (5) Propunerile pentru modificări importante ale proiectului (e.g. activităţi, parteneri etc.), trebuie să fie convenite cu partenerii înaintea solicitării aprobării de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020.
    (6) Înlocuirea unuia dintre parteneri fără consimţământul scris al acestuia, este posibilă doar în cazul nerealizării culpabile a activităţilor asumate şi/sau ca urmare a nerespectării procedurilor stabilite pentru buna implementare a proiectului de către partenerul în cauză, dovedite de ceilalţi membrii ai Parteneriatului către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, sau în ipoteza deschiderii procedurii de insolvenţă a partenerului în cauză.
    (7) Liderul parteneriatului este responsabil cu transmiterea cererilor de prefinanţare/plată/rambursare către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică conform prevederilor Contractului de Finanţare şi legislaţiei aplicabile.
    (8) Pentru proiectele implementate în parteneriat, liderul de parteneriat depune cererea de rambursare, iar Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică virează, după efectuarea verificărilor, valoarea cheltuielilor rambursabile în conturile liderilor de parteneriat/partenerilor care le-au efectuat, fără a aduce atingere Contractului de Finanţare şi prevederilor acordului de parteneriat, parte integrantă a acestuia.
    (9) Liderul de parteneriat are obligaţia de a da curs solicitărilor partenerilor privind depunerea de cereri de prefinanţare/plată/rambursare, pentru cheltuielile previzionate/efectuate de către parteneri.
    (10) În cazul în care unul din partenerii 2, 3, n, nu duce la îndeplinire una sau mai multe din obligaţiile care le revin (e.g. implementarea unor activităţi, asigurarea contribuţiei la cofinanţarea proiectului, respectarea normelor în vigoare privind procedura de atribuire a contractelor de achiziţie), semnatarii prezentului acord de parteneriat înţeleg şi acceptă că se poate înlocui un Partener din cadrul Parteneriatului cu o altă entitate cu personalitate juridică care îndeplineşte condiţiile reglementate de Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice, proporţional cu partea rămasă de executat din Contract, şi care preia cel puţin obligaţiile restante din cele asumate de partenerul pe care îl înlocuieşte.
    (11) Liderul de parteneriat este responsabil pentru neregulile identificate în cadrul proiectului aferente cheltuielilor proprii conform notificărilor şi titlurilor de creanţă emise pe numele său de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    ART. 7
    Drepturile şi obligaţiile Partenerilor 2, 3, n

    A. Drepturile Partenerilor 2, 3, n
    (1) Cheltuielile angajate de Partenerii 2, 3, n, sunt eligibile în acelaşi fel ca şi cheltuielile angajate de către liderul de parteneriat corespunzător rolurilor avute în proiect.
    (2) Partenerii au dreptul să fie consultaţi cu regularitate de către liderul de parteneriat, să fie informaţi despre progresul în implementarea proiectului şi să li se furnizeze, de către liderul de parteneriat, copii ale rapoartelor de progres şi financiare, precum şi copii ale altor documente necesare implementării proiectului şi executării Contractului de Finanţare.
    (3) Partenerii au dreptul să fie consultaţi, de către liderul de parteneriat, în privinţa propunerilor pentru modificări importante ale proiectului (e.g. activităţi, parteneri etc.), înaintea solicitării aprobării de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    (4) Partenerii au dreptul să solicite Liderului de parteneriat depunerea de cereri de prefinanţare/plată/rambursare, pentru cheltuielile previzionate/efectuate, după caz.

    B. Obligaţiile Partenerilor 2, 3, n
    (1) Partenerii sunt obligaţi să transmită copii conforme cu originalul după documentaţiile aferente achiziţiilor efectuate în cadrul proiectului, inclusiv copii după contractele de achiziţie semnate, în scopul elaborării cererilor de plată/rambursare. De asemenea Partenerii trebuie să pună la dispoziţia Liderului de parteneriat documentele necesare ce atestă realizarea activităţilor asumate şi a cheltuielilor efectuate.
    (2) Partenerii sunt obligaţi să furnizeze orice informaţii de natură tehnică sau financiară legate de proiect, solicitate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Autoritatea de Certificare, Autoritatea de Audit, Comisia Europeană sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze auditul asupra modului de implementare a proiectelor cofinanţate din instrumente structurale.
    (3) Partenerii sunt obligaţi să furnizeze liderului de parteneriat orice informaţii sau documente privind implementarea proiectului, în scopul elaborării rapoartelor de progres, precum şi orice alte documente necesare implementării proiectului şi executării Contractului de Finanţare.
    (4) Partenerii sunt responsabili pentru neregulile identificate în cadrul proiectului aferente cheltuielilor proprii conform notificărilor şi titlurilor de creanţă emise pe numele lor de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
    ART. 8
    Achiziţii publice
    (1) Achiziţiile în cadrul proiectului vor fi făcute de către fiecare membru al parteneriatului, cu respectarea condiţiilor din Contractul de Finanţare, a legislaţiei aplicabile în domeniul achiziţiilor publice pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă şi/sau a instrucţiunilor emise de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi/sau alte organisme abilitate, după caz.
    ART. 9
    Proprietatea
    (1) Părţile au obligaţia să menţină proprietatea proiectului şi natura activităţii pentru care s-a acordat finanţare, în conformitate cu prevederile Contractului de Finanţare.
    (2) Înainte de sfârşitul proiectului, părţile/partenerii vor conveni asupra modului de acordare a dreptului de utilizare a echipamentelor, bunurilor etc. achiziţionate prin proiect, precum şi a titlurilor şi drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială privind rezultatele proiectului. Copii ale titlurilor de transfer vor fi ataşate raportului final.
    (3) Părţile au obligaţia de a asigura funcţionarea tuturor bunurilor, echipamentelor achiziţionate din finanţarea nerambursabilă, la locul de desfăşurare a proiectului şi exclusiv în scopul pentru care au fost achiziţionate, pe perioada de minimum 3 ani de la finalizarea implementării proiectului.
    (4) Părţile au obligaţia să nu înstrăineze, închirieze, gajeze bunurile achiziţionate ca urmare a obţinerii finanţării prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, pe o perioadă de 3 ani de la finalizarea proiectului, conform paragrafului (1).
    ART. 10
    Confidenţialitate
    (1) Părţile semnatare ale prezentului acord convin să păstreze în strictă confidenţialitate informaţiile primite în cadrul şi pe parcursul implementării proiectului şi sunt de acord să prevină orice utilizare sau divulgare neautorizată a unor astfel de informaţii. Părţile înţeleg să utilizeze informaţiile confidenţiale doar în scopul de a-şi îndeplini obligaţiile din prezentul Acord de Parteneriat.
    ART. 11
    Legea aplicabilă
    (1) Prezentului Acord i se va aplica şi va fi interpretat în conformitate cu legea română.
    (2) Pe durata prezentului Acord, părţile vor avea dreptul să convină în scris asupra modificării anumitor clauze, prin semnarea unui nou acord de parteneriat şi aprobarea acestuia de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică prin act adiţional la Contractul de Finanţare, oricând interesele lor cer acest lucru sau când aceste circumstanţe au loc şi nu au putut fi prevăzute în momentul în care s-a încheiat prezentul Acord de Parteneriat.
    ART. 12
    Dispoziţii finale
    (1) Toate posibilele dispute rezultate din prezentul acord sau în legătură cu el, pe care părţile nu le pot soluţiona pe cale amiabilă, vor fi soluţionate de instanţele competente.
    (2) Semnatarii prezentului acord de parteneriat înţeleg şi acceptă faptul că nerespectarea culpabilă a prezentului acord de parteneriat, îndeosebi în relaţia cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, poate avea drept consecinţă rezilierea Contractului de Finanţare.

    Întocmit în (număr de exemplare) exemplare, în limba română, câte unul pentru fiecare parte şi un original pentru cererea de finanţare.

    Semnături


 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Lider de Numele, prenumele şi funcţia reprezentantului legal al organizaţiei Semnătura Data şi locul semnării
    parteneriat
    (Partener 1)
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener 2 Numele, prenumele şi funcţia reprezentantului legal al organizaţiei Semnătura Data şi locul semnării
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Partener 3 Numele, prenumele şi funcţia reprezentantului legal al organizaţiei Semnătura Data şi locul semnării
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    ANEXA 4

    6.3. Bugetul pe surse de finanţare şi categorie de intervenţie

 ┌─────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
 │Nr. │ SURSE DE FINANŢARE │ VALOARE │
 │crt. │ │ │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │ 1 │Valoarea totală a proiectului │ │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │ 2 │Valoarea neeligibilă a proiectului │ │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │ 3 │Valoarea eligibilă a proiectului │ │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │3.1 │pentru regiunea mai dezvoltată (6,10% din valoarea │ │
 │ │eligibilă de la pct. 3) #) │ 0,00 │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │3.2 │pentru regiunea mai puţin dezvoltată (93,90% din valoarea │ │
 │ │eligibilă de la pct. 3) #) │ 0,00 │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │ 4 │Asistenţă financiară nerambursabilă solicitată #) │ 0,00 │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │4.1 │pentru regiunea mai dezvoltată (80% din valoarea │ │
 │ │eligibilă de la pct. 3.1) #) │ 0,00 │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │4.2 │pentru regiunea mai puţin dezvoltată (85% din valoarea │ │
 │ │eligibilă de la pct. 3.2) #) │ 0,00 │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │ 5 │Contribuţia naţională*) #) │ 0,00 │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │5.1 │Contribuţie proprie #) │ 0,00 │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │5.1.1│pentru regiunea mai dezvoltată (20% din valoarea │ │
 │ │eligibilă de la pct. 3.1 în cazul solicitanţilor │ │
 │ │instituţii publice sau 2% din valoarea eligibilă de la │ │
 │ │pct. 3.1 în cazul în care solicitantul este o asociaţie │ │
 │ │care este înfiinţată şi funcţionează în temeiul │ │
 │ │OG nr. 26/2000) │ │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │5.1.2│pentru regiunea mai puţin dezvoltată (15% din valoarea │ │
 │ │eligibilă de la pct.3.2 în cazul solicitanţilor instituţii│ │
 │ │publice sau 2% din valoarea eligibilă de la pct. 3.2 în │ │
 │ │cazul în care solicitantul este o asociaţie care este │ │
 │ │înfiinţată şi funcţionează în temeiul OG nr. 26/2000) │ │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │5.2 │Contribuţie solicitată de la bugetul de stat #) │ 0,00 │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │5.2.1│pentru regiunea mai dezvoltată (20% din valoarea │ │
 │ │eligibilă de la pct. 3.1 în cazul solicitanţilor care nu │ │
 │ │sunt instituţii publice sau asociaţie care este │ │
 │ │înfiinţată şi funcţionează în temeiul OG nr. 26/2000 sau │ │
 │ │18% din valoarea eligibilă de la pct. 3.1 în cazul în care│ │
 │ │solicitantul este o asociaţie care este înfiinţată şi │ │
 │ │funcţionează în temeiul OG nr. 26/2000) │ │
 ├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
 │5.2.2│pentru regiunea mai puţin dezvoltată (15% din valoarea │ │
 │ │eligibilă de la pct. 3.2 în cazul solicitanţilor care nu │ │
 │ │sunt instituţii publice sau asociaţie care este │ │
 │ │înfiinţată şi funcţionează în temeiul OG nr. 26/2000 sau │ │
 │ │13% din valoarea eligibilă de la pct.3.2 în cazul în care │ │
 │ │solicitantul este o asociaţie care este înfiinţată şi │ │
 │ │funcţionează în temeiul OG nr. 26/2000) │ │
 └─────┴──────────────────────────────────────────────────────────┴───────────┘

──────────
   #) Câmpurile marcate cu culoare conţin formule şi NU se modifică.
──────────

──────────
    *) Contribuţia naţională este de 15,3% din valoarea eligibilă prevăzută la pct. 3.
    În cazul solicitanţilor instituţii publice, această contribuţie trebuie asigurată de către aceştia şi va fi calculată de către solicitant la pct. 5.1.
    În cazul solicitanţilor care nu sunt instituţii publice, această contribuţie este asigurată de către AM POAT, cu excepţia cazurilor în care solicitantul este o asociaţie care este înfiinţată şi funcţionează în temeiul OG nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul în care contribuţia este asigurată în întregime de AM POAT, valoarea acesteia reprezentând 15,3% din valoarea eligibilă a proiectului va fi inclusă de către solicitant la pct. 5.2.
    În cazul în care solicitantul trebuie să asigure 2%, va include contravaloarea acestui procent la pct.5.1 şi restul contribuţiei de 13,3% din valoarea eligibilă a proiectului, îl va include la pct. 5.2.
──────────

    Reprezentant legal
    Numele, prenumele (litere mari de tipar)
    Funcţia ocupată în organizaţie
    Semnătura ..........
    (ştampila)
    Data ..........


                         ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016