Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 567 din 26 februarie 2008  pentru publicarea Acordului de finantare dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul PHARE national 2006 pentru Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 567 din 26 februarie 2008 pentru publicarea Acordului de finantare dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul PHARE national 2006 pentru Romania

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 306 din 18 aprilie 2008
ORDIN nr. 567 din 26 februarie 2008
pentru publicarea Acordului de finanţare dintre Guvernul României şi Comisia Europeanã referitor la Programul PHARE naţional 2006 pentru România
EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 306 din 18 aprilie 2008


În temeiul prevederilor <>art. 11 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în conformitate cu dispoziţiile <>art. 28 alin. (2) din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,

ministrul economiei şi finanţelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã publicarea Acordului de finanţare dintre Guvernul României şi Comisia Europeanã referitor la Programul PHARE naţional 2006 pentru România, semnat la data de 14 decembrie 2006, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 26 februarie 2008.
Nr. 567.


ANEXÃ

ACORD DE FINANŢARE*)
între Guvernul României şi Comisia Europeanã
referitor la Programul PHARE naţional 2006 pentru România
-------
*) Traducere.


Comisia Europeanã, denumitã în continuare Comisia, acţionând pentru şi în numele Comunitãţii Europene, denumitã în continuare Comunitatea, pe de o parte, şi Guvernul României, denumit în continuare Beneficiarul, pe de altã parte, au convenit dupã cum urmeazã:
Mãsura la care se face referire în art. 1 va fi executatã şi finanţatã din resursele bugetare ale Comunitãţii, conform prevederilor cuprinse în prezentul acord. Cadrul tehnic, juridic şi administrativ în care va fi pusã în aplicare mãsura prevãzutã la art. 1 este stabilit în Condiţiile generale anexate la Acordul-cadru din 12 martie 1991, încheiat între Comisie şi Beneficiar, şi completate cu prevederile prezentului acord şi ale dispoziţiilor speciale anexate la acesta.

ART. 1
Natura şi obiectul
Ca parte a programului sãu de asistenţã, Comunitatea contribuie, prin fonduri nerambursabile, la finanţarea urmãtoarei Mãsuri, prezentatã în detaliu în anexa C:
Numãrul programului: 2006/018-147
Titlul: Programul PHARE naţional 2006 pentru România
ART. 2
Angajamentul Comunitãţii
Contribuţia financiarã a Comunitãţii este stabilitã la nivelul maxim de 408,63 milioane euro, denumitã în continuare finanţarea nerambursabilã CE.
Contribuţia financiarã minimã a Beneficiarului este determinatã de regulile de cofinanţare prevãzute în anexa C la prezentul acord.
ART. 3
Durata şi data de expirare
Pentru prezenta mãsurã, finanţarea nerambursabilã CE este disponibilã pentru contractare pânã la 30 noiembrie 2008, în conformitate cu dispoziţiile prezentului acord. Toate contractele trebuie semnate pânã la aceastã datã. Orice fonduri rãmase din finanţarea nerambursabilã CE, care nu au fost contractate pânã la aceastã datã, vor fi anulate.
Termenul limitã pentru executarea contractelor din finanţarea nerambursabilã CE este 30 noiembrie 2009, cu excepţia proiectelor de infrastructurã regionalã şi a contractelor de supervizare aferente cuprinse în subprogramul 4 - partea 1, prioritatea A (2006/018-147.04.01), pentru care termenul limitã este 30 noiembrie 2010. Cu toate acestea, în situaţii excepţionale, Comisia poate fi de acord cu o prelungire corespunzãtoare a perioadei de contractare sau a perioadei de executare a contractelor, conform prevederilor art. 27 III 1 al Tratatului de aderare, dacã aceastã solicitare este fãcutã în timp util şi este justificatã în mod corespunzãtor de cãtre Beneficiar. Efectuarea plãţilor poate continua timp de 12 luni dupã termenul limitã de executare a contractelor pentru a îndeplini obligaţiile apãrute în timpul executãrii contractelor aflate sub incidenţa acestui program. Prezentul acord va expira la momentul efectuãrii acestor plãţi. Toate fondurile care nu au fost utilizate vor fi returnate Comisiei.
ART. 4
Adrese
Corespondenţa referitoare la executarea mãsurii, având menţionate numãrul şi titlul mãsurii, va fi adresatã urmãtoarelor persoane:


pentru Beneficiar: pentru Comunitate:
Dl Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu, Dl. Donato Chiarini,
ministru, şeful Delegaţiei Comisiei Europene,
Ministerul Finanţelor Publice Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti
Str. Apolodor nr. 117, latura nord Str. Jules Michelet nr.18-20
Sectorul 5 010463
Bucureşti Bucureşti
România România
Fax: 00 40 21 335.98.78 Fax: 00 40 1 212.88.08



ART. 5
Numãrul de exemplare originale
Prezentul acord este redactat în douã exemplare, în limba englezã.
ART. 6
Intrarea în vigoare
Prezentul acord va intra în vigoare la data semnãrii de cãtre ambele pãrţi. Nicio cheltuialã efectuatã înainte de aceastã datã nu este eligibilã în cadrul finanţãrii nerambursabile CE.
Anexele sunt considerate ca fãcând parte integrantã din prezentul acord.


Încheiat la Bucureşti Încheiat la Bucureşti
Data: Data:
Din partea Beneficiarului, Din partea Comunitãţii,
Dl Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu, Dl Donato Chiarini,
ministrul finanţelor publice şeful Delegaţiei Comisiei Europene
la Bucureşti



Anexe: 1. Acord-cadru (inclusiv anexele A şi B)
2. Prevederi speciale (anexa C)
3. Informare şi publicitate pentru programele PHARE, ISPA şi SAPARD ale Comunitãţilor Europene (anexa D)
4. Buget (anexa E)


ANEXÃ
la acord

ACORD-CADRU

Comisia Comunitãţilor Europene, denumitã în continuare Comisia, acţionând pentru şi în numele Comunitãţii Economice Europene, denumitã în continuare Comunitatea, pe de o parte, şi România, pe de altã parte,
şi împreunã denumite pãrţi contractante,
având în vedere faptul cã România este eligibilã de a beneficia de Programul de asistenţã PHARE din partea Comunitãţii, prevãzut în Regulamentul nr. 3.906/89 din 18 decembrie 1989 al Consiliului Comunitãţii Europene, modificat prin Regulamentul nr. 2.698/90 din 17 septembrie 1990,
având în vedere faptul cã este convenabilã menţionarea în cele de mai jos a cadrului tehnic, legal şi administrativ pentru executarea mãsurilor finanţate în România în cadrul programului de asistenţã al Comunitãţii,
au convenit dupã cum urmeazã:

ART. 1
Pentru a promova cooperarea dintre pãrţile contractante în scopul sprijinirii procesului reformei economice şi sociale din România, pãrţile contractante sunt de acord sã implementeze mãsuri în domeniul cooperãrii financiare, tehnice şi al altor forme de cooperare, aşa cum s-a specificat în regulamentul menţionat mai sus, care vor fi finanţate şi implementate în cadrul tehnic, legal şi administrativ stabilit în acest acord. Detaliile specifice ale fiecãrei mãsuri (sau set de mãsuri) vor fi introduse într-un memorandum ce va fi convenit între pãrţile contractante (denumit în continuare memorandum de finanţare), pentru care este oferit un model în anexa C.
România întreprinde toate acţiunile necesare pentru a asigura executarea corespunzãtoare a tuturor mãsurilor.
ART. 2
Fiecare mãsurã finanţatã în cadrul acestui acord va fi implementatã în conformitate cu Condiţiile generale din anexa A, care vor fi considerate ca fiind incluse în fiecare memorandum de finanţare.
Memorandumul de finanţare poate schimba sau suplimenta Condiţiile generale, dupã cum va fi necesar pentru implementarea mãsurii în discuţie.
ART. 3
Pentru problemele legate de mãsurile finanţate în cadrul acestui acord, Comisia va fi reprezentatã de delegaţia sa, imediat ce aceasta este înfiinţatã în Bucureşti, care se va asigura, din partea Comisiei, cã mãsura este executatã în conformitate cu practicile financiare şi tehnice legale.
ART. 4
Când pãrţile contractante convin astfel, Comisia poate delega responsabilitatea sa integralã sau parţialã privind implementarea unei mãsuri cãtre o terţã parte, stat sau agenţie.
În acest caz, termenii şi condiţiile unei asemenea delegãri vor fi menţionate în acordul ce urmeazã sã fie încheiat între Comisie şi terţa parte, stat sau agenţie, cu acordul Guvernului României.
ART. 5
Orice disputã legatã de acest acord care nu poate fi rezolvatã prin consultare va fi soluţionatã în conformitate cu procedura de arbitraj menţionatã în anexa B.
ART. 6
Prezentul acord este întocmit în douã exemplare, în limba englezã.
ART. 7
Prezentul acord va intra în vigoare la data la care pãrţile contractante se vor informa reciproc despre aprobarea sa în conformitate cu legislaţia sau procedura internã a fiecãrei pãrţi. Acordul va continua sã fie în vigoare pentru o perioadã nedefinitã, dacã nu îşi înceteazã valabilitatea prin notificarea scrisã a uneia dintre pãrţile contractante cãtre cealaltã.
La încheierea duratei de valabilitate a prezentului acord orice mãsurã aflatã încã în curs de execuţie va fi dusã la îndeplinire conform termenilor memorandumului de finanţare aferent şi Condiţiilor generale stabilite prin prezentul acord.
ART. 8
Prevederile prezentului acord se vor aplica cooperãrii tehnice şi altor tipuri de cooperare convenite între pãrţile contractante, care prin natura lor nu sunt cuprinse într-un memorandum specific finanţat în baza Programului de asistenţã PHARE, la cererea Guvernului României.
Anexele vor fi considerate parte integrantã a prezentului acord.


Întocmit la Bucureşti Întocmit la Bucureşti
în ziua de 12 martie 1991. în ziua de 12 martie 1991.
Eugen Dijmãrescu, Frans Andriessen,
ministru de stat vicepreşedinte al Comisiei Europene
ROMÂNIA COMUNITATEA




ANEXA A
la acordul-cadru

CONDIŢII GENERALE
privind memorandumurile de finanţare

În prezentele condiţii generale termenul de Beneficiar va fi înţeles ca referitor la Guvernul României.

TITLUL I
Finanţarea proiectelor

ART. 1
Obligaţia Comunitãţii
Angajamentul Comunitãţii, denumit în continuare finanţarea gratuitã a CEE, a cãrui valoare este menţionatã în memorandumul de finanţare, va determina limita în cadrul cãreia se vor desfãşura angajarea şi execuţia plãţilor prin contracte şi devize aprobate corespunzãtor.
Orice cheltuieli ce depãşesc finanţarea gratuitã a CEE vor fi suportate de Beneficiar.
ART. 2
Disponibilitatea finanţãrii gratuite a CEE
Acolo unde execuţia unei mãsuri depinde de angajamentele financiare asupra resurselor proprii ale beneficiarilor sau asupra altor surse de fonduri, finanţarea gratuitã a CEE va deveni disponibilã în momentul în care devin disponibile şi sumele angajate de Beneficiar şi/sau celelalte surse de fonduri, conform celor prevãzute în memorandumul de finanţare.
ART. 3
Cheltuirea
Contractele sunt eligibile pentru plãţi în baza acestui memorandum de finanţare numai dacã sunt încheiate înainte de data de expirare a memorandumului de finanţare. Plãţile în cadrul unor asemenea contracte pot avea loc în timpul unei perioade de maximum 12 luni de la data de expirare a memorandumului de finanţare. Orice prelungire excepţionalã a acestei perioade trebuie sã fie aprobatã de Comisie.
În cadrul limitei stabilite pentru finanţarea gratuitã a CEE, cererile pentru fonduri sub forma unui program de lucru vor fi prezentate Delegaţiei Comisiei de cãtre Beneficiar, conform agendei stabilite în memorandumul de finanţare. Documentele justificative referitoare la plãţile fãcute pentru realizarea unei anumite mãsuri vor fi puse la dispoziţie în sprijinul cererii de fonduri, atunci când Comisia o solicitã.
Oricum, în cadrul anumitor contracte din cadrul mãsurii poate fi prevãzutã plata direct de cãtre Comisie cãtre contractanţi.
Fiecare contract va indica proporţia şi momentul efectuãrii plãţii, împreunã cu documentele justificative necesare.
Pentru partea de program implementatã de Beneficiar, autoritatea de implementare va înainta un program de lucru cu cel puţin 9 luni înainte de data de expirare a memorandumului de finanţare, pentru aprobarea de cãtre Comisie a contractelor ce mai trebuie încheiate pentru implementarea programului. Programul de lucru trebuie sã cuprindã propuneri pentru utilizarea dobânzilor nete provenite din conturile deschise în cursul implementãrii programului, cu condiţia ca întreaga finanţare gratuitã a CEE sã fi fost angajatã anterior.
În ceea ce priveşte mãsurile executate pe baza unor devize estimative, în condiţiile în care memorandumul de finanţare nu poate prevedea altfel, o primã tranşã de platã, care nu va depãşi 20% din totalul devizului aprobat de Comisie, poate fi efectuatã în favoarea Beneficiarului, în aceleaşi condiţii menţionate la paragraful 2 de mai sus.

TITLUL II
Achiziţionarea

ART. 4
Generalitãţi
Procedura de urmat pentru încheierea contractelor de lucrãri, livrãri şi de cooperare tehnicã va fi menţionatã în memorandumul de finanţare, urmând principiile de mai jos.
ART. 5
Condiţii de participare
1. Cu excepţia prevederilor art. 6, Comisia şi Beneficiarul vor lua mãsurile necesare pentru a asigura egalitatea condiţiilor de participare la astfel de contracte, în special prin publicarea în timp util a invitaţiilor la licitaţie. Anunţurile urmeazã sã fie fãcute pentru Comunitate cel puţin în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, iar pentru statele beneficiare, în jurnalul oficial corespunzãtor.
2. Condiţiile generale ale contractelor trebuie sã fie întocmite în conformitate cu modelele din uzanţa internaţionalã, cum ar fi reglementãrile generale şi condiţiile pentru contractele de livrãri finanţate din fondurile PHARE.
ART. 6
Derogarea de la procedurile standard
Acolo unde este recunoscutã urgenţa situaţiei sau unde aceasta este justificatã pe baza naturii, importanţei reduse ori a unor caracteristici particulare ale anumitor mãsuri (de exemplu: operaţii de finanţare în douã etape, operaţii multifazate, specificaţii tehnice particulare etc.) şi ale contractelor respective, Beneficiarul poate, de acord cu Comisia, sã autorizeze în mod excepţional:
- acordarea contractelor în urma unor invitaţii restrânse la licitaţie;
- încheierea contractelor prin acord direct;
- realizarea contractelor prin departamente de lucrãri publice.
O astfel de derogare trebuie sã fie menţionatã în memorandumul de finanţare.
ART. 7
Acordarea contractelor de lucrãri şi livrãri
Comisia şi Beneficiarul se vor asigura cã pentru fiecare operaţie oferta selectatã este cea mai avantajoasã din punct de vedere economic, în special din punctul de vedere al calificãrilor şi garanţiilor oferite de licitatori, al costului şi al calitãţii serviciilor, al naturii şi al condiţiilor de execuţie a lucrãrilor sau a livrãrilor, al costului lor de utilizare şi al valorii tehnice.
Rezultatele invitaţiilor la licitaţie vor trebui publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene cât de repede posibil.
ART. 8
Contractele de cooperare tehnicã
1. Contractele de cooperare tehnicã, care pot lua forma contractelor pentru studii, supravegherea lucrãrilor sau de asistenţã tehnicã, vor fi încheiate dupã negocierea directã cu consultantul sau, dacã se justificã din punct de vedere tehnic, economic sau financiar, ca urmare a invitaţiei la licitaţie.
2. Contractele vor trebui sã fie întocmite, negociate şi încheiate fie de Beneficiar, fie de Comisie, atunci când se prevede astfel în memorandumul de finanţare.
3. În situaţia în care contractele urmeazã sã fie întocmite, negociate şi încheiate de Beneficiar, Comisia va propune o listã scurtã cu unul sau mai mulţi candidaţi, pe baza criteriilor de garantare a calificãrilor, experienţei şi independenţei lor şi ţinând seama de disponibilitatea acestora pentru proiectul în discuţie.
4. În cazul unei proceduri directe de negociere, când Comisia a propus mai mulţi candidaţi, Beneficiarul este liber sã aleagã dintre cei propuşi candidatul cu care intenţioneazã sã încheie contractul.
5. Când existã recurs la o procedurã de licitare, contractul va fi acordat candidatului care a înaintat oferta confirmatã de Beneficiar şi de Comisie ca fiind cea mai avantajoasã din punct de vedere economic.

TITLUL III
Acordarea de facilitãţi

ART. 9
Privilegii generale
Personalului care participã la mãsurile finanţate de Comunitate, precum şi membrilor de familie ai acestuia li se pot acorda avantaje, privilegii şi scutiri nu mai puţin favorabile decât cele acordate în mod obişnuit altor strãini angajaţi în statul Beneficiarului, în cadrul oricãror alte acorduri bilaterale sau multinaţionale ori aranjamente pentru programe de asistenţã economicã şi de cooperare tehnicã.
ART. 10
Facilitãţi de stabilire, instalare, intrare şi rezidenţã
În cazul contractelor de lucrãri, de livrãri sau de servicii, persoanele fizice sau juridice eligibile pentru participarea la procedurile de licitaţie vor avea drept de instalare temporarã şi de rezidenţã în cazurile în care importanţa contractului justificã acest lucru. Acest drept va fi obţinut numai dupã emiterea invitaţiei de participare la licitaţie, va servi personalului necesar efectuãrii studiilor preparatorii pentru redactarea ofertelor şi va expira la o lunã dupã desemnarea contractantului.
Beneficiarul va permite personalului care ia parte la contractele de lucrãri, livrãri sau de servicii finanţate de Comunitate şi membrilor de familie apropiaţi ai acestuia sã intre în statul Beneficiarului, sã se stabileascã în stat, sã lucreze acolo şi sã pãrãseascã statul respectiv, aşa cum o justificã natura contractului.
ART. 11
Importul şi reexportul de echipament
Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru importul de echipament profesional cerut pentru executarea mãsurii, în conformitate cu legile, regulile şi reglementãrile în vigoare ale Beneficiarului.
Beneficiarul va acorda în plus persoanelor fizice şi juridice care au executat contracte de lucrãri, livrãri sau servicii permisele necesare pentru reexportul echipamentului menţionat.
ART. 12
Controlul importurilor şi schimburilor valutare
Pentru executarea mãsurilor, Beneficiarul se obligã sã acorde autorizaţii de import, precum şi autorizaţii pentru achiziţionarea valutei necesare şi sã aplice reglementãrile naţionale privind controlul asupra schimburilor valutare, fãrã discriminare între statele membre ale Comunitãţii, Albania, Bulgaria, Republica Cehã, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Fosta Republicã Iugoslavã a Macedoniei.
Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru repatrierea fondurilor primite pentru executarea mãsurii, conform reglementãrilor de control al schimburilor valutare în vigoare în statul Beneficiarului.
ART. 13
Impozitare şi vamã
1. Plata impozitelor, taxelor vamale şi a taxelor de import nu va fi finanţatã din finanţarea gratuitã a CEE.
2. Importurile în baza contractelor de livrãri, încheiate de autoritãţile Beneficiarului şi finanţate din finanţarea gratuitã a CEE, vor putea intra în statul Beneficiarului fãrã a fi supuse taxelor vamale, altor taxe din import, impozitelor sau unui regim fiscal cu efect echivalent.
Beneficiarul va asigura ca importurile respective sã fie eliberate din punctul de intrare pentru a fi livrate cãtre contractant, aşa cum se prevede în contract, şi pentru folosinţa imediatã conform cerinţelor pentru implementarea normalã a contractului, fãrã a ţine seama de întârzieri sau de dispute în ceea ce priveşte stabilirea taxelor vamale, plãţilor ori a impozitelor menţionate mai sus.
3. Contractele pentru livrãri sau servicii oferite de firme externe sau româneşti, finanţate din finanţarea gratuitã a CEE, nu vor fi supuse în statul Beneficiarului plãţii TVA, timbrului fiscal sau taxelor de înregistrare ori altor impuneri fiscale având efect similar, indiferent dacã aceste taxe existã sau urmeazã sã fie instituite.
4. Persoanele fizice şi juridice, inclusiv personalul expatriat din statele membre ale Comunitãţii Europene, care executã contracte de cooperare tehnicã finanţate din finanţarea gratuitã a CEE, vor fi scutite de la plata impozitului pe profit şi pe venit în statul Beneficiarului.
5. Efectele personale şi gospodãreşti importate pentru uz personal de cãtre persoanele fizice (şi membrii familiilor lor), altele decât cele achiziţionate local, angajate în îndeplinirea sarcinilor definite în contractele de cooperare tehnicã, vor fi scutite de taxe vamale, de import, de alte taxe şi impozite fiscale cu acelaşi efect, efectele personale şi gospodãreşti respective urmând sã fie reexportate sau sã se dispunã de ele în ţarã conform reglementãrilor în vigoare în statul Beneficiarului, dupã terminarea contractului.
6. Persoanele fizice şi juridice ce importã echipament profesional, aşa cum se prevede la art. 11, dacã solicitã astfel, vor beneficia de sistemul de admitere temporarã, aşa cum este definit prin legislaţia naţionalã a Beneficiarului în ceea ce priveşte echipamentul respectiv.

TITLUL IV
Executarea contractelor

ART. 14
Originea livrãrilor
Beneficiarul se declarã de acord ca, atunci când Comisia nu autorizeazã altfel, materialele şi livrãrile necesare pentru executarea contractelor trebuie sã fie originare din Comunitate, Albania, Bulgaria, Republica Cehã, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Fosta Republicã Iugoslavã a Macedoniei.
ART. 15
Proceduri de efectuare a plãţilor
1. Pentru contractele finanţate din finanţarea gratuitã a CEE documentele de licitaţie vor fi întocmite şi plãţile vor fi efectuate fie în unitãţi europene de cont (ECU), sau, conform legilor şi reglementãrilor privind schimbul valutar ale Beneficiarului, în valuta Beneficiarului ori în valuta statului în care ofertantul îşi are înregistrat sediul de afaceri sau în valuta statului în care sunt produse livrãrile.
2. Când documentele de licitaţie sunt întocmite în ECU, plãţile în cauzã vor fi efectuate, în mod corespunzãtor, în valuta prevãzutã în contract, pe baza ratei de schimb a ECU în ziua precedentã efectuãrii plãţii.
3. Beneficiarul şi Comisia vor lua toate mãsurile necesare pentru a asigura execuţia plãţilor în cel mai scurt timp posibil.

TITLUL V
Colaborarea dintre Comisie şi Beneficiar

ART. 16
Inspecţie şi evaluare
1. Comisia va avea dreptul sã îşi trimitã propriii agenţi sau reprezentanţii corespunzãtor autorizaţi pentru a duce la îndeplinire orice misiune tehnicã sau financiarã sau de audit pe care o considerã necesarã pentru a urmãri execuţia mãsurii. În orice caz, Comisia va comunica în avans autoritãţilor Beneficiarului trimiterea unor astfel de misiuni.
Beneficiarul va pune la dispoziţie toate informaţiile şi documentele care vor fi solicitate de aceasta şi va lua toate mãsurile pentru a facilita munca persoanelor împuternicite sã ducã la îndeplinire evaluãrile sau inspecţiile.
2. Beneficiarul:
a) va pãstra înregistrãri şi documente contabile adecvate pentru identificarea lucrãrilor, livrãrilor sau serviciilor finanţate în baza memorandumului de finanţare, conform procedurilor legale de contabilitate;
b) va asigura ca agenţii sau reprezentanţii mai sus menţionaţi ai Comisiei sã aibã dreptul de a inspecta toatã documentaţia şi înregistrãrile contabile relevante privitoare la cele finanţate în baza memorandumului de finanţare şi va asista Curtea de Conturi a Comunitãţii Europene în executarea evaluãrii contabile privind utilizarea finanţãrii gratuite a CEE.
Comisia va putea, de asemenea, sã execute o evaluare ulterioarã şi o evaluare contabilã finalã a programului. Evaluarea ulterioarã va analiza realizarea obiectivelor/scopurilor programelor, precum şi impactul asupra dezvoltãrii şi restructurãrii sectorului implicat.
Evaluarea contabilã finalã va examina datele financiare la nivel local ale programului, oferind o pãrere independentã asupra corectitudinii şi compatibilitãţii contractelor şi plãţilor, precum şi asupra conformitãţii lor cu prevederile memorandumului de finanţare. Evaluarea contabilã va stabili balanţa fondurilor neangajate şi/sau necheltuite care vor fi rambursate Comisiei.
ART. 17
Urmãrirea mãsurilor
Ca urmare a executãrii mãsurii, Comisia poate solicita orice explicaţie şi, atunci când este necesar, poate cãdea de acord cu Beneficiarul asupra unei noi orientãri în ceea ce priveşte mãsura care sã fie consideratã mai bine adaptatã obiectivelor avute în vedere.
Beneficiarul va face rapoarte cãtre Comisie, conform planului menţionat în memorandumul de finanţare, pe toatã perioada de execuţie a mãsurii şi dupã încheierea acesteia.
Comisia, pe baza rapoartelor şi, dupã caz, a evaluãrii ulterioare, va proceda la închiderea oficialã a programului şi va informa ţara beneficiarã despre data închiderii oficiale a programului.

TITLUL VI
Prevederi generale şi finale

ART. 18
Consultãri - dispute
1. Orice problemã legatã de executarea sau interpretarea memorandumului de finanţare sau a prezentelor condiţii generale va fi subiect de consultare între Beneficiar şi Comisie, conducând, în cazul în care este necesar, la un amendament la memorandumul de finanţare.
2. În situaţia în care se constatã neîndeplinirea unei obligaţii stabilite în memorandumul de finanţare şi în prezentele condiţii generale, care nu au fost subiect al unor mãsuri de remediere luate în timp util, Comisia va putea suspenda finanţarea mãsurii dupã consultarea cu Beneficiarul.
3. Beneficiarul poate renunţa total sau parţial la execuţia mãsurii. Pãrţile contractante vor stabili detaliile respectivei renunţãri printr-un schimb de scrisori.
ART. 19
Anunţ - adrese
Orice anunţ şi orice acord între pãrţi, prevãzute aici, trebuie sã aibã forma unei comunicãri scrise, cu referire explicitã la numãrul şi la titlul mãsurii. Astfel de anunţuri sau de acorduri vor fi fãcute prin scrisoare adresatã pãrţii autorizate sã primeascã cele menţionate şi vor fi trimise la adresa anunţatã de partea respectivã. În caz de urgenţã sunt permise comunicãri prin telefax, comunicãri telegrafice sau prin telex, care vor fi considerate valabile, cu condiţia confirmãrii imediate prin scrisoare. Adresele sunt menţionate în memorandumul de finanţare.


ANEXA B
la acordul-cadru

ARBITRAJ

Orice disputã între pãrţile contractante, rezultând din acordul-cadru sau din memorandumul de finanţare, care nu este rezolvatã prin aplicarea procedurilor menţionate la art. 18 din Condiţiile generale, referitoare la memorandumul de finanţare, va fi supusã arbitrãrii de cãtre un tribunal de arbitraj, dupã cum urmeazã:
Pãrţile la arbitraj vor fi Beneficiarul, pe de o parte, şi Comisia, pe de altã parte.
Tribunalul de arbitraj va fi compus din 3 arbitri, numiţi dupã cum urmeazã:
- un arbitru va fi numit de Beneficiar;
- un al doilea arbitru va fi numit de Comisie;
- al treilea arbitru (numit în continuare şi conducãtor) va fi numit prin acordul pãrţilor sau, în cazul unui dezacord, de secretarul general al ONU.
Dacã una dintre pãrţi nu reuşeşte sã numeascã un arbitru, acesta va fi numit de conducãtor.
Dacã un arbitru numit conform acestei proceduri demisioneazã, decedeazã sau devine incapabil sã îşi desfãşoare activitatea, un alt arbitru va fi numit în acelaşi mod ca şi arbitrul cãruia îi ia locul; un astfel de succesor va avea toate puterile şi îndatoririle arbitrului iniţial.


ANEXA C
la acord

PREVEDERI SPECIALE
Programul PHARE naţional 2006 pentru România
PHARE 2006/018-147

1. Obiective şi prioritãţi
SUBPROGRAM 1. Criterii politice - 2006/018-147.01 (Total: 57,90 milioane euro)
A: Dezvoltarea democraţiei, a drepturilor omului şi respectarea minoritãţilor
PHARE/2006/018-147.01.01 Sectorul "Minoritãţi"
Fonduri PHARE alocate: 15,50 milioane euro.
Acest proiect face parte din Programul multianual sectorial 2004-2006 "Minoritãţi".
Pentru anul 2006 sunt prevãzute urmãtoarele proiecte:




┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├─────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale │Consolidarea cadrului instituţional pentru sprijinirea implementãrii mãsurilor speciale de │
│ │îmbunãtãţire a situaţiei populaţiei rome. │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Scopul proiectului │Îmbunãtãţirea situaţiei şi imaginii populaţiei rome la nivel de comunitate │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiect 1 - Consolidarea dezvoltãrii │- Schemã de grant pentru dezvoltarea comunitãţii care sã contribuie la îmbunãtãţirea │
│capacitãţii şi parteneriatului pentru│calitãţii vieţii (reabilitarea locuinţelor, îmbunãtãţiri ale infrastructurii, a activitãţilor│
│îmbunãtãţirea situaţiei şi a imaginii│generatoare de venit şi a stãrii de sãnãtate) populaţiei rome │
│populaţiei rome │- O campanie de informare publicã concentratã care sã vizeze evidenţierea │
│ │problemelor populaţiei rome │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 2 - Accesul grupurilor │Evaluare de impact şi diseminare a rezultatelor proiectului privind accesul grupurilor │
│dezavantajate la educaţie │dezavantajate la educaţie │
└─────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Prezentare generalã a sectorului prioritar multianual:
Acest sector vizeazã integrarea socialã a populaţiei rome în România, prin încurajarea participãrii acestei categorii la viaţa socialã, economicã şi culturalã a societãţii româneşti.
În cadrul pregãtirilor pentru aderarea României la Uniunea Europeanã şi pentru implementarea fondurilor structurale ale Uniunii Europene, integrarea populaţiei rome este una dintre categoriile prioritare privind mãsurile de resurse umane şi integrare socialã conţinute în subprogramul 4 "Coeziune economicã şi socialã".
În acelaşi timp, acest program multianual sectorial "Minoritãţi", având ca obiectiv principal integrarea socialã a populaţiei rome, reprezintã o continuare importantã a programelor PHARE anterioare, vizând întãrirea capacitãţii şi a pregãtirii instituţiilor publice la nivel naţional, judeţean şi municipal de colaborare cu reprezentanţii populaţiei rome.
Acest program multianual are urmãtoarele prioritãţi:





┌───────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Prioritãţi PHARE │Obiective principale │
├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Dezvoltarea cadrului şi a modelelor│Sprijinul permanent pentru crearea capacitãţii instituţionale la nivel naţional pentru │
│instituţionale pentru obţinerea │coordonarea şi monitorizarea implementãrii strategiei naţionale de îmbunãtãţire a │
│incluziunii sociale │situaţiei populaţiei rome, precum şi pentru îmbunãtãţirea cooperãrii dintre pãrţile │
│ │implicate în implementarea mãsurilor de integrare socialã specifice la nivel naţional, │
│ │judeţean şi local │
│ │Furnizarea de documente de identitate populaţiei rome, pentru a contribui în felul acesta │
│ │la îmbunãtãţirea accesului la educaţie, ocupare a forţei de muncã, asistenţã socialã şi │
│ │alte drepturi sociale │
│ │Implementarea unei vaste campanii publice de conştientizare privind problemele │
│ │populaţiei rome, adresatã atât populaţiei rome, cât şi restului populaţiei │
│ │Continuarea parteneriatului privind schema de granturi care cuprinde proiecte de │
│ │dezvoltare a comunitãţii, de care beneficiazã autoritãţile locale cu comunitãţi locale de │
│ │romi, pentru a facilita iniţiativele de îmbunãtãţire a condiţiei populaţiei rome. │
├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Accesul grupurilor dezavantajate la│Concentrarea asupra creãrii capacitãţii instituţionale, precum şi îmbunãtãţirea mediului │
│educaţie │educaţional în şcoli, pentru integrarea grupurilor dezavantajate, în special a populaţiei │
│ │rome │
│ │Instruirea inspectorilor şcolari din judeţele recent implicate, în spiritul educaţiei inclusive,│
│ │asigurându-se astfel o standardizare la nivel naţional │
│ │Consolidarea programului de mediere la nivel naţional, îmbunãtãţind astfel interfaţa │
│ │dintre copil, pãrinţi şi comunitatea romã │
│ │Instruirea cadrelor didactice pentru educaţia preşcolarã timpurie şi educaţia ajutãtoare │
│ │Dezvoltarea şi extinderea curriculei privind programul "a doua şansã" (ciclul primar şi │
│ │gimnazial), prevenind astfel abandonul şcolar şi crescând numãrul copiilor romi ce │
│ │finalizeazã studiile obligatorii │
│ │Asigurarea evaluãrii, a estimãrii impactului, precum şi a unor campanii de conştientizare │
│ │la nivel naţional pentru schemele de educaţie inclusivã şi comportament multicultural │
└───────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.01.02 Societate civilã
Fonduri PHARE alocate: 6,00 milioane euro





┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├──────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale│Creşterea participãrii cetãţenilor în procesul formulãrii politicilor şi al monitorizãrii │
│ │implementãrii la toate nivelurile prin mãrirea capacitãţii organizaţiilor neguvernamentale │
│ │(ONG), dezvoltarea dialogului structurat dintre stat şi "al treilea sector" şi întãrirea rolului│
│ │ONG-urilor dupã procesul de aderare │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Scopul proiectului│Consolidarea contribuţiei ONG-urilor la o societate democraticã şi îmbunãtãţirea în │
│ │continuare a accesului la justiţie, precum şi sprijin acordat societãţii române în primele │
│ │stadii ale statutului de membru al Uniunii Europene: │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 1 │Sprijinirea ONG-urilor în vederea întãririi reţelei de birouri pentru consiliere a cetãţenilor │
│ │şi a Asociaţiei Naţionale a birourilor pentru consilierea cetãţenilor, precum şi sporirea │
│ │eficienţei şi eficacitãţii serviciilor acestora │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 2 │Întãrirea rolului ONG-urilor şi participarea acestora în procesul politic de sprijinire a │
│ │democraţiei, a statului de drept, a drepturilor omului, a luptei împotriva corupţiei, a │
│ │protecţiei mediului, a energiei, a dialogului social, a protecţiei consumatorului, a │
│ │problemelor legate de muncã, angajare şi a egalitãţii de şanse │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 3 │Mãrirea capacitãţilor ONG-urilor din România pentru a deveni platforme interne de │
│ │consultare şi parteneri recunoscuţi în cadrul eforturilor depuse de stat în sfera socialã, │
│ │politicã şi economicã a relaţiilor cu UE │
└──────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



În cadrul acestui acord, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societãţii Civile (FDSC) va primi costurile administrative necesare, care nu vor depãşi 8,25 % din bugetul proiectului, inclusiv costurile de audit. FDSC este un ONG fãrã a avea un rol de serviciu public, cãruia Agenţia de implementare i-a încredinţat o simplã expertizã tehnicã şi sarcini administrative şi preparatorii, ce nu implicã folosirea autoritãţii publice şi nici folosirea puterii discreţionare în înţelesul art. 57 alin. (2) din Regulamentul financiar. FDSC nu va fi un beneficiar eligibil al programului decât pentru plãţile aferente acestor costuri administrative.
B: Dezvoltarea instituţiilor din România
PHARE/2006/018-147.01.03 Sectorul "Reforma administraţiei publice"
Fonduri PHARE alocate: 14,00 milioane euro
Acest proiect face parte din Programul multianual sectorial 2004-2006 "Reforma administraţiei publice".
Pentru anul 2006 sunt prevãzute urmãtoarele proiecte:
Programul 2006 va contribui la implementarea urmãtoarelor sarcini specifice, care vizeazã numai primele douã prioritãţi. Procesul de formulare a politicilor va fi demarat începând cu 2006.





┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├──────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale│Contribuirea la obiectivul reformei administraţiei publice prin implementarea acesteia în │
│ │domeniul reformei funcţiei publice, a descentralizãrii şi deconcentrãrii funcţiei publice şi│
│ │a procesului de formulare a politicilor │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Scopul proiectului│Realizarea unui progres semnificativ în domeniul reformei funcţiei publice prin: │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 1 │- Dezvoltarea unui corp profesionist de funcţionari publici şi a competenţelor necesare │
│ │pentru sprijinirea administraţiei publice din România conform cu cerinţele statutului de │
│ │stat membru al Uniunii Europene │
│ │- Adaptarea schemei tinerilor profesionişti la nevoile reformei funcţionarilor publici şi │
│ │implementarea adecvatã a acesteia │
│ │- Acordarea de sprijin continuu pentru Institutul Naţional de Administraţie şi centrele │
│ │regionale de formare, pentru a rãspunde în mod adecvat cerinţelor ridicate de procesul │
│ │de aderare │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 2 │Întãrirea capacitãţii administraţiei publice locale pentru gestionarea serviciilor │
│ │descentralizate │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 3 │Îmbunãtãţirea sistemului de coordonare, de formulare a politicilor şi de planificare │
│ │strategicã la nivel central │
└──────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Prezentare generalã a sectorului prioritar multianual:
Strategia privind accelerarea reformei administraţiei publice în România pentru perioada 2004-2006 vizeazã dezvoltarea unui sistem al administraţiei publice la nivelul standardelor şi valorilor europene ale transparenţei, predictibilitãţii, responsabilitãţii, adaptabilitãţii şi eficienţei.
Asistenţa PHARE va asigura o contribuţie semnificativã pentru implementarea mãsurilor privind reforma, prevãzute de cele 3 domenii prioritare identificate în cadrul strategiei:
- reforma funcţiei publice, prin crearea unui corp profesionist de funcţionari publici, stabil şi neutru din punct de vedere politic;
- reforma administraţiei publice locale, prin continuarea procesului de descentralizare/deconcentrare;
- îmbunãtãţirea procesului de formulare şi coordonare a politicilor şi a sistemului de planificare strategicã la nivel central.
Prioritatea "Îmbunãtãţirea procesului de formulare şi coordonare a politicilor", aşa cum a fost aceasta identificatã în programul multianual 2004, va fi abordatã de Guvern din resurse proprii şi din alte resurse.
Acest program multianual se concentreazã pe urmãtoarele aspecte:





┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Prioritãţi PHARE │Proiecte │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Reforma funcţiei publice │Dezvoltarea unui corp profesionist de funcţionari publici necesar pentru sprijinirea │
│ │administraţiei publice din România conform cerinţelor statutului de stat membru al Uniunii │
│ │Europene │
│ │Adaptarea schemei tinerilor profesionişti la nevoile reformei funcţiei publice │
│ │Dezvoltarea sistemului informatic pentru managementul resurselor umane │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Reforma administraţiei publice locale│Îmbunãtãţirea calitãţii serviciilor publice având în vedere un acces crescut al cetãţenilor,│
│ │servicii prompte şi de calitate şi o mai bunã corelare a acestora cu necesitãţile locale │
│ │Asumarea coerentã şi eficientã a responsabilitãţilor, a resurselor financiare şi a │
│ │drepturilor la toate nivelurile administraţiei publice locale │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Procesul de formulare a politicilor │Stabilirea unor sisteme coordonate în procesul de formulare a politicilor │
│ │Întãrirea capacitãţii pentru managementul structurilor guvernamentale implicate în │
│ │procesul de formulare a politicilor │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



C: Consolidarea statului de drept
PHARE/2006/018-147.01.04 Sectorul "Reforma sistemului judiciar"
Fonduri PHARE alocate: 20,00 milioane euro
Acest proiect face parte din Programul multianual sectorial 2004-2006 "Reforma sistemului judiciar".
Pentru anul 2006 sunt prevãzute urmãtoarele proiecte:




┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale│Construirea unui sistem judiciar independent, profesionist şi eficient în România │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Scopul proiectului│Consolidarea continuã a capacitãţii sistemului judiciar din România pentru a putea │
│ │îndeplini rolul de garant al independenţei, profesionalismului şi eficienţei: │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 1 │Asigurarea capacitãţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-şi îndeplini │
│ │sarcinile, cum ar fi aplicarea procesului de selecţie, evaluarea şi promovarea │
│ │magistraţilor │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 2 │Asistenţã pentru punerea în practicã a principiului specializãrii │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 3 │Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale a Institutului Naţional al Magistraturii (INM) pentru │
│ │a îndeplini în mod adecvat nevoile de instruire ale magistraţilor din România │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 4 │Dezvoltarea în continuare a Şcolii Naţionale de Grefieri (SNG) pentru a îndeplini în mod │
│ │adecvat nevoile de instruire ale grefierilor │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 5 │Continuarea dezvoltãrii sistemului eliberãrii condiţionate din România în vederea │
│ │introducerii programelor de reintegrare socialã cu accent pe activitãţile de dupã eliberare │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 6 │Dezvoltarea sistemului judiciar pentru minori │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 7 │Dezvoltarea penitenciarelor din România prin îmbunãtãţirea capacitãţii acestora de a │
│ │asigura securitatea la toate nivelurile, calitatea intervenţiilor specifice şi a condiţiilor de│
│ │detenţie │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 8 │Consolidarea în continuare a capacitãţii instituţionale a Ministerului Public, cu accent pe │
│ │lupta împotriva crimei organizate şi a terorismului │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 9 │Consolidarea în continuare a capacitãţii administrative şi instituţionale a Ministerului │
│ │Justiţiei în scopul punerii în aplicare a actualelor atribuţii │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 10 │Continuarea automatizãrii sistemului judiciar │
└──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Prezentare generalã a sectorului prioritar multianual:
Asistenţa oferitã acestui sector vizeazã consolidarea independenţei, profesionalismului şi capacitãţii manageriale a sistemului judiciar din România.
Asistenţa PHARE va contribui semnificativ la realizarea obiectivelor asumate de Ministerul Justiţiei în cadrul strategiei pentru reforma sistemului judiciar şi va completa eforturile naţionale pentru cele 4 prioritãţi.
Acest program multianual se concentreazã pe urmãtoarele aspecte:





┌─────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Prioritãţi PHARE │Obiective principale │
├─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Crearea unui sistem judiciar │Contribuie la întemeierea: │
│independent în România │- unui Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) complet funcţional, care sã dispunã de │
│ │mijloacele necesare pentru îndeplinirea rolului sãu de garant al independenţei │
│ │- unor instanţe specializate funcţionale │
├─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Dezvoltarea unui sistem judiciar │Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale şi a strategiei de instruire la nivelul Institutului│
│profesionist │Naţional al Magistraturii (INM) şi al Şcolii Naţionale de Grefieri (SNG) │
├─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Îmbunãtãţirea administraţiei şi a│Contribuie la stabilirea: │
│accesului la justiţie │- unui sistem de mediere funcţional │
│ │- unui cadrul legal şi instituţional îmbunãtãţit care sã asigure sprijinul juridic în cauze │
│ │civile şi penale │
│ │- transparenţei actului de justiţie │
├─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Crearea unui sistem eficient de │Dotarea întregului sistem judiciar cu echipamente IT în scopul creãrii şi punerii în │
│management judiciar │funcţiune a unui sistem automatizat de management al instanţelor │
└─────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.01.05 Anticorupţie
Fonduri PHARE alocate: 2,40 milioane euro





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale│Consolidarea luptei împotriva corupţiei │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Scopul proiectului│Consolidarea mecanismelor administrative şi a cadrului legal pentru protejarea integritãţii│
│ │sistemului administraţiei publice şi a sistemului judiciar │
└──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



SUBPROGRAM 2. Îndeplinirea criteriilor economice - 2006/018-147/02
PHARE/2006/018-147.02.01 Cadastru
Fonduri PHARE alocate: 4,32 milioane euro





┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├──────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale│Întreţinerea şi dezvoltarea unui sistem de înregistrare a bunurilor imobile în scopul │
│ │garantãrii proprietãţii şi al stabilirii unui sistem corect de evaluare şi impozitare │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Scopul proiectului│Sprijin acordat Agenţiei Naţionale pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliarã pentru │
│ │dezvoltarea unui sistem pentru înregistrarea bunurilor imobile, modernizarea reţelei │
│ │geodezice şi construirea unui cadru pentru infrastructura de date spaţiale naţionale, în│
│ │special prin furnizarea de sprijin sistemului de înregistrare a terenurilor, dezvoltarea│
│ │reţelelor GPS şi a Fondului naţional geodezic, precum şi a cadrului de modernizare a │
│ │reţelei geodezice şi a infrastructurii de date spaţiale │
└──────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.02.02 Sprijin orizontal pentru industrie acordat companiilor române pentru a îndeplini cerinţele pieţei europene
Fonduri PHARE alocate: 3,70 milioane euro





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale│Creşterea capacitãţii companiilor din România de a face faţã concurenţei pe piaţa Uniunii │
│ │Europene │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Scopul proiectului│Creşterea conformitãţii companiilor din România cu acquis-ul comunitar, pregãtindu-le │
│ │astfel sã facã faţã presiunii competiţiei din cadrul Uniunii Europene prin sprijin orientat│
│ │pe aspecte specifice privind aderarea, pentru atingerea conformitãţii cu standardele │
│ │europene în: protecţia mediului, siguranţa produselor şi protecţia muncii, precum şi │
│ │înregistrarea, evaluarea şi autorizarea produselor chimice │
└──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



SUBPROGRAM 3. Îndeplinirea obligaţiilor referitoare la acquis - 2006/018-147.03 (Total: 140,33 milioane euro)
Acest subprogram se concentreazã pe 4 sectoare prioritare: Finanţe publice, Agriculturã şi dezvoltare ruralã, Mediu şi Managementul frontierelor.
A: Sectoare prioritare
PHARE/2006/018-147.03.01 Sectorul "Finanţe publice"
Fonduri PHARE alocate: 18,90 milioane euro
Acest proiect face parte din Programul multianual sectorial 2004-2006 "Finanţe publice".
Pentru anul 2006 sunt prevãzute urmãtoarele proiecte:





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale │Îmbunãtãţirea capacitãţii administrative şi legale a Ministerului Finanţelor Publice şi a │
│ │Curţii de Conturi │
├────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiect │Scop │
├────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 1 - Întãrirea capacitãţii │Atingerea unui nivel înalt de colectare a veniturilor prin îmbunãtãţirea capacitãţii ANAF │
│administrative a Agenţiei Naţionale de │de a face faţã presiunii produse de aderarea la Uniunea Europeanã │
│Administrare Fiscalã (ANAF) │ │
├────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 2 - Continuarea dezvoltãrii │Îmbunãtãţirea procesului de notificare a ajutorului de stat şi stabilirea mãsurilor │
│cadrului legal şi a capacitãţii │necesare pentru recuperarea ajutoarelor de stat acordate ilegal sau interzise │
│administrative în vederea întãririi │ │
│managementului finanţelor publice │ │
├────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 3 - Continuarea │Continuarea dezvoltãrii infrastructurii IT pentru a sprijini în mod eficient toate │
│implementãrii strategiei IT │activitãţile cu caracter financiar şi fiscal ale Ministerului Finanţelor Publice şi │
│ │pentru a fi în concordanţã cu standardele europene │
├────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 4 - Îmbunãtãţirea capacitãţii │Permiterea Curţii de Conturi de a deveni o instituţie externã de control suprem, modernã │
│instituţionale a Curţii de Conturi, în │şi profesionistã, în vederea îndeplinirii sarcinilor sale statutare legate de gestionarea │
│scopul sprijinirii rolului sãu de autoritate│eficientã şi utilizarea adecvatã atât a fondurilor naţionale, cât şi a celor europene │
│de audit în ceea ce priveşte auditarea │ │
│fondurilor comunitare şi protejarea │ │
│intereselor comunitare │ │
└────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Prezentare generalã a sectorului prioritar multianual:
Acest sector vizeazã îmbunãtãţirea capacitãţii legale şi administrative a Ministerului Finanţelor Publice şi a Curţii de Conturi a României.
Acest program multianual se concentreazã pe urmãtoarele:





┌──────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Prioritãţi PHARE │Obiective principale │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Legislaţie privind sistemul de │Armonizarea deplinã cu acquis-ul comunitar. Asigurarea compatibilitãţii legislaţiei fiscale │
│impozitare şi sistemul de administrare│cu prevederile acquis-ului şi consolidarea reformei administraţiei fiscale │
│fiscalã │Aceastã prioritate urmãreşte: │
│ │- transpunerea legislaţiei comunitare în domeniul impozitãrii şi administrãrii fiscale şi │
│ │implementarea acesteia în legislaţia naţionalã │
│ │- consolidarea capacitãţii şi îmbunãtãţirea procedurilor de lucru ale administraţiei fiscale │
│ │pentru a asigura aplicarea unitarã şi corectã a legislaţiei în domeniul impozitãrii directe │
│ │şi indirecte │
│ │- reducerea fraudei şi a evaziunii fiscale │
│ │- îmbunãtãţirea cadrului legislativ în vederea armonizãrii legislaţiei cu Codul de conduitã │
│ │privind impozitarea afacerilor │
│ │- dezvoltarea serviciilor de asistenţã a contribuabililor şi campanii de educaţie fiscalã │
│ │- formarea profesionalã a personalului cu privire la noua legislaţie fiscalã şi creşterea │
│ │nivelului de profesionalism şi integritate al Administraţiei fiscale │
│ │- asigurarea aplicãrii cadrului legal (norme şi proceduri) în vederea îmbunãtãţirii │
│ │serviciilor electronice pentru contribuabili (persoane fizice şi juridice) │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Managementul finanţelor publice │Contribuie la dezvoltarea: │
│ │- cadrului instituţional şi procedural pentru asigurarea managementului financiar eficient │
│ │şi complet al fondurilor comunitare/structurale │
│ │- unui sistem eficient de management financiar şi de control │
│ │- situaţiilor financiare consolidate şi a rapoartelor consolidate cu privire la execuţia │
│ │bugetarã │
│ │- capacitãţii administrative a unitãţii de coordonare create pentru asigurarea │
│ │transparenţei şi eficienţei fluxurilor financiare cãtre şi de la bugetul Uniunii Europene │
│ │- sistemului de achiziţii publice │
│ │- managementului riscului privind portofoliul datoriei publice │
│ │- Şcolii de Finanţe Publice, pentru a asigura o pregãtire profesionalã la cele mai înalte │
│ │standarde a personalului Ministerului Finanţelor Publice, precum şi al altor instituţii │
│ │interesate │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Dezvoltarea infrastructurii IT │Continuarea dezvoltãrii infrastructurii IT pentru a obţine: │
│ │- aplicarea eficientã a reglementãrilor financiar-fiscale, pe baza unei legislaţii │
│ │armonizate şi a noilor metode de lucru │
│ │- un nivel ridicat al compatibilitãţii cu sistemele informatice similare utilizate în ţãrile │
│ │Uniunii Europene │
│ │- modernizarea sistemului informatic │
│ │- îmbunãtãţirea serviciilor oferite contribuabililor, precum şi utilizatorilor finali interni │
│ │ai sistemului │
│ │- operaţionalizarea Biroului central de legãturã pentru TVA şi a Biroului central de │
│ │legãturã pentru accize │
│ │- dezvoltarea capacitãţii personalului de a gestiona infrastructura informaticã şi de │
│ │comunicaţii şi programele de operare aferente │
│ │- interconectivitatea cu Autoritatea Naţionalã a Vãmilor │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Curtea de Conturi │- întãrirea capacitãţii generale a Curţii de Conturi prin introducerea metodelor moderne │
│ │de audit în conformitate cu standardele de audit internaţional acceptate şi cu cele mai │
│ │bune practici europene │
│ │- crearea unui personal de înalt nivel profesional, preocupat în mod constant de │
│ │îmbunãtãţirea performanţelor profesionale │
│ │- dezvoltarea unui suport tehnic şi logistic modern şi adecvat şi a unei bune comunicãri │
│ │interne şi externe │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.02 Sectorul "Agriculturã"
Fonduri PHARE alocate: 26,40 milioane euro
Acest proiect face parte din Programul multianual sectorial 2004-2006 "Agriculturã".
Pentru anul 2006 sunt prevãzute urmãtoarele proiecte





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale │Pregãtirea agriculturii din România pentru aderare în privinţa capacitãţii administrative │
│ │şi de management, a abilitãţilor de inspecţie şi monitorizare, precum şi a îndeplinirii │
│ │prevederilor impuse în contextul Politicii agricole comune şi al fondurilor rurale şi de │
│ │agriculturã, cu accent pe dezvoltare ruralã şi analize economice şi de piaţã, pregãtirea │
│ │pentru Fondul European pentru Orientare şi Garantare în Agriculturã şi Fondul European │
│ │pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã, precum şi pentru probleme veterinare şi │
│ │fitosanitare │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Scopul proiectului │Instruirea eficientã a personalului Autoritãţii de management pentru Fondul European │
│Prioritatea 1 │pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã şi Instrumentul financiar pentru orientare în │
│Dezvoltare ruralã şi analize economice │domeniul pescuitului │
│şi de piaţã ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Echiparea Autoritãţii de management cu sistemul informatic de management în vederea │
│ │unei operãri eficiente │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Mãrirea absorbţiei corespunzãtoare a Fondului European pentru Agriculturã şi Dezvoltare │
│ │Ruralã şi a Instrumentului financiar pentru orientare în domeniul pescuitului, precum şi │
│ │creşterea numãrului de propuneri de proiect mature │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Înfiinţarea unor structuri adecvate care sã asigure absorbţia fondurilor europene │
│ │postaderare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Crearea unei agenţii de consiliere în domeniul agriculturii, complet operaţionalã şi │
│ │conformã cu standardele Uniunii Europene │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prioritatea 2 │Sprijin pentru crearea unui sistem informatic de management eficient (AIS), prin dotarea │
│Pregãtirea pentru Fondul European │corespunzãtoare cu echipament IT şi de comunicaţie la nivel naţional şi regional, precum │
│pentru Orientare şi Garantare în │şi instruirea personalului │
│Agriculturã şi pentru Fondul European ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã│Sprijin pentru înfiinţarea unei reţele informatice de contabilitate agricolã la nivel naţional│
│ │şi regional (FADN), dotatã cu echipamentul necesar, precum şi instruirea personalului în │
│ │folosirea echipamentului │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Sprijin pentru implementarea Sistemului integrat de administrare şi control (IACS), prin │
│ │furnizarea de echipament IT, de comunicare şi de monitorizare │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prioritatea 3 │Alinierea sectorului veterinar la cerinţele Uniunii Europene, precum şi funcţionarea │
│Domeniul veterinar şi fitosanitar │eficientã a acestuia │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Alinierea completã a administraţiei fitosanitare din România la cerinţele Uniunii Europene │
│ │din domeniu, prin prisma armonizãrii legislative, a instruirii personalului şi a echipãrii │
│ │corespunzãtoare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │În domeniul veterinar, continuarea furnizãrii de echipament pentru dezvoltarea Autoritãţii │
│ │Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în privinţa │
│ │Sistemului rapid de alertã pentru alimente şi furaje (RASFF) şi a programului TRACES │
│ │Epidemiologia, supravegherea, prevenirea şi controlul bolilor transmisibile şi al │
│ │zoonozelor, al ecotoxicologiei, identificarea organismelor modificate genetic şi │
│ │individualizarea geneticã a raselor de ovine │
│ │Incineratoare ecologice pentru laboratoarele veterinare, instituirea unui sistem naţional │
│ │pentru managementul probelor de laborator │
│ │Înfiinţarea a 42 de oficii de lucru judeţene care sã fie incluse în sistemul de monitorizare │
│ │al unitãţii centrale de epidemiologie, localizatã în cadrul Institutului de Diagnostic şi │
│ │Sãnãtate Animalã │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │În domeniul fitosanitar, continuarea furnizãrii de echipament pentru dotarea unui │
│ │laborator de ecotoxicologie şi a unui depozit frigorific pentru pãstrarea pe termen lung a │
│ │seminţelor │
│ │Dotarea unei sere pentru efectuarea testelor DUS pe soiuri de legume şi flori (în vederea │
│ │testãrii rezistenţei la boli) │
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Prezentare generalã a sectorului prioritar multianual:
Programul de sector pentru agriculturã vizeazã sprijinul acordat României pentru dobândirea capacitãţii administrative şi de management şi a abilitãţilor de inspecţie şi monitorizare necesare în contextul Politicii agricole comune, dezvoltãrii rurale şi fondurilor agricole.
Acest program multianual se concentreazã pe urmãtoarele aspecte:





┌─────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Prioritãţi PHARE │Obiective generale │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Politica de dezvoltare ruralã şi Politica│Sprijin pentru pregãtirea Planului naţional strategic pentru dezvoltare ruralã şi a │
│agricolã comunã (PAC) │Programului rural de dezvoltare finanţat prin Fondul European pentru Agriculturã şi │
│ │Dezvoltare Ruralã. Acordarea de asistenţã Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi │
│ │Dezvoltãrii Rurale în demersul de a-şi dezvolta capacitatea de autoritate de │
│ │management pentru fondurile de dezvoltare ruralã, pentru a dezvolta şi implementa │
│ │eficient programul operaţional pentru dezvoltare ruralã │
│ │Consolidarea capacitãţii ministerului de a efectua analize şi a evalua mãsurile de sprijin│
│ │luate sau care au fost propuse, în contextul concentrãrii pe obiectivele PAC │
│ │Mãsuri de susţinere pentru armonizarea deplinã a legislaţiei privind pescuitul şi │
│ │acvacultura cu acquis-ul comunitar │
│ │Implementarea acquis-ului privind materialul forestier reproductiv │
│ │Consolidarea în continuare a agenţiilor de plãţi pentru dezvoltare ruralã şi pescuit la │
│ │nivel central şi regional │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fondul European pentru Orientare şi │Înfiinţarea: │
│Garantare în Agriculturã şi Fondul │- a douã agenţii de platã (AP) - Agenţia de platã pentru dezvoltare ruralã şi pescuit │
│European pentru Agriculturã şi │şi Agenţia de platã şi intervenţie │
│Dezvoltare Ruralã │- Sistemului informaţional pentru agriculturã (SIA), având rolul de a transmite date │
│ │cãtre Direcţia generalã agriculturã din cadrul Comisiei Europene, cãtre Eurostat şi cãtre│
│ │producãtori │
│ │- Reţelei informatice de contabilitate agricolã (FADN), care va constitui baza pentru │
│ │obţinerea necesarului de date statistice şi analitice │
│ │- Sistemului integrat de administrare şi control (IACS), ca bazã pentru plãţile PAC │
│ │- infrastructurii şi legislaţiei necesare pentru armonizarea sectorului fructelor şi │
│ │legumelor în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene │
│ │- infrastructurii şi legislaţiei necesare pentru armonizarea sectorului vinicol în │
│ │conformitate cu cerinţele acquis-ului │
│ │- sistemului de management al cotelor de lapte armonizat în conformitate cu cerinţele │
│ │Uniunii Europene │
│ │- sistemului de clasificare a carcaselor în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Siguranţa alimentarã │Dezvoltarea unui sistem românesc pentru siguranţa alimentelor coordonat de │
│ │Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor şi │
│ │implementarea continuã a serviciilor fitosanitare │
└─────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.03 Sectorul "Mediu"
Fonduri PHARE alocate: 24,18 milioane euro
Acest proiect face parte din Programul multianual sectorial 2004-2006 "Mediu".
Pentru anul 2006 sunt prevãzute urmãtoarele proiecte:





┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale │Întãrirea capacitãţii instituţionale pentru implementarea şi aplicarea cerinţelor │
│ │acquis-ului comunitar referitor la mediu │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Scopul proiectului │Întãrirea capacitãţilor administrative, de monitorizare şi de execuţie ale autoritãţilor de │
│ │mediu de la nivel central, regional şi local pentru aplicarea acquis-ului comunitar │
│ │referitor la mediu, în vederea alinierii la cerinţele acestuia în urmãtoarele domenii │
│ │prioritare: calitatea aerului şi schimbãrile de climat, controlul şi prevenirea poluãrii │
│ │industriale (IPPC) şi managementul riscurilor, managementul resurselor de apã, │
│ │gestionarea deşeurilor domestice şi industriale, sol/subsol şi reconstrucţia ecologicã a │
│ │siturilor poluate, protecţia naturii şi a biodiversitãţii, organismele modificate genetic şi │
│ │substanţele chimice, zgomot, securitate nuclearã şi radiaţii │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 1 │Sprijinul acordat agenţiilor regionale pentru protecţia mediului, agenţiilor locale de │
│Întãrirea capacitãţii agenţiilor │protecţie a mediului şi Gãrzii Naţionale de Mediu în privinţa responsabilitãţilor lor zilnice │
│regionale pentru protecţia mediului, a │legate de implementarea, monitorizarea şi aplicarea legislaţiei de mediu transpuse în │
│agenţiilor locale de protecţie a │conformitate cu responsabilitãţile lor legale prin 8 proiecte de twinning regionale │
│mediului, precum şi a Gãrzii Naţionale │ │
│de Mediu pentru implementarea, │ │
│monitorizarea şi aplicarea legislaţiei │ │
│referitoare la mediu │ │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 2 │Proiectul vizeazã sprijinirea autoritãţilor locale de protecţie a mediului prin │
│Întãrirea capacitãţii instituţionale în│achiziţionarea de echipament pentru sistemul de monitorizare a zgomotului, în vederea │
│vederea implementãrii legislaţiei │dezvoltãrii unui sistem naţional de monitorizare a zgomotului, şi perfecţionarea în │
│orizontale şi a legislaţiei referitoare│continuare a capacitãţilor sale tehnice, precum şi a capabilitãţilor personalului acestora │
│la zgomot │pentru implementarea şi aplicarea legislaţiei Uniunii Europene referitoare la zgomot │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 3 │Întãrirea capacitãţii instituţionale şi a capabilitãţilor în vederea implementãrii şi aplicãrii│
│Întãrirea capacitãţii instituţionale în│cerinţelor impuse de legislaţia referitoare la calitatea aerului, prin dotarea laboratoarelor │
│vederea implementãrii şi aplicãrii │cu echipament de monitorizare a calitãţii aerului şi alinierea la cerinţele de monitorizare │
│legislaţiei privind controlul şi │şi raportare ale Uniunii Europene privind dioxidul de carbon (CO(2)) şi alte gaze cu efect │
│prevenirea poluãrii industriale (IPPC) │de serã │
│şi a legislaţiei referitoare la calita-│ │
│tea aerului │ │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 4 │Proiectul vizeazã dezvoltarea capacitãţilor tehnice şi practice ale autoritãţilor române │
│Implementarea în continuare a │responsabile de a implementa şi aplica legislaţia referitoare la gestionarea deşeurilor │
│legislaţiei referitoare la gestionarea │în domeniul reabilitãrii siturilor poluate, al tratãrii şi eliminãrii deşeurilor periculoase şi│
│deşeurilor │al managementului deşeurilor industriale │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 5 │Întãrirea capacitãţii instituţionale pentru implementarea şi aplicarea cerinţelor Directivei- │
│Sprijin pentru implementarea │cadru privind apa referitoare la programele de micşorare a poluãrii apei, la calitatea │
│prevederilor Directivei-cadru privind │apei destinate consumului uman şi alinierea gradatã la prevederile Directivei privind │
│apa │tratamentul apei reziduale │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 6 │Întãrirea capacitãţii instituţionale pentru implementarea cerinţelor reţelei "Natura 2000", │
│Implementarea reţelei ecologice │prin dotarea cu echipamentul necesar, prin implementarea unor campanii de │
│"Natura 2000" │conştientizare privind conservarea naturii şi siturile "Natura 2000", precum şi │
│ │implementarea cerinţelor Uniunii Europene privind organismele modificate genetic │
│ │(OMG) │
└───────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Prezentare generalã a sectorului prioritar multianual:
Programul de sector vizeazã întãrirea capacitãţii administrative, de administrare şi de aplicare la toate nivelurile (local, regional şi central) în vederea implementãrii legislaţiei referitoare la mediu şi îndeplinirii cerinţelor Uniunii Europene privind acquis-ul de mediu.
Acest program multianual se concentreazã pe urmãtoarele aspecte:





┌───────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Prioritãţi PHARE │Obiective principale │
├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Legislaţie orizontalã şi legislaţie│Întãrirea capacitãţii instituţionale şi tehnice a Agenţiei Naţionale │
│referitoare la zgomot │pentru Protecţia Mediului (ANPM) │
│ │Legislaţie secundarã completã pentru a asigura condiţiile │
│ │necesare pentru implementarea completã şi punerea în │
│ │aplicare a Directivei privind evaluarea impactului de mediu │
│ │(Environmental Impact Assessment - EIA) şi evaluarea │
│ │strategiei de mediu (Strategic Environmental Assessment - │
│ │SEA) şi intensificarea instruirii personalului, în special pentru │
│ │a susţine acţiunile de conştientizare publicã │
│ │Crearea unui sistem informaţional de înaltã tehnologie (software, bazã de date, analizã │
│ │statisticã), care sã conţinã o bazã de date pentru raportare, precum şi formarea │
│ │personalului în ceea ce priveşte cerinţele de raportare │
│ │Dezvoltarea unui sistem naţional de monitorizare a zgomotului │
│ │Furnizarea de echipamente de monitorizare a zgomotului şi instruirea personalului │
├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Calitatea aerului │Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel regional şi local pentru implementarea şi │
│ │punerea în practicã a legislaţiei privind calitatea aerului │
│ │Elaborarea planurilor de acţiune şi a programelor pentru managementul calitãţii aerului │
│ │şi reducerea emisiilor; îmbunãtãţirea obţinerii, stocãrii şi raportãrii datelor relevante; │
│ │proceduri pentru asigurarea şi controlul calitãţii în domeniul calitãţii aerului │
│ │Furnizarea de echipamente de monitorizare a calitãţii aerului şi instruirea personalului │
├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Managementul deşeurilor │Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel local şi regional pentru implementarea şi │
│ │punerea în practicã a legislaţiei privind managementul deşeurilor menajere şi al celor │
│ │industriale │
│ │Îmbunãtãţirea capacitãţii administrative la nivel regional de planificare a investiţiilor şi│
│ │de elaborare a planurilor regionale de management al deşeurilor │
│ │Furnizarea de echipamente pentru monitorizarea deşeurilor │
├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Calitatea apei │Sprijin pentru realizarea planului de management pentru bazinul hidrografic Ialomiţa- │
│ │Buzãu │
│ │Elaborarea unei metodologii privind investiţiile pentru implementarea Directivei-cadru │
│ │a apei în cadrul bazinului hidrografic │
│ │Furnizarea de computere şi software pentru colectarea, procesarea şi vizualizarea │
│ │datelor; hardware şi software pentru aplicaţiile GIS (Geographic Information System - │
│ │Sistemul de informaţii geografice) privind planurile de management al bazinelor │
│ │hidrografice, echipamente pentru monitorizarea calitãţii şi instruirea personalului │
├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Protejarea naturii │Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel regional şi local pentru implementarea şi │
│ │punerea în practicã a legislaţiei privind protejarea naturii │
├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GIS │Introducerea şi menţinerea tehnicilor privind GIS │
│ │Dezvoltarea managementului instituţional şi a performanţelor tehnice ale personalului │
│ │Furnizarea de hãrţi de mediu GIS şi de echipament IT │
├───────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│IPPC şi managementul riscului │Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel regional şi local pentru implementarea şi │
│ │punerea în practicã a legislaţiei privind controlul şi prevenirea poluãrii industriale │
│ │(IPPC - Industrial Pollution Prevention Control) şi managementul riscului │
│ │Managementului instituţional îmbunãtãţit şi performanţe tehnice sporite ale personalului │
│ │Revizuirea, validarea şi actualizarea planurilor de implementare │
│ │Furnizarea de echipament de monitorizare IPPC şi instruirea personalului │
└───────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.04 Sectorul "Managementul frontierelor"
Fonduri PHARE alocate: 36,56 milioane euro
Acest proiect face parte din Programul multianual sectorial 2004-2006 "Managementul frontierelor".
Pentru anul 2006 sunt prevãzute urmãtoarele proiecte:





┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective generale │Alinierea la acquis-ul Uniunii Europene în domeniul managementului frontierelor în │
│ │vederea pregãtirii aderãrii la Uniunea Europeanã │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Scopul proiectului │Creşterea capacitãţii Poliţiei de Frontierã Române (PFR) de a aplica cerinţele │
│Proiectul 1 │acquis-ului Schengen în domeniul managementului frontierei │
│Optimizarea sistemului instituţional şi│Continuarea dezvoltãrii capacitãţii PFR de pregãtire şi dezvoltare profesionalã a │
│a sistemului resurselor umane │tuturor categoriilor de personal: nou-încadrat, personal existent şi personal │
│ │managerial │
│ │Dezvoltarea comunã PFR - Autoritatea Naţionalã a Vãmilor (ANV) în domeniul │
│ │controlului de frontierã pe primul aliniament şi a tehnicilor de cooperare │
│ │Dezvoltarea comunã a PFR şi a ANV în vederea întãririi mãsurilor anticorupţie şi a │
│ │controlului intern │
│ │Consolidarea capacitãţii administrative, operaţionale şi tehnice a ANV pentru a fi │
│ │capabilã sã fie în concordanţã cu evoluţiile acquis-ului şi cu cele mai bune practici │
│ │ale Uniunii Europene, respectiv cerinţele solicitate de facilitãţile comerciale şi de │
│ │securitatea controlului │
│ │Dezvoltarea, implementarea şi coordonarea noilor structuri operaţionale de control │
│ │PFR/ANV, politici, sisteme şi proceduri │
│ │Integrarea sistemelor de suport comunicaţii şi IT pentru PFR │
│ │Dezvoltarea unor mãsuri eficiente anticorupţie pentru PFR şi ANV │
│ │Îmbunãtãţirea capacitãţii operaţionale a ANV în conformitate cu cerinţele vamale ale │
│ │Uniunii Europene │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 2 │Continuarea modernizãrii subsistemelor de securizare a frontierelor române în │
│Continuarea dezvoltãrii sistemului │conformitate cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene în domeniu, inclusiv │
│pentru frontierele României │acquis-ul Schengen │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Proiectul 3 │Sprijin pentru înfiinţarea unui sistem naţional IT pentru alertã compatibil cu Sistemul│
│Continuarea dezvoltãrii capabilitãţilor│informatic Schengen (SIS) II │
│autoritãţilor române de a acţiona ca un│Alinierea la regulamentele Schengen şi la cele mai bune practici în domeniu, inclusiv │
│stat membru al spaţiului Schengen │pregãtirea pentru viitoarea conectare la SIS II, precum şi operaţionalizarea biroului │
│ │SIRENE │
│ │Continuarea pregãtirii pentru implementarea Sistemului informatic Visa │
│ │Îmbunãtãţirea standardelor de securitate pentru eliberarea vizelor │
└───────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Prezentare generalã a sectorului prioritar multianual:
Acest sector se adreseazã nevoilor de armonizare totalã a sectorului de management al frontierelor cu acquis-ul comunitar în domeniu şi în special pentru asigurarea armonizãrii totale cu standardele Schengen.





┌───────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Prioritãţi PHARE │Obiective principale │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Optimizarea sistemului instituţional şi│Continuarea armonizãrii managementului şi structurilor de cooperare ale PFR, │
│a sistemului de resurse umane │precum şi a sistemului de resurse umane cu cele mai bune practici în Uniunea │
│ │Europeanã şi cu prevederile acquis-ului Schengen │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Continuarea dezvoltãrii sistemului de │Continuarea modernizãrii subsistemelor de securizare a frontierelor României în│
│întãrire a frontierelor României │conformitate cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene, inclusiv acquis-ul│
│ │Schengen │
└───────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



B: Alte mãsuri specifice pentru anul 2006
În conformitate cu obiectivul general al subprogramului 3 "Obligaţii ce decurg din acquis", urmãtoarele mãsuri, complementare sectoarelor prioritare, au fost identificate ca cerinţe urgente în baza programului 2006.
PHARE/2006/018-147.03.05 Competiţie
Alocare PHARE: 1,50 milioane euro





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Îmbunãtãţirea efectivã, corectã şi proactivã a reglementãrilor antitrust ale Uniunii │
│ │Europene şi a ajutorului de stat │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Îmbunãtãţirea şi consolidarea implementãrii legislaţiei Uniunii Europene cu privire la │
│ │antitrust şi ajutor de stat, precum şi viitoarele reguli de susţinere necesare actorilor implicaţi│
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Dezvoltarea infrastructurii informaţionale a Consiliului Concurenţei pentru asigurarea │
│ │funcţionãrii în concordanţã cu structurile Uniunii Europene │
└───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.06 Întãrirea capacitãţii instituţionale pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectualã şi industrialã (IIPR)
Alocare PHARE: 1,50 milione euro





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Îmbunãtãţirea viitoare a drepturilor de proprietate intelectualã şi industrialã sub │
│ │coordonarea Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi îmbunãtãţirea │
│ │capacitãţii instituţiilor implicate în protejarea drepturilor de proprietate intelectualã şi│
│ │industrialã │
├───────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţiilor angajate în protejarea drepturilor de proprietate │
│ │intelectualã şi îmbunãtãţirea cooperãrii dintre ele │
└───────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.07 Întãrirea metodologiei de supervizare a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor (CSA)
Alocare PHARE 2006: 1,00 milioane euro





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Îmbunãtãţirea capacitãţii administraţiei române în conformitate cu cerinţele specifice │
│ │unui stat membru al Uniunii Europene, inclusiv aderarea la ariile politice, economice şi│
│ │monetare │
├───────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Dezvoltarea şi pregãtirea CSA şi a sectorului de asigurãri pentru conturi, IT, raportãri│
│ │financiare, regulamente, asigurãri, supervizãri şi alte cerinţe necesare paşilor care │
│ │trebuie parcurşi pentru construcţia şi implementarea totalã a modelului "Solvency II" şi│
│ │a cerinţelor pentru conturi (în special Standardele internaţionale de raportare │
│ │financiarã - IFRS). │
└───────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.08 Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM)
Alocare PHARE 2006: 1,50 milioane euro





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale a CNMV în vederea implementãrii acquis-ului│
│ │comunitar în domeniu │
├───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Asigurarea infrastructurii necesare pentru implementarea acquis-ului comunitar pe │
│ │piaţa de capital şi crearea unei campanii cu impact în transpunerea noului cadru │
│ │legislativ conform cerinţelor Uniunii Europene │
└───────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.09 Adoptarea noilor cerinţe ale acquis-ului comunitar în domeniul statisticii
Alocare PHARE 2006: 1,84 milioane euro





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Luarea de decizii la nivel naţional şi european referitoare la calitatea şi comparabilitatea│
│ │datelor statistice │
├───────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Implementarea noilor prevederi legislative ale Uniunii Europene, revizuirea legislaţiei, │
│ │mãsuri şi acţiuni în sistemul statistic românesc, în special prin îmbunãtãţirea calitãţii │
│ │datelor statistice din turism şi sectorul forestier, şi, de asemenea, crearea unui sistem │
│ │coerent şi integrat pentru implementarea surselor de date administrative şi │
│ │implementarea managementului total al calitãţii în statisticã │
└───────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.10 Îmbunãtãţirea siguranţei, calitãţii serviciilor şi a capacitãţii instituţionale în sectorul transporturi
Alocare PHARE 2006: 8,02 milioane euro





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Aplicarea acquis-ului comunitar în sectorul transporturi din România │
├───────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Îmbunãtãţirea siguranţei şi calitãţii serviciilor şi, de asemenea, creşterea capacitãţii│
│ │instituţiilor în domeniul transporturilor rutiere │
│ │Îmbunãtãţirea siguranţei şi calitãţii serviciilor şi, de asemenea, creşterea capacitãţii│
│ │instituţiilor în domeniul transporturilor navale │
│ │Remedierea solului şi terasamentelor pentru staţiile de aprovizionare cu combustibil │
│ │"C.F.R. Cãlãtori" şi a centrelor de stocare a combustibilului, precum şi crearea unor │
│ │centre moderne echipate cu echipamente dotate cu capacitatea de a reacţiona rapid │
│ │şi cu un sistem de management al deşeurilor │
│ │Modernizarea şi extinderea sistemului de computere ale Ministerului Transporturilor, │
│ │Construcţiilor şi Turismului (MTCT), pentru a fi capabil sã facã faţã cererilor crescute│
│ │ca urmare a aderãrii │
└───────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.11 Sprijin pentru autoritãţile sanitare române pentru implementarea directivelor Uniunii Europene referitoare la bãncile de sânge din spitale şi la utilizarea terapeuticã a ţesuturilor şi a celulelor umane
Alocare PHARE 2006: 6,38 milioane euro





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Întãrirea capacitãţii administrative şi instituţionale a Ministerului Sãnãtãţii şi a altor│
│ │instituţii relevante responsabile cu organizarea şi managementul bãncilor de sânge din │
│ │spitale şi cu utilizarea terapeuticã a ţesuturilor şi celulelor umane în conformitate cu │
│ │standardele şi cerinţele Comunitãţii Europene │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Armonizarea managementului bãncilor de sânge din spitale şi a utilizãrii terapeutice a │
│ │ţesuturilor şi celulelor umane în conformitate cu standardele şi cerinţele Comunitãţii │
│ │Europene │
└───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.12 Sprijin pentru dezvoltarea serviciilor comunitare pentru sãnãtate mintalã şi dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilitãţi mintale
Alocare PHARE 2006: 3,00 milioane euro





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Îmbunãtãţirea calitãţii, accesibilitãţii şi acceptabilitãţii serviciilor de asistenţã mintalã│
├───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Îmbunãtãţirea serviciilor de asistenţã mintalã în România prin dezvoltarea comunitãţilor │
│ │care acordã servicii pentru sãnãtatea mintalã ca o alternativã la spitalizare, │
│ │îmbunãtãţirea calitãţii spitalelor şi a stabilimentelor din sectorul de sãnãtate │
└───────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.13 Afaceri interne - Creşterea cooperãrii dintre instituţiile implicate în lupta împotriva drogurilor
Alocare PHARE 2006: 1,15 milioane euro





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Contribuie la alinierea României la politicile în domeniul drogurilor la nivel european,│
│ │pe baza premiselor care au la bazã descreşterea cererii şi cumpãrãrii de droguri │
├───────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Creşterea şi dezvoltarea sistemului integrat de management prin dezvoltarea factorilor │
│ │implicaţi în reţeaua care aplicã politica antidrog în România │
└───────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.14 Afaceri interne - Consolidarea capacitãţii Jandarmeriei Române în vederea asigurãrii interoperabilitãţii cu instituţiile similare din Uniunea Europeanã
Alocare PHARE 2006: 1,00 milioane euro





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Creşterea eficienţei Jandarmeriei Române prin consolidarea capacitãţii de aplicare a │
│ │legislaţiei şi întãrirea cooperãrii cu alte instituţii din Uniunea Europeanã care au atribuţii│
│ │similare, în vederea îndeplinirii cerinţelor ce reies din procesul de aderare │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Consolidarea şi profesionalizarea capacitãţilor şi a personalului Jandarmeriei Române, │
│ │în vederea creşterii eficienţei executãrii misiunilor sale (menţinerea şi restabilirea ordinii│
│ │publice, antiterorism şi intervenţia în mediul montan) şi a interoperabilitãţii cu instituţii │
│ │similare din Uniunea Europeanã │
└───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.15 Afaceri interne - Continuarea dezvoltãrii sistemului de azil şi migraţie în România
Alocare PHARE 2006: 1,00 milioane euro





┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Continuarea modernizãrii şi pregãtirea autoritãţilor române pentru implementarea │
│ │acquis-ului Uniunii Europene, precum şi participarea la sistemul comun de azil şi │
│ │migraţie în vederea îmbunãtãţirii managementului în domeniu │
├───────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Creşterea capacitãţii autoritãţilor române pentru implementarea procedurilor specifice │
│ │în managementul locaţiilor pentru strãini şi reducerea migraţiei ilegale în România, │
│ │precum şi integrarea socialã a refugiaţilor, în conformitate cu standardele şi cele mai│
│ │bune practici ale Uniunii Europene │
└───────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.16 Afaceri interne - Adoptarea conceptului de "intelligence led policing" în domeniul crimei organizate
Alocare PHARE 2006: 2,40 milioane euro





┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Adoptarea strategiei de lucru pentru combaterea crimei organizate şi cooperarea cu │
│ │alte agenţii cu competenţe în domeniul crimei şi terorismului la nivel naţional şi regional│
│ │prin modalitãţi sistematice de descoperire, analizare, schimb de informaţii şi diseminare │
│ │a informaţiilor (intelligence led policing) │
├───────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Continuarea dezvoltãrii Unitãţii centrale de analizã a informaţiilor din cadrul Poliţiei │
│ │Române, creşterea calitãţii informaţiilor obţinute în domeniul crimei organizate, │
│ │stabilirea metodelor pentru cooperarea în domeniul schimbului de informaţii şi │
│ │dezvoltarea unui sistem integrat IT pentru date operaţionale la nivelul Poliţiei Române │
└───────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.17 Afaceri interne - Dezvoltarea unui sistem instituţional de prevenire şi combatere a spãlãrii banilor şi terorismului financiar
Alocare PHARE 2006: 1,00 milioane euro





┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale în domeniul combaterii spãlãrii banilor şi a │
│ │sistemului de luptã împotriva terorismului financiar │
├───────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Consolidarea Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spãlãrii Banilor │
│ │(ONPCSB), a sistemului IT pentru îmbunãtãţirea eficienţei şi operabilitãţii în domeniul│
│ │combaterii spãlãrii banilor/terorismului financiar │
└───────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.18 Creşterea capacitãţii instituţionale a Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) în domeniul reglementãrilor economice
Alocare PHARE 2006: 1,50 milioane euro





┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Maximizarea utilizatorilor finali prin promovarea competiţiei sustenabile pentru │
│ │prevederile necesare bandei de emitere pentru serviciile de internet şi telefonie peste│
│ │limitele fixate referitoare la accesul la reţea │
├───────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale a ANRC în domeniul reglementãrilor economice │
│ │prin dezvoltarea sistemelor moderne de informaţii tehnice, economice şi financiare │
└───────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PHARE/2006/018-147.03.19 Sistemul informaţional integrat de management pentru protecţia bunurilor culturale mobile şi a patrimoniului cultural
Alocare PHARE 2006: 1,50 milioane euro





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul general │Conformarea cu angajamentele capitolului 1 din negocierile pentru aderare-libera │
│ │circulaţie a bunurilor - şi ale capitolului 25 - uniune vamalã în domeniul bunurilor culturale│
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivul specific│Îmbunãtãţirea capacitãţii ministerelor de linie şi a instituţiilor subordonate implicate în │
│ │protejarea bunurilor culturale, în lupta împotriva comerţului ilegal şi a exportului, precum │
│ │şi împotriva furtului, distrugerii şi contrafacerii bunurilor culturale │
└───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



SUBPROGRAM 4. Coeziune economicã şi socialã (CES) 2006/018-147.04 (Total: 187,01 milioane euro)
Acest proiect este parte a programului multianual pentru sectorul "Coeziune economicã şi socialã" (CES).
Acest sector este împãrţit în 3 pãrţi; fiecare parte este implementatã de câte o agenţie de implementare.
PHARE/2006/018-147.04.01 Sectorul "Coeziune economicã şi socialã"
Partea 1: Îmbunãtãţirea infrastructurii, sprijin oferit IMM-urilor, protecţia mediului şi îmbunãtãţirea accesului la educaţie şi pregãtire profesionalã la nivel regional în scopul susţinerii creşterii economice
Alocare PHARE solicitatã: 142,85 milioane euro
PHARE/2006/018-147.04.02 Sectorul "Coeziune economicã şi socialã"
Partea a 2-a: Dezvoltarea resurselor umane: mãsuri de ocupare a forţei de muncã şi de incluziune socialã
Alocare PHARE solicitatã: 25,77 milioane euro
PHARE/2006/018-147.04.03 Sectorul "Coeziune economicã şi socialã"
Partea a 3-a: Dezvoltarea capacitãţii administrative pentru managementul fondurilor structurale
Alocare PHARE solicitatã: 18,39 milioane euro
Cele 3 pãrţi ale subprogramului sunt descrise mai jos.





┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Partea 1 │Ministerul Integrãrii Europene ca agenţie de implementare │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectiv specific │Transport regional şi local, infrastructurã de afaceri şi turism (Prioritatea A) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Îmbunãtãţirea sistemului regional specific educaţiei şi pregãtirii tehnice şi vocaţionale │
│ │(TVET) (Prioritatea B) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Continuarea pregãtirii personalului preuniversitar (Prioritatea B) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Sprijin instituţional pentru Agenţia Naţionalã pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi │
│ │Cooperaţie (ANIMMC) pentru introducerea şi dezvoltarea e-guvernãrii şi utilizarea │
│ │rapidã a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiei (ICT) prin inovarea IMM-urilor │
│ │(Prioritatea C) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Sprijin pentru IMM-uri spre a face faţã cerinţelor pieţei interne (Prioritatea C) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Îmbunãtãţirea accesului la finanţare a IMM-urilor, microîntreprinderilor şi a companiilor │
│ │inovatoare (Prioritatea C) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Îmbunãtãţirea protecţiei mediului la nivel local şi regional (Prioritatea D) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Pregãtire la nivel naţional şi regional pentru creşterea capacitãţii de absorbţie a │
│ │fondurilor structurale pentru Programul operaţional regional (FS POR) (Prioritatea E) │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Partea a 2-a (toate de la Prioritatea B)│Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei ca agenţie de implementare │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectiv specific │Mãsuri active de angajare pentru tineri şi pentru şomerii pe termen lung (Prioritatea B) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Calificarea şi recalificarea forţei de muncã (Prioritatea B) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Înfiinţarea Autoritãţii Naţionale pentru Calificare (Prioritatea B) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Mãsuri de incluziune socialã pentru grupurile dezavantajate (Prioritatea B) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Creşterea capacitãţii instituţionale a Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei│
│ │(MMSSF) în domeniul asistenţei sociale şi al serviciilor (Prioritatea B) │
│ │Sprijin pentru MMSSF în vederea pregãtirii sale ca autoritate de management │
│ │(Prioritatea E) │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Partea a 3-a │Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE ca agenţie de implementare │
│(toate pentru Prioritatea E) │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectiv specific │Sprijin pentru Autoritatea de management (AM) pentru Cadrul de sprijin comunitar │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Pregãtire orizontalã pentru AM │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Extinderea Sistemului unic de management al informaţiilor │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Twinning pentru implementarea programelor regionale │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Sprijin pentru Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului pentru pregãtirea │
│ │autoritãţii de management │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Sprijin pentru Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor pentru pregãtirea autoritãţii de │
│ │management │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Prezentare generalã a sectorului prioritar multianual:
În vederea implementãrii prioritãţilor prevãzute în Planul naţional de dezvoltare 2004-2006 (PND) şi a pregãtirii pentru fondurile structurale, asistenţa PHARE 2004-2006 în domeniul CES este concentratã pe realizarea urmãtoarelor obiective:
* dezvoltarea şi implementarea politicilor şi programelor multianuale pentru coeziune economicã şi socialã, prin proiectele de investiţii în sectoarele prioritare, în conformitate cu PND, sprijinirea creşterii economice la nivel naţional şi regional, în vederea creşterii potenţialului la nivel general de ţarã şi pe fiecare dintre cele 8 regiuni şi, de asemenea, pentru diminuarea disparitãţilor economice şi sociale dintre acestea;
* creşterea capacitãţii instituţionale la nivel central - ministere, cele 8 agenţii de dezvoltare regionalã şi a autoritãţilor locale relevante pentru pregãtirea în vederea implementãrii sprijinului furnizat în investiţii, în conformitate cu prevederile Sistemului descentralizat de implementare extinsã (EDIS) în ţãrile candidate;
* construcţia instituţionalã, administrativã, programarea şi implementarea structurilor necesare pentru managementul efectiv al fondurilor structurale ale Uniunii Europene dupã aderare.
Programul multianual se concentreazã pe urmãtoarele:





┌─────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│PRIORITÃŢI │MÃSURI │
├─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prioritatea A: │Transportul regional şi local, infrastructura de afaceri şi turism │
│Îmbunãtãţirea infrastructurii regionale pentru │ │
│dezvoltarea sprijinului economic │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prioritatea B: │Ţinerea sub control a şomajului structural │
│Dezvoltarea resurselor umane │Îmbunãtãţirea adaptabilitãţii la piaţa muncii pe termen lung │
│ │Mãsuri de combatere activã a excluderii sociale │
│ │Îmbunãtãţirea accesului la educaţie şi a sistemului de instruire şi educaţie│
│ │vocaţionalã şi tehnicã specificã │
├─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prioritatea C: Dezvoltarea sectorului productiv │Sprijinirea IMM-urilor, demararea afacerilor, microîntreprinderi şi │
│prin sprijinirea IMM-urilor │furnizorii de servicii suport pentru afaceri │
├─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prioritatea D: Protecţia mediului la nivel │Îmbunãtãţirea protecţiei mediului la nivel local şi regional │
│regional │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prioritatea E (dezvoltare instituţionalã │Dezvoltarea capacitãţii administrative pentru managementul fondurilor │
│orizontalã): Construcţia structurilor │structurale │
│instituţionale în scopul obţinerii, dupã aderare,│ │
│a unui management eficient şi eficace pentru │ │
│fondurile structurale şi a unui management │ │
│eficient al programelor în conformitate cu │ │
│cerinţele EDIS │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



SUBPROGRAM 5. Acţiuni şi nevoi specifice 2006/018-147.05 (Total: 15,37 milioane euro)
PHARE/2006/018-147.05.01 Sprijin pentru managementul fondurilor Uniunii Europene
Alocare PHARE 2006: 15,37 milioane euro





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
� │
├─────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectiv general │Întãrirea capacitãţii ministerelor de linie şi a instituţiilor guvernamentale pentru│
│ │pregãtirea unor programe şi proiecte mai bune calitativ şi obţinerea unor │
│ │rezultate de calitate în utilizarea fondurilor Uniunii Europene, sprijin pentru │
│ │pregãtirea proiectelor şi utilizarea de acţiuni speciale în perioada imediat │
│ │urmãtoare aderãrii │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectiv specific│Acţiuni speciale, cum ar fi misiuni de audit şi evaluare a experţilor strãini, "peer│
│ │reviews" şi necesitãţi urgente care vor fi identificate înainte sau imediat dupã │
│ │primii ani de la aderare*1) │
│ │Mãsuri pentru consolidarea capacitãţii administrative a direcţiilor administraţiei │
│ │care gestioneazã fondurile de preadreare │
└─────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



---------
*1) Pentru suma prevãzutã, proiectele trebuie programate şi termenii de referinţã trebuie agreaţi cu Comisia în timp util.


SUBPROGRAM 6. Programe comunitare şi agenţii, precum şi sprijin pentru beneficiarii finali 2006/018-147.06 (Total: euro 0 milioane euro)
Acest program este eliminat pentru 2006.

2. Buget indicativ
2.1. Tabel bugetar pentru anul bugetar 2006
Distribuţia sumelor în liniile bugetare este indicativã în limitele art. 5 din Memorandumul de înţelegere privind înfiinţarea Fondului naţional. Sumele sunt în milioane euro.





┌──────┬───────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┐
│Mãsura│ Nume │ INV │ IB │Total │ Total │ IFI- │ Total │
│ │ │ │ │PHARE │cofinanţare│cofinanţare│general│
├──────┴───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ �,14�,49�,63│ 107,22│ 60,00│ 575,85│
├──────┬───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .01 │CRITERII POLITICE │ 31,90│ 26,00│ 57,90│ 13,20│ │ 71,10│
├──────┴───────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┤
│ A: Dezvoltarea democraţiei, drepturilor umane şi a respectului pentru minoritãţi │
├──────┬───────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┤
│ .01 │Sectorul "Minoritãţi" │ 13,50│ 2,00│ 15,50│ 6,50│ │ 22,00│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │Societate civilã │ 0,00│ 6,00│ 6,00│ 0,00│ │ 6,00│
├──────┴───────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┤
│ B: Dezvoltarea instituţiilor din România │
├──────┬───────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┤
│ .03 │Sectorul "Reforma administraţiei publice" │ 4,90│ 9,10│ 14,00│ 2,04│ │ 16,04│
├──────┴───────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┤
│ C: Consolidarea statului de drept │
├──────┬───────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┤
│ .04 │Sectorul "Reforma sistemului judiciar" inclusiv│ 13,30│ 6,70│ 20,00│ 4,46│ │ 24,46│
│ │penitenciare │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .05 │Cooperare interinstituţionalã anticorupţie │ 0,20│ 2,20│ 2,40│ 0,20│ │ 2,60│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │CRITERII ECONOMICE │ 0,22│ 7,80│ 8,02│ 1,41│ │ 9,43│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .01 │Cadastru │ 0,22│ 4,10│ 4,32│ 1,41│ │ 5,73│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │Sprijin orizontal pentru industrie │ 0,00│ 3,70│ 3,70│ 0,00│ │ 3,70│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .03 │OBLIGAŢII asumate conform ACQUIS-ului │ 95,71│ 44,62�,33│ 34,98│ │ 175,31│
├──────┴───────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┤
│ A: Sectoare prioritare │
├──────┬───────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┤
│ .01 │Sectorul "Finanţe publice" │ 15,00│ 3,90│ 18,90│ 5,00│ │ 23,90│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │Sectorul "Agriculturã" │ 22,70│ 3,70│ 26,40│ 8,46│ │ 34,86│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .03 │Sectorul "Mediu" │ 7,28│ 16,90│ 24,18│ 2,79│ │ 26,97│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .04 │Sectorul "Managementul frontierelor" │ 31,21│ 5,35│ 36,56│ 10,57│ │ 47,13│
├──────┴───────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┤
│ B: Mãsuri specifice pentru anul 2006 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Piaţã internã │
├──────┬───────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┤
│ .05 │Competiţie │ 0,50│ 1,00│ 1,50│ 0,45│ │ 1,95│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .06 │IIPR │ 0,80│ 0,70│ 1,50│ 0,27│ │ 1,77│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .07 │CSA │ 0,00│ 1,00│ 1,00│ 0,00│ │ 1,00│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .08 │CNVM │ 1,00│ 0,50│ 1,50│ 0,34│ │ 1,84│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .09 │Statisticã │ 0,00│ 1,84│ 1,84│ 0,00│ │ 1,84│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.10 │Transport │ 7,39│ 0,63│ 8,02│ 2,56│ │ 10,58│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │Sãnãtate │ 6,13│ 3,25│ 9,38│ 2,05│ │ 11,43│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.11 │Sânge şi ţesuturi umane │ 4,13│ 2,25│ 6,38│ 1,38│ │ 7,76│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.12 │Sãnãtate mintalã │ 2,00│ 1,00│ 3,00│ 0,67│ │ 3,67│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │Afaceri interne │ 3,05│ 3,50│ 6,55│ 2,24│ │ 8,79│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.13 │Antidroguri │ 0,55│ 0,60│ 1,15│ 0,40│ │ 1,55│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.14 │Jandarmerie │ 0,00│ 1,00│ 1,00│ 0,25│ │ 1,25│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.15 │Azile şi migraţie │ 0,00│ 1,00│ 1,00│ 0,25│ │ 1,25│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.16 │Informaţii clasificate - Crimã organizatã │ 1,50│ 0,90│ 2,40│ 1,00│ │ 3,40│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.17 │Spãlarea banilor │ 1,00│ 0,00│ 1,00│ 0,34│ │ 1,34│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.18 │Comunicaţii │ 0,00│ 1,50│ 1,50│ 0,00│ │ 1,50│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.19 │Protejarea patrimoniului cultural │ 0,65│ 0,85│ 1,50│ 0,25│ │ 1,75│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .04 │COEZIUNE ECONOMICÃ ŞI SOCIALÃ �,81│ 17,20�,01│ 56,63│ 60,00│ 303,64│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │Partea 1 - MIE �,60│ 5,25�,85│ 45,87│ 60,00│ 248,72│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │Partea 2 - MMSSF │ 17,77│ 8,00│ 25,77│ 5,94│ │ 31,71│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │Partea 3 - OPCP │ 14,44│ 3,95│ 18,39│ 4,82│ │ 23,21│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .05 │ACŢIUNI ŞI NECESITÃŢI SPECIFICE │ 2,50│ 12,87│ 15,37│ 1,00│ │ 16,37│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .01 │Sprijin pentru managementul fondurilor Uniunii │ 2,50│ 12,87│ 15,37│ 1,00│ │ 16,37│
│ │Europene │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │Iniţiative comunitare │ │ │ 0,00│ 0,00│ │ 0,00│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .03 │Schema de evaluare │ │ │ 0,00│ 0,00│ │ 0,00│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .06 │PROGRAME COMUNITARE (PC) │ 0,00│ 0,00│ 0,00│ 0,00│ │ 0,00│
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .01 │PC şi agenţii │ │ │ 0,00│ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │Sprijin pentru beneficiarii finali │ │ │ 0,00│ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │TOTAL GENERAL: �,14�,49�,63│ 107,22│ 60,00│ 575,85│
└──────┴───────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┘



2.2. Principiul cofinanţãrii
În conformitate cu Ghidul de programare PHARE, toate proiectele de investiţii finanţate de PHARE trebuie sã primeascã cofinanţare din fondurile publice naţionale.
Contribuţia comunitãţii poate acoperi pânã la 75% din totalul costurilor eligibile publice. Taxele nu sunt eligibile pentru cofinanţare.
Cofinanţarea pentru proiectele de dezvoltare instituţionalã este asiguratã de cãtre ţara beneficiarã şi implicã costuri privind infrastructura şi costurile operaţionale de implementare, prin finanţarea resurselor umane şi a altor resurse necesare pentru o absorbţie eficientã a asistenţei PHARE/postaderare.

3. Agenţii de implementare
Agenţiile de implementare vor avea responsabilitatea subprogramelor dupã cum urmeazã:





┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Agenţia de implementare │Subprogramul │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE 𗈕/Criterii politice │
│(OPCP) din cadrul Ministerului Finanţelor 𗈖/Criterii economice │
│Publice 𗈗/Îndeplinirea cerinţelor privind acquis-ul │
│ 𗈘/Coeziune economicã şi socialã - Partea 3 │
│ 𗈙/Facilitatea pentru acţiuni speciale şi pentru prima perioadã de stat membru│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fondul naţional din cadrul Ministerului 𗈚/Programe comunitare şi agenţii, sprijin pentru beneficiarii finali │
│Finanţelor Publice │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Agenţia de implementare din cadrul 𗈘/Coeziune economicã şi socialã - Partea 1 │
│Ministerului Integrãrii Europene 𗈖/Criterii economice - Sprijin orizontal pentru industrie │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Agenţia de implementare pentru "Dezvoltarea𗈘/Coeziune economicã şi socialã - Partea 2 │
│resurselor umane: mãsuri cu privire la │ │
│ocuparea forţei de muncã şi de incluziune │ │
│socialã", în cadrul Ministerului Muncii, │ │
│Solidaritãţii Sociale şi Familiei │ │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Concomitent cu semnarea acordului de finanţare, coordonatorul naţional al asistenţei va furniza detaliile necesare în legãturã cu agenţiile de implementare (adrese, coordonate de contact, responsabilii cu autorizarea programelor PHARE, afilierea la nivel guvernamental etc).

4. Aranjamente de implementare
4.1. Metoda de implementare
Prezentul memorandum de finanţare va fi implementat conform art. 53 (1) b (varianta a 2-a) din Regulamentul financiar*2). Ţara beneficiarã va continua sã asigure respectarea permanentã a condiţiilor prevãzute în art. 164 (1) (a) - (e) din Regulamentul financiar.
--------
*2) Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) nr. 1.605/2002 din 25 iunie 2002, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 248 din 16 septembrie 2002; p. 1.

Înainte de acreditarea agenţiilor de implementare conform art. 12 (2) din Regulamentul nr. 1.266/1999*3), selecţia proiectelor, licitaţiile şi contractarea de cãtre ţara beneficiarã vor fi supuse aprobãrii ex ante a Comisiei, conform cerinţelor art. 27 din Tratatul de aderare.
--------
*3) Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.266/1999 din 21 iunie 1999, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 161 din 26 iunie 1999; p. 68.

4.2. Reguli generale de achiziţie
Achiziţiile se vor desfãşura în conformitate cu prevederile din partea a 2-a, titlul IV din Regulamentul financiar şi cu titlul 5 din normele de aplicare a acestuia *4), precum şi cu Decizia Comisiei SEC (2003) 387/2 *5).
--------
*4) Regulamentul Comisiei (CE; Euratom) nr. 2.342/2002 din 23 decembrie 2002, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 357 din 31 decembrie 2002; p. 1.
*5) Decizia Comisiei SEC (2003) 387/2 privind regulile generale pentru contractele de servicii, echipamente şi lucrãri finanţate din bugetul general al Comunitãţii Europene în cadrul cooperãrii cu ţãri terţe, adoptatã la 25 martie 2003.

Autoritãţile contractante vor utiliza, de asemenea, ghidul de proceduri, precum şi formatele şi modelele standard prevãzute în Ghidul practic cu privire la procedurile de contractare a proiectelor finanţate din bugetul general al Comunitãţii Europene în contextul acţiunilor externe, aşa cum este publicat pe site-ul EuropeAid *6) la data iniţierii procedurii de achiziţionare sau de acordare a granturilor.
---------
*6) Adresa curentã: http://europa.eu.int/comm/europeaid/tender/gestion/index_en.htm

În conformitate cu art. 164 din Regulamentul financiar, Comisia poate decide ca Autoritãţile contractante care au responsabilitãţi în managementul descentralizat sã execute contracte în conformitate cu legislaţia naţionalã şi ghidurile transpuse din directivele Uniunii Europene de achiziţii publice.
4.3. Scheme de finanţare nerambursabilã
Pentru schemele de granturi, procedurile concrete de implementare vor fi specificate în fişele de proiect respective în conformitate cu urmãtoarele principii:
Procedurile şi formatele care vor fi utilizate în implementarea schemelor şi acordarea granturilor vor respecta regulile privitoare la acţiunile externe. În special, o atenţie sporitã va fi acordatã procesului de selecţie a proiectelor. Granturile vor fi acordate în conformitate cu prevederile cap. 6 din Ghidul practic şi cu principiile de management descentralizat PHARE. Înainte de acreditarea EDIS, va fi necesarã aprobarea ex ante a Delegaţiei Comisiei la Bucureşti.
Responsabilul cu autorizarea programului (RAP) abilitat pentru programul în cadrul cãruia se finanţeazã programul de granturi trebuie sã îşi asume responsabilitãţile financiare şi contractuale pentru implementarea programului de granturi. RAP trebuie, în special, sã aprobe oficial cererea de propuneri, formularele de aplicaţie, criteriile de evaluare, precum şi procesul de selecţie şi rezultatele selecţiei.
RAP mai trebuie sã semneze contractele de acordare a finanţãrii nerambursabile cu beneficiarii şi sã asigure monitorizarea şi controlul financiar adecvate, sub autoritatea şi responsabilitatea acestuia. Sub aceastã rezervã, administrarea programelor de granturi poate fi descentralizatã de la RAP cãtre organismele abilitate la nivel sectorial şi regional.
Implementarea proiectelor selectate prin furnizarea de lucrãri, echipamente şi servicii, subcontractate de cãtre beneficiarii finali ai finanţãrilor nerambursabile individuale, trebuie sã respecte regulile de achiziţie prevãzute în Ghidul practic la momentul implementãrii. În urma unei evaluãri pozitive a capacitãţii agenţiei de implementare de a administra operaţional şi financiar programele de granturi într-o manierã corectã şi eficientã *7), Delegaţia Comisiei Europene (DCE) poate decide renunţarea la aprobarea sa ex ante a subcontractelor executate de cãtre beneficiarii finali de finanţãri nerambursabile individuale. Prevederile detaliate privind rolul DCE în faza de subcontractare menţionatã mai sus vor fi precizate, dupã caz, într-un schimb de scrisori între DCE şi autoritãţile naţionale, în urma exerciţiului de evaluare menţionat.
--------
*7) A se vedea secţiunea 11 şi anexa 4 din Ghidul de programare PHARE 2004.

Schemele de granturi nu vor include proiecte pentru care contribuţia PHARE este sub Euro 50.000 sau peste Euro 2 milioane. Aceastã limitã inferioarã poate fi modificatã ca rezultat al evaluãrii mai sus menţionate a capacitãţii Agenţiei de implementare de a asigura un management financiar eficient. Limita inferioarã nu poate fi aplicatã în cazul organizaţiilor neguvernamentale.
Angajamentele financiare conform procedurilor PHARE intrã în vigoare la data semnãrii contractelor de grant de cãtre RAP-ul abilitat. Proiectele ar trebui sã fie integral implementate înainte de termenul limitã pentru efectuarea plãţilor, conform acordului de finanţare.
4.4. Principii de implementare pentru proiectele de înfrãţire instituţionalã
Proiectele de înfrãţire instituţionalã sunt elaborate in formatul unui contract de finanţare (contract de înfrãţire instituţionalã) în care administraţia statului membru selectat este de acord sã furnizeze expertiza solicitatã în sectorul public (cuprinzând secondarea pe termen lung a unui oficial desemnat sã furnizeze consiliere completã administraţiei beneficiare, în calitate de consilier rezident) în schimbul rambursãrii cheltuielilor astfel efectuate. Contractul de înfrãţire instituţionalã este conform cu prevederile art. 27 din Regulamentul financiar, prima parte, titlul VI privind finanţarea nerambursabilã din Regulamentul financiar şi regulile de implementare a acesteia.
În conformitate cu prevederile art. 160, primul paragraf prevãzut în regulile de implementare menţionate mai sus, Autoritatea de contractare trebuie sã utilizeze regulile şi procedurile stabilite în manualul de înfrãţire instituţionalã actualizat (care include un sistem de rate fixe şi preţuri de rambursare a expertizei furnizate sectorului public de cãtre administraţia statului membru selectat pentru lansarea, selectarea, implementarea şi închiderea proiectelor de înfrãţire instituţionalã).
Manualul de înfrãţire instituţionalã este disponibil pe site-ul Direcţiei generale extindere la urmãtoarea adresã:
http://europa.eu.int/comm/enlargement/pas/twinning/index.htm

5. Managementul asistenţei
5.1. Management de proiect
5.1.1. Responsabilitãţi
Coordonatorul naţional al asistenţei (CNA) va avea întreaga responsabilitate pentru programarea, coordonarea implementãrii şi monitorizarea programelor PHARE.
Responsabilul naţional cu autorizarea finanţãrii (RNAF) şi CNA vor fi deopotrivã responsabili cu coordonarea dintre programele PHARE (inclusiv cooperarea transfrontalierã PHARE), ISPA şi SAPARD, precum şi fondurile structurale şi cele de coeziune.
RNAF şi RAP vor asigura implementarea programelor conform procedurilor prevãzute în instrucţiunile Comisiei. De asemenea, aceştia vor asigura cã toate contractele încheiate în vederea implementãrii acordului de finanţare sunt acordate utilizând procedurile şi documentele standard pentru acţiuni externe din Ghidul practic în vigoare în momentul implementãrii şi cã regulile comunitare privind ajutorul de stat sunt respectate.
5.1.2. Dimensiunea proiectului
Toate proiectele vor fi finanţate cu cel puţin 2 milioane euro, cu excepţia Proiectului PHARE 2006/018-147.03.06 ISC şi PHARE 2006/018-147.03.08 NSC, datoritã tipului de proiect de construcţie instituţionalã.
5.1.3. Termen limitã de contractare şi executare a contractelor, termen limitã pentru programare
(1) Toate contractele trebuie încheiate nu mai târziu de 30 noiembrie 2008.
(2) Toate contractele trebuie executate pânã nu mai târziu de 30 noiembrie 2009. În conformitate cu art. 27 III din Tratatul de aderare, paragraful: "_acţiunile sub acest program vor fi contractate dupã urmãtorii 2 ani (dupã aderare). Excepţional şi numai în cazuri bine justificate, limitarea extinderii în termeni de duratã poate fi condiţionatã de execuţia contractelor." Pentru subprogramul 4, Partea 1, proiectele de infrastructurã regionalã şi supravegherea de şantier aferentã sub Prioritatea A (2006/018-147.04.01), executarea contractelor este 30 noiembrie 2010.
În niciun caz perioada de contractare pentru proiectele implementate în cadrul acestui program nu va depãşi 3 ani de la data semnãrii [art. 166 (2) FR]. Angajamentele bugetare care nu au generat plãţi în perioada celor 3 ani de la data semnãrii vor fi excluse [art. 77 (3) FR].
(3) În ceea ce priveşte suma prevãzutã în cadrul anvelopei nealocate din Proiectul PHARE 2006/018-147.05.01, proiectele trebuie programate şi termenii de referinţã agreaţi de cãtre Comisie pânã cel târziu la data aderãrii.
(4) Conform sistemului de implementare descentralizatã (DIS), un dosar complet de licitaţie trebuie depus la delegaţie pentru aprobare, în termen de nu mai mult de 8 luni de la data semnãrii acordului de finanţare. În caz contrar, ţara beneficiarã va informa Comitetul comun de monitorizare (JMC), care poate recomanda realocarea fondurilor în conformitate cu art. 5 din Memorandumul de înţelegere privind Fondul naţional.
5.1.4. Evaluarea impactului de mediu (EIA) şi conservarea naturii
Procedurile pentru evaluarea impactului asupra mediului înconjurãtor cuprinse în directiva din acest domeniu *8) sunt aplicabile în totalitate pentru toate proiectele de investiţii finanţate prin PHARE. În cazul în care directiva privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurãtor nu a fost transpusã în legislaţia naţionalã în totalitate, procedurile vor fi similare cu cele prevãzute de aceastã directivã. În cazul în care un proiect va cãdea sub incidenţa prevederilor anexei 1 sau 2 la aceastã directivã, punerea în aplicare a procedurii privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurãtor trebuie precizatã *9). În cazul în care existã posibilitatea ca un proiect sã afecteze locuri cu importanţã pentru conservarea naturii, trebuie fundamentatã o evaluare adecvatã în conformitate cu art. 6 din directiva referitoare la habitat *10).
--------
*8) Directiva 85/337/CEE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 175/40 din 5 iulie 1985, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
*9) În anexa privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurãtor ataşatã fişei de proiect de investiţii respective.
*10) În anexa privind conservarea naturii ataşatã fişei de proiect de investiţii respective.

Toate investiţiile vor fi efectuate în conformitate cu legislaţia comunitarã privind mediul înconjurãtor. Fişele de proiect vor conţine prevederi specifice cu privire la respectarea legislaţiei relevante a Uniunii Europene în domeniul mediului înconjurãtor, în conformitate cu tipul activitãţii derulate în cadrul fiecãrui proiect de investiţii.
5.2. Management financiar
5.2.1. Principii şi responsabilitãţi
Fondul naţional (FN) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, condus de cãtre RNAF, va superviza managementul financiar al programului şi va fi responsabil pentru raportarea cãtre Comisia Europeanã. RNAF va avea întreaga responsabilitate pentru managementul financiar al fondurilor PHARE şi va fi pe deplin rãspunzãtor pentru fondurile PHARE dintr-un program pânã la încheierea acestuia.
RNAF va asigura respectarea regulilor, reglementãrilor şi procedurilor PHARE de raportare şi management financiar, precum şi funcţionarea sistemului de raportare şi informare privind proiectul.
Comisia va efectua plãţile cãtre FN în conformitate cu memorandumul de înţelegere semnat între Comisie şi România în anul 1998.
Plãţile vor fi efectuate pe baza cererilor trimise de RNAF şi se vor face într-un cont bancar separat, denominat în euro, care va fi deschis şi gestionat de cãtre FN la o bancã stabilitã în prealabil de comun acord cu Comisia. În principiu, toate conturile bancare sunt purtãtoare de dobândã. Dobânda va fi reinvestitã în program.
În conformitate cu art. 3 şi 4 din regulile de implementare ale Regulamentului financiar, dobânda acumulatã este proprietatea ţãrii beneficiare. RNAF trebuie totuşi sã se asigure cã dobânda acumulatã este înregistratã în întregime ca venit la bugetul naţional. Mai mult, RNAF va asigura raportarea periodicã a dobânzii prin Perseus.
5.2.2. Plãţi la FN
Un prim transfer *11) de pânã la 20% din fondurile care urmeazã a fi gestionate local *12) va fi trimis cãtre FN imediat dupã semnarea acordului de finanţare şi a acordurilor de implementare (AF) între FN şi agenţiile de implementare (AI)/Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE (OPCP).
---------
*11) Reprezentând prefinanţarea aşa cum este definitã la art. 105 din normele de aplicare a Regulamentului financiar.
*12) Exclusiv sumele prevãzute pentru programele comunitare.

Mai mult, RNAF trebuie sã înainteze Comisiei desemnarea RAP şi o descriere a sistemului pus în aplicare, arãtând fluxul informaţional între FN şi AI/OPCP şi modul în care se va efectua plata.
Se vor mai efectua douã transferuri *13) de pânã la 30% fiecare din fondurile care urmeazã sã fie gestionate local *14). Al doilea transfer va putea fi efectuat când 5% din bugetul total în vigoare *15) a fost plãtit de cãtre AI şi de OPCP. Al treilea transfer poate fi cerut când 35% din bugetul total în vigoare *16) a fost plãtit.
---------
*13) Reprezentând prefinanţarea aşa cum este definitã la art. 105 din normele de aplicare a Regulamentului financiar.
*14) Exclusiv sumele pentru programele comunitare.
*15) Exclusiv sumele pentru programele comunitare.
*16) Exclusiv sumele pentru programele comunitare.

Al patrulea transfer va fi efectuat când 70% din bugetul total în vigoare *17) este plãtit şi când toate contractele au fost semnate.
----------
*17) Exclusiv sumele pentru programele comunitare.

În mod excepţional, RNAF poate cere un procent mai mare decât cel agreat în condiţiile în care poate demonstra prin previziunea fluxului de numerar cã necesarul fluxului de numerar pentru perioada urmãtoare depãşeşte procentul respectiv. În cazurile în care fondurile totale aflate în conturile FN, OPCP şi AI depãşesc 15% din bugetul total în vigoare pentru program, Comisia poate autoriza plata în mod excepţional, în cazul în care RNAF va oferi o dovadã susţinutã corespunzãtor asupra faptului cã obligaţiile contractuale nu pot fi îndeplinite cu fondurile disponibile.
5.2.3. Plãţi de la FN cãtre AI
FN va efectua plãţile cãtre AI, inclusiv cãtre OPCP, în conformitate cu acordurile de finanţare semnate între FN şi AI/OPCP. Conturile bancare ale subprogramelor se deschid în numele AI respective/OPCP, responsabile de gestionarea financiarã a subprogramului, în conformitate cu art. 13 din Memorandumul de înţelegere privind înfiinţarea Fondului naţional.
Atât timp cât implementarea se face conform DIS, fiecare acord de finanţare individual trebuie sã fie avizat în avans de cãtre Comisia Europeanã. În cazurile în care FN este agenţie de platã pentru OPCP/AI, nu vor fi efectuate plãţi de la FN cãtre OPCP. OPCP şi AI trebuie sã fie fiecare conduse de cãtre un RAP numit de RNAF în urma consultãrii cu CNA. RAP va fi responsabil cu toate operaţiunile efectuate de cãtre OPCP/AI respective.
5.2.4. Plãţi în cazul clauzelor de retenţie contractualã
Pentru acele contracte cu clauze de retenţie contractualã (de exemplu, fondurile reţinute pentru o perioadã de garanţie) AI îşi asumã întreaga responsabilitate pentru gestionarea fondurilor pânã la efectuarea plãţii finale, precum şi pentru asigurarea cã fondurile necesare vor fi utilizate doar pentru a efectua plãţi legate de clauzele de retenţie.
AI îşi asumã, de asemenea, responsabilitatea faţã de contractori pentru îndeplinirea obligaţiilor legate de clauzele de retenţie. Fondurile neplãtite contractorilor dupã ce plãţile finale au fost decontate vor fi rambursate Comisiei.
5.2.5. Închiderea cheltuielilor şi conturilor
În termen de 16 luni de la încheierea execuţiei contractelor, FN va transmite o declaraţie finalã de cheltuieli şi o atestare cu privire la regularitatea, exactitatea şi veridicitatea conturilor transmise. Declaraţia finalã de cheltuieli ar trebui sã aibã valoarea originalã a contractelor, din care se vor scãdea deducerile şi economiile agreate cu contractorii pe durata implementãrii. De asemenea, aceasta va trebui sã aibã valoarea plãţii fãcute cumulat cu sumele datorate în contul reţinerii contractuale.
În cazul în care plãţile primite de la Comisie depãşesc valoarea finalã a cheltuielilor autorizate, FN va returna Comisiei sumele în exces în momentul trimiterii declaraţiei finale. În cazul în care sunt plãţi neefectuate (cu excepţia fondurilor aferente reţinerilor contractuale), FN va oferi o explicaţie şi va face o previziune cu privire la momentul finalizãrii plãţii. FN va raporta trimestrial progresul în ceea ce priveşte fondurile aferente reţinerilor contractuale şi plãţile neefectuate. În cazul în care acestea nu sunt plãtite cãtre contractor, vor fi returnate cãtre Comisie.
Dupã evaluarea declaraţiei finale, Comisia îşi va exprima punctul de vedere asupra cheltuielilor care vor fi exceptate de la finanţarea comunitarã, în cazul în care cheltuielile nu au fost efectuate în conformitate cu regulile comunitare.
Rezultatele verificãrilor Comisiei şi concluziile de a excepta cheltuielile de la finanţare vor fi notificate în scris cãtre FN, care va avea la dispoziţie o lunã pentru a transmite rãspunsul sãu în scris.
În cazul în care nu se ajunge la acord în termen de o lunã de la primirea rãspunsului scris din partea FN, Comisia va decide şi va stabili sumele care vor fi exceptate, având în vedere îndeosebi gradul de neconcordanţe, natura şi gravitatea abaterilor, precum şi pierderile financiare înregistrate de Comisie.
Ca urmare a deciziei referitoare la sumele exceptate, toate cheltuielile neeligibile vor fi recuperate fãrã prejudicii, luând în considerare tratamentul neregulilor şi compensarea financiarã corespunzãtoare în conformitate cu regulile comunitare.
Fondurile vor fi recuperate fie prin rambursare directã de la FN, fie prin compensare conform regulilor Comunitãţii.

6. Monitorizare şi evaluare
Implementarea programului va fi monitorizatã prin intermediul Comitetului mixt de monitorizare (JMC - Joint Monitoring Committee). Acesta include RNAF, CNA şi serviciile Comisiei. JMC va avea loc cel puţin o datã pe an.
Acesta are rolul de a analiza toate programele finanţate din fondurile PHARE în vederea evaluãrii evoluţiei acestora cãtre atingerea obiectivelor prezentate în acordul de finanţare şi parteneriatul de aderare.
JMC poate recomanda schimbarea prioritãţilor şi/sau realocarea de fonduri PHARE.
Mai mult, JMC va verifica progresul programelor de asistenţã de preaderare finanţate de Uniunea Europeanã o datã pe an. (PHARE, ISPA, SAPARD).
Pentru programul PHARE, JMC va fi asistat de cãtre subcomitetele sectoriale de monitorizare (SMSC), care vor include CNA, RAP din fiecare agenţie de implementare (şi OPCP, când este cazul) şi direcţiile de specialitate ale Comisiei. SMSC va verifica în detaliu progresul fiecãrui program, inclusiv a componentelor şi contractelor acestuia, grupate de JMC în sectoare de monitorizare corespunzãtoare. Fiecare sector va fi supervizat prin intermediul unui SMSC, pe baza rapoartelor de monitorizare întocmite de agenţia de implementare, precum şi a evaluãrilor intermediare realizate de evaluatori independenţi. SMSC va înainta recomandãrile referitoare la management şi proiectare, asigurându-se cã acestea sunt puse în aplicare. SMSC va raporta cãtre JMC, cãruia îi va prezenta opinii generale detaliate cu privire la toate programele cu finanţare PHARE din sectorul respectiv.
Direcţiile de specialitate ale Comisiei vor asigura faptul cã o evaluare ex post va fi realizatã dupã încheierea programului.

7. Tratament egal
Sunt respectate oportunitãţile şi participarea în mod egal, principii prevãzute în Tratatul de aderare şi sunt reflectate în programarea fondurilor PHARE.

8. Audit, control financiar, mãsuri antifraudã, acţiuni preventive şi de corecţie
8.1. Control şi supraveghere financiarã de cãtre Comisie şi Curtea Europeanã a Auditorilor
Toate acordurile de finanţare, precum şi contractele corespunzãtoare acestora sunt supuse supervizãrii şi controlului financiar al Comisiei (inclusiv Biroului European Antifraudã) şi auditului Curţii Europene de Conturi. În perioada în care Sistemul extins de implementare descentralizatã (EDIS) nu este încã aplicabil agenţiilor de implementare din ţara beneficiarã, DCE va pune în practicã mãsuri de verificare ex ante a documentelor de licitaţie şi contractare.
Pentru a asigura protecţia eficientã a intereselor financiare ale Comunitãţii, Comisia (inclusiv Biroul European Antifraudã) poate recurge la verificãri şi inspecţii la faţa locului, în conformitate cu procedurile prevãzute în Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) nr. 2.185/96 *18).
---------
*18) Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) nr. 2.185/96 din 11 noiembrie 1996, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 292 din 15 noiembrie 1996, p. 2.

Misiunile de control şi audit descrise mai sus se adreseazã tuturor contractorilor şi subcontractorilor care au primit fonduri comunitare.
Fãrã prejudicierea responsabilitãţilor Comisiei şi Curţii Europene de Conturi *19), conturile şi operaţiunile efectuate de FN şi, dacã este cazul, de OPCP şi toate agenţiile de implementare respective pot fi subiectul verificãrii la cererea Comisiei, de cãtre Comisie sau un auditor extern contractat de Comisie.
---------
*19) Aşa cum se precizeazã în Condiţiile generale ale acordului de finanţare anexat la acordul-cadru.

8.2. Obligaţii ale ţãrii beneficiare
8.2.1. Audit şi Control financiar
Pentru a asigura un management financiar eficient al fondurilor PHARE, ţara beneficiarã trebuie sã aibã un sistem de management şi control al asistenţei în conformitate cu principiile general acceptate şi standardele în vigoare. Acest sistem va îndeplini cerinţele prevãzute în art. 164 din Regulamentul financiar şi în special va asigura corespunzãtor corectitudinea, regularitatea şi eligibilitatea solicitãrilor de asistenţã comunitarã.
Sistemele de management şi control ale ţãrii beneficiare vor asigura o pistã suficientã de audit, aşa cum este prevãzut la art. 7 (2) din Regulamentul Comisiei nr. 438/2001 *20).
---------
*20) Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) nr. 438/2001 din 2 martie 2001, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 63 din 3 martie 2001, p. 21.

Autoritatea naţionalã competentã pentru controlul financiar va efectua controalele financiare necesare asupra tuturor entitãţilor implicate în implementarea programului.
În fiecare an vor fi transmise Comisiei un plan de audit şi o sintezã a principalelor concluzii şi a recomandãrilor auditorilor, precum şi un rezumat cu privire la stadiul punerii în aplicare a recomandãrilor auditului anterior. Rapoartele de audit vor fi puse la dispoziţia Comisiei.
8.2.2. Mãsuri preventive
Ţara beneficiarã va lua toate mãsurile corespunzãtoare de prevenire şi contracarare a practicilor de corupţie *21) active şi pasive în orice stadiu al procedurii de achiziţie sau al procedurii de acordare a finanţãrii nerambursabile, precum şi în perioada de implementare a contractelor corespunzãtoare.
---------
*21) Corupţia activã este definitã ca orice acţiune deliberatã a unei persoane care promite sau oferã, direct ori printr-un intermediar, orice avantaj de orice naturã unui oficial, pentru el însuşi sau pentru o terţã persoanã, în schimbul unei acţiuni ori reţinerii de la o acţiune în conformitate cu datoria acestuia sau în exerciţiul funcţiei, ca o încãlcare a datoriei oficiale într-un mod care dãuneazã ori poate dãuna intereselor financiare ale Comunitãţilor Europene.
Corupţia pasivã este definitã ca orice acţiune deliberatã a unui oficial care, în mod direct sau prin intermediar, solicitã ori primeşte avantaje de orice naturã, pentru el însuşi sau o terţã parte, ori acceptã promisiunea unui astfel de avantaj, pentru a acţiona sau a se reţine de la o acţiune în conformitate cu datoria sa ori în exercitarea funcţiilor sale, cu încãlcarea datoriilor oficiale într-un mod care dãuneazã sau poate dãuna intereselor financiare ale Comunitãţilor Europene.

Autoritãţile din ţara beneficiarã, inclusiv personalul responsabil pentru implementarea programului, se vor obliga sã ia orice precauţii necesare pentru a evita riscul unui conflict de interese şi va informa Comisia imediat ce apare un astfel de conflict de interese sau orice situaţie care ar putea conduce la un astfel de conflict.
8.2.3. Mãsuri antifraudã şi de corecţie
Ţara beneficiarã va avea, în primul rând, responsabilitatea de a asigura un proces de investigare şi un tratament adecvat al cazurilor suspectate sau efective de fraudã şi nereguli identificate în urma controalelor naţionale sau comunitare.
Autoritãţile naţionale vor asigura funcţionarea mecanismelor de control şi raportare echivalente cu cele prevãzute în Regulamentul Comisiei nr. 1.681/94 *22).
--------
*22) Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.681/94 din 11 iulie 1994, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene din 12 iulie 1994, p. 43.

Îndeosebi, toate cazurile suspecte sau efective de fraudã *23) şi nereguli *24), precum şi mãsurile aferente luate de autoritãţile naţionale trebuie sã fie raportate direcţiilor de specialitate ale Comisiei fãrã întârziere. În cazul în care nu sunt cazuri suspecte sau efective de fraudã sau nereguli, ţara beneficiarã va informa Comisia asupra acestui fapt în termen de douã luni de la încheierea fiecãrui trimestru.
--------
*23) Frauda presupune orice act intenţionat sau de omisiune legat de: folosirea sau prezentarea unor documente sau declaraţii false, incorecte ori incomplete, care sã aibã ca efect însuşirea necuvenitã sau reţinerea eronatã a fondurilor din bugetul general al Comunitãţii Europene ori din bugetele gestionate de cãtre sau în numele Comunitãţii Europene; nedivulgarea informaţiilor prin nerespectarea unei anumite obligaţii, cu acelaşi efect; utilizarea acestor fonduri în alte scopuri decât cele destinate iniţial.
*24) Neregulile se referã la toate abaterile de la prevederile naţionale sau de la legislaţia comunitarã, de la acest memorandum de finanţare ori de la contractele prevãzute prin acesta, care apar ca rezultat al unui act sau omisiuni a unui operator economic, care are ori ar avea ca efect prejudicierea bugetului general al Comunitãţii sau bugetele gestionate de aceasta, printr-o cheltuialã nejustificatã. Termenul legislaţie comunitarã defineşte în acest context ansamblul reglementãrilor comunitare aplicabile între pãrţile semnatare ale memorandumului de finanţare (de exemplu, acorduri europene, acorduri-cadru, Memorandumul de înţelegere privind înfiinţarea Fondului naţional etc.).

În cazul în care se înregistreazã o neregulã sau fraudã, ţara beneficiarã are obligaţia de a efectua corecţiile financiare necesare solicitate în legãturã cu neregula respectivã. Corecţiile efectuate de ţara beneficiarã vor consta în anularea întregii sau a unei pãrţi din contribuţia comunitarã. Fondurile comunitare rezultate din aceastã acţiune pot fi reutilizate de cãtre FN pentru îndeplinirea obiectivelor programului, în conformitate cu art. 5 din Memorandumul de înţelegere privind înfiinţarea Fondului naţional.
8.3. Recuperarea fondurilor în caz de nereguli sau fraudã
Orice neregulã *25) sau fraudã *26) descoperitã în orice moment pe parcursul duratei de implementare a programului sau ca rezultat al unui audit va determina recuperarea fondurilor de cãtre Comisie.
-----------
*25) A se vedea definiţia de mai sus.
*26) A se vedea definiţia de mai sus.

În cazul în care, dupã efectuarea verificãrilor necesare, Comisia concluzioneazã cã:
a) ţara beneficiarã nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a preveni, detecta şi corecta neregulile; sau
b) implementarea proiectului nu justificã o parte sau întreaga asistenţã financiarã alocatã; sau
c) se înregistreazã disfuncţionalitãţi grave ale sistemului de management şi control care pot conduce la nereguli, Comisa poate suspenda finanţarea în continuare a programului respectiv şi, cu argumente, este în mãsurã sã solicite ţãrii beneficiare comentarii şi, dacã este cazul, sã efectueze corecţii într-o perioadã determinatã de timp.
În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere pânã la sfârşitul perioadei de timp stabilite de cãtre Comisie şi în cazul în care corecţiile solicitate nu au fost efectuate, Comisia poate - luând în considerare comentariile fãcute de ţara beneficiarã - sã decidã în termen de 3 luni:
a) reducerea sau anularea plãţilor pentru programul respectiv; sau
b) efectuarea corecţiilor financiare solicitate, prin anularea în totalitate sau parţialã a asistenţei oferite pentru programul respectiv.
În momentul stabilirii valorii corecţiei, Comisia va lua în considerare principiul proporţionalitãţii, tipul neregulii, amploarea şi implicaţiile financiare ale deficienţelor identificate în cadrul sistemului de management şi control al ţãrii beneficiare.
În absenţa unei decizii în sensul menţionat la lit. a) sau b), finanţarea în continuare a programului va fi reluatã imediat.
RNAF va asigura rambursarea fondurilor neutilizate sau a sumelor plãtite eronat, în termen de 60 de zile calendaristice de la data notificãrii. În cazul în care RNAF nu va plãti suma datoratã Comunitãţii, ţara beneficiarã va rambursa aceastã sumã Comisiei.
Dobânda generatã de plata întârziatã va fi acoperitã din sumele nerambursate, în conformitate cu regulile specificate în Regulamentul financiar.
9. Vizibilitate şi publicitate
RAP va rãspunde de asigurarea luãrii mãsurilor necesare pentru a furniza publicitatea adecvatã pentru toate activitãţile finanţate prin program. Acest proces va fi realizat împreunã cu Comisia. Alte detalii sunt prezentate în anexa D.
10. Condiţii speciale
1. Contractarea sprijinului oferit de PHARE pentru componenta de coeziune economicã şi socialã este condiţionatã dupã semnarea contractelor de servicii între agenţia de implementare şi agenţiile de dezvoltare regionalã (descrise la PHARE 2006/018147.04.01).
2. În cazul în care angajamentele convenite nu sunt îndeplinite din motive care ţin de controlul Guvernului României, Comisia poate reanaliza programul cu scopul, la discreţia Comisiei, de a anula acest program în întregime sau în parte şi/sau a realoca fondurile neutilizate pentru alte scopuri consecvente cu obiectivele programului PHARE.
3. În caz de dezastre majore cum ar fi inundaţiile, CNA, în limitele stabilite de art. 5 din Memorandumul de înţelegere privind înfiinţarea Fondului naţional poate recomanda RNAF sã propunã un transfer de fonduri utilizabile în cadrul acestui acord de finanţare pentru un fond de reabilitare în caz de dezastre, pe care Guvernul României îl poate deţine şi utiliza în conformitate cu regulile privind managementul financiar eficient.


ANEXA D
la acord

INFORMAREA ŞI PUBLICITATEA
pentru programele PHARE, ISPA şi SAPARD ale Comunitãţilor Europene

1. Obiectiv şi sferã de acţiune
Mãsurile de informare şi publicitate privind asistenţa din partea Comunitãţii Europene prin Programul PHARE au intenţia de a creşte gradul de conştientizare a publicului şi transparenţa acţiunilor Uniunii Europene, precum şi de a crea o imagine consistentã privind mãsurile respective în toate ţãrile beneficiare. Informarea şi publicitatea privesc mãsurile care primesc o contribuţie de la Programul PHARE.
2. Principii generale
Fiecare responsabil cu autorizarea programului care rãspunde de implementarea memorandumurilor financiare şi a altor forme de asistenţã va rãspunde pentru publicitatea la faţa locului. Aceastã acţiune se va desfãşura în cooperare cu delegaţiile Comisiei Europene, care vor fi informate asupra demersurilor fãcute în acest scop.
Autoritãţile naţionale şi regionale competente vor desfãşura activitãţile necesare pentru a asigura aplicarea efectivã a acestor aranjamente şi pentru a colabora cu Delegaţia Comisiei Europene (DCE) la faţa locului.
Mãsurile de informare şi publicitate descrise mai jos se bazeazã pe prevederile reglementãrilor şi deciziilor ce se aplicã fondurilor structurale. Acestea sunt:
- Reglementarea (CEE) nr. 1.159/2000, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L130/30 din 31 mai 2000;
- Decizia Comisiei din 31 mai 1994, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L152/39 din 18 iunie 1994.
Prevederi specifice privind ISPA sunt incluse în:
- Decizia Comisiei din 22 iunie 2001, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L182/58.
Mãsurile de informare şi publicitate trebuie sã fie conforme cu prevederile reglementãrilor şi deciziilor mai sus menţionate. Un manual de conformitate poate fi pus la dispoziţia autoritãţilor naţionale, regionale şi locale de cãtre DCE din ţara respectivã.
3. Informarea şi publicitatea privind programele PHARE
Informarea şi publicitatea vor face subiectul unui set de mãsuri coerente, definite de autoritãţile naţionale, regionale şi locale competente, în colaborare cu delegaţiile Comisiei Europene, pentru durata memorandumului de finanţare, şi vor privi atât programele, cât şi alte forme de asistenţã.
Costul informãrii şi publicitãţii referitoare la proiecte individuale va fi suportat din bugetul alocat proiectelor respective.
Când sunt implementate programe PHARE, se vor aplica mãsurile menţionate la lit. a) şi b):
a) Autoritãţile competente din ţãrile beneficiare trebuie sã publice conţinutul programelor şi al altor forme de asistenţã în forma cea mai potrivitã. Ele trebuie sã asigure faptul cã asemenea documente sunt distribuite în mod corespunzãtor şi trebuie sã le punã la dispoziţia pãrţilor interesate. Ele trebuie sã asigure prezentarea consecventã pe tot teritoriul ţãrii beneficiare a materialelor de informare şi publicitate produse.
b) Mãsurile de informare şi publicitate la faţa locului trebuie sã cuprindã urmãtoarele:
(i) în cazul investiţiilor de infrastructurã cu un cost ce depãşeşte un milion euro:
- panouri ridicate pe locurile respective, care sã fie instalate în concordanţã cu prevederile reglementãrilor şi deciziilor menţionate în pct. 2 de mai sus, şi specificaţii tehnice din manual, care sã fie furnizate de cãtre DCE în ţara respectivã;
- plãcuţe permanente pentru lucrãrile de infrastructurã accesibile publicului larg, care sã fie instalate conform prevederilor reglementãrilor şi deciziilor menţionate la pct. 2 de mai sus, şi specificaţii tehnice din manual care sã fie furnizate de cãtre DCE din ţara respectivã;
(ii) în cazul investiţiilor productive, mãsuri pentru dezvoltarea potenţialului local şi orice alte mãsuri beneficiind de finanţare PHARE, ISPA sau SAPARD:
- mãsuri care sã conştientizeze beneficiarii potenţiali şi publicul larg cu privire la asistenţa PHARE, ISPA sau SAPARD, în concordanţã cu reglementãrile citate la pct. 3 lit. b) subpct. (i) de mai sus;
- mãsuri adresate solicitanţilor de ajutoare de stat, parţial finanţate de PHARE, ISPA sau SAPARD sub forma unei indicaţii în formularele care trebuie sã fie completate de asemenea solicitanţi cã o parte a ajutorului vine din partea Uniunii Europene şi în mod special de la programele PHARE, ISPA sau SAPARD, în concordanţã cu reglementãrile de mai sus.
4. Vizibilitatea asistenţei Uniunii Europene în cercurile de afaceri şi printre potenţialii beneficiari şi pentru publicul larg
4.1. Cercurile de afaceri
Cercurile de afaceri trebuie implicate cât mai mult posibil în asistenţa care le priveşte în modul cel mai direct.
Autoritãţile responsabile cu implementarea asistenţei vor asigura existenţa canalelor potrivite pentru diseminarea informaţiilor cãtre potenţialii beneficiari, în special cãtre întreprinderile mici şi mijlocii. Acestea trebuie sã cuprindã şi o indicaţie privind procedurile administrative care trebuie urmate.
4.2. Alţi beneficiari potenţiali
Autoritãţile responsabile cu implementarea asistenţei vor asigura existenţa canalelor potrivite pentru diseminarea informaţiilor cãtre toate persoanele care beneficiazã sau care ar putea beneficia de mãsuri privind instruirea, ocuparea forţei de muncã sau dezvoltarea resurselor umane. În acest sens, se va asigura cooperarea dintre organismele de învãţãmânt profesional implicate în ocuparea forţei de muncã, afaceri şi grupurile de afaceri, centrele de instruire şi organizaţiile neguvernamentale.
Formulare
Formularele emise de autoritãţile naţionale, regionale sau locale privind anunţarea, solicitarea şi acordarea de fonduri nerambursabile de asistenţã destinate beneficiarilor finali sau oricãrei alte entitãţi eligibile pentru asemenea asistenţã vor trebui sã indice faptul cã Uniunea Europeanã şi în mod special programele PHARE, ISPA sau SAPARD furnizeazã sprijinul financiar. Notificarea de asistenţã transmisã beneficiarilor va menţiona volumul sau procentul de asistenţã finanţat de programul în cauzã. Dacã asemenea documente poartã stema naţionalã sau regionalã, ele vor purta, de asemenea, şi însemnul Uniunii Europene de aceeaşi mãrime.
4.3. Publicul general
Media
Autoritãţile competente vor informa mass-media, în maniera cea mai potrivitã, despre acţiunile cofinanţate de Uniunea Europeanã şi în special de PHARE, ISPA sau SAPARD. Asemenea participare va fi reflectatã în mod corect în aceastã informare.
În acest scop, lansarea operaţiunilor (dupã ce au fost adoptate de Comisie) şi fazele importante ale implementãrii lor vor face subiectul unor mãsuri de informare, cu precãdere în mass-media regionalã (presã, radio şi televiziune). Trebuie asiguratã o colaborare corespunzãtoare cu DCE din ţara beneficiarã.
Principiile menţionate în cele douã paragrafe precedente se vor aplica anunţurilor, cum ar fi comunicate de presã sau comunicate de publicitate.
Acţiuni informative
Organizarea de acţiuni informative, cum ar fi conferinţe, seminarii, târguri şi expoziţii în legãturã cu implementarea operaţiunilor parţial finanţate de programele PHARE, ISPA sau SAPARD va urmãri sã facã explicitã participarea Uniunii Europene. Poate fi folositã ocazia pentru a se expune steagurile europene în camerele unde au loc întâlniri şi se pune emblema Uniunii Europene pe documente, în funcţie de situaţie. DCE din ţara beneficiarã va ajuta, dupã necesitãţi, la pregãtirea şi realizarea acestor evenimente.
Materiale informative
Publicaţiile (cum ar fi broşuri şi pliante) despre programe şi mãsuri similare finanţate sau cofinanţate de PHARE, ISPA sau SAPARD trebuie sã conţinã pe pagina de titlu o indicaţie clarã a participãrii Uniunii Europene, precum şi simbolul Uniunii Europene, în cazul în care stema naţionalã sau regionalã este folositã.
În cazul în care asemenea publicaţii includ o prefaţã, aceasta trebuie semnatã atât de persoana responsabilã în ţara beneficiarã, cât şi de delegatul Comisiei, în numele acesteia, pentru a asigura cã participarea Uniunii Europene este clarã.
Aceste publicaţii se vor referi la organismele naţionale şi regionale responsabile cu informarea pãrţilor interesate.
Principiile menţionate mai sus se vor aplica, de asemenea, şi materialelor audiovizuale.
5. Aranjamente speciale privind panouri, plãcuţe permanente şi postere
Pentru a asigura vizibilitatea mãsurilor finanţate parţial de programele PHARE, ISPA sau SAPARD, ţãrile beneficiare vor asigura faptul cã urmãtoarele mãsuri de informare şi publicitate se supun urmãtoarelor:
Panouri
Panourile care furnizeazã informaţii privind participarea Uniunii Europene la finanţarea investiţiei ar trebui ridicate la locul tuturor proiectelor în care participarea Uniunii Europene ajunge pânã la un milion euro sau mai mult. Chiar în cazul în care autoritãţile naţionale sau regionale competente nu ridicã un panou care sã anunţe propria lor implicare în finanţare, asistenţa Uniunii Europene trebuie menţionatã oricum pe un panou special. Panourile trebuie sã fie de o mãrime corespunzãtoare anvergurii operaţiunii (ţinând seama de mãrimea cofinanţãrii din partea Uniunii Europene) şi trebuie sã fie pregãtite conform instrucţiunilor prevãzute în manualul tehnic ce se poate obţine de la delegaţiile Comisiei Europene, la care se face referire mai sus.
Panourile vor fi mutate nu mai devreme de 6 luni dupã terminarea lucrãrilor şi înlocuite, în cazurile în care este posibil, de o plãcuţã permanentã în conformitate cu specificaţiile descrise în manualul tehnic la care se face referire mai sus.
Plãcuţe permanente
Plãcuţe permanente ar trebui amplasate în zonele accesibile publicului larg (centre de congrese, aeroporturi, staţii etc.). În plus faţã de însemnul Uniunii Europene, asemenea plãcuţe trebuie sã specifice partea finanţatã de Uniunea Europenã, alãturi de o menţiune a programului în cauzã (PHARE, ISPA sau SAPARD).
În cazul în care o autoritate naţionalã, regionalã sau localã ori un alt beneficiar decide sã ridice un panou, sã plaseze o plãcuţã permanentã, sã afişeze un poster sau sã ia orice altã mãsurã pentru a da informaţii despre proiecte cu un cost mai mic de un milion euro, participarea Uniunii Europene trebuie, de asemenea, sã fie indicatã.
6. Prevederi finale
Autoritãţile naţionale, regionale sau locale implicate pot lua, în orice situaţie, mãsuri suplimentare, dacã le considerã a fi necesare. Ele vor consulta DCE şi o vor informa despre iniţiativele pe care le au în vedere, astfel încât DCE sã poatã participa în mod corespunzãtor la realizarea acestora.
Pentru a înlesni implementarea acestor prevederi, Comisia, prin intermediul delegaţiilor sale la faţa locului, va asigura asistenţã tehnicã sub forma îndrumãrii asupra cerinţelor de design, în cazul în care este necesar. Se va realiza un manual, scris în limba ţãrii respective, care va conţine indicaţii detaliate în formã electronicã şi acesta va fi disponibil la cerere.


ANEXA E
la acord

Buget




┌──────┬────────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┐
│Mãsura│ Nume │ INV │ IB │Total │ Total │ IFI- │ Total │
│ │ │ │ │PHARE │cofinanţare│cofinanţare│general│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │ �,14�,49�,63│ 107,22│ 60,00│ 575,85│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .01 │CRITERII POLITICE │ 31,90│ 26,00│ 57,90│ 13,20│ │ 71,10│
├──────┴────────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┤
│ A: Dezvoltarea democraţiei, drepturilor umane şi a respectului pentru minoritãţi │
├──────┬────────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┤
│ .01 │Sectorul "Minoritãţi" │ 13,50│ 2,00│ 15,50│ 6,50│ │ 22,00│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │Societatea civilã │ 0,00│ 6,00│ 6,00│ 0,00│ │ 6,00│
├──────┴────────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┤
│ B: Dezvoltarea instituţiilor din România │
├──────┬────────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┤
│ .03 │Sectorul "Reforma administraţiei publice" │ 4,90│ 9,10│ 14,00│ 2,04│ │ 16,04│
├──────┴────────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┤
│ C: Consolidarea statului de drept │
├──────┬────────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┤
│ .04 │Sectorul "Reforma sistemului judiciar", │ 13,30│ 6,70│ 20,00│ 4,46│ │ 24,46│
│ │inclusiv penitenciare │ │ │ │ │ │ │
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .05 │Cooperare interinstituţionalã anticorupţie │ 0,20│ 2,20│ 2,40│ 0,20│ │ 2,60│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │CRITERII ECONOMICE │ 0,22│ 7,80│ 8,02│ 1,41│ │ 9,43│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .01 │Cadastru │ 0,22│ 4,10│ 4,32│ 1,41│ │ 5,73│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │Sprijin orizontal pentru industrie │ 0,00│ 3,70│ 3,70│ 0,00│ │ 3,70│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .03 │OBLIGAŢII asumate conform ACQUIS-ului │ 95,71│ 44,62�,33│ 34,98│ │ 175,31│
├──────┴────────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┤
│ A: Sectoare prioritare │
├──────┬────────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┤
│ .01 │Sectorul "Finanţe publice" │ 15,00│ 3,90│ 18,90│ 5,00│ │ 23,90│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │Sectorul "Agriculturã" │ 22,70│ 3,70│ 26,40│ 8,46│ │ 34,86│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .03 │Sectorul "Mediu" │ 7,28│ 16,90│ 24,18│ 2,79│ │ 26,97│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .04 │Sectorul "Managementul frontierelor" │ 31,21│ 5,35│ 36,56│ 10,57│ │ 47,13│
├──────┴────────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┤
│ B: Mãsuri specifice pentru anul 2006 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Piaţã internã │
├──────┬────────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────────┬───────────┬───────┤
│ .05 │Competiţie │ 0,50│ 1,00│ 1,50│ 0,45│ │ 1,95│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .06 │Drept de proprietate industrialã şi intelectualã│ 0,80│ 0,70│ 1,50│ 0,27│ │ 1,77│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .07 │CSA │ 0,00│ 1,00│ 1,00│ 0,00│ │ 1,00│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .08 │CNVM │ 1,00│ 0,50│ 1,50│ 0,34│ │ 1,84│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .09 │Statisticã │ 0,00│ 1,84│ 1,84│ 0,00│ │ 1,84│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.10 │Transport │ 7,39│ 0,63│ 8,02│ 2,56│ │ 10,58│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │Sãnãtate │ 6,13│ 3,25│ 9,38│ 2,05│ │ 11,43│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.11 │Sânge şi ţesuturi umane │ 4,13│ 2,25│ 6,38│ 1,38│ │ 7,76│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.12 │Sãnãtate mintalã │ 2,00│ 1,00│ 3,00│ 0,67│ │ 3,67│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │Afaceri interne │ 3,05│ 3,50│ 6,55│ 2,24│ │ 8,79│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.13 │Antidroguri │ 0,55│ 0,60│ 1,15│ 0,40│ │ 1,55│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.14 │Jandarmerie │ 0,00│ 1,00│ 1,00│ 0,25│ │ 1,25│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.15 │Azile şi migraţie │ 0,00│ 1,00│ 1,00│ 0,25│ │ 1,25│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.16 │Informaţii clasificate - crimã organizatã │ 1,50│ 0,90│ 2,40│ 1,00│ │ 3,40│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.17 │Spãlarea banilor │ 1,00│ 0,00│ 1,00│ 0,34│ │ 1,34│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.18 │Comunicaţii │ 0,00│ 1,50│ 1,50│ 0,00│ │ 1,50│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ 0.19 │Protejarea patrimoniului cultural │ 0,65│ 0,85│ 1,50│ 0,25│ │ 1,75│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .04 │COEZIUNE ECONOMICÃ ŞI SOCIALÃ �,81│ 17,20�,01│ 56,63│ 60,00│ 303,64│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │Partea 1 - MIE �,60│ 5,25�,85│ 45,87│ 60,00│ 248,72│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │Partea 2 - MMSSF │ 17,77│ 8,00│ 25,77│ 5,94│ │ 31,71│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │Partea 3 - OPCP │ 14,44│ 3,95│ 18,39│ 4,82│ │ 23,21│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .05 │ACŢIUNI ŞI NECESITÃŢI SPECIFICE │ 2,50│ 12,87│ 15,37│ 1,00│ │ 16,37│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .01 │Sprijin pentru managementul fondurilor │ 2,50│ 12,87│ 15,37│ 1,00│ │ 16,37│
│ │Uniunii Europene │ │ │ │ │ │ │
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │Iniţiative comunitare │ │ │ 0,00│ 0,00│ │ 0,00│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .03 │Schema de evaluare │ │ │ 0,00│ 0,00│ │ 0,00│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .06 │PROGRAME COMUNITARE (PC) │ 0,00│ 0,00│ 0,00│ 0,00│ │ 0,00│
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .01 │PC şi agenţii │ │ │ 0,00│ │ │ │
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ .02 │Sprijin pentru beneficiarii finali │ │ │ 0,00│ │ │ │
├──────┼────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼───────────┼───────────┼───────┤
│ │TOTAL GENERAL �,14�,49�,63│ 107,22│ 60,00│ 575,85│
└──────┴────────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴───────────┴───────────┴───────┘



------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016