Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 55 din 14 martie 2023 privind modificarea şi completarea Statutului de organizare şi funcţionare al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, recunoscut prin Hotărârea Guvernului nr. 399/2008
EMITENT: Secretariatul de Stat pentru Culte PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 330 din 20 aprilie 2023
În baza art. 22 alin. (1) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată,
în conformitate cu prevederile Ordinului secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 116/2016* privind modificarea şi completarea Procedurilor Operaţionale şi elaborarea Procedurilor de Sistem din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte,
* Ordinul secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 116/2016 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
având în vedere adresele Ministerului Justiţiei nr. 2/80.881 din 7.11.2014 şi 2/93.232 din 18.11.2014,
luând în considerare solicitările Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România nr. 16 din 17.01.2023 şi nr. 57 din 7.03.2023,
secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte emite prezentul ordin.
ART. I
Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, recunoscut prin Hotărârea Guvernului nr. 399/2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 324 din 24 aprilie 2008, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. II
Statutul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, recunoscut prin Hotărârea Guvernului nr. 399/2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 324 din 24 aprilie 2008, cu modificările ulterioare, cu modificările şi completările aduse prin prezentul ordin, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte,
Florinel-Irinel Frunză
Bucureşti, 14 martie 2023.
Nr. 55.
ANEXA 1
MODIFICĂRI ŞI COMPLETĂRI
la Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România,
recunoscut prin Hotărârea Guvernului nr. 399/2008
1. Preambulul se modifică şi va avea următorul cuprins:
"PREAMBUL
Recunoscând Sfânta Scriptură ca fiind singura normă de credinţă şi practică, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România este o biserică creştină, protestantă, evanghelică ce priveşte şi arată cu speranţă spre apropiata revenire în slavă a Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos, fiind implicată activ în ajutorarea semenilor şi în promovarea sănătăţii, a unei educaţii individuale consistente şi a libertăţii religioase şi de conştiinţă a tuturor oamenilor."
2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 1
(1) Credincioşii adventişti de ziua a şaptea din România, femei şi bărbaţi, copii şi tineri, fără deosebire de naţionalitate, etnie, limbă sau cultură, constituie o biserică creştină sub denumirea de Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România.
(2) Numele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România subliniază două adevăruri fundamentale, indicând importanţa şi locul special pe care îl ocupă în viaţa Bisericii şi arătând că ele îi definesc identitatea:
a) convingerea credincioşilor cu privire la apropierea revenirii lui Isus Hristos - evidenţiată de prezenţa cuvântului „adventistă“ (din lat. adventus, «venire»), în conformitate cu afirmaţia din Crezul creştin: «Iarăşi va să vie cu slavă, să judece viii şi morţii şi a cărui Împărăţie nu va avea sfârşit». Aceasta reprezintă fericita nădejde a adventiştilor de ziua a şaptea, iar împlinirea profeţiilor biblice şi situaţia actuală a omenirii arată că acest eveniment este iminent, chiar dacă data exactă a acestuia nu a fost descoperită;
b) respectarea zilei a şaptea a săptămânii, sâmbăta sau Sabatul, ca zi de odihnă şi de închinare, în conformitate cu învăţătura Bibliei - evidenţiată de cuvintele «de ziua a şaptea"
3. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 2
Alegerea simbolului grafic pentru a reprezenta identitatea Bisericii reflectă, de asemenea, valorile esenţiale pe care adventiştii de ziua a şaptea le preţuiesc. Astfel:
a) Biblia formează baza oricărei convingeri, iar poziţia complet deschisă transmite mesajul acceptării totale a Cuvântului lui Dumnezeu prin studiere şi aplicare permanentă.
b) În centrul mesajului Bibliei, dar şi al simbolului grafic se află Crucea, reprezentând Evanghelia salvării şi sacrificiul lui Hristos, subliniind astfel locul central al acestora în viaţa credincioşilor.
c) Cele trei linii ce înconjoară o sferă imaginară (Pământul) sugerează atât flăcările, ca simbol al Duhului Sfânt, Mesagerul adevărului, cât şi pe cei trei îngeri din Apocalipsa, capitolul 14, care înconjoară globul pământesc, evidenţiind misiunea Bisericii de a duce Evanghelia în toată lumea. (a se vedea imaginea asociată)
"
4. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 3
Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României."
5. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 4
Forul central de conducere şi reprezentare al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea este Uniunea de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea. Denumirea prescurtată este Uniunea Adventistă."
6. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 5
Misiunea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România este să îi cheme pe toţi oamenii să devină ucenici ai lui Isus Hristos, să proclame Evanghelia veşnică cuprinsă în mesajul celor trei îngeri (Apocalipsa 14:6-12) şi să îi pregătească pe oameni pentru apropiata revenire a lui Hristos."
7. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 6
Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România are o formă de conducere preponderent reprezentativă, aleasă în mod liber. Forma de conducere preponderent reprezentativă a Bisericii recunoaşte că autoritatea le aparţine credincioşilor Bisericii, iar responsabilitatea executivă pentru administrarea Bisericii le este delegată unor organisme reprezentative şi unor slujbaşi reprezentativi."
8. Titlul paragrafului „Raportul cu Biserica Adventistă Mondială“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Raportul cu Biserica Adventistă la nivel mondial"
9. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 7
(1) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România este parte integrantă a organizaţiei mondiale a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, denumită «Conferinţa Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea», cu sediul la Silver Spring, Maryland, SUA, şi a organizaţiei teritoriale «Divizia Inter-Europeană», denumită în continuare EUD, cu sediul la Berna, Elveţia.
(2) Misiunea, principiile şi regulamentele Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România sunt în conformitate cu statutul şi procedurile adoptate de Comitetul Executiv al EUD şi/sau ale Conferinţei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea [Working Policy]. Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România este în armonie cu principiile fundamentale, programele, iniţiativele şi acţiunile adoptate şi aprobate de Conferinţa Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea în sesiunile sale."
10. După articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 8^1, cu următorul cuprins:
"ART. 8^1
Adventiştii de ziua a şaptea acceptă Biblia ca singurul lor crez şi susţin un număr de principii fundamentale de doctrină ca fiind învăţătura Sfintelor Scripturi. Aşa cum sunt prezentate aici, aceste convingeri constituie modul în care Biserica înţelege şi exprimă învăţătura Sfintelor Scripturi. Revizuirea acestor declaraţii poate avea loc cu ocazia unei sesiuni a Conferinţei generale, atunci când Biserica este condusă de Duhul Sfânt spre o înţelegere mai profundă a adevărului Bibliei sau când găseşte un limbaj mai adecvat prin care să exprime învăţăturile Cuvântului sfânt al lui Dumnezeu.
I. Sfânta Scriptură. Sfânta Scriptură, Vechiul şi Noul Testament, constituie Cuvântul scris al lui Dumnezeu, transmis prin inspiraţie divină. Autorii inspiraţi au vorbit şi au scris aşa cum au fost mânaţi de Duhul Sfânt. În acest Cuvânt, Dumnezeu i-a încredinţat omului cunoştinţele necesare în vederea mântuirii. Sfânta Scriptură constituie descoperirea supremă, plină de autoritate şi infailibilă a voii Sale. Ele sunt normă pentru caracter, criteriul de verificare a experienţei, descoperirea supremă a doctrinelor şi relatarea demnă de încredere a intervenţiilor lui Dumnezeu în istorie (Biblia: Psalmii 119:105; Proverbele 30:5,6; Isaia 8:20; Ioan 17:17; 1 Tesaloniceni 2:13; 2 Timotei 3:16,17; Evrei 4:12; 2 Petru 1:20,21).
II. Trinitatea. Există un singur Dumnezeu: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, o unitate a trei Persoane ce coexistă din veşnicie. Dumnezeu este nemuritor, atotputernic, atotcunoscător, mai presus de toate şi pretutindeni prezent. El este infinit şi mai presus de înţelegerea umană, dar totuşi cunoscut prin faptul că li S-a descoperit oamenilor. Dumnezeu, care este dragoste, este pentru totdeauna vrednic de închinare, de adorare şi de slujire din partea întregii creaţii (Biblia: Geneza 1:26; Deuteronomul 6:4; Isaia 6:8; Matei 28:19; Ioan 3:16; 2 Corinteni 1:21,22; 13:14; Efeseni 4:4-6; 1 Petru 1:2).
III. Dumnezeu Tatăl. Dumnezeu Tatăl cel veşnic este Creatorul, Izvorul, Susţinătorul şi Suveranul întregii lumi create. El este drept şi sfânt, milos şi îndurător, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie neclintită. Calităţile şi capacităţile manifestate în Fiul şi Duhul Sfânt sunt, de asemenea, manifestări ale Tatălui (Biblia: Geneza 1:1; Deuteronomul 4:35; Psalmii 110:1; Ioan 3:16; 14:9; 1 Corinteni 15:28; 1 Timotei 1:17; 1 Ioan 4:8; Apocalipsa 4:11).
IV. Dumnezeu Fiul. Dumnezeu Fiul cel veşnic S-a întrupat în persoana lui Isus Hristos. Prin El au fost create toate lucrurile, prin El este descoperit caracterul lui Dumnezeu, este adusă la îndeplinire mântuirea omenirii şi este judecată lumea. De-a pururi Dumnezeu adevărat, El a devenit, de asemenea, om adevărat - Isus Hristos. El a fost conceput de Duhul Sfânt şi născut dintr-o fecioară - Maria. A trăit şi a fost ispitit ca o fiinţă umană, dar a exemplificat în viaţa Lui în mod desăvârşit neprihănirea şi iubirea lui Dumnezeu. Prin minunile Sale, a manifestat puterea lui Dumnezeu şi a fost recunoscut ca fiind Mesia cel făgăduit de Dumnezeu. De bunăvoie a suferit şi a murit pe cruce pentru păcatele noastre şi, în locul nostru, a fost înviat din morţi şi S-a înălţat la Cer ca să slujească în sanctuarul ceresc în favoarea noastră. El va veni din nou în slavă pentru a aduce eliberarea finală a poporului Său şi restaurarea tuturor lucrurilor (Biblia: Isaia 53:4-6; Daniel 9:25-27; Luca 1:35; Ioan 1:1-3,14; 5:22; 10:30; 14:1-3,9,13; Romani 6:23; 1 Corinteni 15:3,4; 2 Corinteni 3:18; 5:17-19; Filipeni 2:5-11; Coloseni 1:15-19; Evrei 2:9-18; 8:1,2).
V. Dumnezeu Duhul Sfânt. Dumnezeu Duhul cel veşnic a luat parte împreună cu Tatăl şi cu Fiul la creaţie, la întrupare şi la răscumpărare. El este o persoană tot aşa cum sunt Tatăl şi Fiul. El i-a inspirat pe scriitorii Sfintelor Scripturi. El a umplut viaţa Domnului Hristos cu putere. El îi atrage şi îi convinge pe oameni, iar pe cei care răspund pozitiv îi înnoieşte şi îi transformă după chipul lui Dumnezeu. Trimis de Tatăl şi de Fiul pentru a fi întotdeauna alături de copiii lui Dumnezeu, El revarsă daruri spirituale asupra Bisericii şi o împuterniceşte să dea mărturie despre Hristos şi, în armonie cu Scripturile, o conduce în tot adevărul (Biblia: Geneza 1:1,2; 2 Samuel 23:2; Psalmii 51:11; Isaia 61:1; Luca 1:35; 4:18; Ioan 14:16-18,26; 15:26; 16:7-13; Faptele Apostolilor 1:8; 5:3; 10:38; Romani 5:5; 1 Corinteni 12:7-11; 2 Corinteni 3:18; 2 Petru 1:21).
VI. Creaţia. Dumnezeu a descoperit în Scriptură raportul autentic şi istoric al lucrării Sale creatoare. El a creat universul, iar într-o recentă creaţie pe parcursul a şase zile «a făcut cerurile şi pământul şi tot ce este în ele» şi S-a odihnit în ziua a şaptea. Astfel, a instituit Sabatul ca un memorial perpetuu al lucrării pe care a făcut-o şi a încheiat-o în decurs de şase zile literale care, împreună cu Sabatul, au constituit aceeaşi unitate de timp pe care o numim şi astăzi săptămână. Primul bărbat şi prima femeie au fost făcuţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, ca o încoronare a lucrării de creaţie, li s-a dat stăpânire peste întreaga lume şi au primit răspunderea să se îngrijească de ea. Când lumea a fost făcută, aceasta a fost «foarte bună», proclamând slava lui Dumnezeu (Biblia: Geneza 1:2; 5; 11; Exodul 20:8-11; Psalmii 19:1-6; 33:6,9; 104; Isaia 45:12,18; Faptele Apostolilor 17:24; Coloseni 1:16; Evrei 1:2; 11:3; Apocalipsa 10:6; 14:7).
VII. Natura omului. Bărbatul şi femeia au fost făcuţi după chipul lui Dumnezeu, având personalitate, puterea şi libertatea de a gândi şi de a acţiona. Deşi a fost creat fiinţă liberă, fiecare om este o unitate indivizibilă formată din corp, minte şi spirit, depinzând de Dumnezeu pentru viaţă, suflare şi toate celelalte. Când primii noştri părinţi nu L-au ascultat pe Dumnezeu, ei şi-au renegat dependenţa de El şi au părăsit poziţia lor înaltă. Chipul lui Dumnezeu în ei s-a deteriorat şi au devenit supuşi morţii. Urmaşii lor împărtăşesc această natură căzută şi consecinţele ei. Se nasc având slăbiciuni şi înclinaţii spre rău. Dar Dumnezeu a împăcat lumea cu Sine în Hristos şi, prin Duhul Său, reface în muritorii pocăiţi chipul Făcătorului lor. Creaţi pentru slava lui Dumnezeu, ei sunt chemaţi să-L iubească pe El, să se iubească unii pe alţii şi să aibă grijă de mediul în care trăiesc (Biblia: Geneza 1:26-28; 2:7,15; 3; Psalmii 8:4-8; 51:5,10; 58:3; Ieremia 17:9; Faptele Apostolilor 17:24-28; Romani 5:12-17; 2 Corinteni 5:19,20; Efeseni 2:3; 1 Tesaloniceni 5:23; 1 Ioan 3:4; 4:7,8,11,20).
VIII. Marea luptă. Întreaga omenire continuă să fie implicată în marea luptă dintre Hristos şi Satana cu privire la caracterul lui Dumnezeu, Legea Sa şi suveranitatea Lui asupra universului. Acest conflict a început în Cer, atunci când o fiinţă creată şi înzestrată cu libertate de alegere a devenit, prin înălţare de sine, Satana, vrăjmaşul lui Dumnezeu, şi a condus la răzvrătire o parte dintre îngeri. El a introdus în lume spiritul de răzvrătire atunci când i-a dus în păcat pe Adam şi pe Eva. Acest păcat al omului a avut ca rezultat deformarea chipului lui Dumnezeu în oameni, dezordine în lumea creată şi, în cele din urmă, nimicirea ei în timpul potopului, după cum este relatat în raportul istoric din Geneza 1-11. Privită de întregul univers, această lume a devenit arena conflictului universal la finalul căruia Dumnezeul iubirii va fi dovedit nevinovat. Pentru a-l ajuta pe poporul Său în această luptă, Domnul Hristos îi trimite pe Duhul Sfânt şi pe îngerii Săi credincioşi să-l călăuzească, să-l ocrotească şi să-l susţină pe calea mântuirii (Biblia: Geneza 3; 6–8; Iov 1:6-12; Isaia 14:12-14; Ezechiel 28:12-18; Romani 1:19-32; 3:4; 5:12-21; 8:19-22; 1 Corinteni 4:9; Evrei 1:14; 1 Petru 5:8; 2 Petru 3:6; Apocalipsa 12:4-9).
IX. Viaţa, moartea şi învierea Domnului Hristos. În viaţa Domnului Hristos de ascultare desăvârşită de voia lui Dumnezeu, în suferinţele Sale, în moartea şi învierea Sa, Dumnezeu a oferit singurul mijloc de ispăşire pentru păcatul omenirii, astfel încât aceia care, prin credinţă, primesc această ispăşire să poată avea viaţa veşnică şi întregul univers creat să poată înţelege mai bine sfânta şi infinita iubire a Creatorului. Această ispăşire desăvârşită justifică dreptatea Legii lui Dumnezeu şi bunătatea caracterului Său, întrucât ea deopotrivă condamnă păcatul nostru şi oferă o soluţie pentru iertarea noastră. Moartea lui Hristos este înlocuitoare şi ispăşitoare, aducând împăcare şi transformare. Învierea în trup a lui Hristos proclamă triumful lui Dumnezeu asupra forţelor răului, iar celor care acceptă ispăşirea le asigură biruinţa finală asupra păcatului şi a morţii. Învierea proclamă domnia lui Isus Hristos, înaintea căruia se va pleca orice genunchi din Ceruri şi de pe Pământ (Biblia: Geneza 3:15; Psalmii 22:1; Isaia 53; Ioan 3:16; 14:30; Romani 1:4; 3:25; 4:25; 8:3,4; 1 Corinteni 15:3,4,20-22; 2 Corinteni 5:14,15,19-21; Filipeni 2:6-11; Coloseni 2:15; 1 Petru 2:21,22; 1 Ioan 2:2; 4:10).
X. Experienţa mântuirii. În infinita Sa iubire şi milă, Dumnezeu L-a făcut pe Hristos, pe Cel care n-a cunoscut păcat, păcat pentru noi, pentru ca, în El, să putem fi făcuţi neprihănirea lui Dumnezeu. Conduşi de Duhul Sfânt, ne dăm seama de nevoia noastră, ne recunoaştem păcătoşenia, ne pocăim de nelegiuirea noastră şi ne manifestăm credinţa în Isus ca Domn şi Mântuitor, ca Înlocuitor şi Exemplu. Această credinţă mântuitoare vine prin puterea divină a Cuvântului şi este darul harului lui Dumnezeu. Prin Hristos, noi suntem îndreptăţiţi, înfiaţi ca fii şi fiice ale lui Dumnezeu şi eliberaţi de sub stăpânirea păcatului. Prin Duhul Sfânt, suntem născuţi din nou şi sfinţiţi; Duhul ne reînnoieşte mintea, scrie legea iubirii lui Dumnezeu în inima noastră şi ne dă puterea de a trăi o viaţă sfântă. Rămânând în El, devenim părtaşi la natura divină şi avem garanţia mântuirii - acum şi în ziua judecăţii (Biblia: Geneza 3:15; Isaia 45:22; 53; Ieremia 31:31-34; Ezechiel 33:11; 36:25-27; Habacuc 2:4; Marcu 9:23,24; Ioan 3:3-8,16; 16:8; Romani 3:21-26; 5:6-10; 8:1-4,14-17; 10:17; 12:2; 2 Corinteni 5:17-21; Galateni 1:4; 3:13,14,26; 4:4-7; Efeseni 2:4-10; Coloseni 1:13,14; Tit 3:3-7; Evrei 8:7-12; 1 Petru 1:23; 2:21,22; 2 Petru 1:3,4; Apocalipsa 13:8).
XI. Creşterea în Hristos. Prin moartea Sa pe cruce, Isus a obţinut victoria asupra forţelor răului. El, care în timpul lucrării Sale pe Pământ a ţinut sub control spiritele demonice, le-a înfrânt puterea şi a asigurat condamnarea lor finală. Biruinţa lui Isus ne oferă şi nouă biruinţa asupra forţelor răului - care încearcă încă să ne controleze - atunci când umblăm cu El în pace, bucurie şi încredere în dragostea Sa. Acum, Duhul Sfânt locuieşte în noi şi ne dă putere. Fiind consacraţi neîncetat lui Isus, Domnul şi Mântuitorul nostru, suntem eliberaţi de povara faptelor noastre din trecut. Nu mai trăim în întuneric, în frică de puterile răului, în ignoranţa şi în lipsa de sens a vieţii de dinainte. În această nouă eliberare primită de la Isus, suntem chemaţi să ne asemănăm tot mai mult cu El în caracter, comunicând cu El zilnic prin rugăciune, hrănindu-ne din Cuvântul Său, meditând la El şi la providenţa Sa, aducându-I laude prin cântări, adunându-ne pentru închinare şi implicându-ne în misiunea Bisericii. Suntem, de asemenea, chemaţi să urmăm exemplul lui Hristos, slujind cu iubire nevoilor fizice, mintale, emoţionale şi spirituale ale oamenilor. Atunci când ne dedicăm pe noi înşine slujirii pline de dragoste a celor de lângă noi şi când dăm mărturie despre mântuirea Sa, prezenţa constantă a lui Dumnezeu alături de noi prin intermediul Duhului Sfânt transformă fiecare moment şi fiecare responsabilitate într-o experienţă spirituală (Biblia: 1 Cronici 29:11; Psalmii 1:1,2; 23:4; 77:11,12; Matei 20:25-28; 25:31-46; Luca 10:17-20; Ioan 20:21; Romani 8:38,39; 2 Corinteni 3:17,18; Galateni 5:22-25; Efeseni 5:19,20; 6:12-18; Filipeni 3:7-14; Coloseni 1:13,14; 2:6,14,15; 1 Tesaloniceni 5:16-18,23; Evrei 10:25; Iacov 1:27; 2 Petru 2:9; 3:18; 1 Ioan 4:4).
XII. Biserica. Biserica este comunitatea de credincioşi care Îl recunosc pe Isus Hristos ca Domn şi Mântuitor. În calitate de urmaşi ai poporului lui Dumnezeu din timpurile Vechiului Testament, suntem chemaţi să ieşim din lume; ne unim pentru închinare, pentru părtăşie, pentru învăţarea Cuvântului, pentru celebrarea Cinei Domnului, pentru slujirea oamenilor şi pentru proclamarea Evangheliei în toată lumea. Autoritatea Bisericii provine de la Hristos, care este Cuvântul întrupat descoperit de Scriptură. Biserica este familia lui Dumnezeu; adoptaţi de El şi devenind copiii Lui, membrii Bisericii trăiesc pe baza noului legământ. Biserica este trupul lui Hristos, o comunitate de credinţă al cărei Cap este Hristos Însuşi. Biserica este mireasa pentru care Hristos a murit, ca să o poată sfinţi şi curăţa. La revenirea Sa triumfătoare, El va prezenta o Biserică glorioasă, formată din credincioşi din toate timpurile, răscumpăraţi cu sângele Său, fără pată şi fără zbârcitură, ci sfinţi şi fără prihană (Biblia: Geneza 12:1-3; Exodul 19:3-7; Matei 16:13-20; 18:18; 28:19,20; Faptele Apostolilor 2:38-42; 7:38; 1 Corinteni 1:2; Efeseni 1:22,23; 2:19-22; 3:8-11; 5:23-27; Coloseni 1:17,18; 1 Petru 2:9).
XIII. Rămăşiţa şi misiunea ei. Biserica universală este compusă din toţi aceia care cred cu adevărat în Hristos. Totuşi, în timpul sfârşitului - într-o perioadă de apostazie foarte răspândită -, o rămăşiţă a fost chemată să păzească poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Isus. Această rămăşiţă anunţă sosirea ceasului judecăţii, proclamă mântuirea prin Hristos şi vesteşte apropierea revenirii Sale. Această proclamare este simbolizată de cei trei îngeri din Apocalipsa 14. Ea coincide cu lucrarea de judecată din Ceruri şi are ca efect o lucrare de pocăinţă şi reformă pe Pământ. Fiecare credincios este chemat să participe personal la această acţiune mondială de mărturisire (Biblia: Daniel 7:9-14; Isaia 1:9; 11:11; Ieremia 23:3; Mica 2:12; 2 Corinteni 5:10; 1 Petru 1:16-19; 4:17; 2 Petru 3:10-14; Iuda 1:3,14; Apocalipsa 12:17; 14:6-12; 18:1-4).
XIV. Unitatea în trupul lui Hristos. Biserica este un singur trup cu mulţi membri, chemaţi din orice popor, neam, seminţie şi limbă. În Hristos, noi suntem o creaţie nouă; deosebirile de rasă, cultură, educaţie şi naţionalitate, precum şi diferenţele dintre cei de sus şi cei de jos, dintre bogaţi şi săraci sau dintre bărbaţi şi femei nu trebuie să genereze dezbinări între noi. Suntem cu toţii egali în Hristos, care, prin acelaşi Duh, ne-a legat într-o singură părtăşie cu El şi unii cu alţii. Noi trebuie să slujim şi să fim slujiţi fără părtinire şi fără rezerve. Prin descoperirea lui Isus Hristos în Scriptură, noi împărtăşim aceeaşi credinţă şi aceeaşi speranţă şi le oferim tuturor oamenilor o mărturie unitară. Această unitate îşi are izvorul în unitatea unui Dumnezeu triunic, care ne-a adoptat pentru a fi copii ai Săi (Biblia: Psalmii 133:1; Matei 28:19,20; Ioan 17:20-23; Faptele Apostolilor 17:26,27; Romani 12:4,5; 1 Corinteni 12:12-14; 2 Corinteni 5:16,17; Galateni 3:27-29; Efeseni 2:13-16; 4:3-6,11-16; Coloseni 3:10-15).
XV. Botezul. Prin botez, noi ne mărturisim credinţa în moartea şi învierea lui Isus Hristos şi dăm mărturie despre moartea noastră faţă de păcat şi hotărârea de a umbla în înnoirea vieţii. Astfel Îl recunoaştem pe Hristos ca Domn şi Mântuitor, devenim parte din poporul Lui şi suntem primiţi ca membri de Biserica Sa. Botezul este un simbol al unirii noastre cu Hristos, al iertării păcatelor noastre şi al faptului că am primit Duhul Sfânt. Botezul are loc prin scufundarea în apă şi este condiţionat de mărturisirea credinţei în Isus şi de dovada pocăinţei de păcat. Este precedat de instruire conform Sfintei Scripturi şi de acceptarea învăţăturilor ei (Biblia: Matei 28:19,20; Faptele Apostolilor 2:38; 16:30-33; 22:16; Romani 6:1-6; Galateni 3:27; Coloseni 2:12,13).
XVI. Cina Domnului. Cina Domnului este împărtăşirea cu simbolurile trupului şi sângelui lui Isus, ca o expresie a credinţei în El, Domnul şi Mântuitorul nostru. În această experienţă a împărtăşirii, Hristos este prezent pentru a Se întâlni cu poporul Său şi a-l întări. Prin participarea noastră, vestim cu bucurie moartea Domnului până când El va reveni. Pregătirea pentru Cina Domnului presupune cercetare de sine, pocăinţă şi mărturisire. Învăţătorul a rânduit serviciul spălării picioarelor ca un simbol al unei purificări reînnoite, o expresie a dispoziţiei de a ne sluji unul altuia în umilinţă, asemenea lui Hristos, şi de a ne uni inimile în dragoste. Serviciul Cinei Domnului le este deschis tuturor credincioşilor creştini (Biblia: Matei 26:17-30; Ioan 6:48-63; 13:1-17; 1 Corinteni 10:16,17; 11:23-30; Apocalipsa 3:20).
XVII. Darurile şi slujbele spirituale. Dumnezeu revarsă peste toţi membrii Bisericii Sale din orice vreme daruri spirituale pe care fiecare membru trebuie să le folosească într-o slujire plină de iubire şi pentru binele comun al Bisericii şi al oamenilor. Date prin intermediul Duhului Sfânt, care le împarte fiecărui membru după cum voieşte, darurile asigură toate aptitudinile şi capacităţile de slujire de care are nevoie Biserica pentru a-şi îndeplini funcţiile stabilite de Dumnezeu. Conform Sfintei Scripturi, aceste daruri cuprind activităţi de slujire precum credinţa, vindecarea, profeţia, predicarea, predarea, administrarea, împăcarea, compasiunea, slujirea altruistă şi binefacerea, care au ca scop ajutorarea şi încurajarea oamenilor. Unii membri sunt chemaţi de Dumnezeu şi înzestraţi de Duhul Sfânt pentru îndeplinirea funcţiilor recunoscute de Biserică în lucrarea pastorală, de evanghelizare şi de învăţare a altora, lucrări necesare în mod deosebit pentru pregătirea membrilor în vederea slujirii, pentru dezvoltarea Bisericii spre maturitate spirituală, precum şi pentru realizarea unităţii în credinţă şi în cunoaşterea lui Dumnezeu. Când membrii folosesc aceste daruri spirituale ca nişte administratori credincioşi ai harului felurit al lui Dumnezeu, Biserica este ocrotită de influenţa distructivă a doctrinelor false, se dezvoltă printr-o creştere care este de la Dumnezeu şi se zideşte în credinţă şi în dragoste (Biblia: Faptele Apostolilor 6:1-7; Romani 12:4-8; 1 Corinteni 12:7-11,27,28; Efeseni 4:8,11-16; 1 Timotei 3:1-13; 1 Petru 4:10,11).
XVIII. Darul profeţiei. Scriptura confirmă că unul dintre darurile Duhului Sfânt este profeţia. Acest dar este un semn de identificare al Bisericii rămăşiţei şi noi credem că a fost manifestat în lucrarea lui Ellen Gould White. Scrierile ei vorbesc cu autoritate profetică şi îi oferă Bisericii mângâiere, călăuzire, instruire şi îndreptare. De asemenea, ele afirmă clar că Biblia este standardul după care trebuie să verificăm orice învăţătură şi orice experienţă (Biblia: Ioel 2:28,29; Faptele Apostolilor 2:14-21; Evrei 1:1-3; Apocalipsa 12:17; 19:10).
XIX. Legea lui Dumnezeu. Marile principii ale Legii lui Dumnezeu sunt cuprinse în Cele Zece Porunci şi exemplificate în viaţa lui Hristos. Ele exprimă iubirea lui Dumnezeu, voia şi hotărârile Lui cu privire la comportamentul şi relaţiile umane şi sunt obligatorii pentru toţi oamenii din toate timpurile. Aceste precepte constituie baza legământului lui Dumnezeu cu poporul Său şi standardul după care se desfăşoară judecata lui Dumnezeu. Prin intermediul Duhului Sfânt, ele scot în evidenţă păcatul şi trezesc simţământul nevoii de un Mântuitor. Mântuirea este prin har, nu prin fapte, iar rodul ei este ascultarea de porunci. Această ascultare dezvoltă caracterul creştin şi are ca rezultat o stare de bine. Ea este dovada iubirii noastre pentru Domnul şi a preocupării pentru semenii noştri. Ascultarea care vine din credinţă demonstrează puterea Domnului Hristos de a transforma viaţa şi întăreşte în acest fel mărturisirea creştină (Biblia: Exodul 20:1-17; Deuteronomul 28:1-14; Psalmii 19:7-14; 40:7,8; Matei 5:17-20; 22:36-40; Ioan 14:15; 15:7-10; Romani 8:3,4; Efeseni 2:8-10; Evrei 8:8-10; 1 Ioan 2:3; 5:3; Apocalipsa 12:17; 14:12).
XX. Sabatul. Creatorul plin de har, după cele şase zile ale creaţiei, S-a odihnit în cea de-a şaptea zi şi a instituit Sabatul ca un memorial al creaţiei pentru toţi oamenii. Porunca a patra a Legii de neschimbat a lui Dumnezeu cere păzirea acestui Sabat, ziua a şaptea, ca zi de odihnă, de închinare şi de slujire, în armonie cu învăţătura şi practica lui Isus, Domnul Sabatului. Sabatul este o zi de plăcută comuniune cu Dumnezeu şi cu ceilalţi credincioşi. El este un simbol al răscumpărării noastre în Hristos, un semn al sfinţirii noastre, o dovadă a loialităţii noastre şi o pregustare a viitorului nostru veşnic în Împărăţia lui Dumnezeu. Sabatul este semnul perpetuu al legământului veşnic dintre Dumnezeu şi poporul Său. Păzirea cu bucurie a acestui timp sfânt de seara până seara, de la apus de soare până la apus de soare, este o celebrare a actelor creatoare şi răscumpărătoare ale lui Dumnezeu (Biblia: Geneza 2:1-3; Exodul 20:8-11; 31:13-17; Leviticul 23:32; Deuteronomul 5:12-15; Isaia 56:5,6; 58:13,14; Ezechiel 20:12,20; Matei 12:1-12; Marcu 1:32; Luca 4:16; Evrei 4:1-11).
XXI. Administrarea creştină a vieţii. Noi suntem administratorii lui Dumnezeu, primind de la El timp, oportunităţi, capacităţi şi bunuri materiale, binecuvântările pământului şi resursele lui. Suntem responsabili în faţa Lui pentru buna lor folosire. Îl recunoaştem pe Dumnezeu ca proprietar prin slujirea cu devotament a Lui şi a semenilor noştri, prin dăruirea zecimii şi prin oferirea de daruri pentru vestirea Evangheliei şi pentru susţinerea şi dezvoltarea Bisericii Sale. Administrarea acestor resurse este un privilegiu oferit nouă de Dumnezeu, pentru creşterea în dragoste şi pentru biruinţa asupra egoismului şi a lăcomiei. Administratorii se bucură de binecuvântările care vin asupra altora ca rezultat al credincioşiei lor (Biblia: Geneza 1:26-28; 2:15; 1 Cronici 29:14; Hagai 1:3-11; Maleahi 3:8-12; Matei 23:23; Romani 15:26,27; 1 Corinteni 9:9-14; 2 Corinteni 8:1-15; 9:7).
XXII. Comportamentul creştin. Suntem chemaţi să fim un popor evlavios, care gândeşte, simte şi acţionează în armonie cu principiile Cerului în toate aspectele vieţii personale şi sociale. Pentru ca Duhul să refacă în noi caracterul Domnului nostru, ne angajăm doar în acele activităţi care vor produce în viaţa noastră puritatea, sănătatea şi bucuria manifestate în viaţa Domnului Hristos. Acest lucru înseamnă că distracţiile şi plăcerile noastre trebuie să atingă cele mai înalte standarde ale bunului gust şi ale frumuseţii creştine. Deşi recunoaştem că există diferenţe culturale, îmbrăcămintea noastră trebuie să fie simplă, modestă şi de bun gust, corespunzătoare persoanelor a căror adevărată frumuseţe nu constă în împodobirea exterioară, ci în podoaba nepieritoare a unui duh blând şi smerit. De asemenea, înseamnă că, întrucât trupurile noastre sunt temple ale Duhului Sfânt, trebuie să le îngrijim într-un mod inteligent. Pe lângă mişcare fizică şi odihnă corespunzătoare, trebuie să adoptăm cea mai sănătoasă alimentaţie cu putinţă şi să ne abţinem de la alimentele identificate în Sfintele Scripturi ca fiind necurate. Din moment ce băuturile alcoolice, tutunul şi folosirea iresponsabilă a medicamentelor şi a narcoticelor sunt dăunătoare pentru corpurile noastre, trebuie să ne abţinem şi de la consumarea lor. În schimb, trebuie să ne implicăm în tot ceea ce aduce gândurile şi corpurile noastre în ascultare de Hristos, care doreşte să avem sănătate, bucurie şi bunătate (Biblia: Geneza 7:2; Exodul 20:15; Leviticul 11:1-47; Psalmii 106:3; Romani 12:1,2; 1 Corinteni 6:19,20; 10:31; 2 Corinteni 6:14-7:1; 10:5; Efeseni 5:1-21; Filipeni 2:4; 4:8; 1 Timotei 2:9,10; Tit 2:11,12; 1 Petru 3:1-4; 1 Ioan 2:6; 3 Ioan 2).
XXIII. Căsătoria şi familia. Instituţia căsătoriei a fost întemeiată de Dumnezeu în Eden şi confirmată de Isus ca o unire pe viaţă între un bărbat şi o femeie, într-o comuniune plină de iubire. Pentru creştin, legământul căsătoriei este încheiat atât cu Dumnezeu, cât şi cu partenerul de viaţă şi trebuie realizat numai între persoane care împărtăşesc aceeaşi credinţă. Iubirea reciprocă, onoarea, respectul şi responsabilitatea constituie structura acestei legături care trebuie să reflecte iubirea, sfinţenia, apropierea şi permanenţa relaţiei dintre Hristos şi Biserica Sa. Cu privire la divorţ, Isus a spus că persoana care divorţează de tovarăşul de viaţă, cu excepţia cazului de curvie, şi se recăsătoreşte cu altcineva comite adulter. Deşi e posibil ca în unele familii relaţiile să fie departe de ideal, un bărbat şi o femeie care se dedică cu totul unul celuilalt, în Hristos, prin căsătorie pot ajunge la unitatea plină de iubire prin călăuzirea Duhului şi îndrumarea Bisericii. Dumnezeu binecuvântează familia şi urmăreşte ca membrii ei să se ajute unul pe altul spre o deplină maturitate. Un semn al mesajului Evangheliei din vremea sfârşitului este apelul la a ţine familia cât mai unită. Părinţii trebuie să îşi crească astfel copiii, încât aceştia să-L iubească şi să-L asculte pe Domnul. Prin exemplul şi prin cuvintele lor, ei trebuie să îi înveţe că Hristos este un călăuzitor plin de dragoste, bunăvoinţă şi grijă, care Îşi doreşte ca ei să devină membri ai trupului Său, familia lui Dumnezeu, care include deopotrivă persoane căsătorite şi necăsătorite (Biblia: Geneza 2:18-25; Exodul 20:12; Deuteronomul 6:5-9; Proverbele 22:6; Maleahi 4:5,6; Matei 5:31,32; 19:3-9,12; Marcu 10:11,12; Ioan 2:1-11; 1 Corinteni 7:7,10,11; 2 Corinteni 6:14; Efeseni 5:21-33; 6:1-4).
XXIV. Lucrarea Domnului Hristos în sanctuarul ceresc. În Ceruri există un sanctuar - adevăratul tabernacul - ridicat nu de om, ci de Domnul. În el, Hristos slujeşte în favoarea noastră, punând la dispoziţia credincioşilor beneficiile jertfei Sale ispăşitoare, aduse o dată pentru toţi, pe cruce. În momentul înălţării Sale, El Şi-a preluat funcţia de Mare Preot al nostru şi Şi-a început lucrarea de mijlocire, care a fost prezentată simbolic prin lucrarea marelui preot în Locul Sfânt al sanctuarului de pe Pământ. În anul 1844, la sfârşitul perioadei profetice de 2.300 de zile, El a intrat în cea de-a doua şi ultima fază a slujirii Sale ispăşitoare, care a fost prezentată simbolic prin lucrarea marelui preot în Locul Preasfânt al sanctuarului de pe Pământ. Aceasta este o lucrare a judecăţii de cercetare - o etapă a eliminării definitive a tuturor păcatelor - şi a fost reprezentată simbolic prin curăţarea sanctuarului evreiesc din vechime în Ziua Ispăşirii. În acel serviciu simbolic, sanctuarul era curăţat cu sângele animalelor jertfite, dar lucrurile cereşti sunt purificate prin sacrificiul desăvârşit al sângelui lui Isus. Judecata de cercetare le descoperă fiinţelor cereşti care dintre cei morţi dorm în Hristos şi, astfel, în El, sunt socotiţi vrednici de a avea parte de prima înviere. Ea arată, de asemenea, care dintre cei vii sunt în Hristos prin păzirea poruncilor lui Dumnezeu şi a credinţei lui Isus şi, în El, prin urmare, sunt gata să fie strămutaţi în Împărăţia Sa cea veşnică. Această judecată justifică dreptatea lui Dumnezeu în salvarea celor care cred în Isus. Ea declară că cei care I-au rămas loiali lui Dumnezeu vor primi Împărăţia. Finalizarea acestei lucrări a lui Hristos va marca încheierea timpului de probă al omenirii, înaintea celei de-a Doua Veniri (Biblia: Leviticul 16; Numeri 14:34; Ezechiel 4:6; Daniel 7:9-27; 8:13,14; 9:24-27; Evrei 1:3; 2:16,17; 4:14-16; 8:1-5; 9:11-28; 10:19-22; Apocalipsa 8:3-5; 11:19; 14:6,7; 20:12; 14:12; 22:11,12).
XXV. A Doua Venire a lui Hristos. A Doua Venire a lui Hristos este fericita nădejde a Bisericii - marele apogeu al Evangheliei. Venirea Mântuitorului va fi reală, personală, vizibilă şi mondială. Când El va reveni, morţii neprihăniţi vor fi înviaţi şi, împreună cu neprihăniţii cei vii, vor fi glorificaţi şi luaţi la Cer, dar cei nelegiuiţi vor muri. Împlinirea aproape completă a profeţiilor şi situaţia actuală a lumii arată că venirea Domnului Hristos este aproape. Momentul exact al acestui eveniment n-a fost făcut cunoscut, de aceea suntem îndemnaţi să fim pregătiţi în orice clipă (Biblia: Matei 24; Marcu 13; Luca 21; Ioan 14:1-3; Faptele Apostolilor 1:9-11; 1 Corinteni 15:51-54; 1 Tesaloniceni 4:13-18; 5:1-6; 2 Tesaloniceni 1:7-10; 2:8; 2 Timotei 3:1-5; Tit 2:13; Evrei 9:28; Apocalipsa 1:7; 14:14-20; 19:11-21).
XXVI. Moartea şi învierea. Plata păcatului este moartea. Dar Dumnezeu, singurul care este nemuritor, le va da viaţă veşnică celor pe care îi va răscumpăra. Până în ziua aceea însă, moartea este o stare de inconştienţă pentru toţi oamenii. Când Hristos, care este viaţa noastră, va reveni, neprihăniţii înviaţi şi cei neprihăniţi în viaţă vor fi glorificaţi şi ridicaţi în văzduh ca să Îl întâmpine pe Domnul lor. A doua înviere, învierea celor nelegiuiţi, va avea loc după o mie de ani (Biblia: Iov 19:25-27; Psalmii 146:3,4; Eclesiastul 9:5,6,10; Isaia 25:8; Daniel 12:2,13; Ioan 5:28,29; 11:11-14; Romani 6:23; 16; 1 Corinteni 15:51-54; Coloseni 3:4; 1 Tesaloniceni 4:13-17; 1 Timotei 6:15; Apocalipsa 20:1-10).
XXVII. Mileniul şi sfârşitul păcatului. Mileniul reprezintă domnia de o mie de ani a lui Hristos cu sfinţii Săi în Ceruri, între prima şi a doua înviere. În acest timp, morţii cei nelegiuiţi vor fi judecaţi; Pământul va fi cu totul pustiu, fără fiinţe umane vii care să-l locuiască, fiind ocupat numai de Satana şi de îngerii lui. La sfârşitul mileniului, Hristos, sfinţii Săi şi cetatea cea sfântă vor coborî din Ceruri pe Pământ. Morţii cei nelegiuiţi vor fi atunci înviaţi şi, împreună cu Satana şi cu îngerii lui, vor înconjura cetatea, dar va coborî foc de la Dumnezeu, care-i va arde şi va curăţa Pământul. Universul va fi astfel eliberat pentru totdeauna de păcat şi de păcătoşi (Biblia: Ieremia 4:23-26; Ezechiel 28:18,19; Maleahi 4:1; 1 Corinteni 6:2,3; Apocalipsa 20; 21:1-5).
XXVIII. Noul Pământ. Pe Noul Pământ, unde va domni neprihănirea, Dumnezeu le va oferi o casă eternă celor răscumpăraţi şi un mediu perfect pentru a trăi veşnic, a iubi, a se bucura şi a învăţa în prezenţa Lui. Aici, Dumnezeu Însuşi va locui cu poporul Său, iar moartea şi suferinţa vor dispărea. Marea luptă va fi încheiată şi nu va mai fi păcat. Toate lucrurile, cu sau fără viaţă, vor declara că Dumnezeu este dragoste, iar El va domni veşnic. Amin! (Biblia: Isaia 35; 65:17-25; Matei 5:5; 2 Petru 3:13; Apocalipsa 11:15; 21:1-7; 22:1-5)."
11. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 9
(1) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea susţine principiul separaţiei Bisericii de stat, iar în raporturile sale cu statul român este autonomă şi se conduce după Statutul propriu şi după Statutul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial.
(2) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România susţine neutralitatea statului în relaţia cu cultele religioase."
12. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 10
(1) Conform Sfintelor Scripturi, ordinea civilă este rânduită de Dumnezeu. Adventiştii de ziua a şaptea recunosc autoritatea statului în chestiunile civile şi recomandă respectarea cerinţelor lui, atât timp cât acestea nu interferează cu convingerile religioase şi de conştiinţă ale adventiştilor de ziua a şaptea.
(2) În acelaşi timp, adventiştii de ziua a şaptea nu acceptă ca statul să se pronunţe în materie de credinţă religioasă şi în aspecte legate de relaţia dintre fiinţa umană şi Divinitate.
(3) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România respinge orice ingerinţă a statului în chestiuni ce ţin de organizarea Bisericii, de forma liturgică şi de alegerile interne ale Bisericii.
(4) Biserica este singura care, pe baza propriilor statute şi regulamente, decide modul de gestionare a patrimoniului său."
13. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 11
Conform poruncii a patra a Decalogului, credincioşii adventişti de ziua a şaptea respectă sâmbăta ca fiind Sabatul biblic, începând de vineri de la apusul soarelui până sâmbătă la apusul soarelui, ca zi de repaus şi sărbătoare religioasă rânduită de Dumnezeu pentru închinare, cultivare spirituală şi servicii de cult, şi nu desfăşoară în această zi nicio lucrare în scopuri materiale sau de interes vremelnic, nici atunci când este vorba despre activităţi profesionale, educaţie sau serviciul militar."
14. La articolul 12, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Din acest motiv, credincioşii adventişti de ziua a şaptea pretind ca nicio persoană sau entitate să nu le impună o alimentaţie sau un stil de viaţă contrar preceptelor credinţei lor."
15. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 13
Adventiştii, în calitate de cetăţeni loiali, doresc să îşi slujească ţara atât cât le permite conştiinţa, dorind să fie implicaţi în salvarea de vieţi, şi nu în distrugerea lor. Deoarece porunca a şasea din Decalog interzice uciderea omului, adventiştii de ziua a şaptea se situează pe poziţia de necombatanţă în cadrul serviciului militar sau în caz de conflict militar."
16. După articolul 13 se introduc două noi articole, articolele 13^1 şi 13^2, cu următorul cuprins:
"ART. 13^1
Conform Bibliei, adventiştii de ziua a şaptea cred că familia se întemeiază pe legământul căsătoriei liber consimţite, pe egalitatea soţilor şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor. Căsătoria este înţeleasă ca o relaţie publică, cu responsabilităţi legale, monogamă şi heterosexuală - între un bărbat şi o femeie. În sensul prezentului statut, termenii «bărbat» şi «femeie» sunt înţeleşi prin raportare la sexul biologic al individului, ca realitate obiectivă constatată la naştere.
ART. 13^2
Adventiştii de ziua a şaptea nu recunosc şi nu oficiază căsătoria între alte persoane decât un bărbat şi o femeie."
17. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 14
Calitatea de membru al Bisericii poate fi dobândită de orice persoană care aderă de bunăvoie şi din convingere la valorile, principiile şi standardele biblice reflectate în mărturisirea de credinţă şi în normele Bisericii, care trăieşte în armonie cu aceste principii şi care primeşte botezul biblic neotestamentar la vârsta la care are capacitatea de înţelegere."
18. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 15
Fiecare membru al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România poate să aparţină doar acesteia şi unei singure biserici locale. Membrii se pot transfera într-o altă biserică locală din România sau din afara ei, în conformitate cu normele Bisericii."
19. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 17
Copiii nebotezaţi ai credincioşilor adventişti şi persoanele care împărtăşesc principiile Bisericii, dar nu au calitatea de membri, fac parte din corpul credincioşilor Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România şi au calitatea de aparţinători."
20. După articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 17^1, cu următorul cuprins:
"ART. 17^1
Aparţinătorii au aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca membrii Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, cu excepţiile prevăzute de Manualul Bisericii; aceste excepţii includ, dar fără a se limita la, dreptul de a alege şi a fi aleşi în diferite slujbe sau în comitetele de conducere ale Bisericii sau de a fi aleşi ca delegaţi pentru a reprezenta biserica locală la adunările generale ale unui nivel superior din structura Bisericii."
21. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 18
Părinţii, tutorii legali sau asistenţii maternali au dreptul exclusiv de a opta pentru educaţia religioasă şi sexuală a copiilor minori, atât în familie, cât şi în instituţiile de învăţământ, conform propriilor convingeri."
22. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 19
Membrii Bisericii au datoria să trăiască în armonie cu principiile de credinţă şi de organizare ale Bisericii şi să contribuie la susţinerea ei prin slujire, comportament exemplar şi mijloace materiale, în acord cu standardele biblice. Membrii Bisericii sunt chemaţi:
a) să I se închine lui Dumnezeu în particular şi în public, individual şi colectiv;
b) să cultive relaţii strânse cu ceilalţi credincioşi prin studierea Bibliei în Biserică şi în afara ei;
c) să promoveze răspândirea Bibliei, revelaţia lui Dumnezeu, prin vestirea Evangheliei şi a făgăduinţei celei de-a Doua Veniri a lui Isus Hristos, prin predicare în public şi în particular, prin literatură, prin mijloace de comunicare în masă şi prin mărturie personală;
d) să proclame principiile morale ale Legii lui Dumnezeu, standardul cel mai înalt privind modul de viaţă şi relaţiile umane;
e) să promoveze educaţia creştină şi un stil de viaţă sănătos;
f) să promoveze programe sociale pentru alinarea suferinţelor şi a durerilor omeneşti, prin practicarea dragostei creştine, prin organizarea de servicii şi instituţii umanitare şi de binefacere, prin cursuri de educaţie sanitară, de combatere a folosirii drogurilor, de consiliere familială etc. şi prin acordarea de asistenţă în orfelinate, aziluri, unităţi de învăţământ, spitale, unităţi militare, penitenciare şi altele;
g) să desfăşoare acţiuni culturale menite să păstreze şi să transmită valorile creştine în cadrul Bisericii şi în societate."
23. La articolul 20, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
"(4) Deciziile organelor de disciplină ecleziastică sunt definitive şi nu pot fi atacate la instanţele judecătoreşti civile de drept comun."
24. După articolul 21 se introduc două noi articole, articolele 21^1 şi 21^2, cu următorul cuprins:
"ART. 21^1
(1) Biserica locală, conferinţele şi Uniunea de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România au obligaţia de a ţine evidenţa membrilor şi a aparţinătorilor cultului.
(2) Evidenţa membrilor se ţine într-un registru fizic sau electronic întocmit la nivelul bisericii locale prin grija pastorului, a conducătorului comunităţii şi a membrilor comitetului comunităţii şi se centralizează la nivelul Conferinţei şi al Uniunii Adventiste.
ART. 21^2
(1) Fără a aduce atingere dreptului Uniunii Europene sau dreptului naţional în materia protecţiei datelor cu caracter personal şi cu respectarea prevederilor privind siguranţa prelucrării datelor cu caracter personal, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România, parte a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial, prelucrează datele cu caracter personal ale salariaţilor, ale membrilor, ale aparţinătorilor şi ale simpatizanţilor cultului după cum urmează:
a) numele şi prenumele, sexul, data naşterii, data botezului, data căsătoriei, data decesului, numele şi prenumele părinţilor, ale copiilor şi ale soţilor sunt date pe care Biserica le prelucrează în scopul păstrării evidenţei membrilor. Persoanele vizate au dreptul la rectificarea datelor, la portarea sau restricţionarea accesului la aceste date până când o instanţă competentă se pronunţă în acest sens. Persoanele vizate nu au dreptul la ştergerea acestor date. Durata prelucrării acestor date este nelimitată;
b) adresa, numărul de telefon şi adresa de poştă electronică sunt date pe care Biserica le prelucrează în scopul realizării misiunii de comunicare şi păstorire a membrilor, a salariaţilor, a aparţinătorilor şi a simpatizanţilor Bisericii. După pierderea calităţii de membru sau aparţinător, persoanele vizate au dreptul să solicite ştergerea, rectificarea, portarea sau restricţionarea accesului la aceste date. Durata prelucrării acestor date este pe întreaga perioadă de apartenenţă a persoanei vizate la Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România;
c) religia anterioară, studiile, ocupaţia, naţionalitatea, starea civilă, precum şi date referitoare la comportamentul financiar şi social-religios sunt date personale pe care Biserica le prelucrează atât în scopul realizării misiunii de evanghelizare, cât şi în scopul misiunii de păstorire a membrilor, a salariaţilor, a aparţinătorilor şi a simpatizanţilor Bisericii. Persoanele vizate au dreptul să solicite ştergerea, rectificarea, portarea sau restricţionarea accesului la aceste date. Durata prelucrării acestor date este pe întreaga perioadă de apartenenţă a persoanei vizate la Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România.
(2) În interesul ei legitim, Biserica va putea prelucra şi în scopuri statistice datele personale privind genul, vârsta, religia anterioară, ocupaţia, studiile, naţionalitatea, starea civilă, comportamentul financiar sau social al salariaţilor, al membrilor, al aparţinătorilor şi al simpatizanţilor Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România.
(3) Datele cu caracter personal ale persoanelor vizate pot fi stocate în statele membre ale Uniunii Europene.
(4) Prin cererea de transfer formulată către o biserică locală din alt stat membru sau dintr-o ţară din afara Uniunii Europene, un membru al Bisericii consimte la transferul datelor sale cu caracter personal sau ale aparţinătorilor către biserica locală de destinaţie sau către conferinţa de care biserica locală de destinaţie aparţine.
(5) Cu respectarea normelor privind siguranţa datelor cu caracter personal prelucrate de Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România, următoarele categorii de persoane au dreptul de acces la datele cu caracter personal: pastorii, personalul administrativ cu competenţe în prelucrarea datelor, personalul administrativ cu competenţe în gestionarea sistemelor IT, personalul din departamentul juridic şi terţe persoane împuternicite de Biserică.
(6) Persoanele vizate ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate de Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România pot adresa solicitările lor referitoare la datele cu caracter personal proprii, adresându-se în scris Conferinţei, Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România sau la adresa de poştă electronică gdpr@adventist.ro. În toate comunicările, persoana vizată trebuie să precizeze numele, prenumele, data naşterii, adresa la care doreşte să fie contactată şi problema pe care o semnalează. În situaţia în care există dubii asupra identităţii persoanei vizate, Biserica va solicita informaţii suplimentare pentru identificare.
(7) Persoana vizată poate face plângere împotriva acţiunii sau inacţiunii Bisericii referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal la autoritatea de supraveghere independentă cu competenţă ecleziastică şi numai dacă această autoritate nu este instituită sau a fost dizolvată se poate adresa unei alte autorităţi independente de supraveghere specifice asociaţiilor sau fundaţiilor sau, în ultim caz, Autorităţii Naţionale pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal din România.
(8) Prezentele prevederi referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal se completează cu prevederile Politicii generale de prelucrare a datelor cu caracter personal în Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România."
25. Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 22
Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România cuprinde trei niveluri organizatorice: biserica locală, conferinţa şi uniunea de conferinţe."
26. La articolul 23, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Bisericile locale de pe un anumit teritoriu formează o conferinţă. Toate conferinţele de pe întregul teritoriu al României formează Uniunea de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, având statutul de membre ale acesteia."
27. Articolul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 24
(1) Conferinţele şi Uniunea Adventistă sunt persoane juridice de drept privat şi de utilitate publică. Conferinţele se organizează sau se reorganizează pe baza regulamentelor în vigoare ale Bisericii, ţinând cont de nevoile acesteia în vederea realizării misiunii încredinţate.
(2) La data adoptării prezentului statut, în cadrul Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România funcţionează următoarele unităţi regionale de conducere a Bisericii:
a) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea - Conferinţa Banat, respectiv Biserica Adventistă - Conferinţa Banat, cu sediul în municipiul Arad, str. Ştefan cel Mare nr. 3, judeţul Arad, având jurisdicţie în judeţele Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş;
b) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea - Conferinţa Moldova, respectiv Biserica Adventistă - Conferinţa Moldova, cu sediul în municipiul Bacău, str. Oituz nr. 53, judeţul Bacău, având jurisdicţie în judeţele Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea;
c) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea - Conferinţa Muntenia, respectiv Biserica Adventistă - Conferinţa Muntenia, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Negustori nr. 15, sectorul 2, având jurisdicţie în municipiul Bucureşti şi în judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova şi Tulcea;
d) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea - Conferinţa Oltenia, respectiv Biserica Adventistă - Conferinţa Oltenia, cu sediul în municipiul Craiova, str. Mitropolit Firmilian nr. 18, judeţul Dolj, având jurisdicţie în judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea;
e) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea - Conferinţa Transilvania de Nord, respectiv Biserica Adventistă - Conferinţa Transilvania de Nord, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca, Str. Borhanciului nr. 44, judeţul Cluj, având jurisdicţie în judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare;
f) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea - Conferinţa Transilvania de Sud, respectiv Biserica Adventistă - Conferinţa Transilvania de Sud, cu sediul în municipiul Târgu Mureş, str. Predeal nr. 120, judeţul Mureş, având jurisdicţie în judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
(3) În situaţia în care mai multe conferinţe ale Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România au jurisdicţie asupra unor biserici locale, grupe sau câmpuri misionare din acelaşi judeţ, conferinţele vor emite o adresă comună prin care vor preciza jurisdicţia fiecărei conferinţe şi dreptul de proprietate asupra patrimoniului."
28. Articolul 25 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 25
(1) Bisericile locale nou-constituite pe teritoriul unei conferinţe sunt primite ca membre în rândul celorlalte biserici ale conferinţei respective de către Adunarea generală a acesteia, aflată în sesiune.
(2) Conferinţele nou-constituite pe teritoriul Uniunii Adventiste sunt primite în Uniunea Adventistă de către Adunarea generală a acesteia, aflată în sesiune."
29. La articolul 26, alineatele (1)-(3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 26
(1) În cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România pot funcţiona: edituri, tipografii, instituţii de învăţământ de diferite niveluri şi profiluri, instituţii medicale sau asimilate, posturi de radio şi televiziune, case de pensii şi ajutoare, centre de tineret, cămine de bătrâni, orfelinate, alte instituţii de caritate şi de interes social, asociaţii, fundaţii şi societăţi comerciale sau alte forme de organizare, cu sau fără personalitate juridică.
(2) Instituţiile Bisericii pot funcţiona pe baza statutului propriu. Aceste instituţii pot funcţiona cu sau fără personalitate juridică.
(3) Reprezentanţii instituţiilor prevăzute la alin. (1), la aprecierea Adunării generale, pot fi aleşi în comitetele executive ale conferinţelor sau în Comitetul Uniunii Adventiste, în funcţie de organizaţia faţă de care sunt subordonate."
30. După articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 26^1, cu următorul cuprins:
"ART. 26^1
(1) Asociaţiile şi fundaţiile înfiinţate de terţi se pot constitui în organizaţii afiliate sau susţinătoare ale Bisericii, în conformitate cu Statutul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial.
(2) Adunările generale ale instituţiilor afiliate şi alegerile consiliilor directoare sau de administraţie vor avea loc în conformitate cu articolele şi regulamentele Bisericii şi în armonie cu legile naţionale aplicabile. Asocierea Bisericii în societăţi comerciale implică acordul Comitetului EUD."
31. Articolul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 27
(1) Casa de Pensii şi Ajutoare a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, denumită şi Casa de Pensii, este persoană juridică de drept privat şi utilitate publică, parte a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România.
(2) Casa de Pensii din oraşul Voluntari, str. Erou Iancu Nicolae nr. 38-38A, judeţul Ilfov, înfiinţată în baza Decretului nr. 718/1956 pentru înfiinţarea caselor de pensii şi ajutoare în cadrul cultelor din Republica Populară Română, funcţionează după statutul propriu, stabilit de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste. După adoptare, Statutul Casei de Pensii se publică în Curierul adventist.
(3) Casa de Pensii se supune controlului financiar periodic al sistemului de audit al EUD şi al organelor de cenzorat de la nivelul Uniunii Adventiste."
32. După articolul 27 se introduc patru noi articole, articolele 27^1-27^4, cu următorul cuprins:
"ART. 27^1
(1) Universitatea Adventus din Cernica, înfiinţată pe baza Legii nr. 227/2017 privind înfiinţarea Universităţii Adventus din Cernica, instituţie de drept privat şi utilitate publică, este instituţie a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, în conformitate cu normele statutare ale Bisericii Adventiste mondiale, şi face parte din sistemul educaţional adventist de ziua a şaptea, parte a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial.
(2) Universitatea Adventus din Cernica se supune controlului spiritual-doctrinar al Comitetului executiv al Uniunii Adventiste, în conformitate cu Statutul şi regulamentele Bisericii Adventiste la nivel mondial, rectorul Universităţii fiind membru al Bisericii pentru care Comitetul executiv al Uniunii Adventiste şi-a dat acordul scris.
(3) Universitatea Adventus din Cernica se supune controlului financiar periodic al sistemului de audit al EUD şi al organelor de cenzorat de la nivelul Uniunii Adventiste.
ART. 27^2
(1) Asociaţia Centrul Media Adventist, denumită în continuare CMA, este persoană juridică de drept privat, parte a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, în conformitate cu normele statutare ale Bisericii Adventiste mondiale, şi face parte din Adventist World Radio şi Hope Channel, reţele de radio şi televiziune ale Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial, împărtăşind valori comune.
(2) CMA din oraşul Voluntari, str. Erou Iancu Nicolae nr. 38-38A, judeţul Ilfov, entitate juridică înfiinţată în baza prevederilor Codului civil şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare (OG nr. 26/2000), având Certificatul de înscriere a persoanei juridice fără scop patrimonial nr. 69/94/2012, eliberat de Judecătoria Buftea, şi codul de identificare fiscală 29930109, este constituită prin asocierea celor şapte persoane juridice ale Bisericii - Uniunea Adventistă şi cele şase conferinţe.
(3) CMA funcţionează după statutul propriu, stabilit de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste. După adoptare, Statutul Asociaţiei Centrul Media Adventist se publică în Curierul adventist.
(4) CMA se supune controlului spiritual-doctrinar al Comitetului executiv al Uniunii Adventiste, în conformitate cu Statutul şi regulamentele Bisericii Adventiste la nivel mondial.
(5) CMA se supune controlului financiar periodic al sistemului de audit al EUD şi al organelor de cenzorat de la nivelul Uniunii Adventiste.
ART. 27^3
(1) Asociaţia «Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor - ADRA România», denumită în continuare ADRA, este persoană juridică de drept privat, parte a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, în conformitate cu normele statutare ale Bisericii Adventiste mondiale, şi face parte din reţeaua internaţională Adventist Development and Relief Agency (ADRA).
(2) Asociaţia «Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor - ADRA România» din Bucureşti, str. Pache Protopopescu nr. 85, sectorul 2, entitate juridică înfiinţată în baza prevederilor Codului civil şi ale OG nr. 26/2000, având Certificatul de înscriere a persoanei juridice fără scop patrimonial nr. 92/12.11.2001, eliberat de Judecătoria Sectorului 2, Bucureşti, şi codul de identificare fiscală 14355291, este constituită prin asocierea a 4 persoane fizice, reprezentanţi legali sau convenţionali ai Bisericii.
(3) ADRA funcţionează după statutul propriu, stabilit de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste. După adoptare, Statutul ADRA România se publică în Curierul adventist.
(4) ADRA se supune controlului spiritual-doctrinar al Comitetului executiv al Uniunii Adventiste, în conformitate cu Statutul şi regulamentele Bisericii Adventiste la nivel mondial.
(5) ADRA se supune controlului financiar periodic al sistemului de audit al EUD şi al organelor de cenzorat de la nivelul Uniunii Adventiste.
ART. 27^4
(1) Editura Viaţă şi Sănătate este persoană juridică de drept privat, parte a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, în conformitate cu normele statutare ale Bisericii Adventiste mondiale.
(2) Editura Viaţă şi Sănătate din oraşul Pantelimon, str. Cernica nr. 101, judeţul Ilfov, înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului Ilfov cu numărul J23/3442/2012 şi cod de identificare fiscală 6710635, societate comercială înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, are asociat unic Uniunea de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România.
(3) Editura Viaţă şi Sănătate funcţionează după statutul propriu, stabilit de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste. După adoptare, Statutul Editurii Viaţă şi Sănătate se publică în Curierul adventist.
(4) Editura Viaţă şi Sănătate se supune controlului spiritual-doctrinar al Comitetului executiv al Uniunii Adventiste, în conformitate cu Statutul şi regulamentele Bisericii Adventiste la nivel mondial.
(5) Editura Viaţă şi Sănătate se supune controlului financiar periodic al sistemului de audit al EUD şi al organelor de cenzorat de la nivelul Uniunii Adventiste."
33. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 28
Biserica locală sau comunitatea locală este o organizaţie formată dintr-un număr suficient de credincioşi, care se pot susţine spiritual şi financiar, înfiinţată de membri ai Bisericii, cu aprobarea comitetului executiv al conferinţei pe al cărei teritoriu se află."
34. Articolul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 29
Biserica locală nu are personalitate juridică, fiind parte integrantă a Conferinţei. Ea funcţionează pe baza unei autorizaţii eliberate de Uniunea Adventistă, valabilă în faţa oricărei autorităţi. Biserica locală se poate angaja în proiecte sau în parteneriate şi cooperări numai în baza unei autorizări din partea Conferinţei."
35. Articolul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 30
Dintr-o biserică locală pot face parte şi grupe de credincioşi din localităţile învecinate sau credincioşi izolaţi. Grupele funcţionează pe baza unei autorizaţii eliberate de Uniunea Adventistă şi sunt subunităţi ale bisericii locale de care aparţin. În cadrul grupelor se pot organiza toate activităţile din biserica locală. În relaţia cu statul sau cu terţii, grupele se bucură de aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca biserica locală."
36. Articolul 31 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 31
Bisericile locale sau grupele desfăşoară activităţi religioase atât în ziua de Sabat (sâmbăta), cât şi în celelalte zile ale săptămânii, în lăcaşul de cult, dar şi în spaţii publice, în case particulare şi în aer liber, cum ar fi: predicarea şi învăţarea Sfintelor Scripturi, servicii de cult, activităţi de instruire şi vestire a Evangheliei, botezuri, cununii religioase, înmormântări şi orice alte activităţi compatibile cu doctrina şi misiunea Bisericii."
37. După articolul 31 se introduce un nou articol, articolul 31^1, cu următorul cuprins:
"ART. 31^1
Lăcaşurile de cult ale bisericilor locale şi ale grupelor, inclusiv capelele de pe lângă instituţiile de învăţământ, medicale, sociale sau alte instituţii ale Bisericii, sunt autorizate de Uniunea Adventistă. Autorizaţia de funcţionare emisă pentru biserica locală sau pentru grupă, prin menţionarea adresei la care îşi desfăşoară serviciile religioase, este şi autorizaţie de lăcaş de cult."
38. Articolul 33 va avea următorul cuprins:
"ART. 33
(1) Forul de conducere al bisericii locale este comitetul acesteia şi este format din unu sau mai mulţi prezbiteri, prim-diacon, secretar, casier şi un număr de slujbaşi hotărât de Adunarea generală, în funcţie de mărimea bisericii. Comitetul şi adunarea generală a bisericii locale sunt conduse de pastorul delegat de Conferinţă, iar în lipsa acestuia, de prezbiter, cu acordul pastorului sau al Conferinţei.
(2) Preocuparea primordială a comitetului bisericii locale trebuie să fie un plan activ de ucenicie, care include atât hrănirea spirituală a bisericii, cât şi lucrarea de plănuire şi stimulare a evanghelizării în toate fazele ei. Responsabilităţile comitetului bisericii includ: un plan activ de ucenicie, evanghelizarea în toate fazele ei, hrănirea spirituală şi îndrumarea membrilor, păstrarea purităţii doctrinare, promovarea standardelor creştine, supravegherea finanţelor bisericii, protejarea bunurilor bisericii şi grija faţă de ele şi coordonarea departamentelor bisericii.
(3) Comitetul bisericii locale analizează şi recomandă adunării generale a bisericii locale modificările în privinţa calităţii de membru."
39. Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 34
(1) Alegerea comitetului bisericii locale şi a slujbaşilor ei se face, de regulă, din 2 în 2 ani, dintre membrii bisericii respective, de către Adunarea generală a acesteia, conform prevederilor şi normelor interne ale Bisericii.
(2) Delegaţii pentru Adunarea generală a Conferinţei pot fi aleşi odată cu slujbaşii bisericii locale sau la o adunare administrativă special convocată în scopul acesta."
40. Articolul 35 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 35
Dizolvarea sau excluderea unei biserici locale sau a unei grupe se face în conformitate cu normele Bisericii, atunci când aceasta rămâne cu un număr atât de mic de credincioşi încât funcţionarea devine imposibilă sau când persistă în apostazie."
41. Articolul 36 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 36
Activităţile din biserica locală se desfăşoară pe departamente, conform prevederilor normelor Bisericii. Între acestea sunt: Administrarea Creştină a Vieţii, Copii, Comunicare, Diaconie, Educaţie, Misiunea Femeii, Oportunităţi de Slujire Adventiste, Publicaţii, Relaţii Oficiale şi Libertate Religioasă, Sănătate, Şcoala de Sabat şi Lucrarea Personală, Spiritul Profetic, Tineret, Viaţa de Familie şi altele."
42. Articolul 37 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 37
Slujbaşii bisericii locale slujesc în mod voluntar şi îşi exercită atribuţiile în teritoriul bisericii locale care i-a ales. Fără un mandat expres din partea Conferinţei, slujbaşii bisericii nu reprezintă legal biserica sau grupa locală."
43. Articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 38
(1) Conferinţa este o organizaţie a Bisericii, persoană juridică de drept privat şi utilitate publică, având rol spiritual, administrativ şi de reprezentare. Ea este alcătuită din totalitatea bisericilor locale de pe un anumit teritoriu, având drept de jurisdicţie asupra acestora.
(2) Conferinţele de pe teritoriul României aparţin Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România şi au aceleaşi scopuri, principii şi reguli de organizare ca aceasta."
44. La articolul 39, alineatele (1), (2), (3), (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 39
(1) Adunarea generală a Conferinţei este forul deliberativ şi se compune din delegaţii de drept, delegaţii aleşi şi delegaţi extraordinari. Cvorumul pentru o adunare generală legal constituită este de jumătate plus unu din numărul delegaţilor.
(2) Delegaţii de drept sunt:
a) toţi membrii Comitetului executiv al Conferinţei;
b) membrii Comitetului executiv al Uniunii Adventiste prezenţi în Adunarea generală a Conferinţei;
c) membrii prezenţi ai Comitetului EUD;
d) membrii prezenţi ai Comitetului Conferinţei generale;
e) toţi angajaţii pe durată nedeterminată ai Conferinţei în funcţii pastorale (pastori şi pastori asistenţi).
(3) Delegaţii aleşi sunt: câte un delegat ales pentru fiecare biserică locală cu un număr mai mic de 150 de membri şi câte un delegat pentru fiecare 150 de membri sau fracţiune de 150 de membri pentru bisericile locale cu un număr mai mare de 150 de membri. Membrii laici delegaţi trebuie să fie membri ai unei biserici locale, femei şi bărbaţi.
.................................
(5) La Adunarea generală a Conferinţei pot participa cu drept de vot - în calitate de delegaţi extraordinari - şi reprezentanţi ai instituţiilor Conferinţei, pastori pensionari prezenţi în Adunare care îndeplinesc în mod curent activităţi pastorale şi alţi invitaţi de la alte Conferinţe propuşi de Comitetul executiv al Conferinţei şi aprobaţi de Adunarea generală, dar nu mai mult de 10% din numărul delegaţilor aleşi."
45. La articolul 39, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
"(6) Delegaţii care nu sunt aleşi pentru un nou mandat la o adunare generală electivă nu îşi pierd statutul de delegat la actuala sesiune a Adunării generale elective."
46. Articolul 40 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 40
(1) Sesiunile Adunării generale a Conferinţei pot fi ordinare şi extraordinare. Adunarea generală ordinară a Conferinţei se convoacă din 4 în 4 ani de către Comitetul executiv al acesteia. Data şi locul stabilite pentru sesiune se anunţă în publicaţia oficială a Bisericii cu cel puţin 2 luni înainte de începerea sesiunii.
(2) Adunările generale extraordinare se convoacă de către Comitetul executiv al Conferinţei în următoarele cazuri:
a) din iniţiativa Comitetului executiv al Conferinţei;
b) prin votul majorităţii delegaţilor aflaţi în sesiune;
c) la cererea unui procent de 40% din numărul bisericilor, exprimat prin comitetele lor;
d) la cererea Comitetului Uniunii Adventiste, al EUD sau al Conferinţei generale.
(3) Data şi locul stabilite pentru sesiunea extraordinară se anunţă pe canalele oficiale ale Bisericii cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte.
(4) În cazuri excepţionale, Adunarea generală a Conferinţei poate fi convocată mai devreme sau mai târziu faţă de termenul de 4 ani, comunicarea privind data şi locul stabilite făcându-se pe căile cele mai eficiente. În anunţul dat spre publicare este inclusă şi agenda Adunării generale.
(5) În cazuri excepţionale, într-o şedinţă ordinară sau extraordinară, Comitetul executiv al Conferinţei, al Uniunii Adventiste, al EUD sau al Conferinţei generale poate amâna sau devansa data sesiunii Adunării generale cu o perioadă de maximum 1 an."
47. Articolul 41 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 41
(1) Adunarea generală a Conferinţei are autoritatea:
a) să aleagă administratorii Conferinţei, directorii departamentelor şi membrii Comitetului executiv al Conferinţei, precum şi alţi slujbaşi care nu fac parte din acest comitet;
b) să acrediteze personalul Conferinţei;
c) să ratifice înfiinţarea şi dizolvarea de biserici locale;
d) să hotărască asupra tuturor chestiunilor legate de bunul mers al Conferinţei;
e) să adopte direcţiile strategice ale Conferinţei;
f) să dispună asupra patrimoniului Conferinţei.
(2) Adunarea generală poate transfera Comitetului executiv al Conferinţei responsabilitatea numirii unor directori de departamente, directori asociaţi şi administratori asociaţi.
(3) Modul de desfăşurare a Adunării generale se stabileşte prin instrucţiuni emise de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste."
48. Articolul 42 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 42
Toţi delegaţii cu drept de vot la o sesiune a Adunării generale a Conferinţei trebuie să fie membri cu o bună reputaţie şi care nu se află sub disciplina Bisericii."
49. Articolul 43 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 43
(1) Participanţii vor fi prezenţi la data şi locul menţionate în convocare, direct sau prin teleconferinţă, pentru a putea alege sau a fi aleşi. Fiecare delegat de drept sau ales are dreptul la un singur vot. Votul este direct. Pentru probleme care implică confidenţialitate deplină, situaţii invocate de preşedintele de şedinţă sau de membrii Adunării generale, votul poate fi secret.
(2) Cu aprobarea Comitetului executiv al Conferinţei, delegaţii pot participa la sesiunile Adunării generale de la distanţă, prin teleconferinţă, cu condiţia ca toţi participanţii să se poată auzi în acelaşi timp. Secretarul Comitetului executiv al Conferinţei va menţiona în procesul-verbal al Adunării generale numele delegaţilor care au participat de la distanţă la lucrările Adunării generale, votul lor fiind valabil exprimat ca şi când ar fi fost prezenţi fizic la şedinţa Adunării generale."
50. Articolul 44 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 44
(1) Forul de conducere al Conferinţei, între sesiuni, este Comitetul executiv. Numărul membrilor acestuia nu poate depăşi 25 de persoane. Preşedintele, secretarul şi trezorierul Conferinţei sunt membri de drept ai Comitetului executiv. Funcţiile de secretar şi trezorier pot fi deţinute de aceeaşi persoană. Ceilalţi membri ai Comitetului executiv sunt aleşi dintre directorii de departamente, pastori şi pastorii asistenţi, directorii de instituţii şi membrii laici.
(2) Administratorii Uniunii Adventiste, ai EUD şi ai Conferinţei generale sunt membri de drept ai Comitetului executiv al Conferinţei. Numărul lor se adaugă celor menţionaţi mai sus, dar numărul celor care au drept de vot nu va depăşi 10% din numărul total al membrilor prezenţi ai comitetului."
51. După articolul 44 se introduce un nou articol, articolul 44^1, cu următorul conţinut:
"ART. 44^1
(1) Administratorii conferinţelor sunt preşedintele, secretarul executiv şi trezorierul Conferinţei.
(2) Este de datoria acestor trei administratori, în consultare unii cu alţii, să continue activitatea în conformitate cu planurile, politicile şi programele votate de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste şi al EUD. Aceste planuri, politici şi programe trebuie să fie în armonie cu principiile şi acţiunile fundamentale adoptate şi aprobate de Conferinţa generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea în sesiunile sale cincinale."
52. Articolul 45 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 45
(1) Preşedintele Conferinţei, care trebuie să fie pastor hirotonit, cu experienţă, este primul administrator şi se raportează la Comitetul executiv al Conferinţei în consultare cu secretarul şi trezorierul.
(2) Preşedintele Conferinţei acţionează ca preşedinte al Adunării generale a Conferinţei şi al Comitetului executiv al Conferinţei şi va sluji în interesul general al Conferinţei, după cum hotărăsc Adunarea generală şi Comitetul executiv.
(3) Preşedintele Conferinţei reprezintă organizaţia în cadrul Bisericii şi în relaţiile cu instituţiile statului sau cu alte persoane fizice şi juridice.
(4) În activitatea sa de conducere, preşedintele Conferinţei aderă la reglementările Uniunii Adventiste, ale EUD şi ale Conferinţei generale, lucrând în armonie cu Comitetul Uniunii Adventiste şi în strânsă consultare cu administratorii Uniunii Adventiste.
(5) Preşedintele Conferinţei este membru de drept al Comitetului executiv al Uniunii Adventiste."
53. Articolul 46 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 46
(1) Secretarul executiv al Conferinţei, asociat cu preşedintele, în calitate de administrator, slujeşte sub conducerea Comitetului executiv al Conferinţei şi acţionează ca vicepreşedinte al Comitetului executiv al Conferinţei.
(2) Secretarul se raportează la Comitetul executiv al Conferinţei după consultarea cu preşedintele.
(3) Este de datoria secretarului să păstreze procesele-verbale ale adunărilor generale şi ale şedinţelor Comitetului executiv al Conferinţei; el le pune la dispoziţie copii ale acestor procese-verbale tuturor membrilor Comitetului executiv al Conferinţei şi administratorilor Uniunii Adventiste. De asemenea, secretarul pune la dispoziţie informaţiile cerute de preşedinte sau de Comitetul executiv al Conferinţei şi îndeplineşte orice alte îndatoriri care aparţin slujbei sale."
54. Articolul 47 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 47
(1) Trezorierul Conferinţei, asociat cu preşedintele, în calitate de administrator, slujeşte sub conducerea Comitetului executiv al Conferinţei.
(2) Trezorierul se va raporta la Comitetul executiv al Conferinţei după consultare cu preşedintele.
(3) Trezorierul este răspunzător de asigurarea conducerii financiare în cadrul organizaţiei, ceea ce va include, dar nu se va limita la, primirea, păstrarea şi cheltuirea de fonduri în armonie cu hotărârile Comitetului executiv al Conferinţei, şi de trimiterea fondurilor curente către Uniunea Adventistă/ divizie/Conferinţa generală, în armonie cu regulamentele EUD; va asigura totodată informaţii de natură financiară preşedintelui şi Comitetului executiv al Conferinţei De asemenea, trezorierul pune la dispoziţia administratorilor Uniunii Adventiste copii ale documentelor financiare."
55. Articolul 48 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 48
(1) Directorii de departamente ai Conferinţei vor lucra sub îndrumarea Comitetului executiv al Conferinţei şi a preşedintelui, având rol consultativ pentru domeniul lor de activitate.
(2) Comitetul executiv al Conferinţei propune spre validare Adunării generale elective departamentele Conferinţei, ai căror directori angajaţi cu normă întreagă vor face parte din Comitetul administrativ al Conferinţei."
56. Articolul 49 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 49
Comitetul executiv al Conferinţei este forul de conducere între sesiunile Adunării generale şi are deplină autoritate să acţioneze în numele acesteia, având următoarele atribuţii:
a) elaborează strategia Conferinţei, pe baza liniilor directoare stabilite de Adunarea generală, şi promovează planurile Uniunii Adventiste;
b) răspunde de bunul mers al vieţii religioase şi morale în cuprinsul Conferinţei;
c) veghează la păstrarea unităţii de doctrină, de organizaţie şi de practică religioasă;
d) hotărăşte asupra administrării bunurilor şi a valorilor Conferinţei, având drept de dispoziţie asupra patrimoniului Conferinţei;
e) completează locurile vacante produse în timpul mandatului său. În cazul în care trebuie ales un nou preşedinte, Comitetul executiv al Conferinţei va fi condus de preşedintele Uniunii Adventiste sau de delegatul acestuia;
f) hotărăşte asupra definitivărilor, a concedierilor şi a demisiilor privitoare la angajaţii Conferinţei;
g) în intervalul dintre sesiuni, acreditează personalul şi retrage acreditarea persoanelor incompatibile. Retragerea acreditării unei persoane din Comitetul executiv al Conferinţei se poate face numai cu aprobarea a două treimi din numărul membrilor săi;
h) aprobă bugetul Conferinţei şi veghează la executarea lui; aprobă bilanţul contabil;
i) face propuneri Uniunii Adventiste pentru hirotonirea pastorilor sau pentru retragerea calităţii de pastor;
j) hotărăşte asupra mutării pastorilor în cuprinsul Conferinţei;
k) stabileşte sfera de activitate a personalului pastoral şi administrativ;
l) stabileşte atribuţiile directorilor de departamente;
m) exercită dreptul de disciplină asupra tuturor angajaţilor Conferinţei, judecând în primă instanţă abaterile săvârşite;
n) acceptă daruri, donaţii, succesiuni, moşteniri, subvenţii, legate şi altele;
o) susţine şi apără interesele de orice natură ale Conferinţei;
p) hotărăşte înfiinţarea de instituţii subordonate Conferinţei;
q) avizează cererile de rebotezare pentru persoanele căsătorite/recăsătorite fără să fi avut acest drept biblic;
r) hotărăşte mutarea sediului;
s) numeşte delegaţii pentru Adunarea generală a Uniunii Adventiste;
ş) convoacă Adunarea generală a Conferinţei;
t) aprobă înfiinţarea bisericilor locale şi a grupelor;
ţ) hotărăşte destinaţia caselor de rugăciune, a caselor parohiale şi a celorlalte imobile;
u) soluţionează plângerile;
v) hotărăşte asupra sponsorizărilor, a donaţiilor, a ajutoarelor şi a creditelor acordate de Biserică instituţiilor subordonate, instituţiilor afiliate sau susţinătoare, în conformitate cu statutul acestora prevăzut de Statutul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial, precum şi asupra fondurilor pe care Biserica le alocă unor proiecte sociale, umanitare sau medicale, culturale sau educaţionale, desfăşurate de instituţii care nu au legătură cu Biserica;
w) poate delega din atribuţiile sale Comitetului administrativ al Conferinţei. Hotărârile Comitetului administrativ al Conferinţei luate în acest context se supun ratificării Comitetului executiv în prima şedinţă a acestuia."
57. După articolul 49 se introduc două noi articole, articolele 49^1 şi 49^2, cu următorul cuprins:
"ART. 49^1
(1) Membrii Comitetului executiv al Conferinţei pot participa la şedinţe prin intermediul unei teleconferinţe, cu condiţia ca persoanele participante să se poată auzi în acelaşi timp, participarea prin astfel de mijloace constituind prezenţa personală la o asemenea întâlnire. Secretarul de şedinţă va consemna în procesul-verbal membrii care au participat la întâlnire de la distanţă.
(2) Convocarea cu privire la ora, locul, ordinea de zi şi orice alte informaţii, în conformitate cu prezentul statut, le vor fi furnizate tuturor membrilor într-un mod rezonabil, cu cel puţin 48 de ore înainte de şedinţă, dacă şedinţa urmează să aibă loc la distanţă, prin mijloace electronice, sau cu cel puţin 96 de ore înainte, dacă şedinţa urmează să aibă loc fizic.
(3) Şedinţele Comitetului executiv al Conferinţei sunt legal constituite cu participarea a minimum jumătate plus unu din numărul membrilor comitetului, inclusiv preşedintele.
(4) Hotărârile Comitetului executiv sunt consemnate într-un proces-verbal întocmit şi păstrat de secretarul Conferinţei.
ART. 49^2
(1) Comitetul administrativ al Conferinţei este forul de lucru al Comitetului executiv al Conferinţei între sesiunile acestuia şi este compus din administratorii Conferinţei şi directorii de departamente aleşi de Adunarea generală pentru a face parte din Comitetul administrativ al Conferinţei.
(2) Comitetul administrativ al Conferinţei are următoarele atribuţii:
a) pune în aplicare hotărârile Comitetului executiv al Conferinţei în materie de administrare a activităţii spirituale, a celei de evanghelizare şi a patrimoniului;
b) angajează dintre membrii Bisericii personalul necesar desfăşurării activităţii în Conferinţă, conform schemei de personal aprobate de Comitetul executiv al Conferinţei, şi emite deciziile corespunzătoare;
c) exercită atribuţiile delegate de Comitetul executiv al Conferinţei în condiţiile stipulate în decizia de delegare.
(3) Comitetul administrativ al Conferinţei se întruneşte în şedinţe legal constituite cu participarea a minimum jumătate plus unu din numărul membrilor săi.
(4) Hotărârile Comitetului administrativ al Conferinţei sunt consemnate într-un proces-verbal întocmit şi păstrat de secretarul Conferinţei."
58. Articolul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 50
(1) Personalul pastoral al Conferinţei este alcătuit din: pastori hirotoniţi, pastori asistenţi şi pastori stagiari. Lucrătorii biblici sunt angajaţi pe durată determinată, pentru scopuri misionare şi de evanghelizare, neavând statut de delegaţi la adunările generale ale Conferinţei.
(2) Angajaţii conferinţelor şi ai instituţiilor lor sunt transferaţi în funcţie de interesele Bisericii."
59. Articolul 51 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 51
(1) Pastorii sunt angajaţi dintre absolvenţii unei instituţii de învăţământ teologic adventist care şi-au dovedit chemarea în timpul unei practici corespunzătoare.
(2) În lucrarea pastorală şi de evanghelizare pot fi angajate şi femei. Angajarea în lucrarea pastorală şi de evanghelizare a femeilor nu implică actul de hirotonire ca pastor a acestora."
60. După articolul 52 se introduce un nou articol, articolul 52^1, cu următorul cuprins:
"ART. 52^1
(1) Durata mandatului persoanelor alese la sesiunile Adunării generale a Conferinţei şi al celor numite de Comitetul executiv al Conferinţei este, în mod normal, până la următoarea sesiune a adunării generale elective ordinare sau extraordinare. Cu toate acestea, perioada mandatului poate fi mai scurtă ca urmare a demisiei, a pensionării la cerere, a pensionării prin efectul legii sau a eliberării din funcţie, pentru «motive întemeiate», de către Comitetul executiv al Conferinţei sau în cadrul unei sesiuni extraordinare a Adunării generale a Conferinţei.
(2) Expresia «motive întemeiate», atunci când este utilizată în legătură cu eliberarea dintr-o funcţie aleasă, numită sau dobândită prin angajare, include, dar fără a se limita la:
- incompetenţă;
– refuzul persistent de a coopera cu Comitetul executiv al Conferinţei în mod corespunzător în probleme de doctrină, de conduită profesională şi de imagine;
– acţiuni care pot face obiectul disciplinei în conformitate cu Manualul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea;
– pierderea, totală sau temporară, a calităţii de membru al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea;
– furt sau delapidare;
– condamnarea penală ca urmare a comiterii unei infracţiuni sau instigarea la o infracţiune, altele decât pentru motive religioase sau de conştiinţă;
– divorţul intervenit ca urmare a unei acţiuni proprii sau a celuilalt soţ, fără motiv biblic."
61. Titlul capitolului VIII se modifică şi va avea următorul cuprins:
" CAP. VIII
Uniunea de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea
"
62. Articolul 54 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 54
(1) Uniunea Adventistă este forul central de conducere al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, cu funcţie spirituală, administrativă şi de reprezentare a acesteia, fiind persoană juridică de drept privat şi utilitate publică.
(2) Uniunea Adventistă are sediul în oraşul Voluntari, str. Erou Iancu Nicolae nr. 38-38A, judeţul Ilfov, cod poştal 077190.
(3) Publicaţia oficială a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România este revista Curierul adventist, având ISSN 1220-6725, iar pagina web oficială este www.adventist.ro.
(4) În cazuri excepţionale, Comitetul executiv al Uniunii Adventiste îşi poate schimba temporar sediul."
63. Articolul 55 se abrogă.
64. Articolul 56 se abrogă.
65. Articolul 57 se abrogă.
66. Articolul 58 se abrogă.
67. Articolul 59 se abrogă.
68. Articolul 60 se abrogă.
69. Articolul 61 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 61
(1) Conducerea centrală a Uniunii Adventiste, între sesiunile Adunării generale, este Comitetul executiv al Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România. Numărul membrilor acestuia nu va depăşi 35 de persoane. Comitetul executiv al Uniunii Adventiste este ales în sesiunile elective ale Adunării generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, pentru un mandat de 5 ani.
(2) În Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, următoarele persoane sunt membri de drept: preşedintele, secretarul executiv şi trezorierul Uniunii Adventiste, preşedinţii conferinţelor, rectorul Universităţii Adventus din Cernica, directorul Editurii Viaţă şi Sănătate, directorul Asociaţiei Centrul Media Adventist şi directorul Asociaţiei Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor - ADRA România. Ceilalţi membri sunt aleşi dintre directorii de departamente, directorii altor instituţii, pastori şi membri laici.
(3) Administratorii EUD şi ai Conferinţei generale sunt membri de drept ai Comitetului executiv al Uniunii Adventiste. Aceştia se adaugă la cei menţionaţi mai sus, dar numărul celor care au drept de vot nu va depăşi 10% din numărul total al membrilor prezenţi ai comitetului."
70. După articolul 61 se introduce un nou articol, articolul 61^1, cu următorul cuprins:
"ART. 61^1
(1) Administratorii Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România sunt preşedintele, secretarul executiv şi trezorierul Uniunii Adventiste.
(2) Este de datoria acestor trei administratori, în consultare unii cu alţii, să continue lucrările în conformitate cu planurile, politicile şi programele votate de Comitetul executiv al EUD şi al Uniunii Adventiste. Aceste planuri, politici şi programe trebuie să fie în armonie cu principiile şi acţiunile fundamentale adoptate şi aprobate de Conferinţa Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea în sesiunile sale cincinale."
71. Articolul 62 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 62
(1) Preşedintele Uniunii Adventiste, care trebuie să fie pastor hirotonit, cu experienţă, este primul administrator şi se raportează la Comitetul executiv al Uniunii de Conferinţe în consultare cu secretarul executiv şi trezorierul.
(2) Preşedintele Uniunii Adventiste acţionează ca preşedinte al Adunării Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România şi al Comitetului executiv al EUD şi slujeşte în interesul general al Uniunii Adventiste, după cum hotărăsc Adunarea generală şi Comitetul executiv al EUD.
(3) Preşedintele Uniunii Adventiste reprezintă organizaţia în cadrul Bisericii şi în relaţiile cu instituţiile statului sau cu alte persoane fizice şi juridice.
(4) În activitatea sa de conducere, preşedintele Uniunii Adventiste aderă la reglementările EUD şi ale Conferinţei generale, lucrând în armonie cu Comitetul executiv al EUD şi în strânsă consultare cu administratorii EUD.
(5) Preşedintele Uniunii Adventiste este membru de drept al Comitetului executiv al EUD şi al Conferinţei generale."
72. Articolul 63 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 63
(1) Secretarul executiv al Uniunii Adventiste, asociat cu preşedintele, în calitate de administrator, slujeşte sub conducerea Comitetului executiv al EUD şi va acţiona ca vicepreşedinte al Comitetului executiv al EUD.
(2) Secretarul executiv se va raporta la Comitetul executiv al Uniunii Adventiste după consultarea cu preşedintele.
(3) Este de datoria secretarului executiv să păstreze procesele-verbale ale adunărilor generale şi ale şedinţelor Comitetului executiv; el le pune la dispoziţie copii ale proceselor-verbale tuturor membrilor Comitetului executiv al Uniunii Adventiste şi administratorilor EUD. De asemenea, secretarul pune la dispoziţie informaţiile cerute de preşedinte sau de Comitetul executiv şi îndeplineşte orice alte îndatoriri care aparţin slujbei sale."
73. Articolul 64 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 64
(1) Trezorierul Uniunii Adventiste, asociat cu preşedintele, în calitate de administrator, slujeşte sub conducerea Comitetului executiv al Uniunii Adventiste.
(2) Trezorierul se raportează la Comitetul executiv al Uniunii Adventiste după consultare cu preşedintele.
(3) Trezorierul asigură conducerea financiară în cadrul organizaţiei, ceea ce include, dar nu se limitează la, primirea, păstrarea şi cheltuirea de fonduri în armonie cu hotărârile Comitetului executiv al Uniunii Adventiste. De asemenea, răspunde de trimiterea fondurilor destinate EUD/Conferinţei generale în armonie cu regulamentele EUD şi ale Conferinţei generale şi le asigură informaţii de natură financiară preşedintelui şi Comitetului executiv al Uniunii Adventiste. Trezorierul le pune la dispoziţie copii ale documentelor financiare administratorilor EUD."
74. Articolul 65 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 65
(1) Directorii departamentelor Uniunii Adventiste lucrează sub îndrumarea Comitetului executiv al Uniunii Adventiste şi a preşedintelui, având rol consultativ pentru domeniul lor de activitate.
(2) Comitetul executiv al Uniunii Adventiste propune spre validare Adunării generale elective directorii de departamente ai Uniunii Adventiste angajaţi cu normă întreagă care vor face parte din Comitetul administrativ al Uniunii Adventiste."
75. La articolul 66, partea introductivă şi literele a), b), c), d), f), g), h), i), k), l), m), o), r), ş), ţ), u), v) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 66
Între sesiunile Adunării generale, Comitetul executiv al Uniunii Adventiste are deplină autoritate să acţioneze în numele acesteia, având următoarele atribuţii:
a) elaborează strategia Uniunii Adventiste, pe baza liniilor directoare stabilite de Adunarea generală;
b) răspunde de bunul mers al vieţii religioase şi morale în cuprinsul Uniunii Adventiste;
c) reglementează şi conduce activităţile patrimoniale ale Bisericii şi hotărăşte asupra administrării bunurilor Uniunii Adventiste, având drept de dispoziţie asupra patrimoniului propriu sau asupra patrimoniului conferinţelor şi al instituţiilor Bisericii;
d) veghează la păstrarea unităţii de doctrină, de organizaţie şi de practică religioasă;
....................................................
f) fixează data şi convoacă Adunarea Generală a Uniunii Adventiste;
g) aprobă bugetul Uniunii Adventiste, verifică şi aprobă gestiunea financiară a Uniunii Adventiste;
h) hotărăşte, în colaborare cu EUD şi cu conferinţele, asupra înfiinţării şi desfiinţării de conferinţe, precum şi asupra întinderii lor teritoriale;
.......................................
i) hotărăşte angajarea, concedierea, transferarea şi promovarea personalului Uniunii Adventiste şi al conferinţelor, în cazul dizolvării conferinţelor, precum şi completarea vacanţelor produse între sesiuni, emite şi revocă acreditările, autorizările sau avizele personalului propriu, precum şi ale personalului celorlalte instituţii ale Bisericii;
................................................
k) stabileşte atribuţiile directorilor de departamente şi ale celorlalţi angajaţi ai Uniunii Adventiste, precum şi ale preşedinţilor, secretarilor executivi şi trezorierilor conferinţelor;
l) judecă abaterile săvârşite de angajaţii Uniunii Adventiste şi de angajaţii instituţiilor subordonate Uniunii Adventiste care au fost numiţi de Uniunea Adventistă şi se pronunţă ca instanţă de apel asupra hotărârilor date de comitetele conferinţelor şi de instituţiile Bisericii;
m) acceptă daruri, sponsorizări, donaţii, succesiuni, moşteniri, subvenţii, legate şi altele;
.............................................
o) înfiinţează, coordonează, controlează şi desfiinţează instituţiile Bisericii;
...................................
r) hotărăşte mutarea temporară a sediului;
.................................
ş) stabileşte regulamentul pentru adunările generale elective la nivel de uniune, conferinţă şi biserică locală;
..............................
ţ) stabileşte Statutul şi Regulamentul de funcţionare ale Casei de Pensii şi Ajutoare a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România şi ale Asociaţiei Centrul Media Adventist şi avizează statutul celorlalte instituţii ale Bisericii;
u) administrează patrimoniul Bisericii, are drept de dispoziţie asupra acestuia şi stabileşte destinaţia imobilelor din patrimoniul propriu;
v) emite autorizaţiile de funcţionare pentru biserici locale şi grupe;"
76. La articolul 66, după litera v) se introduc trei noi litere, literele w)-y), cu următorul cuprins:
"w) demite pentru «motive întemeiate» [a se vedea definiţia «motivelor întemeiate» la art. 53 alin. (2) din prezentul statut] persoanele care au fost alese în cadrul unei sesiuni a Adunării generale, inclusiv persoanele care au fost alese de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, prin mandatul Adunării Generale a Uniunii Adventiste. Demiterea persoanelor menţionate în acest paragraf este condiţionată de votul a două treimi din numărul membrilor prezenţi ai Comitetului executiv al Uniunii Adventiste, dacă este asigurat un cvorum de cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor Comitetului executiv al Uniunii Adventiste;
x) hotărăşte asupra sponsorizărilor, a donaţiilor, a ajutoarelor şi a creditelor acordate de Biserică instituţiilor subordonate, instituţiilor afiliate sau susţinătoare, în conformitate cu statutul acestora prevăzut de Statutul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial, precum şi asupra fondurilor pe care Biserica le alocă unor proiecte sociale, umanitare sau medicale, culturale sau educaţionale desfăşurate de instituţii care nu au legătură cu Biserica;
y) poate delega din atribuţiile sale Comitetului administrativ al Uniunii Adventiste. Hotărârile Comitetului administrativ al Uniunii Adventiste luate în acest context se supun ratificării Comitetului executiv în prima şedinţă a acestuia."
77. După articolul 66 se introduc două articole noi, articolele 66^1 şi 66^2, cu următorul conţinut:
"ART. 66^1
(1) Membrii Comitetului executiv al Uniunii Adventiste pot participa la şedinţe prin intermediul unei teleconferinţe, cu condiţia ca persoanele participante să se poată auzi în acelaşi timp, participarea prin astfel de mijloace constituind prezenţa personală la o asemenea întâlnire. Secretarul de şedinţă va consemna în procesul-verbal membrii care au participat la întâlnire de la distanţă.
(2) Convocarea cu privire la ora, locul, ordinea de zi şi orice alte informaţii, în conformitate cu prezentul statut, le vor fi furnizate tuturor membrilor într-un mod rezonabil, cu cel puţin 48 de ore înainte de şedinţă, dacă şedinţa urmează să aibă loc la distanţă, prin mijloace electronice, sau cu cel puţin 96 de ore înainte, dacă şedinţa urmează să aibă loc fizic.
(3) Şedinţele Comitetului executiv al Uniunii Adventiste sunt legal constituite cu participarea a minimum jumătate plus unu din numărul membrilor Comitetului, inclusiv preşedintele şi vicepreşedintele.
(4) Hotărârile Comitetului executiv al Uniunii Adventiste sunt consemnate într-un proces-verbal întocmit şi păstrat de secretarul Uniunii Adventiste.
ART. 66^2
(1) Comitetul administrativ al Uniunii Adventiste este forul de lucru al Comitetului executiv al Uniunii Adventiste între sesiunile acestuia şi este compus din administratorii Uniunii Adventiste şi directorii de departamente, angajaţi cu normă întreagă, aleşi de Adunarea generală electivă pentru a face parte din Comitetul administrativ al Uniunii Adventiste.
(2) Comitetul administrativ al Uniunii Adventiste are următoarele atribuţii:
a) pune în aplicare hotărârile Comitetului executiv al Uniunii Adventiste în materie de administrare a patrimoniului şi de activitate spirituală şi de evanghelizare;
b) angajează dintre membrii Bisericii personalul necesar desfăşurării activităţii în Biserică, conform schemei de personal aprobate de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, şi emite deciziile corespunzătoare;
c) exercită atribuţiile delegate de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste în condiţiile stipulate în decizia de delegare.
(3) Comitetul administrativ al Uniunii Adventiste se întruneşte în şedinţe legal constituite cu participarea a minimum jumătate plus unu din numărul membrilor săi.
(4) Hotărârile Comitetului administrativ al Uniunii Adventiste sunt consemnate într-un proces-verbal întocmit şi păstrat de secretarul Uniunii Adventiste."
78. După capitolul VIII se introduce un nou capitol, capitolul VIII^1, cuprinzând articolele 66^3-66^9, cu următorul cuprins:
" CAP. VIII^1
Adunarea Generală a Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România
ART. 66^3
(1) Adunarea Generală a Uniunii Adventiste este forul deliberativ suprem al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România şi se compune din:
a) delegaţii de drept, şi anume:
- membrii Comitetului executiv al Uniunii Adventiste şi administratorii conferinţelor;
– membrii prezenţi ai Comitetului executiv al EUD;
– membrii prezenţi ai Comitetului executiv al Conferinţei generale. Numărul delegaţilor de drept din partea EUD şi a Conferinţei generale nu trebuie să depăşească 10% din totalul delegaţilor;
b) delegaţii aleşi, şi anume: câte un delegat pentru fiecare conferinţă, indiferent de numărul membrilor ei, şi câte un delegat pentru fiecare 350 de membri sau fracţiune de 350 de membri, în proporţie de jumătate laici şi jumătate pastori. Membrii laici delegaţi trebuie să fie membri ai unei biserici locale, femei şi bărbaţi;
c) delegaţi extraordinari, persoane din conducerea instituţiilor confesionale deţinute şi conduse de Uniunea Adventistă şi de la conferinţe, precum şi invitaţi de la alte uniuni de conferinţe; aceştia pot fi recomandaţi de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste şi acceptaţi de delegaţii aflaţi în sesiune. Numărul acestor delegaţi nu va depăşi 10% din numărul total al delegaţilor aleşi;
d) delegaţii care nu sunt aleşi pentru un nou mandat la o Adunare generală electivă a Uniunii Adventiste nu îşi pierd statutul de delegat la actuala sesiune a Adunării generale elective a Uniunii Adventiste.
(2) Delegaţii prevăzuţi la alin. (1) lit. b) sunt aleşi de Adunarea generală a conferinţelor sau de Comitetul executiv al acestora.
ART. 66^4
(1) Sesiunile Adunării Generale a Uniunii Adventiste pot fi ordinare şi extraordinare. Adunarea generală ordinară se convoacă o dată la 5 ani de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, al EUD sau al Conferinţei generale. Data, locul şi ordinea de zi stabilite pentru sesiune se anunţă în publicaţia oficială a Bisericii cu cel puţin 3 luni înainte.
(2) Adunarea generală extraordinară a Uniunii Adventiste este convocată de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, al EUD sau al Conferinţei generale în următoarele cazuri:
a) la hotărârea Comitetului executiv al Uniunii Adventiste;
b) la cererea Comitetului executiv al EUD sau al Conferinţei generale;
c) la cererea majorităţii delegaţilor adunaţi în sesiune;
d) la cererea unui procent de 50% din comitetele executive ale conferinţelor din cadrul Uniunii Adventiste.
(3) Data, locul şi ordinea de zi stabilite pentru sesiunea extraordinară se anunţă în publicaţia oficială a Bisericii cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte. În cazuri de urgenţă, comunicarea se face pe căile cele mai eficiente. În anunţul dat spre publicare este inclusă şi agenda Adunării Generale a Uniunii Adventiste.
(4) În cazuri excepţionale, într-o şedinţă ordinară sau extraordinară, Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, al EUD sau al Conferinţei generale poate amâna data sesiunii Adunării Generale a Uniunii Adventiste pentru o perioadă de maximum 1 an.
(5) Adunarea Generală a Uniunii Adventiste se întruneşte în sesiuni legal constituite prin prezenţa a minimum jumătate plus unu dintre membrii delegaţi din fiecare conferinţă.
ART. 66^5
(1) Adunarea Generală a Uniunii Adventiste are autoritatea:
a) să îi aleagă pe preşedintele, secretarul şi trezorierul Uniunii Adventiste, denumiţi administratorii Uniunii Adventiste, pe directorii departamentelor şi pe membrii Comitetului executiv al Uniunii Adventiste, precum şi pe alţi slujbaşi care nu fac parte din acest comitet;
b) să acrediteze personalul Uniunii Adventiste şi pastorii pensionari, profesorii adventişti şi evangheliştii cu literatură;
c) să ratifice înfiinţarea şi dizolvarea de conferinţe;
d) să hotărască asupra tuturor chestiunilor legate de bunul mers al Uniunii Adventiste;
e) să examineze rapoartele de activitate verificate ale slujbaşilor la încheierea mandatului, inclusiv ale auditorului;
f) să adopte direcţiile strategice ale Uniunii Adventiste, în conformitate cu politicile EUD şi ale Conferinţei generale.
(2) Adunarea generală poate transfera responsabilitatea numirii unor directori de departamente, directori asociaţi şi administratori asociaţi Comitetului executiv al Uniunii Adventiste.
(3) Alte prevederi privind modul de desfăşurare a Adunării generale care nu sunt cuprinse în prezentul statut se stabilesc prin regulamente şi instrucţiuni ale Comitetului executiv al Conferinţei generale, al EUD sau al Uniunii Adventiste sau prin hotărârea a minimum două treimi din numărul delegaţilor prezenţi la Adunarea Generală a Uniunii Adventiste.
ART. 66^6
(1) Preşedintele Uniunii Adventiste va deţine funcţia de preşedinte al Adunării generale a Uniunii Adventiste, iar secretarul executiv al Uniunii Adventiste va deţine funcţia de secretar al Adunării Generale a Uniunii Adventiste. Preşedintele poate desemna temporar alte persoane care să asiste la conducerea şedinţelor Adunării Generale a Uniunii Adventiste.
(2) În cazul în care funcţia de preşedinte al Uniunii Adventiste este vacantă sau în cazul în care preşedintele Uniunii Adventiste este indisponibil, lucrările Adunării Generale a Uniunii Adventiste vor fi deschise de reprezentantul EUD sau de reprezentantul Conferinţei generale.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), Adunarea Generală a Uniunii Adventiste va alege un preşedinte de şedinţă până la alegerea noului preşedinte al Uniunii Adventiste pentru următorul mandat de 5 ani.
(4) În cazul în care funcţia de secretar executiv al Uniunii Adventiste este vacantă sau secretarul executiv este indisponibil, se va alege un secretar de şedinţă până la alegerea secretarului executiv al Uniunii Adventiste pentru următorul mandat de 5 ani.
ART. 66^7
Toţi delegaţii cu drept de vot la o sesiune a Adunării Generale a Uniunii Adventiste trebuie să fie membri cu o bună reputaţie, care nu sunt sub disciplina Bisericii.
ART. 66^8
(1) Participanţii vor fi prezenţi la data şi la locul menţionat în convocare, direct sau prin teleconferinţă, pentru a putea alege sau a fi aleşi. Fiecare delegat de drept sau ales are dreptul la un singur vot. Votul este direct.
(2) În situaţii excepţionale, pentru probleme care implică confidenţialitate deplină, situaţii invocate de preşedintele de şedinţă sau de membrii Adunării generale, votul poate fi secret.
(3) Cu aprobarea Comitetului executiv al Uniunii Adventiste, delegaţii pot participa la sesiunile Adunării Generale a Uniunii Adventiste prin teleconferinţă, cu condiţia ca toţi participanţii să se poată auzi în acelaşi timp. Secretarul Comitetului executiv al Uniunii Adventiste va menţiona în procesul-verbal al Adunării generale numele delegaţilor care au participat de la distanţă la lucrările Adunării Generale a Uniunii Adventiste, votul lor fiind valabil exprimat ca şi când ar fi fost prezenţi fizic la şedinţa Adunării generale.
ART. 66^9
(1) Durata mandatului persoanelor alese în cadrul Adunării Generale a Uniunii Adventiste şi al celor numite de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste este, în mod normal, până la următoarea sesiune a Adunării generale, elective ordinare sau extraordinare, a Uniunii Adventiste. Cu toate acestea, perioada mandatului poate fi mai scurtă din cauza demisiei, a pensionării la cerere, a pensionării prin efectul legii sau a eliberării din funcţie, pentru «motive întemeiate», de către Comitetul executiv al Uniunii Adventiste sau în cadrul unei sesiuni extraordinare a Adunării generale.
(2) Expresia «motive întemeiate», atunci când este utilizată în legătură cu eliberarea dintr-o funcţie aleasă, numită sau dobândită prin angajare, include, dar fără a se limita la:
- incompetenţă;
– refuzul persistent de a coopera cu Comitetul executiv al Uniunii Adventiste în mod corespunzător în probleme de doctrină, de conduită profesională şi de imagine;
– acţiuni care pot face obiectul disciplinei în conformitate cu Manualul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea;
– pierderea, totală sau temporară, a calităţii de membru al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea;
– furt sau delapidare;
– condamnarea penală ca urmare a comiterii unei infracţiuni sau instigarea la o infracţiune, altele decât pentru motive religioase sau de conştiinţă;
– divorţul intervenit ca urmare a unei acţiuni proprii sau a celuilalt soţ, fără motiv biblic."
79. Articolul 67 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 67
(1) Patrimoniul Bisericii este compus din bunurile mobile şi imobile ale acesteia şi ale instituţiilor ei. Bunurile imobile de cult cuprind lăcaşurile de cult, sediile administrative ale cultului, locuinţele parohiale, cimitirele, clădirile cu scop social sau medical, clădirile instituţiilor de învăţământ, ale instituţiilor media şi altele.
(2) Bunurile Bisericii, afectate cultului, dobândite cu titlu, sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile, nu pot fi urmărite sau sechestrate şi aparţin Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România prin persoanele juridice care o compun: Uniunea Adventistă, conferinţele, Casa de Pensii şi Ajutoare, Asociaţia Centrul Media Adventist, Universitatea Adventus din Cernica, Asociaţia Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor - ADRA România şi Editura Viaţă şi Sănătate.
(3) Bunurile imobile ale Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România şi ale instituţiilor sale nu pot fi schimbate, grevate sau înstrăinate decât cu aprobarea Comitetului executiv al Uniunii Adventiste şi cu avizul Comitetului executiv al EUD.
(4) Bunurile mobile ale Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România pot fi schimbate, grevate sau înstrăinate cu aprobarea Comitetului executiv al Uniunii Adventiste, a Comitetului executiv al conferinţelor sau a forurilor de conducere statutare ale celorlalte instituţii, după caz, şi cu informarea Comitetului executiv al Uniunii Adventiste.
(5) Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, în caz de orice dubiu, are capacitatea de a preciza natura şi destinaţia afectării bunurilor Bisericii."
80. După articolul 67 se introduce un nou articol, articolul 67^1, cu următorul cuprins:
"ART. 67^1
(1) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România, prin persoanele juridice care o compun, poate oferi sponsorizări, donaţii sau burse unor persoane fizice sau juridice, în scopuri nobile, precum şi împrumuturi instituţiilor Bisericii, în armonie cu doctrina şi Statutul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial şi cu prevederile EUD. Aprobarea pentru aceste acţiuni se ia la nivelul Comitetului executiv al Uniunii Adventiste sau al conferinţelor, iar în cazul celorlalte instituţii, la nivelul forurilor de conducere statutare, cu informarea Comitetului executiv al Uniunii Adventiste.
(2) În cazul participării Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România în asociaţii, fundaţii sau societăţi comerciale, se vor respecta prevederile Statutului Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial privitoare la controlul deciziilor şi al finanţelor, inclusiv dreptul de a numi conducerea persoanei juridice, şi se va solicita avizul EUD.
(3) Actele constitutive ale tuturor asociaţiilor, fundaţiilor, federaţiilor sau uniunilor, precum şi ale tuturor societăţilor comerciale afiliate Bisericii, beneficiare ale unor sponsorizări, legate sau creditări din partea Bisericii, trebuie să conţină menţiunea că, în caz de dizolvare sau lichidare, beneficiarul patrimoniului rezultat este Uniunea de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România sau conferinţele, după caz, precum şi că beneficiarii sponsorizărilor, ai legatelor şi ai creditărilor pot fi auditaţi de departamentul de audit.
(4) Actele constitutive ale tuturor asociaţiilor, fundaţiilor, federaţiilor sau uniunilor, precum şi ale tuturor societăţilor comerciale susţinătoare ale Bisericii, beneficiare ale unor sponsorizări, legate sau creditări din partea Bisericii, trebuie să conţină menţiunea că pot fi auditate de departamentul de audit sau de cenzorat al Bisericii."
81. Articolul 68 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 68
(1) Fondurile şi bunurile de orice fel ale Bisericii, administrate de Uniunea Adventistă sau de conferinţe, provin, conform regulamentului, din contribuţii benevole de orice natură, primite de la conferinţe sau în mod direct, de la persoane fizice sau juridice, incluzând diferite daruri, sponsorizări, succesiuni, legate, donaţii sau subvenţii, precum şi din activităţile comerciale desfăşurate în nume propriu ori prin instituţii, din dobânzi obţinute pentru depozite bancare sau împrumuturi acordate, din participarea la fonduri de investiţii, din fonduri guvernamentale sau neguvernamentale, din fonduri europene etc., precum şi din alte surse licite.
(2) Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, conform învăţăturii Bibliei, încurajează membrii şi simpatizanţii să ofere a zecea parte din venitul lor (denumită «zecime») în scopul predicării Evangheliei şi să-şi ofere darurile (denumite «daruri») în scopul susţinerii proiectelor Bisericii în domeniul social, medical sau umanitar. În acest sens, Biserica va confirma în scris, la cererea tuturor donatorilor, sumele primite în scopul deducerii fiscale a acestor cheltuieli de către persoanele fizice sau juridice interesate.
(3) Potrivit învăţăturilor biblice, fondurile oferite de credincioşi cu titlu de «zecime» sunt fonduri sacre, care, conform Statutului Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea mondiale, pot fi utilizate numai în conformitate cu normele şi regulamentele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial.
(4) Fondurile care au destinaţia de «daruri» pot fi utilizate pentru proiectele Bisericii, pentru achiziţia sau construirea de lăcaşuri de cult şi pentru construirea de unităţi educaţionale, sanitare sau sociale, în conformitate cu prevederile Statutului Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la nivel mondial, cu aprobarea comitetelor executive ale conferinţelor sau aprobarea Comitetului executiv al Uniunii Adventiste."
82. Articolul 69 se abrogă.
83. După articolul 69 se introduce un nou articol, articolul 69^1, cu următorul cuprins:
"ART. 69^1
(1) Patrimoniul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România este compus şi din întreg patrimoniul Societăţii Anonime «Cuvântul Evangheliei», dizolvată în anul 1947, precum şi din bunurile mobile sau imobile achiziţionate de Biserică în străinătate, în cadrul unor proiecte de evanghelizare, sociale sau medicale.
(2) Patrimoniul Bisericii aflat pe raza teritorială a unui judeţ din România aparţine de drept conferinţei care are jurisdicţie asupra respectivului teritoriu, cu excepţia bunurilor aparţinând Casei de Pensii a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România şi Uniunii Adventiste.
(3) În situaţia în care mai multe conferinţe au jurisdicţie asupra unui teritoriu, conferinţele vor emite un document comun în care îşi vor preciza jurisdicţia, precum şi dreptul de proprietate asupra patrimoniului Bisericii. Tot în acelaşi fel vor fi tratate şi proprietăţile de altă natură decât lăcaşurile de cult şi casele parohiale ale unei conferinţe situate pe teritoriul jurisdicţional al unei alte conferinţe.
(4) În cazul reorganizării administrativ-teritoriale a Bisericii, jurisdicţia teritorială a conferinţelor şi dreptul de proprietate asupra patrimoniului vor fi confirmate de Comitetul executiv al Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România.
(5) Patrimoniul Bisericii este administrat de Uniunea Adventistă, prin Adunarea Generală a Uniunii Adventiste sau, între sesiunile acesteia, prin Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, de conferinţe, prin adunările generale ale conferinţelor şi, între sesiunile acestora, prin comitetele executive ale conferinţelor, precum şi de către conducerea statutară a instituţiilor ce compun Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România.
(6) Forurile de conducere ale Bisericii: Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, comitetele executive ale conferinţelor, precum şi forurile statutare de conducere ale instituţiilor Bisericii dobândesc drept de dispoziţie asupra patrimoniului persoanelor juridice pe care le conduc prin alegerea lor de către Adunarea Generală a Uniunii de Conferinţe, în cazul Uniunii Adventiste, de către Adunarea generală a conferinţelor, în cazul conferinţelor, sau de către Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, în cazul altor instituţii ale Bisericii."
84. Articolul 70 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 70
Orice fel de daruri, sponsorizări, contribuţii, subvenţii, succesiuni, legate sau donaţii, precum şi orice alte bunuri intrate în mod legal în patrimoniul Bisericii nu pot face obiectul revendicării lor ulterioare din partea donatorilor sau a moştenitorilor acestora."
85. Articolul 71 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 71
Fondurile care, potrivit regulamentului, sunt destinate Uniunii Adventiste şi conferinţelor vor fi folosite în armonie cu regulamentele financiare ale EUD şi ale Conferinţei generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea. În cazul donaţiilor, întrebuinţarea lor se va face conform intenţiilor donatorului şi în armonie cu principiile Bisericii."
86. Articolul 72 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 72
De regulă, fondurile Bisericii vor fi păstrate în conturi curente sau depozite, în bănci sau case de economii, trezorerii sau alte fonduri de investiţii, conform hotărârilor Comitetului executiv al Uniunii Adventiste, respectiv ale conferinţelor, şi vor fi administrate numai de persoanele autorizate de către acestea."
87. Articolul 73 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 73
Serviciile financiare ale Uniunii Adventiste, ale conferinţelor şi ale instituţiilor acestora vor pregăti în mod regulat rapoarte financiare de venituri şi balanţe financiare şi vor prezenta anual copii ale rapoartelor financiare forurilor prevăzute în regulamentul financiar."
88. Articolul 74 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 74
Uniunea Adventistă, conferinţele şi instituţiile Bisericii vor pregăti bugete anuale în armonie cu regulamentele EUD şi ale Conferinţei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea."
89. Articolul 75 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 75
Rapoartele financiare ale Uniunii Adventiste, ale conferinţelor şi ale instituţiilor Bisericii vor fi supuse, cel puţin anual, auditului din partea unui auditor ales în conformitate cu politica de lucru a Conferinţei generale. Evidenţele financiar-contabile ale Uniunii Adventiste, ale conferinţelor şi ale instituţiilor Bisericii, inclusiv ale instituţiilor afiliate Bisericii, vor fi în permanenţă deschise auditorului menţionat."
90. Articolul 76 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 76
(1) Biserica şi instituţiile ei produc materiale cultice, cum ar fi: literatură, materiale audio şi video, materiale digitale, tipărituri, în funcţie de nevoile Bisericii.
(2) Biserica este proprietarul drepturilor de autor pentru toate materialele scrise, audio sau video produse sub egida sa sau a instituţiilor sale.
(3) Utilizarea unor opere literare, muzicale, video sau de orice altă natură în serviciile de cult, inclusiv în cadrul emisiunilor de radio şi televiziune ale instituţiilor Bisericii, se face fără plata taxelor către organele de gestiune colectivă a drepturilor de autor.
(4) Biserica poate să înfiinţeze un organism de gestiune colectivă propriu pentru drepturile sale de autor sau pentru drepturile conexe drepturilor de autor ale membrilor săi, care înţeleg să încredinţeze Bisericii gestiunea drepturilor de autor, în special a operelor sacre sau cu caracter spiritual."
91. Articolul 77 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 77
În localităţile în care Biserica nu are cimitir propriu, iar comunele nu au cimitire comunale, înmormântarea membrilor decedaţi se poate efectua în oricare dintre cimitirele existente, conform prevederilor legale, în spirit de bună înţelegere cu reprezentanţii celorlalte culte religioase."
92. Articolul 78 se abrogă.
93. După articolul 78 se introduce un nou articol, articolul 78^1, cu următorul cuprins:
"ART. 78^1
Personalul salariat al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România este asigurat al Casei de Pensii şi Ajutoare a Bisericii, în conformitate cu Statutul şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al acesteia. Pastorii Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România nu pot fi remuneraţi din fonduri publice."
94. Articolul 79 se modifică şi va avea următorul conţinut:
"ART. 79
În cazul dizolvării unei biserici locale, patrimoniul acesteia rămâne în proprietatea conferinţei de care aparţine. Comitetul executiv al Conferinţei are competenţa asupra patrimoniului acesteia."
95. Articolul 80 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 80
(1) În caz de dizolvare a unei conferinţe sau a Uniunii Adventiste, este necesară o majoritate de două treimi dintre voturile delegaţilor prezenţi şi care votează.
(2) În cazul dizolvării unei conferinţe, Comitetul executiv al Uniunii Adventiste dispune asupra patrimoniului acesteia în acord cu legislaţia românească.
(3) În cazul dizolvării Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, Divizia Inter-Europeană şi Conferinţa Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea dispun asupra patrimoniului acesteia în acord cu legislaţia românească şi internaţională."
96. Articolul 81 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 81
(1) Modificarea prezentului statut este de competenţa Adunării Generale a Uniunii Adventiste, cu majoritatea voturilor valabil exprimate, pentru toate prevederile care sunt esenţiale pentru unitatea Bisericii la nivel mondial, revizuite în Comitetul executiv al Conferinţei Generale, şi care sunt redactate cu caractere aldine în Statutul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea mondiale.
(2) În situaţii excepţionale, între sesiuni, se pot aduce modificări prezentului statut de către Comitetul executiv al Uniunii Adventiste, cu votul a cel puţin două treimi din numărul de voturi valabil exprimate, cu respectarea modelului de statut stabilit de Conferinţa Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea.
(3) Schimbările efectuate de Comitetul executiv al Uniunii Adventiste vor produce efecte de la data publicării lor, urmând să fie supuse aprobării următoarei Adunări Generale a Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România."
97. După articolul 81 se introduce următorul text:
"* Modificările şi completările la prezentul statut au fost adoptate de Adunarea generală extraordinară a Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, la Universitatea Adventus din Cernica, la data de 20 noiembrie 2022."
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: