Văzând Referatul de aprobare cu nr. 541R din 17.02.2025 al Direcţiei generale asistenţă medicală şi sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, având în vedere prevederile art. 9 lit. a) din Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul sănătăţii emite următorul ordin: ART. 1 Se aprobă Lista alimentelor nerecomandate pentru a fi comercializate în unităţile de învăţământ preuniversitar şi tabelul de alegeri alimentare, cuprinse în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin. ART. 2 Se aprobă principiile care stau la baza unei alimentaţii sănătoase la copii şi adolescenţi, prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin. ART. 3 Se aprobă necesarul zilnic de calorii şi macronutrienţi, vitamine şi elemente minerale, necesarul zilnic de apă pentru copii şi adolescenţi, prevăzut în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin. ART. 4 Se aprobă definirea porţiilor pe grupe alimentare şi necesarul zilnic estimativ al numărului de porţii pentru alcătuirea meniului la copii şi adolescenţi, prevăzute în anexa nr. 4, care face parte integrantă din prezentul ordin. ART. 5 Pentru ducerea la îndeplinire a art. 10 şi 11 din Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar se vor respecta reglementările din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, cu modificările ulterioare, referitoare la alimentaţia şcolarilor şi preşcolarilor în unităţile de învăţământ, precum şi dispoziţiile prezentului ordin. ART. 6 Operatorii economici care prepară, distribuie şi/sau comercializează alimente în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar trebuie să facă dovada compoziţiei alimentelor prin etichetă, specificaţii de la producător sau buletine de analiză. ART. 7 Unităţile de învăţământ şi operatorii economici care prepară, distribuie şi/sau comercializează alimente în incinta unităţilor de învăţământ vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. ART. 8 La data publicării prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 651 din 15 septembrie 2008. ART. 9 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. p. Ministrul sănătăţii, Adriana Pistol, secretar de stat Bucureşti, 17 februarie 2025. Nr. 541. ANEXA 1 LISTA alimentelor nerecomandate pentru a fi comercializate în unităţile de învăţământ preuniversitar şi tabelul de alegeri alimentare
┌────┬──────────────────┬──────────────┐
│ │ │Limita de la │
│ │Alimente │care │
│Nr. │nerecomandate │alimentele │
│crt.│pentru │devin │
│ │comercializare │nerecomandate │
│ │ │pentru │
│ │ │comercializare│
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│ │Alimente cu │Peste 15 g │
│1. │conţinut mare de │zaharuri/100 g│
│ │zaharuri* │produs │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│ │ │Peste 20 g/100│
│ │ │g produs, din │
│ │ │care, │
│ │ │cumulativ: │
│ │Alimente cu │- grăsimi │
│2. │conţinut mare de │saturate peste│
│ │grăsimi │5 g/100 g │
│ │ │produs; │
│ │ │- acizi graşi │
│ │ │trans peste 1g│
│ │ │/100 g produs.│
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│ │ │Peste 1,5 g │
│ │Alimente cu │sare/100 g │
│3. │conţinut mare de │produs (sau │
│ │sare │peste 0,6 g │
│ │ │sodiu/100 g │
│ │ │produs) │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│ │Băuturi │ │
│ │răcoritoare, │ │
│ │energizante şi │ │
│4. │băuturi pentru │- │
│ │sportivi**, │ │
│ │băuturi calde de │ │
│ │tip cafea/ceai │ │
│ │instant │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│ │Alimente cu │ │
│ │conţinut ridicat │Peste 300 kcal│
│5. │de calorii pe │pe unitatea de│
│ │unitatea de │vânzare │
│ │vânzare │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│6. │Alimente │- │
│ │neambalate*** │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤
│7. │Alimente │ │
│ │neetichetate**** │ │
└────┴──────────────────┴──────────────┘
* Fac excepţie fructele proaspete, fructele uscate/deshidratate neîndulcite şi legumele proaspete. ** În incinta şcolilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea. *** Se exceptează fructele şi legumele proaspete. **** Conform legii în vigoare. Tabel de alegeri alimentare* Alimentele şi băuturile oferite copiilor din colectivităţi sunt împărţite în tabele, conform grupelor alimentare: fructe şi legume, cereale, produse din cereale şi amidonoase, lapte, derivate din lapte şi alternative, carne, produse din carne şi alternative. În fiecare tabel al grupelor alimentare, alegerile alimentare sunt clasificate ca „A se servi cel mai des“, „A se servi ocazional“ şi „Nerecomandat a se servi“, astfel: "A se servi cel mai des“: - alimentele din această categorie sunt cele mai sănătoase opţiuni cu adaos minim de grăsimi, zahăr sau sare şi surse bogate de nutrienţi esenţiali dezvoltării optime; – alimentele din această categorie sunt recomandate a fi servite cel mai des, la toate mesele şi gustările, în cantităţi adecvate în funcţie de vârstă. "A se servi ocazional“: - alimentele din această categorie conţin cantităţi mai mari de grăsimi, zahăr sau sare adăugate şi/sau cantităţi reduse de nutrienţi esenţiali; – nu este permisă servirea mai mult de trei porţii de alimente pe săptămână calculate cumulat din toate listele, din această categorie. "Nerecomandat a se servi“: - alimentele din această categorie conţin cantităţi foarte mari de grăsimi, zahăr sau sare adăugate şi/sau cantităţi reduse de nutrienţi esenţiali. Există, de asemenea, un tabel dedicat „Alte ingrediente alimentare“, care nu se încadrează în niciunul dintre grupurile de alimente menţionate mai sus, şi un ultim tabel „Nerecomandat a se servi“, care conţine alimente cu un risc de sufocare, care nu pot fi servite din considerente de siguranţă sau din cauza unei valori nutriţionale foarte scăzute. a) Fructe şi legume Se recomandă alegerea legumelor şi a fructelor preparate cu puţine sau fără adaos de grăsimi, zahăr sau sare; limitarea sucului de fructe pentru copii; alegerea legumelor şi a fructelor proaspete şi neprocesate, cât mai des. Se recomandă consumul zilnic de minimum o porţie de legume verzi şi/sau o porţie de legume sau fructe portocalii. Exemple de legume verzi: fasole verde, broccoli, varză, gulie, praz, salată verde, mazăre verde, spanac, dovlecei, sparanghel, varză de Bruxelles, ruccola şi ierburi aromatice verzi (pătrunjel, mărar, mentă, busuioc, frunze de ţelină etc.). Exemple de legume şi fructe portocalii: morcovi, dovleac, caisă, mango, nectarină, piersică, portocală, mandarină, clementină.
┌────────────┬───────────┬────────────┬────────────┐
│ │A se servi │A se servi │Nerecomandat│
│ │cel mai des│ocazional │a se servi │
├────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│ │Exemple: │ │ │
│ │- fructe şi│ │ │
│ │legume │ │ │
│ │proaspete; │ │ │
│ │- fructe şi│ │ │
│ │legume │ │Exemple: │
│ │congelate │ │- suc de │
│ │fără adaos │Exemple: │fructe │
│ │de sare sau│- suc de │îndulcit; │
│ │zahăr; │fructe sau │- legume şi │
│ │- sosuri de│legume între│fructe │
│ │legume sau │50% şi 100%;│prăjite în │
│ │fructe fără│- fructe │baie de ulei│
│ │adaos de │uscate sau │/pane; │
│ │sare sau │deshidratate│- compot de │
│ │zahăr; │neîndulcite;│fructe în │
│Fructe şi │- legume şi│- fructele │sirop sau cu│
│legume │fructe │din compotul│îndulcitori │
│proaspete, │gătite; │de fructe │artificiali;│
│congelate, │- mâncare │fără adaos │- legume şi │
│gătite, │pentru │de │fructe │
│conservate │copii din │îndulcitori;│ambalate cu │
│şi uscate/ │fructe sau │- sos de │sos; │
│deshidratate│legume la │tomate sau │- piure de │
│ │borcan fără│bulion care │fructe cu │
│ │adaos de │nu are un │adaos de │
│ │sare şi │conţinut │zahăr; │
│ │zahăr; │redus de │- mâncare │
│ │- legume │sare; │pentru copii│
│ │conservate │- murături │din fructe │
│ │(conservă │cu conţinut │sau legume │
│ │sau borcan)│redus de │la borcan cu│
│ │fără │sare şi │adaos de │
│ │lichidul de│zahăr. │sare şi/sau │
│ │conservare;│ │zahăr. │
│ │- sos de │ │ │
│ │tomate sau │ │ │
│ │bulion cu │ │ │
│ │conţinut │ │ │
│ │redus de │ │ │
│ │sodiu/sare.│ │ │
└────────────┴───────────┴────────────┴────────────┘
b) Cereale, produse din cereale şi amidonoase Se recomandă ca cel puţin jumătate din produsele cerealiere oferite în fiecare zi să fie cereale integrale şi ca produsele din cereale/amidonoasele alese să fie cu adaos redus de grăsimi, zahăr şi sare.
┌─────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │A se servi cel│A se servi │Nerecomandat a│
│ │mai des │ocazional │se servi │
├─────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │Produse în │ │ │
│ │care cerealele│ │ │
│ │integrale sunt│ │ │
│ │primele pe │ │ │
│ │lista │ │ │
│ │ingredientelor│ │ │
│ │produsului │ │ │
│ │(sunt în │Produse în │ │
│ │cantitatea cea│care cerealele│Produse în │
│ │mai mare sau │integrale nu │care cerealele│
│ │unic │sunt primele │integrale nu │
│ │ingredient)**,│pe lista │sunt primele │
│ │cu condiţia să│ingredientelor│pe lista │
│ │se ia în │Exemple: │ingredientelor│
│ │considerare │- pâine, │şi au adaos de│
│ │recomandările │covrigi, │sare, zahăr şi│
│ │zilnice de │chifle │/sau grăsimi │
│Pâine│fibre pentru │multicereale; │nesănătoase │
│ │categoria de │- pâine, │(saturate/ │
│ │vârstă │chiflă, │trans) │
│ │aferentă │covrig, │Exemple: │
│ │Exemple: │brioşă, lipie,│- pâine │
│ │- pâine, │tortilla din │îndulcită sau │
│ │chiflă, │făină albă; │aromată; │
│ │covrig, │- aluat de │- pizza │
│ │brioşă, lipie,│pizza din │congelată. │
│ │tortilla; │faină albă. │ │
│ │- aluat de │ │ │
│ │pizza din │ │ │
│ │cereale │ │ │
│ │integrale; │ │ │
│ │- clătite sau │ │ │
│ │vafe din │ │ │
│ │cereale │ │ │
│ │integrale. │ │ │
└─────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘
* Ghid de prevenţie. Stilul de viaţă sănătos şi alte intervenţii preventive prioritare pentru boli netransmisibile, în asistenţa medicală primară, vol. 1. https://insp.gov.ro/download/cnepss/metodologii_ghirduri_recomandrari_si_evidente_stintifice/ghiduri_si_recomandari/Ghid-Volumul-1-web.pdf ** A nu se confunda produsele cerealiere integrale cu cele negre (făină neagră, pâine neagră) sau cu cele din grâu dur (de exemplu: paste).
┌──────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │A se servi cel│A se servi │Nerecomandat a│
│ │mai des │ocazional │se servi │
├──────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │Produse în │ │ │
│ │care cerealele│ │ │
│ │integrale sunt│ │ │
│ │primele pe │ │ │
│ │lista │ │ │
│ │ingredientelor│ │ │
│ │produsului │ │ │
│ │(sunt în │ │ │
│ │cantitatea cea│ │Produse în │
│ │mai mare sau │ │care cerealele│
│ │unic │ │integrale nu │
│ │ingredient)*, │ │sunt primele │
│ │cu condiţia să│ │pe lista │
│ │se ia în │ │ingredientelor│
│ │considerare │Produse în │şi au adaos de│
│ │recomandările │care cerealele│sare, zahăr şi│
│Paste, │zilnice de │integrale nu │/sau grăsimi │
│orez şi │fibre pentru │sunt primele │nesănătoase │
│alte │categoria de │pe lista │(saturate/ │
│cerealiere│vârstă │ingredientelor│trans) │
│/produse │aferentă │Exemple: │Exemple: │
│cerealiere│Exemple: │- orez alb; │cereale, orez │
│ │- grâu, │- paste albe; │sau paste │
│ │porumb, orez, │- tăieţei din │aromatizate/ │
│ │ovăz, secară, │orez alb. │condimentate │
│ │bulgur, │ │şi preambalate│
│ │hrişcă, │ │(de exemplu, │
│ │cuşcuş, │ │cu: usturoi, │
│ │amarant, │ │ierburi, pui, │
│ │tapiocă, mei, │ │legume), orez │
│ │quinoua; │ │instant. │
│ │- orez brun, │ │ │
│ │sălbatic sau │ │ │
│ │integral, │ │ │
│ │tăieţei din │ │ │
│ │orez integral;│ │ │
│ │- paste din │ │ │
│ │grâu integral │ │ │
│ │şi cereale. │ │ │
├──────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Exemple: │
│ │ │ │- cartofi │
│Cartofi şi│Exemple: │ │prăjiţi în │
│cartofi │- cartofi │- │baie de ulei; │
│dulci │piure, copţi │ │- cartofi │
│ │sau fierţi. │ │ambalaţi (de │
│ │ │ │exemplu: │
│ │ │ │chipsuri). │
├──────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │Produse la │ │
│ │ │cuptor │Produse de │
│ │ │preparate la │patiserie │
│ │ │faţa locului/ │cumpărate din │
│ │Produse coapte│în unitate │magazin în │
│ │preparate la │fără cereale │care cerealele│
│ │faţa locului/ │integrale şi │integrale nu │
│ │în unitate cu │cu oricare │se află în │
│ │cereale │ingredient din│primele 3 │
│ │integrale ca │categoria „A │ingrediente │
│ │ingredient şi │nu se servi“ │Exemple: │
│ │fără │Exemple: │- prăjituri │
│Produse │ingrediente │- batoane de │din comerţ, │
│preparate │din categoria │tip granola │plăcinte, │
│prin │„A nu se │sau de │produse de │
│coacere │servi“ │cereale; │patiserie, │
│ │Exemple: │- biscuiţi, │cornuri, │
│ │- plăcinte cu │checuri, │gogoşi; │
│ │făină │brioşe; │- biscuiţi, │
│ │integrală │- vafe şi │prăjiturele │
│ │coapte; │clătite │graham, brioşe│
│ │- brioşe din │preambalate; │cu ciocolată │
│ │cereale │- produse la │sau bucăţi de │
│ │integrale. │cuptor │bomboane; │
│ │ │preparate │- batoane de │
│ │ │dintr-un │granola sau de│
│ │ │amestec sau │cereale │
│ │ │aluat │glazurate. │
│ │ │prefabricate. │ │
├──────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Biscuiţi şi │
│ │ │ │gustări pe │
│ │ │ │bază de │
│ │ │ │cereale, care │
│ │Biscuiţi şi │ │nu au cereale │
│ │gustări pe │ │integrale ca │
│ │bază de │ │prim │
│ │cereale │Biscuiţi şi │ingredient şi │
│ │integrale ca │gustări pe │au cantităţi │
│ │prim │bază de │de grăsime, │
│ │ingredient │cereale, care │zahăr sau sare│
│Gustări/ │(sunt în │nu au cereale │mai mari decât│
│Snackuri │cantitatea mai│integrale ca │cele │
│pe bază de│mare sau unic │prim │recomandate │
│cereale │ingredient) │ingredient │[conform │
│ │Exemple: │Exemple: │anexei nr. 1 │
│ │- rondele de │- covrigi │lit. a) la │
│ │orez brun; │(uşor săraţi │ordin] │
│ │- biscuiţi/ │sau nesăraţi).│Exemple: │
│ │crackers de │ │- popcorn │
│ │cereale │ │ambalat pentru│
│ │integrale. │ │cuptor cu │
│ │ │ │microunde**; │
│ │ │ │- rondele de │
│ │ │ │orez aromate; │
│ │ │ │- rondele din │
│ │ │ │orez alb. │
├──────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │Produse în │ │ │
│ │care cerealele│ │ │
│ │integrale sunt│ │ │
│ │primele pe │ │Produse în │
│ │lista de │ │care cerealele│
│ │ingrediente │Produse în │integrale nu │
│ │Zahăr: ≤ 8 g │care cerealele│sunt primele │
│ │la 30 g porţie│integrale nu │pe lista │
│ │Exemple: │sunt primele │ingredientelor│
│Cereale │- fulgi de │pe lista │Zahăr ˃12 g la│
│reci şi │ovăz, fulgi de│ingredientelor│30 g porţie │
│calde gata│porumb, fulgi │Zahăr: 8-12 g │Exemple: │
│de consum │de orez, fulgi│la 30 g porţie│- cereale cu │
│ │de hrişcă, │Exemple: │ciocolată/ │
│ │fulgi de │- unele │miere; │
│ │quinoa, fulgi │cereale reci/ │- fulgi de │
│ │de orz, fulgi │uscate. │ovăz îndulciţi│
│ │de secară, │ │preambalaţi. │
│ │fulgi de │ │ │
│ │amarant; │ │ │
│ │- alte cereale│ │ │
│ │reci/uscate. │ │ │
└──────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘
* A nu se confunda produsele cerealiere integrale cu cele negre (făină neagră, pâine neagră) sau cu cele din grâu dur (de exemplu: paste). ** Acest aliment are un risc de sufocare pentru copiii cu vârsta sub 4 ani. c) Lapte, derivate din lapte şi alternative Se recomandă alăptarea exclusiv în primele şase luni de viaţă a copilului, cu continuarea alăptării până în jurul vârstei de doi ani, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
┌──────────┬────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │A se servi │A se servi │Nerecomandat a│
│ │cel mai des │ocazional │se servi │
├──────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Exemple: │
│ │ │ │- lapte │
│ │ │ │pasteurizat cu│
│ │ │ │arome (de │
│ │Exemple: │Exemple: │exemplu: │
│ │- lapte │- lapte │ciocolată/ │
│Lapte şi │pasteurizat │integral │cacao, │
│băuturi pe│parţial │pasteurizat şi│vanilie, │
│bază de │degresat de │lapte cu cacao│căpşuni) │
│lapte │1,5% pentru │pentru copiii │pentru copiii │
│ │copiii cu │cu vârsta │cu vârsta │
│ │vârsta peste│peste 3 ani. │peste 3 ani; │
│ │3 ani. │ │- │
│ │ │ │milkshake-uri │
│ │ │ │din comerţ; │
│ │ │ │- lapte │
│ │ │ │nepasteurizat.│
├──────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │Exemple: │ │
│ │Exemple: │- băutură de │ │
│ │- băutură de│soia, migdale,│ │
│ │soia, │ovăz, caju, │ │
│ │migdale, │orez îndulcit │ │
│ │ovăz, caju, │în limita │ │
│ │orez │recomandărilor│ │
│ │neîndulcit │din anexa nr. │ │
│Băuturi şi│şi │1 lit. a) la │ │
│produse │fortifiat, │ordin, aromat │Exemple: │
│fermentate│iaurt de │şi fortifiat; │- │
│pe bază de│soia, cocos,│- iaurt de │ │
│plante │migdale, │soia, cocos, │ │
│ │caju │migdale, caju │ │
│ │neîndulcit │îndulcit în │ │
│ │pentru │limita │ │
│ │copiii cu │recomandărilor│ │
│ │vârsta de │din anexa nr. │ │
│ │peste 3 ani.│1 lit. a) la │ │
│ │ │ordin şi │ │
│ │ │aromatizate. │ │
├──────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │Exemple: │ │ │
│ │- iaurt, │Exemple: │ │
│ │sana, │- iaurturi din│ │
│ │chefir, │comerţ cu │Exemple: │
│ │lapte bătut │preparate de │- iaurturi sub│
│Iaurt şi │neîndulcit │fructe care se│1,5% procent │
│lactate de│din lapte │înscriu în │de grăsime; │
│băut │pasteurizat;│limita │- iaurturi sau│
│ │- iaurt cu │recomandărilor│lactate de │
│ │adaos de │din anexa nr. │băut din lapte│
│ │fructe │1 lit. a) la │nepasteurizat.│
│ │proaspete, │ordin. │ │
│ │preparat în │ │ │
│ │unitate. │ │ │
├──────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Exemple: │
│ │ │ │- îngheţată, │
│ │ │ │prăjitură/tort│
│ │ │Exemple: │de îngheţată │
│ │ │- budincă │şi sendvişuri │
│Deserturi │ │preparată în │de îngheţată; │
│pe bază de│ │blocul │- budinci │
│lapte │ │alimentar din │instant sau │
│ │ │unitatea de │preambalate; │
│ │ │învăţământ/ │- mâncăruri │
│ │ │catering. │pentru copii │
│ │ │ │cu denumirea │
│ │ │ │„desert“, │
│ │ │ │„cremă“. │
├──────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │Exemple: │ │ │
│ │- brânzeturi│ │ │
│ │slabe (sub │ │Exemple: │
│ │20% grăsime)│Exemple: │- brânză │
│ │din lapte │- brânzeturi │topită (felii,│
│ │pasteurizat:│semigrase │triunghiuri); │
│ │brânză de │(între 20 şi │- brânzeturi │
│ │vacă │40% grăsime) │prăjite în │
│ │proaspătă, │şi grase │baie de ulei; │
│ │cottage │(între 40 şi │- brânzeturi │
│Brânzeturi│cheese, │60% grăsime) │afumate; │
│ │telemea │din lapte │- brânzeturi │
│ │proaspătă, │pasteurizat: │din lapte │
│ │mozzarella │feta, │nepasteurizat:│
│ │proaspătă, │mozzarella, │brie, brânză │
│ │ricotta, │cheddar, │de burduf, │
│ │urdă │parmezan. │roquefort, │
│ │proaspătă, │ │gorgonzola. │
│ │cremă de │ │ │
│ │brânză slabă│ │ │
│ │etc. │ │ │
└──────────┴────────────┴──────────────┴──────────────┘
d) Carne, produse din carne şi alternative Se recomandă introducerea cu regularitate şi a altor surse de proteine pe lângă cele de origine animală (carne, peşte, ouă şi lactate) şi a celor de origine vegetală, cum sunt leguminoasele (fasole uscată, mazăre uscată, linte, năut, soia şi produse de soia) şi fructele oleaginoase (nuci, migdale, caju, alune de pădure, fistic, seminţe de dovleac, floarea-soarelui, susan etc.). Se recomandă carnea slabă şi prepararea ei cu adaos mic sau deloc de grăsimi sau sare.
┌───────────┬─────────────────┬───────────┬────────────┐
│ │A se servi cel │A se servi │Nerecomandat│
│ │mai des │ocazional │a se servi │
├───────────┼─────────────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │Exemple: │ │
│ │ │- carne de │ │
│ │ │vită slabă │ │
│ │ │(sub 10 g │ │
│ │ │grăsime/100│ │
│ │ │g), carne │ │
│ │ │de porc │ │
│ │ │slabă (sub │ │
│ │ │15 g │ │
│ │ │grăsime/100│ │
│ │ │g) fără │ │
│ │ │condimente,│ │
│ │ │cu excepţia│ │
│ │ │cazului în │ │
│ │ │care se │ │
│ │ │adaugă la │ │
│ │ │faţa │ │
│ │ │locului; │Exemple: │
│ │ │- carne │- carne │
│ │ │tocată* │prăjită/pane│
│ │ │foarte │în baie de │
│ │Exemple: │slabă de │ulei; │
│ │- pui, curcan, │vită, porc,│- mezeluri: │
│ │fără condimente, │chiftele, │cârnăciori, │
│ │cu excepţia │pentru │crenvurşti, │
│ │cazului în care │burgeri din│salam, │
│Carne │condimentele se │carne │pastramă, │
│ │adaugă la faţa │slabă, │parizer, │
│ │locului; │realizată │bacon, │
│ │- carne tocată* │în blocul │kaizer; │
│ │foarte slabă de │alimentar │- pui │
│ │pui, curcan. │al unităţii│rotisat din │
│ │ │de │comerţ; │
│ │ │învăţământ/│- aripioare │
│ │ │firmei de │şi/sau │
│ │ │catering; │costiţe. │
│ │ │- şuncă de │ │
│ │ │pui, curcan│ │
│ │ │sau porc; │ │
│ │ │- organe şi│ │
│ │ │preparate │ │
│ │ │din organe │ │
│ │ │(de │ │
│ │ │exemplu, │ │
│ │ │pate) │ │
│ │ │pregătite │ │
│ │ │în blocul │ │
│ │ │alimentar │ │
│ │ │din │ │
│ │ │unitatea de│ │
│ │ │învăţământ/│ │
│ │ │firma de │ │
│ │ │catering. │ │
├───────────┼─────────────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │Exemple: │ │
│ │ │- conservă │ │
│ │ │de sardine,│Exemple: │
│ │Exemple: │ton sau │- peşte │
│ │- peşte proaspăt,│somon cu │prăjit/pane │
│ │congelat sau │adaos de │în baie de │
│ │conservat, (de │sare şi │ulei; │
│ │exemplu: sardine,│fără adaos │- peşte │
│ │macrou, heringi, │de zahăr │proaspăt, │
│Peşte** │crap, somn, │sau │congelat sau│
│ │somon, păstrăv, │grăsimi; │la conservă │
│ │doradă) fără │- baghete │cu un │
│ │sosuri, sare sau │sau │conţinut │
│ │condimente, cu │chifteluţe │mare de │
│ │excepţia cazului │de peşte │mercur; │
│ │în care se adaugă│preparate │- peşte │
│ │la faţa locului. │la faţa │afumat. │
│ │ │locului şi │ │
│ │ │gătite la │ │
│ │ │cuptor. │ │
├───────────┼─────────────────┼───────────┼────────────┤
│ │Exemple: │ │Exemple: │
│ │- ouă preparate │ │- ouă │
│Ouă │termic fără sau │- │prăjite în │
│ │cu minim de adaos│ │baie de │
│ │de ulei. │ │ulei. │
├───────────┼─────────────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │Exemple: │
│ │ │ │- fructe │
│ │ │ │oleaginoase │
│ │Exemple: │ │cu arome │
│ │- fructe │ │(ciocolată, │
│ │oleaginoase crude│ │miere, │
│ │(nesărate şi │ │zahăr) sau │
│ │neprăjite): nuci,│ │prăjite şi │
│ │alune, migdale, │ │sărate; │
│ │alune de pădure, │ │- fructe │
│ │caju, fistic, │ │oleaginoase │
│ │seminţe de in, │Exemple: │mai mari │
│ │seminţe de susan,│- burger │decât │
│Fructe │seminţe de chia, │vegetal/ │seminţele de│
│oleaginoase│seminţe de │chiftele │susan pentru│
│şi │floarea-soarelui,│vegetale │copiii cu │
│leguminoase│seminţe de │pregătite │vârsta sub 4│
│(fasole, │dovleac***; │în blocul │ani; │
│linte, │- unt de arahide,│alimentar │- unt din │
│năut, │caju, migdale, │din │fructe │
│mazăre, │pastă tahini │unitatea de│oleaginoase │
│soia) │(fără adaos de │învăţământ/│cu adaos de │
│ │zaharuri, sare şi│firma de │zaharuri, │
│ │grăsimi); │catering. │sare, │
│ │- leguminoase │ │grăsimi sau │
│ │uscate gătite; │ │arome; │
│ │- leguminoase │ │- │
│ │uscate, la │ │leguminoase │
│ │conservă fără │ │la conservă │
│ │lichid; │ │cu adaos de │
│ │- humus. │ │zahăr şi sau│
│ │ │ │carne; │
│ │ │ │- mezeluri │
│ │ │ │vegetale din│
│ │ │ │comerţ. │
└───────────┴─────────────────┴───────────┴────────────┘
* Carnea se va toca în blocul alimentar din cadrul unităţii de învăţământ/catering. ** A se alterna în meniu peştele slab cu peştele gras. *** Aceste alimente pot fi aspirate de copiii cu vârsta sub 4 ani, ceea ce poate conduce la sufocare. Nucile şi seminţele trebuie tocate sau măcinate pentru copiii sub această vârstă. Alte ingrediente alimentare Ingredientele care nu se calculează ca atare pot fi servite/utilizate în cantităţi limitate. Cumulativ, cantitatea permisă într-o zi dintre ingredientele enumerate mai jos este: de 1 linguriţă (5 ml) până la 2 linguri (30 ml), atât ca ingredient folosit în prepararea alimentelor, cât şi servite lângă/împreună cu preparatele principale. Exemple: - sosuri: muştar şi smântână slabă din comerţ, sos pesto, ketchup, sos de brânză sau alte sosuri preparate în blocul alimentar din cadrul unităţii de învăţământ/firma de catering; – grăsimi şi uleiuri: ulei de rapiţă, ulei de soia, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, unt, toppinguri: cocos, parmezan, măsline; – miere; – dulceaţă/gem îndulcit, siropuri, zahăr - conform recomandărilor din anexa nr. 1 lit. a) la ordin. Nu sunt recomandate: sunt alimente care trebuie evitate sau servite rar şi în cantităţi mici.
┌────────────┬───────────┬──────────────┐
│Alimente │ │ │
│sărace în │Alimente cu│Alimente cu │
│nutrienţi şi│risc de │risc pentru │
│bogate în │sufocare │siguranţă │
│zaharuri şi │ │alimentară │
│grăsimi │ │ │
├────────────┼───────────┼──────────────┤
│ │Alimentele │ │
│ │tari, mici,│ │
│ │rotunde, │ │
│ │netede şi │ │
│ │lipicioase │ │
│ │pot provoca│ │
│ │sufocarea │ │
│ │copiilor │ │
│ │mici. │ │
│Următoarele │Următoarele│ │
│ingrediente/│alimente nu│ │
│alimente/ │sunt sigure│ │
│băuturi nu │pentru │ │
│vor fi │copiii cu │ │
│servite │vârsta sub │ │
│deoarece nu │4 ani: │ │
│conţin sau │- peşti cu │ │
│au cantităţi│oase; │Următoarele │
│minime de │- gumă de │alimente nu se│
│nutrienţi │mestecat. │servesc din │
│esenţiali şi├───────────┤cauza riscului│
│/sau conţin │Pentru │ridicat pentru│
│cantităţi │evitarea │sănătate: │
│mari │riscului de│- laptele │
│adăugate de │sufocare, │nepasteurizat;│
│sare, zahăr │următoarele│- brânzeturi │
│sau grăsimi │alimente │şi iaurturi │
│nesănătoase:│pot fi │din lapte │
│- băuturi │servite │nepasteurizat │
│aromate de │copiilor │(de exemplu: │
│fructe; │sub 4 ani, │brie, │
│- prăjituri,│sub │camembert, │
│gogoşi, │următoarele│roquefort şi │
│plăcinte, │forme: │gorgonzola │
│frişcă din ├───────────┤etc.); │
│comerţ; │- alimente │- peşte afumat│
│- bomboane │cu texturi │la rece; │
│(inclusiv │fibroase │- ouă crude │
│cele │(de │sau │
│gumate), │exemplu: │insuficient │
│jeleuri, │ţelină, │gătite; │
│acadele, │ananas) │- preparate │
│caramele, │tocate │care conţin │
│bezele; │mărunt; │următoarele: │
│- ciocolată;│- legume │îngheţată, │
│- deserturi │sau fructe │mousse, │
│îngheţate │tari, │maioneză şi │
│(de exemplu:│crude, │sosuri; │
│îngheţată, │tăiate │- carne │
│tort de │felii │preparată │
│îngheţată); │subţiri sau│termic │
│- ulei de │răzuite; │insuficient; │
│cocos; │- unturi │- fructe de │
│- untură; │din fructe │mare, │
│- ulei de │oleaginoase│crustacee sau │
│palmier; │(de │peşte crude; │
│- murături │exemplu, │- suc sau │
│cu conţinut │unt de │cidru │
│crescut de │arahide) │nepasteurizat;│
│sare; │doar întins│- băuturi │
│- chipsuri │subţire pe │energizante. │
│(de cartofi,│pâine; │ │
│de legume), │- fructe │ │
│tortilla, │oleaginoase│ │
│sărăţele, │mai mari │ │
│salatini, │decât │ │
│covrigei, │seminţele │ │
│pufuleţi, │de susan se│ │
│nachos). │servesc │ │
│ │doar tocate│ │
│ │sau │ │
│ │mărunţite; │ │
│ │- struguri │ │
│ │întregi şi │ │
│ │roşii │ │
│ │cherry doar│ │
│ │tăiate în │ │
│ │sferturi. │ │
└────────────┴───────────┴──────────────┘
ANEXA 2 PRINCIPIILE DE BAZĂ ale alimentaţiei sănătoase la copii şi adolescenţi 1. Caracteristici în alimentaţia copilului a) Nevoile nutriţionale ale copiilor diferă în funcţie de vârstă. b) Un copil creşte în salturi, ceea ce se reflectă prin nevoi energetice diferite. c) Aportul alimentar este adecvat dacă asigură o creştere staturală şi ponderală normală, evidenţiată prin compararea parametrilor creşterii cu curbele standard. 2. Principii în alimentaţia copilului Alimentaţia sănătoasă pentru copilul mai mare de 24 de luni implică respectarea unor principii de bază, şi anume: a) asigurarea unei varietăţi alimentare, ceea ce înseamnă consumul de alimente din toate grupele şi subgrupele alimentare pe parcursul unei zile; b) asigurarea unei proporţionalităţi între grupele şi subgrupele alimentare, adică un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte şi produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conţinut crescut de grăsimi şi adaos de zahăr; c) evitarea consumului de alimente cu conţinut mare de grăsimi saturate (unt, untură, carne grasă) şi/sau zahăr adăugat. 3. Reguli generale privind alimentaţia copiilor în unităţi de învăţământ preşcolar sau alte tipuri de colectivităţi a) Conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar sau ale oricăror alte tipuri de colectivităţi de copii şi tineri vor asigura o alimentaţie colectivă adaptată vârstei şi stării de sănătate, specificului activităţii şi anotimpului. Meniurile vor asigura un aport caloric şi nutritiv în conformitate cu recomandările prevăzute la anexa nr. 3A la ordin - Necesarul zilnic de calorii şi macronutrienţi, pentru copii şi adolescenţi şi la anexa nr. 3B la ordin - Necesarul zilnic de vitamine şi elemente minerale pentru copii şi adolescenţi, proporţional cu timpul petrecut de copil în colectivitate. De exemplu, pentru un program şcolar de 6 ore, se recomandă o gustare care să asigure 10% din raţia energetică zilnică. b) Pentru aprecierea cantităţii şi calităţii alimentelor consumate în medie pe zi de un copil se va realiza un calcul pe baza foilor de alimente scoase din magazie zilnic, a etichetelor nutriţionale sau pe baza meniurilor servite pe o perioadă de 10 zile lucrătoare (în două săptămâni consecutive), completate de reţetarul aferent în lunile februarie, mai, septembrie şi noiembrie. Pe baza informaţiilor cumulate pe cele 10 zile se va calcula raţia medie pe copil. c) Conţinutul alimentelor în calorii şi în anumite substanţe nutritive (proteine, lipide şi glucide) se va stabili prin calcul, folosindu-se tabele de compoziţia alimentelor sau programe destinate acestui scop, rezultatele obţinute comparându-se cu necesarul zilnic consemnat în anexa nr. 3 la ordin. d) Se permite depăşirea raţiilor recomandate cu până la 20% la lapte şi produse lactate, carne şi preparate din carne, peşte, legume şi fructe. La copiii antepreşcolari şi preşcolari nu se recomandă untura, ca grăsime animală, ci numai untul sau smântâna. e) În grădiniţele cu orar de zi şi cu orar prelungit raţiile realizate trebuie să reprezinte 75-80% din raţiile recomandate în tabelul din anexa nr. 3 la ordin. f) Anchetele alimentare vor fi efectuate de către personal medical calificat, şi anume: medici din cabinetele medicale din unităţile de învăţământ, dieteticieni, medici igienişti şi medici de diabet, nutriţie şi boli metabolice. g) Se vor evita la cină mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile. h) Se vor folosi metode de preparare sănătoase (fierbere, preparare la abur, coacere). Mâncărurile gen tocături sunt acceptate numai dacă sunt prelucrate termic prin fierbere sau la cuptor. Ouăle se recomandă a fi servite fierte tari, ca omletă la cuptor şi nu se recomandă prăjirea, ochiurile româneşti, ouăle preparate termic insuficient. i) Pentru a asigura aportul de vitamine şi elemente minerale corespunzător se vor servi salatele din crudităţi, precum şi legume/frunze adăugate în supe şi ciorbe. j) Se interzice folosirea alimentelor din categoria proteinelor animale (carne, peşte, ouă) în stare crudă, de exemplu, a cremelor cu ouă şi frişcă nepreparate termic şi a maionezelor. 4. Alimentaţia copilului preşcolar trebuie să respecte următoarele reguli: a) Alimentaţia trebuie să cuprindă o varietate largă de alimente din grupele de bază, aşa cum sunt descrise în anexa nr. 4 la ordin. b) În grădiniţe trebuie să existe un orar de mese fix. c) Pentru asigurarea raţiei zilnice de nutrienţi, mesele principale vor fi completate cu gustări formate din cereale cu lapte, sandvişuri, fructe, sucuri de fructe, iaurt simplu sau iaurt cu fructe, brânză. d) Masa trebuie să se încheie când copilul s-a săturat, devine neliniştit sau nu mai manifestă interes. e) Principiul variaţiei: alimentaţia trebuie să cuprindă o varietate largă de alimente din grupele de bază, menţionate în anexa nr. 4 la ordin, pentru asigurarea raţiei zilnice de nutrienţi. f) Trebuie asigurată o hidratare corespunzătoare vârstei copiilor, adolescenţilor şi adulţilor, conform necesarului de apă recomandat la anexa nr. 3C la ordin. 5. Alimentaţia copilului şcolar trebuie să respecte cu precădere următoarele reguli: a) să asigure un necesar de calorii, macronutrienţi şi micronutrienţi conform vârstei şi ritmului de creştere; b) să asigure un aport corespunzător de proteine/zi, prin consumul de carne, ouă, produse lactate, dar şi din surse vegetale incluzând fasolea, lintea, produse din soia; c) să asigure un aport de fier conform recomandărilor din anexa nr. 3B - Necesarul zilnic de vitamine şi elemente minerale, pentru copii si adolescenţi - prin consumul de carne de vacă, pasăre şi porc, legume - inclusiv fasole şi alune, cerealele integrale sau fortifiate, vegetale cu frunze verzi; d) gustarea să fie formată din fructe, lapte şi produse lactate cu un conţinut de grăsime corespunzător recomandărilor din anexa nr. 1 lit. b) la ordin; e) să asigure o hidratare corespunzătoare vârstei, menţionată la anexa nr. 3C la ordin - Necesarul de apă la copii şi adolescenţi. ANEXA 3 NECESARUL ZILNIC de calorii şi macronutrienţi, vitamine şi elemente minerale, necesarul zilnic de apă pentru copii şi adolescenţi Anexa nr. 3A. Necesarul zilnic de calorii şi macronutrienţi, pentru copii şi adolescenţi
┌─────────────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ │ │Adolescenţi │
│ │Copii ├───────────────────┬─────────┤
│ │ │Băieţi │Fete │
│ ├─────────┬─────────┬─────────┼─────────┬─────────┼─────────┤
│ │3-6 ani │7-10 ani │11-14 ani│15-17 ani│11-14 ani│15-17 ani│
├────────────┬────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │Necesar mediu │1469 │1786 │2543 │2297 │3176 │2531 │
│ ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Energie │Variaţii │ │ │ │ │ │ │
│(kcal)* │posibile în │ │ │ │ │ │ │
│ │funcţie de │1170-1820│1390-2170│2030-3130│2700-3680│1910-2720│2220-2840│
│ │caracteristicile│ │ │ │ │ │ │
│ │grupului │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │Necesar mediu │191 │228 │330 │408 │297 │323 │
│ ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Carbohidraţi│Variaţii │ │ │ │ │ │ │
│(g)* │posibile în │171-199 │152-317 │222-458 │296-538 │209-398 │243-415 │
│ │funcţie de │ │ │ │ │ │ │
│ │nivelul caloric │ │ │ │ │ │ │
├────────────┴────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Carbohidraţi (%)* │45-60 │45-60 │45-60 │45-60 │45-60 │45-60 │
├─────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Fibre (g)** │25 │25 │25-31 │31-38 │38 │26 │
├────────────┬────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │Necesar mediu │44 │53 │76 │94 │69 │75 │
│ ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Lipide (g)* │Variaţii │ │ │ │ │ │ │
│ │posibile în │25-68 │29-81 │44-117 │58-138 │41-102 │48-107 │
│ │funcţie de │ │ │ │ │ │ │
│ │nivelul caloric │ │ │ │ │ │ │
├────────────┴────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Lipide (%)* │20-35 │20-35 │20-35 │20-35 │20-35 │20-35 │
├─────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│AGS (%)* │CMPP │CMPP │CMPP │CMPP │CMPP │CMPP │
├─────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│AAL (%)* │0,5 │0,5 │0,5 │0,5 │0,5 │0,5 │
├─────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│AL (%)* │4 │4 │4 │4 │4 │4 │
├─────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│EPA + DHA (mg)* │250 │250 │250 │250 │250 │250 │
├─────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│AGT* │CMPP │CMPP │CMPP │CMPP │CMPP │CMPP │
├────────────┬────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │Necesar mediu g/│37 │58 │70 │101 │124 │90 │
│ │zi │ │ │ │ │ │ │
│ ├────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │Variaţii │ │ │ │ │ │ │
│ │posibile în │ │ │ │ │ │ │
│Proteine │funcţie de │ │ │ │ │ │ │
│ │nivelul caloric │ │ │ │ │ │ │
│ │Se recomandă ca │45-66 │57-83 │79-113 │99-141 │72-102 │79-113 │
│ │minimum 35% din │ │ │ │ │ │ │
│ │proteine să fie │ │ │ │ │ │ │
│ │de origine │ │ │ │ │ │ │
│ │animală. │ │ │ │ │ │ │
├────────────┴────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Proteine (%) │12-20 │12-20 │12-20 │12-20 │12-20 │12-20 │
└─────────────────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┘
AGS = acizi graşi saturaţi CMPP = cât mai puţin posibil AAL = acid alfalinolenic AL = acid linolenic AGT = acizi graşi trans EPA = acid eicosapentaenoic; DHA = acid docosahexaenoic. * Conform Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, 2019 ** Conform IOM-Institute of Medicine - https://nap.nationAALcademies.org/catalog/10490/dietary-reference-intakes-for-energy-carbohydrate-fiber-fat-fatty-acids-cholesterol-protein-and-amino-acids. Anexa nr. 3B. Necesarul zilnic de vitamine şi elemente minerale pentru copii şi adolescenţi a) Vitamine*
┌──────┬───────┬───────────┬───────┬──────┬──────────┬──────────┬───────┬─────┬──────────┬───┬───┬───┬───┬───┐
│ │B1 │B2 │B3 │B4 │B5 Acid │B6 │B7 │B9 │B12 │ │ │ │ │ │
│ │Tiamină│Riboflavină│Niacină│Colină│Pantotenic│Piridoxină│Biotină│Acid │Cobalamină│C │A │D │D │K │
│Grupa │ │ │ │ │- mg - │- µg - │ │folic│ │ │ │ │ │ │
│de ├───────┼───────────┼───────┼──────┼──────────┼──────────┼───────┼─────┼──────────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│vârstă│ │ │ │ │ │ │ │ │ │(mg│(µg│(µg│(UI│(µg│
│ │(mg/MJ)│(mg/zi) │(mg/MJ)│(mg/ │(mg/zi) │(mg/zi) │(µg/zi)│(µg/ │(µg/zi) │/ │/ │/ │/ │/ │
│ │(a) │ │(a) │zi) │ │ │ │zi) │ │zi)│zi)│zi)│zi)│zi)│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(b)│ │
├──────┴───────┴───────────┴───────┴──────┴──────────┴──────────┴───────┴─────┴──────────┴───┴───┴───┴───┴───┤
│Copii │
├──────┬───────┬───────────┬───────┬──────┬──────────┬──────────┬───────┬─────┬──────────┬───┬───┬───┬───┬───┤
│3-6 │0,1 │0,7 │1,6 │170 │4 │0,7 │25 │140 │2,5 │30 │300│15 │600│20 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────┼───────────┼───────┼──────┼──────────┼──────────┼───────┼─────┼──────────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│7-10 │0,1 │1 │1,6 │250 │4 │1 │25 │200 │3,5 │45 │400│15 │600│30 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┴───────┴───────────┴───────┴──────┴──────────┴──────────┴───────┴─────┴──────────┴───┴───┴───┴───┴───┤
│Băieţi │
├──────┬───────┬───────────┬───────┬──────┬──────────┬──────────┬───────┬─────┬──────────┬───┬───┬───┬───┬───┤
│11-14 │0,1 │1,4 │1,6 │340 │5 │1,4 │35 │270 │3,5 │70 │600│15 │600│45 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────┼───────────┼───────┼──────┼──────────┼──────────┼───────┼─────┼──────────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│15-17 │0,1 │1,6 │1,6 │400 │5 │1,7 │35 │330 │4 │100│750│15 │600│65 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────┼───────────┼───────┼──────┼──────────┼──────────┼───────┼─────┼──────────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│>18 │0,1 │1,6 │1,6 │400 │5 │1,7 │40 │330 │4 │110│750│15 │600│70 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┴───────┴───────────┴───────┴──────┴──────────┴──────────┴───────┴─────┴──────────┴───┴───┴───┴───┴───┤
│Fete │
├──────┬───────┬───────────┬───────┬──────┬──────────┬──────────┬───────┬─────┬──────────┬───┬───┬───┬───┬───┤
│11-14 │0,1 │1,4 │1,6 │340 │5 │1,4 │35 │270 │3,5 │70 │600│15 │600│45 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────┼───────────┼───────┼──────┼──────────┼──────────┼───────┼─────┼──────────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│15-17 │0,1 │1,6 │1,6 │400 │5 │1,6 │35 │330 │4 │90 │650│15 │600│65 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────┼───────────┼───────┼──────┼──────────┼──────────┼───────┼─────┼──────────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│>18 │0,1 │1,6 │1,6 │400 │5 │1,6 │40 │330 │4 │95 │650│15 │600│70 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴───────┴───────────┴───────┴──────┴──────────┴──────────┴───────┴─────┴──────────┴───┴───┴───┴───┴───┘
1 µg - micrograme; UI - unităţi internaţionale; 1 µg = 40 UI; 1 MJ = 238,83 kcal. * Conform Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, 2019 b) Elemente minerale*
┌──────┬──────┬──────┬────────┬────┬────┬───┬───────┬──────┬────────┬───────┬─────┬─────┬────┬─────┐
│ │Calciu│Fosfor│Magneziu│Fier│Zinc│Iod│Potasiu│Mangan│Molibden│Seleniu│Cupru│Sodiu│Clor│Fluor│
│Grupa ├──────┼──────┼────────┼────┼────┼───┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼────┼─────┤
│de │(mg/ │(mg/ │ │(mg/│(mg/│(µg│ │(mg/ │ │ │(mg/ │(g/ │(g/ │(mg/ │
│vârstă│zi) │zi) │(mg/zi) │zi) │zi) │/ │(mg/zi)│zi) │(µg/zi) │(µg/zi)│zi) │zi) │zi) │zi) │
│ │ │ │ │ │ │zi)│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┴──────┴──────┴────────┴────┴────┴───┴───────┴──────┴────────┴───────┴─────┴─────┴────┴─────┤
│Copii │
├──────┬──────┬──────┬────────┬────┬────┬───┬───────┬──────┬────────┬───────┬─────┬─────┬────┬─────┤
│3-6 │800 │440 │230 │7 │5,5 │90 │1.100 │1 │20 │20 │1 │1,3 │2 │1 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────┼────────┼────┼────┼───┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼────┼─────┤
│7-10 │800 │440 │300 │11 │7,4 │90 │1.800 │1,5 │30 │35 │1,1 │1,7 │2,6 │1,5 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┴──────┴──────┴────────┴────┴────┴───┴───────┴──────┴────────┴───────┴─────┴─────┴────┴─────┤
│Băieţi │
├──────┬──────┬──────┬────────┬────┬────┬───┬───────┬──────┬────────┬───────┬─────┬─────┬────┬─────┤
│11-14 │1.150 │640 │300 │11 │10,7│120│2.700 │2 │45 │55 │1,3 │2 │3,1 │2,2 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────┼────────┼────┼────┼───┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼────┼─────┤
│15-17 │1.150 │640 │300 │11 │14,2│130│3.500 │3 │65 │70 │1,3 │2 │3,1 │3,2 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────┼────────┼────┼────┼───┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼────┼─────┤
│18-24 │1.000 │550 │350 │11 │9,4 │150│3.500 │3 │65 │70 │1,6 │2 │3,1 │3,4 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┴──────┴──────┴────────┴────┴────┴───┴───────┴──────┴────────┴───────┴─────┴─────┴────┴─────┤
│Fete │
├──────┬──────┬──────┬────────┬────┬────┬───┬───────┬──────┬────────┬───────┬─────┬─────┬────┬─────┤
│11-14 │1.150 │640 │300 │13 │10,7│120│2.700 │2 │45 │55 │1,1 │2 │3,1 │2,3 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────┼────────┼────┼────┼───┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼────┼─────┤
│15-17 │1.150 │640 │300 │13 │11,9│130│3.500 │3 │65 │70 │1,1 │2 │3,1 │2,8 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────┼────────┼────┼────┼───┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼────┼─────┤
│18-24 │1.000 │550 │300 │16 │7,5 │150│3.500 │3 │65 │70 │1,3 │2 │3,1 │2,9 │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴──────┴──────┴────────┴────┴────┴───┴───────┴──────┴────────┴───────┴─────┴─────┴────┴─────┘
* Conform Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, 2019 Anexa nr. 3C. Necesarul zilnic de apă la copii şi adolescenţi
┌──────┬──────────────┬────────────────┐
│ │Copii, │Necesarul zilnic│
│Vârstă│adolescenţi şi│de apă (ml/zi) │
│ │adulţi │ │
├──────┼──────────────┼────────────────┤
│3-8 │Băieţi şi fete│1.600 │
│ani │ │ │
├──────┼──────────────┼────────────────┤
│9-13 │Băieţi │2.100 │
│ani ├──────────────┼────────────────┤
│ │Fete │1.900 │
├──────┼──────────────┼────────────────┤
│14-18 │Băieţi │2.500 │
│ani ├──────────────┼────────────────┤
│ │Fete │2.000 │
└──────┴──────────────┴────────────────┘
Apă = apă potabilă, apă din umiditatea alimentelor, în condiţii moderate de activitate fizică la temperaturi de mediu moderate. ANEXA 4 DEFINIREA porţiilor pe grupe alimentare şi necesarul zilnic estimativ al numărului de porţii pentru alcătuirea meniului la copii şi adolescenţi Definirea porţiilor pe grupe alimentare
┌───────────┬─────────────────┬──────────────┐
│Grupa │ │Kcal şi │
│alimentară │Mărimea porţiei │macronutrienţi│
│ │ │/porţie │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Legume cu frunze │ │
│ │verzi crude = 100│ │
│ │g │Aproximativ 25│
│ │Legume crude = │kcal, 5 g CH, │
│ │100 g │2 g P, 0 g L │
│Legume │Legume fierte/ │Legumele │
│ │congelate/ │prezintă │
│ │conservate = 80 g│variaţii mari │
│ │Pastă de tomate =│în conţinutul │
│ │30 g │caloric/100 g.│
│ │Bulion/Suc de │ │
│ │roşii = 100 g │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Fructe proaspete │ │
│ │= 100-120 g │ │
│ │Fructe gătite/ │ │
│ │congelate/ │ │
│ │conservate (fără │ │
│ │zahăr adăugat) = │ │
│ │100-120 g │Aproximativ 60│
│Fructe │Fructe uscate/ │kcal, 15 g CH,│
│ │confiate, │0 g P, 0 g L │
│ │deshidratate = 20│ │
│ │g │ │
│ │Suc de fructe │ │
│ │proaspăt (fără │ │
│ │zahăr adăugat) = │ │
│ │150 ml │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Pâine (1 felie │ │
│ │medie) = 30 g │ │
│ │1/2 lipie sau │ │
│ │tortilla = 30 g │ │
│ │Biscuiţi fără │ │
│ │cremă = 20 g │ │
│ │3 rondele de orez│ │
│ │= 20 g │ │
│ │Cereale uscate/ │ │
│ │nefierte (paste │ │
│ │făinoase, mălai, │ │
│ │orez, gris, │ │
│ │cuşcuş, quinoa, │ │
│ │mei, hrişcă, │ │
│ │amarant, fulgi de│ │
│ │ovăz, fulgi de │ │
│ │porumb, fulgi de │ │
│ │orez, fulgi de │Aproximativ 80│
│Produse din│hrişcă, fulgi de │kcal, 15 g CH,│
│cereale şi │quinoa, fulgi de │0-3 g P, 1-2 g│
│amidonoase │orz, fulgi de │L │
│ │secară, fulgi de │ │
│ │amarant) = 20 g │ │
│ │Cereale fierte │ │
│ │(paste făinoase, │ │
│ │orez, quinoa, │ │
│ │mei, hrişcă, │ │
│ │amarant, cuşcuş) │ │
│ │= 70 g │ │
│ │Mămăligă = 100 g │ │
│ │Popcorn simplu = │ │
│ │20 g │ │
│ │Făină = 20 g │ │
│ │Brioşe/Chec/ │ │
│ │Clătite simple = │ │
│ │30 g │ │
│ │Cartofi albi/ │ │
│ │Dulci fierţi/ │ │
│ │Copţi = 80 g │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Lapte = 125 ml │ │
│ │Brânzeturi slabe │ │
│ │= 40 g │ │
│Lapte, │Brânzeturi │ │
│brânzeturi,│semigrase = 30 g │Aproximativ │
│iaurt/ │Brânzeturi grase │50-80 kcla, 6 │
│chefir/sana│= 20 g │g CH, 4 g P, │
│/lapte │Iaurt = 125 g │0-4 g L + 150 │
│bătut şi │Băutură vegetală │mg Ca │
│alternative│îmbogăţită cu │ │
│vegetale │calciu = 125 ml │ │
│ │Iaurt vegetal │ │
│ │îmbogăţit cu │ │
│ │calciu = 125 ml │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Carne (albă/roşie│ │
│ │- negătită) = 40 │ │
│ │g │ │
│ │carne procesată =│ │
│ │40 g │ │
│ │Peşte şi fructe │Aproximativ │
│ │de mare │45-100 kcal, 0│
│ │(negătite) = 40 g│g CH, 6-9 g P,│
│ │Ouă = 55 g (1 │0-8 g L │
│ │buc. sau 3 │ │
│ │albuşuri) │ │
│ │Organe (ficat, │ │
│ │pipote etc.) │ │
│ │(negătite) = 40 g│ │
│Alimente │Tofu/Soia = 70 g │ │
│proteice: ├─────────────────┼──────────────┤
│carne, │Leguminoase │ │
│peşte, ouă,│uscate (fasole, │ │
│leguminoase│linte, mazăre │ │
│uscate şi │galbenă, năut) = │100-125 kcal, │
│fructe │30 g │15-20 g CH, │
│oleaginoase│Leguminoase │5-7 g P, 0-7 g│
│ │uscate gătite │L │
│ │(fasole, linte, │ │
│ │mazăre galbenă, │ │
│ │năut) = 70 g │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┤
│ │Fructe │ │
│ │oleaginoase │ │
│ │(nuci, migdale, │ │
│ │caju, seminţe de │140-190 kcal, │
│ │floarea- │5-7 g CH, 5-7 │
│ │soarelui, seminţe│g P, 12-15 g L│
│ │de dovleac, │ │
│ │seminţe de chia) │ │
│ │= 30 g │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Unt vegetal │ │
│ │(migdale, caju, │ │
│ │arahide) = 10 g │ │
│ │Cacao pudră = 10 │ │
│ │g │ │
│ │Fulgi de cocos = │ │
│ │10 g │Aproximativ │
│Grăsimi │Avocado = 30 g │45-60 kcal, │
│ │Măsline (fără │0-3 g CH, 0-2 │
│ │sâmburi) = 30 g │g P, 5g L │
│ │Ulei vegetal │ │
│ │(măsline, rapiţă,│ │
│ │floarea-soarelui)│ │
│ │= 5 g │ │
│ │Smântână = 30 g │ │
│ │Unt = 10 g │ │
└───────────┴─────────────────┴──────────────┘
CH = carbohidraţi P = proteine L = lipide (grăsimi) Necesarul zilnic estimativ al numărului de porţii pentru alcătuirea meniului la copii şi adolescenţi
┌───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│Grupa │4-6 ani │7-10 ani │11-14 ani │15-17 ani │
│alimentară │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Legume │2 │2,5-3 │4 │4 │
├───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Fructe │2 │2,5-3 │2,5-3 │3 │
├───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Produse │ │ │ │ │
│cerealiere │7 │9 │12-13 │14-15 │
│şi │ │ │ │ │
│amidonoase │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Lapte/Iaurt│ │ │ │ │
│/Chefir/ │ │ │ │ │
│Sana/Lapte │ │ │ │ │
│bătut şi │3,5 │3,5 │4 │4 │
│alternative│ │ │ │ │
│vegetale, │ │ │ │ │
│brânzeturi │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Alimente │ │ │ │ │
│proteice: │1,5 în │2 în │3 în │4 în │
│carne, │proporţie │proporţie │proporţie │proporţie │
│peşte, ouă,│echilibrată│echilibrată│echilibrată│echilibrată│
│leguminoase│între │între │între │între │
│uscate şi │diferitele │diferitele │diferitele │diferitele │
│fructe │surse │surse │surse │surse │
│oleaginoase│ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Grăsimi │3-4 │4-5 │6-7 │7-8 │
└───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘
-----