Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 54 din 30 iulie 2024  pentru modificarea şi completarea Regulilor comerciale privind colectarea, prelucrarea şi transmiterea valorilor măsurate de energie electrică, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2020     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 54 din 30 iulie 2024 pentru modificarea şi completarea Regulilor comerciale privind colectarea, prelucrarea şi transmiterea valorilor măsurate de energie electrică, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2020

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 745 din 30 iulie 2024
    Având în vedere:
    - prevederile art. 36 alin. (7) lit. j) şi ale art. 65 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
    – prevederile Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru furnizorii de servicii de echilibrare şi pentru furnizorii de rezervă de stabilizare a frecvenţei, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 127/2021, cu modificările şi completările ulterioare;
    – prevederile art. 3 alin. (2) pct. 9 şi pct. 10 din Regulamentul (UE) 2017/1.485 al Comisiei din 2 august 2017 de stabilire a unei linii directoare privind operarea sistemului de transport al energiei electrice,

    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Regulile comerciale privind colectarea, prelucrarea şi transmiterea valorilor măsurate de energie electrică, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 1 aprilie 2020, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1 alineatul (1), literele k), l) şi m) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "k) profil specific de consum - algoritm pentru repartizarea pe interval de decontare a consumului înregistrat lunar, pentru o categorie de locuri de consum care au un specific de consum asemănător, stabilit prin prelucrarea statistică a valorilor pe interval de decontare măsurate la un eşantion reprezentativ de locuri de consum din categoria respectivă, pe baza unei proceduri elaborate de operatorul de distribuţie;
l) profil rezidual de consum - profil de consum care se obţine considerând, pentru fiecare loc de consum, aceeaşi repartizare pe interval de decontare a consumului lunar ca şi repartizarea pe interval de decontare a consumului lunar al întregii categorii de locuri de consum căreia i se aplică acest profil;
m) prosumator - prosumator în sensul definiţiei de la art. 3 pct. 95 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;"

    2. La articolul 1 alineatul (1), litera t) se abrogă.
    3. La articolul 1 alineatul (1), litera v) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "v) unitate de furnizare a rezervelor - unitate de furnizare a rezervelor, în sensul definiţiei prevăzute la art. 3 alin. (2) pct. 10 din Regulamentul (UE) 2017/1.485 al Comisiei din 2 august 2017 de stabilire a unei linii directoare privind operarea sistemului de transport al energiei electrice;"

    4. La articolul 1 alineatul (1), după litera v) se introduce o nouă literă, litera v^1), cu următorul cuprins:
    "v^1) grup de furnizare a rezervelor - grup de furnizare a rezervelor, în sensul definiţiei prevăzute la art. 3 alin. (2) pct. 11 din Regulamentul (UE) 2017/1.485 al Comisiei din 2 august 2017 de stabilire a unei linii directoare privind operarea sistemului de transport al energiei electrice;"

    5. La articolul 1 alineatul (2), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c^1), cu următorul cuprins:
    "c^1) GFR - grup de furnizare a rezervelor;"

    6. La articolul 1 alineatul (2), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) ODDPRE - operatorul de decontare a dezechilibrelor părţilor responsabile cu echilibrarea;"

    7. La articolul 1 alineatul (2), litera i) se abrogă.
    8. La articolul 1 alineatul (2), literele m) şi p) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "m) OPCOM - operator al unor pieţe de energie electrică şi de gaze naturale din România;
    ...............................................................................................
p) UFR - unitate de furnizare a rezervelor;"

    9. La articolul 3, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) ODDPRE;"

    10. La articolul 3, literele h) şi l) se abrogă.
    11. La articolul 3, după litera m) se introduce o nouă literă, litera m^1), cu următorul cuprins:
    "m^1) OPCOM;"

    12. La articolul 10, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) OM transmit către participanţii la piaţă responsabili de UFR/GFR/unităţi generatoare şi instalaţii de stocare de categorie C şi D/OR în drept care sunt situate în zona de responsabilitate a OM şi ale căror date de identificare sunt transmise la OM de către OTS, precum şi către OMEPA, pe măsură ce datele sunt disponibile, VM aferente UFR/GFR/ unităţilor generatoare şi instalaţiilor de stocare de categorie C şi D pe fiecare ID, în termen de 4 zile lucrătoare de la începutul lunii următoare lunii de livrare.
    (2) OMEPA determină şi transmite la OTS VM însumate aferente fiecărei UFR/GFR/unităţi generatoare şi instalaţii de stocare de categorie C şi D, pe fiecare ID, în termen de 6 zile lucrătoare de la începutul lunii următoare lunii de livrare."

    13. La articolul 12, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) OMEPA transmite ODDPRE şi OTS VM însumate şi corectate, dacă sunt constatate erori în urma verificării de către OR a datelor, în interiorul termenului prevăzut la alin. (1)."

    14. La articolul 12, alineatul (5) se abrogă.
    15. La articolul 14, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) VM sau, după caz, VM corectate sunt considerate confirmate de părţile implicate, nu mai târziu de 14 zile lucrătoare de la începutul lunii următoare lunii de livrare pentru punctele de măsurare prevăzute la art. 10 alin. (1), respectiv 18 zile lucrătoare de la începutul lunii următoare lunii de livrare pentru punctele de măsurare prevăzute la art. 10 alin. (3), devenind VMA. VMA aferente UFR/GFR/unităţilor generatoare şi instalaţiilor de stocare de categorie C şi D sunt transmise de OM şi către OMEPA."

    16. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    OMEPA determină şi transmite la OTS VMA însumate aferente fiecărei UFR/GFR/unităţi generatoare şi instalaţii de stocare de categorie C şi D, pe fiecare ID, în termen de 16 zile lucrătoare de la începutul lunii următoare lunii de livrare."

    17. La articolul 17, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) OMEPA transmite ODDPRE şi OTS VMA însumate şi corectate, dacă sunt constatate erori în urma verificării de către OR a datelor, în interiorul termenului prevăzut la alin. (1)."

    18. La articolul 17, alineatul (5) se abrogă.
    19. După articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 17^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 17^1
    (1) OPCOM întocmeşte şi transmite către OMEPA, lunar, lista actualizată a producătorilor cu care a încheiat contracte pentru diferenţă, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon.
    (2) OMEPA transmite către OPCOM VM/VMA aferente producătorilor care au încheiat contracte pentru diferenţă, în termenele activităţilor prevăzute la art. 10 alin. (2), art. 12 alin. (4), art. 15 şi art. 17 alin. (4)."

    20. La articolul 18, literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) producţia unei UFR/GFR formate din unităţi de producere şi/sau instalaţii de stocare este egală cu suma tuturor VM/VMA în punctele de delimitare ale acestora;
c) consumul unei UFR/GFR formate din locuri de consum şi/sau instalaţii de stocare este egal cu suma tuturor VM/VMA în punctele de delimitare ale acestora;"



    ART. II
    Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A., operatorii de distribuţie şi operatorii de măsurare actualizează procedurile operaţionale proprii, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului ordin.

    ART. III
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 31 iulie 2024.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    George-Sergiu Niculescu

    Bucureşti, 30 iulie 2024.
    Nr. 54.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016