Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 54 din 26 iunie 2014  privind unele măsuri pentru dezvoltarea pieţei gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 54 din 26 iunie 2014 privind unele măsuri pentru dezvoltarea pieţei gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 478 din 28 iunie 2014

    Având în vedere prevederile art. 99 lit. l) şi m), precum şi ale art. 130 alin. (1), lit. c), d), l), m), o), q), r) şi s) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 10 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,

    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.

    ART. 1
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Codul reţelei, anul gazier 2014-2015 începe la data de 1 iulie 2014, ora 06,00, şi se finalizează la data de 1 octombrie 2015, ora 06,00.
    (2) Începând cu anul gazier 2015-2016, anul gazier începe la data de 1 octombrie, ora 06,00, a unui an calendaristic şi se finalizează la data de 1 octombrie, ora 06,00, a anului calendaristic următor.
    ART. 2
    (1) Pentru anul gazier 2014-2015, rezervarea de capacitate de transport se efectuează pe punctele fizice/virtuale de intrare/ieşire în/din Sistemul naţional de transport, denumit în continuare SNT, prevăzute în Codul reţelei.
    (2) Operatorul de transport şi de sistem, precum şi utilizatorii reţelei, părţi contractante în cadrul contractelor de transport al gazelor naturale, încheiate pentru anul gazier 2013-2014, au obligaţia să prelungească valabilitatea acestor contracte, pe bază de act adiţional, până la data de 1 august 2014, cu menţinerea condiţiilor de contractare convenite iniţial.
    (3) Până la data de 7 iulie 2014 inclusiv, utilizatorii reţelei au obligaţia de a solicita, pentru oricare dintre punctele de intrare/ieşire în/din SNT prevăzute în Codul reţelei, rezervarea de capacitate de transport pentru perioada 1 august 2014-1 octombrie 2015, perioadă care are echivalentul unui an gazier.
    (4) Până la data de 7 iulie 2014 inclusiv, utilizatorii reţelei au obligaţia de a solicita, pentru oricare dintre punctele de intrare/ieşire în/din SNT prevăzute în Codul reţelei, rezervarea de capacitate de transport pentru trimestrele componente ale anului gazier 2014-2015, unde perioada 1 august 2014-1 octombrie 2014 are echivalentul unui trimestru al anului gazier.
    (5) Solicitările de rezervare de capacitate se transmit direct în platforma informaţională a Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş sau, în situaţia în care platforma informaţională nu este disponibilă din motive tehnice, prin adresă scrisă sau e-mail cu semnătură electronică extinsă.
    (6) Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia ca în termen de două zile lucrătoare de la data primirii solicitării de rezervare de capacitate de transport să comunice utilizatorilor reţelei acordarea accesului la SNT sau motivele refuzului de acordare a accesului.
    (7) În cazul în care solicitarea de rezervare de capacitate de transport, efectuată în condiţiile alin. (3) şi (4), este aprobată, integral sau parţial, operatorul sistemului de transport şi de sistem transmite utilizatorilor reţelei contractul de transport, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data aprobării solicitării.
    (8) În cazul în care utilizatorii reţelei acceptă proiectul/oferta de contract de transport transmis/transmisă de către operatorul sistemului de transport, returnează contractul de transport semnat în termen de o zi lucrătoare de la primirea acestuia.
    (9) După data de 11 iulie 2014, pentru anul gazier 2014-2015 se vor încheia contracte de transport exclusiv pentru perioadele prevăzute la art. 36 lit. c) şi d) din Codul reţelei.
    (10) Pentru stabilirea tarifelor de transport aferente celui deal treilea an din a treia perioadă de reglementare, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia să transmită propunerea de tarife actualizate până cel târziu la data de 14 iulie 2014 inclusiv.
    ART. 3
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a finaliza platforma online pentru rezervarea capacităţii pe puncte de intrare/ieşire în/din SNT până cel târziu la data de 1 aprilie 2015. În intervalul 1 aprilie 2015-1 iunie 2015, utilizatorii de reţea vor putea testa această platformă astfel încât aceasta să fie utilizată în vederea rezervării de capacitate pentru anul gazier 2015-2016.
    ART. 4
    (1) Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a finaliza procesul de elaborare a proiectului de modificare şi completare a Codului reţelei pentru SNT, cu respectarea următoarelor etape şi termene-limită:
    a) etapa I: reformularea capitolelor Codului reţelei referitoare la nominalizare/renominalizare, alocare, tarif de nerespectare a nominalizării, tarif de depăşire a capacităţii rezervate, tarif pentru livrare sub nominalizarea aprobată, tarif pentru neasigurarea capacităţii rezervate şi tarif de dezechilibru zilnic, a anexei nr. 10 la Codul reţelei, precum şi prezentarea detaliată a fundamentării tuturor tarifelor prevăzute în anexa nr. 10 la Codul reţelei, până cel târziu la data de 15 iulie 2014, avându-se în vedere dispoziţiile alin. (2);
    b) etapa II: reformularea capitolelor Codului reţelei pentru SNT, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la accesul la sistem şi rezervarea de capacitate, până cel târziu la data de 31 decembrie 2014, avându-se în vedere dispoziţiile alin. (3).
    (2) Activităţile prevăzute în cadrul etapei I a procesului de elaborare a proiectului de modificare şi completare a Codului reţelei pentru SNT se vor desfăşura având în vedere următoarele cerinţe:
    a) prelungirea perioadei în care este posibilă efectuarea renominalizării pentru ziua "n" până la ora 24,00 a zilei "n-1";
    b) efectuarea alocării cantităţilor de gaze naturale intrate/ieşite în/din SNT, la nivel de zi gazieră. Operatorul de transport şi de sistem va utiliza în cadrul procesului de alocare datele furnizate zilnic de către operatorii sistemelor adiacente, furnizori şi clienţi direcţi, precum şi cantităţile notificate în punctul virtual de tranzacţionare în urma tranzacţiilor efectuate între utilizatorii reţelei după intrarea gazelor naturale în SNT şi înainte de ieşirea acestora din SNT. În lipsa datelor respective aferente zilei "n-1", operatorul de transport şi de sistem va efectua alocarea pe baza principiului prorata cu nominalizarea;
    c) definirea principiilor de alocare a gazelor naturale aplicabile în cazul punctelor fizice de ieşire către sistemele de distribuţie în care se realizează tranzit de gaze naturale către sisteme de distribuţie operate de către alţi operatori de distribuţie, precum şi în cazul apariţiei unor situaţii specifice, cum ar fi: nefuncţionarea platformei informaţionale sau a sistemului SCADA de comandă şi achiziţii de date de la distanţă operate de către Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş, nefuncţionarea sistemelor de măsurare a gazelor naturale, nefuncţionarea sistemelor de comunicare a datelor sau a platformelor informaţionale administrate de către operatorii de distribuţie;
    d) detalierea modului de desfăşurare, în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, a procedurilor/operaţiunilor prevăzute de Codul reţelei;
    e) reflectarea, în nivelurile tarifelor de dezechilibru, a costurilor asociate gazelor naturale utilizate de către operatorul de transport şi de sistem pentru desfăşurarea activităţilor de echilibrare.
    (3) Activităţile prevăzute în cadrul etapei II a procesului de elaborare a proiectului de modificare şi completare a Codului reţelei pentru SNT se vor desfăşura având în vedere următoarele:
    a) prevederile Regulamentului (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condiţiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.775/2005, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) prevederile Regulamentului (UE) nr. 984/2013 al Comisiei din 14 octombrie 2013 de stabilire a unui cod al reţelei privind mecanismele de alocare a capacităţii în sistemele de transport al gazelor şi de completare a Regulamentului (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului;
    c) extinderea cu 3 luni a anului gazier 2014-2015 şi începerea anului gazier 2015-2016 la data de 1 octombrie 2015;
    d) oferirea capacităţii maxime în toate punctele de intrare/ieşire în/din SNT, în conformitate cu legislaţia europeană în vigoare;
    e) oferirea de produse de capacitate pe termen lung şi scurt, ferme şi întreruptibile în toate punctele de intrare/ieşire în/din SNT;
    f) obligaţia Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş de a finaliza platforma online pentru rezervarea capacităţii pe puncte de intrare/ieşire în/din SNT până cel târziu la data de 1 aprilie 2015.
    ART. 5
    (1) Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a finaliza implementarea sistemului SCADA de comandă şi achiziţii de date de la distanţă pentru toate punctele de intrare/ieşire în/din SNT, până cel târziu la data de 31 decembrie 2014.
    (2) Începând cu data de 1 iulie 2014, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a furniza zilnic fiecărui utilizator al reţelei, fie prin intermediul platformei informatice GMOIS, fie printr-un alt mijloc de comunicare online, datele colectate prin intermediul sistemului SCADA de comandă şi achiziţii de date de la distanţă implementat deja, referitoare la fluxurile de gaze naturale înregistrate în punctele de intrare/ieşire în/din SNT în care utilizatorul reţelei respectiv a rezervat capacitate de transport.
    ART. 6
    (1) Utilizatorii reţelei au obligaţia de a efectua zilnic nominalizări pentru ziua următoare, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică şi a sărbătorilor legale.
    (2) Operatorii de distribuţie au obligaţia de a comunica zilnic operatorului de transport şi de sistem informaţii privind cantităţile totale, defalcate pe fiecare utilizator al reţelei, măsurate efectiv la clienţii finali din sistemul de distribuţie pentru care operatorii de distribuţie au obligaţia să asigure zilnic citirea mijloacelor de măsurare conform reglementărilor în vigoare, precum şi cantităţile rezultate în urma utilizării profilelor de consum realizate de operatorii de distribuţie pentru clienţii finali la care citirea mijloacelor de măsurare nu se efectuează zilnic, în cazul în care deţin astfel de profile de consum.
    (3) Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a transmite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, săptămânal, până la sfârşitul zilei de vineri, un raport în care prezintă informaţii privind utilizatorii reţelei care nu au îndeplinit obligaţia efectuării zilnice a nominalizărilor pentru ziua următoare, precum şi informaţii privind operatorii de distribuţie care nu au procedat la transmiterea datelor necesare pentru alocarea cantităţilor măsurate la punctele de ieşire către sistemele de distribuţie.
    ART. 7
    (1) Operatorii de distribuţie au obligaţia de a elabora, până la data de 30 septembrie 2015, profile de consum pentru fiecare categorie de clienţi din sistemul de distribuţie propriu la care citirea mijloacelor de măsurare nu se efectuează zilnic şi de a notifica Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în acest sens.
    (2) Profilele de consum vor fi utilizate pentru toţi utilizatorii reţelei care au în portofoliu clienţi de natura celor menţionaţi la alin. (1).
    ART. 8
    Până cel târziu la data de 15 octombrie 2014, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a fundamenta şi prezenta Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vederea aprobării, opţiunea sa în ceea ce priveşte implementarea pieţei de echilibrare, conform principiilor şi prevederilor Regulamentului (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz, însoţită de propunerea sa privind metodologia de calcul al dezechilibrelor şi de decontare financiară a acestora, aplicabilă cu începere de la data de 1 octombrie 2015, în conformitate cu opţiunea exprimată de implementare a pieţei de echilibrare.
    ART. 9
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş, utilizatorii reţelei şi operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar compartimentele de resort din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestora.
    ART. 10
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                       Preşedintele Autorităţii Naţionale
                     de Reglementare în Domeniul Energiei,
                                Niculae Havrileţ

    Bucureşti, 26 iunie 2014.
    Nr. 54.

                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016