Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 54 din 1 iunie 2005  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ce stabileste standarde armonizate privind testarea pentru anumite reziduuri in produse de origine animala importate din tari terte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 54 din 1 iunie 2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ce stabileste standarde armonizate privind testarea pentru anumite reziduuri in produse de origine animala importate din tari terte

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 495 din 13 iunie 2005
ORDIN nr. 54 din 1 iunie 2005
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor ce stabileşte standarde armonizate privind testarea pentru anumite reziduuri în produse de origine animala importate din tari terţe
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 495 din 13 iunie 2005


Vazand Referatul comun de aprobare nr. 32.329 din 23 mai 2005, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara şi de Direcţia generalã siguranta alimentelor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 4 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, modificatã şi completatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.557/2004 ,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor ce stabileşte standarde armonizate privind testarea pentru anumite reziduuri în produse de origine animala importate din tari terţe, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin constituie transpunerea oficialã a Deciziei Comisiei 2005/34/CE ce stabileşte standarde armonizate privind testarea pentru anumite reziduuri în produse de origine animala importate din tari terţe, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 16 din 20 ianuarie 2005, p. 61.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 15 zile de la publicare.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta Alimentelor,
Razvan Tiru

Bucureşti, 1 iunie 2005.
Nr. 54.


ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
ce stabileşte standarde armonizate privind testarea
pentru anumite reziduuri în produse de origine animala
importate din tari terţe

ART. 1
Domeniul de aplicare al normei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor stabileşte punctele de referinta pentru acţiune privind reziduuri de substanţe pentru care au fost stabilite limite minime de performanta necesare în conformitate cu Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 51/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare de implementare a mãsurilor de supraveghere şi control al unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor privind performanta metodelor analitice şi interpretarea rezultatelor, ordin ce transpune în legislaţia nationala Decizia Comisiei 2002/657/CE , asa cum a fost modificatã ultima data prin Decizia Comisiei 2004/25/CE , atunci când testarile analitice efectuate în conformitate cu <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 71/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele care intra în România din tari terţe ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 97/78/CE privind transporturile de produse de origine animala confirma prezenta unor astfel de reziduuri şi acţiunea ce trebuie sa fie luatã dupã o astfel de confirmare.
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor se aplica dacã testarile analitice sunt efectuate în mod curent, în baza unor proceduri de controale susţinute sau în baza unei mãsuri de salvgardare privind transporturile de produse de origine animala importate din tari terţe.
ART. 2
Puncte de referinta pentru acţiune
În scopul realizãrii controlului reziduurilor anumitor substanţe a cãror utilizare este interzisã sau neautorizata în România, limitele minime de performanta necesare, stabilite conform anexei nr. 2 la norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1 alin. (1), trebuie sa fie utilizate ca puncte de referinta pentru acţiune independent de matricea testata.
ART. 3
Mãsuri ce trebuie luate în cazul confirmãrii prezentei unei substanţe interzise sau neautorizate
(1) Atunci când rezultatele testarilor analitice sunt la nivelul sau depãşesc limitele minime de performanta necesare, stabilite prin ordinul menţionat la art. 1 alin. (1), transportul respectiv trebuie sa fie considerat ca nefiind în conformitate cu legislaţia nationala transpusa în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
(2) Pana la aplicarea Regulamentului nr. 882/2004/CE , autoritãţile competente ale României trebuie sa punã sub reţinere oficialã transporturile neconforme ce provin din tari terţe şi dupã audierea operatorilor cu activitate în domeniul alimentar, responsabili de transport, trebuie sa ia urmãtoarele mãsuri:
a) sa dispunã ca un astfel de transport sa fie distrus sau reexpediat în afarã României, în conformitate cu alin. (3);
b) în situaţia în care transporturile au fost deja puse pe piata, sa dispunã retragerea bunurilor înainte de luarea uneia dintre mãsurile de mai sus.
(3) Autoritãţile competente trebuie sa permitã reexpedierea transporturilor numai dacã:
a) destinaţia a fost convenitã cu operatorul cu activitate în domeniul alimentar sau cu activitate în domeniul hranei pentru animale, responsabil de transport, şi
b) operatorul cu activitate în domeniul alimentar a informat în primul rând autoritatea competenta a tarii terţe de origine sau a tarii terţe de destinaţie, dacã aceasta este diferita, despre motivele şi circumstanţele de prevenire a punerii pe piata a transporturilor respective pe teritoriul României, iar
c) în situaţia în care ţara terta de destinaţie nu este ţara terta de origine, autoritatea competenta a tarii terţe de destinaţie a notificat autoritãţii competente a României faptul ca este pregatita sa accepte loturile.
(4) Fãrã a se aduce atingere regulilor naţionale ale României privind revizuirea deciziilor administrative, trebuie sa aibã loc o reexpediere în maximum 60 de zile de la data la care autoritatea competenta a luat decizia privind destinaţia lotului, cu excepţia cazului în care au fost întreprinse alte mãsuri legale. Dacã dupã expirarea perioadei de 60 de zile nu are loc reexpedierea, transportul trebuie sa fie distrus, cu excepţia cazului în care autoritatea competenta este de acod ca întârzierea este justificatã.
(5) Când rezultatele testarilor analitice ale produselor sunt sub limitele minime de performanta necesare, stabilite prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 51/2005, ordin ce transpune în legislaţia nationala Decizia Comisiei 2002/657/CE , asa cum a fost modificatã ultima data prin Decizia Comisiei 2004/25/CE , intrarea produselor în lantul alimentar nu trebuie interzisã.
(6) Autoritatea competenta trebuie sa pãstreze o înregistrare a rezultatelor în caz de repetare.
(7) Atunci când rezultatele testarilor analitice privind produse cu aceeaşi origine prezintã un tipar recurent ce indica o potenţiala problema legatã de una sau mai multe substanţe interzise sau neautorizate, incluzând de exemplu înregistrarea a patru sau mai multe rezultate confirmate sub punctele de referinta pentru acţiune, pentru aceeaşi substanta, în importuri de o anumitã origine într-o perioada de 6 luni, autoritatea competenta trebuie sa informeze Comisia Europeanã şi celelalte state membre din Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar şi Sãnãtate Animala.
(8) Operatorul cu activitate în domeniul alimentar sau cu activitate în domeniul hranei pentru animale, responsabil de transport, sau reprezentantul acestuia trebuie sa suporte cheltuielile fãcute de autoritãţile competente pentru activitãţile la care s-au referit prevederile alin. (1)-(4).
ART. 4
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, pe care le va transmite Comisiei Europene prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi al Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor acţioneazã potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea incalcarilor legislaţiei veterinare şi pentru siguranta alimentelor, ce constituie infracţiuni.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor constituie transpunerea oficialã a Deciziei Comisiei 2005/34/CE .

--------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016