Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 532 din 20 decembrie 2024  privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 523/808/351/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor de fructe, precum şi piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 532 din 20 decembrie 2024 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 523/808/351/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor de fructe, precum şi piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 191 din 5 martie 2025
    Văzând Referatul de aprobare nr. 242.529 din 6.12.2024, întocmit de Direcţia generală politici în industrie alimentară şi comerţ din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
    ţinând cont de prevederile art. 34 şi ale art. 37-40 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor:
    - art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 3 alin. (1) lit. c) şi art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 523/808/351/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor de fructe, precum şi piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 776 din 5 noiembrie 2003, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin structurile lor centrale şi teritoriale, în funcţie de atribuţiile conferite de legislaţia în vigoare aplicabilă, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin."

    2. După articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 5, cu următorul cuprins:
    "ART. 5
    Prezentul ordin transpune Directiva 2001/113/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind gemurile, jeleurile şi marmeladele de fructe, precum şi piureul de castane îndulcit destinate alimentaţiei umane, cu modificările aduse prin Directiva (UE) 2024/1.438 a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe şi anumite produse similare destinate consumului uman, a Directivei 2001/113/CE a Consiliului privind gemurile, jeleurile şi marmeladele de fructe şi piureul de castane îndulcit destinate alimentaţiei umane şi a Directivei 2001/114/CE a Consiliului privind anumite tipuri de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat şi destinat consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, din 24.05.2024."

    3. În anexă, articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Normele generale privind etichetarea alimentelor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, se aplică în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la norme, în următoarele condiţii:
    1. a) Denumirile din anexa nr. 1 se aplică doar produselor cuprinse în această anexă şi sunt utilizate, în cazul comercializării, pentru a le desemna.
    b) Denumirile din anexa nr. 1 pot fi totuşi folosite, ca o alternativă şi conform practicilor utilizate, pentru a desemna alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite în anexa nr. 1.
    2. a) Denumirea produsului este însoţită de menţiunea privind fructul sau fructele utilizate, în ordinea descrescătoare a ponderii materiilor prime utilizate în fabricaţie.
    b) În cazul produselor fabricate din trei sau mai multe fructe, indicarea fructelor utilizate poate fi înlocuită prin cuvintele «amestec de fructe», printr-o menţiune similară sau prin cea a numărului tipurilor de fructe utilizate.
    3. Etichetarea cuprinde indicarea conţinutului de fructe, incluzând cuvintele «preparat cu X grame de fructe pentru 100 grame» de produs finit. În cazul utilizării extractelor apoase, calculul se face după scăderea masei apei utilizate la prepararea extractelor.
    4. Elementele descrise la pct. 3 apar în acelaşi câmp vizual cu denumirea produsului şi în caractere clare, vizibile."

    4. În anexă, la anexa nr. 1 punctul 1, literele a), b) şi d)-f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) Gemul este un amestec cu consistenţă adecvată de gel, obţinut din zaharuri, pulpă şi/sau piureul unuia sau mai multor tipuri de fructe şi apă.
    Gemul de citrice poate fi obţinut din fructul întreg, tăiat în fâşii şi/sau felii.
    Cantitatea de pulpă şi/sau de piure utilizată pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie să fie de minimum: 450 grame în general; 350 grame în cazul coacăzelor roşii, al scoruşelor, al fructelor de cătină albă, al coacăzelor negre, al măceşelor şi al gutuilor; 180 grame în cazul ghimbirului; 230 grame în cazul merelor anacard; 80 grame în cazul fructelor pasiunii.
b) Gemul de calitate superioară este un amestec cu consistenţă adecvată de gel, obţinut din zaharuri, pulpa neconcentrată a unuia sau mai multor tipuri de fructe şi apă.
    Gemul de calitate superioară de măceşe şi cel fără seminţe de zmeură, mure, coacăze negre, afine şi coacăze roşii poate fi obţinut, în întregime sau parţial, din piureul neconcentrat din fructele respective.
    Gemul de calitate superioară de citrice poate fi obţinut din fructul întreg, tăiat în fâşii şi/sau felii.
    Fructele care nu se pot utiliza în amestec cu alte fructe la producerea gemului de calitate superioară sunt următoarele: mere, pere, prune cu sâmbure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveţi şi roşii.
    Cantitatea de pulpă utilizată la fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie să fie de minimum: 500 grame în general; 450 grame în cazul coacăzelor roşii, al scoruşelor, al fructelor de cătină albă, al coacăzelor negre, al măceşelor şi al gutuilor; 280 grame în cazul ghimbirului; 290 grame în cazul merelor anacard; 100 grame în cazul fructelor pasiunii.
    ..............................................................................................
d) Jeleul de calitate superioară este produsul gelificat obţinut prin fierberea cu zaharuri a sucului de fructe şi/sau a extractelor apoase de fructe, dintr-un tip sau mai multe tipuri de fructe.
    Cantitatea de suc de fructe şi/sau de extracte apoase utilizată la fabricarea a 1.000 grame de produs finit nu trebuie să fie inferioară celei stabilite pentru fabricarea gemului de calitate superioară. Aceste cantităţi se calculează după scăderea masei apei utilizate la prepararea extractelor apoase. Fructele care nu se pot utiliza în amestec cu alte fructe la producerea jeleului de calitate superioară sunt următoarele: mere, pere, prune cu sâmbure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveţi şi roşii.
e) Marmelada de citrice este un amestec cu consistenţa de gel, obţinut din apă, zaharuri şi unul sau mai multe dintre produsele următoare, obţinute din citrice: pulpă, piure, suc, extracte apoase şi coaja fructelor. În denumirea produsului marmeladă de citrice, termenul citrice poate să fie înlocuit cu denumirea fructului citric folosit.
    Pentru marmelada fabricată din mai multe tipuri de citrice se va utiliza pentru denumirea produselor termenul «marmeladă mixtă de fructe» sau «marmeladă de [x] fructe», unde x este numărul de fructe, în cazul marmeladei de citrice produse din trei sau mai multe tipuri de fructe.
    Cantitatea de citrice utilizată pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie să fie de minimum 200 grame, din care cel puţin 75 grame trebuie să provină din endocarp.
f) Denumirea marmeladă jeleu desemnează produsul definit drept marmeladă de citrice care nu conţine materie insolubilă, cu excepţia, eventual, a unor mici cantităţi de coajă mărunţită."

    5. În anexă, la anexa nr. 1 punctul 2, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) În anumite cazuri speciale şi fără a aduce atingere art. 17 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, inclusiv în situaţia în care conţinutul de substanţă uscată solubilă este sub 60%, dar nu mai puţin de 55% şi se utilizează suc de fructe concentrat pentru a înlocui parţial sau total zahărul, se pot folosi denumirile produselor de la pct. 1."

    6. În anexă, anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    7. În anexă, la anexa nr. 3 punctul 2, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) Produsele definite la pct. 1 lit. a), b), c) şi d) pot fi supuse următoarelor tratamente: încălzire, refrigerare sau congelare; liofilizare; concentrare, în măsura în care tehnic este posibil."



    ART. II
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 14 iunie 2026.
    (2) Produsele care sunt introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 14 iunie 2026, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 523/808/351/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor de fructe, precum şi piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman, pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.



                    p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Violeta Muşat,
                    secretar de stat
                    p. Ministrul sănătăţii,
                    Adriana Pistol,
                    secretar de stat
                    Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
                    Cristian-Victor Popescu Piedone

    ANEXA 1

    (Anexa nr. 2 la norme)
    INGREDIENTE
    La fabricarea produselor definite în anexa nr. 1 la norme se pot utiliza următoarele ingrediente:
    - miere, conform definiţiei din actele normative în vigoare, în toate produsele, ca înlocuitor total sau parţial al zaharurilor;
    – suc de fructe concentrat sau neconcentrat, numai în gem;
    – suc de citrice concentrat sau neconcentrat, în produsele obţinute din alte tipuri de fructe, numai în gem, gem de calitate superioară, jeleu şi jeleu de calitate superioară;
    – suc de fructe roşii concentrat sau neconcentrat, numai în gem şi în gem de calitate superioară obţinut din măceşe, căpşuni, zmeură, agrişe, coacăze roşii, prune şi rubarbă;
    – suc de sfeclă roşie concentrat sau neconcentrat, numai în gem şi jeleu obţinut din căpşuni, zmeură, agrişe, coacăze roşii şi prune;
    – uleiuri esenţiale de citrice, numai în marmelada de citrice şi marmelada jeleu;
    – uleiuri şi grăsimi comestibile ca agenţi antispumare, în toate produsele;
    – pectină lichidă, în toate produsele;
    – coajă de citrice, în gem, gem de calitate superioară, jeleu şi jeleu de calitate superioară;
    – frunze de Pelargonium odoratissimum, în gem, gem de calitate superioară, jeleu şi jeleu de calitate superioară, în cazul în care sunt obţinute din gutui;
    – băuturi spirtoase, vin şi vin licoros, nuci, plante aromatice, condimente, vanilie şi extracte de vanilie, în toate produsele;
    – vanilină, în toate produsele;
    – aditivii alimentari autorizaţi în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.333/2018 al Parlamentului European şi al Consiliului privind aditivii alimentari.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016