Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 53 din 30 iulie 2024  pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea capacităţii reţelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei din domeniul racordării utilizatorilor la reţeaua electrică de interes public     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 53 din 30 iulie 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea capacităţii reţelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei din domeniul racordării utilizatorilor la reţeaua electrică de interes public

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 758 din 2 august 2024
    Având în vedere prevederile art. 3 pct. 18, ale art. 25 alin. (2^2) şi alin. (13) şi ale art. 63 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 40 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 5/2023, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) şi q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. 1
    Se aprobă Metodologia privind alocarea capacităţii reţelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, prevăzută în anexa nr. 1 la prezentul ordin.

    ART. 2
    Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 517 şi 517 bis din 19 august 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 13, după litera j) se introduce o nouă literă, litera j^1), cu următorul cuprins:
    "j^1) contractul de alocare de capacitate, pentru locuri de producere/de consum şi de producere cu puteri instalate ale capacităţilor de producere mai mari sau egale cu 5 MW;"

    2. La articolul 14 alineatul (1), litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) actul de proprietate sau orice alt înscris care atestă dreptul de folosinţă asupra terenului, incintei şi/sau clădirii care constituie locul de consum şi/sau de producere pentru care se solicită racordarea, în copie, valabil până cel puţin la sfârşitul anului solicitat pentru punerea în funcţiune finală a instalaţiei de utilizare. În cazul spaţiilor care nu sunt în proprietatea utilizatorului este necesar acordul scris al proprietarului pentru realizarea de instalaţii electrice şi/sau capacităţi energetice;"

    3. La articolul 26, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Pentru cazurile în care emiterea avizului tehnic de racordare la reţelele electrice se face pe baza unui studiu de soluţie, termenul pentru transmiterea acestuia către solicitant este de maximum 10 zile calendaristice calculat fie de la data transmiterii de către operatorul de reţea a studiului de soluţie avizat în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (4), în situaţia în care prin studiu s-a stabilit o singură soluţie de racordare, fie de la data comunicării în scris de către utilizator a opţiunii pentru una din soluţii în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (5). Odată cu studiul de soluţie, operatorul de reţea comunică utilizatorului valoarea garanţiei financiare pe care acesta are obligaţia să o constituie în favoarea operatorului de reţea în condiţiile prevăzute la art. 31 alin. (1), după caz, aferentă soluţiei/soluţiilor de racordare prevăzute în studiu."

    4. La articolul 26, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Emiterea avizului tehnic de racordare pentru locurile de producere/de consum şi de producere cu puteri instalate ale capacităţilor de producere mai mari sau egale cu 5 MW este condiţionată de îndeplinirea tuturor obligaţiilor privind plata capacităţii alocate în conformitate cu prevederile din contractul de alocare de capacitate."

    5. La articolul 26, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Transmiterea către solicitant a avizului tehnic de racordare este condiţionată de achitarea de către acesta a tarifului de emitere sau de actualizare a avizului tehnic de racordare, precum şi de constituirea garanţiei financiare în favoarea operatorului de reţea, în condiţiile prevăzute la art. 31 alin. (1)."

    6. La articolul 28 alineatul (1), litera l) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "l) cerinţe şi condiţii specifice pentru furnizarea de servicii de sistem către operatorul de transport şi de sistem sau către operatorii de distribuţie;"

    7. Articolul 31 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 31
    (1) În vederea emiterii unui aviz tehnic de racordare pentru racordarea la reţeaua electrică de interes public a unui loc de producere/loc de consum şi de producere nou, inclusiv cele prevăzute cu instalaţii de stocare, sau pentru aprobarea unui spor de putere, care conduce la o putere aprobată totală pentru evacuare mai mare de 1 MW la locul de producere/locul de consum şi de producere respectiv, operatorul de reţea solicită în condiţiile prezentului regulament ca utilizatorul să constituie o garanţie financiară în favoarea sa.
    (2) În situaţia emiterii unui aviz tehnic de racordare pentru racordarea la reţeaua electrică de interes public a unui loc de consum nou sau pentru aprobarea unui spor de putere, care conduce la o putere aprobată totală pentru consum mai mare de 1 MW la locul de consum respectiv, operatorul de reţea solicită în condiţiile prezentului regulament, prin avizul tehnic de racordare, ca utilizatorul să constituie o garanţie financiară în favoarea sa, dacă sunt necesare lucrări de întărire a reţelei electrice în amonte de punctul de racordare pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării.
    (3) Valoarea garanţiei prevăzute la alin. (1) şi (2) reprezintă 5% din valoarea tarifului de racordare.
    (4) În condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), valoarea şi forma de constituire a garanţiei financiare se înscriu în avizul tehnic de racordare şi în contractul de racordare.
    (5) Utilizatorul prevăzut la alin. (1) are obligaţia să constituie garanţia financiară înainte de emiterea avizului tehnic de racordare, iar utilizatorul prevăzut la alin. (2) are obligaţia să constituie garanţia financiară în termenul prevăzut în contractul de racordare.
    (6) Operatorul de reţea execută garanţia financiară constituită de utilizator, în conformitate cu prevederile contractului de racordare, în situaţiile în care respectivul utilizator nu îşi îndeplineşte oricare dintre următoarele obligaţii asumate prin contractul de racordare:
    a) obligaţii referitoare la condiţiile şi termenele de achitare a tarifului de racordare;
    b) obligaţii referitoare la realizarea instalaţiei de utilizare şi predarea la operatorul de reţea a dosarului instalaţiei de utilizare;
    c) obligaţii referitoare la respectarea etapelor de dezvoltare a locului de consum şi/sau de producere, respectiv a evoluţiei în timp a puterii aprobate pentru consum şi/sau evacuare;
    d) în cazul în care autorizaţia de construire a obiectivului de la locul de consum şi/sau de producere ce urmează a fi racordat la reţeaua electrică nu este transmisă operatorului de reţea în termenele prevăzute în contractul de racordare.
    (7) Suplimentar situaţiilor prevăzute la alin. (6), operatorul de reţea execută garanţia financiară constituită de utilizator dacă utilizatorul nu solicită în scris operatorului de reţea încheierea contractului de racordare, cu anexarea documentaţiei prevăzute la art. 36, cu 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului prevăzut la art. 33 alin. (1) lit. b) sau dacă utilizatorul nu semnează contractul de racordare propus de operatorul de reţea până la expirarea termenului prevăzut la art. 33 alin. (1) lit. b).
    (8) Garanţia financiară constituită de utilizator încetează/se restituie utilizatorului la apariţia uneia dintre următoarele situaţii:
    a) la punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare, cu asigurarea în reţeaua electrică din amonte de punctul de racordare a tuturor condiţiilor tehnice necesare racordării, cu excepţia situaţiei în care garanţia a fost executată conform prevederilor alin. (6);
    b) la încetarea contractului de racordare, cu excepţia rezilierii şi/sau în situaţiile prevăzute la alin. (6).
    (9) Sumele încasate ca urmare a executării garanţiilor financiare se constituie venit din contribuţii financiare al operatorului de reţea, ce poate fi utilizat numai pentru finanţarea ori cofinanţarea lucrărilor de întărire a reţelelor electrice de interes public, necesare racordării utilizatorilor.
    (10) Lucrările de întărire finanţate conform alin. (9) trebuie să fie cuprinse în planul de investiţii al operatorului de reţea, aprobat în prealabil de autoritatea competentă."

    8. La articolul 33 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) la încetarea contractului de racordare căruia îi este anexat;"

    9. La articolul 33 alineatul (1), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
    "h) la solicitarea titularului."

    10. La articolul 33, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. h):
    a) contractul de racordare, în cazul în care a fost încheiat, încetează de drept la data încetării valabilităţii avizului tehnic de racordare;
    b) garanţiile financiare constituite de utilizator se execută;
    c) capacitatea aprobată pentru racordare devine disponibilă pentru racordarea altor utilizatori."

    11. La articolul 34, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 34
    (1) După primirea ofertei de racordare, exprimată prin avizul tehnic de racordare, utilizatorul poate solicita în scris operatorului de reţea încheierea contractului de racordare cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de încetarea valabilităţii avizului tehnic de racordare. Cererea va fi în mod obligatoriu semnată de utilizator sau de împuternicitul utilizatorului."

    12. La articolul 36 alineatul (1), litera b) se abrogă.
    13. La articolul 36, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alineatele (7) şi (8), cu următorul cuprins:
    "(7) Termenele prevăzute la alin. (5) şi (5^1) pot fi prelungite o singură dată cu maximum 12 luni, cu acordul scris al operatorului de reţea şi cu informarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în următoarele condiţii:
    a) utilizatorul constituie o garanţie financiară suplimentară în favoarea operatorului de reţea de 5% din valoarea tarifului de racordare, pe care o depune la operatorul de reţea în maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii acordului scris al acestuia;
    b) documentele justificative prezentate operatorului de reţea confirmă faptul că motivele întârzierii sunt independente de voinţa utilizatorului;
    c) în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la depunerea de către utilizator a documentelor justificative, operatorul de reţea are obligaţia să comunice în scris utilizatorului acordul, respectiv refuzul privind prelungirea;
    d) în cazul în care operatorul de reţea nu comunică în scris utilizatorului răspunsul său conform prevederilor lit. c), termenele prevăzute la alin. (5) şi (5^1) se prelungesc în mod automat cu o perioadă egală cu durata întârzierii în comunicarea răspunsului, dar nu mai mult de 12 luni.
(8) Garanţia financiară suplimentară constituită de utilizator în conformitate cu prevederile alin. (7) se execută, respectiv încetează/se restituie în aceleaşi condiţii cu cele stabilite pentru garanţia financiară constituită în conformitate cu prevederile art. 31."

    14. La articolul 44, alineatul (2^5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2^5) Achiziţia grupului de măsurare a energiei electrice sau a blocului de măsură şi protecţie şi montarea acestuia este în responsabilitatea operatorului de reţea."

    15. La articolul 47 alineatul (5), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
    "c) a locurilor de consum şi/sau de producere pentru care există avize tehnice de racordare în termen de valabilitate, emise anterior celui emis pentru instalaţia de utilizare pentru care a fost depusă cererea pentru punerea sub tensiune pentru perioada de probe."

    16. La articolul 47, alineatele (6)-(7^3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(6) În situaţia în care din calculele refăcute de operatorul de reţea conform alin. (5) rezultă că locul de consum şi/sau de producere poate fi pus sub tensiune fără realizarea lucrărilor de întărire prevăzute în avizul tehnic de racordare, operatorul de reţea pune sub tensiune pentru perioada de probe instalaţia de utilizare.
(7) În cazul în care, ca urmare a refacerii calculelor pentru regimurile de funcţionare conform alin. (5), rezultă că locul de consum şi/sau de producere nu poate fi pus sub tensiune deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice pentru consumul/evacuarea puterii aprobate, operatorul de reţea reface calculele de regimuri de funcţionare cu luarea în considerare doar a prevederilor alin. (5) lit. a) şi b).
(7^1) În situaţia în care din calculele refăcute de operatorul de reţea conform alin. (7) rezultă că locul de consum şi/sau de producere poate fi pus sub tensiune fără realizarea lucrărilor de întărire prevăzute în avizul tehnic de racordare, operatorul de reţea pune sub tensiune pentru perioada de probe instalaţia de utilizare, condiţionat de respectarea prevederilor alin. (7^2).
(7^2) În cazul în care, ulterior punerii sub tensiune a instalaţiei de utilizare aflate în situaţia prevăzută la alin. (7^1), un utilizator aflat în situaţia prevăzută la alin. (5) lit. c) solicită punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare proprii pentru realizarea probelor şi din refacerea calculelor pentru regimurile de funcţionare a reţelei electrice rezultă că este necesară realizarea anumitor lucrări de întărire din categoria menţionată la art. 42 alin. (1) lit. b), prevăzute în avizul tehnic de racordare emis pentru utilizatorul aflat în situaţia de la alin. (7^1), atunci instalaţia de utilizare a acestuia din urmă va funcţiona la o putere limitată sau va fi deconectată, după caz, până la realizarea lucrărilor de întărire respective.
(7^3) În situaţia în care din calculele refăcute de operatorul de reţea conform alin. (7) rezultă că locul de consum şi/sau de producere nu poate fi pus sub tensiune fără realizarea lucrărilor de întărire, operatorul de reţea comunică utilizatorului stadiul realizării lucrărilor de întărire necesare şi termenul planificat pentru punerea sub tensiune, în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii pentru punerea sub tensiune, însoţită de documentele prevăzute la art. 48. În situaţia prevăzută la alin. (7^2), operatorul de reţea comunică utilizatorului deja pus sub tensiune puterea ce poate fi consumată şi/sau evacuată până la realizarea lucrărilor de întărire necesare, stadiul şi termenul planificat pentru finalizarea acestora, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii pentru punerea sub tensiune de către utilizatorul a cărui instalaţie de utilizare se află în situaţia prevăzută la alin. (5) lit. c), însoţită de documentele prevăzute la art. 48."

    17. La articolul 47, după alineatul (7^3) se introduc cinci noi alineate, alineatele (7^4)-(7^8), cu următorul cuprins:
    "(7^4) În situaţia prevăzută la alin. (7^3) operatorul de reţea are obligaţia de a recalcula valoarea componentei tarifului de racordare reprezentând cota de participare a utilizatorului la finanţarea lucrărilor de întărire a reţelei electrice pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării locurilor de consum şi de producere/locurilor de producere, cu luarea în considerare doar a lucrărilor de întărire rezultate ca fiind necesare pentru evacuarea puterii aprobate în urma calculelor efectuate în conformitate cu prevederile alin. (7) sau (7^2), după caz.
(7^5) Utilizatorul este obligat să plătească operatorului de reţea valoarea recalculată prevăzută la alin. (7^4) sau este îndreptăţit să primească de la operatorul de reţea diferenţa dintre sumele plătite până la data recalculării şi valoarea rezultată din recalcularea prevăzută la alin. (7^4), după caz, în conformitate cu prevederile contractului de racordare.
(7^6) Valoarea recalculată a componentei tarifului de racordare reprezentând cota de participare a utilizatorului la finanţarea lucrărilor de întărire se reglementează între părţi prin acte adiţionale la contractul de racordare, în care se stabilesc termenele şi modalităţile de plată a diferenţelor de către utilizator sau de restituire a acestora de către operator.
(7^7) Lucrările de întărire a reţelei electrice pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării prevăzute la alin. (7^3) nu pot fi suplimentare celor prevăzute în avizul tehnic de racordare.
(7^8) Operatorul de reţea are obligaţia de a finaliza lucrările de întărire până la termenele stabilite conform prevederilor alin. (7^3), după caz. În situaţia depăşirii termenelor respective, operatorul de reţea are obligaţia de a achita utilizatorului penalităţi în procent de 0,01% pe zi de întârziere aplicat valorii lucrărilor de întărire, până la punerea în funcţiune a acestora."

    18. La articolul 55 alineatul (1), litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "j) cerinţe şi condiţii specifice pentru furnizarea de servicii de sistem către operatorul de transport şi de sistem sau către operatorii de distribuţie;"

    19. După articolul 64 se introduce un nou articol, articolul 64^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 64^1
    (1) După încheierea contractului de furnizare a energiei electrice pentru un loc de consum/consum şi de producere cu/fără instalaţii de stocare, utilizatorul poate solicita, printr-o cerere adresată operatorului de reţea, certificarea calităţii de client activ, cu precizarea activităţilor pe care doreşte să le desfăşoare în această calitate.
    (2) Cererea prevăzută la alin. (1) este însoţită, după caz, de documente care dovedesc capabilitatea tehnică a instalaţiilor de utilizare de a participa la programe de flexibilitate sau de eficienţă energetică.
    (3) Pentru utilizatorii care au solicitat certificarea calităţii de client activ în conformitate cu prevederile alin. (1), operatorul de reţea completează rubrica «Alte precizări/condiţii» din certificatul de racordare cu calitatea de client activ certificat pentru participarea la programe de flexibilitate sau de eficienţă energetică, respectiv client activ certificat pentru producerea de energie electrică, aplicabilă persoanei care deţine şi exploatează locul de consum/consum şi de producere, fără precizarea datelor de identificare ale persoanei respective.
    (4) Completarea certificatului de racordare în conformitate cu prevederile alin. (3) se realizează gratuit. Operatorul de reţea transmite utilizatorului certificatul de racordare completat în maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii şi, după caz, a documentaţiei complete prevăzute la alin. (2)."

    20. Articolul 69 se abrogă.
    21. La articolul 70, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Operatorii de reţea au obligaţia de a transmite autorităţii competente, până la data de 25 a lunii în curs pentru luna anterioară, date referitoare la procesul de racordare, în conformitate cu macheta publicată pe pagina de internet www.anre.ro. Autoritatea competentă publică periodic, pe pagina proprie de internet, un raport întocmit pe baza informaţiilor comunicate de operatorii de reţea."

    22. La anexa nr. 1, definiţia garanţiei financiare se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "garanţie financiară - sume de bani şi/sau instrumente financiare emise în favoarea operatorului de reţea în calitate de beneficiar, destinate garantării obligaţiilor utilizatorului; garanţia financiară se constituie în una dintre următoarele forme: scrisoare de garanţie bancară, depozit bancar la termen sau plată directă către operatorul de reţea."

    23. Anexa nr. 5 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    24. Anexa nr. 6 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. 3
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 74/2014 pentru aprobarea conţinutului-cadru al avizelor tehnice de racordare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 603 din 13 august 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Anexa nr. 1 se modifică după cum urmează:
    a) La punctul 2, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) lucrări ce trebuie efectuate pentru întărirea reţelei electrice deţinute de operatorul de reţea, în amonte de punctul de racordare, pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării utilizatorului, defalcate conform următoarelor categorii:
    (i) lucrări de întărire determinate de necesitatea asigurării condiţiilor tehnice în vederea consumului puterii aprobate exclusiv pentru locul de consum în cauză .............................;
    (ii) lucrări de întărire pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării mai multor locuri de consum/de consum şi de producere ............................;"

    b) La punctul 8, alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8. (1) În situaţia prevăzută la art. 31 din Regulament, utilizatorul are obligaţia să constituie o garanţie financiară în favoarea operatorului de reţea, în valoare de .................... lei, reprezentând 5% din valoarea tarifului de racordare, cu următoarea/următoarele formă/forme: ..................................... ."


    2. Anexa nr. 2 se modifică după cum urmează:
    a) La punctul 3, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) lucrări ce trebuie efectuate pentru întărirea reţelei electrice deţinute de operatorul de reţea, în amonte de punctul de racordare, pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării utilizatorului, defalcate conform următoarelor categorii:
    (i) lucrări de întărire determinate de necesitatea asigurării condiţiilor tehnice în vederea evacuării puterii aprobate exclusiv pentru locul de producere/locul de consum şi de producere în cauză ..........................................;
    (ii) lucrări de întărire pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării mai multor locuri de producere/de consum şi de producere ...........................................;"

    b) La punctul 10, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "10. (1) Garanţia financiară constituită de utilizator în favoarea operatorului de reţea, în conformitate cu prevederile art. 31 din Regulament, este în valoare de .................... lei, reprezentând 5% din valoarea tarifului de racordare, şi are următoarea/următoarele formă/forme: ..................................... .
    ...............................................................................................
    (3) Suplimentar situaţiilor prevăzute conform alin. (2), operatorul de reţea execută garanţia financiară constituită de utilizator dacă utilizatorul nu solicită în scris operatorului de reţea încheierea contractului de racordare, cu anexarea documentaţiei prevăzute la art. 36 din Regulament, cu 30 de zile calendaristice înainte de încetarea valabilităţii avizului tehnic de racordare, dacă utilizatorul nu semnează contractul de racordare propus de operatorul de reţea până la expirarea termenului de valabilitate a avizului tehnic de racordare sau dacă utilizatorul solicită încetarea valabilităţii avizului tehnic de racordare."




    ART. 4
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 105/2022 pentru aprobarea contractelor-cadru de racordare la reţelele electrice de interes public, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 781 din 5 august 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Anexa nr. 1 se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) La punctul 6.1, literele c) şi i) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) documente, în original, care dovedesc constituirea de către utilizator a garanţiei financiare în favoarea operatorului, astfel cum este prevăzută în avizul tehnic de racordare^16);
    .............................................................................................
i) autorizaţia de construire a obiectivului de la locul de consum şi/sau de producere, inclusiv a instalaţiei de utilizare, care se obţine de către utilizator, sau, în cazul construcţiilor existente, actul de proprietate, respectiv contractul de închiriere, în copie; autorizaţia de construire a obiectivului de la locul de consum şi/sau de producere, inclusiv a instalaţiei de utilizare, se transmite operatorului de reţea până la data încheierii de către operator a contractului de execuţie a instalaţiei de racordare; în cazul unui loc de producere/de consum şi de producere, utilizatorul are obligaţia să transmită la operatorul de reţea autorizaţia de construire a obiectivului, inclusiv a instalaţiei de utilizare, până la data încheierii contractului de execuţie a instalaţiei de racordare, dar nu mai mult de 12 luni de la data încheierii prezentului contract şi 18 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare; termenele pot fi prelungite în condiţiile prevăzute în Regulament;"

    b) La punctul 9, litera n) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "n) refacerea calculelor pentru regimurile de funcţionare, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data depunerii de către utilizator a cererii pentru punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare pentru perioada de probe, însoţită de documentaţia corespunzătoare prevăzută de Regulament, în condiţiile în care cererea utilizatorului pentru punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare pentru perioada de probe a fost depusă anterior realizării lucrărilor de întărire generale prevăzute în avizul tehnic de racordare; refacerea calculelor pentru regimurile de funcţionare se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului;"

    c) La punctul 10, după litera d) se introduce o nouă literă, litera d^1), cu următorul cuprins:
    "d^1) menţinerea garanţiei financiare constituite în favoarea operatorului în conformitate cu prevederile Regulamentului, pe toată durata contractului de racordare, până la punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare;"

    d) Punctul 13.6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "13.6. (1) Operatorul execută garanţia financiară constituită de utilizator în situaţiile în care utilizatorul nu îşi îndeplineşte oricare dintre obligaţiile referitoare la^16):
    a) condiţiile şi termenele de achitare a tarifului de racordare prevăzute la pct. 11.1;
    b) realizarea instalaţiei de utilizare şi predarea la operator a dosarului instalaţiei de utilizare, conform prevederilor pct. 10 lit. e) şi k);
    c) respectarea etapelor de dezvoltare a locului de consum şi/sau de producere, respectiv a evoluţiei în timp a puterii aprobate pentru consum şi/sau evacuare prevăzute la pct. 10 lit. e) şi, în cazul unui loc de producere/loc de consum şi de producere, depunerea documentelor prevăzute la pct. 10 lit. l);
    d) în cazul în care autorizaţia de construire a obiectivului de la locul de consum şi/sau de producere ce urmează a fi racordat la reţeaua electrică nu este transmisă operatorului de reţea în termenele prevăzute în contractul de racordare.
    (2) Suplimentar situaţiilor prevăzute la alin. (1), operatorul execută garanţia financiară constituită de utilizator în cazul în care utilizatorul solicită încetarea valabilităţii avizului tehnic de racordare."

    e) La punctul 13.7, literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) la punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare, cu asigurarea în reţeaua electrică din amonte de punctul de racordare a tuturor condiţiilor tehnice necesare racordării, cu excepţia situaţiei în care garanţia se execută conform prevederilor pct. 13.6;
b) la încetarea contractului de racordare, cu excepţia rezilierii şi/sau în situaţiile prevăzute la pct. 13.6."

    f) La punctul 13.7, litera c) se abrogă.
    g) La punctul 17.1 alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
    "g) în cazul în care utilizatorul solicită încetarea valabilităţii avizului tehnic de racordare."

    h) Nota de subsol 5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "^5) Se prevede numai în cazul racordării unui loc de consum nou sau al aprobării unui spor de putere care conduce la o putere aprobată totală pentru consum mai mare de 1 MW la locul de consum respectiv, dacă sunt necesare lucrări de întărire pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării şi cu condiţia ca obligaţia de constituire a garanţiei financiare să fie precizată în avizul tehnic de racordare. Valoarea procentului aplicat tarifului de racordare pentru calculul garanţiei financiare este egală cu 5%."


    2. Anexa nr. 2 se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) La punctul 6.1, literele c) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) documente, în original, care dovedesc constituirea de către utilizator a garanţiei financiare în favoarea operatorului, astfel cum este prevăzută în avizul tehnic de racordare^14);.
    ................................................................................................
j) autorizaţia de construire a obiectivului de la locul de consum şi/sau de producere, inclusiv a instalaţiei de utilizare sau, în cazul construcţiilor existente, actul de proprietate, respectiv contractul de închiriere, în copie; autorizaţia de construire a obiectivului de la locul de consum şi/sau de producere, inclusiv a instalaţiei de utilizare, se obţine de către utilizator; utilizatorul are obligaţia să facă dovada obţinerii autorizaţiei de construire a obiectivului de la locul de producere sau de la locul de consum şi de producere în cel mult 12 luni de la data semnării contractului de racordare şi 18 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare; termenele pot fi prelungite în condiţiile prevăzute în Regulament;"

    b) La punctul 9, litera m) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "m) refacerea calculelor pentru regimurile de funcţionare, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data depunerii de către utilizator a cererii pentru punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare pentru perioada de probe, însoţită de documentaţia corespunzătoare prevăzută de Regulament, în condiţiile în care cererea utilizatorului pentru punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare pentru perioada de probe a fost depusă anterior realizării lucrărilor de întărire generale prevăzute în avizul tehnic de racordare; refacerea calculelor pentru regimurile de funcţionare se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului;"

    c) La punctul 10, după litera d) se introduce o nouă literă, litera d^1), cu următorul cuprins:
    "d^1) menţinerea garanţiei financiare constituite în favoarea operatorului în conformitate cu prevederile Regulamentului, pe toată durata contractului de racordare, până la punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare^14)"

    d) Punctul 13.5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "13.5. (1) Operatorul execută garanţia financiară constituită de utilizator în situaţiile în care utilizatorul nu îşi îndeplineşte oricare dintre obligaţiile referitoare la:^14)
    a) condiţiile şi termenele de achitare a tarifului de racordare, prevăzute la pct. 11.1;
    b) realizarea instalaţiei de utilizare şi predarea la operator a dosarului instalaţiei de utilizare, conform prevederilor pct. 10 lit. e) şi m);
    c) respectarea etapelor de dezvoltare a locului de consum şi/sau de producere, respectiv a evoluţiei în timp a puterii aprobate pentru consum şi/sau evacuare prevăzute la pct. 10 lit. e) şi, în cazul unui loc de producere/loc de consum şi de producere, depunerea documentelor prevăzute la pct. 10 lit. o);
    d) în cazul în care autorizaţia de construire a obiectivului de la locul de consum şi/sau de producere ce urmează a fi racordat la reţeaua electrică nu este transmisă operatorului de reţea în termenele prevăzute în contractul de racordare.
    (2) Suplimentar situaţiilor prevăzute la alin. (1), operatorul execută garanţia financiară constituită de utilizator în cazul în care utilizatorul solicită încetarea valabilităţii avizului tehnic de racordare."

    e) Punctul 13.6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "13.6. Garanţia financiară constituită de utilizator încetează/se restituie utilizatorului:^14)
    a) la punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare, cu asigurarea în reţeaua electrică din amonte de punctul de racordare a tuturor condiţiilor tehnice necesare racordării, cu excepţia situaţiei în care garanţia se execută conform prevederilor pct. 13.5;
    b) la încetarea contractului de racordare, cu excepţia rezilierii şi/sau în situaţiile prevăzute la pct. 13.5."

    f) La punctul 17.1 alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
    "g) în cazul în care utilizatorul solicită încetarea valabilităţii avizului tehnic de racordare."

    g) Nota de subsol 4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "^4) Se prevede numai în cazul racordării unui loc de consum nou sau al aprobării unui spor de putere care conduce la o putere aprobată totală pentru consum mai mare de 1 MW la locul de consum respectiv, dacă sunt necesare lucrări de întărire pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării şi cu condiţia ca obligaţia de constituire a garanţiei financiare să fie precizată în avizul tehnic de racordare. Valoarea procentului aplicat tarifului de racordare pentru calculul garanţiei financiare este egală cu 5%."




    ART. 5
    Prevederile art. 2 pct. 7 se aplică şi în cazul solicitărilor de racordare a utilizatorilor pentru care, până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, nu au fost emise avize tehnice de racordare.

    ART. 6
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. 7
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), metodologia prevăzută la art. (1) se aplică de la data de 1 ianuarie 2026.
    (3) Începând cu data prevăzută la alin. (2), la racordarea locurilor de producere/de consum şi de producere, cu puterea instalată a instalaţiilor de producere a energiei electrice mai mare sau egală cu 5 MW, care nu au aviz tehnic de racordare valabil la data aplicării metodologiei, nu se mai aplică prevederile art. 17 alin. (1^1)-(1^7), art. 42 alin. (1) lit. b), art. 43 alin. (3) lit. e), (4^1), (4^2), (5^1)-(5^6) şi art. 47 alin. (5)-(7^8) din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificat şi completat prin prezentul ordin.
    (4) Operatorul de reţea are obligaţia să ramburseze utilizatorilor cheltuielile efectuate pentru emiterea avizului tehnic de racordare şi pentru realizarea studiului de soluţie, după caz, în situaţia în care la data prevăzută la alin. (2) utilizatorii respectivi au depuse cereri de racordare pentru care nu au fost emise avize tehnice de racordare.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    George-Sergiu Niculescu

    Bucureşti, 30 iulie 2024.
    Nr. 53.
    ANEXA 1

    METODOLOGIE

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 5 la regulamentul aprobat prin Ordinul nr. 59/2013)
    REGULI SPECIFICE
    privind racordarea locurilor de producere la reţelele electrice
    cu tensiunea mai mare sau egală cu 110 kV
    1. Soluţia de racordare pentru un loc de producere se stabileşte prin studiu de soluţie.
    2.1. În situaţia în care soluţia de racordare din studiul de soluţie prevede racordarea mai multor locuri de producere în soluţie comună la reţeaua electrică cu tensiunea de 110 kV sau mai mare prin realizarea unei staţii de transformare/staţii de conexiune, punctele de delimitare se stabilesc în aval de bara cu tensiune inferioară din cadrul staţiei electrice.
    2.2. Staţia de transformare/Staţia de conexiune care face parte din soluţia comună pentru racordarea mai multor locuri de producere diferite prevăzută la pct. 2.1 se dimensionează pentru evacuarea puterii totale rezultate din însumarea puterilor evacuate aprobate pentru fiecare loc de producere. Costul pentru realizarea staţiei de transformare/staţiei de conexiune ce face parte din soluţia de racordare comună se împarte proporţional cu puterile aprobate pentru evacuare ale locurilor de producere individuale.
    2.3. Operatorul de reţea emite aviz tehnic de racordare pentru fiecare loc de producere, pentru puterea aprobată pentru evacuare a acestuia, conform soluţiei de racordare stabilite prin studiul de soluţie.
    2.4. Pentru realizarea racordării, după încheierea între titularii avizelor tehnice de racordare a unui contract privind finanţarea staţiei de transformare, prin care se stabileşte şi modalitatea de finanţare în cazul în care unul din utilizatori nu îşi respectă obligaţiile, fiecare utilizator încheie contractul de racordare cu operatorul de reţea şi achită acestuia tariful de racordare corespunzător.
    2.5. Lucrările de realizare a staţiei de transformare şi a liniilor electrice de conexiune a acesteia la reţea reprezintă lucrări de întărire conform prevederilor art. 42 alin. (1) lit. a) sau b) din regulament, după caz.
    3. Utilizatorul/Grupul de utilizatori care a suportat costul staţiei de transformare ce face parte din soluţia de racordare comună în condiţiile prevăzute la pct. 2.5 primeşte compensaţie bănească de la ceilalţi utilizatori care se racordează în aval de bara cu tensiune inferioară a staţiei de transformare, în conformitate cu prevederile art. 43 alin. (3) lit. e) din regulament.
    4.1. Prevederile de la pct. 2.1-3 sunt aplicabile şi cazurilor în care cererile de racordare au fost înregistrate anterior datei de intrare în vigoare a regulamentului, dacă nu au fost emise avizele tehnice de racordare.
    4.2. Operatorul de transport şi de sistem prestează serviciul de transport al energiei electrice pentru utilizatorii racordaţi la barele cu tensiune inferioară ale staţiei electrice.
    4.3. Staţia de transformare şi liniile de conexiune la reţea intră în patrimoniul operatorului de reţea.

    ANEXA 3

    (Anexa nr. 6 la regulamentul aprobat prin Ordinul nr. 59/2013)
    REGULI SPECIFICE
    pentru realizarea racordării ocazionale la reţeaua electrică de distribuţie
    a unei instalaţii aparţinând autorităţilor judiciare şi de aplicare a legii
    1. Racordarea ocazională a unei instalaţii aparţinând autorităţilor judiciare şi de aplicare a legii se realizează la reţelele electrice de joasă tensiune, în baza unei cereri de racordare adresate direct operatorului de distribuţie.
    2. Operatorii de distribuţie şi autorităţile judiciare şi de aplicare a legii desemnează persoane responsabile cu schimbul de informaţii pentru realizarea, la termenul solicitat, a racordării instalaţiilor prevăzute la pct. 1, pe care le pun la dispoziţia celeilalte părţi, cu precizarea datelor de identificare şi a căilor de comunicaţie.
    3. Cererea de racordare se transmite în format electronic, la adresa/adresele de e-mail pusă/puse la dispoziţie de operatorul de distribuţie, conform prevederilor pct. 2.
    4. Cererea de racordare cuprinde cel puţin următoarele informaţii:
    a) punctul/zona în care se solicită racordarea la reţea;
    b) puterea maximă absorbită;
    c) data solicitată pentru racordare şi punere sub tensiune;
    d) estimarea perioadei necesare pentru alimentarea cu energie electrică a instalaţiei respective; perioada respectivă poate fi nedeterminată şi poate dura până la solicitarea utilizatorului pentru deconectare, caz în care se va specifica în mod expres în cererea de racordare;
    e) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, prin care acesta confirmă că instalaţia respectă normele tehnice în vigoare;
    f) alte date pe care solicitantul le consideră necesare în vederea racordării.

    5. Punerea sub tensiune a instalaţiei prevăzute la pct. 1 se realizează de operatorul de distribuţie la termenul solicitat de utilizator şi în prezenţa unui reprezentant al acestuia. La punerea sub tensiune a instalaţiei, reprezentantul utilizatorului şi cel al operatorului de distribuţie încheie un proces-verbal.
    6. Deconectarea instalaţiei prevăzute la pct. 1 se realizează de către operatorul de distribuţie la solicitarea utilizatorului, transmisă prin căile de comunicaţie convenite, şi în prezenţa acestuia şi se consemnează într-un proces-verbal.
    7. În termen de 30 de zile de la data punerii sub tensiune a instalaţiei, înscrisă în procesul-verbal prevăzut la pct. 5, operatorul de distribuţie emite avizul tehnic de racordare în baza fişei care stabileşte soluţia de racordare, anexată avizului, şi încheie cu utilizatorul contractul de racordare.
    8. Tariful de emitere a avizului tehnic de racordare şi tariful de racordare prevăzut în avizul tehnic de racordare emis de operatorul de distribuţie se achită de către solicitant în termenul prevăzut în contractul de racordare, dar nu mai mult de 30 de zile de la încheierea acestuia.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016