Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 527 din 13 august 2003  pentru aprobarea Regulilor privind sistemul de inspectie si certificare si conditiile de acreditare a organismelor de inspectie si certificare in agricultura ecologica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 527 din 13 august 2003 pentru aprobarea Regulilor privind sistemul de inspectie si certificare si conditiile de acreditare a organismelor de inspectie si certificare in agricultura ecologica

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 613 din 29 august 2003
ORDIN nr. 527 din 13 august 2003
pentru aprobarea Regulilor privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologica
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 613 din 29 august 2003

Având în vedere prevederile <>art. 8 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 ,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului,
vazand Referatul de aprobare al Direcţiei generale de implementare şi reglementare nr. 127.534 din 5 august 2003,

ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Regulile privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologica, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Organismele de inspecţie şi certificare autorizate provizoriu pentru activitatea de inspecţie şi certificare pe teritoriul României, înainte de intrarea în vigoare a prezentului ordin, îşi pot continua activitatea pe o perioada de cel mult 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin. Dupã aceasta perioada, activitatea de inspecţie şi certificare se va desfasura numai de cãtre organisme acreditate, în conformitate cu procedura stabilitã în anexa la prezentul ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 186/2002 pentru aprobarea Cerinţelor de inspecţie şi mãsurilor de precautie din cadrul programului de inspecţie şi înregistrare a operatorilor pe piata produselor agroalimentare ecologice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 din 20 iunie 2002, se abroga.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare dupã 30 de zile de la data publicãrii.

Ministrul agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 13 august 2003.
Nr. 527.

ANEXA

REGULI
privind sistemul de inspecţie şi certificare şi
condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare
în agricultura ecologica

CAP. I
Înregistrarea operatorilor

ART. 1
(1) Regulile prevãzute în prezentul ordin au scopul sa ofere consumatorilor garanţii ca produsele menţionate la <>art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 , denumita în continuare O.U.G. nr. 34/2000, au fost obţinute în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologica.
(2) Operatorii care produc, prepara, transporta, importa şi/sau comercializeazã produsele menţionate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 au urmãtoarele obligaţii:
a) sa îşi înregistreze activitatea în fiecare an la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, respectiv la Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice, denumita în continuare A.N.P.E., în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) din O.U.G. nr. 34/2000;
b) sa se supunã controlului unui organism de inspecţie şi certificare acreditat, conform art. 8 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000.
ART. 2
(1) Înregistrarea activitãţii se face prin completarea fişelor de înregistrare prezentate în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantã din prezentele reguli.
(2) Fişele de înregistrare se completeazã în doua exemplare: un exemplar se trimite la A.N.P.E., iar celãlalt exemplar organismului de inspecţie şi certificare ales de producãtor, dintre cele acreditate de A.N.P.E.
(3) În situaţia în care un producãtor administreazã mai multe ferme, solicitantul va completa câte un set de fise de înregistrare pentru fiecare ferma ecologica.
(4) În scopul verificãrii informaţiilor cuprinse în fişele de înregistrare, solicitantul furnizeazã A.N.P.E. şi alte documente solicitate de aceasta.
(5) În situaţia în care fişele de înregistrare nu sunt complete sau conţin informaţii neclare, A.N.P.E. va acorda solicitantului o perioada de 30 de zile pentru refacerea acestora. Dacã aceste nereguli nu sunt remediate în termenul legal, procedura de înregistrare va fi anulatã.
(6) A.N.P.E. pune la dispoziţie celor interesaţi lista actualizatã cuprinzând numele şi adresele operatorilor supuşi sistemului de inspecţie şi certificare.

CAP. II
Condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare

ART. 3
(1) Inspecţia şi certificarea operatorilor care produc, prepara, transporta, importa şi/sau comercializeazã produse agroalimentare ecologice se fac de cãtre persoane juridice din sectorul public sau privat acreditate, denumite în continuare organisme de inspecţie şi certificare.
(2) Acreditarea şi monitorizarea organismelor de inspecţie şi certificare se fac de cãtre A.N.P.E., în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) lit. f) şi g) din O.U.G. nr. 34/2000.
(3) În scopul acreditãrii organismelor de inspecţie şi certificare, se constituie în cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului Comisia de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare, în urmãtoarea componenta:
a) un preşedinte reprezentat de directorul general al direcţiei generale din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului în subordinea cãruia se afla A.N.P.E.;
b) 4 membri.
ART. 4
(1) Organismele care solicita sa fie acreditate de cãtre A.N.P.E. ca organisme de inspecţie şi certificare trebuie sa îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sa fie persoane juridice cu sediul în România. Persoanele juridice care nu au sediul în România pot fi acreditate cu condiţia stabilirii şi menţinerii în România, în condiţiile legii, a unui sediu secundar pe toatã perioada de acreditare;
b) sa aibã cel puţin un an experienta în inspecţie*1);
c) sa dispunã de un laborator propriu acreditat de organismul naţional de acreditare sau sa aibã un contract de colaborare cu un astfel de laborator pentru a executa toate analizele şi determinarile utile pentru controlul şi certificarea produselor agroalimentare ecologice;
d) sa nominalizeze o persoana responsabilã de ansamblul activitãţilor de inspecţie şi certificare;
e) sa dispunã de personal calificat pentru efectuarea inspecţiei. Dovada calificãrii se face prin prezentarea atestatului de formare al inspectorilor pentru sectorul de agricultura ecologica, emis de un organism abilitat în acest scop*2);
f) sa fie independente de toate pãrţile implicate, impartiale şi integre. Organismul de inspecţie şi certificare şi persoana responsabilã de realizarea inspecţiei nu trebuie sa fie producãtorul, procesatorul, furnizorul, utilizatorul sau distribuitorul produselor supuse inspecţiei şi nici reprezentantul autorizat al uneia dintre persoanele indicate mai sus. Organismul de inspecţie şi certificare şi personalul sau nu trebuie sa fie supuse nici unei presiuni comerciale sau financiare care ar putea sa influenteze deciziile lor;
g) sa satisfacã în totalitate exigenţele stabilite de standardul romanesc prin care s-a adoptat standardul european EN ISO 45011:1998 "Criterii generale pentru organismele care aplica sisteme de certificare a produselor";
h) sa lucreze în concordanta cu regulile şi normele în vigoare naţionale şi comunitare din domeniu.
(2) Persoana responsabilã de ansamblul activitãţilor din cadrul organismului de inspecţie şi certificare trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa aibã pregãtire corespunzãtoare, respectiv studii superioare de specialitate în agricultura, horticultura, zootehnie, medicina veterinara, ecologie sau industrie alimentara;
b) sa aibã un nivel ridicat de cunoştinţe teoretice şi practice privind modul de producţie ecologica în conformitate cu legislaţia nationala şi comunitara din domeniu. Aceste cunoştinţe se apreciazã anual în urma testarii organizate de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, respectiv de A.N.P.E.
----------
*1) Prevederea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2005.
*2) Prevederea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2005.
ART. 5
Dosarul pentru acreditare se depune în doua exemplare la A.N.P.E. şi va cuprinde urmãtoarele documente:
a) cererea de acreditare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5 la prezentele reguli;
b) copie de pe certificatul de înmatriculare eliberat de oficiul registrului comerţului, care sa conţinã şi codul unic de înregistrare;
c) actul constitutiv al organismului de inspecţie şi certificare;
d) scurta prezentare a activitãţii organismului de inspecţie şi certificare, din care sa rezulte experienta în domeniul inspecţiei*3);
e) planul de inspecţie al organismului de inspecţie şi certificare, care sa cuprindã o descriere detaliatã a mãsurilor de control pe care organismul se angajeazã sa le impunã operatorilor pe care îi controleazã;
f) sancţiunile pe care organismul de inspecţie şi certificare urmeazã sa le aplice operatorilor pe care îi controleazã, în cazul nerespectãrii prevederilor legale privind agricultura ecologica;
g) copie de pe certificatul de acreditare deplina conform standardului romanesc prin care s-a adoptat standardul european EN ISO 45011:1998 "Criterii generale pentru organismele care aplica sisteme de certificare a produselor", eliberat de organismul naţional de acreditare. În cazul persoanelor juridice strãine este suficient certificatul de acreditare deplina conform standardului european EN ISO 45011:1998, eliberat de organismul abilitat din statul în care acestea îşi au sediul principal;
h) o declaraţie scrisã prin care solicitantul este de acord ca organismul care a emis certificatul de acreditare menţionat la lit. g) sa punã la dispoziţie A.N.P.E., la cerere sau din oficiu, documente şi informaţii cu privire la acreditarea acestuia conform standardului romanesc prin care s-a adoptat standardul european EN ISO 45011:1998 "Criterii generale pentru organismele care aplica sisteme de certificare a produselor";
i) organigrama organismului şi dosarul de prezentare al personalului angajat, care va cuprinde:
(i) copie de pe diploma de studii superioare de specialitate;
(ii) curriculum vitae;
(iii) copie de pe carnetul de munca sau contractul de colaborare;
(iv) copie de pe atestatul de formare al inspectorilor*4);
(v) raportul de evaluare tehnica în vederea acreditãrii, eliberat de organismul naţional de acreditare.
ART. 6
(1) Dupã analizarea documentelor depuse, comisia de aprobare prevãzutã la art. 3 alin. (3) va emite o decizie motivatã de acordare sau de respingere a acordãrii acreditãrii, al carei rezultat se consemneazã într-un registru unic gestionat de comisie. Decizia comisiei se comunica în scris solicitantului în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de acreditare.
(2) Dacã solicitarea a fost acceptatã, o data cu decizia de acreditare comisia emite, în numele Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, certificatul de acreditare a organismului solicitant care a dovedit conformitatea cu cerinţele prezentelor reguli. Acreditarea organismului se poate face pentru toate sau numai pentru unele dintre urmãtoarele domenii: a) producţia de plante vegetale, produse vegetale, animale şi/sau produsele animaliere; b) unitãţile de preparare a produselor vegetale şi animaliere şi a alimentelor compuse din produse vegetale şi animaliere; c) importatori de plante vegetale, produse vegetale, animale, produse animaliere, alimente; şi d) furaje. Modelul certificatului de acreditare este prevãzut în anexa nr. 6 la prezentele reguli.
(3) Certificatul de acreditare este valabil 3 ani şi se vizeazã anual de cãtre A.N.P.E., în urma verificãrii prin supraveghere şi monitorizare a activitãţii organismului de inspecţie şi certificare.
(4) A.N.P.E. va atribui fiecãrui organism de inspecţie şi certificare acreditat un cod de identificare, acordat ca urmare a înregistrãrii acestuia în Registrul organismelor acreditate.
ART. 7
(1) Organismele pentru care s-au emis certificate de acreditare se notifica prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(2) Ordinul menţionat conţine pentru fiecare organism notificat informaţii privind denumirea completa, sediul, domeniile pentru care s-a acordat acreditarea şi codul de identificare al organismului de inspecţie şi certificare.
(3) Ordinul se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, cel târziu la 3 luni de la data emiterii certificatului de acreditare.
ART. 8
Organismele de inspecţie şi certificare acreditate au urmãtoarele obligaţii:
a) sa se asigure ca cel puţin cerinţele de inspecţie şi mãsurile de precautie din cadrul programului de inspecţie, prezentate în cap. III din prezentele reguli, sunt puse în aplicare în unitãţile/fermele care fac obiectul inspecţiei lor;
b) sa nu divulge informaţiile şi datele pe care le obţin în cursul activitãţii de inspecţie altor persoane decât responsabililor exploatatiei sau A.N.P.E.;
c) sa ofere A.N.P.E., în scopul inspecţiei, acces la birourile şi facilitãţile sale, precum şi tot sprijinul necesar pentru ca autoritatea responsabilã sa îşi poatã îndeplini obligaţiile care îi revin;
d) sa transmitã la A.N.P.E., pana la data de 31 ianuarie a fiecãrui an, o lista a operatorilor supuşi inspecţiei lor pana la data de 31 decembrie a anului anterior, cuprinzând numele şi adresa operatorului, tipul operatorului (producãtor, procesator, importator, fabricant de furaje pentru animale), tipul produsului, data înregistrãrii, data certificãrii;
-----------
*3) Începând cu 1 ianuarie 2005.
*4) Începând cu 1 ianuarie 2005.

e) sa transmitã la A.N.P.E., pana la data de 31 decembrie a fiecãrui an, raportul anual privind activitatea desfasurata, precum şi alte date statistice complementare referitoare la mijloacele de producţie şi de preparare şi cantitãţile de produse ecologice certificate, conform unui formular ce va fi elaborat de A.N.P.E.;
f) sa transmitã semestrial la A.N.P.E., în termen de 30 de zile dupã fiecare semestru, lista controalelor efectuate cuprinzând numele şi adresa operatorului, tipul operatorului (producãtor, procesator, importator, fabricant de furaje pentru animale), data controlului, tipul controlului (anuntat sau inopinat) şi, dacã este cazul, natura sancţiunii aplicate, data aplicãrii acesteia şi durata ei;
g) sa comunice imediat la A.N.P.E. sancţiunea aplicatã;
h) la constatarea de nereguli privind aplicarea art. 4, 6, 7 şi 8 din O.U.G. nr. 34/2000 şi a prezentelor reguli sau neaplicarea mãsurilor cuprinse în cap. III din prezentele reguli, sa dispunã eliminarea mentiunilor prevãzute în art. 8 alin. (4) din O.U.G. nr. 34/2000, referitoare la metoda de producţie ecologica de pe întregul lot sau de pe o parte a lotului unde s-a produs neregularitatea;
i) la constatarea de abateri repetate, sa interzicã operatorului în cauza comercializarea produselor cu indicaţiile referitoare la metoda de producţie ecologica, pe o perioada convenitã de comun acord cu A.N.P.E.
ART. 9
În scopul urmãririi provenientei produsului final se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) pentru producţia de carne din unitãţile/fermele de creştere a animalelor, fãrã a prejudicia dispoziţiile cap. III secţiunea a 3-a din prezentele reguli, controalele se fac în toate stadiile de producţie, abatorizare, transare sau alte procesari şi pana la vânzarea cãtre consumator, pentru a garanta, în mãsura în care tehnica permite, provenienta produselor animaliere pe parcursul întregului lant de producţie, transformare şi preparare, de la unitatea/ferma de creştere a animalelor şi pana la unitatea de condiţionat final şi/sau etichetat;
b) pentru produsele animaliere, altele decât carnea, alte dispoziţii care permit urmãrirea provenientei produselor, în mãsura în care tehnica permite, sunt prevãzute în cap. III secţiunea a 3-a din prezentele reguli.
ART. 10
(1) A.N.P.E., conform prevederilor art. 2 alin. (3) lit. g) din O.U.G. nr. 34/2000, îşi exercita atributia de control şi supraveghere a activitãţii organismelor de inspecţie şi certificare acreditate, astfel:
a) asigura obiectivitatea controlului efectuat de organismele de inspecţie şi certificare;
b) verifica eficacitatea controlului;
c) ia cunostinta de orice nereguli şi/sau încãlcãri constatate şi de sancţiunile aplicate;
d) limiteazã, suspenda sau retrage acreditarea organismului de inspecţie şi certificare în cazul în care acesta nu respecta cerinţele prevãzute la lit. a) şi b) sau nu îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 4 şi 8;
e) furnizeazã celor interesaţi detalii cu privire la sistemul de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare;
f) organizeazã cursuri de pregãtire şi aplicaţii practice pe probleme de control;
g) testeaza anual persoana responsabilã din cadrul organismului de inspecţie şi certificare şi aduce la cunostinta acesteia rezultatul testarii în termen de 24 de ore de la obţinerea rezultatelor verificãrii de la proba scrisã.
(2) Pe tot parcursul activitãţii de acreditare se va menţine confidenţialitatea informaţiilor obţinute, la toate nivelurile.
ART. 11
(1) Comisia menţionatã la art. 3 alin. (3) poate sa limiteze, sa suspende sau sa retragã acreditarea unui organism de inspecţie şi certificare în condiţiile art. 10 alin. (1) lit. d) ori în situaţia în care organismul solicita acest lucru.
(2) Solicitarea organismului de inspecţie şi certificare privind limitarea, suspendarea sau retragerea acreditãrii trebuie înaintatã A.N.P.E. cu minimum 3 luni înainte de data limitãrii/încetãrii activitãţii, care va informa corespunzãtor comisia.
(3) Organismul naţional de acreditare are obligaţia de a transmite din oficiu A.N.P.E. rapoartele de evaluare periodicã a organismelor de inspecţie şi certificare, precum şi de a informa A.N.P.E. cu privire la limitarea, suspendarea, retragerea sau expirarea acreditãrii conform standardului EN ISO 45011 şi/sau la reînnoirea acesteia.
(4) În caz de existenta a oricãror probleme cu privire la respectarea cerinţelor care au stat la baza acreditãrii, organismul de inspecţie şi certificare va transmite, la solicitarea A.N.P.E., toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei apãrute. Dacã problemele se referã la respectarea exigenţelor impuse de standardul EN ISO 45011, organismul naţional de acreditare va realiza, la solicitarea A.N.P.E., un audit neplanificat al organismului de inspecţie şi certificare acreditat.
(5) Organismul naţional de acreditare va transmite A.N.P.E. raportul şi concluziile referitoare la auditul de supraveghere prevãzut la alin. (4), în termen de doua zile lucrãtoare de la finalizarea acestuia.
(6) În situaţia prevãzutã la alin. (1) organismul de inspecţie şi certificare trebuie sa asigure predarea în mod corespunzãtor a documentelor şi înregistrãrilor în legatura cu evaluarile realizate sau aflate în curs de realizare din perioada în care a fost acreditat, cu acceptul clientului, cãtre A.N.P.E. sau cãtre un alt organism de inspecţie şi certificare acreditat din domeniu, stabilit de comisie.
(7) Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului prevãzut la art. 7 se va modifica corespunzãtor cu decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea acreditãrii.
(8) Limitarea, suspendarea sau retragerea acreditãrii unui organism de inspecţie şi certificare nu afecteazã valabilitatea certificatelor de control emise de cãtre acesta anterior datei la care s-a luat decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea acreditãrii respectivului organism.
ART. 12
A.N.P.E. adopta toate mãsurile necesare pentru a se asigura ca un operator care respecta prevederile legale privind agricultura ecologica şi care achitã contribuţia sa la cheltuielile de inspecţie şi certificare are acces la sistemul de inspecţie şi certificare.

CAP. III
Cerinţele de inspecţie şi mãsurile de precautie din cadrul programului de inspecţie

SECŢIUNEA 1
Cerinţele generale de inspecţie

Cerinţele minime de control
ART. 13
Exigenţele de control prevãzute în prezentul capitol se aplica în scopul urmãririi provenientei produselor menţionate la art. 9, pe tot parcursul lantului de producţie, în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologica.
Controlul iniţial
ART. 14
(1) Când inspecţia are loc pentru prima data, operatorul responsabil din unitatea/ferma respectiva elaboreazã urmãtoarele documente:
a) o descriere completa a unitãţii/fermei şi/sau a spaţiilor şi/sau a activitãţilor desfãşurate;
b) mãsurile concrete luate în unitate/ferma şi/sau în spaţiile şi/sau în activitatea desfasurata pentru a se asigura respectarea prevederilor prezentului capitol şi a dispoziţiilor legale privind agricultura ecologica.
(2) Descrierea şi mãsurile respective se consemneazã într-o declaraţie semnatã de operatorul responsabil.
(3) Declaraţia va fi însoţitã şi de angajamentul operatorului în ceea ce priveşte:
a) efectuarea operaţiunilor în conformitate cu prevederile art. 4 şi 5 din O.U.G. nr. 34/2000;
b) acceptarea ca în caz de neîndeplinire a acestor obligaţii sa i se aplice sancţiunile prevãzute la art. 10 şi 11 din O.U.G. nr. 34/2000;
c) acceptarea de a informa în scris cumpãrãtorii produsului, înainte ca referinta privind modul de producţie ecologica sa fie retrasã.
(4) Documentele menţionate la alin. (3) se verifica de organismul de inspecţie şi certificare care întocmeşte un raport în care se va consemna orice abatere sau încãlcare constatatã fata de dispoziţiile legale privind agricultura ecologica. Operatorul contrasemneazã acest raport şi întreprinde mãsurile corective necesare.
Comunicãri
ART. 15
Operatorul responsabil comunica în timp util organismului de inspecţie şi certificare orice schimbare în descrierea sau mãsurile concrete specificate la art. 14, precum şi alte modificãri privind dispoziţiile de control iniţial prevãzute în secţiunile a 2-a, a 3-a, a 4-a şi a 5-a din prezentul capitol.
Vizitele de control
ART. 16
(1) Organismul de inspecţie şi certificare face cel puţin o data pe an un control fizic complet al unitãţii de producţie şi/sau de preparare şi al altor spaţii. Cu ocazia acestui control se pot preleva probe pentru a se determina dacã sunt utilizate produse sau tehnici de producţie care nu sunt autorizate în conformitate cu prevederile anexelor nr. 1, 2 şi 3 la normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 917/2001 . Probele se preleveaza şi pentru a se determina eventualele contaminari cu produse neautorizate. Aceste prelevãri sunt obligatorii atunci când se presupune utilizarea de produse neautorizate. Organismul de inspecţie şi certificare întocmeşte un raport dupã fiecare control, contrasemnat de responsabilul unitãţii/fermei respective.
(2) În afarã controlului anual planificat prevãzut la alin. (1), organismul de inspecţie şi certificare va efectua un numãr de vizite inopinate de control la cel puţin:
a) 50% din numãrul producãtorilor supuşi controlului;
b) 75% din numãrul procesatorilor supuşi controlului;
c) 75% din numãrul importatorilor supuşi controlului.
Evidenta contabila
ART. 17
(1) Unitatea/ferma va pune la dispoziţie organismului de inspecţie şi certificare evidenta financiar-contabila, astfel încât operatorul şi organismul de inspecţie şi certificare sa obţinã urmãtoarele informaţii:
a) furnizorul şi, dacã sunt diferiţi, vânzãtorul sau exportatorul produselor;
b) natura şi cantitatea produselor agricole specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, care au fost livrate unitãţii/fermei, şi, dupã caz, natura şi cantitatea tuturor materiilor cumpãrate, precum şi utilizarea acestora şi, dacã este cazul, componenta furajelor compuse;
c) natura produselor, cantitatea, destinatarii şi, dacã sunt diferiţi, cumpãrãtorii produselor specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, care au ieşit din unitate, din spaţiile sau din depozitele primului destinatar;
d) alte informaţii solicitate de organismul de inspecţie şi certificare.
(2) Datele cuprinse în documentele financiar-contabile trebuie sa fie susţinute de justificãri potrivite.
Ambalarea şi transportul produselor în alte unitãţi sau spaţii de producţie şi/sau de preparare
ART. 18
Produsele specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 nu se transporta cãtre alte unitãţi, inclusiv la angrosisti şi detailisti, decât în ambalaje, containere sau vehicule adecvate, închise şi sigilate, astfel încât acestea sa nu poatã fi deschise fãrã deteriorarea sigiliului. Acestea trebuie sa fie prevãzute cu o eticheta în care sa se precizeze, în concordanta cu prevederile legale privind etichetarea, urmãtoarele:
a) numele şi adresa operatorului şi, dacã sunt diferiţi, numele şi adresa proprietarului sau ale vânzãtorului produsului;
b) denumirea produsului sau, în cazul furajelor compuse, descrierea lor, însoţitã de menţiunea referitoare la modul de producţie ecologic, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (4) din O.U.G. nr. 34/2000;
c) numele şi codul de identificare ale organismului de inspecţie şi certificare la care operatorul este înscris;
d) în anumite situaţii, marca de identificare a lotului, aplicatã conform unui sistem de marcaj agreat la nivel naţional sau convenit cu organismul de inspecţie şi certificare, care sa permitã confruntarea între lot şi documentele financiar-contabile specificate la art. 17.
Depozitarea produselor
ART. 19
Spaţiile de depozitare a produselor trebuie sa fie alese astfel încât sa asigure identificarea loturilor şi sa se evite orice amestec sau contaminare cu produse ori substanţe care nu sunt realizate în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologica.
Produse suspecte de a nu fi conforme dispoziţiilor legale privind agricultura ecologica
ART. 20
(1) Dacã un operator considera sau suspecteaza ca produsul pe care îl fabrica, prepara, importa sau îl primeşte de la un alt operator nu corespunde dispoziţiilor legale privind agricultura ecologica, el poate fie sa retragã de pe produs referinta la modul de producţie ecologic, fie sa îl separe şi sa îl identifice. El va proceda la procesarea, ambalarea sau comercializarea produsului, dar fãrã referinta la modul de producţie ecologic. Dacã dubiul persista, operatorul informeazã imediat organismul de inspecţie şi certificare. Organismul de inspecţie şi certificare va aproba ca produsul sa fie comercializat cu referinta la modul de producţie ecologic numai dupã ce se va asigura, cu ajutorul informaţiilor primite de la operator sau din alte surse, ca suspiciunea a fost înlãturatã.
(2) Dacã organismul de inspecţie şi certificare are argumente de a suspecta ca un operator are intenţia de a comercializa pe piata un produs în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologica, dar care cuprinde o referinta la modul de producţie ecologic, el interzice operatorului respectiv, cu titlu provizoriu, sa comercializeze produsul cu aceasta referinta. Aceasta decizie este completatã de obligaţia operatorului de a retrage de pe produsul respectiv referinta la modul de producţie ecologic. Dacã suspiciunea nu se confirma, decizia de mai sus este anulatã într-un termen stabilit de organismul de inspecţie şi certificare. Toate aceste decizii se iau în scris şi se comunica persoanelor interesate de cãtre organismul de inspecţie şi certificare. Operatorul va asigura o buna colaborare cu organismul de inspecţie şi certificare, în scopul inlaturarii acestor suspiciuni.
Accesul la instalaţii şi la alte spaţii
ART. 21
(1) Operatorul permite organismului de inspecţie şi certificare accesul în scopul controlului la toate pãrţile unitãţii/fermei sale, la instalaţii şi la alte spaţii utilizate de acesta. El pune la dispoziţie organismului de inspecţie şi certificare evidenta financiar-contabila a acestora, precum şi alte documente solicitate de acesta.
(2) La cererea organismului de inspecţie şi certificare, operatorul prezintã acestuia rapoartele de control şi probele prelevate din propria initiativa.
(3) Importatorul şi primul destinatar, la solicitarea organismului de inspecţie şi certificare, prezintã acestuia aprobãrile de import, precum şi certificatele de control privind importurile din alte tari.

SECŢIUNEA a 2-a
Cerinţele de inspecţie pentru producţia de plante vegetale, produse vegetale, animale şi/sau produse animaliere

Domeniul de aplicare
ART. 22
(1) Prezenta secţiune se referã la toate unitãţile/fermele care intervin, în nume propriu sau în numele unei terţe pãrţi, în producţie, astfel cum este definitã la art. 3 lit. a) din O.U.G. nr. 34/2000, pentru produsele menţionate la art. 2 alin. (1) din aceeaşi ordonanta de urgenta.
(2) Producţia trebuie sa se realizeze într-o unitate/ferma de producţie ale carei locuri de producţie, parcele, pãşuni, spaţii de exerciţiu în aer liber, parcursuri exterioare, adaposturi de creştere a animalelor şi, dupã caz, spaţii de depozitare pentru produsele vegetale şi animaliere, pentru materiile prime şi pentru produsele intrate sunt clar separate de cele ale altei unitãţi care nu produce în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologica.
(3) Procesarea, ambalarea şi comercializarea pot fi efectuate în unitatea de producţie atât timp cat aceste activitãţi nu se referã la produsele ieşite din unitate/ferma.
(4) Cantitãţile vândute direct cãtre consumatorul final sunt contabilizate zilnic.
(5) Depozitarea în unitate/ferma a produselor care nu sunt autorizate conform dispoziţiilor art. 3 alin. (2) lit. b) şi c) din normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 917/2001 este interzisã.
(6) La recepţia produselor specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, operatorul verifica închiderea ambalajelor sau a containerelor şi evidenta financiar-contabila, conform prevederilor art. 17 şi 18 din prezentele reguli.
Controlul iniţial
ART. 23
Atunci când activitatea operatorului se limiteazã la colectarea de plante din flora spontana, descrierea unitãţii/fermei menţionate la art. 22 se va completa cu urmãtoarele documente:
a) o prezentare a locurilor de depozitare şi producţie, a parcelelor şi/sau a zonelor de colectare a plantelor din flora spontana şi, acolo unde este cazul, a spaţiilor în care au loc operaţiunile de procesare şi/sau de ambalare a acestora;
b) o specificare a datei ultimei aplicari, pe parcelele şi/sau zonele de colectare a plantelor din flora spontana, a produselor a cãror utilizare nu este compatibila cu dispoziţiile art. 3 alin. (2) lit. b) din normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 917/2001 ;
c) în cazul recoltarii plantelor din flora spontana, garanţiile acordate de terţe pãrţi producãtorului, care sa dovedeascã faptul ca acesta respecta prevederile art. 4 din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 917/2001 .
Comunicãri
ART. 24
În fiecare an, înainte de data stabilitã de organismul de inspecţie şi certificare, operatorul transmite acestuia programul de producţie a produselor vegetale, defalcat pe fiecare parcela.
Exploatarea mai multor unitãţi de producţie de cãtre acelaşi operator
ART. 25
(1) În cazurile în care un operator exploateazã mai multe unitãţi de producţie în aceeaşi zona, unitãţile/fermele producãtoare de plante vegetale sau de produse vegetale care nu sunt cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, precum şi locurile de depozitare a materiilor prime intrate în unitate (îngrãşãminte, produse fitofarmaceutice şi seminţe) se supun cerinţelor generale de inspecţie prevãzute la art. 13-15 şi la art. 17 din prezentele reguli.
(2) Aceleaşi varietati, precum şi cele produse în unitãţile specificate la art. 22 alin. (2) nu pot fi produse în aceste unitãţi.
(3) Fac excepţie de la regula stabilitã la alin. (2) produsele obţinute de la culturi perene (arboricultura, cultura viţei de vie şi a hameiului), dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) producţia respectiva se înscrie în cadrul unui plan de conversie pe care producãtorul se angajeazã, de la începutul conversiei ultimei pãrţi a suprafeţelor în cauza, sa îl parcurga în cel mai scurt timp posibil, dar care sa nu depãşeascã maximum 5 ani;
b) au fost luate toate mãsurile corespunzãtoare pentru a se asigura separarea permanenta a produselor obţinute în fiecare unitate implicata;
c) organismul de inspecţie şi certificare este informat despre începerea recoltarii fiecãrui produs, cu cel puţin 48 de ore înainte;
d) imediat dupã încheierea recoltarii operatorul comunica organismului de inspecţie şi certificare cantitãţile exacte recoltate în unitãţile respective, precum şi alte informaţii ce permit identificarea producţiei; el confirma faptul ca mãsurile luate în vederea separarii produselor au fost aplicate;
e) planul de conversie şi mãsurile menţionate la lit. a) - c) au fost aprobate de organismul de inspecţie şi certificare. Aceasta aprobare se confirma în fiecare an dupã demararea planului de conversie.
(4) De asemenea, se excepteazã de la prevederile alin. (2) urmãtoarele:
a) suprafeţele destinate cercetãrii agricole, stabilite de comun acord cu A.N.P.E., dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (3) lit. b), c), d) şi e);
b) suprafeţele destinate producerii de seminţe, de material de reproducere vegetativ şi de rasaduri, dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (3) lit. b), c), d) şi e);
c) pãşunile destinate furajarii animalelor cu masa verde.

SECŢIUNEA a 3-a
Cerinţele de inspecţie pentru animale şi produsele animaliere provenite din creşterea animalelor

Controlul iniţial
ART. 26
Când inspecţia are loc pentru prima oara, operatorul completeazã descrierea unitãţii/fermei menţionatã la art. 14, cu urmãtoarele documente:
a) o descriere completa a adaposturilor de creştere a animalelor, a pasunilor, a suprafeţelor de exerciţiu în aer liber, a traseelor exterioare etc. şi, acolo unde este cazul, a spaţiilor de abatorizare a animalelor, precum şi a spaţiilor de depozitare şi ambalare a produselor animaliere, a materiilor prime şi a inputurilor;
b) o descriere completa a instalaţiilor de depozitare a gunoiului de grajd provenit din creşterea animalelor;
c) un plan de imprastiere a gunoiului de grajd, stabilit de comun acord cu organismul de inspecţie şi certificare, şi o descriere completa a suprafeţelor destinate producţiei vegetale;
d) dupã caz, contractele încheiate cu alţi producãtori pentru distribuirea gunoiului de grajd provenit din creşterea animalelor;
e) un plan de producţie pentru unitatea de creştere ecologica a animalelor.
Identificarea animalelor
ART. 27
Animalele se identifica în permanenta prin tehnici adaptate fiecãrei specii, individual pentru mamifere mari şi individual sau pe lot pentru pãsãri şi mamifere mici.
Registrele de creştere a animalelor
ART. 28
(1) Înregistrarea animalelor se face în registrul de creştere a animalelor care rãmâne la dispoziţia organismelor de inspecţie şi certificare în orice moment, la sediul unitãţii/fermei.
(2) Registrele de creştere a animalelor conţin o descriere completa a sistemului de management al septelului şi cuprind urmãtoarele informaţii:
a) evidenta pe specii, cu privire la intrarea animalelor: originea, data intrãrii, perioada de conversie, marca de identificare şi antecedentele veterinare;
b) evidenta, pe specii, cu privire la ieşirea animalelor: varsta, numãrul, greutatea la tãiere, marca de identificare şi destinaţia;
c) evidenta animalelor pierdute şi motivele pierderii acestora;
d) evidenta în ceea ce priveşte furajarea: tipul furajului, inclusiv suplimentele furajere, proporţia diferitelor componente ale ratiei, perioadele de acces la suprafeţele de exerciţiu în aer liber, perioadele de transhumanta, dacã exista restrictii la acestea;
e) evidenta cu privire la prevenirea bolilor, tratamentul şi la asistenta veterinara: data tratamentului, diagnosticul, tipul produsului administrat, modalitãţile de tratament şi reteta eliberata de medicul responsabil cu asistenta veterinara, o data cu prezentarea motivelor şi a termenului de asteptare impus înainte de comercializarea produselor animaliere.
Exploatarea mai multor unitãţi de producţie de cãtre acelaşi operator
ART. 29
(1) Atunci când un operator administreazã mai multe unitãţi/ferme de producţie, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (6) şi ale art. 21 alin. (3) din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 917/2001 , unitãţile care cresc animale sau produc produse animaliere care nu sunt specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 se supun, de asemenea, prevederilor art. 27, precum şi dispoziţiilor privind programul de creştere a animalelor, registrelor de creştere şi principiilor de depozitare a produselor utilizate pentru creşterea animalelor.
(2) Organismul de inspecţie şi certificare, cu acordul A.N.P.E., acorda exploataţiilor, în scopul activitãţii de cercetare din domeniul agricol, derogãri de la obligaţiile privind prezenta mai multor specii diferite, prevãzutã la art. 6 alin. (6) din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 917/2001 , numai în urmãtoarele condiţii:
a) dacã au fost luate mãsuri, de comun acord cu organismul de inspecţie şi certificare, pentru a garanta separarea permanenta a animalelor, a produselor animaliere şi a gunoiului de grajd din fiecare unitate;
b) dacã operatorul informeazã în prealabil organismul de inspecţie şi certificare despre vânzarea animalelor sau a produselor animaliere;
c) dacã operatorul informeazã organismul de inspecţie şi certificare despre cantitãţile exacte produse în unitatea sa, precum şi despre toate caracteristicile care permit identificarea produselor şi dacã confirma ca mãsurile luate pentru separarea produselor au fost aplicate.
Alte precizãri
ART. 30
Prin derogare de la prevederile prezentelor reguli, depozitarea medicamentelor de uz veterinar alopatice şi a antibioticelor este permisã în unitãţi/ferme, dacã ele sunt prescrise de un medic veterinar în cadrul unor tratamente specificate în anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 917/2001 , sunt depozitate în locuri supravegheate şi sunt înregistrate în registrul unitãţii/fermei.

SECŢIUNEA a 4-a
Cerinţele de inspecţie pentru unitãţile de preparare a produselor vegetale şi animaliere şi a alimentelor compuse din produse vegetale şi animaliere

Domeniul de aplicare
ART. 31
Prezenta secţiune se aplica tuturor unitãţilor care intervin, în nume propriu sau în numele unei terţe pãrţi, în activitatea de preparare, astfel cum este definitã la art. 3 lit. b) din O.U.G. nr. 34/2000, pentru produsele specificate la art. 2 alin. (1) din aceeaşi ordonanta de urgenta şi cuprind în special urmãtoarele unitãţi:
a) unitãţile de ambalare şi/sau de reambalare a produselor;
b) unitãţile pentru etichetarea şi/sau reetichetarea produselor.
Controlul iniţial
ART. 32
Descrierea completa a unitãţii menţionatã la art. 14 va fi completatã de o prezentare a instalaţiilor utilizate pentru recepţia, procesarea, ambalarea, etichetarea şi depozitarea produselor agricole şi a mãsurilor luate pentru transportul produselor.
Evidenta contabila
ART. 33
Documentele financiar-contabile specificate la art. 17 trebuie sa aibã menţiunea verificãrilor prevãzute la art. 36 din prezentele reguli.
Unitãţile de preparare care utilizeazã produse provenite din agricultura ecologica şi produse care nu provin din aceasta
ART. 34
Atunci când în aceeaşi unitate sunt preparate produse menţionate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, precum şi produse care nu provin din agricultura ecologica, se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) unitatea sa dispunã de spaţii complet separate pentru depozitarea produselor cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, înainte şi dupã operaţiuni;
b) operaţiunile se efectueazã în mod continuu pana când este completatã seria de producţie, separatã în timp şi în spaţiu de operaţiunile similare aferente produselor care nu sunt cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000;
c) dacã astfel de operaţiuni nu sunt efectuate frecvent sau într-o zi stabilitã, unitatea/ferma respectiva anunta în prealabil organismul de inspecţie şi certificare într-un termen fixat de comun acord cu acesta;
d) se vor lua toate mãsurile necesare pentru a se asigura identificarea cu usurinta a loturilor şi pentru a se evita orice amestec cu produse care nu provin din agricultura ecologica;
e) înainte ca produsele cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 sa fie preparate, instalaţiile de producţie vor fi bine spalate. Eficacitatea mãsurilor privind spalarea este controlatã de organismul de inspecţie şi certificare şi face obiectul unei note de constatare.
Ambalarea şi transportul produselor în unitãţile de preparare
ART. 35
Laptele, ouale şi produsele din oua, care provind din agricultura ecologica, se colecteazã separat de produsele care nu sunt obţinute din agricultura ecologica. Sub rezerva aprobãrii prealabile a organismului de inspecţie şi certificare, colectarea nu poate fi facuta simultan decât dacã sunt luate toate mãsurile pentru prevenirea amestecului sau a schimbului cu produse care nu sunt obţinute în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologica şi pentru a permite identificarea cu usurinta a produselor obţinute din agricultura ecologica. Operatorul va tine o evidenta stricta a recoltarilor pe zile, ore, circuit de colectare, precum şi a datelor şi orelor de recepţie a produselor, pe care o prezintã organismului de inspecţie şi certificare.
Recepţia produselor care provin din alte unitãţi
ART. 36
La primirea în unitate/ferma a unui produs specificat la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, operatorul verifica închiderea ambalajului sau a containerului şi prezenta pe eticheta a indicaţiilor specificate la art. 18. Operatorul confrunta datele de pe eticheta cu datele din documentele care însoţesc produsul. Rezultatul acestei verificãri se consemneazã conform prevederilor art. 17.

SECŢIUNEA a 5-a
Cerinţele de inspecţie pentru importatorii de plante vegetale, produse vegetale, animale, produse animaliere şi alimente care conţin produse vegetale şi/sau animaliere

Domeniul de aplicare
ART. 37
(1) Prezenta secţiune stabileşte cerinţele de inspecţie pentru operatorii de produse agroalimentare ecologice, importatori şi/sau primi destinatari, care intervin în importul şi/sau recepţia, în cont propriu sau în contul altui operator, a produselor specificate în art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000.
(2) În prezenta secţiune urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) importator - orice persoana fizica sau juridicã care importa un lot în vederea comercializãrii directe sau prin intermediul unui reprezentant;
b) primul destinatar - orice persoana fizica sau juridicã la care lotul este livrat în vederea unei preparari suplimentare şi/sau pentru comercializarea sa.
Controlul iniţial pentru importatori
ART. 38
(1) Descrierea completa a unitãţii prevãzutã la art. 14 trebuie sa cuprindã o descriere completa a spaţiilor importatorului şi a activitãţilor sale de import, cu indicarea punctelor de intrare a produselor în România, precum şi a altor spaţii pe care importatorul intenţioneazã sa le utilizeze pentru depozitarea produselor importate, în asteptarea livrãrii lor la primul destinatar.
(2) În plus, declaraţia prevãzutã la art. 14 trebuie sa cuprindã angajamentul importatorului de a supune controlului unui organism de inspecţie şi certificare toate spaţiile pe care le utilizeazã pentru depozitarea produselor.
Controlul iniţial pentru primul destinatar
ART. 39
(1) Descrierea completa a unitãţii prevãzutã la art. 14 trebuie sa includã spaţiile utilizate de primul destinatar pentru recepţia şi depozitarea produselor sale.
(2) În cazul în care primul destinatar efectueazã şi alte activitãţi de transformare, ambalare, etichetare, depozitare şi transport, se vor aplica prevederile de la secţiunea a 4-a.
Evidenta contabila
ART. 40
(1) În situaţia în care importatorul şi primul destinatar sunt aceeaşi persoana juridicã şi opereazã în aceeaşi unitate, rapoartele prevãzute la art. 14 pot fi grupate într-un singur raport.
(2) În situaţia în care importatorul şi primul destinatar opereazã în unitãţi diferite, fiecare trebuie sa îşi organizeze propria evidenta contabila.
(3) Importatorul şi primul destinatar au obligaţia de a furniza organismelor de inspecţie şi certificare la care sunt înregistraţi, la cererea acestora, toate informaţiile privind transportul produselor importate de la exportator la primul destinatar.
Informaţii referitoare la loturile importate
ART. 41
Importatorul va comunica organismului de inspecţie şi certificare la care este înregistrat, imediat dupã primirea certificatelor de control eliberate de organismele competente din ţara exportatoare, toate informaţiile privind loturile importate, şi anume:
a) numele şi adresa primului destinatar;
b) o copie a certificatului de control privind importurile de produse ecologice, precum şi orice alte informaţii pe care acest organism de inspecţie şi certificare le solicita. Importatorul trebuie, la cerere, sa transmitã toate informaţiile necesare şi organismului de control al primului destinatar.
Importatorii şi primii destinatari care se ocupa şi de produse care nu provin din agricultura ecologica
ART. 42
Atunci când produsele importate, specificate în art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, sunt depozitate în aceleaşi spaţii cu alte produse agricole sau alimente care nu provin din agricultura ecologica se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) produsele specificate în art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 se depoziteaza separat de alte produse agricole şi/sau alimente;
b) se vor lua mãsuri pentru asigurarea identificarii loturilor şi pentru evitarea amestecurilor cu produse care nu sunt obţinute conform regulilor privind producţia agroalimentara ecologica.
Vizite de control
ART. 43
(1) Organismul de inspecţie şi certificare verifica evidenta contabila conform prevederilor art. 40, precum şi compatibilitatea produselor importate cu certificatul de control.
(2) În situaţia în care importatorul efectueazã operaţii de import în diferite unitãţi sau în diferite locuri, el trebuie sa prezinte, la cererea organismului de inspecţie şi certificare, rapoartele menţionate în art. 14-16 pentru fiecare dintre aceste instalaţii.
Recepţia produselor importate
ART. 44
(1) Produsele prevãzute în art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 vor fi importate doar în ambalaje sau containere corespunzãtoare, închise şi sigilate, cu identificarea exportatorului, astfel încât sa se previnã substituirea conţinutului lor, şi însoţite de alte mãrci sau alte numere care sa permitã identificarea lotului cu datele cuprinse în certificatul de control.
(2) La primirea produselor importate, specificate în art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, primul destinatar verifica închiderea ambalajelor sau a containerelor şi corespondenta dintre datele de identificare a lotului şi cele conţinute de certificatul de control.
Rezultatul acestei verificãri se va mentiona în evidenta contabila conform prevederilor din art. 33.
ART. 45
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentele reguli.

ANEXA 1
-------
la reguli
---------

MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI
Direcţia Generalã de Implementare şi Reglementare
Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FIŞA DE ÎNREGISTRARE │
│ A PRODUCÃTORILOR ÎN AGRICULTURA ECOLOGICA ANUL ........ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

SE APROBA, VIZAT,

DIRECTOR GENERAL D.A.D.R

Nr. ...... din ........ Nr. ..... din ......



1) PRODUCĂ?TOR (Persoana fizica/juridicã) ...............................
Act de identificare ....................................................
Domiciliul/sediu: Localitate ................... judeţ ................. Str. ................ Nr. ..... Tel. .............. Fax .......... E-mail ...........
Responsabil agricultura ecologica:
Nume şi prenume: ......................................................
Localitatea de domiciliu ............. judeţ........... Str. .............. Nr. ...... Tel. ......... Fax .................. E-mail .....................
2) ANGAJAMENT. Solicit înregistrarea şi ma angajez sa respect ansamblul dispoziţiilor naţionale şi comunitare privind producţia ecologica, prepararea, comercializarea şi etichetarea produselor agroalimentare ecologice. Aceste dispoziţii sunt:
- <>Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice din 17 aprilie 2000, aprobatã prin <>Legea nr. 38 din 7 martie 2001 .
- <>Hotãrârea de Guvern nr. 917 din 13 septembrie 2001 , pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr.34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.
- Ordinul comun nr.417/13.09.2002 şi nr.110/7.10.2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al Preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea
- Ordinul MAPAM nr. ....... Reguli privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologica
- Reglementarea Consiliului (CEE) nr. 2092/91 (consolidata) privind modul de producţie ecologica a produselor agricole şi prezentarea sa pe produsele agricole şi alimente.
- Alte acte normative din domeniu.

3) ALEGEREA ORGANISMULUI DE CONTROL ACREDITAT*)
Numele organismului de control ales: ....................................
Codul organismului de control: ..........................................
4) PRODUCŢIA VEGETALA (se va completa cu datele din formularul cuprins în anexa.2, "Registrul parcelar")
SUPRAFATA AGRICOLÃ EXPLOATATÃ: .........................................
- suprafata în agricultura ecologica: ..................................
- suprafata în conversie: Conversie anul 1 .............................
Conversie anul 2 .............................
Conversie anul 3 .............................
- suprafata în agricultura conventionala: ..............................

---------
*) numai organisme de control acreditate de A.N.P.E.

5) PRODUCŢIA ANIMALIERA
Nume producãtor: .....................................................



┌───────────────────────────────┬────────┬──────────┬──────────────────────────┐
│ │ RASA/ │ │ MOD DE PRODUCŢIE │
│ PRODUCŢIA │ SPECIA │ EFECTIVE ├────────┬─────────┬───────┤
│ │ │ │Ecologic│ În │Conven-│
│ │ │ │ │conversie│tional │
├───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┤
│ Producţia de bovine │
├───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┬───────┤
│Vaci de lapte │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Juninci rasa de lapte │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Vaci gestante │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Juninci gestante │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Bovine mascule peste 2 ani │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Bovine mascule între 1-2 ani │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Bovine mascule 6 luni-1 an │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Viţei sub 6 luni │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┤
│ Producţia de ovine │
├───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┬───────┤
│Oi mame │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Mioare │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Berbeci │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Alte ovine │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┤
│ Producţia caprine │
├───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┬───────┤
│Capre de lapte │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Tapi de reproducere │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Alte capre │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┤
│ Producţia porcine │
├───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┬───────┤
│Scroafe de reproducere │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Vieri │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Purcei sugari │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Alţi porci │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┤
│ Pãsãri │
├───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┬───────┤
│Gaini ouatoare │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Pui de carne │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Rate │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Bibilici │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Curcani │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┤
│ Ecvine │
├───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┬───────┤
│Cai şi iepe │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┤
│Alte ecvine │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┤
│ Apicultura │
├───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┬───────┤
│Nr. stupi │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┤
│ Altele │
├───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬─────────┬───────┤
│ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┘
Data: Semnatura





ANEXA 2


la reguli
---------

MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI

Direcţia Generalã de Implementare şi Reglementare
Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ REGISTRUL PARCELAR - 2003 │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────┬───────┬────────┬────────┬────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr. │Denumi-│Suprafa-│Suprafa-│Suprafa-│ Suprafata în agricultura ecologica │
│par- │rea │ta │ta │ta în ├──────┬──────┬───────────────────────┤
│cela │par- │cadas- │agricolã│agricul-│Cultu-│Supra-│din care: │
│cadas│celei │trala │exploata│tura │ra │fata ├─────┬─────┬─────┬─────┤
│trala│ │ │ta*) │conven- │ │ │Con- │Con- │Con- │Certi│
│ │ │ │ │tionala │ │ │ver- │ver- │ver- │ficat│
│ │ │ │ │ │ │ │sie │sie │sie │eco- │
│ │ │ │ │ │ │ │anul │anul │anul │logic│
│ │ │ │ │ │ │ │ I │ II │ III │ │
│ │ ├───┬────┼────────┼────────┤ ├──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ │Ha │mp │ Ha │ ha │ │ ha │ ha │ ha │ ha │ ha │
├─────┼───────┼───┼────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────┼───┼────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────┼───┼────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────┼───┼────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────┼───┼────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────┼───┼────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────┼───┼────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────┼───┼────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴───────┴───┴────┴────────┴────────┴──────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┘
*) În cazul în care nu se exploateazã în totalitate parcela cadastrala,
indicaţi suprafata exploatatã



ANEXA 3
-------
la reguli
---------

MINISTERUL AGRICULTURII, PĂ?DURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI

Direcţia Generalã de Implementare şi Reglementare
Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FIŞA DE ÎNREGISTRARE │
│ A PROCESATORILOR ÎN AGRICULTURA ECOLOGICA - ANUL ....... │
│ (operaţii de condiţionare şi/sau de transformare a produselor agricole) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

SE APROBA, VIZAT,
DIRECTOR GENERAL D.A.D.R


Nr._______din____ Nr.______din____



1) PROCESATOR (Persoana fizica/juridicã) ................................
Act de identificare .....................................................
Domiciliul/sediu: Localitate .............. judeţ .......... Str. ....... Nr....... Tel. ............... Fax ................ E-mail ..................
Responsabil agricultura ecologica:
Nume şi prenume: ........................................................
Localitatea de domiciliu ........... judeţ .............. Str ........... Nr....... Tel. ............ Fax ................ E-mail .....................
2) ANGAJAMENT.
Solicit înregistrarea şi ma angajez sa respect ansamblul dispoziţiilor naţionale şi comunitare privind producţia ecologica, prepararea, comercializarea şi etichetarea produselor agricole şi a alimentelor în general. Aceste dispoziţii sunt:
- <>Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice din 17 aprilie 2000, aprobatã prin <>Legea nr. 38 din 7 martie 2001
- <>Hotãrârea de Guvern nr. 917 din 13 septembrie 2001 , pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr.34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.
- Ordinul comun nr.417/13.09.2002 şi nr.110/7.10.2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al Preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea.
- Ordinul MAPAM nr. ....... Reguli privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologica
- Reglementarea Consiliului (CEE) nr. 2092/91 (consolidata) privind modul de producţie ecologica a produselor agricole şi prezentarea sa pe produsele agricole şi alimente.
- Alte acte normative din domeniu.
3) ALEGEREA ORGANISMULUI DE CONTROL ACREDITAT*)
Numele organismului de control ales: ...............................
Codul organismului de control: .....................................

---------
*) numai organisme de control acreditate de A.N.P.E

4) Specificarea locurilor de transformare şi/sau de condiţionare şi/sau de depozitare şi natura operaţiilor şi a produselor, prin precizarea locului de procesare.

Numele procesatorului:
.............................................



┌─────────┬─────────────────┬──────────────────────┬────────────────────────┐
│ │ │ Cantitate estimatã │ │
│ Produs │ Loc de │ în anul ....... │ Natura operaţiilor**) │
│ finit*) │ transformare │ (kg sau litri) │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
└─────────┴─────────────────┴──────────────────────┴────────────────────────┘

*) Produsul care iese din unitate (ex: pâine, branza de oaie, fãina de grâu)
**) Operaţii privind: - condiţionarea fãrã transformare (se va nota cu CFT)
- transformarea cu condiţionare (se va nota cu TCC)
- transformarea fãrã condiţionare (se va nota cu TFC)


Data Semnatura




ANEXA 4
-------
la reguli
---------


MINISTERUL AGRICULTURII, PĂ?DURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI

Direcţia Generalã de Implementare şi Reglementare
Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice




┌─────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FIŞA DE ÎNREGISTRARE │
│ A IMPORTATORILOR DE PRODUSE AGROALIMENTARE ECOLOGICE │
│ ANUL .............. │
└─────────────────────────────────────────────────────────┘

SE APROBA, VIZAT,
DIRECTOR GENERAL D.A.D.R


Nr. ... din .... Nr. ... din ...

1) IMPORTATOR ..............................................
Certificat de înmatriculare Registru Comerţ ................
Cod fiscal .......... Sediu: ...............................
Banca ............... Cont .................................
Tel. .......... Fax ................. E-mail ...............
Reprezentat legal prin ............. în calitate de ........

2) ANGAJAMENT.
Solicit înregistrarea şi ma angajez sa respect ansamblul dispoziţiilor naţionale şi comunitare privind importul, depozitarea, etichetarea şi comercializarea de produse agroalimentare ecologice. Aceste dispoziţii sunt:
- <>Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice din 17 aprilie 2000, aprobatã prin <>Legea nr. 38 din 7 martie 2001 .
- <>Hotãrârea de Guvern nr. 917 din 13 septembrie 2001 , pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.
- <>Ordinul comun nr. 417/13.09.2002 şi nr. 110/7.10.2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al Preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea.
- Ordinul MAPAM nr. ....... Reguli privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologica
- Reglementarea Consiliului (CEE) nr. 2092/91 (consolidata) privind modul de producţie ecologica a produselor agricole şi prezentarea sa pe produsele agricole şi alimente
- Alte acte normative din domeniu.

3) ALEGEREA ORGANISMULUI DE CONTROL ACREDITAT*)
Numele organismului de control ales*): ........................
Codul organismului de control: ................................


*) numai organisme de control acreditate de A.N.P.E.


Data Semnatura

4) Localizarea tarii de origine a produselor importate şi natura produselor, cu precizarea regiunii sau unitãţii de producţie

Nume importator: ........................................



┌──────────────────┬──────────────────┬───────────────────┬──────────────────┐
│ Produsul │ Volumul │ Ţara de origine │ Locurile de │
│ │ importat estimat │ │ depozitare │
│ │ (kg/litri/buc) │ │ (în România sau │
│ │ │ │ în UE) │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
└──────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴──────────────────┘

Data Semnatura
....... ...........




ANEXA 5
-------
la reguli
----------


Nr. Data Se aproba înscrierea




CERERE
pentru obţinerea acreditãrii în vederea inspecţiei şi certificãrii
produselor agroalimentare, din sectorul de agricultura ecologica

Persoana juridicã .................................... cu sediul în localitatea ........................ str. ............ nr. ..... bl. ....... sc. .......... ap. ........ judeţul/sectorul ....................... ţara ........ telefon .................... fax .................... înmatriculatã la registrul comerţului sub nr. ............. reprezentatã prin responsabil ......................... solicit acreditarea şi eliberarea "Certificatului de acreditare" pentru sectorul de agricultura ecologica pentru urmãtoarele domenii:

[] producţia de plante vegetale, produse vegetale, animale şi/sau produsele animaliere;
[] unitãţile de preparare a produselor vegetale şi animaliere şi a alimentelor compuse din produse vegetale şi animaliere;
[] importatori de plante vegetale, produse vegetale, animale, produse animaliere, alimente;
[] furaje.



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Anexãm la prezenta cerere urmãtoarele documente:
a) copie dupã certificatul de înmatriculare eliberat de oficiul registrului comerţului care sa conţinã şi codul unic de înregistrare;
b) actul constitutiv al organismului de inspecţie şi certificare;
c) scurta prezentare a activitãţii organismului, din care sa rezulte experienta în domeniul inspecţiei;5)
d) planul de inspecţie al organismului de inspecţie şi certificare care sa cuprindã o descriere detaliatã a mãsurilor de control pe care organismul se angajeazã sa îl impunã operatorilor pe care îi controleazã;
e) sancţiunile pe care organismul de inspecţie şi certificare urmeazã sa le aplice operatorilor pe care îi controleazã, în cazul nerespectãrii prevederilor legale privind agricultura ecologica;
f) copie dupã certificatul de acreditare deplina conform Standardului EN ISO 45011:1998, eliberat de organismul naţional de acreditare sau de organismul abilitat din statul în care organismul îşi au sediul principal;
g) o declaraţie scrisã prin care solicitantul este de acord ca organismul care a emis certificatul de acreditare menţionat la punctul g) sa punã la dispoziţie A.N.P.E., documente şi informaţii cu privire la acreditarea acestuia
h) organigrama organismului şi dosarul de prezentare al personalului angajat, care va cuprinde:
- copie dupã diploma de studii superioare de specialitate;
- curriculum vitae;
- copie dupã cartea de munca sau contractul de colaborare;
- copie dupã atestatul de formare al inspectorilor;6)
- raportul de evaluare tehnica în vederea acreditãrii, eliberat de organismul naţional de acreditare.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Declar pe propria rãspundere ca organismul acreditat va fi liber de orice presiune în activitatea de inspecţie şi certificare


Semnatura responsabilului,


5) Începând cu l ianuarie 2005
6) Începând cu l ianuarie 2005



ANEXA 6
-------
la reguli
---------


ROMÂNIA

MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI

AUTORITATEA NATIONALA A PRODUSELOR ECOLOGICE



┌────────────────────────────┐
│ CERTIFICAT DE ACREDITARE │
└────────────────────────────┘

NR. ........


Organismul ......................... cu sediu în localitatea .............. ....................... str. ................... nr. ......... telefon ............ fax ............... ţara .................... având codul de identificare ................................ reprezentat prin responsabil ................... este acreditat ca organism de inspecţie şi certificare a produselor agroalimentare ecologice, pentru urmãtoarele domenii:

[] producţia de plante vegetale, produse vegetale, animale şi/sau produsele animaliere
[] unitãţile de preparare a produselor vegetale şi animaliere şi a alimentelor compuse din produse vegetale şi animaliere
[] importatori de plante vegetale, produse vegetale, animale, produse animaliere şi alimente
[] furaje


Data: ..............



Director General


┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Acest certificat nu este valabil decât vizat pe anul în curs │
├──────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────┤
│ Anul I │ Anul II │ Anul III │
│ │ │ │
└──────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────┘




Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016