Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 509 din 4 martie 2024 pentru modificarea şi completarea Schemei de ajutor de stat regional pentru investiţii având ca scop reducerea efectelor negative ale deşeurilor asupra mediului şi reducerea consumului de resurse primare, aprobată prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.269/2022
EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 183 din 6 martie 2024
Luând în considerare Referatul de aprobare al Administraţiei Fondului pentru Mediu nr. 24/AC din 28.02.2024 pentru modificarea Schemei de ajutor de stat regional pentru investiţii având ca scop reducerea efectelor negative ale deşeurilor asupra mediului şi reducerea consumului de resurse primare,
ţinând cont de Avizul Consiliului Concurenţei nr. 17.205 din 21.12.2023, emis în baza prevederilor art. 7 alin. (7) şi (8) şi ale art. 15 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Avizul consultativ al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene nr. 209.788 din 22.12.2023,
în temeiul art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 57 alin. (1), (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul mediului, apelor şi pădurilor emite prezentul ordin.
ART. I
Schema de ajutor de stat regional pentru investiţii având ca scop reducerea efectelor negative ale deşeurilor asupra mediului şi reducerea consumului de resurse primare, aprobată prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.269/2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 978 din 7 octombrie 2022, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 6, literele j) şi k) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"j) investiţie iniţială - o investiţie în active corporale şi necorporale referitoare la înfiinţarea unei noi unităţi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate sau o schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente sau o achiziţie de active aparţinând unei unităţi care a fost închisă sau care ar fi fost închisă dacă nu ar fi fost cumpărată. Simpla achiziţionare a acţiunilor unei întreprinderi nu reprezintă o investiţie iniţială;
k) intensitatea ajutorului - valoarea brută a ajutorului, exprimată ca procentaj din costurile eligibile, înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe, fără a include taxa pe valoarea adăugată rambursabilă, în temeiul legislaţiei fiscale naţionale aplicabile;"
2. La articolul 14, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 14
(1) Bugetul total estimat alocat Schemei este de 1.092.102.000 lei (contravaloarea sumei de 220 milioane euro, calculată la cursul InforEuro din luna noiembrie 2023 de 1 euro = 4,9641 lei). Sumele se vor asigura prin Programul naţional de redresare şi rezilienţă, iar, după caz, diferenţa din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu."
3. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 17
(1) Sumele vor fi acordate în una sau mai multe tranşe. Data acordării ajutorului este data semnării contractului de finanţare de către ambele părţi.
(2) Plăţile în cadrul schemei se pot face până la data de 31 decembrie 2026."
4. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 19
(1) Intensitatea ajutorului exprimată în echivalent - subvenţie brută^1 nu depăşeşte pragul pentru ajutoarele regionale în vigoare la data acordării ajutorului în regiunea asistată în cauză; aceste praguri se aplică pentru intensitatea ajutorului calculată ca procentaj din costurile eligibile ale investiţiilor în active corporale şi necorporale.
^1 În vederea calculării intensităţii ajutorului, toate cifrele utilizate sunt cele cărora nu li s-au aplicat deduceri fiscale sau alte taxe.
(2) La calcularea intensităţii ajutorului şi a costurilor eligibile nu este luată în considerare taxa pe valoarea adăugată rambursabilă, în temeiul legislaţiei fiscale naţionale aplicabile, percepută pentru costurile sau cheltuielile eligibile.
(3) Costurile eligibile trebuie să fie susţinute prin documente justificative care trebuie să fie clare, specifice şi contemporane cu faptele.
(4) Intensitatea ajutorului nu poate depăşi valorile maxime aprobate de Comisia Europeană, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta schemă.
(5) Intensităţile maxime majorate ale ajutoarelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii nu se aplică ajutoarelor acordate pentru proiectele de investiţii ale căror cheltuieli eligibile depăşesc 50 milioane euro, conform art. 6 lit. o) şi art. 12 alin. (11).
(6) Prezenta schemă nu se aplică ajutoarelor regionale pentru investiţii care depăşesc următoarele praguri pentru o investiţie cu costuri eligibile de cel puţin 110 milioane euro, pentru următoarele valori ale ajutorului pe întreprindere, pe proiect de investiţii:
- în cazul intensităţii maxime a ajutoarelor regionale de 30%: 24,75 milioane euro;
– în cazul intensităţii maxime a ajutoarelor regionale de 35%: 28,88 milioane euro;
– în cazul intensităţii maxime a ajutoarelor regionale de 40%: 33 milioane euro;
– în cazul intensităţii maxime a ajutoarelor regionale de 50%: 41,25 milioane euro;
– în cazul intensităţii maxime a ajutoarelor regionale de 60%: 49,5 milioane euro;
– în cazul intensităţii maxime a ajutoarelor regionale de 70%: 57,75 milioane euro."
5. La articolul 28, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(2) Pentru a crea posibilitatea verificării ex ante a eligibilităţii potenţialilor beneficiari ai măsurilor de ajutor, în conformitate cu prevederile art. 29 din Regulamentul privind Registrul ajutoarelor de stat, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 437/2016, Administraţia Fondului pentru Mediu, în calitate de administrator al măsurii de ajutor de stat, are obligaţia încărcării în Registrul ajutoarelor de stat (RegAS) a informaţiilor privind prezenta schemă, în termen de maximum 10 (zece) zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a acesteia.
(3) Informaţiile privind contractele, obligaţiile de recuperare a ajutoarelor şi rambursarea efectivă a respectivelor obligaţii, aferente acestei măsuri, se vor încărca în RegAS în termen de 7 zile lucrătoare de la data semnării contractului de finanţare, a obligaţiilor de recuperare a ajutoarelor sau a rambursării efective a respectivelor obligaţii. Plăţile realizate în cadrul acestor măsuri se vor încărca în RegAS în termen de maximum 10 (zece) zile de la data efectuării lor."
6. La articolul 35, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) şi (4), cu următorul cuprins:
"(3) Prevederile referitoare la conflictul de interese, dubla finanţare, colectarea datelor privind beneficiarul real, frauda, corupţia, achiziţiile publice, precum şi obligaţiile de control ale coordonatorului naţional, ale coordonatorului de reformă, ale Comisiei şi organelor de audit se vor regăsi în forma detaliată în ghidul specific, elaborat în baza prezentei scheme.
(4) Pentru a se asigura conformitatea măsurii cu Orientările tehnice DNSH (2021/C58/01), vehiculele achiziţionate în cadrul acestei scheme trebuie să fie echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă din punctul de vedere al respectării mediului. Îndeplinirea acestor cerinţe specifice va fi urmărită atât în etapa de pregătire a proiectelor (elaborarea documentaţiilor tehnico-economice, în special analizele de opţiuni), cât şi în etapa de implementare, prin termenii de referinţă pentru procedurile de achiziţie a contractelor de lucrări/contractelor de furnizare."
ART. II
Schema de ajutor de stat regional pentru investiţii având ca scop reducerea efectelor negative ale deşeurilor asupra mediului şi reducerea consumului de resurse primare, aprobată prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.269/2022, cu modificările ulterioare, astfel cum este modificată şi completată prin prezentul ordin, se aplică de la data intrării în vigoare a acestuia până la data de 30 iunie 2026.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
Mircea Fechet
Bucureşti, 4 martie 2024.
Nr. 509.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: