Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 50 din 9 iunie 2010  privind modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 18/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind substantele nedorite din hrana pentru animale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 50 din 9 iunie 2010 privind modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 18/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind substantele nedorite din hrana pentru animale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 397 din 15 iunie 2010
ORDIN nr. 50 din 9 iunie 2010
privind modificarea Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 18/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind substanţele nedorite din hrana pentru animale
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 397 din 15 iunie 2010

Vãzând Referatul de aprobare nr. 128 din 30 aprilie 2010, întocmit de Direcţia de relaţii internaţionale şi programe comunitare din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. I
Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 18/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind substanţele nedorite din hrana pentru animale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 22 februarie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Prezentul ordin transpune Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 mai 2002 privind substanţele nedorite din furaje, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 140 din 30 mai 2002, aşa cum a fost modificatã de Directiva 2009/141/C E a Comisiei din 23 noiembrie 2009 de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind nivelurile maxime pentru arsen, teobrominã, Datura sp., Ricinus communis L., Croton tiglium L. şi Abrus precatorius L., publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 308 din 24 noiembrie 2009, şi de Directiva 2010/6/UE a Comisiei din 9 februarie 2010 de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte mercurul, gosipolul liber, nitriţii şi Mowrah, Bassia, Madhuca, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 37 din 10 februarie 2010."
2. În anexa nr. 1 la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, numerele curente 1, 4, 5, 9, 10, 14 şi 15 vor avea urmãtorul cuprins:





┌──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ │ │Conţinut maxim│
│ │ │în mg/kg (ppm)│
│Substanţe nedorite│ Produse destinate hrãnirii animalelor │ al furajelor │
│ │ │ cu umiditate │
│ │ │ de 12% │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│"1. Arsen (5) (5*)│Materii prime furajere, cu excepţia: │ 2 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- fãinii din iarbã, lucernei uscate şi trifoiului │ │
│ │uscat, a pulpei de sfeclã de zahãr uscatã şi a pulpei │ │
│ │de sfeclã de zahãr melasatã, uscatã │ 4 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- turtei de presare din sâmburi de palmier │ 4 (6) │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- fosfaţilor şi algelor marine calcaroase │ 10 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- carbonatului de calciu │ 15 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- oxidului de magneziu │ 20 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- hranei pentru animale obţinute prin prelucrarea │ │
│ │peştelui sau a altor animale marine │ 25 (6) │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- fãinii de alge şi a materiilor prime furajere │ │
│ │derivate din alge │ 40 (6) │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Particule de fier utilizate ca marcator │ 50 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Aditivi care aparţin grupei funcţionale a compuşilor de│ │
│ │oligoelemente, cu excepţia: │ 30 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- sulfatului de cupru pentahidrat şi a carbonatului de │ │
│ │cupru │ 50 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- oxidului de zinc, a oxidului de mangan şi a oxidului │ │
│ │de cupru │ 100 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Furaje complete, cu excepţia: │ 2 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor complete pentru peşti şi a furajelor │ │
│ │complete pentru animalele crescute pentru blanã │ 10 (6) │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Furaje complementare, cu excepţia: │ 4 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor minerale │ 12 │
├──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│(5) Nivelurile maxime se referã la arsenul total. │
│(5*) Nivelurile maxime se referã la o determinare analiticã a arsenului, extracţia │
│efectuându-se în acid azotic (5% procente de greutate), timp de 30 de minute, la │
│temperatura de fierbere. Se pot utiliza metode de extracţie echivalente, în cazul în care│
│se demonstreazã cã acestea au o eficienţã egalã de extracţie. │
│(6) La cererea autoritãţilor competente, operatorul responsabil trebuie sã efectueze o │
│analizã care sã demonstreze un conţinut de arsen anorganic mai mic de 2 ppm. Aceastã │
│analizã prezintã o importanţã deosebitã în cazul speciilor de alge Hizikia fusiforme. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│........................................................................................ │
├──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
𗈘. Mercur (*) (**)│Materii prime furajere, cu excepţia: │ 0,1 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor produse prin prelucrarea peştelui sau a │ │
│ │altor animale marine │ 0,5 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- carbonatului de calciu │ 0,3 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Furaje (complementare şi complete) combinate, cu │ │
│ │excepţia: │ 0,1 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor minerale │ 0,2 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor combinate pentru peşti │ 0,2 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor combinate pentru câini, pisici şi animale │ │
│ │crescute pentru blanã │ 0,3 │
├──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│(*) Nivelurile maxime se referã la mercurul total. │
│(**) Nivelurile maxime conduc la o determinare analiticã a mercurului, extracţia │
│efectuându-se în acid azotic (5% p/p), timp de 30 de minute, la temperatura de fierbere. │
│Se pot utiliza metode de extracţie echivalente, în cazul în care se demonstreazã cã │
│acestea au o eficienţã egalã de extracţie. │
├──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
𗈙. Nitriţi │Materii prime furajere, cu excepţia: │ 15 (exprimat │
│ │ │ ca nitrit de │
│ │ │ sodiu) │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- fãinii de peşte │ 30 (exprimat │
│ │ │ ca nitrit de │
│ │ │ sodiu) │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- produselor însilozate │ - │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Furaje complete, cu excepţia: │ 15 (exprimat │
│ │ │ ca nitrit de │
│ │ │ sodiu) │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor complete pentru câini şi pisici cu un │ │
│ │conţinut de umiditate mai mare de 20% │ - │
├──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│........................................................................................ │
├──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
𗈝. Gosipol liber │Materii prime furajere, cu excepţia: │ 20 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- seminţelor de bumbac │ 5.000 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- turtelor din seminţe de bumbac şi fãinii din seminţe │ │
│ │de bumbac │ 1.200 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Furaje complete, cu excepţia: │ 20 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor complete pentru bovine adulte │ 500 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor complete pentru ovine (cu excepţia mieilor)│ │
│ │şi pentru caprine (cu excepţia iezilor) │ 300 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor complete pentru pãsãri (cu excepţia │ │
│ │gãinilor ouãtoare) şi viţei │ 100 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor complete pentru iepuri, miei, iezi şi │ │
│ │porcine (cu excepţia purceilor) │ 60 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
󧓒. Teobrominã │Furaje complete, cu excepţia: │ 300 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- furajelor complete pentru porci │ 200 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │- hranei complete pentru animale destinatã câinilor, │ │
│ │iepurilor, cailor şi animalelor crescute pentru blanã │ 50 │
├──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│........................................................................................ │
├──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
󧓖. Seminţe de │Toate furajele │ 3.000 │
│buruieni şi fructe│ │ │
│nemãcinate şi │ │ │
│nezdrobite care │ │ │
│conţin alcaloizi, │ │ │
│glucozide sau alte│ │ │
│substanţe toxice, │ │ │
│separate sau în │ │ │
│combinaţii, │ │ │
│conţinând: │ │ │
│Datura sp. │ │ 1.000 │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
󧓗. Seminţe şi │Toate furajele │ 10 │
│coji de Ricinus │ │ │
│communis L., │ │ │
│Croton tiglium L. │ │ │
│şi Abrus precato- │ │ │
│rius L., precum şi│ │ │
│derivatele │ │ │
│provenite din │ │ │
│prelucrarea │ │ │
│acestora (****), │ │ │
│separat sau în │ │ │
│combinaţii │ │ │
├──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│(****) În mãsura în care acestea se pot determina prin microscopie analiticã." │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. În anexa nr. 1 din la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, numerele curente 32 şi 34 se abrogã.
ART. II
Prezentul ordin transpune Directiva 2009/141/CE a Comisiei din 23 noiembrie 2009 de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind nivelurile maxime pentru arsen, teobrominã, Datura sp., Ricinus communis L., Croton tiglium L. şi Abrus precatorius L., publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 308 din 24 noiembrie 2009, şi Directiva 2010/6/UE a Comisiei din 9 februarie 2010 de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/C E a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte mercurul, gosipolul liber, nitriţii şi Mowrah, Bassia, Madhuca, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 37 din 10 februarie 2010.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Corneliu Ceicã


Bucureşti, 9 iunie 2010.
Nr. 50.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016