Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5 din 5 august 2008  pentru modificarea si completarea   Ordinului Bancii Nationale a Romaniei nr. 6/2007 privind situatiile financiare consolidate conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, solicitate institutiilor de credit in scopuri de supraveghere prudentiala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 5 din 5 august 2008 pentru modificarea si completarea Ordinului Bancii Nationale a Romaniei nr. 6/2007 privind situatiile financiare consolidate conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, solicitate institutiilor de credit in scopuri de supraveghere prudentiala

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 602 din 12 august 2008

Având în vedere prevederile <>art. 153 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 ,
în temeiul prevederilor <>art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , şi ale <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Modelele situaţiilor financiare consolidate conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiarã, solicitate instituţiilor de credit în scopuri de supraveghere prudenţialã (situaţii financiare consolidate FINREP), şi normele metodologice privind întocmirea acestora, prevãzute în anexa la <>Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 6/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 389 din 8 iunie 2007, se modificã şi se completeazã potrivit prevederilor cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prevederile prezentului ordin se aplicã începând cu situaţiile financiare consolidate FINREP întocmite pentru data de 30 iunie 2008.

Preşedintele
Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 5 august 2008.
Nr. 5.

ANEXĂ

MODIFICĂRI ŞI COMPLETĂRI
la anexa "Modelele situaţiilor financiare consolidate conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiarã, solicitate instituţiilor de credit în scopuri de supraveghere prudenţialã (situaţii financiare consolidate FINREP), şi normele metodologice privind întocmirea acestora" la <>Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 6/2007

ART. I
Punctul I "Normele metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare consolidate FINREP" se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La punctul 6, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Administraţiile locale trebuie incluse în cadrul sectorului administraţiilor centrale.
(4) Sectorul retail cuprinde toate persoanele fizice, precum şi entitãţile mici şi mijlocii [astfel cum sunt acestea definite la art. 2 alin. (1) pct. 11 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii standard, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 11/108/2006, cu completãrile ulterioare] care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 4 alin. (2) lit. c) şi d) din acelaşi regulament."
2. Punctul 7 "Precizãri privind anumite elemente din situaţiile financiare consolidate FINREP" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) Casa şi disponibilitãţi la bãnci centrale (FIN1)
Instrumentele financiare prezentate în cadrul acestui element de activ trebuie sã îndeplineascã, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
- sã aibã drept contrapartidã o bancã centralã;
- sã respecte definiţia numerarului şi echivalentelor de numerar prevãzutã de IAS 7.
Echivalentele de numerar reprezintã investiţii lichide, pe termen scurt, care pot fi convertite cu uşurinţã în numerar şi care sunt supuse unui risc nesemnificativ de modificare a valorii.
În consecinţã, orice instrument financiar care îndeplineşte ambele condiţii va fi inclus în cadrul elementului «Casa şi disponibilitãţi la bãnci centrale», ceea ce nu înseamnã cã toate activele financiare având drept contrapartidã o bancã centralã vor fi incluse în cadrul acestui element. În practicã se presupune cã, în general, toate activele financiare având drept contrapartidã o bancã centralã îndeplinesc ambele condiţii.
b) Investiţii în filiale contabilizate prin metoda punerii în echivalenţã (FIN1 şi FIN2)
Investiţiile în filiale nu se contabilizeazã prin metoda punerii în echivalenţã, ci utilizând perimetrul de consolidare prevãzut de IAS 27. Cu toate acestea, având în vedere prevederile pct. 3 pot exista filiale ale instituţiei de credit raportoare excluse din perimetrul de consolidare al situaţiilor financiare consolidate FINREP (de exemplu, societãţile de asigurãri şi societãţile nefinanciare). Ca urmare, pentru aceste filiale instituţiile de credit vor trebui sã aplice metoda punerii în echivalenţã.
c) Alte active (FIN1)
Drepturile de rambursare de cãtre o terţã parte a unei pãrţi din cheltuielile necesare decontãrii de cãtre instituţiile de credit a obligaţiilor incluse într-un plan de beneficii determinate trebuie incluse în cadrul elementului «Alte active».
d) Depozite de la bãnci centrale (FIN1)
În situaţiile financiare consolidate FINREP toate soldurile (debitoare sau creditoare) aferente operaţiunilor cu bãnci centrale sunt, în general, prezentate separat de alte categorii de active financiare, criteriul contrapartidei fiind mai relevant decât criteriul evaluãrii pentru aceastã categorie de informaţii. În consecinţã, elementul "Depozite de la bãnci centrale" trebuie sã includã toate depozitele de la bãnci centrale, indiferent de regula de evaluare aplicatã acestora. Alte tipuri de datorii financiare faţã de bãnci centrale (de exemplu, instrumentele financiare derivate) trebuie prezentate în cadrul altor elemente relevante de datorii.
e) Depozite ale instituţiilor de credit (FIN1)
Depozitele instituţiilor de credit acoperã toate finanţãrile primite de la un agent-contrapartidã care este instituţie de credit în cursul normal al activitãţii bancare. Prin urmare, depozitele, altele decât cele ale instituţiilor de credit, cuprind datorii faţã de toţi ceilalţi agenţi-contrapartidã, cum ar fi alte instituţii financiare, societãţi sau retail.
f) Provizioane (FIN1)
În conformitate cu prevederile IAS 1.75 (d) şi IAS 19.125, obligaţiile aferente planurilor de beneficii determinate trebuie incluse în cadrul subelementului «Provizioane - pensii şi alte obligaţii în beneficiul angajaţilor dupã pensionare».
g) Componenta de capitaluri proprii a instrumentelor financiare compuse (FIN1)
Componenta de capitaluri proprii a instrumentelor financiare compuse este prezentatã, în bilanţul consolidat, la capitaluri proprii şi interese minoritare, ca subpost al postului «Alte capitaluri proprii». Toate obligaţiile contractuale, inclusiv cele care provin din instrumente financiare derivate, care vor avea sau pot avea ca rezultat în viitor livrarea instrumentelor de capitaluri proprii ale emitentului în conformitate cu IAS 32.16 (a) şi (b), IAS 32.AG 27 (a), precum şi componenta de capitaluri proprii a instrumentelor financiare compuse (care nu sunt instrumente financiare derivate) emise de entitate, în conformitate cu IAS 32.28, trebuie sã fie raportate ca şi componentã de capitaluri proprii a instrumentelor financiare.
h) Acţiuni proprii (FIN1)
În categoria acţiunilor proprii se includ toate instrumentele financiare care au caracteristicile instrumentelor de capitaluri proprii în conformitate cu IAS 32.33 şi care au fost rãscumpãrate de cãtre entitatea emitentã. Exemple de instrumente de capitaluri proprii sunt prezentate la AG13 din IAS 32.
i) Rezultatul anului curent (FIN1)
Acest element de capitaluri proprii se referã exclusiv la profitul sau pierderea atribuibilã deţinãtorilor capitalurilor proprii ale societãţii-mamã.
Pentru a asigura conformitatea cu prevederile IAS 27.33 (potrivit cãrora profitul sau pierderea atribuibilã intereselor minoritare trebuie prezentatã în bilanţ separat de partea atribuibilã deţinãtorilor capitalurilor proprii ale societãţii-mamã), precum şi cu structura bilanţului prezentatã la IAS1.IG 4, partea din profitul sau pierderea anului curent atribuibilã intereselor minoritare trebuie inclusã, în cadrul FIN 1.3, la elementul «Interese minoritare» şi, respectiv, la subelementul «Interese minoritare - alte elemente».
j) Instrumente financiare derivate (FIN1)
Instrumentele financiare derivate incluse în instrumentele compuse sau hibride (IAS 39.11, IAS 39 AG 27 şi AG 29, IAS 32.28), care sunt separabile de contractul-gazdã, trebuie înregistrate separat de contractul-gazdã şi, dacã este cazul, trebuie prezentate în bilanţ în funcţie de natura instrumentului financiar derivat. Totuşi, în cazul în care contractul este evaluat la valoarea justã prin contul de profit şi pierdere, conform opţiunii valorii juste, contractul trebuie sã fie inclus integral în categoria instrumentelor financiare clasificate la valoarea justã prin contul de profit şi pierdere.
Instrumentele financiare derivate care nu sunt desemnate ca instrumente de acoperire eficace trebuie sã fie incluse întotdeauna în categoria instrumentelor deţinute pentru tranzacţionare. Acest principiu se va aplica chiar şi în cazul instrumentelor financiare derivate care sunt legate de instrumente de capitaluri proprii necotate a cãror valoare justã nu poate fi determinatã în mod credibil.
k) Deprecierea instrumentelor de capitaluri proprii incluse în categoria «Disponibile pentru vânzare, dar înregistrate la cost (FIN2)»
Pierderile din depreciere rezultate din aplicarea regulilor privind deprecierea incluse în IAS 39.66 vor fi incluse în elementul «Deprecierea activelor financiare evaluate la cost (instrumente de capitaluri proprii necotate)».
l) Profitul sau pierderea din active imobilizate şi grupuri destinate cedãrii, clasificate ca deţinute pentru vânzare, care nu pot fi considerate activitãţi întrerupte (FIN2)
Acest element trebuie sã includã doar câştigurile sau pierderile rezultate din reevaluarea activelor imobilizate (sau a activelor şi datoriilor incluse în grupuri destinate cedãrii), clasificate ca deţinute pentru vânzare, care nu pot fi considerate activitãţi întrerupte, care trebuie prezentate la cea mai micã valoare dintre valoarea contabilã şi valoarea justã, mai puţin costurile de vânzare, precum şi câştigurile sau pierderile rezultate din cedarea unor astfel de active. Alte câştiguri sau pierderi generate de aceste active trebuie prezentate, dupã naturã, în cadrul contului de profit şi pierdere consolidat.
m) Informaţii referitoare la activele neperformante şi alte active depreciate (FIN7)
Activele sunt considerate neperformante atunci când fie a fost declanşatã procedura falimentului în cazul debitorului (sau o altã mãsurã similarã de protecţie faţã de creditori), fie debitorul înregistreazã restanţe mai mari de 90 de zile în onorarea oricãreia dintre obligaţiile pe care acesta le are faţã de grupul bancar.
Instituţiile de credit sunt obligate sã prezinte provizioanele pentru deprecieri identificate la nivel individual separat de provizioanele pentru deprecieri identificate la nivelul grupurilor de active financiare.
În conformitate cu IAS 39, evaluarea colectivã a deprecierii se aplicã activelor financiare care nu sunt semnificative la nivel individual, precum şi activelor financiare pentru care nu existã un indiciu obiectiv de depreciere individualã. Aceastã abordare nu interzice unei entitãţi sã efectueze o evaluare individualã a deprecierii creditelor care nu sunt semnificative la nivel individual.
Pentru completarea coloanei 1 din cadrul situaţiei financiare consolidate FIN7 se vor avea în vedere prevederile IFRS 7.37 (b), respectiv va fi prezentatã valoarea contabilã brutã doar a acelor active financiare depreciate la nivel individual."
ART. II
La punctul II "Modelele situaţiilor financiare consolidate FINREP", la litera A "Informaţii de bazã", tabelele "FIN1 - Bilanţul consolidat" şi "FIN2 - Contul de profit şi pierdere consolidat" se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:

"DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT: ........
DATA RAPORTĂRII: .............

FIN1 - BILANŢUL CONSOLIDAT





- RON -
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┬───────┐
│ FIN1.1 Active │ Referinţe │Valoare│
│ │ │conta- │
│ │ │bilã │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│1. Casa şi disponibilitãţi la bãnci centrale │CP │ │
│2. Active financiare deţinute pentru tranzacţionare │IFRS 7.8 (a)(ii); IAS 39.9 │ │
│ 2.1. Instrumente financiare derivate deţinute pentru │ │ │
│ tranzacţionare │IAS 39.9 │ │
│ 2.2. Instrumente de capitaluri proprii │IAS 32.11 │ │
│ 2.2.1. Instrumente cotate │ │ │
│ 2.2.2. Instrumente necotate, dar a cãror valoare justã poate │ │ │
│ fi determinatã │ │ │
│ 2.2.3. Instrumente de capitaluri proprii la cost │ │ │
│ 2.3. Instrumente de datorie │IAS 39.9 │ │
│ 2.3.1. Administraţii centrale │ │ │
│ 2.3.2. Instituţii de credit │ │ │
│ 2.3.3. Instituţii, altele decât cele de credit │ │ │
│ 2.3.4. Societãţi │ │ │
│ 2.3.5. Retail │ │ │
│ 2.4. Credite şi avansuri │IAS 39.9 │ │
│ 2.4.1. Administraţii centrale │ │ │
│ 2.4.2. Instituţii de credit │ │ │
│ 2.4.3. Instituţii, altele decât cele de credit │ │ │
│ 2.4.4. Societãţi │ │ │
│ 2.4.5. Retail │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│3. Active financiare clasificate la valoarea justã prin contul de │ │ │
│ profit şi pierdere │IFRS 7.8 (a)(i); IAS 39.9 │ │
│ 3.1. Instrumente de capitaluri proprii │IAS 32.11 │ │
│ 3.1.1. Instrumente cotate │ │ │
│ 3.1.2. Instrumente necotate, dar a cãror valoare justã poate fi │ │ │
│ determinatã │ │ │
│ 3.1.3. Instrumente de capitaluri proprii la cost │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 3.2. Instrumente de datorie │IAS 39.9 │ │
│ 3.2.1. Administraţii centrale │ │ │
│ 3.2.2. Instituţii de credit │ │ │
│ 3.2.3. Instituţii, altele decât cele de credit │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 3.2.4. Societãţi │ │ │
│ 3.2.5. Retail │ │ │
│ 3.3. Credite şi avansuri │IAS 39.9 │ │
│ 3.3.1. Administraţii centrale │ │ │
│ 3.3.2. Instituţii de credit │ │ │
│ 3.3.3. Instituţii, altele decât cele de credit │ │ │
│ 3.3.4. Societãţi │ │ │
│ 3.3.5. Retail │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│4. Active financiare disponibile pentru vânzare │IFRS 7.8 (d); IAS 39.9 │ │
│ 4.1. Instrumente de capitaluri proprii │IAS 32.11 │ │
│ 4.1.1. Instrumente cotate │ │ │
│ 4.1.2. Instrumente necotate, dar a cãror valoare justã poate fi │ │ │
│ determinatã │ │ │
│ 4.1.3. Instrumente de capitaluri proprii la cost │ │ │
│ 4.2. Instrumente de datorie │IAS 39.9 │ │
│ 4.2.1. Administraţii centrale │ │ │
│ 4.2.2. Instituţii de credit │ │ │
│ 4.2.3. Instituţii, altele decât cele de credit │ │ │
│ 4.2.4. Societãţi │ │ │
│ 4.2.5. Retail │ │ │
│ 4.3. Credite şi avansuri │IAS 39.9 │ │
│ 4.3.1. Administraţii centrale │ │ │
│ 4.3.2. Instituţii de credit │ │ │
│ 4.3.3. Instituţii, altele decât cele de credit │ │ │
│ 4.3.4. Societãţi │ │ │
│ 4.3.5. Retail │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│5. Credite şi creanţe (inclusiv leasing financiar) │IFRS 7.8 (c); IAS 39.9 │ │
│ 5.1. Instrumente de datorie │IAS 39 AG26 │ │
│ 5.1.1. Administraţii centrale │ │ │
│ 5.1.2. Instituţii de credit │ │ │
│ 5.1.3. Instituţii, altele decât cele de credit │ │ │
│ 5.1.4. Societãţi │ │ │
│ 5.1.5. Retail │ │ │
│ 5.2. Credite şi avansuri │IAS 39.9 │ │
│ 5.2.1. Administraţii centrale │ │ │
│ 5.2.2. Instituţii de credit │ │ │
│ 5.2.3. Instituţii, altele decât cele de credit │ │ │
│ 5.2.4. Societãţi │ │ │
│ 5.2.5. Retail │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│6. Investiţii pãstrate pânã la scadenţã │IFRS 7.8 (b); IAS 39.9 │ │
│ 6.1. Instrumente de datorie │IAS 39 AG26 │ │
│ 6.1.1. Administraţii centrale │ │ │
│ 6.1.2. Instituţii de credit │ │ │
│ 6.1.3. Instituţii, altele decât cele de credit │ │ │
│ 6.1.4. Societãţi │ │ │
│ 6.1.5. Retail │ │ │
│ 6.2. Credite şi avansuri │IAS 39 AG26 │ │
│ 6.2.1. Administraţii centrale │ │ │
│ 6.2.2. Instituţii de credit │ │ │
│ 6.2.3. Instituţii, altele decât cele de credit │ │ │
│ 6.2.4. Societãţi │ │ │
│ 6.2.5. Retail │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│7. Instrumente financiare derivate - contabilitatea de acoperire │ │ │
│ împotriva riscurilor │IFRS 7.22 (b);IAS 39.9 │ │
│ 7.1. Acoperirea valorii juste │IFRS 7.22 (b);IAS 39.86 (a)│ │
│ 7.2. Acoperirea fluxurilor de trezorerie │IFRS 7.22 (b);IAS 39.86 (b)│ │
│ 7.3. Acoperirea unei investiţii nete într-o entitate din │ │ │
│ strãinãtate │IFRS 7.22(b);IAS 39.86 (c) │ │
│ 7.4. Acoperirea valorii juste împotriva riscului de ratã a │ │ │
│ dobânzii │IAS 39.89A; IAS 39 IE 1-31 │ │
│ 7.5. Acoperirea fluxurilor de trezorerie împotriva riscului de │ │ │
│ ratã a dobânzii │IAS 39 IG F6 1-3 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│8. Modificãrile de valoare justã a elementelor acoperite, în cazul │ │ │
│ acoperirii unui portofoliu împotriva riscului de ratã a dobânzii│IAS 39.89A (a) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│9. Imobilizãri corporale │CP │ │
│ 9.1. Imobilizãri corporale │IAS 1.68 (a) │ │
│ 9.2. Investiţii imobiliare │IAS 1.68 (b) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│10. Imobilizãri necorporale │IAS 1.68 (c) │ │
│ 10.1. Fond comercial │IFRS 3.51; IFRS 3.75 (a) │ │
│ 10.2. Alte imobilizãri necorporale │IAS 38.8 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│11. Investiţii în entitãţi asociate, filiale şi asocieri în │ │ │
│ participaţie (contabilizate prin metoda punerii în │IAS 1.68 (e) │ │
│ echivalenţã - inclusiv fondul comercial) │IFRS 3.51 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│12. Creanţe privind impozitele │IAS 1.68 (m-n) │ │
│ 12.1. Creanţe privind impozitul curent │IAS 1.68 (m) │ │
│ 12.2. Creanţe privind impozitul amânat │IAS 1.68 (n) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│13. Alte active │IAS 1.74; IAS 1.69 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│14. Active imobilizate şi grupuri destinate cedãrii, clasificate │ │ │
│ ca deţinute pentru vânzare │IAS 1.68A (a); IFRS 5.38 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│15. Total active │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┴───────┘

- RON -
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┬───────┐
│ FIN1.2. Datorii │ Referinţe │Valoare│
│ │ │conta- │
│ │ │bilã │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│1. Depozite de la bãnci centrale │CP │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│2. Datorii financiare deţinute pentru tranzacţionare │IFRS 7.8 (e)(ii); IAS 39.9;│ │
│ │IAS 39 AG 14-15 │ │
│ 2.1. Instrumente financiare derivate deţinute pentru │ │ │
│ tranzacţionare │IAS 39 AG 15(a) │ │
│ 2.2. Poziţii scurte │IAS 39 AG 15(b) │ │
│ 2.3. Depozite ale instituţiilor de credit │CP │ │
│ 2.4. Depozite (altele decât cele ale instituţiilor de credit) │CP │ │
│ 2.5. Certificate de datorie (inclusiv obligaţiuni cu intenţie │ │ │
│ de rãscumpãrare pe termen scurt) │IAS 39 AG 15(c) │ │
│ 2.6. Alte datorii financiare │CP │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│3. Datorii financiare clasificate la valoarea justã prin contul de │ │ │
│ profit şi pierdere │IFRS 7.8 (e)(i); IAS 39.9 │ │
│ 3.1. Depozite ale instituţiilor de credit │CP │ │
│ 3.2. Depozite (altele decât cele ale instituţiilor de credit) │CP │ │
│ 3.3. Certificate de datorie (inclusiv obligaţiuni) │CP │ │
│ 3.4. Datorii subordonate │CP │ │
│ 3.5. Alte datorii financiare │CP │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│4. Datorii financiare evaluate la cost amortizat │IFRS 7.8 (f) │ │
│ 4.1. Depozite ale instituţiilor de credit │CP │ │
│ 4.2. Depozite (altele decât cele ale instituţiilor de credit) │CP │ │
│ 4.3. Certificate de datorie (inclusiv obligaţiuni) │CP │ │
│ 4.4. Datorii subordonate │CP │ │
│ 4.5. Alte datorii financiare │CP │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│5. Datorii financiare asociate activelor financiare transferate │IFRS 7.13 (d); IAS 39.31; │ │
│ │IAS 39.47 (b) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│6. Instrumente financiare derivate - contabilitatea de acoperire │ │ │
│ împotriva riscurilor │IFRS 7.22 (b); IAS 39.9 │ │
│ 6.1. Acoperirea valorii juste │IFRS 7.22 (b);IAS 39.86 (a)│ │
│ 6.2. Acoperirea fluxurilor de trezorerie │IFRS 7.22 (b);IAS 39.86 (b)│ │
│ 6.3. Acoperirea unei investiţii nete într-o entitate din │ │ │
│ strãinãtate │IFRS 7.22(b);IAS 39.86 (c) │ │
│ 6.4. Acoperirea valorii juste împotriva riscului de ratã a │ │ │
│ dobânzii │IAS 39.89A; IAS 39 IE 1-31 │ │
│ 6.5. Acoperirea fluxurilor de trezorerie împotriva riscului de │ │ │
│ ratã a dobânzii │IAS 39 IG F6 1-3 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│7. Modificãrile de valoare justã a elementelor acoperite, în cazul │ │ │
│ acoperirii unui portofoliu împotriva riscului de ratã a dobânzii│IAS 39.89A (b) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│8. Provizioane │IAS 1.68 (k) │ │
│ 8.1. Restructurare │IAS 37.72 │ │
│ 8.2. Cauze legale în curs de soluţionare şi litigii privind │IAS 37.84 (a); IAS 37 │ │
│ impozitele │anexa C - ex.6; 10 │ │
│ 8.3. Pensii şi alte obligaţii în beneficiul angajaţilor dupã │ │ │
│ pensionare │IAS 1.75 (d); IAS 19.125 │ │
│ 8.4. Angajamente de creditare şi garanţii │IAS 37 anexa C - ex.9 │ │
│ 8.5. Contracte oneroase │IAS 37.66; IAS 37 │ │
│ │anexa C - ex.8 │ │
│ 8.6. Alte provizioane │CP │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│9. Datorii privind impozitele │IAS 1.68 (m-n) │ │
│ 9.1. Datorii privind impozitul curent │IAS 1.68 (m) │ │
│ 9.2. Datorii privind impozitul amânat │IAS 1.68 (n) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│10. Alte datorii │IAS 1.74; IAS 1.69 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│11. Capital social rambursabil la cerere (ex. în cazul │ │ │
│ organizaţiilor cooperatiste de credit sau al existenţei unor │ │ │
│ clauze speciale privind capitalul) │IAS 32 IE 33; IFRIC 2 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│12. Datorii incluse în grupuri destinate cedãrii, clasificate ca │ │ │
│ deţinute pentru vânzare │IAS 1.68A (b); IFRS 5.38 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│13. Total datorii │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┴───────┘

- RON -
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┬───────┐
│ FIN1.3. Capitaluri proprii │ Referinţe │Valoare│
│ │ │conta- │
│ │ │bilã │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│1. Capital social │IAS 1.68 (p) │ │
│ 1.1. Capital vãrsat │IAS 1.75 (e) │ │
│ 1.2. Capital subscris nevãrsat │IAS 1.75 (e) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│2. Prime de capital │IAS 1.75 (e) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│3. Alte capitaluri proprii │CP │ │
│ 3.1. Componenta de capitaluri proprii a instrumentelor financiare │ │ │
│ compuse │IAS 32.28;IAS 32 AG 27 (a) │ │
│ 3.2. Alte instrumente de capitaluri proprii │IFRS 2.10; IAS 32.22 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│4. Rezerve din reevaluare şi alte diferenţe de evaluare aferente: │CP │ │
│ 4.1. imobilizãrilor corporale │IAS 16.39-40 │ │
│ 4.2. imobilizãrilor necorporale │IAS 38.85-86 │ │
│ 4.3. acoperirii investiţiei nete într-o entitate din strãinãtate │ │ │
│ (partea eficace) │IAS 39.102 (a) │ │
│ 4.4. conversiei valutare │IAS 21.52 (b) │ │
│ 4.5. acoperirii fluxurilor de trezorerie (partea eficace) │IFRS 7.23(c);IAS 39.95-96 │ │
│ 4.6. activelor financiare disponibile pentru vânzare │IAS 39.55 (b) │ │
│ 4.7. activelor imobilizate şi grupurilor destinate cedãrii, │ │ │
│ clasificate ca deţinute pentru vânzare │IFRS 5.18-19;IFRS 5.38 │ │
│ 4.8. altor elemente │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│5. Rezerve (inclusiv rezultatul reportat) │IAS 1.75 (e); IAS 1.68 (p) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│6. «Acţiuni proprii» │IAS 32.33-34 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│7. Rezultatul anului curent │IAS 1.75 (e) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│8. Interese minoritare │IAS 1.68 (o); IAS 27.4 │ │
│ │IAS 27.33 │ │
│ 8.1. Rezerve din reevaluare şi alte diferenţe de evaluare │CP │ │
│ 8.2. Alte elemente │CP │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│9. Total capitaluri proprii │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│10. Total datorii şi capitaluri proprii │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┴───────┘

Administrator, Conducãtorul compartimentului
(Conducãtorul instituţiei de credit) financiar-contabil,
.................................... .............................
(numele, prenumele, semnãtura (numele, prenumele şi semnãtura)
şi ştampila instituţiei de credit)





DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:.................
DATA RAPORTĂRII: ................................

FIN 2 - CONTUL DE PROFIT ŞI PIERDERE CONSOLIDAT




- RON -
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┬───────┐
│ FIN2 - Contul de profit şi pierdere consolidat │ Referinţe │Valoare│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│OPERAŢIUNI CONTINUE │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│1. Venituri şi cheltuieli financiare şi de exploatare │IAS 1.81 (a) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.1. Venituri din dobânzi │IAS 18.35 (b) (iii) │ │
│ │IFRS 7 IG13 │ │
│ 1.1.1. Casa şi disponibilitãţi la bãnci centrale │IFRS 7.20 (b) │ │
│ 1.1.2. Active financiare disponibile pentru vânzare │IFRS 7.20(b);IAS 39.55(b) │ │
│ │IAS 39.9 │ │
│ 1.1.3. Credite şi creanţe (inclusiv leasing financiar) │IFRS 7.20 (b); IAS 39.9 │ │
│ 1.1.4. Investiţii pãstrate pânã la scadenţã │IFRS 7.20 (b); IAS 39.9 │ │
│ 1.1.5. Instrumente financiare derivate - contabilitatea de │ │ │
│ acoperire, riscul de ratã a dobânzii │IFRS 7.20 (b); IAS 39.9 │ │
│ 1.1.6. Alte active │IAS 1.83; IAS 1.86 │ │
│ 1.2. Cheltuieli cu dobânzile │IFRS 7 IG 13;IAS 1.81 (b) │ │
│ 1.2.1. Depozite de la bãnci centrale │IFRS 7.20 (b); IAS 1.83 │ │
│ │IAS 1.86 │ │
│ 1.2.2. Datorii financiare evaluate la cost amortizat │IFRS 7.20 (b); IAS 39.9 │ │
│ 1.2.3. Instrumente financiare derivate - contabilitatea de │ │ │
│ acoperire, riscul de ratã a dobânzii │IFRS 7.20 (b); IAS 39.9 │ │
│ 1.2.4. Alte datorii │IFRS 7.20 (b); IAS 1.83 │ │
│ │IAS 1.86 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.3. Cheltuieli cu capitalul social rambursabil la cerere │IFRIC 2.11; IAS 1.83 │ │
│ │IAS 1.86; IAS 32 IE 33 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.4. Venituri din dividende │IAS 18.35 (b)(v) │ │
│ 1.4.1. Active financiare disponibile pentru vânzare │IAS 1.83; IAS 1.86; │ │
│ │IAS 39.55 (b); IAS 39.9 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.5. Venituri din taxe şi comisioane │IFRS 7.20 (c) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.6. Cheltuieli cu taxe şi comisioane │IFRS 7.20 (c) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.7. Câştiguri (pierderi) realizate aferente activelor şi │ │ │
│ datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea │ │ │
│ justã prin contul de profit şi pierdere - net │IFRS 7.20 (a) (ii-v) │ │
│ 1.7.1. Active financiare disponibile pentru vânzare │IFRS 7.20 (a) (ii); │ │
│ │IAS 39.55 (b) │ │
│ 1.7.2. Credite şi creanţe (inclusiv leasing financiar) │IFRS 7.20(a)(iv);IAS 39.9 │ │
│ 1.7.3. Investiţii pãstrate pânã la scadenţã │IFRS 7.20(a)(iii);IAS 39.9 │ │
│ 1.7.4. Datorii financiare evaluate la cost amortizat │IFRS 7.20(a)(v); IAS 39.9 │ │
│ 1.7.5. Altele │IAS 1.83; IAS 1.86 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.8. Câştiguri (pierderi) aferente activelor şi datoriilor │ │ │
│ financiare deţinute pentru tranzacţionare - net │IFRS 7.20(a)(i);IAS39.55(a)│ │
│ 1.8.1. Instrumente de capitaluri proprii şi instrumente │ │ │
│ financiare derivate legate de acestea │CP │ │
│ 1.8.2. Instrumente de ratã a dobânzii şi instrumente financiare │ │ │
│ derivate legate de acestea │CP │ │
│ 1.8.3. Instrumente de curs de schimb │CP │ │
│ 1.8.4. Instrumente de risc de credit şi instrumente financiare │ │ │
│ derivate legate de acestea │CP │ │
│ 1.8.5. Mãrfuri şi instrumente financiare derivate legate de │ │ │
│ acestea │CP │ │
│ 1.8.6. Altele (inclusiv instrumente financiare derivate │ │ │
│ încorporate) │CP │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.9. Câştiguri (pierderi) aferente activelor şi datoriilor │ │ │
│ financiare clasificate la valoarea justã prin contul de │ │ │
│ profit şi pierdere - net │IFRS7.20(a)(i);IAS 39.55(a)│ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.10. Câştiguri (pierderi) din contabilitatea de acoperire - net │IFRS 7.24 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.11. Diferenţe de curs de schimb - net │IAS 21.28; IAS 21.52(a) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.12. Câştiguri (pierderi) din derecunoaşterea activelor, altele │ │ │
│ decât cele deţinute pentru vânzare - net │IAS 1.34 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.13. Alte venituri din exploatare │IAS 1.83; IAS 1.86 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│ 1.14. Alte cheltuieli de exploatare │IAS 1.83; IAS 1.86 │ │
│ 1.14.1. taxe şi impozite, altele decât impozitul pe profit │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│2. Cheltuieli administrative │IAS 1.88-89; IAS 1.92 │ │
│ 2.1. Cheltuieli cu personalul │IAS 1.91 │ │
│ 2.2. Cheltuieli generale şi administrative │CP │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│3. Amortizarea │IAS 1.93 │ │
│ 3.1. Imobilizãri corporale │IAS 1.88-91 │ │
│ 3.2. Investiţii imobiliare │IAS 1.88-91 │ │
│ 3.3. Imobilizãri necorporale (altele decât fondul comercial) │IAS 1.88-91; │ │
│ │IAS 38.118 (e)(vi) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│4. Provizioane │IAS 37.84 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│5. Deprecieri │ │ │
│ 5.1. Deprecierea activelor financiare care nu sunt evaluate la │ │ │
│ valoarea justã prin contul de profit şi pierdere │IFRS 7.20 (e); IAS 39.63 │ │
│ │IAS 39.66; IAS 39.67 │ │
│ 5.1.1. Active financiare evaluate la cost (instrumente de │ │ │
│ capitaluri proprii necotate) │IFRS 7.20 (e); IAS 39.66 │ │
│ 5.1.2. Active financiare disponibile pentru vânzare │IFRS 7.20 (e); IAS 39.67 │ │
│ 5.1.3. Credite şi creanţe (inclusiv leasing financiar) │IFRS 7.20 (e); IAS 39.63 │ │
│ 5.1.4. Investiţii pãstrate pânã la scadenţã │IFRS 7.20 (e); IAS 39.63 │ │
│ 5.2. Deprecierea activelor nefinanciare │IAS 36.126 (a) │ │
│ 5.2.1. Imobilizãri corporale │IAS 16.73 (e) (v-vi) │ │
│ 5.2.2. Investiţii imobiliare │IAS 40.79 (d) (v) │ │
│ 5.2.3. Fond comercial │IFRS 3.75 (e) │ │
│ 5.2.4. Imobilizãri necorporale (altele decât fondul comercial) │IAS 38.118 (e) (iv-v) │ │
│ 5.2.5. Investiţii în entitãţi asociate, filiale şi asocieri în │ │ │
│ participaţie, contabilizate folosind metoda punerii în │ │ │
│ echivalenţã │IAS 28.31 │ │
│ 5.2.6. Altele │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│6. Fond comercial negativ recunoscut imediat în contul de profit │ │ │
│ şi pierdere │IFRS 3.67 (g) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│7. Partea din profitul sau pierderea entitãţilor asociate, │ │ │
│ filialelor şi asocierilor în participaţie, contabilizate │IAS 1.81 (c); IAS 28.38 │ │
│ utilizând metoda puneriiîn echivalenţã │IAS 31.56 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│8. Profitul sau pierderea din active imobilizate şi grupuri │ │ │
│ destinate cedãrii, clasificate ca deţinute pentru vânzare, care │ │ │
│ nu pot fi considerateactivitãţi întrerupte │IFRS 5.37 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│9. TOTAL PROFIT SAU PIERDERE DIN OPERAŢIUNI CONTINUE ÎNAINTE DE │ │ │
│ IMPOZITARE │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│10. Cheltuieli (venituri) cu impozitul aferent profitului sau │ │ │
│ pierderii din operaţiuni continue │IAS 1.81 (d); IAS 12.77 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│11. TOTAL PROFIT SAU PIERDERE DIN OPERAŢIUNI CONTINUE │ │ │
│ DUPĂ IMPOZITARE │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│12. Profitul sau pierderea din activitãţi întrerupte dupã │ │ │
│ impozitare │IAS 1.81 (e) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│13. TOTAL PROFIT SAU PIERDERE DUPĂ IMPOZITARE ŞI ACTIVITĂŢI │ │ │
│ ÎNTRERUPTE │IAS 1.81 (f) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│14. Profitul sau pierderea atribuibil(ã) intereselor minoritare │IAS 27.33; IAS 1.82 (a) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────┤
│15. PROFITUL SAU PIERDEREA ATRIBUIBIL(Ă) DEŢINĂTORILOR │ │ │
│ CAPITALURILOR PROPRII ALE SOCIETĂŢII-MAMĂ │IAS 1.82 (b) │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┴───────┘


Administrator, Conducãtorul compartimentului
(Conducãtorul instituţiei de credit) financiar-contabil,
..................................... .............................
(numele, prenumele, semnãtura şi (numele, prenumele şi semnãtura)"
ştampila instituţiei de credit)



_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016