Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.923 din 6 decembrie 2016  pentru aprobarea Metodologiei privind recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute în străinătate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 5.923 din 6 decembrie 2016 pentru aprobarea Metodologiei privind recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute în străinătate

EMITENT: MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 16 decembrie 2016

    În conformitate cu prevederile art. 158 alin. (6), art. 162 alin. (1), art. 168-169 şi ale art. 216 alin. (2) lit. f) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza Ordinului ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 4.022/2008*) privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor şi a Metodologiei de recunoaştere şi echivalare a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, cu modificările şi completările ulterioare,
──────────
    *) Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 4.022/2008 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
──────────

    în baza prevederilor Ordinului ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 3.482/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, cu modificările ulterioare,
    luând în considerare prevederile Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3.158/2012 privind aprobarea Listei universităţilor de prestigiu din alte state,
    în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,
    în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 44/2016 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Se aprobă Metodologia privind recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute în străinătate, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Se aprobă modelul atestatului de recunoaştere a diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute în străinătate, emis de Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 3
    La intrarea în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3.894/2012 pentru aprobarea Metodologiei privind recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute la instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare-dezvoltare din străinătate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 314 din 10 mai 2012, se abrogă.
    ART. 4
    Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi instituţiile de învăţământ superior din România duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 5
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                         Ministrul educaţiei naţionale
                           şi cercetării ştiinţifice,
                                 Mircea Dumitru

    Bucureşti, 6 decembrie 2016.
    Nr. 5.923.


    ANEXA 1

                                  METODOLOGIE
        privind recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor
      în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute în străinătate

    CAP. I
    Prevederi generale privind recunoaşterea diplomei de doctor

    ART. 1
    Prezenta metodologie reglementează recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute în străinătate.
    ART. 2
    (1) Instituţiile acreditate de învăţământ superior, unităţile şi instituţiile de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare recunosc diploma de doctor şi titlul de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute la:
    a) instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare-dezvoltare dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană;
    b) instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare-dezvoltare incluse în Lista universităţilor de prestigiu din alte state, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, actualizată periodic;
    c) instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare-dezvoltare care fac obiectul unei convenţii internaţionale de recunoaştere reciprocă, încheiate la nivel interguvernamental sau interuniversitar.
    (2) Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, denumit în continuare C.N.R.E.D., recunoaşte diploma de doctor şi titlul de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute la instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare-dezvoltare din străinătate, altele decât cele prevăzute la alin. (1).
    (3) C.N.R.E.D. poate solicita, în cazuri justificate, evaluarea dosarului de recunoaştere de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, denumit în continuare C.N.A.T.D.C.U.
    (4) Instituţiile acreditate de învăţământ superior, precum şi unităţile şi instituţiile de drept public şi drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare colaborează permanent cu C.N.R.E.D. în vederea recunoaşterii diplomelor menţionate la alin. (1) şi transmit semestrial către C.N.R.E.D. o situaţie centralizată a solicitărilor de recunoaştere.
    (5) Recunoaşterea de către instituţiile acreditate de învăţământ superior sau de unităţile şi instituţiile de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare se realizează, în baza unor proceduri proprii aprobate la nivelul instituţiei sau unităţii respective, în scopul înscrierii la programele postuniversitare, obţinerii abilitării, ocupării unei funcţii didactice sau de cercetare în cadrul uneia dintre instituţiile sau unităţile menţionate anterior.
    ART. 3
    (1) Dosarul pentru recunoaşterea diplomei de doctor obţinute în străinătate de către instituţiile acreditate de învăţământ superior sau unităţile şi instituţiile de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare include:
    a) cerere de recunoaştere;
    b) actul de identitate - copie şi dovada schimbării numelui - copie şi traducere legalizată (dacă este cazul);
    c) diploma de doctor;
    d) alte documente, dacă este cazul.
    Instituţiile de învăţământ superior stabilesc, prin proceduri proprii, forma în care sunt prezentate documentele menţionate la lit. c) şi d) (copie simplă, traducere autorizată şi/sau legalizată).
    (2) Dosarul pentru recunoaşterea de către C.N.R.E.D. a diplomei de doctor obţinute în străinătate include:
    a) cerere de recunoaştere,
    b) actul de identitate - copie şi dovada schimbării numelui - copie şi traducere legalizată (dacă este cazul);
    c) diploma de doctor - copie (pentru limbile română, engleză, franceză, spaniolă, italiană) sau copie şi traducere legalizată (pentru celelalte limbi străine),
    d) dovada achitării taxei de evaluare, în valoare de 50 lei;
    e) alte documente, dacă este cazul.
    (3) Actele de studii supuse recunoaşterii sunt autentificate cu apostila de la Haga pentru statele care sunt părţi ale Convenţiei privind apostila de la Haga, iar pentru celelalte state actele de studii sunt supralegalizate sau însoţite de adeverinţa de autenticitate emisă de către autorităţile competente din ţara de provenienţă. Scutirea de apostilare sau supralegalizare este permisă în temeiul legii, al unui tratat internaţional la care România este parte sau pe bază de reciprocitate.
    (4) În situaţia în care instituţiile acreditate de învăţământ superior sau unităţile şi instituţiile de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare sesizează existenţa oricăror suspiciuni privind autenticitatea actelor de studii, acestea sesizează organele abilitate; în cazul în care C.N.R.E.D. sesizează astfel de situaţii, acesta informează în scris Direcţia generală juridic din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, denumit în continuare M.E.N.C.S., în vederea înaintării sesizării autorităţilor abilitate.
    ART. 4
    În cazurile prevăzute la art. 1 alin. (1), termenul de soluţionare a dosarului de recunoaştere, precum şi procedura de contestaţie se stabilesc de către instituţiile de învăţământ superior prin proceduri proprii.
    ART. 5
    (1) Instituţiile acreditate de învăţământ superior, unităţile şi instituţiile de drept public şi drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare elaborează procedurile proprii privind recunoaşterea diplomelor de doctor în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii.
    (2) Prin procedurile proprii menţionate la alin. (1), instituţiile acreditate de învăţământ superior, unităţile şi instituţiile de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare stabilesc o structură care evaluează dosarul de recunoaştere prevăzut la art. 3 alin. (1) şi pronunţă o soluţie cu privire la solicitarea de recunoaştere.
    (3) Decizia de recunoaştere sau nerecunoaştere se emite, în urma evaluării efectuate de structura menţionată la alin. (2), de către conducerea instituţiilor acreditate de învăţământ superior, unităţilor şi instituţiilor de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare.

    CAP. II
    Prevederi privind recunoaşterea diplomelor de către C.N.R.E.D.

    ART. 6
    (1) Durata de soluţionare de către C.N.R.E.D. a dosarelor este de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la M.E.N.C.S. a dosarului complet. Dosarul se poate depune la registratura M.E.N.C.S., la instituţia de învăţământ superior sau se transmite prin poştă.
    (2) În cazul în care C.N.R.E.D. constată că dosarul nu cuprinde documentele prevăzute la art. 3 alin. (2), înştiinţează solicitantul sau instituţia de învăţământ superior. Dosarul trebuie completat în termen de un (1) an de la data primirii înştiinţării, în caz contrar, C.N.R.E.D. clasează dosarul, urmând ca reluarea procedurii să se facă în baza depunerii unui nou dosar.
    (3) Termenul de soluţionare prevăzut la alin. (1) se poate prelungi în cazuri justificate, solicitantul sau instituţia de învăţământ superior fiind informată în scris, prin curier poştal sau poştă electronică.
    (4) Atestatul de recunoaştere a diplomei de doctor se eliberează titularului, unei persoane împuternicite sau, la cererea scrisă a solicitantului, se transmite prin servicii poştale, cu excepţia atestatelor de recunoaştere emise anterior intrării în vigoare a prezentei metodologii.
    ART. 7
    (1) Decizia C.N.R.E.D. poate fi contestată o singură dată, în termen de 30 de zile de la comunicare, printr-o cerere motivată care se depune la registratura M.E.N.C.S. sau se transmite prin poştă.
    (2) Contestaţiile sunt evaluate de către C.N.R.E.D. sau, de la caz la caz, de către comisiile de specialitate ale C.N.A.T.D.C.U. la data întrunirii acestora.
    ART. 8
    (1) Prezenta metodologie nu se aplică deciziilor de recunoaştere sau nerecunoaştere pronunţate de C.N.R.E.D., respectiv de C.N.A.T.D.C.U. până la data intrării în vigoare a acesteia. Dosarele aflate la momentul intrării în vigoare a prezentei metodologii în procedura de evaluare de către C.N.R.E.D., respectiv C.N.A.T.D.C.U. sunt analizate conform legislaţiei în vigoare la data depunerii acestora.
    (2) În cazul unui program de studii organizat în comun de instituţii de învăţământ superior acreditate din România şi din străinătate, finalizat cu eliberarea unei diplome de către fiecare instituţie, actul de studii eliberat de instituţia din străinătate nu se supune procedurii de recunoaştere, diploma eliberată de instituţia de învăţământ superior din România conferind toate drepturile.
    ART. 9
    În cazul pierderii, distrugerii sau deteriorării atestatului de recunoaştere, C.N.R.E.D. eliberează, la cerere, un duplicat al acestuia. Pentru eliberarea duplicatului, titularul adresează, în scris, o cerere însoţită de următoarele documente: copia actului de studii care a fost recunoscut; copia actului de identitate, dovada plăţii taxei în valoare de 50 lei; declaraţie notarială cu privire la încadrarea în una dintre situaţiile menţionate mai sus.
    ART. 10
    (1) Recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional de către instituţiile acreditate de învăţământ superior, unităţile şi instituţiile de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare, conform propriilor proceduri, este valabilă şi produce efecte juridice la nivelul respectivei instituţii de învăţământ superior.
    (2) Recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional de către C.N.R.E.D. este valabilă şi produce efecte juridice pe întreg teritoriul României.


    ANEXA 2
    - model -

                            ATESTAT DE RECUNOAŞTERE

    Se atestă că diploma de doctor seria ..... nr......, eliberată doamnei/domnului ........... de către ......... din ......., la data de ......., este recunoscută ca diplomă de doctor şi titlul de doctor în domeniul ...................................................... .
    Titularul/Titulara acestui atestat beneficiază de toate drepturile conferite absolvenţilor instituţiilor similare din România.

                                   Director,
                               ..................

    Nr. ........../............
    (numărul şi data eliberării)

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016