Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 5.921 din 6 decembrie 2016 pentru aprobarea Metodologiei privind recunoaşterea automată, de către instituţiile de învăţământ superior, respectiv instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat din România, a calităţii de conducător de doctorat obţinute în instituţii de învăţământ universitar acreditate din străinătate
EMITENT: MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.007 din 15 decembrie 2016
În conformitate cu prevederile art. 166 şi ale art. 216 alin. (2) lit. f) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere prevederile Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, cu modificările şi completările ulterioare,
luând în considerare prevederile Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3.158/2012 privind aprobarea Listei universităţilor de prestigiu din alte state,
în conformitate cu Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 3.482/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, cu modificările ulterioare,
luând în considerare prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 44/2016 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice emite prezentul ordin.
ART. 1
Se aprobă Metodologia privind recunoaşterea automată, de către instituţiile de învăţământ superior, respectiv instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat din România, a calităţii de conducător de doctorat obţinute în instituţii de învăţământ universitar acreditate din străinătate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2
La intrarea în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 3.191/2015 pentru aprobarea Metodologiei privind recunoaşterea automată a calităţii de conducător de doctorat, în România, pentru persoanele care au obţinut această calitate în una dintre ţările Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană şi în universităţi de prestigiu ale lumii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 126 din 18 februarie 2015.
ART. 3
Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, Direcţia generală învăţământ superior, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, instituţiile de învăţământ superior, respectiv instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul educaţiei naţionale
şi cercetării ştiinţifice,
Mircea Dumitru
Bucureşti, 6 decembrie 2016.
Nr. 5.921.
ANEXĂ
METODOLOGIE
privind recunoaşterea automată, de către instituţiile
de învăţământ superior, respectiv instituţiile organizatoare
de studii universitare de doctorat din România, a calităţii
de conducător de doctorat obţinute în instituţii de învăţământ
universitar acreditate din străinătate
ART. 1
(1) Calitatea de conducător de doctorat sau abilitarea obţinută în instituţii acreditate de învăţământ universitar din state membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European, din Confederaţia Elveţiană şi în universităţi de prestigiu din alte state prevăzute în Lista universităţilor de prestigiu din alte state, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice şi actualizată periodic, se recunoaşte automat de către instituţiile de învăţământ superior, respectiv instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat din România.
(2) Calitatea de conducător de doctorat sau abilitarea obţinută la alte instituţii de învăţământ universitar acreditate din străinătate decât cele menţionate la alin. (1) se recunoaşte numai în baza unei convenţii internaţionale de recunoaştere reciprocă, încheiată la nivel interguvernamental sau interuniversitar.
(3) Prevederile prezentului ordin se aplică cetăţenilor români, cetăţenilor din state membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European, din Confederaţia Elveţiană şi cetăţenilor din state terţe.
ART. 2
(1) Instituţiile de învăţământ superior, respectiv instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat stabilesc, prin proceduri proprii aprobate la nivelul instituţiei de învăţământ superior, criteriile de recunoaştere a calităţii de conducător de doctorat sau a abilitării.
(2) Exercitarea drepturilor conferite de calitatea de conducător de doctorat şi ocuparea unei funcţii didactice în sistemul românesc de învăţământ superior se realizează conform normelor legale în vigoare.
ART. 3
Instituţiile de învăţământ superior, respectiv instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat consultă, dacă este cazul, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (denumit în continuare CNRED) şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
ART. 4
(1) În vederea recunoaşterii calităţii de conducător de doctorat sau a abilitării, solicitantul depune dosarul de recunoaştere la instituţia de învăţământ superior, care cuprinde următoarele documente:
a) cerere de recunoaştere;
b) act de identitate - copie - şi dovada schimbării numelui - copie şi traducere legalizată (dacă este cazul);
c) diploma de doctor, dacă actul de studii este obţinut în România sau la una dintre instituţiile acreditate de învăţământ universitar menţionate la art. 1 alin. (1), respectiv atestatul de recunoaştere emis de CNRED, dacă actul de studii este obţinut la alte instituţii acreditate de învăţământ universitar din străinătate;
d) diploma/adeverinţă care atestă calitatea de conducător de doctorat sau abilitarea, eliberată de instituţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2).
(2) Instituţiile de învăţământ superior, respectiv instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat pot solicita alte documente, în conformitate cu criteriile stabilite în procedurile proprii.
(3) Instituţiile de învăţământ superior, respectiv instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat stabilesc, prin proceduri proprii, forma în care sunt prezentate documentele menţionate la alin. (1) lit. c) şi d) (copie simplă, traducere autorizată şi/sau legalizată).
ART. 5
Termenul de soluţionare a dosarului de recunoaştere, precum şi procedura de contestaţie se stabilesc, de către instituţiile de învăţământ superior, prin proceduri proprii.
ART. 6
(1) Recunoaşterea calităţii de conducător de doctorat sau a abilitării de către o instituţie de învăţământ superior, conform propriei proceduri, este valabilă şi produce efecte juridice la nivelul respectivei instituţii de învăţământ superior.
(2) Recunoaşterea calităţii de conducător de doctorat sau a abilitării de către CNRED este valabilă şi produce efecte juridice pe întreg teritoriul României.
ART. 7
(1) Instituţiile de învăţământ superior, respectiv instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat elaborează procedurile proprii în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestui ordin.
(2) Prin procedurile proprii menţionate la alin. (1), instituţiile acreditate de învăţământ superior, unităţile şi instituţiile de drept public şi drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare stabilesc o structură care evaluează dosarul de recunoaştere prevăzut la art. 4 alin. (1) şi pronunţă o soluţie cu privire la solicitarea de recunoaştere.
(3) Decizia de recunoaştere sau nerecunoaştere se emite, în urma evaluării efectuate de structura menţionată la alin. (2), de către conducerea instituţiilor acreditate de învăţământ superior, unităţilor şi instituţiilor de drept public şi drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: