Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 5.651 din 10 noiembrie 2015 privind aprobarea Metodologiei de alocare şi utilizare a fondului pentru dezvoltarea instituţională a instituţiilor de învăţământ superior de stat
EMITENT: MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 26 noiembrie 2015
În temeiul art. 197, 222 şi 223 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza Hotărârii Guvernului nr. 26/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice,
ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice emite prezentul ordin.
ART. 1
Se aprobă Metodologia de alocare şi utilizare a fondului pentru dezvoltarea instituţională a instituţiilor de învăţământ superior de stat prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2
Instituţiile de învăţământ superior de stat îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea datelor transmise/furnizate Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
ART. 3
Direcţia generală învăţământ universitar, Direcţia generală buget-finanţe, salarizare şi resurse umane din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi instituţiile de învăţământ superior de stat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice,
Gigel Paraschiv,
secretar de stat
Bucureşti, 10 noiembrie 2015.
Nr. 5.651.
ANEXĂ
METODOLOGIE
de alocare şi utilizare a fondului pentru dezvoltarea
instituţională a instituţiilor de învăţământ superior de stat
ART. 1
(1) În temeiul principiului autonomiei universitare, instituţiile de învăţământ superior de stat au dreptul să îşi stabilească misiunea proprie, strategia instituţională, structura, activităţile, organizarea şi funcţionarea proprie, gestionarea resurselor materiale şi umane, cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare.
(2) Dezvoltarea instituţională a instituţiilor de învăţământ superior are drept scop funcţionarea optimă şi creşterea calităţii actului educaţional. Elementele ce contribuie la dezvoltarea instituţională se referă la:
a) capacitatea instituţională;
b) eficacitatea educaţională;
c) managementul calităţii;
d) relaţia cu mediul social;
e) transparenţa deciziilor;
f) angajabilitate;
g) protecţia socială şi incluziune.
(3) Planul strategic de dezvoltare instituţională şi planurile operaţionale sunt aprobate de senatul universitar, la propunerea rectorului.
ART. 2
(1) Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice alocă, anual, un fond distinct pentru dezvoltare instituţională din suma alocată în bugetul naţional pentru finanţarea instituţională.
(2) Fondul de dezvoltare instituţională reprezintă un mecanism de politică pe care Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ) îl are la dispoziţie pentru a-şi pune în aplicare Strategia de dezvoltare a învăţământului de nivel universitar.
(3) Pentru anul 2015, cuantumul fondului pentru dezvoltare instituţională este stabilit prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 3.888/2015 privind aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bază şi finanţarea suplimentară a instituţiilor de învăţământ superior de stat din România, pentru anul 2015.
ART. 3
(1) Instituţiile de învăţământ superior de stat pot solicita MECŞ finanţare pentru operaţionalizarea propriei strategii de dezvoltare instituţională, din fondul constituit în acest scop.
(2) MECŞ poate aproba finanţare din fondul de dezvoltare instituţională, în condiţiile art. 2.
ART. 4
Luând în considerare elementele ce contribuie la dezvoltarea instituţională a instituţiilor de învăţământ superior, MECŞ alocă fondul pentru dezvoltare instituţională având în vedere criterii competitive conforme cu standardele internaţionale, care vizează:
a) dezvoltarea programelor de studii;
b) conformitatea planului strategic de dezvoltare instituţională cu politicile naţionale de dezvoltare a învăţământului superior privind:
1. armonizarea politicilor educaţionale cu cerinţele pieţei muncii;
2. dezvoltarea politicilor de internaţionalizare a învăţământului;
3. dezvoltarea politicilor de mobilitate a studenţilor şi a cadrelor didactice şi de cercetare în spaţiul european al educaţiei şi cercetării ştiinţifice;
4. dezvoltarea de parteneriate cu operatorii economici şi cu societatea la nivel naţional şi regional;
5. dezvoltarea programelor de învăţare novativă în concordanţă cu nivelul progresului ştiinţific actual;
6. accesul neîngrădit la baze de cercetare;
c) corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii;
d) îmbunătăţirea calităţii activităţii didactice;
e) dezvoltarea infrastructurii;
f) cultivarea legăturilor cu comunitatea locală şi/sau regională;
g) incluziunea socială;
h) crearea sistemului informatic de gestiune educaţională integrat.
ART. 5
Fondurile alocate pentru dezvoltare instituţională sunt considerate venituri proprii ale instituţiilor de învăţământ superior de stat şi sunt utilizate în condiţiile autonomiei universitare şi în conformitate cu prevederile contractelor de finanţare instituţională, în vederea realizării obiectivelor ce le revin în cadrul politicii statului din domeniul învăţământului şi cercetării ştiinţifice universitare.
ART. 6
Categoriile de cheltuieli pentru care pot fi utilizate sumele alocate pentru dezvoltare instituţională a instituţiilor de învăţământ superior sunt cele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru finanţarea de bază.
ART. 7
Instituţiile de învăţământ superior de stat îşi asumă strategia de dezvoltare instituţională şi gestionarea fondurilor alocate din surse publice conform contractului instituţional.
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: