────────
la secţiunea III
────────────────
Graficul desfãşurãrii concursului naţional unic - 2004
15 mai 2004 - afişarea posturilor/catedrelor vacante
- întocmirea necesarului de subiecte şi transmiterea la M.E.C.T.
17- 28 mai 2004 - înregistarea cererilor candidaţilor.
01-10 iunie 2004 - verificarea dosarelor de cãtre comisie.
9 iulie 2004 - completarea dosarelor absolvenţilor 2004 cu adeverinţele de absolvire.
10 iulie 2004 - afişarea tabelelor nominale a candidaţilor înscrişi la concurs.
- transmiterea la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului a situaţiei preliminare cu numãrul total de posturi vacante pe specialitãţi şi numãrul total al candidaţilor înscrişi pe discipline.
11 iulie 2004 - desfãşurarea probelor practice şi a testelor de limba românã/strãinã, conform graficului elaborat de inspectorat.
12 iulie 2004 - afişarea tabelelor nominale a candidaţilor care au susţinut proba practicã.
14 iulie 2004 - afişarea listelor pe specialitãţi cu candidaţii admişi pentru participare la concurs.
14 iulie 2004 - afişarea listelor cu repartizarea pe sãli a candidaţilor, la unitatea/unitãţile unde se susţine concursul; la inspectoratul şcolar se va afişa un centralizator cu locurile de desfãşurare a concursului pe discipline.
15- 16 iulie 2004 - desfãşurarea concursului
- transmiterea la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului a situaţiei preliminare cu numãrul total al candidaţilor care au participat la concurs şi au absentat, pe discipline.
17-18 iulie 2004 - afişarea rezultatelor.
19-20 iulie 2004 - înregistrarea contesaţiilor (în cel mult 48 de ore de la afişarea rezultatelor).
21 iulie 2004 - rezolvarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor acestora.
22 iulie 2004 - afişarea rezultatelor definitive.
26 iulie 2004 - Etapa I: Repartizarea computerizatã pe posturile/catedrele vacante a cadrelor didactice participante la Concursul naţional unic care au obţinut minim media 7, la nivelul judeţului.
26 - 27 iulie 2004 - Afişarea posturilor/catedrelor titularizabile rãmase vacante şi transmiterea lor la MECT pentru publicarea lor pe portal.
27 iulie 2004 - Depunerea şi verificarea opţiunilor de cãtre candidaţi (cu fişa martor) pentru posturi/catedre rãmase vacante în alte judeţe. Aceastã operaţie se realizeazã la inspectoratul şcolar unde candidatul a susţinut concursul.
28 iulie 2004 - Etapa a II a: Repartizarea computerizatã pe posturi/catedre vacante a cadrelor didactice participante la concursul naţional unic care au obţinut minim media 7, din alte judeţe.
28 - 29 iulie 2004 - Dupã repartizarea computerizatã eliberarea deciziilor de transfer/numire.
29 iulie 2004 - transmiterea la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului a machetelor cu situaţia statisticã a concursului dupã repartizarea pe posturi/catedre.
SECŢIUNEA A IV-A
OCUPAREA POSTURILOR/CATEDRELOR DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR
DE STAT PRIN DETAŞARE ÎN INTERESUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI SAU LA CERERE
A PERSONALULUI DIDACTIC TITULAR, PRECUM ŞI PRIN SUPLINIRE CU
PERSONAL DIDACTIC CALIFICAT SAU CU STUDII CU ALTE SPECIALIZĂRI
DECÂT CELE CORESPUNZĂTOARE POSTULUI/MEDII
CAP. I
DISPOZIŢII GENERALE
ART. 77
Prezenta metodologie cuprinde norme privind organizarea şi desfãşurarea concursurilor pentru detaşarea în interesul învãţãmântului/la cerere şi suplinirea posturilor/catedrelor rezervate şi vacante, conform prevederilor <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi celor din Contractul colectiv de muncã-unic la nivel de ramurã învãţãmânt.
ART. 78
Concursurile prevãzute la art. 77 se organizeazã, pe discipline de învãţãmânt, de cãtre inspectoratele şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti, conform Calendarului mişcãrii personalului didactic, care se stabileşte anual prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
ART. 79
(1) Detaşarea în interesul învãţãmântului a personalului didactic titular în învãţãmântul preuniversitar se face la propunerea inspectorului şcolar de specialitate, cu acceptul directorului unitãţii primitoare şi cu acordul scris al persoanelor solicitate. Personalul didactic titular în învãţãmântul preuniversitar care solicitã detaşare depune o cerere la inspectoratele şcolare pe raza cãrora se aflã postul/catedra, însoţitã de actele certificate, prevãzute în cerere.
(2) Certificarea documentelor se face de cãtre directorul unitãţii de învãţãmânt in care solicitantul şi-a desfãşurat activitatea, sau, dupã caz, de cãtre inspectorul şcolar cu evidenta personalului didactic.
(3) Cererile de detaşare sau suplinire se soluţioneazã de cãtre comisia de mobilitate a personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar, numitã prin decizia inspectorului şcolar general.
(4) Reprezentanţii sindicatelor judeţene/ale Municipiului Bucureşti, semnatare ale Contractului colectiv de muncã - unic la nivel de ramura învãţãmânt, participã ca observatori la lucrãrile comisiei. În aceasta calitate au acces la documentele comisiei, au dreptul de a semnala preşedintelui comisiei eventualele nerespectari ale prevederilor legale si semneazã alãturi de membrii comisiei, documentele finale.
CAP. II
DETAŞAREA ÎN INTERESUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI
ART. 80
(1) Detaşarea în interesul învãţãmântului se face pentru ocuparea unor posturi din unitãţi de învãţãmânt: grãdiniţe, şcoli sau clase alcãtuite din elevi capabili de performanţe, la grupe, inclusiv de preşcolari, sau clase alcãtuite din copii cu cerinţe speciale de educaţie, unitãţi pilot, unitãţi de aplicaţie, unitãţi deficitare în personal didactic şi pentru asigurarea conducerii unitãţilor de învãţãmânt, precum şi în funcţii de îndrumare şi control.
(2) Detaşarea in interesul învãţãmântului se face cu respectarea prevederilor <>art. 14 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 81
(1) Detaşarea în interesul învãţãmântului se face, la solicitarea unitãţii primitoare, cu acordul unitãţii de unde provine persoana solicitatã, cu recomandarea scrisa a inspectorului şcolar de specialitate şi cu acordul scris al persoanelor solicitate, prin concurs specific.
(2) In cazul funcţiilor de conducere şi de îndrumare şi control, detaşarea se face la propunerea inspectorului şcolar general şi cu acordul scris al persoanelor solicitate.
(3) Concursul specific constã în analiza de cãtre inspectorul de specialitate a curiculumului vitae, în care cadrul didactic solicitat îşi prezintã activitatea profesionalã, didacticã şi ştiinţificã.
(4) Detaşarea în interesul învãţãmântului se dispune, dupã caz, prin decizie a inspectorului şcolar general, dupã aprobarea în Consiliul de administraţie sau ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
CAP. III
DETAŞAREA LA CERERE
ART. 82
Detaşarea personalului didactic, la cerere, se face prin concurs, organizat în perioada prevãzutã în Calendarul mişcãrii personalului didactic, cu respectarea prevederilor <>art. 15 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic cu modificãrile si completãrile ulterioare.
ART. 83
(1) Posturile/catedrele publicate pentru detaşare se ocupã cu prioritate aplicând principiul continuitãţii pentru cadrele didactice participante la concursul de ocuparea posturilor din iulie 2003, care au obţinut minimum media 5,00 (cinci) şi care au avizul consiliului profesoral şi calificativul bine/foarte bine.
(2) Repartizarea cadrelor didactice care participã la concurs se face computerizat în ordinea descrescãtoare a mediilor obţinute la concursul din data de 15, 16 iulie 2004 în perioada prevãzutã de Calendarul mişcãrii personalului didactic.
(3) În cazul mediilor egale are prioritate în urmãtoarea ordine:
a) persoana al cãrei soţ/soţie este cadru didactic titular în localitatea în care se solicitã detaşarea;
b) persoana al cãrei soţ/soţie este ales/aleasã în Parlament, este numit/numitã în Guvern sau indeplineste funcţii de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Preşedinţiei, al Guvernului ori în Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului, precum şi persoana al cãrei sot/sotie îndeplineşte funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, o funcţie de îndrumare si control în sistemul de învãţãmânt, de culturã, de tineret si sport. De asemenea, au prioritate soţul/soţia persoanei care îndeplineşte funcţii de conducere si de specialitate la casele corpului didactic, precum şi soţul/soţia cadrelor didactice numite în funcţii de conducere sau de specialitate la comisiile si agenţiile din subordinea Preşedinţiei, a Parlamentului sau a Guvernului, ai/ale liderilor sindicatelor din învãţãmânt, care au drept de rezervare de catedrã, si ai/ale cadrelor active ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, ale Ministerului de Interne, ale Serviciului Roman de Informaţii şi alte servicii speciale la nivel naţional, mutate, la ordin, în alta localitate;
c) persoana, cadru didactic titular, care are domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care se afla postul/catedra solicitatã;
d) alte cadre didactice titulare.
(4) Dacã dupã aplicarea criteriilor prevãzute la alin. 2, se menţine egalitatea, departajarea se face luându-se în considerare, in ordinea urmãtoarelor criterii:
a) apropierea de domiciliu;
b) gradul didactic;
c) media la examenul pentru obţinerea gradului didactic;
d) vechimea în învãţãmânt.
(5) Detaşarea la cerere a personalului didactic se dispune anual prin decizie a inspectorului şcolar general, pe o perioadã de cel mult doi ani consecutivi.
(6) Cadrele didactice numite/transferate în urma concursului naţional unic de ocupare a posturilor vacante nu pot beneficia de detaşare la cerere în primul an dupã concurs.
CAP. IV
SUPLINIREA
Suplinirea posturilor/catedrelor cu personal didactic calificat
ART. 84
(1) Posturile/catedrele publicate pentru suplinire se ocupã cu prioritate aplicând principiul continuitãţii pentru cadrele didactice participante la concursul de ocuparea posturilor din iulie 2003, care au obţinut minimum media 5,00 (cinci) şi care au avizul consiliului profesoral şi calificativul bine/foarte bine. Posturile catedrele respective trebuie sã fi avut viabilitatea mai mare de un an.
(2) Posturile/catedrele rãmase libere vor fi ocupate de cãtre cadrele didactice participante la concursul naţional unic din 2004, care au obţinut minimum media 5,000 (cinci), a cadrelor didactice care au participat la concursul naţional unic din iulie 2003 şi care au obţinut minimum media 7,00 (şapte) - cãrora li s-a redus postul - în ordinea descrescãtoare a mediilor prin repartizare computerizatã.
La medii egale departajarea se face luându-se în considerare, în ordine:
a) apropierea de domiciliu;
b) gradul didactic;
c) media la examenul pentru obţinerea gradului didactic;
d) vechimea în învãţãmânt
(3) Posturile rãmase vacante dupã operaţiunile de la aliniatele 1 şi 2 vor fi ocupate de cãtre cadre didactice calificate care nu au participat la concurs. Repartizarea acestora se va face în şedinţã publicã în ordinea descrescãtoare a punctajului obţinut prin aplicarea criteriilor din anexa nr. 2.
ART. 85
Încadrarea personalului didactic suplinitor calificat se face, prin decizie a inspectorului şcolar general, pentru perioada 01.09 - 31.08. a fiecãrui an şcolar.
Cumulul şi plata cu ora
ART. 86
(1) Orele rãmase neocupate, dupã aplicarea dispoziţiilor art. 84, se atribuie de cãtre directorul unitãţii de învãţãmânt, prin cumul sau plata cu ora, personalului didactic titular în unitatea de învãţãmânt, personalului didactic asociat sau cadrelor didactice pensionate, cu avizul inspectoratului şcolar.
(3) Încadrarea personalului didactic prevãzut la alin. (1) se face prin decizie emisã de directorul unitãţii de învãţãmânt, pentru perioada 15 septembrie - 15 iunie, conform cu structura anului şcolar, respectandu-se Precizãrile Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(4) Cadrele didactice titulare pot fi încadrate în regim de plata cu ora sau cumul pânã la o jumãtate de normã de predare.
Suplinirea posturilor/catedrelor cu personal didactic cu alte specializãri decât cele corespunzãtoare postului/studii medii
ART. 87
Posturile/catedrele rãmase vacante/rezervate, dupã încadrarea personalului didactic calificat pot fi ocupate de cãtre absolvenţii învãţãmântului superior/mediu - pedagogic cu alte specializãri decât ale postului/catedrei, cu respectarea prevederilor legale. Încadrarea se va face în ordinea descrescãtoare a mediilor obţinute la concurs, cu contract individual de muncã pe perioada 15 septembrie - 15 iunie, conform cu structura anului şcolar. În cazul neparticipãrii la concurs, ocuparea postului se va face în funcţie de gradul didactic şi de media de departajare.
ART. 88
În mod excepţional, în lipsa personalului didactic calificat, pot fi încadraţi cu contract individual de munca pe perioadã determinatã, de cel mult un an şcolar (15 septembrie - 15 iunie), suplinitori fãrã studii corespunzãtoare, care au absolvit cel puţin liceul, cu diplomã de bacalaureat, şi care sunt testaţi prin interviu si lucrare scrisã în profilul postului solicitat.
ART. 89
(1) Comisia de concurs este stabilitã, pentru fiecare disciplinã în parte, prin decizia inspectorului şcolar general, şi are urmãtoarea componenţã:
a) inspectorul şcolar de specialitate;
b) un profesor metodist sau un profesor care are cel puţin gradul didactic II.
(2) Comisia de concurs pe discipline are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã subiectele atât pentru lucrarea scrisã, cât şi pentru interviu, pe baza programei specifice elaboratã de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
b) decide, în cazuri deosebite, folosirea subiectelor de rezervã;
c) numeşte supraveghetorii, îi instruieşte şi controleazã modul în care se desfãşoarã testarea;
d) numeşte corectorii (2 cadre didactice cu performante recunoscute/metodişti pentru 150 de lucrãri), îi instruieşte şi controleazã modul în care se face corectarea lucrãrilor.
ART. 90
(1) Lucrarea scrisã se susţine înaintea interviului, în perioada prevãzutã în Calendarul mişcãrii personalului didactic.
(2) Durata de redactare a lucrãrii scrise este de 3 ore. Lucrarea scrisã se evalueazã cu note de la 10 la 1 şi are o pondere de douã treimi din nota finalã, restul, respectiv o treime, reprezintã rezultatul evaluãrii în urma desfãşurãrii interviului.
(3) Afişarea rezultatelor se face în maximum 48 de ore de la susţinerea acesteia.
(4) În cazul nepromovãrii lucrãrii scrise, candidatul pierde dreptul de a se prezenta la interviu.
ART. 91
(1) În vederea susţinerii interviului, comisia elaboreazã bilete cu întrebãri, pe baza tematicii specifice elaboratã de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului. Candidatul extrage un bilet şi rãspunde la întrebãrile conţinute de acesta.
(2) Interviul se evalueazã prin note de la 10 la 1 si reprezintã o treime din nota finalã a testului.
ART. 92
Nota minimã de promovare, atât a lucrãrii scrise cât şi a interviului, este 5,00 (cinci).
ART. 93
(1) Ierarhizarea candidaţilor se face în ordinea descrescãtoare a mediilor.
(2) În cazul în care existã egalitate de medie între candidaţii cu studii superioare, postul/catedra se ocupã, în ordine, de:
a) absolvenţii cu studii superioare in specialitatea postului, fãrã examen de licenţã;
b) absolvenţii cu studii superioare care se recalificã în specialitatea postului;
c) absolvenţii cu studii superioare cu specialitatea cea mai apropiatã;
(3) În cazul în care existã egalitate de medie între un candidat care a absolvit liceul, cu diplomã de bacalaureat şi un candidat absolvent sau care urmeazã cursurile unei instituţii de învãţãmânt superior, acreditatã sau autorizatã, în condiţiile legii, acesta din urmã are prioritate.
(4) În cazul în care existã egalitate de medie între candidaţii care urmeazã cursurile unei instituţii de învãţãmânt superior, acreditatã sau autorizatã, în condiţiile legii, departajarea acestora se face, în ordine, în funcţie de:
a) domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care se aflã postul/catedra solicitatã;
b) continuitatea pe post/catedra si frecventarea modulelor de pedagogie sau de perfecţionare organizate in cadrul Casei Corpului Didactic;
c) frecventarea unor cursuri de perfecţionare prin alte sisteme agreate de Ministerul Educaţiei,- Cercetãrii şi Tineretului, conform <>Legii nr. 84/1995 , republicatã.
(5) În cazul în care existã egalitate de medie între candidaţii care au absolvit liceul, cu diplomã de bacalaureat, sau între candidaţii cu studii superioare, de lungã sau scurtã duratã, cu aceeaşi specializare, aceştia sunt departajaţi, în ordine, în funcţie de criteriile prevãzute la alin. (4).
ART. 94
Încadrarea pe post/catedrã a personalului didactic necalificat se face în perioada prevãzutã în Calendarul mişcãrii personalului didactic, prin decizia inspectorului şcolar general, pentru perioada 15.09-15.06, conform structurii anului şcolar, respectând precizãrile M.E.C.T.
CAP. V
DISPOZIŢII FINALE
ART. 95
1) Contestaţiile privind încadrarea personalului didactic pe posturi/catedre prin detaşare în interesul învãţãmântului, detaşare la cerere şi suplinire se adreseazã, în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatelor, inspectoratului şcolar şi se soluţioneazã de consiliul de administraţie al acestuia, cu respectarea dispoziţiilor <>art. 11 alin. (6) Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Hotãrârile consiliului de administraţie sunt definitive şi pot fi atacate în faţa instanţelor judecãtoreşti.
(2) Nerespectarea prevederilor legale, prevãzute de prezenta metodologie, de cãtre persoanele cãrora le revine obligaţia de a le aplica, atrage, dupã caz, rãspunderea administrativã, disciplinarã, civilã sau penalã.
ART. 96
Mişcarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar particular se desfãşoarã conform prevederilor <>Legii nr. 719/2001 .
ART. 97
La data intrãrii în vigoare a prezentei Metodologii, se abrogã Metodologia privind mişcarea personalului didactic aprobatã prin O.M.E.C. nr. 4927/l4.11.2002.
ART. 98
Anexa 10 face parte integrantã din prezenta metodologie.
ANEXA 10
────────
la secţiunea IV
────────────────
Graficul desfãşurãrii concursului pentru ocuparea
posturilor vacante/rezervate prin detaşare la cerere/suplinire
29 iulie 2004 - actualizarea şi afişarea listei cu posturi/catedre vacante/rezervate netitularizabile şi numele personalului didactic care are continuitate pe aceste posturi/catedre, conform prevederilor art. 83 din Metodologia de mişcare a personalului didactic.
30 iulie 2004 - depunerea şi verificarea opţiunilor de cãtre candidaţi (cu fişa martor).
31 iulie 2004 - repartizarea computerizatã, în ordinea descrescãtoare a mediei obţinute la concurs, pe posturi/catedre vacante/rezervate a cadrelor didactice participante la concurs, care au obţinut minimum media 5 (cinci), şi care solicitã detaşare la cerere, şi afişarea rezultatelor.
01 august 2004 - actualizarea şi afişarea listei cu posturi/catedre vacante/rezervate netitularizabile şi numele personalului didactic care are continuitate pe aceste posturi/catedre conform prevederilor art. 84 alin. 1 din Metodologia de mişcare a personalului didactic.
02 - 03 august 2004 - depunerea şi verificarea opţiunilor candidaţilor (cu fişa martor) prevãzuţi la art. 84 alin. 2 din Metodologia de mişcare a personalului didactic
04 august 2004 - repartizarea computerizatã a suplinitorilor calificaţi conform prevederilor art. 84 alin. 2 din Metodologia de mişcare a personalului didactic
05 august 2004 - şedinţã publicã pentru corecturi şi repartizarea personalului didactic calificat care nu a participat la concurs conform prevederilor art. 84 alin. 3 din Metodologia de mişcare a personalului didactic.
19 iulie 2004 - desfãşurarea testãrii suplinitorilor necalificaţi.
20 - 21 iulie 2004 - afişarea rezultatelor.
22 - 26 iulie 2004 - depunerea contestaţiilor şi rezolvarea lor, precum şi afişarea rezultatelor definitive.
05 august 2004 - şedinţã publicã pentru corecturi şi repartizarea suplinitorilor necalificati pe posturile/catedrele rãmase vacante.
06 august 2004 - eliberarea deciziilor de numire pe post.
──────────────────────