Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În baza prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.418/2006 pentru aprobarea Metodologiei de evaluare externă, a standardelor, a standardelor de referinţă şi a listei indicatorilor de performanţă a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, cu modificările ulterioare,
având în vedere adresa Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS ) nr. 5.969 din 17 iulie 2013, înregistrată la Ministerul Educaţiei Naţionale cu nr. 53.835 din 17 iulie 2013, precum şi Raportul Consiliului ARACIS din data de 27 iunie 2013 şi Raportul final privind participarea ARACIS la monitorizarea specială a Universităţii "Apollonia" din Iaşi, în baza Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3.633/2010 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare specială a Universităţii "Apollonia" din Iaşi, cu modificările ulterioare,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 185/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică emite prezentul ordin.
ART. 1
(1) Se aprobă Metodologia de monitorizare specială a Universităţii "Apollonia" din Iaşi, denumită în continuare metodologie, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
(2) Monitorizarea specială se aplică la Universitatea "Apollonia" din Iaşi, începând cu data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la data de 30 septembrie 2014.
ART. 2
În vederea aplicării prevederilor art. 1 se numeşte cu ocazia vizitei de monitorizare, prin ordin de serviciu, comisia de monitorizare specială a Universităţii "Apollonia" din Iaşi.
ART. 3
Direcţia generală învăţământ superior, precum şi, după caz, alte direcţii de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Universitatea "Apollonia" din Iaşi vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul delegat pentru învăţământ superior,
cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică,
Mihnea Cosmin Costoiu
Bucureşti, 19 noiembrie 2013.
Nr. 5.533.
ANEXĂ
METODOLOGIE
de monitorizare specială a Universităţii "Apollonia" din Iaşi
ART. 1
Având în vedere Raportul final privind participarea ARACIS la monitorizarea specială a Universităţii "Apollonia" din Iaşi, în baza Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3.633/2010 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare specială a Universităţii "Apollonia" din Iaşi, cu modificările ulterioare, avizat în şedinţa Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) din data de 27 iunie 2013, Universitatea "Apollonia" din Iaşi, instituţie de învăţământ superior particular, acreditată, din sistemul naţional de învăţământ, este monitorizată special începând cu data publicării Ordinului ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică nr. 5.533/2013 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare specială a Universităţii "Apollonia" din Iaşi în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la data de 30 septembrie 2014.
ART. 2
(1) Instituirea monitorizării speciale are drept scop asigurarea respectării standardelor legale de calitate, specifice învăţământului superior, privind întreaga activitate didactică, de cercetare ştiinţifică, financiară, administrativă, de finalizare a studiilor, de eliberare a actelor de studii, precum şi alte aspecte ce vizează şcolarizarea studenţilor.
(2) Monitorizarea specială este efectuată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), care, prin structurile sale de specialitate, comunică permanent cu Universitatea "Apollonia" din Iaşi.
(3) În procesul de monitorizare şi evaluare a activităţii, MEN colaborează atât cu ARACIS, cât şi cu alte instituţii de învăţământ superior acreditate, precum şi, după caz, cu alte organisme specializate ale statului.
ART. 3
(1) Universitatea "Apollonia" din Iaşi elaborează un plan de măsuri în vederea soluţionării observaţiilor ARACIS ce au vizat nerespectarea standardelor de calitate şi, implicit, acordarea calificativului "Lipsă de încredere" în Raportul final privind participarea ARACIS la monitorizarea specială a Universităţii "Apollonia" din Iaşi în baza Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3.633/2010, cu modificările ulterioare, avizat în şedinţa Consiliului ARACIS din data de 27 iunie 2013, precum şi a altor aspecte din activitatea instituţiei, pe care îl prezintă Ministerului Educaţiei Naţionale până la data de 1 decembrie 2013.
(2) Universitatea "Apollonia" din Iaşi, pe perioada monitorizării speciale, are obligaţia de a prezenta semestrial MEN rapoarte privind îndeplinirea planului de măsuri asumat.
(3) Aceste rapoarte conţin informaţii referitoare la:
a) evidenţa studenţilor înmatriculaţi pe specializări, forme de învăţământ şi locaţii geografice;
b) registrele matricole, cataloagele de examene, transferuri, exmatriculări;
c) planurile de învăţământ;
d) personalul didactic, statele de funcţii;
e) baza materială;
f) capacitatea instituţională, spaţiile de cazare;
g) alte aspecte din activitatea instituţiei;
h) evoluţia implementării planului de măsuri menţionat la alin. (1).
ART. 4
În perioada de monitorizare specială, Universitatea "Apollonia" din Iaşi:
1. poate organiza admiterea în anul I, cu respectarea numărului de locuri propus de ARACIS, numai la specializările/programele de studii autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate care îndeplinesc standardele legale de calitate, conform evaluării efectuate de ARACIS, la formele de învăţământ şi în locaţiile geografice înscrise în hotărârea Guvernului pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare, a structurii instituţiilor de învăţământ superior, a domeniilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, a locaţiilor geografice de desfăşurare, a numărului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, formă de învăţământ şi limbă de predare, precum şi a numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi, în vigoare la momentul organizării acestor examene de admitere;
2. poate organiza examene de finalizare a studiilor universitare de licenţă şi, după caz, a studiilor universitare de masterat, numai pentru absolvenţii proprii, în condiţiile legii.
ART. 5
(1) Comisiile pentru examenele de finalizare a studiilor universitare pentru specializările din domeniul de licenţă "Sănătate" sunt constituite din cadre didactice, respectiv profesori universitari şi conferenţiari universitari titulari ai specializărilor de profil, proveniţi din cadrul Universităţii "Apollonia" din Iaşi, precum şi de la următoarele instituţii de învăţământ superior de stat:
a) Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti;
b) Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi;
c) Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca;
d) Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara;
e) Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş;
f) Universitatea din Oradea.
(2) La solicitarea Direcţiei generale învăţământ superior (DGÎS) instituţiile de învăţământ superior nominalizate la alin. (1) desemnează câte 2 reprezentanţi care respectă condiţiile prevăzute la alin. (1) şi înaintează aceste propuneri către MEN până la data de 1 decembrie 2013.
(3) La examenele de finalizare a studiilor universitare participă, în calitate de observatori, 2 reprezentanţi ai MEN care supraveghează desfăşurarea acestor examene în conformitate cu prevederile legale şi elaborează, pe baza procesului-verbal al comisiei de finalizare a studiilor universitare, un raport pe care îl înaintează MEN - DGÎS.
(4) La examenele de finalizare a studiilor universitare pot participa cetăţenii români şi străini care fac dovada unui parcurs şcolar legal şi conform prevederilor Uniunii Europene referitoare la profesiile reglementate.
ART. 6
Examenele de finalizare a studiilor universitare pentru specializările din domeniul de licenţă "Ştiinţe ale comunicării" se pot organiza, cu respectarea reglementărilor legale ale ordinului ministrului educaţiei naţionale privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor în învăţământul superior, în vigoare pentru sesiunea respectivă, la următoarele instituţii de învăţământ superior de stat:
a) Universitatea din Bucureşti;
b) Universitatea "Transilvania" din Braşov;
c) Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca;
d) Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi;
e) Universitatea de Vest din Timişoara;
f) Universitatea din Craiova;
g) Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.
ART. 7
Universitatea "Apollonia" din Iaşi poartă întreaga responsabilitate privind şcolarizarea studenţilor români şi străini, verificarea documentelor din dosarele de înscriere la examenele de finalizare a studiilor, privind desfăşurarea procesului didactic, precum şi emiterea documentelor de şcolarizare.
ART. 8
Prevederile prezentului ordin se completează cu toate celelalte reglementări referitoare la desfăşurarea examenelor de finalizare a studiilor universitare prevăzute în ordinul ministrului educaţiei naţionale privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor în învăţământul superior, în vigoare pentru sesiunea respectivă.
ART. 9
(1) Comisia de monitorizare specială se deplasează ori de câte ori este nevoie la instituţia de învăţământ superior pentru a verifica conformitatea şi realitatea celor prezentate de către aceasta în rapoartele menţionate la art. 3 alin. (3).
(2) Comisia de monitorizare specială întocmeşte rapoarte ce prezintă stadiul îndeplinirii planului de măsuri elaborat de către Universitatea "Apollonia" din Iaşi, problematica menţionată în art. 3 alin. (1) şi (3), precum şi alte aspecte semnalate la faţa locului.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: