Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 5.357 din 31 octombrie 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind inscrierea la studii universitare de doctorat a cetatenilor straini incepand cu anul universitar 2005-2006
EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 5 ianuarie 2006
În temeiul art. 56, art. 61 alin. (1) şi (2), art. 71 alin. (1) şi (2), art. 73 alin. (2) şi (3), art. 92 alin. (4) şi al <>art. 114 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Ordonanţei Guvernului nr. 13/1993 privind modificarea cuantumului taxelor de şcolarizare, în valutã, a cetãţenilor din alte ţãri care studiazã pe cont propriu în România, aprobatã prin <>Legea nr. 102/1994 ,
având în vedere prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 288/1993 privind şcolarizarea în România a cetãţenilor din alte ţãri, republicatã,
luând în considerare dispoziţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strãinilor în România,
având în vedere dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 87/2005 privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învãţãmântul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar/universitar 2005-2006,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfãşurarea studiilor universitare de doctorat,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii,
ministrul educaţiei şi cercetãrii emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aprobã Normele metodologice privind înscrierea la studii universitare de doctorat a cetãţenilor strãini începând cu anul universitar 2005-2006.
ART. 2
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Direcţia generalã învãţãmânt superior, Direcţia generalã integrare europeanã şi programe comunitare, Direcţia generalã buget-finanţe, patrimoniu şi investiţii, Direcţia relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii şi instituţiile de învãţãmânt superior acreditate vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mircea Miclea
Bucureşti, 31 octombrie 2005.
Nr. 5.357.
ANEXĂ
NORME METODOLOGICE
privind înscrierea la studii universitare de doctorat a cetãţenilor strãini începând cu anul universitar 2005-2006
ART. 1
Cetãţenii strãini pot fi înscrişi la studii universitare de doctorat în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfãşurarea studiilor universitare de doctorat, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 288/1993 privind şcolarizarea în România a cetãţenilor din alte ţãri, republicatã, respectiv ale documentelor de colaborare culturalã internaţionalã la care România este parte.
ART. 2
În instituţiile de învãţãmânt superior acreditate care au primit, prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii, statutul de instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat (I.O.S.U.D.), pot fi înscrişi la studii universitare de doctorat şi cetãţeni ai altor state.
ART. 3
Înscrierea cetãţenilor strãini care au obţinut scrisoarea de acceptare de la Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii - Direcţia relaţii internaţionale se realizeazã cu respectarea Regulamentului de organizare şi desfãşurare a doctoratului propriu fiecãrei I.O.S.U.D.
ART. 4
(1) Admiterea candidaţilor cetãţeni strãini la studii universitare de doctorat, indiferent de forma de învãţãmânt în care se organizeazã, se face prin concurs organizat anual de I.O.S.U.D., de regulã înainte de începutul anului universitar.
(2) Fiecare I.O.S.U.D. va stabili excepţiile de la calendarul sesiunilor de admitere la studii universitare de doctorat.
ART. 5
(1) Cetãţenii strãini prevãzuţi la art. 1 trebuie sã prezinte la Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii - Direcţia relaţii internaţionale un dosar de studii în vederea eliberãrii scrisorii de acceptare, conform prevederilor <>art. 45 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strãinilor în România.
(2) Dosarele de studii prevãzute la alin. (1) vor cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele documente:
a) diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia - traducere legalizatã în limba românã sau într-o limbã de circulaţie internaţionalã -, vizatã de reprezentanţa diplomaticã a României din ţara emitentã, pentru candidaţii strãini proveniţi din state care nu au aderat la Convenţia cu privire la suprimarea supralegalizãrii actelor oficiale strãine, adoptatã la Haga la 5 octombrie 1961;
b) diploma de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior de lungã duratã şi foaia matricolã sau suplimentul de diplomã - traduceri legalizate în limba românã sau într-o limbã de circulaţie internaţionalã -, vizate de reprezentanţa diplomaticã a României din ţara emitentã, pentru candidaţii strãini proveniţi din state care nu au aderat la Convenţia cu privire la suprimarea supralegalizãrii actelor oficiale strãine, adoptatã la Haga la 5 octombrie 1961;
c) certificatul de absolvire a anului pregãtitor, certificatul de competenţã lingvisticã sau, dupã caz, acte de studii atestând absolvirea a cel puţin 4 ani de studii la o şcoalã cu predare în limba românã (în cazul în care studiile universitare de doctorat se desfãşoarã în limba românã);
d) certificatul de naştere, în copie legalizatã;
e) paşaportul, în copie legalizatã.
(3) Dispoziţia definitivã de înmatriculare a cetãţenilor strãini se emite de conducerea universitãţii numai dupã promovarea concursului de admitere la doctorat şi dupã primirea aprobãrii scrise din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii - Direcţia relaţii internaţionale.
ART. 6
(1) Taxele de şcolarizare pentru cetãţenii strãini înscrişi la doctorat sunt cele stipulate în <>Ordonanţa Guvernului nr. 13/1993 privind modificarea cuantumului taxelor de şcolarizare, în valutã, a cetãţenilor din alte ţãri care studiazã pe cont propriu în România, aprobatã prin <>Legea nr. 102/1994 , pentru respectivul domeniu de studiu şi se achitã anticipat dupã cum urmeazã:
- în cuantum echivalent cu 10 luni de studiu pentru forma cu frecvenţã; şi
- în cuantum echivalent cu 3 luni de studiu pentru forma fãrã frecvenţã.
(2) Pentru participarea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat se achitã echivalentul taxei pentru o lunã de studiu, prevãzutã în <>Ordonanţa Guvernului nr. 13/1993 , aprobatã prin <>Legea nr. 102/1994 , pentru respectivul domeniu de studiu.
(3) Pentru fiecare perioadã în care doctoranzii la forma fãrã frecvenţã se aflã în România, aceştia achitã taxele de şcolarizare pentru o lunã, cu condiţia ca aceastã perioadã sã nu depãşeascã 30 de zile calendaristice. În cazul în care se depãşeşte perioada de 30 de zile calendaristice, doctorandul va achita taxa pentru încã o lunã.
(4) Pentru perioadele compacte în care doctoranzii înscrişi la forma fãrã frecvenţã se aflã în România, aceştia vor achita integral taxele prevãzute pentru forma cu frecvenţã.
ART. 7
Cetãţenii strãini beneficiazã de calitatea de doctorand - şi, implicit, de drepturile decurgând din aceastã calitate (vizã de şedere în România) - numai pentru perioadele pentru care au achitat taxele aferente.
ART. 8
Cursurile pregãtitoare de limba românã sunt organizate în universitãţile specializate în predarea limbii române pentru strãini (centre de an pregãtitor). Taxele de şcolarizare pentru cursurile pregãtitoare de limba românã sunt aceleaşi cu cele prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 13/1993 , aprobatã prin <>Legea nr. 102/1994 , pentru respectivul domeniu de studiu.
ART. 9
Sunt exceptaţi de la susţinerea examenului de competenţã lingvisticã pentru o limbã de circulaţie internaţionalã cetãţenii strãini care provin din ţãri unde limba oficialã a statului este una de circulaţie internaţionalã.
ART. 10
Durata ciclului de studii universitare de doctorat este de 3 ani. În situaţii speciale durata poate fi prelungitã cu 1-2 ani, la propunerea conducerii I.O.S.U.D., de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii - Direcţia relaţii internaţionale. Cererile de prelungire se depun cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea duratei ciclului de studii universitare de doctorat.
ART. 11
Studiile universitare de doctorat se pot întrerupe din motive temeinice, cu aprobarea conducerii I.O.S.U.D. şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii. Perioadele de întrerupere cumulate nu pot depãşi 2 ani.
ART. 12
Pe perioadele de întrerupere cetãţenii strãini, bursieri ai statului român, nu beneficiazã de bursã pânã la reluarea studiilor universitare de doctorat.
ART. 13
În cazul în care un doctorand şcolarizat fãrã bursã, fãrã taxã sau ca bursier al statului român nu se încadreazã în durata ciclului de studii universitare de doctorat de 3 ani, partea trimiţãtoare îi poate acorda o nouã bursã sau un loc de studii fãrã bursã, fãrã taxã, cu o duratã de cel mult 2 ani. În cazul în care doctorandul nu va fi nominalizat de cãtre partea trimiţãtoare, acesta îşi va continua studiile pe cont propriu valutar.
ART. 14
În cazul bursierilor înscrişi la doctorat, forma fãrã frecvenţã, bursele nu se atribuie pe perioadele în care aceştia nu se aflã în România. Perioadele de acordare efectivã a bursei, însumate, nu pot depãşi 3 ani.
ART. 15
Cetãţenii strãini înscrişi la doctorat ca bursieri ai statului român beneficiazã de drepturile bãneşti de la data întocmirii la Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii - Direcţia relaţii internaţionale a ordinului de înmatriculare la I.O.S.U.D.
ART. 16
Cetãţenii strãini care urmeazã în paralel mai multe forme de învãţãmânt (de exemplu, rezidenţiat şi doctorat) pot beneficia de bursã numai la una dintre formele de învãţãmânt, conform opţiunii proprii.
ART. 17
Cetãţenii strãini aflaţi la doctorat pe cont propriu valutar şi care sunt ulterior nominalizaţi ca bursieri ai statului român beneficiazã de bursã de la data întocmirii la Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii a ordinului de înmatriculare, condiţionat de achitarea eventualelor debite faţã de I.O.S.U.D.
___________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: