Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.286 din 12 noiembrie 2004  privind aprobarea Regulamentului pentru imprumutul interbibliotecar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 5.286 din 12 noiembrie 2004 privind aprobarea Regulamentului pentru imprumutul interbibliotecar

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 35 din 11 ianuarie 2005
În temeiul art. 12 alin. (1) lit. f) şi al <>art. 62 lit. d) şi r) din Legea nr. 334/2002 privind bibliotecile, cu modificãrile ulterioare,
în baza <>art. 11 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 742/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Cultelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>art. 10 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 410/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii,

ministrul culturii şi cultelor şi ministrul educaţiei şi cercetãrii emit prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul pentru împrumutul interbibliotecar, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã orice alte dispoziţii contrare.
ART. 3
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul culturii şi cultelor,
Rãzvan Theodorescu

p. Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Radu Damian,
secretar de stat


ANEXĂ

REGULAMENT
pentru împrumutul interbibliotecar

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Împrumutul interbibliotecar este serviciul prin care o bibliotecã obţine de la o altã bibliotecã anumite documente inexistente în colecţiile proprii, în scopul asigurãrii dreptului fundamental al cetãţeanului la informaţie.
ART. 2
Împrumutul interbibliotecar este de tip intern, când se efectueazã între bibliotecile sistemului naţional de biblioteci, şi de tip internaţional, când se desfãşoarã între bibliotecile româneşti şi bibliotecile strãine.
ART. 3
Acordurile de împrumut se încheie între instituţia care împrumutã documentele, denumitã bibliotecã furnizoare, şi instituţia care primeşte sub formã de împrumut documentele, denumitã bibliotecã beneficiarã.
ART. 4
Bibliotecile de drept public din cadrul sistemului naţional de biblioteci au obligaţia de a coopera în vederea realizãrii împrumutului interbibliotecar.
ART. 5
Bibliotecile de drept public trebuie sã facã cunoscut utilizatorilor serviciul de împrumut interbibliotecar.
ART. 6
Biblioteca furnizoare este obligatã sã accepte împrumutul documentelor în condiţiile prezentului regulament.
ART. 7
Împrumutul între filialele aceleiaşi biblioteci de drept public sau de drept privat, chiar dacã acestea au gestiuni distincte, nu se considerã împrumut interbibliotecar.
ART. 8
(1) Împrumutul interbibliotecar cuprinde toate tipurile de documente, cu excepţia celor prevãzute la <>art. 3 din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a documentelor fragile sau voluminoase, precum şi a celor solicitate frecvent pentru lecturã în cadrul bibliotecii furnizoare.
(2) Biblioteca furnizoare decide în toate cazurile dacã documentul solicitat poate fi împrumutat.
ART. 9
(1) Biblioteca furnizoare poate transmite bibliotecii beneficiare copii de pe documentele exceptate de la împrumut în condiţiile art. 8, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) Costurile multiplicãrilor şi ale expediţiei se suportã de cãtre biblioteca beneficiarã, care devine proprietara acestor materiale, sau de cãtre utilizatori, dupã caz.
ART. 10
Perioada de împrumut se stabileşte de cãtre biblioteca furnizoare.
ART. 11
Conducerea bibliotecilor beneficiare, în cazul bibliotecilor de drept public cu personalitate juridicã, precum şi autoritatea tutelarã, în cazul bibliotecilor de drept public fãrã personalitate juridicã, rãspund direct de integritatea bunurilor culturale care fac obiectul împrumutului.

CAP. II
Metodologia împrumutului interbibliotecar

ART. 12
(1) Împrumutul se realizeazã pe baza cererii de împrumut intern sau de împrumut internaţional, care este un formular standardizat.
(2) Formularul de împrumut poate fi transmis prin scrisoare poştalã, fax sau poştã electronicã şi cuprinde urmãtoarele elemente:
a) denumirea bibliotecii beneficiare şi, dupã caz, codul atribuit acesteia de biblioteca furnizoare;
b) data transmiterii cererii;
c) adresa bibliotecii beneficiare, numãrul de telefon şi adresa de e-mail;
d) adresa bibliotecii furnizoare, numãrul de telefon şi adresa de e-mail;
e) semnãtura şi ştampila autoritãţii beneficiare;
f) data limitã pânã la care documentul este aşteptat;
g) cota documentului (dacã este posibil);
h) detalii bibliografice complete ale documentului solicitat;
i) menţionarea, dacã este posibil, a sursei de referinţã;
j) cerinţe speciale: microfilm, microfişã, ediţie în altã limbã etc.;
k) cerinţe de livrare - modalitãţi de expediţie: poştã, fax, transmisie electronicã;
l) plata.
(3) Pentru o publicaţie monograficã se completeazã urmãtoarele elemente:
a) autorul;
b) titlul;
c) ediţia;
d) locul de publicare;
e) editura;
f) data publicãrii;
g) colecţia/seria;
h) ISBN (dacã existã).
(4) Pentru o copie dintr-o publicaţie serialã se completeazã urmãtoarele elemente:
a) titlul serialului;
b) numãrul fasciculei;
c) pagini;
d) autorul articolului;
e) titlul articolului;
f) ISSN (dacã existã).
ART. 13
Cererea pentru împrumutul intern se realizeazã pe baza formularelor standardizate A, B şi C, cuprinse în anexa nr. 1 la prezentul regulament, dupã cum urmeazã:
a) formularul A se pãstreazã de cãtre biblioteca beneficiarã, iar formularele B şi C sunt transmise bibliotecii furnizoare;
b) formularul B însoţeşte publicaţia atât la împrumut, cât şi la restituire;
c) formularul C se pãstreazã de cãtre biblioteca furnizoare, ca justificare a împrumutului efectuat, şi poate fi folosit pentru înlocuirea la raft a documentului împrumutat; în caz de nelivrare a documentului, cele douã formulare se restituie bibliotecii beneficiare.
ART. 14
Cererea pentru împrumutul internaţional se realizeazã pe baza formularelor standardizate A, B, C şi D, cuprinse în anexa nr. 2 la prezentul regulament, dupã cum urmeazã:
a) formularul A se pãstreazã de cãtre biblioteca beneficiarã; formularele B, C şi D sunt transmise bibliotecii furnizoare;
b) formularul B însoţeşte publicaţia atât la împrumut, cât şi la restituire;
c) formularul C se foloseşte pentru înlocuirea la raft a documentului împrumutat;
d) formularul D are pe verso rubrici destinate înscrierii bibliotecilor în care cererea circulã pentru rezolvarea împrumutului;
e) formularul D este reţinut de cãtre biblioteca furnizoare ca dovadã a împrumutului efectuat, iar în caz de nelivrare se restituie bibliotecii beneficiare, împreunã cu formularele B şi C.
ART. 15
(1) Biblioteca furnizoare rãspunde la cererea de împrumut în interval de 7 zile calendaristice de la înregistrarea acesteia.
(2) Expedierea documentelor se face pe calea cea mai rapidã, asigurându-se conservarea şi securitatea acestora în timpul transportului.
(3) Perioada de împrumut a documentului este de minimum 20 de zile din momentul expedierii sau în funcţie de termenul fixat de cãtre biblioteca furnizoare.
(4) Biblioteca furnizoare îşi poate lua mãsuri de securitate prin asigurarea anumitor documente înainte de expedierea lor.
(5) Biblioteca furnizoare poate stabili respectarea altor cerinţe, în condiţiile legii.
ART. 16
(1) Biblioteca beneficiarã trebuie sã respecte urmãtoarele condiţii:
a) sã aplice mãsurile de protecţie a documentelor primite, cu respectarea condiţiilor de pãstrare cerute de biblioteca furnizoare;
b) consultarea documentelor împrumutate sã se facã numai în sala de lecturã;
c) restituirea documentelor împrumutate sã se facã la termenul stabilit de comun acord cu biblioteca furnizoare;
d) cererile de prelungire a perioadei de împrumut a documentelor sã se facã înainte de expirarea termenului stabilit; în cazul în care nu se primeşte nici un rãspuns de la biblioteca furnizoare, cererea se considerã aprobatã;
e) notificarea primirii sau restituirii unui document nu este necesarã decât la cererea bibliotecii furnizoare.
(2) Biblioteca beneficiarã rãspunde de orice pierdere sau deteriorare a documentului împrumutat, de la primirea pânã la restituirea acestuia.
ART. 17
(1) Împrumutul interbibliotecar intern se face cu titlu gratuit.
(2) În cazul în care volumul împrumuturilor interne este mare, biblioteca furnizoare poate percepe taxe, dupã ce valoarea acestora şi forma de platã au fost comunicate bibliotecii beneficiare.
(3) Împrumutul interbibliotecar internaţional se face cu titlu oneros, biblioteca furnizoare percepând taxe sub forma unei facturi, a cupoanelor rãspuns internaţional sau a cupoanelor internaţionale de platã IFLA.
(4) Cuantumul taxelor prevãzute la alin. (2) şi (3) se stabileşte de cãtre biblioteca furnizoare.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 18
(1) Bibliotecile care efectueazã servicii de împrumut interbibliotecar intern şi internaţional sunt obligate sã alcãtuiascã evidenţa împrumuturilor şi sã comunice organelor abilitate datele statistice respective.
(2) Biblioteca Naţionalã a României centralizeazã, la nivel naţional, statistica anualã a împrumutului interbibliotecar intern şi internaţional.
(3) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1





CERERE DE IMPRUMUT INTERBIBLIOTECAR │ Numarul cererii

FORMULARUL A │

──────────────────────────────┬────────────┴───────────────────────────────
Adresa bibliotecii furnizoare │ Data limita pana la care documentul
│ este asteptat
├────────────────────────────────────────────
│ Cota
├────────────────────────────────────────────
│ Imprumut [] Fotocopie [] Transmisie
│ electronica []
├────────────────────────────────────────────
│ Raspuns
*) ──────────────────────────────┴──┬─────────────────────────────────────────
Carti: Autor, titlu - Publicatii │┌─┐ Volum/fascicol inexistent in
seriale: Titlu, titlul si autorul│└─┘ colectii
articolului │
│┌─┐ Inexistent in catalogul bibliotecii
│└─┘ noastre

│┌─┐ Indisponibil pentru imprumut
│└─┘
Loc de │
publicare Editura │┌─┐ Indisponibil. Reveniti cu o noua
──┬────┬───┬──────┬───────────────┤└─┘ cerere dupa data de ............
An│Vol.│Nr.│Pagini│ISBN/ISSN │
│ │ │ │ │┌─┐ Data restituirii ...............
──┴────┴─┬─┴──────┴───────────────┤└─┘
Editie │ Sursa │
│ bibliografica │┌─┐ Documentul va fi consultat numai
│ │└─┘ in sala de lectura
──────────┴────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐ |
│ Adresa bibliotecii │ |
│ beneficiare │ ├───────────────────────────────────────
│ │ | Declaram ca aceasta publicatie nu va
│ │ | fi utilizata decat pentru cercetare
│ │ | si studiu
│ │ |
│ │ |
│ │ |
│ │ | Semnatura
└───────────────────────────────┘ |
|
|
| Data
|
|

NOTA:
*) Trimiteti formularele B si C bibliotecii furnizoare.
Retineti formularul A.





CERERE DE IMPRUMUT INTERBIBLIOTECAR │ Numarul cererii

FORMULARUL B │

──────────────────────────────┬────────────┴───────────────────────────────
Adresa bibliotecii furnizoare │ Data limita pana la care documentul
│ este asteptat
├────────────────────────────────────────────
│ Cota
├────────────────────────────────────────────
│ Imprumut [] Fotocopie [] Transmisie
│ electronica []
├────────────────────────────────────────────
│ Raspuns
*) ──────────────────────────────┴──┬─────────────────────────────────────────
Carti: Autor, titlu - Publicatii │┌─┐ Volum/fascicol inexistent in
seriale: Titlu, titlul si autorul│└─┘ colectii
articolului │
│┌─┐ Inexistent in catalogul bibliotecii
│└─┘ noastre

│┌─┐ Indisponibil pentru imprumut
│└─┘
Loc de │
publicare Editura │┌─┐ Indisponibil. Reveniti cu o noua
──┬────┬───┬──────┬───────────────┤└─┘ cerere dupa data de ............
An│Vol.│Nr.│Pagini│ISBN/ISSN │
│ │ │ │ │┌─┐ Data restituirii ...............
──┴────┴─┬─┴──────┴───────────────┤└─┘
Editie │ Sursa │
│ bibliografica │┌─┐ Documentul va fi consultat numai
│ │└─┘ in sala de lectura
──────────┴────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐ |
│ Adresa bibliotecii │ |
│ beneficiare │ ├───────────────────────────────────────
│ │ | Declaram ca aceasta publicatie nu va
│ │ | fi utilizata decat pentru cercetare
│ │ | si studiu
│ │ |
│ │ |
│ │ |
│ │ | Semnatura
└───────────────────────────────┘ |
|
|
| Data
|
|

NOTA:
*) Trimiteti formularele B si C bibliotecii furnizoare.
Retineti formularul A.





CERERE DE IMPRUMUT INTERBIBLIOTECAR │ Numarul cererii

FORMULARUL C │

──────────────────────────────┬────────────┴───────────────────────────────
Adresa bibliotecii furnizoare │ Data limita pana la care documentul
│ este asteptat
├────────────────────────────────────────────
│ Cota
├────────────────────────────────────────────
│ Imprumut [] Fotocopie [] Transmisie
│ electronica []
├────────────────────────────────────────────
│ Raspuns
*) ──────────────────────────────┴──┬──────────────────────────────────────────
Carti: Autor, titlu - Publicatii │┌─┐ Volum/fascicol inexistent in
seriale: Titlu, titlul si autorul│└─┘ colectii
articolului │
│┌─┐ Inexistent in catalogul bibliotecii
│└─┘ noastre

│┌─┐ Indisponibil pentru imprumut
│└─┘
Loc de │
publicare Editura │┌─┐ Indisponibil. Reveniti cu o noua
──┬────┬───┬──────┬───────────────┤└─┘ cerere dupa data de ............
An│Vol.│Nr.│Pagini│ISBN/ISSN │
│ │ │ │ │┌─┐ Data restituirii ...............
──┴────┴─┬─┴──────┴───────────────┤└─┘
Editie │ Sursa │
│ bibliografica │┌─┐ Documentul va fi consultat numai
│ │└─┘ in sala de lectura
──────────┴────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐ |
│ Adresa bibliotecii │ |
│ beneficiare │ ├───────────────────────────────────────
│ │ | Declaram ca aceasta publicatie nu va
│ │ | fi utilizata decat pentru cercetare
│ │ | si studiu
│ │ |
│ │ |
│ │ |
│ │ | Semnatura
└───────────────────────────────┘ |
|
|
| Data
|
|

NOTA:
*) Trimiteti formularele B si C bibliotecii furnizoare.
Retineti formularul A.



ANEXA 2

NOTA(CTCE)
Anexa nr. 2 este publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 35 din 11 ianuarie 2005, pag. 14-16. - (A se vedea imaginea asociata.)

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016