Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 5.124 din 21 decembrie 1999 privind examenul de finalizare a studiilor in invatamantul superior de scurta si lunga durata
EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 9 din 12 ianuarie 2000
Pentru învãţãmântul superior de scurta durata <>art. 63 alin. (2) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, prevede: "Studiile în învãţãmântul universitar de scurta durata se încheie cu examen de absolvire, organizat pe baza criteriilor elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi a unei metodologii stabilite de senatele universitare. Absolvenţii primesc diplome în care se specifica domeniul specializãrii dobândite."
Pentru învãţãmântul superior de lungã durata <>art. 67 alin. (2) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, prevede: "Studiile în învãţãmântul universitar de lungã durata se încheie cu examen de licenta sau de diploma. Criteriile generale de organizare a examenului de licenta şi de diploma se stabilesc de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar conţinutul acestora şi criteriile specifice, de cãtre senatele universitare."
În conformitate cu art. 67 alin. (6) din aceeaşi lege, "Studiile în învãţãmântul universitar cu o durata mai mare de 4 ani se încheie, dupã caz, cu examen de diploma".
În temeiul art. 63 alin. (2) şi al <>art. 67 alin. (2) şi (6) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, ministrul educaţiei naţionale emite prezentul ordin.
1. Examenele de absolvire/de licenta/de diploma se organizeazã numai de instituţiile de învãţãmânt superior acreditate în condiţiile legii şi numai pentru specializãrile acreditate de Consiliul Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare (C.N.E.A.A.). Aceste examene se organizeazã şi se desfãşoarã potrivit prezentelor criterii generale şi metodologiei elaborate de senatele universitare ale instituţiilor respective.
2. Instituţiile de învãţãmânt superior acreditate organizeazã examene de absolvire/de licenta/de diploma la specializãrile acreditate de C.N.E.A.A. pentru:
a) absolvenţii proprii de la specializãrile acreditate;
b) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior acreditate, proveniţi de la specializãrile care au fost autorizate de C.N.E.A.A. sa funcţioneze provizoriu;
c) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior neacreditate, proveniţi de la specializãrile care au fost acreditate sau autorizate de C.N.E.A.A. sa funcţioneze provizoriu;
d) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior acreditate sau neacreditate, proveniţi de la specializãrile care nu au fost autorizate sa funcţioneze provizoriu, cu condiţia ca aceştia sa fi promovat examenul de selecţie susţinut la instituţiile la care au fost arondate de Ministerul Educaţiei Naţionale, în baza recomandarii C.N.E.A.A.
3. Candidaţii la examenul de absolvire/de licenta/de diploma, care provin de la o instituţie de învãţãmânt superior ce nu este abilitata sa organizeze un astfel de examen, pot opta pentru oricare dintre instituţiile acreditate care organizeazã examen de absolvire/de licenta/de diploma.
4. Înscrierea candidaţilor la instituţiile acreditate care organizeazã examene de absolvire/de licenta/de diploma se face de cãtre universitatea solicitanta în cauza, conform opţiunii individuale a candidaţilor, cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea examenului. Rectoratul universitatii solicitante tine evidenta prezentãrii la examenul de licenta a studenţilor proprii şi asigura respectarea prevederilor legale. Dosarele de înscriere se pregãtesc conform reglementãrilor universitatilor care organizeazã examene de finalizare a studiilor universitare. Aceste universitãţi stabilesc şi anunta public taxele de examinare, conform prevederilor legale. Instituţia care organizeazã examene de absolvire/de licenta/de diploma are obligaţia sa informeze în scris instituţiile de la care au provenit candidaţii despre rezultatele obţinute de aceştia.
5. Absolvenţii care nu au susţinut sau nu au promovat examenul de absolvire/de licenta/de diploma se pot înscrie într-o sesiune ulterioara, în vederea sustinerii acestuia, la aceeaşi instituţie sau la o alta instituţie pentru specializarea respectiva. Este de competenta senatelor universitatilor acreditate de a decide asupra recunoaşterii probelor promovate în sesiunile anterioare.
6. Instituţia de învãţãmânt superior care organizeazã examene de absolvire/de licenta/de diploma are urmãtoarele obligaţii:
a) sa informeze candidaţii prin broşuri tipãrite, precum şi pe alte cai (afişare, pagini web, pliante etc.), pana la data de 15 aprilie a fiecãrui an începând cu anul 2000, despre condiţiile de înscriere, despre conţinut (tematica, bibliografie etc.) şi, respectiv, despre modalitãţile de sustinere a probelor;
b) sa organizeze sesiuni şi, respectiv, probe comune pentru studenţii proprii şi pentru studenţii care provin din alte universitãţi;
c) sa asigure standardele academice specifice examenelor de absolvire/de licenta/de diploma.
7. Examenul de absolvire/de licenta/de diploma are doua componente de baza, cu notare distinctã:
a) evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate pentru domeniul respectiv de pregãtire;
b) susţinerea lucrãrii/proiectului de diploma.
Pentru învãţãmântul superior medico-farmaceutic uman componenta prevãzutã la lit. a) se organizeazã sub forma unui examen naţional, conform Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 5.115 din 20 decembrie 1999 .
8. Structura, conţinutul şi organizarea examenului de absolvire/de licenta/de diploma se stabilesc de senatele universitare, la propunerea facultãţilor. Pentru domeniul medico-farmaceutic uman componenta prevãzutã la pct. 7 lit. a) se va stabili de Comisia nationala pentru licenta în învãţãmântul superior medico-farmaceutic uman, conform Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 5.115/1999 .
9. Examenul de diploma se organizeazã pentru specializãrile din urmãtoarele domenii: ştiinţe inginereşti, arhitectura, ştiinţe agricole şi silvice. Pentru toate celelalte specializãri se organizeazã examen de licenta.
10. Scopul examenelor este de a evalua capacitatea absolvenţilor de integrare a cunoştinţelor obţinute pe parcursul facultãţii şi de adaptare a acestora la procesul cognitiv din domeniul respectiv. În cadrul procesului de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate nu se vor repeta integral examenele de an susţinute.
11. Scopul lucrãrii/proiectului de diploma este de a evalua capacitatea absolvenţilor de a procesa cunoştinţele în condiţii de rezolvare a unor probleme specifice domeniului de pregãtire sau de realizare a unor studii de caz.
12. Candidaţii la examenul de licenta/de diploma prezintã la înscriere un certificat de competenta lingvistica pentru comunicarea de specialitate într-o limba de larga circulaţie internationala, eliberat fie de catedrele de profil din instituţia de învãţãmânt superior de la care aceştia provin, fie de o alta instituţie specializatã, recunoscuta de universitatea de origine.
13. Examenul de absolvire/de licenta/de diploma poate fi repetat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu suportarea de cãtre candidat a cheltuielilor aferente.
14. În fiecare an universitar examenul de finalizare a studiilor se organizeazã în doua sesiuni, stabilite de senatul universitar o data cu aprobarea structurii anului universitar, şi se aduce la cunostinta candidaţilor cu cel puţin 6 (şase) luni înainte de programarea primei sesiuni.
15. Numãrul comisiilor pentru examenul de finalizare a studiilor şi componenta nominalã a acestora se stabilesc prin decizie a rectorului instituţiei de învãţãmânt superior organizatoare, la propunerea comisiilor facultãţilor sau a colegiilor universitare.
16. În cazuri excepţionale examenul de absolvire/de licenta/de diploma se poate organiza şi în cadrul instituţiei de învãţãmânt superior de stat sau particulare de la care provin candidaţii, prin deplasarea comisiei de examinare. Decizia în legatura cu aceasta posibilitate este de competenta rectorului instituţiei de învãţãmânt superior acreditate organizatoare, care trebuie sa stabileascã toate mãsurile necesare în vederea organizãrii, desfãşurãrii şi finalizarii examenului respectiv, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
17. La susţinerea de cãtre absolvenţi a lucrãrii/proiectului de diploma participa ca invitat conducãtorul ştiinţific al lucrãrii/proiectului.
18. Media probelor examenului de absolvire/de licenta/de diploma se obţine pe baza metodologiei elaborate şi aprobate de senatul universitatii care organizeazã examenul. Media minima de promovare a examenului de absolvire/de licenta/de diploma este 6, în condiţiile în care fiecare proba trebuie trecutã cu cel puţin nota 5. Nu se calculeazã media generalã de absolvire.
19. Afişarea rezultatelor examenelor finale se face la sediul facultãţilor organizatoare, cu menţionarea datei şi a orei de afişare.
20. Soluţionarea contestaţiilor privind examenul de absolvire/de licenta/de diploma este de competenta senatelor instituţiilor de învãţãmânt superior care au organizat examenul. Eventualele contestaţii în legatura cu rezultatele examenelor finale se depun la secretariatele facultãţilor în termen de 24 de ore de la comunicarea rezultatelor şi se rezolva în timp de 72 de ore de cãtre cadrele didactice din comisia de specialitate a examenului care nu au participat la corectarea iniţialã a lucrãrii. Rezultatul rezolvarii contestaţiei rãmâne definitiv.
21. Absolvenţilor învãţãmântului superior de scurta durata care au promovat examenul de absolvire li se elibereazã Diploma de absolvire. Celor care nu au promovat examenul de absolvire li se elibereazã, la cerere, Certificatul de studii universitare de scurta durata.
22. Absolvenţilor învãţãmântului superior de lungã durata care au promovat examenul de licenta li se elibereazã Diploma de licenta; celor care nu au promovat examenul de licenta li se elibereazã, la cerere, Certificatul de studii universitare de lungã durata.
23. Absolvenţilor învãţãmântului superior de lungã durata care au promovat examenul de diploma li se elibereazã Diploma de inginer sau Diploma de arhitect, iar celor care nu au promovat examenul de diploma li se elibereazã, la cerere, Certificatul de studii universitare de lungã durata.
24. Diplomele eliberate de instituţia de învãţãmânt superior care organizeazã examenul de finalizare a studiilor vor fi însoţite de:
a) foaia matricola eliberata de instituţia de învãţãmânt superior absolvitã;
b) anexa care conţine rezultatele obţinute la examenul de absolvire/de licenta/de diploma şi care este eliberata de instituţia de învãţãmânt superior care organizeazã examenul.
25. Certificatele de studii se elibereazã numai pentru specializãrile care au autorizaţie de funcţionare provizorie sau de acreditare. Pentru absolvenţii instituţiilor neautorizate foaia matricola eliberata de instituţia absolvitã şi adeverinta prin care se atesta promovarea integrala a examenelor de selecţie, eliberata de instituţia de învãţãmânt superior care a organizat un astfel de examen, sunt echivalente cu certificatul de studii.
26. Se recomanda ca instituţia de învãţãmânt superior de stat sau particularã, autorizata sa funcţioneze provizoriu, ai carei studenţi urmeazã sa susţinã examenul de absolvire/de licenta/de diploma, şi instituţia de învãţãmânt superior organizatoare, sa încheie un protocol de colaborare pentru a asigura condiţii optime de pregãtire a candidaţilor în vederea sustinerii examenului de finalizare a studiilor, cum ar fi accesul la biblioteci, participarea la cursuri de pregãtire etc., precum şi pentru a conveni termenii financiari ai prestaţiei de servicii între instituţiile de învãţãmânt superior.
27. Aceste criterii se aplica începând cu examenele de finalizare a studiilor corespunzãtoare anului universitar 1999/2000.
28. Aceste criterii sunt valabile şi pentru absolvenţii promotiilor anterioare care nu şi-au finalizat studiile pana la emiterea acestui ordin.
29. Aceste criterii se aplica în mod nediscriminatoriu atât pentru studenţii propriei universitãţi care organizeazã examenul de finalizare a studiilor, cat şi pentru studenţii proveniţi de la alte universitãţi de stat sau particulare, de la specializãri autorizate.
30. Dispoziţiile anterioare privind examenul de finalizare a studiilor în învãţãmântul superior de scurta şi de lungã durata, cuprinse în <>Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5.134 din 3 decembrie 1998 şi în <>Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.509 din 25 martie 1999 , se abroga.
Ministrul educaţiei naţionale,
Andrei Marga
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: