Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 498 din 27 decembrie 2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind unele masuri de protectie in ceea ce priveste comertul cu anumite tipuri de deseuri animale provenite de la mamifere
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 123 din 15 februarie 2002
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor,
în temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 146.516 din 17 decembrie 2001, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte comerţul cu anumite tipuri de deşeuri animale provenite de la mamifere, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 10 zile de la data publicãrii lui.
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte
comerţul cu anumite tipuri de deşeuri animale provenite de la mamifere
ART. 1
(1) Administraţia veterinara centrala a României nu va trimite statelor membre ale Uniunii Europene sau ţãrilor terţe deşeuri animale prelucrate, provenite de la mamifere, care cad sub incidenta Normei sanitare veterinare cu privire la mãsurile care se aplica prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile, care nu au fost prelucrate în conformitate cu parametrii stabiliţi de normele sanitare veterinare.
(2) Administraţia veterinara centrala a României se asigura ca deşeurile animale provenite de la mamifere, care cad sub incidenta Normei sanitare veterinare cu privire la mãsurile care se aplica prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile, care nu au fost prelucrate în conformitate cu parametrii stabiliţi de normele sanitare veterinare, nu pot intra în lantul furajer.
(3) Interdicţia formulatã la alin. (1) şi (2) nu se va aplica produselor enumerate la art. 1 alin. (3) din Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile care se aplica prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile.
ART. 2
(1) În vederea comerţului cu proteina animala procesata, destinatã consumului animal, documentul comercial trebuie sa fie conform cu modelul stabilit în anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) În vederea comerţului cu proteina animala prelucrata, provenitã de la mamifere, destinatã consumului animal, prelucrata conform parametrilor stabiliţi de Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile care se aplica prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile, cu excepţia amestecurilor şi a produselor enumerate la art. 1 alin. (3) din aceeaşi norma sanitarã veterinara, documentul oficial trebuie sa fie conform cu modelul stabilit în anexa nr. 1 şi trebuie sa fie însoţit de o declaraţie oficialã, conform anexei nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 3
Administraţia veterinara centrala a României va notifica statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene, într-un interval de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare, lista cuprinzând unitãţile aprobate pentru prelucrarea deşeurilor animale provenite de la mamifere, care funcţioneazã conform condiţiilor formulate în Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile care se aplica prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile. Orice modificare a listei va fi imediat anunţatã statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene.
ART. 4
(1) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) şi fãrã a se aduce atingere prevederilor art. 1 alin. (3) din Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile care se aplica prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile, administraţia veterinara centrala a României poate trimite statelor membre ale Uniunii Europene deşeuri animale procesate, provenite de la mamifere şi care nu au fost prelucrate în conformitate cu parametrii stabiliţi de norma sanitarã veterinara menţionatã mai sus:
a) pentru incinerare sau folosire drept combustibil; sau
b) pentru a fi supuse unor prelucrari ulterioare printr-un proces care sa întruneascã parametrii stabiliţi de Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile care se aplica prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile.
(2) Derogarea prevãzutã la alin. (1) se va aplica doar dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) statul membru al Uniunii Europene de destinaţie a autorizat primirea materialului;
b) materialul trebuie:
1. în cazul în care este destinat incinerarii sau folosirii drept combustibil, sa fie însoţit de un certificat oficial, conform anexei nr. 3 la prezenta norma sanitarã veterinara, iar menţiunea "A nu se folosi ca furaj - Doar pentru incinerare sau folosire drept combustibil" trebuie sa apara clar pe containere, în limba romana şi în limbile statelor membre de destinaţie ori de tranzit; sau
2. în cazul în care este destinat unor prelucrari ulterioare, sa fie însoţit de un certificat oficial, conform anexei nr. 4 la prezenta norma sanitarã veterinara, iar menţiunea "A nu se folosi ca furaj - Doar pentru prelucrare ulterioara" trebuie sa apara clar pe containere, în limba romana şi în limbile statelor membre de destinaţie şi de tranzit;
c) materialul trebuie sa fie transportat în containere sau vehicule acoperite şi sigilate, astfel încât sa se previnã pierderile şi sa fie expediat direct cãtre locul de incinerare sau de ardere drept combustibil sau la unitatea de ecarisare;
d) administraţia veterinara centrala a României trebuie sa informeze Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene cu privire la lista cuprinzând unitãţile de incinerare şi centralele electrice autorizate sa primeascã acest material în temeiul prezentului articol;
e) materialul trebuie sa fie livrat doar la unitãţile enumerate în listele prevãzute la lit. d) şi la art. 3;
f) administraţia veterinara centrala a României trebuie sa informeze autoritatea veterinara competenta a statului membru de la locul de destinaţie, prin intermediul sistemului ANIMO, despre fiecare lot expediat. Mesajul ANIMO trebuie sa conţinã, dupã caz, menţiunea "A nu se folosi ca furaj - Doar pentru incinerare sau folosire drept combustibil" ori "A nu se folosi ca furaj - Doar pentru prelucrare ulterioara";
g) statul membru de destinaţie trebuie sa informeze prin sistemul ANIMO autoritatea veterinara competenta de la locul de origine cu privire la sosirea fiecãrui lot;
h) statul membru de destinaţie trebuie sa se asigure ca unitãţile desemnate de pe teritoriul sau folosesc lotul doar în scopurile prevãzute la alin. (1) şi ca pãstreazã o evidenta completa care sa dovedeascã respectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 5
(1) Administraţia veterinara centrala a României poate adopta acte legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Administraţia veterinara centrala a României va lua mãsurile administrative sau penale necesare pentru a pedepsi orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Administraţia veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga total ori parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci când administraţia veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
-----------------------------
DOCUMENT COMERCIAL
pentru proteina animala procesata, destinatã consumului animal, şi produsele
ce conţin aceasta proteina, inclusiv
amestecurile, destinate comerţului dintre România
şi statele membre ale Uniunii Europene
Statul membru de destinaţie ..............................................
Numãrul documentului comercial ...........................................
Statul de origine ........................................................
I. Identificarea proteinei sau a produsului
Natura proteinei sau a produsului ........................................
Proteina sau produs obţinut din materie prima provenitã de la specia .....
Natura ambalajului .......................................................
Numãrul ambalajelor*1) ...................................................
Greutatea neta ...........................................................
II. Originea proteinei sau a produsului
Adresa unitãţii ..........................................................
Numãrul de aprobare veterinara al unitãţii producãtoare a proteinei ......
..........................................................................
III. Destinaţia proteinei sau a produsului
Proteina sau produsul este trimis de la ...................................
(locul de încãrcare)
la ........................................................................
(locul de destinaţie)
cu urmãtoarele mijloace de transport:
Tipul .....................................................................
Numãrul de înmatriculare sau numele vasului ...............................
Numele şi adresa producãtorului ...........................................
...........................................................................
Numele şi adresa destinatarului ...........................................
...........................................................................
IV. Atestarea
Subsemnatul declar ca:
1. proteina sau produsul descris mai sus conţine:
a) proteina animala procesata, destinatã consumului animal, care a fost prelucrata într-o unitate aprobatã şi a fost incalzita:
1. în cazul proteinei provenite de la mamifere, excluzând produsele enumerate la art. 1 alin. (3) din Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile care se aplica prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile, la cel puţin 133°C în toatã masa sa pentru minimum 20 de minute la presiunea de 3 bari, cu o mãrime a particulei înainte de prelucrare de maximum 50 mm*2);
2. în cazul proteinei care nu provine de la mamifere, obţinutã din materiale de risc crescut, conform sistemului menţionat mai sus sau sistemului stabilit la cap. ........*3) din Norma sanitarã veterinara privind aprobarea sistemelor de tratament termic alternativ pentru prelucrarea materialelor cu risc crescut;
şi/sau
b) proteina animala procesata, destinatã consumului animal, la care se face referire în art. 1 alin. (3) din Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile care se aplica unor deşeuri animale în vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile*4);
şi/sau
c) proteina procesata care nu provine de la mamifere, derivata din materiale de risc scãzut*4);
2. proteina sau produsul descris mai sus:
a) a fost obţinutã folosindu-se proteina provenitã de la rumegatoare*4);
b) a fost obţinutã fãrã a se folosi proteina provenitã de la rumegatoare*4).
Întocmit la ........., în data de ........................................
..........................................................................
(semnatura proprietarului unitãţii sau a reprezentantului sau)
------------------
*1) Neaplicabil pentru transporturile în vrac.
*2) Se bifeaza, dupã caz.
*3) Se indica capitolul.
*4) Se bifeaza, dupã caz.
ANEXA 2
--------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------
DECLARAŢIE OFICIALĂ
pentru proteina animala procesata, provenitã de la mamifere, excluzând
amestecurile şi produsele enumerate la art. 1 alin. (3)
din Norma sanitarã veterinara cu privire
la mãsurile care se aplica prelucrãrii unor deşeuri animale în
vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile
Document comercial nr.*1) ...............................................
DECLARAŢIE
Numãrul declaraţiei .....................................................
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific faptul ca unitatea*2) ............... este aprobatã, aplica standardele de prelucrare stabilite în anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile care se aplica prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei contra encefalopatiilor spongiforme transmisibile şi a fost aprobatã conform procedurilor stabilite în anexa nr. 3 la norma sanitarã veterinara menţionatã.
Întocmitã la ..............., în data de ....................
(locul) (data)
..........................................
(semnatura medicului veterinar oficial*3))
ştampila*3)
..........................................
(numele cu majuscule, titlul şi funcţia)
-------------
*1) Se completeazã de proprietarul unitãţii sau de reprezentantul sau.
*2) Adresa şi numãrul de aprobare veterinara ale unitãţii.
*3) Semnatura şi ştampila trebuie sa fie într-o culoare diferita de restul documentului.
ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------
CERTIFICAT OFICIAL
pentru proteina animala procesata,
provenitã de la mamifere, care nu a fost prelucrata
în conformitate cu parametrii stabiliţi
în anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara
cu privire la mãsurile care se aplica
prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei
contra encefalopatiilor spongiforme
transmisibile şi care este destinatã incinerarii
sau folosirii drept combustibil într-un stat membru
Statul membru de destinaţie ...............................................
Numãrul de referinta al certificatului de sãnãtate ........................
Statul de origine .........................................................
Ministerul responsabil ....................................................
Departamentul de certificare ..............................................
I. Identificarea lotului
Natura ambalajului ........................................................
Numãrul ambalajelor*1) ....................................................
Greutatea neta ............................................................
II. Originea lotului
Adresa unitãţii ...........................................................
...........................................................................
III. Destinaţia lotului
Deşeurile animale provenite de la mamifere sunt trimise de la ...........
(locul de încãrcare)
la ......................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
cu urmãtoarele mijloace de transport:
Tipul ...................................................................
Numãrul de înmatriculare sau numele vasului .............................
Numãrul sigiliului ......................................................
Numele şi adresa expeditorului ..........................................
Numele şi adresa destinatarului .........................................
IV. Atestare
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific faptul ca produsul descris mai sus conţine proteina animala provenitã de la mamifere, care nu a fost prelucrata în conformitate cu parametrii stabiliţi, care nu poate fi folositã în alte scopuri decât incinerarea sau folosirea drept combustibil şi care îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
Întocmit la ..............., în data de .....................
(locul) (data)
........................................
(semnatura medicului veterinar oficial*2))
ştampila*2)
........................................
(numele cu majuscule, titlul şi funcţia)
--------------
*1) Neaplicabil pentru transporturile în vrac.
*2) Semnatura şi ştampila trebuie sa fie într-o culoare diferita de restul documentului.
ANEXA 4
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------
CERTIFICAT OFICIAL
pentru proteina animala procesata,
provenitã de la mamifere, care nu a fost prelucrata
în conformitate cu parametrii stabiliţi
în anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara
cu privire la mãsurile care se aplica
prelucrãrii unor deşeuri animale în vederea protecţiei
contra encefalopatiilor spongiforme
transmisibile şi care este destinatã prelucrãrii ulterioare
într-un stat membru al Uniunii Europene
Statul membru de destinaţie .............................................
Numãrul de referinta al certificatului de sãnãtate ......................
Statul de origine .......................................................
Ministerul responsabil ..................................................
Departamentul de certificare ............................................
I. Identificarea lotului
Natura ambalajului ......................................................
Numãrul ambalajelor*1) ..................................................
Greutatea neta ..........................................................
II. Originea lotului
Adresa unitãţii .........................................................
III. Destinaţia lotului
Deşeurile animale provenite de la mamifere sunt trimise de la .............
(locul de încãrcare)
la .......................................................................
(ţara şi locul de destinaţie)
cu urmãtoarele mijloace de transport:
Tipul ....................................................................
Numãrul de înmatriculare sau numele vasului ..............................
Numãrul sigiliului .......................................................
Numele şi adresa expeditorului ...........................................
..........................................................................
Numele şi adresa destinatarului ..........................................
..........................................................................
IV. Atestare
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific faptul ca produsul descris mai sus conţine proteina animala provenitã de la mamifere, care nu a fost prelucrata în conformitate cu parametrii stabiliţi, care este destinatã prelucrãrii ulterioare printr-un proces care întruneşte aceşti parametri şi care îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
Întocmit la ................, în data de ..................
(locul) (data)
.........................................
(semnatura medicului veterinar oficial*2))
ştampila*2)
.........................................
(numele cu majuscule, titlul şi funcţia)
---------------
*1) Neaplicabil pentru transporturile în vrac.
*2) Semnatura şi ştampila trebuie sa fie într-o culoare diferita de restul documentului.
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: