Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, în temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vazand Referatul de aprobare nr. 146.511 din 17 decembrie 2001, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, emite urmãtorul ordin: ART. 1 Se aproba Norma sanitarã veterinara privind aprobarea sistemelor de tratament termic alternativ pentru prelucrarea materialelor cu grad ridicat de risc, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin. ART. 2 Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. ART. 3 Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin. ART. 4 Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii lui. Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, Ilie Sarbu ANEXA 1 NORMA SANITARĂ VETERINARA privind aprobarea sistemelor de tratament termic alternativ pentru prelucrarea materialelor cu grad ridicat de risc CAP. 1 Dispoziţii generale ART. 1 Fabricile de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc, care utilizeazã un sistem sau o combinatie de sisteme descrise în prezenta norma sanitarã veterinara, pot fi aprobate de autoritatea competenta, cu condiţia ca ele sa întruneascã termenii şi condiţiile legislaţiei comunitare specifice şi atunci când s-a demonstrat autoritãţii competente ca produsul final a fost prelevat zilnic, în cursul unei perioade de o luna, conform standardelor microbiologice stabilite în legislaţia comunitara specifica. ART. 2 Detalii ale punctelor critice de control, în baza cãrora fiecare fabrica se conformeazã în mod satisfãcãtor standardelor microbiologice, vor fi înregistrate şi pãstrate astfel încât proprietarul, operatorul sau reprezentantul sau şi, dacã este cazul, autoritatea competenta sa poatã monitoriza funcţionarea fabricii. Informaţiile care trebuie înregistrate şi monitorizate vor include mãrimea particulei, temperatura critica şi, dacã este cazul, timpul total, graficul presiunii, ritmul de alimentare cu materie prima şi rata de reciclare a grasimii. Aceste informaţii vor fi furnizate Comisiei Europene la cerere. ART. 3 În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin: a) grasime naturala - grasimea care este prezenta în mod firesc în majoritatea materiilor prime. Poate fi o cantitate mica de seu prelucrat reciclat, pentru a ajuta uscarea, dar trebuie menţinut efectul minim asupra timpului de persistenta a particulelor prin sistem; b) grasime adãugatã - cantitãţi apreciabile de seu care sunt adãugate la materia prima anterior fazei de sterilizare. Rapoartele de seu: materie prima de 0,5:1 pana la 5:1 se folosesc în mod obişnuit. Variatia în rapoartele de reciclare a grasimii poate afecta timpul de persistenta a materiei prime şi parametrii stabiliţi; c) materiale degresate - materia prima este pregatita pentru degresare prin coagulare termica urmatã de presare mecanicã. Reziduul proteic cu conţinut scãzut de grasime este ulterior uscat şi sterilizat; d) separare - separarea iniţialã sau presepararea grasimii de materialele deshidratate şi sterilizate. Aceasta se poate efectua prin scurgere sau prin centrifugare; e) producţia de fãina - include în general presarea materiilor separate, pentru a produce o turta, cu excepţia sistemelor de prepresare. Ulterior turta sau fãina este macinata pentru a se obţine o fãina corespunzãtoare distribuţiei; f) producţia de concentrate - tratamentul fazei lichide înaintea indepartarii celei mai mari pãrţi din umiditatea sa. ART. 4 (1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României poate adopta documente legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia. (2) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României va lua mãsurile administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. (3) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga total sau parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare. (4) Atunci când autoritatea sanitarã veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara. CAP. 2 Sisteme pentru prelucrarea grasimii naturale A. Tratament discontinuu la presiune atmosferica (Batch)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire
I Mãrimea particulei: ... mm
Preparare Timp total: ... minute
I Temperatura: ... °C
I
Separare
I
Testare pentru Clostridium
perfringens
I
Producţie de fãina
I
I
Depozitare
I
Testare pentru Salmonella
şi enterobacteriacee
I
Distribuţie
Atunci când este necesar dimensiunea materialului este redusã prin maruntire. Materialul este apoi încãlzit într-un vas cu manta de abur (deseori cu un rotor încãlzit cu abur), pentru a se îndepãrta umiditatea intrinseca. Umiditatea este evacuata ca vapori de apa la presiunea atmosferica. Dupã prepararea uscata materialul este apoi scindat în fracţiunile sale lichide/seu şi proteice/jumari, fie prin mijloace mecanice, fie prin folosirea unui solvent, înainte de a fi transformat în fainuri proteice de origine animala. II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale 1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al nicovalei de ... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistratã. Dacã sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de ... mm, trebuie fãcute reaparatii. 2. Timpul total: lotul trebuie prelucrat timp de minimum ... minute, la temperatura minima prevãzutã la pct. 3. 3. Temperatura critica: aceasta trebuie sa funcţioneze la o temperatura superioarã temperaturii minime de ... °C. Temperatura trebuie sa fie înregistratã de un sistem permanent de înregistrare pentru fiecare lot. Orice produs fabricat la o temperatura inferioarã temperaturii minime trebuie reprelucrat împreunã cu materia prima. B. Tratament discontinuu sub presiune (Batch/Pressure)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire şi/sau dezintegrare Mãrimea particulei: ... mm
sub presiune Timp total: ... minute
I Temperatura: ... °C
Profilul presiunii: Pascal (bar)
Preparare
I
I
Separare
I
Testare pentru Clostridium
perfringens
I
Producţia de fãina
I
Depozitare
I
Testare pentru Salmonella
şi enterobacteriacee
I
Distribuţie
Atunci când este necesar materialul se reduce în dimensiuni prin maruntire. Materialul este apoi, direct sau dupã preuscare, încãlzit într-un vas complet închis, dupã îndepãrtarea aerului atmosferic, pana când se ating parametrii de temperatura şi presiune solicitati. Starea este menţinutã prin ajustarea sistemelor de încãlzire şi/sau evacuare pentru timpul prescris, dupã care presiunea este micşoratã cu un ritm controlat pana la presiunea atmosferica. Materialul este apoi uscat pentru a se îndepãrta intreaga sa umiditate intrinseca, fie în acelaşi vas, fie în alt vas al sistemelor descrise, pentru a se fabrica un produs care poate fi apoi scindat în fracţiunile sale lichide/seu şi proteice/jumari, uzual prin mijloace mecanice, înainte de a fi transformat în fainuri proteice de orgine animala. II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale 1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al nicovalei de ...... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistratã. Dacã sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de ...... mm, trebuie fãcute reparaţii. 2. Timpul total: lotul trebuie prelucrat timp de minimum ... minute, la temperatura minima prevãzutã la pct. 4. 3. Profilul presiunii - materia prima trebuie supusã la o presiune minima de ...... Pascal (bar) pentru minimum ...... minute. Aceşti parametri trebuie înregistraţi pentru fiecare lot prelucrat. 4. Temperatua critica: aceasta trebuie sa funcţioneze la o temperatura superioarã temperaturii minime de ... °C. Temperatura trebuie sa fie înregistratã de un sistem permanent de înregistrare pentru fiecare lot. Orice produs fabricat la o temperatura inferioarã temperaturii minime trebuie reprelucrat împreunã cu materia prima. C. Tratament continuu la presiune atmosferica (Stord)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Mãrimea particulei: ... mm
Ritmul alimentarii: ... tpt
I Temperatura: ... °C
Preparare
I
I
Separare
I
Testare pentru Clostridium perfringens
I
Producţia de fãina
I
Depozitare
I
Testare pentru Salmonella şi
enterobacteriacee
I
Distribuţie
Atunci când este necesar materialul se reduce în dimensiuni. Materialul este apoi trecut într-un vas încãlzit cu aburi, unde umiditatea intrinseca este eliminata sub forma de vapori de apa la presiunea atmosferica. Înaintarea materialului prin vas este controlatã prin intermediul restrictiilor de deplasare şi mecanice pentru a se asigura ca produsul final, atunci când este descãrcat dupã operaţiunea de preparare/uscare, a atins intervalul de timp şi temperatura necesare. Dupã uscare/preparare materialul este separat în fracţiunile sale lichide/seu şi proteice/jumari, de obicei prin mijloace mecanice, înainte de a fi transformat în fainuri proteice de origine animala. II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale 1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al nicovalei de ...... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie intregistrata. Dacã sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de .... mm, trebuie fãcute reparaţii. 2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie sa funcţioneze în limite de ... pana la ... tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de alimentare trebuie sa fie de .... tone pe unitatea de timp. În timpul procedurilor de pornire şi de oprire trebuie sa se acorde atentie deosebita celorlalte puncte critice de control prevãzute la pct. 3. 3. Temperatura critica: aceasta trebuie sa funcţioneze la o temperatura superioarã temperaturii minime de ...°C. Temperatura trebuie sa fie înregistratã de un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioarã temperaturii minime trebuie reprelucrat împreunã cu materia prima. CAP. 3 Sisteme pentru prelucrarea grasimii adãugate A. Tratament continuu la presiune atmosferica (Stork Duke)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Mãrimea particulei: ... mm
I <───┐
I |
Preparare |
I |
| Reci- Rata de alimentare: ... tpt
| clarea Rata de reciclare a grasimii:
| grasimii ... litri/secunda
I | Temperatura: ...°C
I |
I |
Separare |
I <───┘
I
Testare pentru
Clostridium perfringens
I
Producţie de fãina
I
Depozitare
I
Testare pentru
Salmonella şi
enterobacteriacee
I
Distribuţie
Atunci când este necesar materialul este redus în dimensiuni. Materia prima trece într-un vas încãlzit cu aburi, în care este menţinut un nivel constant de grasime lichidã calda/seu. Acest principiu al topirii grasimii la temperaturi înalte are loc o data cu trecerea materiei prime prin vas şi este controlat prin intermediul restrictiilor de deplasare şi mecanice pentru a se asigura ca materialul preparat/uscat este descãrcat împreunã cu intreaga sa umiditate reziduala eliminata la presiunea atmosferica sub forma de vapori de apa. La descãrcare orice surplus de grasime care nu este necesar pentru a menţine nivelul de lucru al masinii de gãtit sau al uscatorului este îndepãrtat de obicei prin scurgere şi prin mijloace mecanice, iar fracţiunile solide şi proteice/jumari sunt transformate în fainuri proteice de origine animala. II. Puncte critice de control în fabrica 1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al nicovalei de ... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistratã. Dacã sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de ... mm, trebuie fãcute reparaţii. 2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie sa funcţioneze în limite de .... pana la .... tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de alimentare trebuie sa fie de ... tone pe unitatea de timp. În timpul procedurilor de pornire şi de oprire trebuie sa se acorde atentie deosebita celorlalte puncte critice de control prevãzute la pct. 4. 3. Rata de reciclare a grasimii: grasimea trebuie sa fie reciclata pana la o rata maxima de ... litri/secunda şi trebuie înregistratã din ora în ora. 4. Temperatura critica: aceasta trebuie sa funcţioneze la o temperatura superioarã temperaturii minime de ... °C. Temperatura trebuie sa fie înregistratã de un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioarã temperaturii minime trebuie reprelucrat împreunã cu materia prima. B. Tratament continuu în vid (Carver-Greenfield)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Mãrimea particulei...mm
I<────┐
I |
Faza 1 |
I | Rata de alimentare:...tpt
Reci- | Rata de reciclare a grasimii:
clarea | ... litri/secunda
grasi-
mii Temperatura: ...°C
I |
Faza 2 |
I |
Separare |
I<────┘
I
Testare pentru
Clostridium perfringens
I
Producţie de fãina
I
Depozitare
I
Testare pentru
Salmonella şi
enterobacteriacee
I
Distribuţie
În acest sistem materia prima, dupã maruntire, este în mod obişnuit macinata sau tocata împreunã cu grasimea lichidã calda, pentru a se obţine o suspensie de seu care poate fi pompata printr-o serie de schimbatoare de caldura tubulare, incalzite cu abur şi care au camere de vid din care umiditatea intrinseca este îndepãrtatã sub forma de vapori de apa. Acest procedeu consta în recircularea continua a materiei prime între faze, cu un sistem controlat de golire a fluidului excedentar, pentru a se asigura ca produsului descãrcat din sistemul de preparare/deshidratare i s-a îndepãrtat intreaga umiditate. Produsul este apoi separat de obicei prin centrifugare, în fracţiunile sale lichide/seu şi proteice/jumari. Grasimea lichidã este recirculata înapoi la intrarea în sistem, iar fracţiunile solida şi proteica/jumari sunt transformate în fainuri proteice de origine animala. II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale 1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al nicovalei de ...mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistratã. Dacã sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de ... mm, trebuie fãcute reparaţii. 2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie sa funcţioneze în limite de ... pana la ... tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de alimentare trebuie sa fie de ... tone pe unitatea de timp. În timpul procedurilor de pornire şi de oprire trebuie sa se acorde atentie deosebita celorlalte puncte critice de control prevãzute la pct. 4. 3. Rata de reciclare a grasimii: grasimea trebuie sa fie reciclata pana la o rata maxima de ... litri/secunda şi trebuie înregistratã din ora în ora. 4. Temperatura critica: aceasta trebuie sa funcţioneze la o temperatura superioarã temperaturii minime de ... °C. Temperatura trebuie sa fie înregistratã de un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioarã temperaturii minime trebuie reprelucrat împreunã cu materia prima. C. Tratament continuu sub presiune (Carver-Greenfield modificat)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Mãrimea particulei: ...mm
I<─────┐
I |
Faza 1 |
I | Rata de alimentare:...tpt
Reci- I | Rata de reciclare a grasimii:
clarea | ... litri/secunda
grasi-
mii Temperatura:...°C
I |
Faza 2 |
I |
Faza 3
I
Separare |
I──────+
I
Testare pentru
Clostridium perfringens
I
Producţie de fãina
I
Depozitare
I
Testare pentru
Salmonella şi
enterobacteriacee
I
Distribuţie
În acest sistem materia prima, dupã maruntire, este în mod obişnuit fin macinata sau tocata împreunã cu grasimea lichidã calda, pentru a se obţine o suspensie de seu care poate fi pompata printr-o serie de schimbatoare de caldura tubulare, incalzite cu abur şi care au camere de vid din care umiditatea intrinseca este îndepãrtatã sub forma de vapori de apa. Unele dintre schimbatoarele de caldura şi camere sunt ţinute la o presiune mai mare decât cea atmosferica. Acest procedeu consta în recircularea continua a materiei prime între faze, cu un sistem controlat de golire a fluidului excedentar, pentru a se asigura ca produsului descãrcat din sistemul de preparare/deshidratare i s-a îndepãrtat intreaga umiditate. Produsul este apoi separat de obicei prin centrifugare, în fracţiunile sale lichidã/seu şi proteica/jumari. Grasimea lichidã este recirculata înapoi la intrarea în sistem, iar fracţiunile solida şi proteica/jumari sunt transformate în fainuri proteice de origine animala. II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale 1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al nicovalei de ...mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistratã. Dacã sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de ... mm, trebuie fãcute reparaţii. 2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie sa funcţioneze în limite de ... pana la ... tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de alimentare trebuie sa fie de ... tone pe unitatea de timp. În timpul procedurilor de pornire şi de oprire trebuie sa se acorde atentie deosebita celorlalte puncte critice de control prevãzute la pct. 5. 3. Rata de reciclare a grasimii: grasimea trebuie sa fie reciclata pana la o rata maxima de ... litri/secunda şi trebuie înregistratã din ora în ora. 4. Profilul presiunii: materialul trebuie supus la o presiune minima de... Pascal (bar), pentru cel puţin ....... ore. Aceşti parametri trebuie sa fie înregistraţi pentru fiecare lot prelucrat. 5. Temperatura critica: aceasta trebuie sa funcţioneze la o temperatura superioarã temperaturii minime de ... °C. Temperatura trebuie sa fie înregistratã de un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioarã temperaturii minime trebuie reprelucrat împreunã cu materia prima. CAP. 4 Sisteme pentru prelucrarea materiilor degresate Tratament continuu la presiune atmosferica (Stord/Atlas/Alfa Laval)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Mãrimea particulei: ... mm
I
I
Preincalzire
I
I───────── Presare
I I
I Agitator I
I I Rata de alimentare: ... tpt
I I Temperatura minima: ...°C
I
--Evaporator >I
I
I Uscare
I I
Grasime
I
I Testare pentru Clostridium perfringens
I
Sterilizator I
I I
Temperatura
minima ... °C I
I
I I
Depozitare
I I
I Producţie de fãina
I I
I Depozitare
I I
I Testare pentru Salmonella şi enterobacteriacee
I I
Distribuţie Distribuţie
Atunci când este necesar materia prima se reduce în dimensiuni. Apoi este incalzita la o temperatura la care se produce coagularea materialului. Apoi, prin forte mecanice (de obicei prin presare), fazele lichide intrinseci ale grasimii şi apa sunt indepartate de faza solida. Faza solida este trecutã apoi într-un sistem de deschidratare/preparare, pentru a se îndepãrta umiditatea intrinseca şi a se obţine o fracţiune solida a proteinei/jumari, care este transformata în fainuri proteice de origine animala. Faza lichidã este mai departe tratata pentru a separa şi recupera grasimea/seul prin centrifugare. Apa este în mod obişnuit evaporata înainte de deshidratarea finala. II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale 1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al nicovalei de ... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistratã. Dacã sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de ... mm, trebuie fãcute reparaţii. 2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie sa funcţioneze în limite de ... pana la ... tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de alimentare trebuie sa fie de ... tone pe unitatea de timp. În timpul procedurilor de pornire şi de oprire trebuie sa se acorde atentie deosebita celorlalte puncte critice de control prevãzute la pct. 3. 3. Temperatura critica: a) pentru fãina aceasta trebuie sa funcţioneze la parametri superiori temperaturii minime de ... °C; b) pentru grasime aceasta trebuie sa funcţioneze la parametri superiori temperaturii minime de ... °C. Temperatura trebuie sa fie înregistratã continuu, pe un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioarã temperaturii minime trebuie sa fie reprelucrat împreunã cu materia prima. CAP. 5 Sisteme pentru prelucrarea vietuitoarelor acvatice Acidificarea şi tratamentul termic combinat
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Mãrimea particulei: ... mm
I
Acidificare şi pH ...
depozitare temporarã Timp: ... ore
I
Tratament termic Timp total: ... minute
I Temperatura: ... °C
I
Separare<──┐
I |
I |
I |
| Reincorporarea jumarilor
I |
I |
I |
I |
I |
Producţie |
concentrata |
I |
I<─────┘
Detectare
Clostridium perfringens
I
I
Depozitare
I
Testare pentru
Salmonella şi
enterobacteriacee
I
Distribuţie
Materia prima este maruntita şi amestecata cu acid formic pentru a se reduce pH acesteia. Amestecul este depozitat pentru o perioada intermediara pînã la un nou tratament. Produsul este introdus apoi într-un convertor termic. Înaintarea produsului prin convertorul termic este controlatã prin intermediul unor comenzi mecanice care îi limiteazã deplasarea, astfel încât la sfârşitul tratamentului termic produsul sa fi trecut printr-un ciclu care este suficient atât ca timp, cat şi ca temperatura. Dupã tratamentul termic produsul este separat în fazele lichidã/grasime/jumari prin mijloace mecanice. Pentru a se obţine un concentrat proteic animal faza lichidã este pompata în doua schimbatoare termice care sunt incalzite cu abur şi echipate cu camere de vid pentru îndepãrtarea umiditatii sale sub forma de vapori de apa. Jumarile sunt reincorporate în concentratul proteic înaintea depozitarii. II. Puncte de control critice în fabrici 1. Dimensiunea particulelor: dupã maruntire mãrimea lor trebuie sa fie mai mica de ... mm. 2. pH: în cursul fazei de acidificare pH trebuie sa fie mai mic sau egal cu ... . pH trebuie verificat zilnic. 3. Durata depozitarii intermediare: trebuie sa fie de cel puţin ... ore. 4. Durata completa a tratamentului: incarcatura trebuie sa fie tratata timp de cel puţin ... minute la temperatura minima prevãzutã la pct. 5. 5. Temperatura critica: temperatura trebuie sa fie de cel puţin ... °C şi trebuie sa fie înregistratã pentru fiecare incarcatura pe un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temepratura inferioarã trebuie reprelucrat împreunã cu materia prima. ---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.