Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 491 din 22 octombrie 2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare stabilind criteriile pentru vaccinurile utilizate contra bolii de Newcastle in contextul programelor de vaccinare de rutina
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 802 din 5 noiembrie 2002
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 159.914 din 30 septembrie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara stabilind criteriile pentru vaccinurile utilizate contra bolii de Newcastle în contextul programelor de vaccinare de rutina.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de ducere la îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicare.
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu
Bucureşti, 22 octombrie 2002.
Nr. 491.
ANEXA 1
NORMA SANITARĂ VETERINARA
stabilind criteriile pentru vaccinurile utilizate contra
bolii de Newcastle în contextul programelor de vaccinare
de rutina
ART. 1
Pentru utilizarea în programele de vaccinare de rutina:
a) vaccinurile vii atenuate contra bolii de Newcastle vor fi preparate dintr-o tulpina a virusului bolii de Newcastle pentru care tulpina de referinta a fost testata şi a prezentat un index de patogenitate intracerebrala - ICPI:
1. mai mic de 0,4, dacã nu sunt administrate în testul ICPI mai puţin de 107 doze infectioase embrionare 50 - EID(50) - fiecãrei pãsãri; sau
2. mai mic de 0,5, dacã nu sunt administrate în testul ICPI mai puţin de 108 doze infectioase embrionare 50 - EID(50) - fiecãrei pãsãri;
b) vaccinurile inactivate contra bolii de Newcastle vor fi preparate dintr-o tulpina de virus al bolii de Newcastle pentru care tulpina de referinta a fost testata şi a prezentat un index de patogenitate intracerebrala mai mic de 0,7, dacã nu sunt administrate în testul ICPI mai puţin de 108 EID(50) fiecãrei pãsãri.
ART. 2
(1) Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar Bucureşti şi Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala Bucureşti vor testa înainte de autorizare în vederea comercializãrii toate tulpinile utilizate pentru prepararea vaccinului. Pana la data de 31 decembrie 2002 cele doua institute vor testa tulpinile utilizate de producãtorii autohtoni pentru prepararea vaccinului.
(2) Toate companiile care deţin certificate de înregistrare pentru vaccinul contra bolii de Newcastle vor prezenta pana la data de 31 decembrie 2002 un document care sa ateste respectarea celor prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara.
(3) În cazul înregistrãrii de noi vaccinuri contra bolii de Newcastle de cãtre producãtori externi, aceştia vor prezenta la dosar un document în conformitate cu alin. (2).
(4) Toate vaccinurile contra bolii de Newcastle care sunt preparate din tulpini ce nu corespund prezentei norme sanitare veterinare vor fi interzise de la folosire, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 3
(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate adopta acte legislative sau prevederi administrative suplimentare necesare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua mãsurile administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga total ori parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa se facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: