Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Conţinutul Raportul
de grasime colagen/proteina
din carne
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Carne tocata slabã ≤ 7% ≤ 12
Carne tocata de vita ≤ 20% ≤ 15
Carne tocata ce conţine carne de porc ≤ 30% ≤ 18
Carne tocata de la alte specii ≤ 25% ≤ 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────
II. Criterii microbiologice Unitãţile de producţie şi unitãţile de producţie independente trebuie sa se asigure ca, în cursul verificãrilor prevãzute la art. 7 alin. (3) din norma sanitarã veterinara şi în concordanta cu metodele de interpretare stabilite mai jos, carnea tocata corespunde urmãtoarelor condiţii:
──────────────────────────────────────────────────────────────────
M^(a) m^(b)
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Bacterii mezofile aerobe 5x10^6/g 5x10^3/g
n^(c) = 5; c^(d) = 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Escherichia coli
n = 5; c = 2 5x10^2/g 50/g
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Salmonella
n = 5; c = 0 absenta în 10 g
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Staphylococcus aureus
n = 5; c = 2 5x10^3/g 10^2/g
──────────────────────────────────────────────────────────────────
(a) M = pragul limita de acceptabilitate deasupra cãruia
rezultatele nu mai sunt considerate satisfãcãtoare,
unde M egal cu 10 m în cazul unei numaratori efectuate
în mediu solid şi M egal cu 30 m în cazul unei numaratori
efectuate în mediu lichid;
(b) m = pragul limita sub care toate rezultatele sunt
considerate satisfãcãtoare;
(c) n = numãrul de unitãţi care alcãtuiesc proba;
(d) c = numãrul unitãţilor din proba care dau valori situate
între m şi M.
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Rezultatele analizelor microbiologice trebuie interpretate conform: A. Trei categorii de contaminare pentru bacteriile mezofile aerobe, Escherichia coli şi Staphylococcus aureus, şi anume: a) pana la şi incluzând criteriul m; b) între criteriul m şi pragul M; c) peste pragul M. 1. Calitatea lotului este consideratã: a) satisfãcãtoare, atunci când toate valorile observate sunt egale sau mai mici decât 3 m când s-a utilizat un mediu solid sau 10 m când s-a utilizat un mediu lichid; b) acceptabilã, atunci când toate valorile observate sunt cuprinse între: 1) 3 m şi 10 m (=M) în mediu solid; 2) 10 m şi 30 m (=M) în mediu lichid; şi atunci când raportul c/n este mai mic sau egal cu 2/5 pentru n = 5 şi c = 2. 2. Calitatea lotului este consideratã nesatisfacatoare: d) în toate cazurile în care sunt observate valori mai mari decât M; e) atunci când raportul c/n este mai mare decât 2/5. Totuşi, atunci când acest ultim prag a fost depãşit pentru microorganismele aerobe la +30°C, dar toate celelalte criterii sunt respectate, aceasta depasire a pragului trebuie sa facã obiectul unei interpretãri suplimentare, mai ales în cazul produselor crude. În orice caz produsul trebuie sa fie considerat toxic sau alterat atunci când contaminarea atinge valoarea microbiana limita S, care este fixatã în general la 10^3 m. Pentru Staphylococcus aureus valoarea S nu trebuie sa depãşeascã niciodatã 5x10^4. Toleranţele legate de tehnicile de analiza nu trebuie sa se aplice valorilor M şi S. B. Doua categorii pentru Salmonella, fãrã nici o toleranta de categorie permisã: f) "absenta în" - rezultatul este considerat satisfãcãtor, g) "prezenta în" - rezultatul este considerat nesatisfãcãtor. ANEXA 3
────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────
MODELUL
certificatului de sãnãtate pentru carnea tocata*1)
Nr. ...................
Ţara exportatoare ..........................................
Ministerul .................................................
Serviciul ..................................................
Referinta*2) ...............................................
I. Identificarea carnii tocate
Produs preparat din carne de ......./specia animala)........
Natura produsului*3) .......................................
Natura ambalajului .........................................
Numãrul pieselor sau al unitãţilor de ambalaj ..............
Temperatura de depozitare şi de transport ..................
Durata depozitarii .........................................
Greutatea neta .............................................
II. Originea carnii tocate
Adresa/adresele şi numãrul/numerele de aprobare al/ale unitãţii/unitãţilor producãtoare aprobatã/aprobate .............
Dacã este necesar:
Adresa/adresele şi numãrul/numerele de aprobare al/ale depozitului/depozitelor frigorifice ..............................
III. Destinaţia carnii tocate
Carnea tocata este expediatã:
de la ........../(locul de expediţie) ........................
la ............./(ţara de destinaţie) ........................
cu urmãtorul mijloc de transport*4) ..........................
Numele şi adresa expeditorului ...............................
Numele şi adresa destinatarului ..............................
IV. Atestarea sãnãtãţii
Subsemnatul certific ca aceasta carne tocata descrisã mai sus:
a) a fost obţinutã din carne proaspãta în condiţiile specifice stabilite de Directiva 94/95/CEE;
b) este destinatã Republicii Elene*5).
Întocmit la ......../(locul)........ la ....../(data).........
(parafa şi semnatura
medicului veterinar oficial)
.........................................
..........................
(numele cu majuscule)
────────────
*1) În sensul art. 2 din Direcţiva 94/65/CE .
*2) Optional.
*3) Se completeazã cu cuvintele stabilite în art. 3 alin. 2 lit. e) din Directiva 94/65/CE .
*4) Se va indica, pentru vagoane şi camioane, numãrul de înmatriculare, pentru avioane, numãrul zborului, iar pentru vapoare, numele. Aceste indicaţii se actualizeazã în caz de transbordare.
*5) Dacã este cazul.
ANEXA 4
────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────
CRITERII
microbiologice pentru carnea preparata
Unitãţile de producţie şi unitãţile de producţie independente trebuie sa se asigure ca, în timpul verificãrilor prevãzute în art. 7 alin. (3) din norma sanitarã veterinara şi în concordanta cu metodele de interpretare precizate în anexa nr. 2 la norma sanitarã veterinara, carnea preparata îndeplineşte urmãtoarele criterii:
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Carne preparata M^(1) m^(2)
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Escherichia coli
n = 5, c = 2 5 x 10^3/g 5 x 10^2/g
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Staphylococcus aureus
n = 5, c = 1 5 x 10^3/g 5 x 10^2/g
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Salmonella
n = 5, c = 0 absenta în 1 g
──────────────────────────────────────────────────────────────────
(1) M = pragul limita de acceptabilitate deasupra cãruia rezultatele nu mai sunt considerate satisfãcãtoare pentru M egal cu 10 m, atunci când numaratoarea este efectuatã în mediu solid, şi M egal cu 30 m atunci când numaratoarea este efectuatã în mediu lichid.
(2) m = pragul limita sub care toate rezultatele sunt considerate satisfãcãtoare.
ANEXA 5
───────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────
MODELUL
certificatului de sãnãtate pentru carnea preparata*1)
Nr. .......................
Ţara exportatoare ............................................
Ministerul ...................................................
Serviciul ....................................................
Referinta*2) .................................................
I. Identificarea carnii preparate
Produs preparat din carne de ......../(specia animala)........
Natura produsului*3) .........................................
Natura ambalajului ...........................................
Numãrul pieselor sau al unitãţilor de ambalaj ................
Temperatura de depozitare şi de transport ....................
Durata depozitarii ...........................................
Greutatea neta ...............................................
II. Provenienta carnii preparate
Adresa/adresele şi numãrul/numerele de aprobare al/ale sectiei/secţiilor aprobate .......................................
Dacã este necesar:
Adresa/adresele şi numãrul/numerele de aprobare al/ale depozitului/depozitelor frigorific/frigorifice aprobat/aprobate
..............................................................
III. Destinaţia preparatelor din carne
Produsele sunt expediate:
de la .........../(locul de expediţie)........................
la ............../(ţara de destinaţie)........................
cu urmãtorul mijloc de transport*4):..........................
Numele şi adresa expeditorului ...............................
Numele şi adresa destinatarului ..............................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul certific ca preparatele din carne descrise mai sus:
b) au fost obţinute din carne proaspãta în condiţiile specifice stabilite de Directiva 94/65/CE ;
c) sunt destinate Republicii Elene*5).
Întocmit la ......./(locul)........ la ........./(data).....
(parafa şi semnatura
medicului veterinar oficial)
.........................................
..........................
(numele cu majuscule)
────────────────
*1) În sensul art. 2 din Directiva 94/65/CE .
*2) Optional.
*3) Se menţioneazã eventualul tratament cu radiatii ionizante aplicat din motive de ordin medical.
*4) Se va indica, pentru vagoane şi camioane, numãrul de înmatriculare, pentru avioane, numãrul zborului, iar pentru vapoare, numele. Aceste indicaţii se actualizeazã în caz de transbordare.
*5) Dacã este cazul.
────────────────
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.