Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 487 din 17 decembrie 2001  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind actiunile sanitare veterinare obligatorii in domeniul expertizei produselor de origine animala si de supraveghere a unitatilor, ale caror cheltuieli se suporta de catre agentii economici, persoane fizice si juridice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 487 din 17 decembrie 2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind actiunile sanitare veterinare obligatorii in domeniul expertizei produselor de origine animala si de supraveghere a unitatilor, ale caror cheltuieli se suporta de catre agentii economici, persoane fizice si juridice

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 841 din 27 decembrie 2001
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor,
în temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 146.425 din 13 decembrie 2001, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind acţiunile sanitare veterinare obligatorii în domeniul expertizei produselor de origine animala şi de supraveghere a unitãţilor, ale cãror cheltuieli se suporta de cãtre agenţii economici, persoane fizice şi juridice, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aducere la îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 44 din 26 februarie 2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 21 martie 2001, precum şi orice alte prevederi contrare.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2002.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu


ANEXA 1
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind acţiunile sanitare veterinare obligatorii în
domeniul expertizei produselor de origine animala şi de supraveghere
a unitãţilor, ale cãror cheltuieli se suporta de
cãtre agenţii economici, persoane fizice şi juridice

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte acţiunile sanitare veterinare obligatorii în domeniul expertizei produselor de origine animala şi de supraveghere a unitãţilor, ale cãror cheltuieli de realizare se suporta de cãtre agenţii economici, persoane fizice şi juridice.
ART. 2
Acţiunile sanitare veterinare prevãzute în prezenta norma sanitarã veterinara sunt obligatorii pentru agenţii economici, persoane fizice şi juridice, şi se referã la:
a) controlul importului de produse de origine animala, prin examen de laborator;
b) controlul exportului de produse de origine animala, prin examen de laborator.
ART. 3
Pentru certificarea conformitatii agenţii economici sunt obligaţi sa verifice în cadrul programului de autocontrol fiecare sarja de fabricaţie şi sa emita certificat de calitate/declaraţie de conformitate pentru fiecare lot de livrare.

CAP. 2
Definiţii
ART. 4
În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:
a) acţiuni sanitare veterinare obligatorii - controlul prin examen de laborator al loturilor de produse de origine animala provenite din import sau destinate exportului, pe probe recoltate de medicul veterinar de stat;
b) acţiuni sanitare veterinare la cerere - examenul de laborator efectuat de laboratoare autorizate, la cerere, pe probele de produse prezentate de agenţii economici, persoane fizice şi juridice;
c) autocontrolul în unitãţi - acţiunile de supraveghere pe care le întreprind unitãţile pentru verificarea activitãţii productive şi pentru certificarea calitãţii produselor fabricate şi destinate valorificãrii pentru consum public;
d) cheltuieli suportate de cãtre agenţii economici, persoane fizice şi juridice - contravaloarea tarifelor care se percep de laboratoarele autorizate pentru examenul de laborator al probelor din produsele de origine animala recoltate de medicul veterinar de stat, al produselor recoltate în cadrul programului de autocontrol şi al celor examinate la cerere;
e) laborator autorizat - laborator autorizat de autoritatea competenta pentru efectuarea examenelor de laborator la probele recoltate de medicul veterinar de stat sau la cele prezentate pentru expertiza de laborator de cãtre agenţii economici, persoane fizice şi juridice;
f) buletin de analiza - documentul oficial eliberat de laboratorul autorizat, care consemneazã rezultatul examenului de laborator la probele examinate;
g) certificarea conformitatii - garantarea de cãtre producãtor, prin document oficial, a conformitatii produselor fabricate cu standardele naţionale, standardele de firma sau cu alte reglementãri în vigoare;
h) lot - cantitatea de produse din aceeaşi categorie, cu aceeaşi origine, acoperitã de acelaşi certificat sau document prevãzut de legislaţia în vigoare.

CAP. 3
Acţiuni sanitare veterinare obligatorii ale cãror cheltuieli se suporta de cãtre agenţii economici, persoane fizice şi juridice
ART. 5
Valorificarea pentru consum public a produselor de origine animala provenite din import şi admiterea pentru utilizare a produselor importate care intra în compozitia sau vin în contact cu produsele de origine animala sunt permise numai dupã expertiza sanitarã veterinara de laborator a acestora, efectuatã conform prevederilor legale.
ART. 6
(1) Expertiza sanitarã veterinara de laborator a produselor de origine animala, a furajelor, a produselor care intra în compoziţie sau care vin în contact cu produsele de origine animala provenite din import se executa prin analize de laborator pe probele prelevate de medicul veterinar de stat din loturile respective.
(2) Examinarea probelor din produsele menţionate la alin. (1) se efectueazã de cãtre laboratoarele sanitare veterinare de stat.
(3) Recoltarea de probe şi interpretarea rezultatului examenului de laborator se efectueazã conform prevederilor legale în vigoare.
(4) Decizia privind modul de valorificare a loturilor de produse importate se dispune de cãtre medicul veterinar de stat, în baza rezultatului examenului de laborator.
ART. 7
Se admit pentru consum numai loturile de produse la care buletinele de analiza oficiale eliberate pentru probele recoltate, potrivit prevederilor legale, de cãtre medicul veterinar de stat atesta rezultate conforme cu reglementãrile în vigoare.
ART. 8
În cadrul expertizei sanitare veterinare de laborator a produselor provenite din import se supun controlului:
a) materii prime şi produse de origine animala;
b) alte materii prime şi produse care intra în compozitia produselor de origine animala;
c) alte materii şi produse care vin în contact direct cu produsele de origine animala;
d) materii prime furajere şi furaje.
ART. 9
(1) Exportul produselor de origine animala şi al furajelor se efectueazã în baza buletinelor de analiza oficiale eliberate de laboratoarele sanitare veterinare de stat, care atesta încadrarea acestora în parametrii impusi de legislaţia ţãrilor importatoare.
(2) În situaţia în care ţara importatoare nu are stabilite sau nu impune anumite exigente exportul produselor de origine animala şi al furajelor se efectueazã în baza buletinelor de analiza oficiale care atesta încadrarea produselor în parametrii de salubritate stabiliţi de legislaţia nationala.
ART. 10
(1) Expertiza sanitarã veterinara a produselor de origine animala şi a furajelor destinate exportului se executa prin analiza de laborator din probele prelevate de medicul veterinar de stat din loturile respective.
(2) Probele recoltate din loturile de produse de origine animala şi furaje destinate exportului se examineazã în laboratoarele sanitare veterinare de stat.
ART. 11
Fiecare lot de produse de origine animala şi furaje destinat exportului se supune examenului de laborator.
ART. 12
Se admit la export numai loturile de produse de origine animala şi furaje pentru care buletinele de analiza oficiale atesta rezultate conforme cu reglementãrile în vigoare.
ART. 13
Medicii veterinari de stat emit certificate sanitare veterinare de export numai pentru loturile de produse de origine animala şi furaje care au la baza buletine de analiza oficiale care garanteazã încadrarea acestora în exigenţele legislaţiei tarii importatoare şi, dupã caz, în cerinţele legislaţiei naţionale.
ART. 14
(1) Agenţii economici, persoane fizice şi juridice, pot solicita, la cerere, expertiza sanitarã veterinara prin examen de laborator la produsele de origine animala, furajele, produsele care intra în compozitia sau care vin în contact cu produsele de origine animala.
(2) Probele se recolteaza în acest caz de cãtre agenţii economici, persoane fizice şi juridice.
ART. 15
Expertiza de laborator, la cerere, a produselor se efectueazã de laboratoare autorizate, care emit buletine de analiza oficiale prin care, în raport de solicitare, certifica specia de animal, prospetimea, compozitia şi conformitatea produselor.

CAP. 4
Acţiuni de supraveghere ce revin unitãţilor
ART. 16
(1) Toate unitãţile care produc şi proceseaza produse de origine animala sunt obligate sa implementeze programe proprii de autocontrol al activitãţii productive desfãşurate.
(2) Programul de autocontrol este obligaţia unitãţilor şi aplicarea acestuia constituie dovada supravegherii proprii în unitate.
ART. 17
Programul de autocontrol include recoltarea de probe de cãtre producãtor din fiecare sarja de fabricaţie.
ART. 18
(1) Probele recoltate de unitate în cadrul programului de autocontrol se examineazã în laboratorul uzinal autorizat sau în oricare alt laborator autorizat.
(2) Laboratorul care a efectuat analizele elibereazã bulentin de analiza, conform prevederilor legale.
ART. 19
(1) Direcţiile sanitare veterinare pot încheia contract de prestãri de servicii cu unitãţile producãtoare pentru efectuarea analizelor de laborator, pentru certificarea conformitatii produselor, pe probe recoltate de unitãţi.
(2) Tarifele care se percep pentru expertiza prin examen de laborator a produselor analizate sunt cele stabilite conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 20
Producãtorul emite certificat de calitate/declaraţie de conformitate pentru fiecare lot de livrare, în care consemneazã numãrul buletinului de analiza eliberat de laboratorul autorizat care a examinat probele.

CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 21
Medicul veterinar de stat elibereazã certificatul sanitar veterinar pentru produsele care circula pe piata interna, pe baza certificatului de calitate al producãtorului şi a buletinului de analiza emis de laboratorul autorizat, care atesta rezultatul la probele recoltate de unitate în cadrul programului de autocontrol.
ART. 22
Tarifele care se percep de laboratoarele sanitare veterinare de stat pentru expertiza prin examen de laborator a produselor analizate sunt cele stabilite conform normelor legale în vigoare.
ART. 23
Contravaloarea tarifelor pentru expertiza prin examen de laborator a produselor de origine animala, a furajelor, a produselor care intra în compozitia sau care vin în contact cu produsele de origine animala, provenite din import, a produselor de origine animala şi a furajelor destinate exportului, precum şi a produselor examinate la cerere se suporta de cãtre agenţii economici, persoane fizice şi juridice.
ART. 24
Cheltuielile pentru expertiza de laborator a produselor recoltate în cadrul programului de autocontrol se suporta de cãtre agentul economic, dacã acesta nu dispune de un laborator uzinal propriu autorizat.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016