Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 482 din 7 octombrie 2005 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, al ministrului sanatatii si al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 103/550/314/2004 pentru aprobarea Normelor privind alimentele si ingredientele alimentare noi
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 77 din 27 ianuarie 2006
ORDIN nr. 482 din 7 octombrie 2005
pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 103/550/314/2004 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi ingredientele alimentare noi
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
Nr. 482 din 7 octombrie 2005
MINISTERUL SÃNÃTÃŢII
Nr. 1.210 din 14 noiembrie 2005
AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Nr. 137 din 13 decembrie 2005
MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
Nr. 1.293 din 15 decembrie 2005
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 77 din 27 ianuarie 2006
Vazand Referatul de aprobare nr. 4.006 din 12 septembrie 2005, întocmit de Serviciul de consiliere tehnica produse alimentare,
având în vedere prevederile art. 34 şi <>art. 38 alin. (9) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 57/2002 , şi ale <>art. 4 alin. (5) din Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ministrul sãnãtãţii, preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emit prezentul ordin.
ART. I
Articolul 1 din Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 103/550/314/2004 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi ingredientele alimentare noi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 789 din 27 august 2004, se modifica şi va avea urmãtorul conţinut:
"Art. 1. - Se aproba normele privind alimentele şi ingredientele alimentare noi, prevãzute în anexele nr. 1-17 care fac parte integrantã din prezentul ordin."
ART. II
Normele prevãzute în ordinul sus-menţionat se completeazã cu anexele nr. 13-17 prevãzute în anexele nr. 1-5 la prezentul ordin.
ART. III
Normele privind alimentele şi ingredientele alimentare noi transpun urmãtoarele acte normative europene:
a) Decizia Comisiei 2004/333/CE din 31 martie 2004, care autorizeaza punerea pe piata a grasimilor galbene tartinabile, sosuri pentru salate, produse tip lapte, produse tip lapte fermentat, bãuturi cu soia şi produse tip branza cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente alimentare noi, în baza Regulamentului Comisiei Europene nr. 258/97 al Parlamentului European şi al Consiliului;
b) Decizia Comisiei 2004/334/CE din 31 martie 2004, care autorizeaza punerea pe piata a grasimilor galbene tartinabile, a produselor tip lapte, a produselor tip iaurt şi a sosurilor picante cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente alimentare noi, în baza Regulamentului Comisiei Europene nr. 258/97 al Parlamentului European şi al Consiliului [notificat ca documentul nr. C (2004/1.244)]
c) Decizia Comisiei 2004/335/CE din 31 martie 2004 privind autorizarea punerii pe piata a produselor tip lapte şi a produselor tip iaurt cu adaos de esteri de fitosterol ca ingrediente alimentare noi, conform Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European şi al Consiliului;
d) Decizia Comisiei 2004/336/CE din 31 martie 2004 privind autorizarea punerii pe piata a grasimilor galbene tartinabile (yellow fat spreads), a bãuturilor din fructe, pe baza de lapte, a produselor tip iaurt şi a produselor tip branza cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ca ingrediente alimentare noi, conform Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European şi al Consiliului;
e) Decizia Comisiei 2004/657/EC din 19 mai 2004, care autorizeaza punerea pe piata a porumbului dulce din linia de porumb modificat genetic Bt11, ca aliment nou sau ingredient alimentar nou, cuprins în Regulamentul (EC) nr. 258/97 al Parlamentului European şi al Consiliului [notificat în documentul nr. C(2004/1.865].
ART. IV
Ministerul Sãnãtãţii, Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. V
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intra în vigoare la 1 ianuarie 2007.
Preşedintele
Autoritãţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor,
Catalin Florin Teodorescu
Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolaescu
Preşedintele Autoritãţii
Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru
Siguranta Alimentelor,
Ion Agafitei
p. Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Nicolae Flaviu Lazin,
secretar de stat
ANEXA 1
-------
(Anexa nr. 13 la <>Ordinul nr. 103/550/314/2004 )
----------------------------------------------
NORMA privind autorizarea punerii pe piata a grasimilor galbene tartinabile, a sosurilor pentru salate, a produselor tip lapte, a produselor tip lapte fermentat, a bãuturilor cu soia şi a produselor tip branza cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente alimentare noi
ART. 1
Pot fi puse pe piata alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise la art. 4, cu adaos de fitosteroli/fitostanoli, asa cum este specificat la art. 5.
ART. 2
(1) Produsele trebuie prezentate astfel încât sa poatã fi uşor împãrţite în pãrţi care sa conţinã fiecare maximum 3 g (în cazul unei singure portii pe zi) sau maximum 1 g (în cazul a 3 portii pe zi) de adaos de fitosteroli sau fitostanoli.
(2) Sosurile pentru salate se ambaleaza sub forma de portii unice.
(3) Cantitatea fitosterolilor/fitostanolilor adãugatã unui recipient de bãuturi nu poate depãşi 3g.
ART. 3
Prevederile prezentei norme sunt adresate Companiei Archer Daniels Midland, 4666 Faries Parkway, Decatur. ÎL. 62526-5666, USA.
ART. 4
Produsele la care se face referire la art. 1 sunt:
a) grasimile galbene tartinabile, asa cum sunt definite în Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/ 2002/8/2003 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vand şi condiţiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializãrii, excluzând grasimea pentru gãtit şi prajit şi grasimile tartinabile pe baza de unt sau alte grãsimi de origine animala;
b) sosurile pentru salata incluzând maioneza;
c) produse tip lapte, precum produse tip lapte semidegresat sau degresat, cu sau fãrã adaos de fructe şi/sau cereale, produse tip lapte fermentat, precum iaurtul, bãuturi din soia şi produse tip branzeturi (conţinut de grasime ≤ 12g/100g), în care grasimea şi/sau proteinele din lapte au fost parţial ori total înlocuite cu grãsimi sau proteine vegetale.
ART. 5
(1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel:
(2) Definitie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extrasi din plante şi se pot prezenta sub forma de steroli şi stanoli liberi sau esterificati cu acizi grasi care pot fi folosiţi în alimentaţia umanã.
(3) Compozitia (cu GC-FID sau metoda echivalenta):
< 80% f2â-sitosterol;
< 15% â-sitostanol;
< 40% campesterol;
< 5% campestanol;
< 30% stigmasterol;
< 3% brassicasterol;
< 3% alţi steroli/stanoli.
(4) Contaminare/Puritate (GC-FID sau metoda echivalenta): fitosterolii şi fitostanolii extrasi din alte surse decât uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie sa fie fãrã contaminanti, calitate asigurata printr-o puritate de peste 99% a ingredientului fitosteroli/fitostanoli.
ANEXA 2
-------
(Anexa nr. 14 la <>Ordinul nr. 103/550/314/2004 )
----------------------------------------------
NORMA privind autorizarea punerii pe piata a grasimilor galbene tartinabile, a produselor tip lapte, a produselor tip iaurt şi a sosurilor picante cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente alimentare noi
ART. 1
Pot fi puse pe piata alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise la art. 4, cu adaos de fitosteroli/fitostanoli, asa cum este specificat la art. 5.
ART. 2
(1) Produsele trebuie prezentate astfel încât sa poatã fi uşor împãrţite în pãrţi care sa conţinã fiecare maximum 3 g (în cazul unei singure portii pe zi) sau maximum 1 g (în cazul a 3 portii pe zi) de adaos de fitosteroli sau fitostanoli.
(2) Sosurile picante se ambaleaza sub forma de portii unice.
(3) Cantitatea fitosterolilor/fitostanolilor adãugatã unui recipient de bãuturi nu poate depãşi 3 g.
ART. 3
Prevederile prezentei norme sunt adresate Pharmaconsult Oy, Riippakoivunkuja 5, Fin-02130 Espoo.
ART. 4
Produsele la care se face referire la art. 1 sunt:
a) grasimile galbene tartinabile, asa cum sunt definite de Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/2002/8/2003 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vand şi condiţiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializãrii, excluzând grasimea pentru gãtit şi prajit şi grasimile tartinabile pe baza de unt sau alte grãsimi de origine animala;
b) produse tip lapte, precum produse tip lapte semidegresat sau degresat, produse tip iaurt în care grasimile din lapte au fost reduse sau au fost parţial ori total înlocuite cu grãsimi vegetale;
c) sosurile picante.
ART. 5
(1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel:
(2) Definitie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extrasi din plante şi se pot prezenta sub forma de steroli şi stanoli liberi sau esterificati cu acizi grasi alimentari.
(3) Compozitia (cu GC-FID sau metoda echivalenta):
< 80% f2â-sitosterol;
< 15% â-sitostanol;
< 40% campesterol;
< 5% campestanol;
< 30% stigmasterol;
< 3% brassicasterol;
< 3% alţi steroli/stanoli.
(4) Contaminare/Puritate (GC-FID sau metoda echivalenta): fitosterolii şi fitostanolii extrasi din alte surse decât uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie sa fie fãrã contaminanti, calitate asigurata printr-o puritate de peste 99% a ingredientului fitosteroli/fitostanoli.
ANEXA 3
--------
(Anexa nr. 15 la <>Ordinul nr. 103/550/314/2004 )
----------------------------------------------
NORMA privind autorizarea punerii pe piata a produselor tip lapte şi a produselor tip iaurt cu adaos de esteri de fitosterol ca ingrediente alimentare noi
ART. 1
Pot fi puse pe piata alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise la art. 4, cu adaos de esteri de fitosterol, asa cum este specificat la art. 5.
ART. 2
(1) Produsele trebuie prezentate astfel încât sa poatã fi uşor împãrţite în pãrţi care sa conţinã fiecare maximum 3 g (în cazul unei singure portii pe zi) sau maximum 1 g (în cazul a 3 portii pe zi) de adaos de esteri de fitosteroli sau fitostanoli (calculati ca pentru steroli/stanoli liberi).
(2) Cantitatea fitosterolilor/fitostanolilor adãugatã unui recipient de bãuturi nu poate depãşi 3 g.
ART. 3
Prevederile prezentei norme sunt adresate Unilever, London Road, Purfleet, Essex RM 19 1SD, United Kingdom.
ART. 4
Produsele la care se face referire la art. 1 sunt produsele tip lapte, cum ar fi produsele tip lapte semidegresate (semi-skimmed) şi degresate (skimmed), produsele tip iaurt şi produsele tip lapte/iaurt la care grasimile din lapte au fost parţial sau total înlocuite de grasime vegetala.
ART. 5
(1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel:
(2) Definitie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extrasi din plante şi se pot prezenta sub forma de steroli şi stanoli liberi sau esterificati cu acizi grasi alimentari.
(3) Compozitia (cu GC-FID sau metoda echivalenta):
< 80% f2â-sitosterol;
< 15% â-sitostanol;
< 40% campesterol;
< 5% campestanol;
< 30% stigmasterol;
< 3% brassicasterol;
< 3% alţi steroli/stanoli.
(4) Contaminare/Puritate (GC-FID sau metoda echivalenta):fitosterolii şi fitostanolii extrasi din alte surse decât uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie sa fie fãrã contaminanti, calitate asigurata printr-o puritate de peste 99% a ingredientului fitosteroli/fitostanoli.
ANEXA 4
-------
(Anexa nr. 16 la <>Ordinul nr. 103/550/314/2004 )
----------------------------------------------
NORMA privind autorizarea punerii pe piata a grasimilor galbene tartinabile (yellow fat spreads), a bãuturilor din fructe, pe baza de lapte, a produselor tip iaurt şi a produselor tip branza cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ca ingrediente alimentare noi
ART. 1
Pot fi puse pe piata alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise la art. 4, cu adaos de fitosteroli/fitostanoli, asa cum este specificat la art. 5.
ART. 2
(1) Produsele trebuie prezentate astfel încât sa poatã fi uşor împãrţite în pãrţi care sa conţinã fiecare maximum 3 g (în cazul unei singure portii pe zi) sau maximum 1 g (în cazul a 3 portii pe zi) de adaos de fitosteroli sau fitostanoli.
(2) Cantitatea fitosterolilor/fitostanolilor adãugatã unui recipient de bãuturi nu poate depãşi 3 g.
ART. 3
Prevederile prezentei norme sunt adresate Teriaka Ltd., Siirakuja 3, 01490 Vant.
ART. 4
Produsele la care se face referire la art. 1 sunt:
a) grasimile galbene tartinabile (yellow fat spreads), asa cum sunt definite de Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/2002/8/2003 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vand şi condiţiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializãrii, excluzând grasimile pentru gãtit şi prajit şi tartinabilele (spreads) pe baza de unt sau alte grãsimi de origine animala;
b) bãuturile din fructe, pe baza de lapte, produsele tip iaurt şi produsele tip branza (conţinut de grasime ≤ 12 g la 100 g) unde grasimile din lapte şi/sau proteina au fost parţial ori total înlocuite de grasime vegetala şi/sau proteina.
ART. 5
(1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel:
(2) Definitie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extrasi din plante şi se pot prezenta sub forma de steroli şi stanoli liberi sau esterificati cu acizi grasi alimentari.
(3) Compozitia (cu GC-FID sau metoda echivalenta):
< 80% f2â-sitosterol;
< 15% â-sitostanol;
< 40% campesterol;
< 5% campestanol;
< 30% stigmasterol;
< 3% brassicasterol;
< 3% alţi steroli/stanoli.
(4) Contaminare/Puritate (GC-FID sau metoda echivalenta): fitosterolii şi fitostanolii extrasi din alte surse decât uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie sa fie fãrã contaminanti, calitate asigurata printr-o puritate de peste 99% a ingredientului fitosteroli/fitostanoli.
ANEXA 5
-------
(Anexa nr. 17 la <>Ordinul nr. 103/550/314/2004 )
----------------------------------------------
NORMA privind autorizarea punerii pe piata a porumbului dulce din linia de porumb modificat genetic Bt11, ca aliment nou sau ingredient alimentar nou
ART. 1
Porumbul dulce din linia de porumb modificat genetic Bt11 (numit în continuare produsul), denumit şi descris la art. 5, poate fi pus pe piata ca aliment nou sau ingredient alimentar nou.
ART. 2
Produsul va fi etichetat ca "porumb dulce modificat genetic", în concordanta cu prevederile legale în vigoare.
ART. 3
Produsul şi informaţiile incluse în anexa vor fi înscrise în registrul comunitar pentru alimente şi furaje modificate genetic.
ART. 4
Prevederile prezentei norme sunt adresate Syngenta Seeds BV, Westeinde 62, 1600 AA Enkhuizen, Olanda, reprezentând Syngenta Seeds AG, Elvetia. Va fi valida pe o perioada de 10 ani.
ART. 5
Informaţiile ce vor fi înscrise în registrul comunitar pentru alimente şi furaje modificate genetic, menţionat la art. 3, sunt urmãtoarele:
a) titularul autorizaţiei:
Numele: Syngenta Seeds BV
Adresa: Westeinde 62, 1600 AA Enkhuizen, The Netherlands
În numele: Syngenta Seeds AG, Schwarzwaldallee 215, CH-4058 Basel, Switzerland
b) denumirea şi descrierea produsului: porumb dulce, proaspãt sau conservat, care provine din incrucisarea unei linii de porumb cu linia de porumb modificat genetic Bt11, care conţine:
- o copie a genei de sinteza a proteinei cry1A (b), provenitã din tulpina Bacillus thuringiensis kurstaki HD1 care se afla sub controlul unui initiator 35S rezultat de la Virusul Mozaicului Conopidei, un intron IVS 6 din gena de alcool dehidrogenazei porumbului şi succesiunea terminator de la gena nopalinsintaza de la Agrobacterium tumefaciens; şi
- o copie a genei de sinteza pat derivata de la Streptomyces viridochromogenes sub controlul unui initiator 35S rezultat de la Virusul Mozaicului Conopidei, un intron IVS 6 din gena de alcool dehidrogenazei porumbului şi succesiunea terminator de la gena nopalinsintaza de la Agrobacterium tumefaciens;
c) etichetare: "Porumb dulce modificat genetic";
d) metoda de detectare:
- metoda cantitativã real-time PCR (reactie de polimerizare în lant în timp real), pentru porumbul dulce modificat genetic Bt11, publicatã în European Food Research and Technology, vol. 216, 2003, pag. 347-357;
- validatã de Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre) al Comisiei Europene, în colaborare cu Reţeaua Europeanã a Laboratoarelor OMG (European Network of GMO Laboratories), publicatã la http://engl.jrc.it/crl/oj/bt11sm.pdf;
- material de referinta: IRMM - 412R, produs de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene;
e) numãr de identificare unic: SYN-BT Ø?11-1;
f) informaţii cerute în anexa II la Protocolul Cartagena:
Centrul de schimb pentru prevenirea riscurilor biotehnologice (Biosafety Clearing House, înregistrat ID 1240)
(vezi: http://bch.biodiv.org/Pilot/Record.aspx?RecordID=1240);
g) condiţii sau restrictii privind punerea pe piata a produsului: nu se aplica;
h) cerinţe de supraveghere postmarket (dupã punerea pe piata): nu se aplica.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: