Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 460 din 17 iulie 2008  privind modificarea anexei la   Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 460 din 17 iulie 2008 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 554 din 22 iulie 2008
ORDIN nr. 460 din 17 iulie 2008
privind modificarea anexei la <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 554 din 22 iulie 2008

Vãzând Adresa Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine nr. 33/2008, prin care sunt menţionate deciziile Consiliului director referitoare la modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la <>Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 457/2004 , precum şi Referatul Direcţiei politici de piaţã în sectorul zootehnic nr. 120.459/2008,
având în vedere prevederile <>art. 9 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.197/2006 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2.967/1985 de stabilire a modalitãţilor de aplicare a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de porc, ale Regulamentului (CEE) nr. 3.220/1984 de stabilire a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de porc, precum şi ale Deciziei Comisiei Europene nr. 169/2008 privind autorizarea unor metode de clasificare a carcaselor de porc în România,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. I
Anexa la <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iunie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. În cuprinsul textului, sintagma "ţesut muscular" se înlocuieşte cu sintagma "carne macrã".
2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Carcasele de porci se clasificã, în momentul cântãririi, în funcţie de conţinutul de referinţã de carne macrã.
(2) Valoarea comercialã a carcaselor se determinã prin conţinutul estimat de carne macrã, în funcţie de greutatea carcasei.
(3) În sensul prezentelor norme tehnice, conţinutul de referinţã de carne macrã se calculeazã astfel:



Greutatea muşchiuleţului + greutatea cãrnii macre
din spatã, cotlet, pulpã şi piept
Y = 0,89 x 100 x ──────────────────────────────────────────────────────────
Greutatea muşchiuleţului + greutatea celor 4 piese
(spatã, cotlet, pulpã şi piept) înainte de disecţie



(4) Greutatea cãrnii macre din cele 4 piese se calculeazã scãzând totalul elementelor care nu sunt macre în cele 4 piese din greutatea totalã a acestora înainte de disecţie."
3. Anexele nr. 1 şi 2 se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin intrã în vigoare în 30 de zile de la data publicãrii.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş

Bucureşti, 17 iulie 2008.
Nr. 460.

ANEXA 1
(Anexa 1 la normele tehnice)

GRILÃ DE PREŢURI
aplicatã la plata carcaselor clasificate de porci


┌──────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Clasa │ Procent de carne macra │ Procent de bonificaţie │
│ de calitate │ în carcasã │ sau de reducere │
│ │ │ a preţului carcaselor │
├──────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ ≥ 65% │ 23,50% │
│ │ 64% │ 21,50% │
│ │ 63% │ 19,50% │
│ │ 62% │ 17,50% │
│ E │ 61% │ 15,50% │
│ │ 60% │ 13,50% │
│ │ 59% │ 11,50% │
│ │ 58% │ 9,50% │
│ │ 57% │ 7,50% │
│ │ 56% │ 5,50% │
│ │ 55% │ 3,50% │
├──────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ 54% │ 1,50% │
│ │ 53% │ preţ negociat pentru │
│ U │ │ nivelul de referinţã │
│ │ 52% │ -1,00% │
│ │ 51% │ -2,00% │
│ │ 50% │ -3,00% │
├──────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ 49% │ -4,50% │
│ R │ 48% │ -6,50% │
│ │ 47% │ -8,50% │
│ │ 46% │ -10,50% │
│ │ 󖾡% │ -12,50% │
└──────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


Nivelul de referinţã al grilei de preţuri se referã la un conţinut de 53% carne macrã din greutatea carcasei. Orice procent de carne macrã peste 53% se bonificã cu 1,5-2% faţã de preţul negociat pentru nivelul de referinţã. Orice procent de carne macrã sub 53% se reduce cu 1-2% faţã de preţjul negociat pentru nivelul de referinţã. Preţul pentru nivelul de referinţã este cel negociat de abator cu fiecare producãtor.

ANEXA 2
(Anexa 2 la normele tehnice)


METODE ŞI ECHIPAMENTE
utilizate în România pentru clasificarea
carcaselor de porci

A. Metoda cu sondã opticã
a) FAT-O-MEATER (FOM)
1. Clasificarea carcaselor de porc se realizeazã cu ajutorul aparatului denumit Fat-O-Meater (FOM).
2. Aparatul este dotat cu o sondã cu diametrul de 6 mm, care conţine o fotodiodã de tip Siemens SFH 950/960, având o marjã de operare cuprinsã între 3 şi 103 mm. Rezultatele mãsurãtorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macrã cu ajutorul unui computer.
3. Conţinutul de carne macrã al carcasei se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:


Y = 60,26989-0,81506 x X(1)+ 0,20097 x X(2),


unde:
Y = procentul estimat de carne macrã în carcasã;
X(1) = grosimea slãninii (incluzând şoriciul) în milimetri, mãsuratã la distanţã de 7 cm de linia medianã;
X(2) = grosimea muşchiului în milimetri, mãsuratã la 7 cm de linia medianã, între a treia şi a patra ultimã coastã.
Formula este valabilã pentru carcasele având o greutate cuprinsã între 50 şi 120 kg.

4. Metoda se aplicã în unitãţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/sãptãmânã.
b) OPTIGRADE-PRO (OGP)
1. Clasificarea carcaselor de porc se realizeazã cu ajutorul unui aparat denumit OptiGrade-Pro (OGP).
2. Aparatul este dotat cu o sondã opticã cu diametrul de 6 mm, o fotodiodã sensibilã la infraroşii (Siemens) şi un fototranzistor (Siemens). Marja de operare este cuprinsã între 0 şi 110 mm. Rezultatele mãsurãtorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macrã cu ajutorul unui computer.
3. Conţinutul de carne macrã al carcasei se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:


Y = 61,21920-0,77665 x X(1)+ 0,15239 x X(2),


unde:
Y = procentul estimat de carne macrã în carcasã;
X(1) = grosimea slãninii (incluzând şoriciul) în milimetri, mãsuratã la 7 cm de linia medianã, între a treia şi a patra ultimã coastã;
X(2)= grosimea muşchiului în milimetri, mãsuratã la 7 cm de linia medianã, între a treia şi a patra ultimã coastã. Formula este valabilã pentru carcasele având o greutate cuprinsã între 50 şi 120 kg.

4. Metoda se aplicã în unitãţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/sãptãmânã.
B. Metoda ZWEI PUNKTE (ZP)
a) RIGLA
1. Clasificarea carcaselor de porc se realizeazã cu ajutorul RIGLEI.
2. Conţinutul de carne macrã al carcasei se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:


Y = 50,89767-0,70985 x X(1)+ 0,26457 x X(2),


unde:
Y = procentul estimat de carne macrã în carcasã;
X(1) = grosimea slãninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinatã la minimum;
X(2)= grosimea cãrnii în milimetri, în linie dreaptã, între canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.
Formula este valabilã pentru carcasele având o greutate cuprinsã între 50 şi 120 kg.

3. Metoda se poate aplica în unitãţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de porci/sãptãmânã.
b) OPTISCAN-TP
1. Clasificarea carcaselor de porc se realizeazã cu ajutorul unui aparat denumit Optiscan-TP
2. Aparatul Optiscan-TP trebuie sã fie echipat cu un aparat foto digital care sã preia o fotografie edificatoare a celor douã puncte de mãsurare de pe carcasã. Imaginile reprezintã baza pentru calcularea grosimii slãninii şi a muşchiului, conform metodei douã puncte "Zwei-Punkte Messverfahren (ZP)". Rezultatele mãsurãtorilor trebuie sã fie convertite în conţinut de carne macrã estimat cu ajutorul aparatului Optiscan-TP. Imaginile foto sunt salvate şi mai târziu pot fi controlate. Interfaţa Bluetooth(r) integratã permite un transfer uşor al datelor.
3. Conţinutul de carne macrã al carcasei se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:


Y = 51,14666-0,72228 x X(1)+ 0,26539 x X(2),


unde:
Y = procentul estimat de carne macrã în carcasã
X(1) = grosimea slãninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinatã la minimum;
X(2) = grosimea cãrnii în milimetri, în linie dreaptã, între canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.
Formula este valabilã pentru carcasele având o greutate cuprinsã între 50 şi 120 kg.

4. Metoda se poate aplica în unitãţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de porci/sãptãmânã.


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016