Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 45 din 24 ianuarie 2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedurile detaliate pentru efectuarea de controale referitoare la respectarea punctului de congelare a laptelui crud
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 155 din 11 martie 2003
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 160.876 din 27 noiembrie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind procedurile detaliate pentru efectuarea de controale referitoare la respectarea punctului de congelare a laptelui crud, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2004.
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu
Bucureşti, 24 ianuarie 2003.
Nr. 45.
ANEXA
NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind procedurile detaliate pentru efectuarea de controale referitoare la respectarea punctului de congelare a laptelui crud
ART. 1
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara trebuie sa se asigure ca, referitor la respectarea punctului de congelare a laptelui crud, aceste controale sunt efectuate în conformitate cu urmãtoarele proceduri detaliate:
a) laptele crud din fiecare exploatatie va fi controlat periodic prin prelevãri randomizate de probe. Atunci când laptele dintr-o singura exploatatie este livrat direct cãtre o unitate de tratare, aceste probe vor fi prelevate în momentul în care laptele este colectat din exploatatie, luându-se mãsuri corespunzãtoare pentru prevenirea oricãrei fraude în timpul transportului, înainte de descãrcare la unitatea de tratare, sau în momentul livrãrii cãtre unitatea de tratare. Dacã rezultatele unui control determina autoritatea veterinara competenta sa suspecteze adãugarea de apa în laptele crud, aceasta trebuie sa preleveze o proba autenticã de lapte direct din exploatatie. O proba autenticã este proba recoltata din laptele unei mulsori, de dimineata sau de seara, mulsoare complet supravegheatã care începe la minimum unsprezece ore sau maximum treisprezece ore dupã mulsoarea precedenta. Atunci când laptele este livrat de la mai multe exploataţii, probele de lapte pot fi prelevate numai atunci când laptele crud intra într-o unitate de tratare sau într-un centru de colectare sau standardizare, în exploataţii efectuandu-se totuşi controale la fata locului. Dacã rezultatele unui control indica faptul ca a fost depãşit standardul stabilit de legislaţia în vigoare, se vor preleva probe din toate exploatatiile din care s-a colectat laptele crud în litigiu. Dacã se considera necesar, autoritatea veterinara competenta poate preleva probe autentice de lapte, asa cum se menţioneazã în prezentul articol.
b) dacã rezultatele controlului infirma suspiciunea ca a fost adãugatã apa, laptele crud poate fi folosit pentru producerea de lapte tratat termic sau produse pe baza de lapte.
ART. 2
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor prin Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara poate emite reglementãri specifice sau adopta acte legislative sau prevederi administrative suplimentare pentru a asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, prin direcţiile sanitare veterinare, va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: