────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Caracteristici Condiţii de admisibilitate Metode de
crt. analiza
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Carne refrigerata
1. Aspect Carcase sau organe curate, fãrã resturi
de conţinut intestinal sau impuritati STAS 7031-83
mecanice; suprafata neteda, A1:1997 pct. 4
nelipicioasa
2. Culoare Caracteristica speciei
3. Consistenta Ferma şi elastica
musculaturii
4. Miros Caracteristic, fãrã miros strãin
5. Bulionul, dupã Curat, transparent, cu nuanta
fierbere şi opalescenta, fãrã flocoane sau
sedimentare sediment, cu grasime topita la
suprafata sub forma de pelicule
sau insule, în funcţie de starea de
ingrasare, cu gust şi miros
placut, caracteristic carnii proaspete
de pasare
Carne congelata
1. Aspect şi culoare La suprafata, culoare cu o nuanta mai STAS 7031-83
închisã, consistenta tare, tendoane A1:1997 pct. 4
de culoare alba cu reflexe sidefii,
grasimea de culoare specifica,
glazura de gheaţa curata, transparenta.
Dupã decongelare lenta la maximum + 5°C
caracteristicile organoleptice sunt
asemãnãtoare carnii refrigerate;
culoarea lichidului rezultat (dupã
decongelare) alb-galbuie; se admite o
nuanta roz-rosiatica a tesutului
conjunctiv lax. SE INTERZICE
RECONGELAREA CARNII DECONGELATE!
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) Carnea de pasare separatã mecanic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Caracteristici Condiţii de admisibilitate
crt. ─────────────────────────────────── Metode de
Refrigerata Congelata analiza
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Aspect Pasta cu granulatie Bloc compact STAS 7031-83
fina, fãrã corpuri acoperit cu A1:1997 pct. 4
strãine cristale fine
de gheaţa; în secţiune
aceleaşi caracteristici
ca cea refrigerata
2. Culoare De la roz la roz-galbui
3. Consistenta Moale-pastoasa Tare
4. Miros şi gust Caracteristic, fãrã Caracteristic, fãrã
gust sau miros gust sau miros strãin
strãin, dupã decongelare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Proprietãţi fizico-chimice:
a) Carnea de pasare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Caracteristici Condiţii de admisibilitate
crt. ─────────────────────────────────── Metode de
Refrigerata Congelata analiza
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Reactia pentru Negativa Negativa STAS 9065/11-75
hidrogen sulfurat
2. Reactia Kreis Negativa Negativa STAS 9065/10-75
3. pH 5,8-6 STAS 9065/8-74
4. Azot uşor 25 35 STAS 9065/7-74
hidrolizabil,
NH(3)/100 g,
maxim
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) Carnea de pasare separatã mecanic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Caracteristici Condiţii de admisibilitate
crt. ─────────────────────────────────── Metode de
Refrigerata Congelata analiza
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Proteina,
minim, % 13,6 STAS 9065/4-81
2. Substanţe grase, 20 STAS 9065/2-73
maxim, %
3. Umiditate,
maxim, % 70 STAS 9065/3-73
4. Colagen, raportat 20 STAS 9065/13-81
la proteina totalã,
maxim, %
5. Calciu, maxim, % 1,3
6. Reactia Kreis negativa STAS 9065/10-75
7. Reactia pentru
hidrogen negativa STAS 9065/11-75
sulfurat
8. Azot uşor
hidrolizabil, 25 35 STAS 9065/7-74
NH(3)/100 g,
maxim
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Dimensiunea lotului Dimensiunea probei Numãrul tolerabil de bucãţi
crt. necorespunzãtoare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. 100-500 30 5
2. 501-3.200 50 7
3. >3.200 80 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────