Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 440 din 4 aprilie 2008 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului internelor si reformei administrative nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea si portul uniformelor militare, precum si a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor
EMITENT: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 277 din 9 aprilie 2008
În temeiul prevederilor <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 78/2008 privind stabilirea uniformei şi a însemnelor distinctive pentru personalul militar din Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi al <>art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 15/2008 ,
ministrul internelor şi reformei administrative emite urmãtorul ordin:
ARTICOL UNIC
<>Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor militare, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 592 din 28 august 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Ordonatorii de credite rãspund de asigurarea drepturilor de echipament şi de celelalte materiale prevãzute în Normele privind drepturile de echipament pentru personalul militar din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi unitãţile şi instituţiile subordonate acestuia, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.301/2006 , cu modificãrile ulterioare, în Normele privind drepturile de echipament pentru efectivele de jandarmi, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.850/2005 , cu modificãrile ulterioare, respectiv în Normele de echipare a personalului militar din Inspectoratul de Aviaţie, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 78/2008 , în limita fondurilor aprobate prin bugetul de stat.
2. La anexa nr. 1, dupã partea a III-a se introduce o nouã parte, partea a IV-a "Descrierea uniformelor efectivelor din Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative", prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
3. La anexa nr. 2 articolul 14 alineatul (1) litera b), dupã punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 3, cu urmãtorul cuprins:
"3. pentru efectivele din structura Inspectoratului de Aviaţie al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative: douã şepci de reprezentare - una de varã şi una de iarnã, douã şepci din tercot - una de varã şi una de iarnã, douã vestoane la douã rânduri de nasturi - unul de varã şi unul de iarnã, 5 perechi suporţi cu însemne de grad şi semne de armã, douã perechi petliţe şi numai pentru ofiţerii naviganţi douã garnituri de suport de grad pentru mânecã."
4. La anexa nr. 2 articolul 15 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) pentru ofiţeri - 3 perechi suporţi cu însemne de grad şi numai pentru ofiţerii naviganţi douã garnituri de suport de grad pentru mânecã. Pentru avansarea de la gradul de cãpitan la maior/locotenent comandor se acordã în plus douã şepci de reprezentare - una de varã şi una de iarnã".
Ministrul internelor şi reformei administrative,
Cristian David
Bucureşti, 4 aprilie 2008.
Nr. 440.
ANEXĂ
"PARTEA a IV-a
Descrierea uniformelor efectivelor din
Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului Internelor
şi Reformei Administrative
CAP. I
Coifura
A. Şapca
a) Şapca pentru uniforme de ceremonie şi reprezentare se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin sau albã pentru uniforma de ceremonie şi de culoare bleumarin pentru uniforma de reprezentare.
Se compune din calotã şi partea lateralã din stofã, bandã textilã, cozoroc, şnur textil, nasturi metalici cu ţepuşe, emblemã brodatã pe suport textil.
Calota este de formã ovalã şi este întinsã cu sârmã de oţel pentru a-şi menţine forma uşor ridicatã în partea din faţã. Pe partea lateralã se aplicã o bandã/panglicã textilã de culoare gri, ţesutã cu desene reprezentând frunze de stejar.
Cozorocul este de culoare neagrã, de formã ovalã şi se îngusteazã spre capete. Se fixeazã de bandã prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se monteazã şnur textil de culoare albã.
Pe cozoroc sunt brodate, cu fir metalizat de culoare albargintiu, un numãr de 3 ramuri cu frunze de stejar pentru generali, douã rânduri de frunze de stejar pentru ofiţerii cu grad superior, un rând de frunze de stejar pentru ofiţerii cu grad inferior. Cozorocul pentru subofiţeri şi maiştri militari este simplu.
Şapca are aplicatã pe bandã, în faţã, la centru, emblema pentru coifurã.
b) Şapca pentru uniforma de serviciu se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac de culoare bleumarin, cu filamente de poliester în sistem de legãtura ripstop.
Se compune din calotã, cozoroc şi emblemã brodatã pe suport textil.
Calota este compusã din capac - partea superioarã şi partea lateralã.
Cozorocul este realizat din material plastic, dublat pe ambele feţe cu material fond.
Şapca pentru iarnã se cãptuşeşte pe interior şi pe exteriorul pãrţii laterale.
Şepcile au în faţã, deasupra cozorocului, la centru, montatã emblema.
B. Bascul
Se confecţioneazã din ţesãturã tip lânã de culoare bleumarin.
Calota este dublatã cu cãptuşealã.
Emblema se fixeazã pe lateral stânga, printr-un suport textil cusut pe partea interioarã a cãptuşelii.
C. Pãlãria
Se confecţioneazã din ţesãturã fetru de culoare albã sau bleumarin pentru uniforma de ceremonie şi bleumarin pentru uniforma de reprezentare.
Deasupra borului pãlãriei se monteazã o bandã de culoare gri, ţesutã cu desene reprezentând frunze de stejar.
În faţã, pe bandã se aplicã emblema pentru coifurã.
D. Cãciula
Pentru bãrbaţi, cãciula se compune din calotã, bordurã, clape laterale, clapã frontalã şi se confecţioneazã din postav de culoare bleumarin, dublat cu blanã naturalã astrahan de culoare gri pentru generali şi ofiţeri cu gradul de colonel şi blanã nutriet de culoare gri pentru celelalte cadre.
Calota este de formã ovalã, iar bordura şi clapele laterale se confecţioneazã dintr-o singurã bucatã.
Cãciula este dublatã pe interior cu cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termoizolant.
Pe mijlocul clapei frontale se fixeazã emblema textilã brodatã.
Pentru femei, cãciula este sub formã de tocã şi se compune din calotã şi bordurã.
Calota se confecţioneazã din postav. Pe calotã este fixatã bordura din blanã naturalã. Blana este croitã dintr-o singurã bucatã.
Cãciula este dublatã pe interior cu cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termoizolant.
Pe partea din faţã a cãciulii, pe blanã, se fixeazã emblema textilã realizatã prin brodare.
CAP. II
Îmbrãcãmintea şi lenjeria
A. Vestonul
a) La douã rânduri de nasturi, pentru ofiţeri
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin sau albã pentru uniforma de ceremonie şi de culoare bleumarin pentru uniforma de reprezentare.
Are revere ascuţite şi se încheie la douã rânduri de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, alţi doi nasturi fiind montaţi mai sus, puţin lateral, simetric.
Ambii piepţi sunt prevãzuţi, sub linia taliei, cu câte un buzunar ascuns, cu clapã, iar pe pieptul stâng, în partea de sus, se aflã un buzunar fals.
Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãtura de încheiere pe mijloc.
Mâneca este formatã dintr-o bucatã, iar la terminaţie este prevãzutã cu şliţ şi 3 nasturi. La distanţã de 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific. Pentru personalul navigant, pe mânecile sacoului se aplicã suportul de grad pentru mânecã.
Pe umeri vestonul este prevãzut cu epoleţi din material fond.
b) La un rând de nasturi, pentru maiştri militari şi subofiţeri
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin.
Este deschis la gât cu rever, care formeazã cu gulerul un unghi drept, şi se încheie în faţã la un rând de nasturi din metal de culoare alb-argintiu.
Ambii piepţi sunt prevãzuţi, sub linia taliei, cu câte un buzunar ascuns, cu clapã, iar pe pieptul stâng, în partea de sus, se aflã un buzunar fals.
Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãtura de încheiere pe mijloc.
Mâneca este formatã dintr-o bucatã, iar la terminaţie este prevãzutã cu şliţ şi 3 nasturi. La distanţã de 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific.
Pe umeri vestonul este prevãzut cu epoleţi din material fond.
B. Pantalonii
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin sau albã, pentru uniforma de ceremonie, şi de culoare bleumarin pentru uniforma de reprezentare.
Pantalonul are croialã dreaptã, fãrã manşetã şi este prevãzut cu 3 buzunare, dintre care: douã pe lateral şi unul cu capac la spate.
În faţã, pantalonii au o deschizãturã/şliţ care se încheie cu fermoar şi sunt prevãzuţi cu un fald orientat cãtre în spate.
Pentru generali, în pãrţile laterale, se aplicã vipuşcã şi lampas lat de 1,5 cm de fiecare parte a vipuştii.
C. Fusta
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin sau albã, pentru uniforma de ceremonie, şi de culoare bleumarin pentru uniforma de reprezentare.
Faţa fustei se croieşte dintr-o singurã bucatã, iar spatele fustei este din douã bucãţi, având cusãtura de încheiere pe mijloc. Fusta se dubleazã cu cãptuşealã.
D. Bluzonul
Se confecţioneazã din material textil de culoare bleumarin.
Bluzonul se încheie în faţã prin fermoar, dublat de foran.
Pe fiecare piept sunt poziţionate câte douã buzunare. La partea superioarã sunt aplicate buzunare drepte, iar la partea inferioarã se realizeazã câte un buzunar oblic, cu laist.
La distanţã de 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific.
Bluzonul este prevãzut cu epoleţi din material fond.
La terminaţie bluzonul este prevãzut cu un cordon cu elastic.
E. Scurta
a) Scurta pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin.
Piepţii se încheie la douã rânduri de câte 4 nasturi.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, iar la terminaţia fiecãrei mâneci sunt montaţi 3 nasturi.
Sub linia taliei sunt fixate douã buzunare oblice.
Scurta este prevãzutã cu epoleţi din material fond, fixaţi în cusãtura umãrului.
b) Scurta pentru uniforma de reprezentare
Se confecţioneazã din material textil de culoare bleumarin.
Este dublatã în totalitate cu cãptuşealã şi cu mesadã din blanã naturalã, pe spate şi pe piepţi. Mânecile mesadei din blanã naturalã sunt realizate din material textil matlasat pe material neţesut termorezistent.
Pe gulerul scurtei se monteazã un guler detaşabil din blanã naturalã astrahan de culoare gri pentru generali şi ofiţeri cu gradul de colonel şi blanã naturalã nutriet de culoare gri pentru celelalte cadre militare.
Piepţii se încheie cu nasturi şi sunt prevãzuţi la partea superioarã cu o platcã dreaptã, sub care se aflã douã buzunare aplicate care se închid cu clape, iar sub linia taliei, douã buzunare oblice, cu laist.
Mâneca este dreaptã, cu bridã la terminaţie.
La distanţã de 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific.
Scurta este prevãzutã cu epoleţi din material fond.
Spatele se croieşte din douã bucãţi unite pe mijloc, iar la partea superioarã este prevãzut cu platcã cu colţ.
c) Scurta pentru uniforma de serviciu
Se confecţioneazã din material textil, imperrespirant, de culoare bleumarin.
Piepţii se încheie în faţã cu fermoar şi butoni. Sunt realizaţi din douã bucãţi, dublate la partea superioarã, iar sub cusãtura de îmbinare a acestora sunt aplicate buzunare cu clapã. Sub linia taliei scurta este prevãzutã cu buzunare oblice.
Spatele este realizat dintr-o bucatã, dublat cu o platcã la partea superioarã.
Mânecile sunt realizate dintr-o bucatã, prevãzute la terminaţie cu bridã de ajustare.
La distanţã de 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific.
Gluga se confecţionatã din material fond şi este detaşabilã.
Scurta este cãptuşitã în totalitate, iar mesada detaşabilã este confecţionatã din material termoizolant matlasat pe ambele pãrţi cu material textil. Mesada se fixeazã de faţa de scurtã prin fermoar. Mesada are gulerul şi terminaţia mânecilor realizate din tricot.
Scurta este prevãzutã cu epoleţi din material fond.
F. Mantaua pentru ploaie
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin.
Piepţii se încheie la un rând de nasturi. Sub talie, lateral, la partea inferioarã, sunt poziţionate douã buzunare oblice.
Spatele este confecţionat dintr-o bucatã şi este prevãzut cu platcã la partea superioarã.
Mâneca este format raglan, fãrã manşetã la partea inferioarã, cu bridã la terminaţie.
Epoleţii sunt detaşabili, confecţionaţi din material fond.
Mantaua este cãptuşitã în totalitate.
G. Cãmaşã
Se confecţioneazã din material textil de culoare albã pentru uniforma de ceremonie şi de culoare bleu pentru uniforma de reprezentare.
Piepţii se încheie cu nasturi. Pe pieptul stâng este aplicat un buzunar.
Mânecile sunt prevãzute la terminaţie cu manşetã.
H. Cãmaşã-bluzã
a) Cãmaşa-bluzã pentru uniforma de reprezentare se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac, de culoare bleu, în varianta cu mânecã lungã sau mânecã scurtã.
Piepţii se încheie cu nasturi. La partea superioarã a piepţilor sunt aplicate buzunare care se închid cu clape.
Spatele este dublat la partea superioarã cu platcã.
Mânecile sunt croite dintr-o singurã bucatã, fiind prevãzute la terminaţie cu manşetã.
La distanţã de 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific.
Cãmaşa-bluzã este prevãzutã cu epoleţi din material fond.
b) Cãmaşa-bluzã pentru uniforma de serviciu se confecţioneazã, în varianta cu mâneca lungã sau scurtã, din ţesãturã tip bumbac, de culoare bleumarin, realizatã în sistem de legãturã ripstop.
Piepţii se încheie cu nasturi.
Pe partea superioarã a piepţilor sunt aplicate buzunare care se închid cu clapã.
Spatele este dublat la partea superioarã cu platcã.
Mânecile sunt croite dintr-o singurã bucatã, fiind prevãzute la terminaţie cu manşetã.
La distanţã de 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific.
Cãmaşa-bluzã este prevãzutã cu epoleţi realizaţi din material fond.
I. Tricotul
Se confecţioneazã din tricot - bumbac de culoare bleumarin, este compus din faţã, spate, mâneci şi epoleţi, cu gulerul la baza gâtului.
Epoleţii sunt confecţionaţi din material fond, au un capãt fixat în cusãtura mânecii, iar celãlalt se fixeazã prin nasture.
La distanţã de 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific.
J. Puloverul
Se confecţioneazã prin tricotare, din fire acrilice tip lânã de culoare bleumarin.
Pe partea superioarã a piepţilor şi a spatelui se aplicã o platcã din tercot, iar pe mâneci sunt aplicate cotiere de formã trapezoidalã.
Puloverul este prevãzut cu epoleţi realizaţi din tercot.
K. Costumul unic
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac, de culoare bleumarin, cu filamente de poliester în sistem de legãturã ripstop, şi se compune din bluzã şi pantaloni.
Bluza se încheie în faţã cu fermoar ascuns.
Pe partea superioarã a piepţilor are aplicate buzunare cu clape, iar la partea inferioarã, pe linia taliei, este prevãzutã cu douã buzunare oblice.
Spatele este dintr-o bucatã, formând pe lungime douã falduri.
Partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu material fond matlasat, iar la terminaţie este prevãzutã cu un cordon şi elastic de ajustare.
Gulerul este gen tunicã.
Mâneca este prevãzutã la terminaţie cu manşetã.
La distanţã de 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific.
Bluza este confecţionatã cu epoleţi din material fond, fixaţi la un capãt în cusãtura umãrului, iar la celãlalt capãt cu nasture.
Bluza este cãptuşitã în întregime şi se poartã peste pantaloni.
Pantalonul este drept şi este prevãzut cu 4 buzunare, poziţionate astfel: douã la partea superioarã a feţelor, iar douã pe pãrţile laterale. Pe betelie sunt aplicate gãici pentru centurã.
L. Costumul izoterm
Costumul izoterm pentru uniforma de serviciu se confecţioneazã din ţesãturã de culoare bleumarin, realizatã în sistem de legãturã ripstop. Este compus din jachetã şi pantalon, dublate cu cãptuşealã matlasatã pe material termoizolant microtermic.
Jacheta este formatã din piepţi, spate, mâneci şi glugã.
Închiderea frontalã a piepţilor este realizatã cu fermoar, iar la terminaţie are tiv în care este introdus şiretul de ajustare.
Jacheta este prevãzutã cu glugã detaşabilã.
Pantalonul este drept, prevãzut cu buzunare pe pãrţile laterale. De la terminaţia inferioarã pânã în zona genunchiului cusãturile sunt prevãzute cu sistem de desprindere.
M. Costumul de protecţie contra intemperiilor
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã de culoare bleumarin. Se compune din jachetã şi pantalon.
Jacheta este formatã din piepţi, spate, mâneci şi glugã, dublate în întregime cu cãptuşealã.
Închiderea frontalã a piepţilor este realizatã cu fermoar ascuns şi cu butoni.
Jacheta este prevãzutã cu epoleţi din material fond.
Gulerul este gen tunicã.
Jacheta este prevãzutã cu glugã detaşabilã.
Pantalonul este drept, prevãzut cu buzunare pe ambele pãrţi. De la terminaţia inferioarã pânã în zona genunchiului cusãturile sunt prevãzute cu sistem de desprindere.
N. Lenjerie de corp termicã
Lenjeria de corp termicã pentru uniforma de serviciu se confecţioneazã din material textil cu proprietãţi de menţinere a confortului termic.
Se compune din bluzã şi pantaloni.
Bluza se realizeazã cu guler la baza gâtului şi cu mânecã lungã prevãzutã cu manşete.
Pantalonul este prevãzut cu betelie, iar la terminaţie este ajustat cu bandã tricotatã.
CAP. III
Încãlţãmintea
A. Pantofii
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã. Pentru uniforma de ceremonie pot fi şi de culoare albã.
Pantofii de varã au perforaţii, iar pentru cadrele femei pot avea decupaje. Talpa este realizatã din cauciuc sau polimeri.
B. Ghetele
Ghetele pentru bãrbaţi se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, impermeabilizatã, de culoare neagrã, cãptuşite cu blanã.
Talpa este realizatã din cauciuc sau polimeri, matriţat galoşat cu ramã ornament.
Ghetele pentru femei se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, cãptuşite cu meşinã.
Carâmbul este scurt, iar sistemul de încheiere este cu şiret în faţã.
Talpa este realizatã din cauciuc sau polimeri, matriţat galoşat cu ramã ornament.
C. Cizmele
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, impermeabilizatã, de culoare neagrã. Sunt cãptuşite cu blanã, carâmbii sunt înalţi, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioarã.
Talpa este realizatã din cauciuc sau polimeri.
D. Bocancii unici
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, impermeabilizatã, de culoare neagrã, talpã din cauciuc sau polimeri, matriţatã monolit, galoşatã cu ramã lateralã.
Carâmbul este înalt, cãptuşit cu meşinã, iar sistemul de încheiere este cu şiret.
CAP. IV
Echipament divers
A. Cravata
Se confecţioneazã din ţesãturã de culoare bleumarin. În interior are întãriturã din material neţesut şi este dublatã cu cãptuşealã la capete, pe o distanţã de 15 cm de la vârf.
B. Fularul
Se confecţioneazã din fire acrilice tip lânã, de culoare bleumarin. Este de formã dreptunghiularã, iar la capete are franjuri.
C. Mãnuşile
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã. Au format obişnuit, cu 5 degete. Pot fi cãptuşite cu tricot sau cu blanã naturalã.
D. Ciorapi
Se confecţioneazã prin tricotare din fire de culoare bleumarin. Au carâmb înalt şi la terminaţie manşetã elasticã.
Pentru femei ciorapii sunt tricotaţi din fire sintetice sub formã de dres.
E. Centura
a) Centura pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din galon textil ţesut de culoare albã, pe mijloc are dispus tricolorul, astfel: o dungã de culoare albastrã, o dungã de culoare galbenã şi o dungã de culoare roşie, fiecare cu lãţimea de 5-6 mm.
Paftaua este realizatã din metal alb inoxidabil, având ştanţatã pe mijloc pajura. Paftaua se monteazã în aşa fel încât dunga albastrã a tricolorului sã fie în partea superioarã.
b) Centura pentru uniforma de reprezentare
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã şi închidere prin cataramã din metal inoxidabil de culoare alb-argintiu sau chingã textilã de culoare neagrã şi închidere prin cataramã din material plastic cu sistem de autoblocare.
F. Curea
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã. Se închide prin cataramã din metal inoxidabil de culoare alb-argintiu.
G. Eghileţii
a) Eghilet cu douã ramuri şi accesorii
Se confecţioneazã din şnur textil de culoare alb-argintiu.
Este format din douã ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un rând de şnur simplu.
Ramurile împletite continuã cu câte un şnur prevãzut cu nod dublu. La terminaţie, cele douã şnururi au câte un cui din material plastic metalizat, în culoare alb-argintiu.
Fixarea se face cu ajutorul a 3 nasturi: un nasture care se prinde sub epoletul drept pe cusãtura umãrului, la distanţã de 1,5 cm de cusãtura mânecii, şi alţi 2 nasturi care se prind sub reverul drept, la distanţã de un centimetru de limita de rãsfrângere a acestuia şi la o distanţã de 7 cm mãsuratã de la cusãtura de îmbinare a gulerului cu reverul în jos, iar al doilea la o distanţã corespunzãtoare, astfel ca vârful cuiului sã fie la limita ultimului nasture cu care se încheie vestonul.
Eghiletul se prinde cu partea din mijloc (care uneşte cele douã ramuri împletite) de nasturele de sub epolet, ramura lungã cade prin spate, înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde în faţã de nasturele cel mai de sus de sub rever. Ramura scurtã cade în faţã, formând un arc de cerc peste ramura lungã, şi se prinde de nasturele de jos de sub rever.
b) Eghiletul cu o ramurã şi accesorii
Se confecţioneazã din şnur textil de culoare alb-argintiu.
Este format dintr-o ramurã împletitã ce se continuã cu un şnur prevãzut cu un nod dublu, la terminaţia cãruia este un cui din material plastic metalizat, în culoare alb-argintiu.
Fixarea se face cu ajutorul a 2 nasturi: un nasture se prinde sub epoletul drept la cusãtura umãrului, la distanţã de 1,5 cm de cusãtura mânecii, iar al doilea se prinde sub reverul drept la distanţã de un centimetru de limita de rãsfrângere a acestuia şi la o distanţã de 7 cm mãsuratã de la cusãtura de îmbinare a gulerului cu reverul în jos.
Eghiletul se prinde cu capãtul prevãzut cu treflã de nasturele montat sub eghilet.
Ramura împletitã înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde de nasturele de sub rever.
CAP. V
Semnele distinctive ale gradelor
A. Emblema pentru coifurã
Emblema se realizeazã prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, pe un suport textil de culoare bleumarin, şi reprezintã acvila, încadratã între ramuri cu frunze de stejar, astfel: 4 ramuri cu frunze de stejar pentru generali, 3 ramuri cu frunze de stejar pentru ofiţeri, douã ramuri cu frunze de stejar pentru maiştri militari şi subofiţeri. Pe pieptul acvilei este montat scutul metalic cu cele 5 cariere, specifice stemei României.
B. Petliţele
a) Petliţele pentru generali
Sunt realizate prin brodare cu fir metalizat de culoare albargintiu, pe un suport textil de culoare bleumarin. Au format pentagonal cu laturile neregulate şi reprezintã frunze de stejar dispuse pe o nervurã.
b) Petliţele pentru ofiţeri
Sunt realizate pe suport textil de culoare bleumarin, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu un evantai de 3 ramuri cu frunze de stejar, cu douã ghinde la baza de unire. Axa frunzelor este brodatã plin cu fir metalizat de culoare galben-auriu.
c) Petliţele pentru maiştri militari şi subofiţeri
Sunt realizate pe suport textil de culoare bleumarin, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu un evantai de douã ramuri cu frunze de stejar, cu douã ghinde la baza de unire. Axa frunzelor este brodatã plin cu fir metalizat de culoare galben-auriu.
C. Suport cu însemne de grad
a) Pentru generali
Se realizeazã din material textil de culoare bleumarin, sub formã de manşon, dreptunghiular, pe care se aplicã un fond brodat cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, reprezentând frunze de stejar, pe margini cu motive naţionale.
Pe fondul alb-argintiu al suportului de grad se mai brodeazã cu fir metalizat de culoare galben-auriu însemnele specifice gradului - stele în 5 colţuri, încadrate în mãrimea unui cerc imaginar cu diametrul de 22 mm -, conturate cu fir de culoare roşie.
Stelele se aplicã astfel:
- pentru gradul de general de brigadã/general de flotilã aerianã - o stea;
- pentru gradul de general-maior - douã stele;
- pentru gradul de general locotenent - 3 stele;
- pentru gradul de general - 4 stele.
b) Pentru ofiţeri
I. Personal aeronautic
Se realizeazã din material textil de culoare bleumarin, sub formã de manşon, dreptunghiular, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad, reprezentate prin galoane şi romburi, dispuse astfel:
- pentru gradul de sublocotenent - un galon cu romb, cu lãţimea de 8 mm;
- pentru gradul de locotenent - un galon cu romb şi un galon, cu lãţimea de 8 mm;
- pentru gradul de cãpitan - un galon cu romb şi douã galoane, cu lãţimea de 8 mm;
- pentru gradul de locotenent-comandor - un galon cu romb, cu lãţimea de 8 mm şi un galon cu lãţimea de 20 mm;
- pentru gradul de cãpitan-comandor - un galon cu romb, cu lãţimea de 8 mm, un galon cu lãţimea de 8 mm şi un galon cu lãţimea de 20 mm;
- pentru gradul de comandor - un galon cu romb, cu lãţimea de 8 mm, douã galoane cu lãţimea de 8 mm şi un galon cu lãţimea de 20 mm.
II. Alte categorii de personal
Se realizeazã din material textil de culoare bleumarin, sub formã de manşon, dreptunghiular, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad, reprezentate prin trese cu lãţimea de 8 mm.
Pe suporţii de grad pentru ofiţerii superiori se mai brodeazã cu fir metalizat, de culoare alb-argintiu, longitudinal, un galon cu lãţimea de 20 mm.
Tresele se aplicã astfel:
- pentru gradul de colonel - 3 trese şi un galon;
- pentru gradul de locotenent-colonel - douã trese şi un galon;
- pentru gradul de maior - o tresã şi un galon;
- pentru gradul de cãpitan - 3 trese;
- pentru gradul de locotenent - douã trese;
- pentru gradul de sublocotenent - o tresã.
c) Pentru maiştri militari
Se realizeazã din material textil de culoare bleumarin, sub formã de manşon, dreptunghiular, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin galoane cu lãţimea de 8 mm, astfel:
- pentru gradul de maistru militar clasa a IV-a - un galon drept şi un galon în formã de unghi;
- pentru gradul de maistru militar clasa a III-a - douã galoane drepte şi un galon în formã de unghi;
- pentru gradul de maistru militar clasa a II-a - 3 galoane drepte şi un galon în formã de unghi;
- pentru gradul de maistru militar clasa I - 4 galoane drepte şi un galon în formã de unghi;
- pentru gradul de maistru militar principal - 5 galoane drepte şi un galon în formã de unghi.
d) Pentru subofiţeri
Se realizeazã din material textil de culoare bleumarin, sub formã de manşon, dreptunghiular, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad, reprezentate prin galoane cu lãţimea de 16 mm şi 10 mm, astfel:
- pentru gradul de sergent major - un galon cu lãţimea de 16 mm şi unul cu lãţimea de 10 mm;
- pentru gradul de plutonier - douã galoane cu lãţimea de 16 mm;
- pentru gradul de plutonier major - douã galoane cu lãţimea de 16 mm şi unul cu lãţimea de 10 mm;
- pentru gradul de plutonier adjutant - 3 galoane cu lãţimea de 16 mm;
- pentru gradul de plutonier adjutant şef - 3 galoane cu lãţimea de 16 mm şi unul cu lãţimea de 10 mm.
D. Suport de grad pentru mânecã - personal aeronautic
Se realizeazã prin brodare cu fir metalizat pe suport textil.
Este de formã dreptunghiularã, constituit din galoane de dimensiuni diferite şi romburi, dispuse astfel:
- pentru gradul de sublocotenent - un galon cu romb, cu lãţimea de 8 mm;
- pentru gradul de locotenent - un galon cu romb şi un galon, cu lãţimea de 8 mm;
- pentru gradul de cãpitan - un galon cu romb şi douã galoane, cu lãţimea de 8 mm;
- pentru gradul de locotenent-comandor - un galon cu romb, cu lãţimea de 8 mm, şi un galon cu lãţimea de 20 mm;
- pentru gradul de cãpitan-comandor - un galon cu romb, cu lãţimea de 8 mm, un galon cu lãţimea de 8 mm şi un galon cu lãţimea de 20 mm;
- pentru gradul de comandor - un galon cu romb, cu lãţimea de 8 mm, douã galoane cu lãţimea de 8 mm şi un galon cu lãţimea de 20 mm.
E. Semnul de armã
Este realizat prin brodare, reprezentând un vultur de culoare alb-argintiu. Se aplicã la mijlocul suportului de grad, pe lãţime, şi la distanţã de 5 mm de capãtul interior al acestuia.
F. Ecusoane
a) Ecusonul de mânecã
Este format din douã piese, care au urmãtoarele forme şi broderii:
- un ecuson în formã de scut, cu fond cromatic albastru închis. În interiorul acestuia se aflã brodatã acvila cruciatã, pe pieptul cãreia se gãseşte un scut de culoare albastru deschis.
Pe acest scut sunt brodate elementele specifice însemnului heraldic al Inspectoratului de Aviaţie al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative;
- un ecuson în formã de segment circular, cu fond cromatic albastru închis, pe care este brodatã denumirea structurii cu litere de culoare albã.
b) Ecusonul nominal
Este confecţionat pe suport textil, având brodat numele utilizatorului."
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: