Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 433/C din 5 februarie 2010
pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate
EMITENT: MINISTERUL JUSTIŢIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 103 din 15 februarie 2010
În temeiul <>art. 33 alin. (4) din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, al <>art. 81 alin. (3) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.897/2006 , al <>art. 6 pct. VI.2 şi <>art. 13 din Hotãrârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul justiţiei emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aprobã Normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, prevãzute în anexa care este parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Normele prevãzute în anexã sunt obligatorii la elaborarea documentaţiilor pentru obiective noi de investiţii, modernizare, transformare şi extindere a fondului construit.
ART. 3
Fondurile necesare vor fi asigurate din subvenţii şi venituri proprii.
ART. 4
Direcţiile de specialitate din Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, precum şi directorii unitãţilor de penitenciare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul justiţiei,
Alina Mihaela Bica,
secretar de stat
Bucureşti, 5 februarie 2010.
Nr. 433/C.
ANEXÃ
NORME
minime obligatorii privind condiţiile de
cazare a persoanelor private de libertate
ART. 1
(1) Spaţiile destinate cazãrii persoanelor private de libertate trebuie sã respecte demnitatea umanã şi sã întruneascã standardele minime sanitare şi de igienã, ţinându-se cont de condiţiile climatice şi, în special, de suprafaţa de locuit, volumul de aer, iluminare, sursele de încãlzire şi ventilaţie.
(2) Camerele de cazare şi celelalte încãperi destinate persoanelor private de libertate trebuie sã dispunã de iluminat natural, de instalaţiile necesare asigurãrii iluminatului artificial şi sã fie dotate cu utilitãţi igienico-sanitare şi instalaţii de încãlzire.
(3) Camerele de cazare din penitenciarele existente trebuie sã asigure:
a) cel puţin 4 metri pãtraţi (m²) pentru fiecare persoanã privatã de libertate, încadratã în regimul închis sau de maximã siguranţã;
b) cel puţin 6 metri cubi (mc) de aer pentru fiecare persoanã privatã de libertate, încadratã în regimul semideschis sau deschis.
(4) Minorilor, tinerilor, persoanelor arestate preventiv, precum şi persoanelor pentru care nu s-a stabilit regimul de executare le sunt aplicabile dispoziţiile alin. (3) lit. a).
ART. 2
Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor ia toate mãsurile necesare pentru creşterea progresivã a numãrului spaţiilor de cazare individualã, precum şi pentru reamenajarea spaţiilor existente, în conformitate cu prevederile <>art. 81 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.897/2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 24 din 16 ianuarie 2007, denumit în continuare Regulament.
ART. 3
Ferestrele camerelor trebuie sã fie suficient de mari, astfel încât persoanele private de libertate sã poatã citi la luminã naturalã în condiţii normale şi sã permitã pãtrunderea aerului proaspãt, iar lumina artificialã trebuie sã corespundã standardelor tehnice recunoscute în domeniu.
ART. 4
(1) Camerele de cazare sunt dotate cu mobilier, astfel încât sã ofere persoanelor private de libertate condiţii pentru dormit, pãstrarea bunurilor şi obiectelor personale, servirea mesei, precum şi pentru desfãşurarea unor activitãţi de educaţie.
(2) În mãsura în care este posibil, cu respectarea normelor de securitate, unitãţile penitenciare asigurã servirea mesei de cãtre persoanele private de libertate în sãli de mese special amenajate.
(3) Camerele de cazare sunt dotate cu paturi cu saltele şi cazarmamentul necesar pentru fiecare persoanã privatã de libertate, potrivit normelor în vigoare, suprapuse pe cel mult douã rânduri.
(4) În funcţie de spaţiu, camerele de cazare sunt dotate cu:
a) mese şi bãnci sau scaune;
b) dulapuri pentru pãstrarea obiectelor şi bunurilor personale.
(5) În mod excepţional, camerele de cazare pot avea paturi suprapuse pe 3 rânduri, cu respectarea asigurãrii a cel puţin 6 mc de aer pentru fiecare persoanã privatã de libertate şi a celorlalte condiţii pentru dotarea camerelor de cazare.
ART. 5
(1) Grupurile şi instalaţiile sanitare din camerele de deţinere trebuie sã asigure accesul permanent la apã potabilã şi sã permitã fiecãrei persoane private de libertate sã îşi satisfacã nevoile fiziologice ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienã şi intimitate.
(2) Grupurile sanitare se doteazã cu instalaţii sanitare şi se amenajeazã astfel încât sã se asigure cel puţin o chiuvetã, un WC şi un duş pentru maximum 10 persoane private de libertate.
(3) Amenajarea camerelor de deţinere trebuie sã asigure fiecãrei persoane private de libertate condiţii de folosire a surselor de apã curentã şi a articolelor de toaletã pentru menţinerea igienei.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), grupurile şi instalaţiile sanitare pentru persoanele private de libertate aflate în regimul deschis pot fi amenajate în exteriorul camerelor de deţinere, cu respectarea celorlalte condiţii prevãzute la alin. (1)-(3).
ART. 6
(1) Instalaţia de iluminat din camerele de cazare pentru persoanele private de libertate se realizeazã astfel încât corpurile de iluminat sã poatã fi aprinse şi stinse de cãtre acestea.
(2) Prizele de alimentare cu energie electricã (220 V) se instaleazã în interiorul camerelor de deţinere.
(3) Sistemul de alimentare cu energie electricã permite întreruperea funcţionãrii corpurilor de iluminat şi prizelor de cãtre personalul penitenciarului.
(4) Instalaţiile de iluminat şi de alimentare cu energie a prizelor sunt realizate în construcţie antivandalism.
(5) Iluminatul de veghe, folosit pe timpul nopţii în scopul asigurãrii supravegherii, permite aprinderea şi stingerea doar de cãtre supraveghetorul de pe secţia de deţinere, din interiorul biroului acestuia.
ART. 7
În fiecare camerã de cazare se instaleazã o prizã pentru distribuire de semnal TV de la instalaţia de televiziune cu circuit închis, precum şi un sistem de radioficare.
ART. 8
(1) Instalaţiile de încãlzire trebuie sã asigure în perioada sezonului rece o temperaturã de cel puţin 19 °C în camerele de cazare a persoanelor private de libertate şi în spaţiile destinate desfãşurãrii diferitelor activitãţi.
(2) Elementele de reglare a instalaţiei de încãlzire se amplaseazã în spaţii asigurate, în care sã fie interzis accesul persoanelor private de libertate.
ART. 9
(1) Camerele de cazare din locurile de deţinere care urmeazã sã se construiascã, precum şi cele care urmeazã a fi supuse unor reparaţii capitale trebuie sã asigure o suprafaţã de cel puţin 4 m² pentru fiecare persoanã privatã de libertate, în situaţia cazãrii în comun, şi 9 m², atunci când cazarea se face individual.
(2) Unitãţile penitenciare care urmeazã sã se construiascã, precum şi cele care urmeazã a fi supuse unor reparaţii capitale asigurã servirea mesei de cãtre persoanele private de libertate în sãli de mese special amenajate, cu respectarea normelor de securitate.
(3) Dispoziţiile art. 1 alin. (1) şi (2), art. 3, art. 4 alin. (1), (3) şi (4) şi art. 5-8 se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 10
(1) Prevederile prezentelor norme nu se aplicã penitenciarelor-spital, care trebuie sã respecte prevederile legale speciale în materie.
(2) Camerele de infirmerie, camerele de separare ori camerele de tranzit în vederea prezentãrii în comun a persoanelor private de libertate la instanţele de judecatã vor fi dotate potrivit destinaţiei acestora.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: