Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 409 din 9 martie 2012 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizarea si functionare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, aprobat prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale nr. 1.736/2010
EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 185 din 22 martie 2012
Având în vedere:
- art. 90^1-90^5 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Hotãrârea Guvernului nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap,
în temeiul art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale emite urmãtorul ordin:
ART. I
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, aprobat prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr. 1.736/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 11 ianuarie 2011, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Comisia superioarã se numeşte prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi este formatã din 5 (cinci) membri.
(2) Preşedintele şi membrii comisiei superioare fac parte din structura de personal a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
(3) Activitatea de secretariat a comisiei superioare este asiguratã de 3 (trei) persoane din structura de personal a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care formeazã secretariatul comisiei superioare, denumit în continuare secretariat.
(4) În funcţie de numãrul contestaţiilor, numãrul membrilor comisiei superioare poate fi suplimentat prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale."
2. La articolul 4, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Secretariatul primeşte contestaţia şi dosarul persoanei în cauzã şi dispune înregistrarea acesteia în registrul comisiei superioare şi verificarea termenului legal de depunere de 30 de zile calendaristice de la comunicarea certificatelor de încadrare în grad de handicap."
3. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Comisia superioarã va proceda la evaluarea documentelor care au stat la baza încadrãrii în grad şi tip de handicap, pronunţându-se cu privire la contestaţia formulatã, sens în care va emite decizia, care va fi adoptatã cu votul majoritãţii membrilor acesteia.
(2) Decizia comisiei superioare se va aduce la cunoştinţa contestatarului prin intermediul comisiei de evaluare.
(3) În soluţionarea contestaţiei, comisia superioarã poate pronunţa una dintre urmãtoarele soluţii:
a) admiterea contestaţiei;
b) respingerea contestaţiei.
(4) În cazul admiterii contestaţiei, contestatarul va fi încadrat corespunzãtor în grad şi tip de handicap, în conformitate cu criteriile medicopsihosociale pe baza cãrora se stabileşte încadrarea în grad şi tip de handicap.
(5) În cazul respingerii contestaţiei, comisia superioarã poate decide:
a) menţinerea gradului şi tipului de handicap stabilite de comisia de evaluare;
b) modificarea gradului şi tipului de handicap stabilite de comisia de evaluare;
c) neîncadrarea în niciun grad şi tip de handicap.
(6) Respingerea contestaţiei se va pronunţa prin decizie şi va fi motivatã."
4. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Comisia superioarã coordoneazã metodologic activitatea comisiilor de evaluare cu privire la:
a) organizarea şi funcţionarea acestora;
b) respectarea prevederilor legale privitoare la încadrarea în grad şi tip de handicap a unei persoane;
c) respectarea metodologiei de lucru;
d) corectitudinea stabilirii deficienţei funcţionale, a încadrãrii în grad de handicap, a datei dobândirii handicapului pentru cazurile care solicitã pensionarea pentru limitã de vârstã ca persoanã cu handicap, în condiţiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi a valabilitãţii certificatelor.
(2) Comisia superioarã se poate sesiza din oficiu cu privire la corectitudinea încadrãrii unei persoane în grad de handicap, situaţie în care va emite o decizie cu valabilitate de la data soluţionãrii ei.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2), comisia superioarã va prezenta şi concluzii referitoare la situaţia identificatã, precum şi mãsurile legale care se impun."
5. Dupã articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 11, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - În activitatea de urmãrire a respectãrii prevederilor legale în evaluarea şi încadrarea în grad şi tip de handicap, comisia superioarã poate îndeplini misiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale."
ART. II
Comisia superioarã de evaluare a persoanelor adulte cu handicap va duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul muncii, familiei
şi protecţiei sociale,
Claudia Boghicevici
Bucureşti, 9 martie 2012.
Nr. 409.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: