Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 40 din 19 ianuarie 2006 pentru modificarea şi completarea Procedurilor privind modul de acordare a drepturilor de care beneficiază persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pe durata participării la o formă de pregătire profesională, aprobate prin Ordinul ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 171/2004
EMITENT: Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 105 din 3 februarie 2006
În temeiul prevederilor art. 16 din Hotărârea Guvernului nr. 412/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere dispoziţiile art. 66^1 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei emite următorul ordin:
ART. I
Procedurile privind modul de acordare a drepturilor de care beneficiază persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pe durata participării la o formă de pregătire profesională, aprobate prin Ordinul ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 171/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 725 din 11 august 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Literele a) şi f) ale articolului 1 vor avea următorul cuprins:
"a) persoane care nu au loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare;
...........................................................................
f) persoane care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri lunare mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;"
2. Litera a) a alineatului (1) al articolului 2 va avea următorul cuprins:
"a) să beneficieze de pregătire teoretică şi practică pe toată durata cursului şi să susţină, gratuit, de cel mult două ori, examenul de absolvire la finalizarea acestuia;"
3. Litera b) a alineatului (2) al articolului 2 va avea următorul cuprins:
"b) să beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, de decontarea cheltuielilor de transport pentru cel mult 4 deplasări în cursul unei luni, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire, în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, precum şi de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregătire."
4. După alineatul (2) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Persoanele care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite, în situaţia în care locuiesc la o distanţă mai mare de 50 km de unitatea de pregătire şi se pot deplasa zilnic la aceasta, pot opta între a beneficia de dreptul la cazare şi la suma de bani pentru acoperirea mesei şi dreptul la abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire."
5. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
"ART. 7
(1) Abonamentul gratuit pe mijloacele de transport în comun se acordă persoanelor care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite şi se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire, după caz:
a) pe mijloacele de transport feroviar şi auto interurban, precum şi, după caz, pe cel mult două linii de transport local pe traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, dacă aceasta se află în altă localitate;
b) pentru maximum două linii de transport urban de suprafaţă pe traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire a cursantului;
c) pentru mijloacele de transport urban subteran şi o linie de transport urban de suprafaţă pe traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire a cursantului.
(2) Abonamentul gratuit pe mijloacele de transport în comun se acordă persoanelor care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite şi nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire, după caz:
a) pentru maximum două linii de transport urban de suprafaţă pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregătire a cursantului;
b) pentru mijloacele de transport urban subteran şi o linie de transport urban de suprafaţă pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregătire a cursantului.
(3) Pentru traseele prevăzute la alin. (1) şi (2) pentru care nu se pot elibera abonamente, persoanele au dreptul să beneficieze de decontarea biletelor de călătorie pe mijloacele de transport în comun, în funcţie de prezenţa în cursul lunii la programul de formare profesională.
(4) Decontarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire se efectuează pentru cel mult 4 deplasări în cursul unei luni, pe traseul cel mai scurt de la domiciliu la locul de cazare.
(5) Costul abonamentelor sau al biletelor de călătorie, precum şi cheltuielile de transport se decontează, după caz, de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau de către centrele regionale de formare profesională a adulţilor, la expirarea fiecărei perioade pentru care au fost procurate, pe toată durata cursului, în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi ai regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului."
6. După alineatul (1) al articolului 8 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
"(1^1) Persoanele care locuiesc la o distanţă mai mare de 50 km de unitatea de pregătire şi se pot deplasa zilnic la aceasta, în situaţia în care optează pentru a beneficia de dreptul prevăzut la alin. (1) nu beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b)."
ART. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul muncii,
solidarităţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu
Bucureşti, 19 ianuarie 2006.
Nr. 40.
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: